Поздрави и от Херострат за нова година

Честно е да си призная, че мога да се излъжа в личните си впечатления за мащаба толкова шумно и зрелищно нещо, като новогодишните фойерверки. Стори ми се, че в София тази година бяха значително по-умерени.

Живял съм квартал “Младост” преди и по време на пазарната икономика. Освен че съкварталците явно се надпреварваха в пазаруването и употребата на купешки фоейерверки, истинското състезание между съседите по вдигане на шум от чувството на щастие, че си отива годината и идва друга, ескалираше от година на година с канонада от огнестрелни оръжия. Включително автоматични. Имало много военни и милиционери сред обитателите на панелите в квартала, твърдяха някои познавачи на кварталната демография. 

Това силно ми напомняше на Бейрут. Там стрелбата във въздуха беше стандартно изразяване на радост или мъка. Срещу сградата, в която живеех, имаше друга, от чийто подземен гараж без видима причина изпълзяваше джип с монтирана в каросерията противосамолетна картечница и гърмеше на поразия по повод сватби и погребения. Беше притежание на Прогресивната социалистическа партия на Уалид Джумблат, една от силните местни милиции, с която НРБ активно си дружеше. 

След надпреварата във въоръжаването, на която години наред бях свидетел в “Младост”, завръщането ми като жител в центъра на София ми се стори като мирен преход към неутрална “Швейцария на Балканите” ( макар точно Швейцария да е въоръжена до зъби и хората там да си държат оръжието по домовете като военни от запаса, годдни за моментална мобилизация във всеки момент).

Иначе и в централните части на София има любители на големите шумотевици и през останалата част от годината. Например “баровци” наемат резиденцията на военното министерство в “Лозенец” и от там се разнася каскада от подобни на  артилерийски обстрел ракетни изригвания за забавление на “баровците”, сякаш някой атакува отново обсадения Берлин в края на Втората световна война в Европа. 

Апропо, споменавал ли съм, че “баровците” не са непременно любители на баровете? Думата идва от думата “баро”  на ромски, която означава “господин”. Така че говорим за едни господа и техните дами, които обичат да се покажат. Включително с гърмежи насред един град, в който на всички останали това е противно, но никой не се оплаква ( по стара нашенска традиция, свързана с дресировката пред “правоимащите” от времето на комунизма). 

Ето защо, пак казвам, бях много учуден, че снощи гърмежите от скръб по отиващата си 2018 г. и от радост във връзка с раждащата се чисто нова 2019-та като че ли бяха значително по-скромни от обикновено.  На какво ли се дължи това нетипично отстъпление от

 масовото надцакване с тестостерон на миролюбивия български народ? Да не би на фронта на фукнята да е е обявено някакво примирие? 

Но май съм се лъгал.

Според новините от спешната помощ тази нощ е бил поставен рекорд по лекуване на травми от пиротехническите несгоди на населението в София и околностите на столицата. Прочетох за цели 600 случая, с които на горките дежурни лекари се наложило да се борят. И това ако не е война!

Получава се май следното: по-малко гърмежи със значително повече наранявания. Другарят Живков би възкликнал по неговия си начин: “ефективност и качество, качество и ефективност”.

Не, ни най-малко не злорадствам и искрено съчувствам на пострадалите, особено на децата, чиито родители са допуснали те да станат жертви в подражаването на глупостта на възрастните.  Но се питам дали, както сме я подкарали, не избиваме ( себе си и) някакви херостратовски комплекси. 

По същото време в Германия…

В онази държава се води остра полемика за забрана на фойерверките. Веднъж заради замърсяването на околната среда и втори път заради нараняванията, които явно не могат да бъдат предотвратени от пиротехниката ( никой не може да помогне на желаещите да се самонаранят в момент на неудържима радост от живота, освен ако не им ограничи военните арсенали) .  

Изводите оставям за началниците, които си избираме да ни ръководят и да ни позволяват добродушно да се трепем от радост и пак да им гласуваме, оценявайки добротата им. 

10 мнения за “Поздрави и от Херострат за нова година”

 1. „Изводите оставям за началниците, които си избираме да ни ръководят и да ни позволяват добродушно да се трепем от радост и пак да им гласуваме, оценявайки добротата им.“

  За тези, които ги избраха. Вие не избрахте Сократ, вие избрахте позора Херострат!

 2. Аз живея в Младост и наистина пукотевицата тази година беше по кратка. Мисля си и за рекламните зари около 10 мин., които често чуваме и виждаме идващи от казината, вероятно след като някой е спечелил джак под. Не ми се е случвало в нормалните държави, в които съм бил да чувам подобна реклама на хазарт.
  Спомням си преди години имаше лазерно светлинно шоу на пл. Батемберг за нова година. Бях на стълбите на БНБ и едва не се задуших от пушеците, които организаторите използваха за да се вижда играта на лъчите. Тръгнах си бързо.
  Явно хаотичните пукотевици често завършващи и с наранявания са дребнотемие за управляващите ни тъпанари. Не случайно работа на общинските власти в нормалните държави е да организират различни видове забавления и фойерверки при подходящи поводи.

 3. На Фниманието на баце и Пиги.

