Вече ще внимавам с шеговитите прогнози, за да не се сбъднат

IMG_9644

 

 

 

 

Който ме познава истински знае, че не се шегувам, когато казвам, че обичам да се шегувам. Но има(м) шеги, които се сбъдват под формата на прогноза. Понякога това не е смешно.

Когато преди малко повече от 9 години се пошегувах с прогноза за току-що започващия своя първи премиерски мандат Бойко Борисов, не съм си мислил, че ще позная. При това за толкова години напред.

Всички въпроси към мен по време на този редовен форум бяха свързани безадресно с това какво може да се очаква от новата власт.  Но аз им намирах адрес. На петия подобен въпрос, на който упорито отново отговорих, че ще се случи онова, което Бойко Борисов каже, в залата на шведското посолство избухна дружен смях. Най-накрая всички разбраха, че се шегувам с факта, че Борисов е непредсказуем. 

Беше се клел пред мен като водещ на телевизионно предаване, че не се интересува от политика, особено от вътрешна, която била “лайно в целофан”, както се изрази от екрана в моето студио. 

Споменавал съм и преди, че предложих това негово изречение като “крилата фраза” да бъде отпечатано на рекламна диплянка на БТВ ( с крилати фрази” от предавания на телевизията към онзи момент) по време на първия рекламен фестивал на телевизиите в курорта Албена. Но срещнах категорично неразбиране от началството. Явно не беше по естетически съображения, но го разбрах по “трудния начин” доста по-късно. 

Шегата, че всичко зависи от Борисов, се оказа ( признавам, без да искам) най-вярната дългосрочна прогноза за бремето (ни) . Той дали разбира, че е време да отпуши статуквото, което запуши като втора степен на ракетата носител Симеон, която му даде първа космическа инерция разчисти терена за едноличното му управление при вече разбита съпротива от дясно и маргинализирана т.н. левица, управлявала дълго и съглашателски по монархо – социалистически? 

Разбира Борисов, не се съмнявам, но не смее да се пусне от хорото. Защото “навън” го дебне неизвестността.

Усещането за безалтернативност е като при безкрайното властване на охраняемия от ранния Борисов негов клиент и учител по демагогогия Тодор Живков. Хората в един момент така се бяха сраснали с навика си да приемат Живков за предопределена даденост, че не можеха да си представят животеца си без него. 

И Борисов се е запътил към подобно постижение. Макар формално да нямаме еднопартиен режим, имаме едноличен от подобен народняшки тип. Че дори и физически си приличат двамцата!

Като ще е лично разсъждение с лични примери, да продължа още малко. 

Когато поисках оставката на Живков на един младежки форум в НДК през пролетта на 1989 г. ( колегата Стойко Стоянов, който е бил сред присъстващите, ми припомни някои детайли в телефонен разговор тези дни), ефектът от тази моя малка дързост беше, че спряха да ме канят като коментатор по радиото и телевизията. Не е кой знае какво, ако не броя обстоятелството, че тогава се плащаха хонорари на външните коментатори. Малки, но съществени за семейния бюджет.

Днес такива хонорари не се плащат. Подразбира се, че ти “плащат” като ти дават думата да си рекламираш чрез самото си присъствие на екрана редакцията, партията, фондацията, социологическата агенция. Ако си някаква самостоятелна “величина” и няма какво да рекламираш, се оказваш в ролята на донор, който еднолично изкарва заплатите на домакините. Безплатно. 

В този смисъл в епохата на напредналия бойковизъм е станало по-зле отколкото при късния живковизъм. Отново бродя в полето на маргинализацията. Да е живо и здраво ЦРУ, което, според Путин, е създало интернет, че да има(м) в това поле възможност за някаква публична съпротива срещу статуквото. 

