Искат ли руснаците ( химическа) война ( в Донбас)

Преди малко повече от седмица предложих в свой коментар да не бързаме с обобщенията на какво е способна Русия спрямо Украйна преди да е приключила годината. Позовах се на съветската традиция в последните дни и часове на годината да сътворява събития от мащаба на войната срещу Финландия през 1939 г., нахлуването в Афганистан 40 години по-късно и обявяването на разпадането на СССР след двайсетина години . https://debati.bg/spetsialno-za-debati-bg-chernomorskata-avantyura-na-putin-nyama-kak-da-sbadne-mechtite-na-petar-i/

Ето, че по сведения на украинското разузнаване, оповестени на пресконференция в Киев, Русия готви голяма провокация с химическо оръжие в Донбас, което да припише на украинската държава.

В съобщение на агенция Униан се казва, че руски военни специалисти, забелязани от украинското разузнаване, се намират на терен в Донбас и подготвят обгазяване на мирни граждани, за което да обвинят Киев. Това е заявил представителя на Украйнската служба за сигурност Владимир Сибицки.https://www.unian.info/war/10394961-russia-plotting-chemical-attack-in-donbas-ukraine-intel.html

За онези читатели на тази новина, които претендират да бъде представяна и другата, т.е. руската официална гледна точка, припомням, че в ivo.bg тя отдавна е спомената. Външният министър на Русия Сергей Лавров подготви почвата още преди седмици, предупреждавайки, че Украйна готви военна провокация в края на този месец.

 

Сред най-лицемерните по съдържание съветски песни на военна тема беше онази, в която руснаците са представяни като големи миролюбци. Може и да са т.н. обикновени хора в Русия, използвани за пушечно месо. Но необикновената лакомия на техните необикновени вождове не оставя място за съмнение: от тях и подчинените им руснаци в униформи може да се очаква всичко, на което една армия е способна срещу по-слабия съсед.

 

Друг е тъжният въпрос, че и “обикновените” руснаци от поколения биват обгазявани с фалшивата героика на милитаризма. Ако не беше така, Путин нямаше да дойде на власт на вълната на възторга от смазването на миниатюрната Чечня по негова заповед през 1999-2000 г.

 

 

6 мнения за “Искат ли руснаците ( химическа) война ( в Донбас)”

 1. Ако върнем лентата назад, например до отравянето на Литвиненко, или още с написаното в книгите му за идването на Путин на власт чрез инспириране на провокации, се питам как всички проспаха издигането и утвърждаването на този човек? Зад всяко едно действие прозира кагебисткия почерк. Взривяването на жилищни сгради, отстраняването на хора, преценени като опасни за режима, дискредитиране (като случая с испанския съдия Гонсалес Хосе Гринда, водещ т.нар. “дело за руската мафия”).

 2. Както и да го погледнем, в ядрото си войната е главното средство за експанзия на руската империя, ссср и на ссср2 сега – неизменно тайна, скрита, подмолна, коварна, макар винаги да е прикривана зад „освободителни“ одежди и маски, масово пропагандирана чрез киното като „хорошая война“ и съпровождана с обилни порции fake news като прословутото стихотворение мултиплицирано до безкрайност чрез съответната песен…
  В интернет пространството маските паднаха, пропагандата посърна, а всички лъжливи новини бяха разкрити и разобличени и като резултат се вижда отново че войнолюбците не са обичани от никого, както е било и ще бъде винаги.

 3. Искат ли руснаците война. Ако да, ето това ще получат адептите на “новараззия”. При това 5 години по-късно ВСУ е с “пъти, пъти” по-силна. Твърдят с основание мнозинството военни експерти. В момента според тях украинската армия е в десетката по мощ в Европа. Като прибавим и станалите вече легендарни доброволчески батальони които на практика тогава спряха “цъфтежа” на “руската пролет” в Източна Украина- но пасаран.