  Буквално месеци преди „падането на комунизма”, Държавна сигурност (ДС) е съобщила, че СССР опитва да ни пробута дефектно оборудване за V-ти и VI-ти блок на АЕЦ “Козлодуй”. Това става ясно от публикуван от desebg.com документ от архива на ДС. Документът е от февруари 1989 г. и е подписан от началника на Общинското управление на МВР-ДС – Козлодуй, като е адресиран до началника на Областното управление на МВР-ДС – Михайловград (Монтана). Той е част от пазените от Комисията по досиетата архиви. Освен установените дефекти на различно оборудване, в документа е констатирано и, че СССР не признава дефектите, а дошлите да ни „напътстват” съветски специалисти много-много не обръщат внимание на експертизата на българските си колеги.
  Те са сумирани в 18 точки в архивния документ. Първият пример касае регенеративния топлообменик на филтърната система за очистване на топлоносителя на I-ви контур на V-ти блок. Топлообменникът не може да осигури необходимите топлотехнически параметри, гласи българското заключение. В крайна сметка той е сменен с нов. Друг пример – твърде малко разстояние между колекторите и корпуса на парогенераторите на V-ти и VI-ти блок. Освен това – челните съединения на статорната намотка на двигателите на циркулационни помпи не са добре укрепени. Заради това е трябвало да се направи допълнително укрепване. Отстранени са и шупли с недопустими размери от корпуса на цилиндър с високо налягане на турбината за VI блок – от български монтажници. А може би най-шокиращият пример е, че е имало повишаване на радиация в реакторното отделение заради разхерметизиране на топлоотделящи елементи. Съветската реакция Едно от най-впечатляващите заключения е, че е имало съветски специалисти, опитали да “критично и обективно” да посочват недостатъци на оборудването, но според ДС върху тях “е забелязано въздействие”. Много от съветските експерти обаче през работно време решавали кръстословици, четели вестници, коментирали спортни и политически събития, вместо да работят, казва още ДС. Освен това, “сутрин автобусите със съветски специалисти са много по-пълни, отколкото в 16:00 часа”, пише в архивния документ.

  Ивайло Ачев

 4. Доживяхме. Съдейки по реакциите на рашките към новогодишното приветствие на слънцеподобний ввХУЙЛО хладилникът взема категорично връх над зомбоящника известен у нас кат тАлАвизора.
  https://sokura.livejournal.com/15932710.html

 5. Снощи наблюдавах войната от околностите на София. Помислих си, че тази година много бързо утихна. Не съм се лъга , впечатленията и на други познати са същите. За протокола искам да отбележа, че съм една от малкото ( ако не и единствената), която в продължение на една година, при всяка заря в кв. Хладилника съм подавала жалби в устен и писмен вид до община и полиция. За тази година получих един отговор от кмета на район Лозенец, който ме втрещи. Зарята се стреляла от друг район – Възраждане ( Парадайз бил там, а аз съм на отсрещния тротоар). Кметът получи гневен отговор от мен, че аз живея в неговия райони и искам в неговия район да спре шума от пукута. В отговор съвсем скоро получих нещо като сплашване от полицията. На пореден мой сигнал, те дойдоха у нас. Видяха , че не съм луда и никак не се стряскам, но….какво от това щом всичко е точно и пукутевицата продължава всяка седмица, но най-късно в 21:59 часа.

 6. Смятам ,че темата може да се повдигне със същата , а.дори по-голяма сила за автомобилите и по точно скоростта с която фучат автомобили по централните вътрешни булеварди и дори по малки улички.
  Степента на абсолютна безотговорност на управляващите винаги ме е учудвала в това отношение.
  Няма кой да спре и да санкционира за скорост автомобили които фучат с 60-70 на места където трябва да минават с 30.

  Между другото сред шофьорите се разказва една приказка, че по едно време преди 7-8 години контролът за превишена скорост в София например е бил започнал да се затяга и дори масово се е стигало домприлагане на мярката глоба + отнемане на книжката за 1 или 3 месеца.

  Интересно как обаче госодата от герб тутакси са се светнали, че това може да наруши евентуалната подкрепа и чувство за свобода в населението и напъните да се въведе ред в тази убииствена безотговорност стихват.

  Също така кнтересен факт е ,че за липсата на стабилен контрол слушаме същите онези оправдания от времената когато полицейските автомобили няха едни стари лади а държавата се надяваше някой да дойде на осещение и да подари някоя кола или някаква техника.
  Тези времена отдавна симотидоха, както си отидоха много отдавна времената когато данъкът на един автомобил беше 50ст.

  Поздрави

 7. Списък на част от рухналите мостове през 2018г. в путинската педерация:
  — 4 октября. Фрагмент керченского моста провалился в море.
  — 9 октября. В Амурской области мост упал на поезд на Транссибирской магистрали.
  — 9 октября. В Мордовии обвалился автомобильный мост.
  — 15 октября. В Сковородинском районе Амурской области сгорел мост.
  — 16 октября. Во Владивостоке обрушился мост-виадук.
  — 17 октября. В Башкортостане рухнул мост над рекой.
  — 18 октября. В Башкортостане треснул мост над железной дорогой.
  — 20 октября. В Подмосковье на Горьковском шоссе самосвал снёс пешеходный мост.
  — 22 октября. В Башкортостане размыло водой временный автомобильный мост.
  — 22 октября. В Хакасии разрушился мост.
  — 25 октября. В окрестностях Туапсе смыло водой сразу несколько мостов.
  — 26 октября. В Приморье упал стратегически важный мост.
  — 4 ноября. В Ростове-на-Дону затонул мост.
  — 5 ноября. В Нефтеюганском районе ХМАО обрушился мост.
  — 14 ноября. Под Адлером рухнул автомобильный мост.
  — 16 ноября. Под Уссурийском грузовик снёс боковую часть моста.
  — 21 ноября. В Терновском районе Воронежской области упал мост.
  — 22 ноября. В Белогорске решили закрыть мост через Транссиб, признанный аварийным.
  — 23 ноября. Обнаружены процессы смещения керченского моста в критических участках.
  — 6 декабря. В Сочи вновь рухнул мост.
  — 18 декабря. В Забайкалье закрыли аварийный мост.
  — 30 декабря. Упал мост в Буйнакске.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.