Тръмповидната путиноидност в действие

Президентът на САЩ информира света по кратката процедура в интернет чрез лично съобщение, че изтегля американския военен ангажимент от Сирия. Написа кратко и (не)ясно съобщение, че това не е изненада, тъй като от години е обещавал изтеглянето да се случи. 

По също толкова (не)ясни причини Тръмп декларира, че и Русия е местен враг на Ислямска държава, както Иран и Сирия. Поради което решил да остави Русия, заедно с другите “местни врагове” на Ислямска държава, да се борят с нея.

Откога Русия стана “местен” враг в Срия? 

Откогато Путин реши да колонизира тази държава чрез въздушна война срещу сухоземни противници без средства за противовъздушна отбрана? 

Това може ли да се смята за признание, че Сирия вече е официално признато  от Тръмп завоевание на Русия?

Видните и не съвсем видимите тръмповидни путиноиди по света имат повод да се поздравят с повод за радост. Тръмп ги зарадва със съобщението си в Туитър в предпочитаната от него кратка форма като за мутри от всякакви нации елементарна електронна комуникация. 

  Путин моментално аплодира решението на Тръмп за изтегляне на Америка от ангажимента си в борбата срещу Ислямска държава. В същото време руският владетел не пропусна да зашлеви своя побратим с твърдението, че досегашното участие на САЩ във военното противопоставяне срещу ИД в Сирия е било незаконно. 

Тръмп ( отново) не се обиди. Той се придържа към правилото да не казва нищо лошо за Путин, колкото и лошо да се изкаже той за неговата Америка.

Приятелят на Путин, турският президент Ердоган, също светкавично поздрави абдикацията на Тръмп от сирийския терен. Интерпретира я като зелена светлина за разправа с кюрдските бойци, които изиграха ключова роля на терен в най-тежките сухопътни битки за изтласкване на фанатиците от Ислямска държава от техни ключови позиции, включително от тяхната т.н. столица в Ракка. 

Тръмп демонстрира готовност да изостави западните си съюзници от НАТО, какво остава за някакви си кюрди, с които американски командоси и съветници воюваха заедно срещу Ислямска държава, но сега ще бъдат оставени на милостта на турската държава!

Това е в резюме истината за тръпмповидната путиноидност, с която в САЩ разни прокурори се опитват да се преборят по сложния начин чрез събиране за доказателства за руската връзка на Тръмп. А тръмповидната путиноидност не само не се крие, а направо се изпъчи  сега пред целия свят. 

Но да оставим тръмповидните путиноиди по света. Да се върнем у нас. Къде са те? Бяха се снишили, но едва ли са се примирили.  

Имайте търпение. Те имат чудесен повод да тържествуват, че правилно са пили шампанско по примера на “братушките” от Руската Дума по повод избирането на Тръмп. Настанете се пред телевизорите и затегнете коланите срещу повръщане на резките завои на историята. Предстои ново дефиле на тръмповидните путиноиди.

21 мнения за “Тръмповидната путиноидност в действие”

 1. Последна Напомка!
  УТРЕ!

  На 21 декември от 14,30 часа на бул. Скобелев 23 в Софийският Районен Съд-Наказателно отделение е насрочено второто заседание по НДЧХ 6989/2018 с жалбар георги жеков срещу Стопанинът на БЛОГА НИ. Съдия Цветелина Михайлова, 133 състав, очаквана зала №28.
  Всеки който се чувства съпричастен с мисията на Иво и има възможност нека с присъствие на място го подкрепи. Ако е възпрепятстван поради една или друга основателна причина няма пречка да осигури делегиран(и) представител(и). Както правя винаги аз.

 2. Значи Путин ще колонизира Сирия, а САЩ до сега не колонизираха Ирак и Либия. Не бе, освобождаваха ги подбудени от демократични опдбуди.
  Инджев, леко да не пукнеш от злоба, че Сирия не е американска колония.