По аналогия с израза “внимавай какво си пожелаваш” трябва да внимавам и с какво се шегувам. Но понеже не си падам по автоцензурата, изпадам в ролята на едни наш писател и съпруг на известна наша журналистка. Докато си режел вечерната салатка  и слушал мрачно поредната политическа декларация, четена от екрана на телевизора, изчакал и последната да завърши с “благодаря за вниманието”. След което възкликнал кратко: “не съм внимавАл”…

 

36 мнения за “Вече ще внимавам с шеговитите прогнози, за да не се сбъднат”

 1. Рон Джереми е доказан мъж, за разлика от властващите.

 2. Господин Инджев,от сърце Ви моля,пошегувяйте се България да стане истинска демократична страна,без мафиотски и рашозоидни структури.

 3. Да спестим латинския за Макаров. Той е прост, не е учил латински. В Третия Рим вече не се учи латински. Там се учи китайски. Новина от след пет години: “На китайско-украинската граница всичко е спокойно.”

  Макаров, вашата сука Бойко Борисов из близкая деревня Банкя мы ненавидим. Пожалуйсто, Макаров – убирайтесь от сюда! Возмите и свои!

  Сволочь безпросветная, марш отсюда!

 4. Отдавна в интернета не съм се смял като сега. Който си може, си може. И то, часове преди Бъдни вечер.
  Голямо Благодарство!
  Между другото, Тони Филипов д-р си е направил труда да издири и съхрани всичките официално декларирани пред медиите”откази” на баце да “влиза в политиката” в битността МУ на главсек на МеВеРето. Докарал ги е само до 58.
  Боже. колко мъка има на този свят, Боже.
  Българио, едничка те за теб умряха.

 5. Да разгледаме пак книгата.

  “Измамата “Сан Стефано”. Няма по-добра книга!

  Тази книга трябва да се учи в българските училища вместо измамата, че Московията ни е освободила. Защото тя от пет века лъже света – първо “освобождова” и после поробва!

  Където е влязла – само краде! Това е Русия. И подкупва разни к%рви като Резизента, резидентката и прочая измет да им д%хат тука като кацнат. Вместо с F 16 в морето, майка им!

 6. “епохата на напредналия бойковизъм е станало по-зле отколкото при късния живковизъм” – сполучливо, поклон!
  Г-н Инджев не се кахърете, всеки разсъждаващ човек стига до този извод, че лошите прогнози се сбъдват.
  Живот и здраве, весели празници на всички, дано новата година не се сбъднат тревожните ни прогнози!

 7. Не е по темата но винаги е интересно когато иде реч за путинизма. Дежурните и инцидентните тролове от породата на полезните идиоти мълчат кат бити пИдали туй по баце, де без него, га им се сервират теми кат долната. Що ли не съм изненадан.
  http://realmir.com.ua/2018/12/22/pochemu-u-putina-v-ego-okruzhenii-klichka-mihail-ivanovich-ili-gde-on-hranit-milliardyi/

 8. И нещо още ex doce – екс доче. От душа:

  Проклети да са комунистите! Во веки веков!

  И две думи за това, че Папата ще идва тук през май. Крайно време е Rollex-ите от Синода накрая да кажат дали приемат икуменистията – сближаването на двете църкви. Отхвърлянето на Схизмата от 1054 и Цяла Църква. Ама РПЦ е против, защото е КГБ, ислямат и Илияна Йотова.

 9. За руската автоматика:

  “Валентина Терешкова за полет космический, получила от Хрушчова хуй автоватический”

 10. Г-н Инджев, единствен Фактор пише за протеста на българи и украинци пред елхата на Макаров / за която имате статия/. Пълно мълчание във всички медии. Сещам се за нещо.. Навремето имаше виц: Наполеон от гроба казва на Т Живков: Ако имах вашите средства за масова информация…. никой нямаше да научи че съм изгубил битката при Ватерлоо!
  Това е напълно в стила на победилия Бойковизъм! Жандарма с автомати срещу мирни граждани протестиращи срещу елхата!!! Автомати, утре и танкове може да докарат!
  Често казвам: Учете руски език скоро ще е официален!…. лош пророк съм.

