Двойното дъно на новогодишното “дано”

Новогодишните поздравления по света и у нас са като едновремешните уводни статии на “Правда”: всяка дума има значение, понякога и закодирано, което трябва да бъде изтълкувано. 

Но да оставим как е по света и да хвърлим бегъл поглед как е у нас и най-вече – кой напира да ни поздравява. 

Освен онези, които правят това по традиция и закон ( но най-вече по стара социалистическа инерция), има и други мераклии да се изкажат новогодишно пред народа. За злополучната злоупотреба на избухналия в русофилски плам ген. Шивиков, вече писах.

Но и “генерал” Деси, както  някои наричат съпругата на президента Радев ( с презумпцията, че е истинският генерал в семейството), също смята, че има какво да ни каже от високата си съпружеска трибуна. Не че е много оригинално да ни призовава към обединение и загърбване на различията…

Премиерът Борисов, както винаги, отговаря за успехите и ги изрежда новогодишно сякаш не го слушаме да се хвали цяла година с бюджетни постъпления и прочее финансови постижения. Щеше да е по-интересно да каже защо така спешно раздаде по-голямата част от излишъка преди края на годината. Дали това не е сигнал за планирани от него предсрочни парламентарни избори, преди които си “купува” благоразположението на определени избиратели, а заедно с това и бърза да не остави евентуално в ръцете на врага пълна хазна, с която да се разпорежда?

Трудни въпроси на каквито Борисов не отговаря доброволно. В страната на п(р)оваленото свободно слово няма и много желаещи да му ги задават. 

В опит да замести медиите в ролята на критик отново се вживя президентът Радев. Неговата реч също вече сме я чували – на парче и в насипно състояние той системно алармира, че има опасност за демокрацията. Същата, която е отнела много на България, според началството на БСП Корнелия Нинова, без която Радев още щеше да си лети на любимите съветски самолети. 

Трябва да отдам дължимото на Сидеров за първенството в обръщенията за българска консумация в края на годината. Изпреварвайки всички останали политически ментори вождът на “Атака” дръпна реч в своята партийна телевизия “Алфа”. От нея най-после разбрахме каква е истината ( му) за загадъчната ( като за нас, но не и за него) поява на партия ГЕРБ. Цялата работа се свеждала до това ГЕРБ да спре възхода на “Атака”, просветли ни Сидеров навръх Светлите коледни празници. 

И все пак традицията си е традиция. В държавата, която от десетилетия настива васално, когато в Москва кихнат колониално, най-важното е какво ни казват кремълските гласове – пряко и косвено. Съвсем директно към нас се обърна надзорникът на България по линия на КГБ генерал Решетников. Увери ни, че няма живот и бъдеще за нас, ако не обичаме ( още повече) руската империя. Мислех си, че не е способен на по-голямо нахалство от онова, което досега ни демонстрираше, но явно не съм бил прав да го подценявам. 

За десерт българите могат да погълнат най-вече поредната проява на човеколюбие и мъдрост по московски, която блика от речта на Путин. Той се похвали с нова ракета. Нова година, нова ракета, ново оръжие за масово поразяване! Не е ли поразително хуманно да я изстреляш на върха на новогодишното си обръщение към възхитената от перспективата за причиняване на страшно унищожение и смърт в лагера на врага?

А  с какво друго да се похвали човекът? С постиженията на руската демокрация и икономика, която да е нараснала от 1,5 до 1,6 процента от световната икономика и със съответния ръст на жизнения стандарт на поданиците му поради тази причина?  

Признавам си, че в същото време не знам какво пожелават лидерите на истински богатите и успелите общества. Това е като да подаряваш на напълно задоволен човек нещо, което си мислиш, че той си няма. По-добре е да не се напъваш. Ето защо откъм богатия демократичен свят не долитат новини във връзка с новогодишни заклинания в пожелателен стил “дано да бъде…”. Не че всичко им е наред, но някак си не разчитат на клетвите и молитвите за благополучие. 

Дано да доживеем и тук да стане така. Позволявам си това “дано” . На друго може да не сме богати, но на пожелания не се скъпим. 

5 мнения за “Двойното дъно на новогодишното “дано””

  1. Добър анализ на новогодишните словоизлияния на всички неприятници!

  2. Човек като ги гледа радевци, борисовци, фандъковици, ниновици и т.н. край нямат. Виждам чвор до чвора с крещяща некомпетентност и наглост. Мисля си до къде се докарахме да се упражняват върху България простаци, на които простотията им е изписана и на физиономиите. Копия на тото кратуньо от правец.

  3. Към Борисов, Радев, Решетников и всички родени от червени знамена, а днес развяващи руски. Няма да ви излязат славянско-православните и обществено-икономическо-политически сметки! ЗАЩОТО СМЕ БЪЛГАРИ, А НЕ СЛАВЯНИ! И колкото и трудна за нас да беше 2018г., все пак през нея се постави началото на едно добро дело. ЗАПОЧНА ОБЕДИНЕНИЕТО/СЪЕДИНЕНИЕТО НА ДЕМОКРАТИЧНАТА ОБЩНОСТ ОКОЛО ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ. НЕ НА РУСИЯ, ДА НА СЪЕДИНЕНИЕТО! Именно затова 2019 ГОДИНА ще донесе и много радост, и още по-силна вяра на всички, за които евроатлантическата ориентация на България не буди и за миг съмнение в сърцето им. СУРВА И УСПЕШНА 2019 ГОДИНА ПРИЯТЕЛИ, БРАТЯ! ХО!

  4. С всичко съгласен само не и с допускането че, “С постиженията на руската демокрация и икономика, която да е нараснала от 1,5 до 1,6 процента от световната икономика и със съответния ръст на жизнения стандарт на поданиците му поради тази причина?”

    Ако беше така нямаше да уволнят шефа на роскомстат онзи ден.

  5. За съжаление, досега не сме имали свестен президент, даже и Петър Стоянов – въздухаря се оказа нечист човек! И той е имал подарен мезонет. Успя да спре лустрацията и прехвърли това на Иван Костов! За Резидента радев изобщо не ми се говори! Малко хумор: Разсмя ме споменаването от един съблогър “ДЕСА ПРОСТАКЕСА”. Да е щастлива и спорна Новата 2019 година!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.