 3. Един оффтопик и от мен – на днешния ден, бранейки небето на София, при таран на US “летяща крепост” B-24 загива българският летец кап. Димитър Светозаров Списаревски.

  Да си спомним за подвига му, а на Стопанина – респект!

 4. Да се надяваме, че това е само поредния ход на махалото, който Конгресът (особено Долната камара) и здравомислещите в Пентагона ще коригират…

 5. Към Viktor Nikolov:

  Николов, като си тъп не се хвали с това.

  Иракското правителство не съществува по американска благословия, както сирийското по московска.

  Беше правилно да бъде ликвидиран режимът на уникалния дори за стандартите на Близкия изток злодей Саддам Хюсейн.
  Грешката на САЩ беше в неадекватното им решение да пощадят остатъците от режима му.

  Ирак днес е нещо като шиитска колония на Иран и се зъби на Америка направо с персийски акцент.

  Нещо общо със сирийското обожествяване на Путин?

  За Либия си още повече на грешен пут ( от Путин). И там се пъха нагло Путин.

  Либия няма нищо общо с американско в статуквото, което да бъде сравнено с абсолютната зависимост на сирийския режим от Кремъл.

  Не, САЩ не колонизираха нито Ирак, нито Либия. Докато Путин държи в абсолютна зависимост сирийския режим. Като не разбираш, не се обаждай, тъпако!

 6. Къде видя колонизирането на Ирак?
  В Ирак се провеждат легитимни избори, през последните 15 години, които никога не са се провеждали по времето на твоят братски режим на Саддам.
  След избирането на легитимна власт ,Ирак гласува за американското изтегляне , и малко след това Обама изтегли всички американски войски от там.
  А за разлика от Ирак , да ти припомням ли ,че в Сирия има военно положение от близо 60 години, което в последните 7 години се превърна в гражданска война , с директно военно участие на Русия и Иран срещу сирийските сунити ,които са над 80-90% от сирйският народ. Там няма никаква легитимна власт, там има едно непрекъснато военно положение , което продължава повече време дори от соца в България.
  В Либия няма никакви американски войници, но в последните години твоят сводник Путлер е изпратил хиляди войници и частни наемници, за да разпалват още повече гражданската война там. Така че ,в Либия няма друг колонизатор освен Путлер.
  А ти като не искаш демокрация , можеш да си отидеш при твоите любими диктатори в Сибир, Сирия, КНДР, Иран, Китай. Но се съмнявам че ще ти хареса там, след като се запознаеш на собствен гръб с тяхната диктаторска същност и реалност!

 7. Моето мнение е по-различно и се базира на процеси, а не на дадено отделно взето събитие.
  1.Такова решение не се взима еднолично независимо от факта, че Президентът е и главнокомандващ. То предполага предварителна консултация поне с Пентагона и полит. ръководство на републиканците. При всички положения то е взето и след консултации касаещи боеспособността на Израел да се защитава. Последната е налице.
  2. Такова решение не следва да бъде оценявано извън контекста на американските интереси (политики) в Близкия Изток, които отразиха и отразяват падането на комунизма, Арабската пролет и разгръщането на добива на шистов нефт (и газ) в САЩ.
  3. Политиките на локалните съюзници на САЩ в региона – Саудитска Арабия, Турция и пр. също трябва да са обект на внимание.
  4. Амбициите на Русия да възстанови присъствието и влиянието си (от съвет. време) в региона остават на радара.
  5. Превръщането на Тихоокеанския регион в централен за външно-полит. интереси на САЩ, според мен, също има отношение към амер. близкоизт. политика. Активната ангажираност в много райони води до overstreching и може да отслаби глобалната позиция на САЩ. По последното в амер. политика има две мнения – едни смятат, че не трябва да се стига до overstreching („преразтягане”), а опонентите им не са съгласни с такъв феномен.
  6. Най-накрая следва да имаме предвид и разходите: а) по издръжката на амер. военните части в Сирия в контекста на големия военен бюджет, и б) изтеглянето на амер. военни части логично ще доведе до увеличаване на военните разходи на Русия в Сирия. При положение, че амер. военно присъствие все още е необходимо.
  Изтеглянето на военния контингент на САЩ е свързано с ликвидирането на Ислямска държава. Естествено, трябва да се има предвид, че войнстващият полит. ислям е движение и че той остава в региона и след разгрома на ДАЕШ. Движенията съществуват дълго. Смятам че САЩ имат инструменти за оказване на влияние в Сирия, както и върху действията на Русия в Сирия и в региона.
  И още нещо. Близкият Изток през последните години е като активна земетръсна зона и това не може да не оказва влияние и върху амер. политика в региона. Естествено, тя също е в движение. А тя има полит., иконом., геоикономически, геополитически аспекти/ касае и амер. съюзници в региона и в ЕС и не може да бъде пре-формулирана нито за 24 часа, нито за 24 дни. Нито може да остане статична. При Буш беше една, при Обама -друга, при Тръмп – отново наблюдаваме промени.
  Това не e оценъчен коментар за политиката на Д.Тръмп. Това е коментар за опредлено събитие в контекста на определени процеси. Възможно е и да греша някъде. Ако някой ще ми казва „тръмпист”, на фона на отложените домашните активности заради коментара, да си помисли. И въобще някои господа ме обидиха.