 11. Борисов решително е тръгнал по пътя на Виктор Янукович и със сигурност, също като него, ще стигне до международна заповед за издирване, показване на златни тоалетни и запориране на банкови сметки. За последните 10 години, откакто ГЕРБ-ът Му е на власт, нищо не е мръднало от мястото си: монополът на Газпром е съхранен, няма действащи интерконектори, продължаваме да даваме милиони за несъвместими с натовските стандарти и опасни за летците ни руски бракми, дадохме и се готвим да даваме заробващи ни милиарди за допотопните ядрени самовари на Путин, поемаме щедри и геноцидни за народа ни милиардни ангажименти да изградим проклетата нова газопреносна мрежа за руския газ, с ентусиазъм плащаме милиони евро глоби за да може колкото се може по-дълго газопроводите ни да се ползват пак само за руския газ, всички институции, цялата държавна машина – парламент, министерски съвет, президентство, съдебна система са впрегнати да прокарват данъчни привилегии и да защитават монопола на горивата и складовете на руския Лукойл, както и удобно законодателство, улесняващо заселването на хиляди руснаци в разградената българска територия.
  10 изгубени години , ограбени от живота на българските граждани, 10 години целенасочено блокиране на просперитета на България и пълноценното й интегриране в ЕС, 10 години унизяващо достойнството ни пълзене в краката на Путин и задоволяване на имперските му прищевки, 10 години безнаказан грабеж, цъфтяща корупция, пълна липса на правосъдие и справедливост, тласкаща към примитивна сапоразправа, 10 години нравствено опростачване на нацията и мутренски разврат, 10 години тържество на мафиотската арогантност и жестокост!
  Резултатите са видни: демографски срив и обезбългаряване на България, разграбване на природните й и финансови ресурси, 112- то място по свобода на медиите, най-ниски заплати и пенсии, най-нисък стандарт на живот в ЕС!
  Това е “Златното” (за рублофилските мутри) десетилетие което Борисов съгради в днешната история на България!
  Гласувайте пак за него! Сигурно за последно, защото следващи БЪЛГАРСКИ избори на територията на България може и да няма!

 12. Да SMS ” Сигурно за последно, защото следващи БЪЛГАРСКИ избори на територията на България може и да няма!”
  Това го разбраха хората в Крим след референдума!!!

 13. Няма страшно. Корабът раззия потъва нормално. Кървавият пастор Турчинов съгласувано със спецпредставителят на САЩ за Украина Уолкър го е измислил. Обратното броене в цайтнота върви на мах. Цугцванг или по скоро шах и мат. Баце и ко така и няма да разберат като как, какво точно се е случило. А иде и магнитна буря отвъд голямата вода.

 14. Гаврата на малоумни простаци и всякаква долнопробна измет от измекяри и майцепродавци с националните ни светини също трябва да бъде инкриминирана!

 15. “Ний сме народа, за чест, за свобода,
  за мила рода, който знай да мре…”

  От това най-много ги е страх рушняците. Че тук ще има съпротива. Като през 1916. Когато сме ти секли като тикви в Добруджа и по-нагоре до река Прут. И после Мирен договор в Брест-Литовск на 3-ти март. На Рождения ден на Императора.

  Между другото, маршал Жуков пише в спомените си, че през есента на 1941 в Генералния щаб на Съветската армия е царяла голяма уплаха да не би Първа българска армия да дойде до Москва, че “живи сме умряли”, казва Жуков, помнейки 1916. Защото в есента на 1941 Първа българска армия влиза в Москва и Втора в Ленинград и войната свършваше.
  Мекушав Цар Борис III. Отровиха го за благодарност.

  Само Ф 16 за Кремъл! Ще поправим грешката от 1941. Познавам млади наследници на Списаревски. Той им е идеал. Американците ги обучават тук в американската база в Граф Игнатиево. “Отиваме и удряме Кремъл, нищо и половина, летим ниско, бомбим и се връщаме за ордени”. Смеят се – “ако нашия не ни даде, американския ще не даде.” Не ми се вярваше като слушах.

