А мойте грешки пак ще се четат

IMG_9429

 

 

 

 

 

Този път ще изненадам скептичните читатели на моите текстове. Ще се “заям” със себе си. Но понеже не се мразя много, все пак обещавам заяждането да бъде достатъчно иронично, но кратко. 

Не, не се опитвам да се подмазвам на “драгия читател” с коледни признания за допуснати грешки. Друго искам да кажа, посочвайки някои от тях.

Да, всеки греши. Нямам предвид грешките изобщо, а онези, подсказани от сливането на определени факти и събития в съзнанието на автора. Два примера.

В статия, посветена на казуса с арестуването на Баневи, по невнимание бях допуснал грешката  да ги объркам с друга олигархична фамилия , близко и по звучене. Поправих грешката, но се замислих защо изобщо съм я допуснал. Отговорът в рамките на тази самокритика ( “на времето”, тя се наричаше задължително “другарска”, за да се разграничава от злонамерената такава) е според мен, че образите на Баневи и техните подобия се преливат в нещо, което обобщаващо възприемаме като “мафия” или ”олигархия” при цялата условност на тези произволно употребявани понятия от речника на митингуващите българи.

В друг случай вместо БЕХ бях изписал погрешно НЕК. Чак ме досмеша, когато регистрирах грешката. Защото ми напомня на стария виц от времето на НРБ, когато някой искал да напсува “енергото”, но всъщност му вдигнали телефона от “топлофикация”, при което той се възползвал да им каже “абе и на вас да ви таковам таковата”. 

Ако разширя малко темата за сливането на образите и типажите, трябва да посоча, че не само аз съм грешен. За мнозина у нас е трудно да различим цели партии една от друга.

Наистина драги мой читателю, можеш ли да кажеш дали властта или опозицията са по-полезни( не не са полезни идиоти, идиотите сме ние, че ги търпим в качеството на безполезни опоненти ) за прокарване на руските интереси в България. Властта ги охранява и се грижи шпионски косъм да не падне от руска глава глава, а опозицията вика “браво”, докато властта скромно и приема овациите, които Кремъл хитро й спестява в публичността, за да не я освети като свой водещ впряг в състезанието на троянските коне у нас.

Извинявам се, че не успях да бъде твърде остър в самокритиката, но обстоятелствата около сливането на образите в нашата действителност са толкова крещящи, че си позволих да се скрия зад тях. 

А мойте грешки пак ще се четат. Защото не мога да гарантирам липсата на такива и в бъдеще. 

23 мнения за “А мойте грешки пак ще се четат”

 1. Простени да са Ви грешките г-н Инджев.
  Да сте жив и здрав да ги правите дълги години.

 2. Интересен факт ни стана ясен тези дни, картата за свободен достъп на Путин до ЩАЗИ.
  Интересно, колко такива карти има за свободен достъп до българското ДС и на какви позиции са сега тези руснаци!?

 3. Дали ще кажете Баневи, Домусчиеви, Пеевски, Арабаджиеви, Диневи, Миневи и мн. др. няма да сбъркате г-н Инджев.

 4. ВЕЛИКО!
  Да се светят “грешките” ИНДЖЕВИ. През такова беше времето им казваха “грешки на растежа”. Днес би трябвало да са грешки на надграждането. Без кавички.
  И те, така.

 5. ВДРУГИДЕН!
  На 21 декември от 14,30 часа на бул. Скобелев 23 в Софийският Районен Съд-Наказателно отделение е насрочено второто заседание по НДЧХ 6989/2018 с жалбар георги жеков срещу Стопанинът на БЛОГА НИ. Съдия Цветели на Михайлова, 133 състав, очаквана зала №28.
  Всеки който се чувства съпричастен с мисията на Иво и има възможност нека с присъствие на място го подкрепи. Ако е възпрепятстван поради една или друга основателна причина няма пречка да осигури делегиран(и) представител(и). Както правя винаги аз.

 6. Самоиронията е велико нещо! Поклон на автора и весели празници! Днес ми бе напрегнат нервен ден, но след това четиво ми стана леко на душата. Живи и здрави всички!

 7. Всички сме грешни,господин Инджев. С изключение на Путин и Бойко Борисов. А Вас наистина, все ще Ви четем.

 8. Не е по темата!
  Но е от актуално, по и най. На всичкото отгоре, ако закъсате, не дай боже, за адвокат изберете си някой от подписалите долу.
  http://www.sak-sas.bg/en/news/1310

 9. Според мен, няма място за самокритика – ГРЕШКАТА Е ВЯРНА…
  🙂

 10. Mea culpa!!!
  А какво да кажем за грешките на Бойковите Теменужки, които ще ни натресат нови сметки към Русия? В същото време най-големият клиент на Газпром в Германия UNIPER започва да строи терминал за втечнен газ, заедно с японската MITSIU.

 11. Поредният журналистически брилянт! Толкова изискан, толкова блестящ, че политиката в него просто бледнее. То тази политика друго и не заслужава. Така й се пада!

 12. Г-н Инджев,
  споних си за снимката Ви с Вашия внук. Мисля, че трябва да го добавите в информацията за Вас. Не моя работа да давам съвети, но знам че внуците са много мили и си помислих, че може би просто не сте се сетили.

 13. Само две грешки ? Направо сте за канонизиране. Между другото “глава” се повтаря два пъти. : ) Споко, Майтап! ; )

 14. Уважаеми г-н Инджев,
  Присъединявамсе към горните овации!
  Но ако ще говорим за грешки, да добавим и това, че когато изреждате злините, които ни е сторила Русия, започвате от Светослав. Ако перифразирам древногръцкия скулптур “За Русия не по-назад от Иван III.”
  Добронамерена шега и пожелание за весели празници!

 15. ПП
  Казано без заобиколки – грешките са верни.

 16. Такааа, вчера сенаторът от Усконсин, заедно с още 40 сенатори са внесли резолюция за операция в Черно море, за осигуряване на свободата на корабоплаването.
  https://www.ronjohnson.senate.gov/public/index.cfm/press-releases?ID=D2F3C61D-9318-4BD3-BC63-B2426790AAF4
  Не съм запознат с технологията на взимане на решения и тяхната задължителност, но е стъпка в правилната посока за възпиране на Русия.

 17. Г-н Инджев, Самият живот показва колко са верни грешките Ви! Да сте жив и здрав и всички Ваши любими хора! А ние, читателите Ви, ще четем написаното от Вас и ще се надяваме на по-голяма аудитория от мислещи хора, които обичат България повече от Русия, робството и рублите!

 18. г-н Инджев,

  Вие сте моят любим грешник!
  Бог да Ви поживи!

  Светли празници!

 19. Към IVANKA

  Взехте ми думите от устата!
  Де да имаше повече такива праведни грешници!

 20. ЩЕ СЕ ЧЕТАТ и още как! Поздравления г-н Инджев за теб и прекрасното ти семейство! Очакваме с нетърпение следващите бисери. Весели празници и преборване с тези гниди! Пази се!!!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.