 8. Оставката на монахът-воин който подчинените му помежду си с респект помежду не наричат никога с името му Джеймс Матис, а единствено “бясното куче” притежаващ частна библиотека от над 7000 специализирани тома военна литература никога няма да я простя на ДТ.
  http://focus-news.net/news/2018/12/21/2604367/tass-matis-zayavi-che-se-otteglya-zaradi-raznoglasiya-s-tramp.html

 9. Oshte po-goliam povod za tyrjestvuvane na putinoidite e che dnes James Mathis napusna ekipa na putinofila doanald.Syshto syshtiat tozi putinofil premahna sankciite sreshtu firmite na O.Deripska.Neshtastni sybitia, no pyk veche I slepite tuk razbirat za kogo raboti oranjeviat patok donald

 10. Моето лично мнение.
  Аз съм си фен на Тръмп, мисле , че няколкомпъти съм го показвал.
  За мен е направо смешно да се мисли, че някой президент на САЩ може да е свързан с Путин.
  Напротив, откак Тръмп дойде , в европа ее взеха истински мерки срещу евентуална руска инвазия.

  Отделно , атаката имунищожаването на вероятните цивилни руски военни в сирия в края на август беше направено основно по въздух.
  Тук сттава дума за 2000.души в крайна сметка.

  Ако нещата бяха в ръцете на обама и на европейците…олеле..щяхме да гледаме само чупене на китки.

 11. Към RADA:

  Напротив, напротив, това решение ТРЯБВА ( е не “следва”, както се казва на руски) да се оценява именно като еднолично и точно поради тази причина е скандално. Скандализираният министър на отбраната Джеймс Матис подаде часове по-късно оставка.

  Толкова за “колективното решение” на Тръмп да остави Сирия на Путин, аятоласите ( срещу които иначе се пеняви на думи, особено за да напада предшественика си Обама и неговота ядрена сделка с Техеран).

  Имам молба към Вас. Не коментирайте само за да опонирате и да си мислите, че обогатявате форума чрез “балансиране”.

  Цял свят се възмущава, че Тръмп взима еднолични решения ( заплашвайки съюзниците на Америка, което изобщо не е колективен акт на управленска глупост),но само Вие го подозирате, че преди някои от неговите безумни събщения в Туитър с личен коментар той се консултира с институциите на държавата…

  Използвам случая да отговоря кратко и на друг коментатор относно “заслугите” на Тръмп, които свежда до военния удар срещу руските наемници в Сирия тази пролет. Едва ли са се обадили на Тръмп за разрешение в рамките на светкавично развилата се оперативна обстановка. Решението са взели военните на терен или в Пентагона. Да се приписва като заслуга на Тръмп е преувеличение, което прилича на твърдението, че убитите руснаци са 2000, макар и по руски, и по американски данни да става дума за около 10 пъти по-малко руски жертви ( пак са много, но далеч не са 2000).