 16. От цялото си сърце и душа пожелавам на всички приятели и съмишленици Весела Коледа и щастливо посрещане на Новата 2019
  По традиция ще “подсиля” поздравите си с коледното есе на Иво отпреди 6 год. и неговият отговор.

  Сбъднато на Бъдни вечер

  Докато официалните медии правят ретроспекции на катаклизмите, бедствията, убийствата, войните и всякакви други нещастия през годината си помислих да направя нещо като лична „класация” на добрините-без претенция и възможност за изчерпателност. Нека бъде скромен отговор на всички, които са ми подарили внимание, доброта и съпричастност.
  Нима не е „чудо” на Бъдни вечер да получиш силна инжекция доброта от лекар, с когото не си близък, но като разтревожен родител си се обърнал към него за съвет? И вместо съвет, да получиш покана да го посетиш!
  Случи се така, че най-малката ми дъщеря, подражавайки на моите фокуси да „вадя” някакъв предмет от ухото си, загуби в ушенцето си графит от молив. Ами сега? В поликлиниките навръх празника дежурят шепа лекари, а опашките са огромни- само в ИСУЛ в София имало стотина пред дежурния кабинет, което ми гарантираше особена „тиха нощ, свята нощ” на тази опашка, вместо край елхата с децата.
  Един лекар обаче, научил от мен за проблема, извърши интервенцията у дома, където ме покани заедно с малката палавница. Не само не поиска и не взе пари, но и ме изпроводи с бутилка вино, подарък за Коледа.
  „Дреболия”? На фона на земетресенията и наводненията, може би…Но всъщност такива „дреболии” осмислят значението на думата доброта.
  Ако за лекарите, макар и често пъти да са обект на остри социални диагнози с обратен знак поради хроничните проблеми на болното ни здравеопазване, добротата се предполага някак си по дефиниция, какво да кажем за едни…мутри.
  При транспортен инцидент на оживен път, макар и без наранявания на никой от нас, нито една кола не ни подмина. Лекарка спря да предлага успокоително. Други звъняха един през друг на пътна помощ за килнатата ни в канавката грохнала допотопна количка. Но най-дейно се оказа каре дебеловрати момчета-типични мутри, както сме свикнали да ги наричаме. Без много приказки скочиха от джипа си и дружно изправиха наклоненото ни возило и като нищо щяха да го закарат до сервиз, както предложиха, ако не беше пристигнала вече пътната помощ. Изпоцапаха модните си дрешки, но не им мигна окото, след което отпрашиха също така безмълвно под благодарните погледи на нашата пострадала компания.
  Няма как да подмина и „случката”, която съм разказвал- за пенсионера, който си даде спестяванията, за да бъдат произведени чадъри с надписа „Течна дружба” за представянето на книгата ми миналата година. Беше прочел за тази идея в блога ми и разбирайки, че тя няма да се осъществи по финансови причини, „спонсорира” една кауза без изгледи и намеци за компенсация и печалба.
  С него станахме приятели. Но какво да кажа за хилядите (наистина хиляди) добри хора, които ми даряват щедра подкрепа чрез обратната връзка за общуване в рамките на блога! Няма как да благодаря лично всеки път на всеки- при тези милиони посещения и десетки хиляди коментари би било доста „трудоемко”. Но ето че имам възможност да се „измъкна” от ситуацията с обобщаващо БЛАГОДАРЯ!
  Изобщо, когато казвам, че вярвам в доброто у хората, макар да пиша като правило за заобикалящите ни злини, имам щастието да го знам от личен опит.
  Пожелавам същото познание на всеки!
  Благодаря за напомнянето, включително в частта за добротата на един лекар, който искам днес да назова: доктор Кабакчиев от “кварталната” ни болница в кв. “Лозенец”, на когото от години доверяваме преценката за здравето на децата ни ( уши, нос и гърло), но с когото не бяхме близки, за да смятам за “нормално” да върши интервенции у дома на връх Бъдни вечер. Впрочем той пригоди един инструмент с подръчни средства, за да достигне до деликатното място в ушенцето на малката Нина. Беше впечатляващо отвсякъде!
  А пенсионерът, да ми е простено от него за “разкритието” ( без негово изрично съгласие), който донесе в издателството спестяванията си за осъществяване на идеята ми с чадърите, е известният на мнозина от читателите в този блог Георги Чунчуков. Така се запознахме и сприятелихме с този пенсиониран учител от Добрич, който не веднъж ми е помагал по различни начини и след онзи случай от пролетта на 2011 г ( вместо аз, по-младият, да му помогна с нещо).
  Тези “малки” лични истории и още много други подобни, крепят личното ми упорство да вярвам, че има смисъл човек да се понапъне не само за свое добро, но и за доброто на Човека.