  Кадри от влизането на бронетранспортьори в Мариопол на култовата дата 9 май.

 4. Русия тайно се готви за война.
  Навсякъде путлерастите тръбят колко малък бил руският военен бюджет от 46 милиарда долара и колко голям бил този на агресивните империалисти от САЩ – 710 милиарда долара.

  Много хора се хващат на тази лъжа и дори се смеят на Русия: “къде са тръгнали с този малък бюджет на военните да се мерят със суперсилата САЩ”. Примерно чух тази теза и от Асен Агов тези дни.
  Но това е поредната руска измама, защото в бюджета на Путлер има предвидени още 3,5 трилиона рубли секретни, което е към 54 милиарда долара. Какви са тези секретни пари? Секретно в Русия е всичко свързано с армията и хибридната война, т.е. военния бюджет на Империята на злото за тази година е към 100 милиарда долара. На всичко отгоре военните са тайно субсидирани от други сектори с държавни предприятия на хранилка на бюджета им. Примерно купуват СУ-35 за 17 милиона долара от производителя, който от своя страна е на държавна издръжка, а официалната цена на този самолет е 70 милиона долара и то за “орязан” експортен вариант. Армията съответно не плаща никакви наеми, за разлика от 75-те милиарда плащани от армията на САЩ, армията на Русия е наборна и фонд работна заплата е около един милиард долара, за разлика от 120-150 милиарда плащани за заплати и осигуровки на военните в САЩ. Военните сателити също се плащат от други, например през бюджета на Роскосмос, който е отделен от военния и е субсидиран с около 2 милиарда долара от бюджета на Русия, но и от бюджета на… НАСА.
  Режийните разходи за военните са на специални преференциални цени от държавните компании за ток, за вода и за отопление (газ и дърва), нещо за което САЩ плащат баснословна сума.
  Общо взето реалния бюджет на армията е от порядъка на 130-150 милиарда долара, като гони 10% от БВП на Русия за разлика САЩ, където военния бюджет е от порядъка на 3,5 %.
  Но да се върна на секретните 3,5 трилиона рубли или 54 милиарда долара.
  Това са пари предвидени точно за война. В Сирия разходите им се плащат основно от Башар Асад, т.е тези средства не са за в Сирия.
  Извода ми е, че Русия се готви да нападне отново Украйна и да пристъпи към анексиране на Донбас, сваляне на властта в Украйна и замяната и с марионетки. Подготовката се води и с афиширането на донякъде измислени “супер” оръжия, като торпедото Статус-6, хиперзвуковите ракети Кинжал и Авангард, Лазера Пересвет, Сатана 2 и т.н. оръжия, с които Русия заплашва света, целейки ненамеса най-вече на ЕС и САЩ при нападение над Украйна. Разбира се цялата операция зависи от цената на петрола.

  Тука искам да отбележа и следният факт. Кинжал бил поразявал цели на 1500 км разстояние, но реално това е ракета Искандер с афиширан обсег под 500 км. Няма как добавяйки към 2000 км/ч от преносната скорост на самолета към 9500 км/ч на самата ракета и височината на пуска, да се увеличи 3 пъти полета на тази ракетата. Очевидно че руснаците лъжат за обсега на Исканерите и очевидно с тях нарушават договора за ракетите със среден обсег, а точно такива Искандери Путлер разположи в Крим и в Кьонингсбергския регион, който така и Русия не върна на Германия, въпреки договорите. Великобритания даде богатия и процъвтяващ Хонг Конг на Китай, по договори от преди 100 години, докато Русия няма и не е имала никакво намерение да спази договорите за Кьонигсберг,… както винаги.

  И да завърша. Бюджета на армията на Русия в никакъв случай не отстъпва на този на САЩ, дори средствата за въоръжение и разработка на оръжия в Русия може да се окажат по-големи от тези на САЩ, по отношение и в изражение на ресурси и работна сила.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.