 12. към Аэрофлот:

  Не трябва да забравяме и, че в ескадрилата разрушила София е имало и руски самолети. Интересно ми е, по каква линия е дошла заповеддта за атака над самолетите /щатски, английски и руски, нали са били партньори/, които са прелитали над България, без да бомбардират, или стрелят. Нещо не ми се вързва.

 13. Думата, дума отваря.
  Повече за касапницата при р.Ефрат на 7 февруари т.г. от Кънчо Кожухаров в интервю пред сайта Фактор.
  “…руският президент заяви, че е спечелил войната в Сирия. Придворните шутове веднага му запригласяха. Например, министърът на отбраната Шойгу заяви, че руските военни части са освободили 560 000 квадратни километра сирийска територия и че ДАЕШ е напълно разгромен. Е, в мерака си да направи победата по-голяма Шойгу пропусна да забележи, че площта на Сирия е само 185 000 кв. км. А може би е имал предвид, че тогава Путин не за пръв, а за трети път обяви, че е спечелил войната. Три Сирии по 185 000 кв. км. прави почти 560 000 кв.км.
  Дотук – добре. Двамата единствени реални вътрешни съперници на Путин вече бяха отстранени. Борис Немцов беше убит, а Алексей Навални – отстранен със скалъпен наказателен процес. Победата на Путин изглеждаше напълно сигурна. И в този момент дойде новогодишната канонада. На 31 декември руската военно-въздушна база Хмеймим беше обстреляна с миномети , а един вертолет падна (уж заради техническа неизправност) в базата Хама. Руснаците изгубиха няколко специалисти, вертолета и няколко изтребители. Няколко дни по-късно те заявиха, че са проследили и унищожили виновните за минометния обстрел „терористи“. Дори пуснаха в Интернет видео с тяхното ликвидиране.
  Това бе голяма глупост, защото при изследване на видеото, се разбра, че записът е монтиран и картината прекъсва за повече от четвърт час – достатъчно време хората, които в началото влизат в една сграда в края да бъдат поне на десет километра от нея. Заваляха подигравки и Путин беше принуден да измисли нещо, което да убеди руснаците, че той е победител. Беше му необходима не каква да е, а мащабна победа.
  Така се зароди идеята за авантюрата край Дейр ез Зор, която се превърна в жесток крах. Руски части със специално назначение (спецназ), облечени в униформите на частната военна компания „Вагнер“, се опитаха да завладеят голямо нефтено поле. Вероятно са мислили, че щом започнат артилерийска и ракетна атака, американците ще избягат, като оставят кюрдските части сами. В резултат няколкостотин руски спецназовци намериха смъртта си. Безславна смърт, защото американците ги избиха от въздуха, без да дадат дори една жертва.”

 14. Do Kiril! Ami Kircho ,tia gluposta e bezkraina ,tova che sled 2 godini na neprestanni provali I bezumie ot strana na pravitelstvoto na doni prostaka ima oshte koito go obojavat si e dokazatelstvo.Neshto naposledyk spria da govori za ikonomicheskite si uspehi!Mai nabyrzo shte dokara ikonomikata do polojenieto v koeto ia ostavi drugiat republikanski idiot GB.Sega pak iska pari za ogradata .Che nali Mexico shteshe da plashta za nea be debili s debili!Ma toi nash Kircho si mu bil fen!Spokoino edno e sigurno, za tia 2 godini tozi tvoi kumir ne e syzdal edin nov priatel ,no pyk mnogo vragove.Taka che v 2020 shte si spomniame za nego samo kato za edin bolezno,nepriatno Nedorazumenie!

 15. Репортаж на CNN за касапницата на 7 февруари т.г. при Дейр ез Зор

 16. ГЕНЕРАЛ ДЖЕЙМС МАТИС е изключителна личност.
  Останалото просто не ми се коментира.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.