 17. Долно качество хора са това комунистите. Долно. Пръкнаха се от селата и започнаха да управляват градовете.

  При тях няма колегиалност, човечност, доброта… Те само следят… Кой какво казал.. За тях? Или не за тях. Възпитаният е глупак, наивник. Простотия, подозрителност. На това се крепеше режима.

  То и сега е така – от Банкя до Атака. Срам. Това не е Европа, това е срам.
  Теменужка, , голямата руска защитничка, на Орешарски заместничката, тази защо не е в затвора като руска твар?

  И понеже са от селата,

 18. Демокрацията е най-ефективният политически модел за решаване проблемите на общественото развитие. Но едновеременно с това, демокрацията е и най-сложният модел на обществено устройство. Първото го слушаме, четем или казваме от време на време, а с второто българският гражданин е в директен контакт от сутрин довечер – в един или друг аспект и в една или друга степен.
  При демокрацията механизмите на съгласуване на интересите в обществото са много по-сложни, а често и по-обемни и по-ресурсоемки отколкото в другите полит. модели. Но само чрез огласяването на тези интереси, формирането им (напр. интересите против домашното насилие, за социална закрила на децата-инвалиди и пр.) и съгласуването им, демократичните институции – политически, партийни, социални, културни са в състояние да отговорят адекватно на промените в обществото и да предлагат оптимални решения. Казано по друг начин – да грантират постоянно развитие. Важно е да отбележим и че в настоящето промените в обществата са много и настъпват бързо.
  В един предишен коментар бях написала, че в сегашните поколения малко индивиди ще имат пенсионно обезпечаване от един източник на доход през цялата им трудова практика и това налага нов подход към трудовия пазар, т. е. ново съгласуване на конкретни интереси. Моето впечатление е, че избирателите на ГЕРБ са в целокупно неведение по този въпрос. И това е само един пример за липса на добра информираност, която е един от компонентите на критичното мислене. До кого „опираме” в този пример – до експертите по труда, социална политика, икономика, образование. Естествено и до управляващите. Те избират експертите и те определят техния модус операнди. Парийното ръководство избира нинистрите и зам-мин., те-началниците на отдели и пр. надолу по списъка. У нас има практика в много случаи обществените интересите да бъдат съгласувани/балансирани, когато дойде иглица до гъзица или просто да бъдат игнориорани. Почин, който не е предпоставка за приемане на оптимални решения и е сам по себе си тема за размишление. Примерите са многобройни, но емпириката е известна и не е цел на коментара ми.
  Преди време прочетох в една критична статия, че Борисов се занимава само с балансиране на интереси. С казаното до тук, всъщност казвам, че той и правителството с това и трябва да се занимават. Но правилно поственият въпрос е друг – дали обществените интереси са адекватно идентифицирани, огласени, формирани и адресирани от управляващите. Аз смятам, че това е извършено в недостатъчно количество и с недостатъчно качество и оттук оценката на управлението на ГЕРБ и последното коалиционно управление като демократично управление е незадоволителна.

  Бележка под черта- качеството на медиите, качеството на партиите – два предмета на широка обществена дискусия и с голямо занчение за демокрацията – са обществени интереси, на които е отговорено неадекватно. Моята цел тук е да оценя управлението на ГЕРБ – до каква степен то отговаря на критериите за демократ. управление. Със задоволителна и незадоволителна оценка. По най-краткия възможно начин.

 19. Смешка за Коледа.

  Дълга алея с рози. Води от Альошата до Блатската могила. Трябва да се окопават розите. Пловдив, 1977. Есента, октомври, студентите са ни изкарали на съботник. Да окопаем розите. Събрали сме се към 200 студенти, стоим и мръзнем. В 8.00. Към 10.30 идва Комсомолката от Градския комитет на Комсомола и започва да вика “Ама вие защо не копаете, бе, тук телевизията ще снима!” Нямаме лопати. Ей сега ще имате лопати и лопатите веднага дойдоха. И снимат мен – аз не копая и разправям вицове. И комсомолката идва при мен и ме пита защо не копая розите. И аз я питам защо тя не копае – да дава пример. Бу-бу и репортажа не го пуснаха Комунизъм

  Между другото – какво е взел комунизма от предшестващото.

  1. От родовото общество – родовите връзки.

  2. От робовладелското общество – правата на човека.

  3. От феодализма – правата на другарите и привилегиите на червенага аристокрация.

  4. От капитализма – Кореком и Мерцедес.

  И още нещо – Цола Драгойчева да ходи с чантата на царица Йонна.

 20. Това видео продължава 13 минути и 30 секунди и си струва да се види и чуе интересния коментар: идва краят на руските изхвърляния в областта на въоръжаването, а така също и на картела на ОПЕК в съюз с путиланд:

 21. Преди няколко дни писах някъде, но ще напиша и тук.

  Путинският едноличен режим с агресивната си външна завоевателна политика много прилича на Хитлеристкия едноличен режим. И с младежките си организации като Хитлерюгенд. А с нападението на далечни държави като Сирия /аналог е Етиопия/ прилича на фашизма на Мусолини.

  И понеже историята винаги се повтаря, въпросът е как скоро ще свърши Путин – като Хитлер или като Мусолини? С куршум в главата в бункера под Кремъл /след като Гундяев го венчае за Медведев/ или няколко дни ще го влачат нагоре-надолу по Червения площад за радост на всички, докато накрая го провиснат някъде надолу с главата? Заедно с Медведев.

 22. Между другото, площадът пред Кремъл се казва Красная площад /Червен площад/ още от Иван Грязны, защото по него са текли реки от кръв. Затова е Червен. Там е Лобното място, дръвника, където векове са секли глави.

  Това не е ново име. Това е Русия. Стара и нова.

 23. Няколко думи за измамата “руска култура и литература”.

  Всъщност руската литература започва с Пушкин /какво име, а?/ през 1825. И дядо му негър. Преди това руската литература се състои от житиета на светци – основно български. И продължава до 1917. После пак идват жития на светци – вече съветски.

  Та в този период – 1825 – 1917 – по-малко от век – в двореца се е говорило на немски и дворянството на френски. Останалото население е било неграмотно, безписмено. За каква руска култура говорим? Преди няколко години се порових, за да видя какви са били тези “Земски училища”. И се оказа, че през 1860 преди отмяната на робовладелството грамотните в Русия са били под 2%. Дворянството и излизащото от него офицерство. Това е. И Земските училища след това учат хората по селата единствено да могат да четат и да смятат до 100.

  За каква руска култура говорим? И тези 2% по революцията са избити и прогонени. И какво остава? Сифилистика Ленин /писал вестник, моля ви се/ и садиста Сталин недоучилия. Но пак грамотен. Иначе цялото ЧК е било банда от негремотни убийци. С “опреснителни курсове” за грамотност.

  За тук след 9 9 1944 няма да се отклонявам, но общо взето, системата е същата – неграмотниците на власт. Леваневски, Мирчо Спасов, Тодор Живков, Бойко Борисов.

 24. И като заговорихме за простотия, стигнахме до Бойко Борисов от Банкя.

  Не знам майка му каква учителка е била, но е била другарка, след като му е предала простотията си. За бащата е ясно – милиционер. От там е обременен. И затова говори :”Аз съм прост.” Срам е да имаме такъв Премиер. Срам. И да казва, че България обявила война на СССР. Срам.

  Това е все едно, че слушам ЗКПЧ-то в Дисципа през 1971. Дето после ме викаше в стаичката и говореше: “Ние знаем, че този до теб на леглото много буйнства. Само напиши какво вика на сън.” Никога! Четете Варлам Шаламов.

 25. Как действаше Системата?

  От деца ги хващаха. Пример. Имах един съученик Тошко. В VII клас вече беше някакъв пионерски активист. И много разпитваше класа: “Вашите карат ли се? И защо?” ” А на теб баща ти удря ли ти шамари?” Ей такива въпроси. После този Тошко завърши Симеоново. Много хора вкара в затвора. Вече като следовател в ДС.

  Сега Тошко е милионер. От бандата на Георги Гергов.

 26. Уважаеми г-н Николов,

  Проблемът с руснаците е, че и най-свястните от тях гледат на България като собствена територия. Говорил съм – това е тяхен национален дефект.

  Надеждата ни е като през 80-те – че Русия ще фалира и ще се разпадне. И пак като 1920 – ” В России я был генерал, а здесь ничего.”

 27. Всъщност Русия се разпространява в незаети територии – Сибир и пустините на Централна Азия. Затова е много смешна пропагандата ѝ – че била непобедима.

  Напротив – Русия яде бой непрекъснато.

  Губи 12 войни с Турция за Проливите. Лошото е, че тези войни ги вози на наша територия и от тук три века влачи роби. Да кажа нещо предварително по повод руските апетити към Проливите – съществуването на Българска държава в етнически граници е несъвместимо с руската мегаломания.

  2. През 1853-56 в Кримската война Русия е хубаво начесана.

  3. През ХХ век Русия не печели нито едно война. През 1905 при Цушима Япония им потапя ЦЕЛИЯ флот.

  4. 1920 – Финландия ги бие. Манерхайм – през 1939 пак.

  5. През 1921 ген. Йосиф Пилсудски ги изритва от Полша.

  6. През 1923/25 ги гоним от тук.

  7. През 1939 ген. Франко ги омита от Испания.

  8. ВСВ им я печели Америка.

  9. 1985 Афганистан( позорен бой. От колибите с овце със Стингърите им сваляха прехвалените МИГ-ове.

  10. И тероризма срещу Запада – пак губят.

 28. Случайно попаднах на долното коледно есе. С братът на автора бяхме колеги и луди фенове на Боби Фишер и американската лека атлетика. Замина си рано преди да го настигне третата възраст. Бог да го прости!
  https://segabg.com/category-observer/onzi-sputnik-snega

 29. Боби Фишер беше чудо. Гений, успял сам да натрие носа на Борис Спаски и цялата съветска шахматна школа. Мачът беше през лятото на 1972 на неутрална територия в Исландия. И започна с 0:2. В “Работническо дело” имаше уводни статии. И завърши 6.5:2.5. Резултатът беше съобщен в спортните новини на последна страница с най-дребен шрифт.

  За да видя залата, където е срещата, един път си ангажирах полет до Америка с кацане в Рейкявик с преспиване и разходка из града. Мачът е игран в една сграда на главната им улица, на която сега има мраморна плоча с надпис “Тук Робърт Фишер победи Борис Спаски на шахмат и стана световен шампион през 1972.”

 30. Към RADA: “Разбрах те, Радке, отдавна те разбрах!” Е, каква ти е оценката на това Бандитско управление? Начина ти на изразяване доказва, че мно-ого
  си чела, но не съвсем каквото трябва! Подчертавам: Според моето скромно мнение! На Стопанина на блога и на всички съблогъри: Весело посрещане на Коледа! И накрая: специални поздрави за НИЙ СМЕ НАРОДА! Няма да крия, много се зарадвах, защото много дълго не бях чел твои коментари. Да не помислиш, че фамилиарнича, аз съм с десет годинки по-голям. Весели празници!!!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.