Потокът се оказа не южен, турски или български, а гръцки – и с американски, а не с руски газ

Новината на годината от втория й ден: 

“В хранилището на гръцкия оператор на националната газопреносна система в Ревитуса близо до столицата Атина пристигна корабът “Мария Енерджи”, който превози първите количества втечнен природен газ от САЩ, които внася Гърция”, съобщава агенция АНА-МПА, цитирана от БТА.

И каква стана тя? Вместо южен, български или турски, газовият поток на балканите се (д)оказа на практика като …гръцки. При това не с руски, а с американски газ. Това слага началото на края руския десетилетен газов диктат. Край втечнен и вгорчен по отношение на сладкия московски монопол, от който боледува региона.

Такъв е прочитът на новината за първия кораб с американски втечнен газ, пристигнал днес в Гърция.

Greece Tanker Gas US 1

 

 

 

 

Акостирал е в най-русофилската по романтични нагласи ( според последни статистически данни за миналата година) държава в Европа. Гърция една от трите страни в света ( в компанията на Филипините напоследък, където управлява диктатор от путинистки вид), в която русофилските настроения преобладават пред негативните нагласи спрямо Русия.  

Романтиката си е романтика, обаче газът е като сиренето – струва пари. А втечненият американски газ направи революция, на която и гръцката православеща русофилщина не може да устои. Защото цената на добиваната в САЩ суровина главоломно пада и вече е неустоима в замразен вид за всеки клиент, които си е направил труда да инвестира в технология за складирането му в своите пристанища.

България е единствената морска държава в ЕС, управлявана от руски “златен пръст”, която не си е мръднала пръста да изгради дори на хартия свой терминал за разтоварване на втечнен природен газ, какъвто САЩ предлагат вече на по-ниска цена от заробващото ни руско “течно злато”. 

САЩ изпревариха Русия по добив на природен газ чрез модерни технологии, които Путин лично заклейми като някакъв армагедон за планетата и успя чрез своите слуги в България да материализира страховете от тази анатема, превърната в заклеймяваща протестна кампания и последвал мораториум върху проучванията дали наистина в недрата на страна не се крият огромни запаси от газ, както твърдяха американски учени на базата на сателитни снимки. 

Под влияние на това заклеймяване от България беше прогонен американският гигант “Шеврон”, спечелил през 2011 г. държавната поръчка за проучване и заплатил дори ( без да е длъжен) огромен бонус от 20 милиона долара на българския бюджет с цел да отклони набезите на лакомите изнудвачи от лагера на българските евентуални подизпълнители в хода на проучвателната дейност.

Руският мастодонт Газпром, чийто колониален придатък е българската енергетика, отбеляза триумф чрез тази победа над българския национален интерес да узнаем дали притежаваме несметно национално богатство и да избегнем десетилетното руско газово заробване. С помощта на властта на Бойко Борисов, който разпореди за броени дни депутатите му да напишат закон за налагане на мораториум върху бъдещето на евентуален добив на газ. Това се случи точно преди 7 години – първите 7 години, които ни липсват в състезанието по израстване като регионален, ако не и европейски фактор в това отношение.

Днес Гърция отбеляза победа (и ) на този фронт . Защото е държава, в която мнозина могат да се лигавят на тема любов към Русия, но когато стане дума за интереси – гонят руски шпиони на едро. Както стана през изтеклата 2018 г.  

В съобщението от днес за историческото ( без преувеличението, съдържащо се често в това определение) акостиране на американската газова алтернатива в нашия регион се посочва още, че корабът ще разтовари 160 хиляди кубически метра втечнен природен газ.

Трудно е да си представим, но това е огромно количество. Става дума за 600 пъти сгъстяване при охлаждане от повече от минус 160 градуса. Както и за революционната лекота, чрез която тази суровина може да бъде пренасян по релсов път. 

Гърция не е единствената дестинация в рамките на този американски десант. За неговия успех вече се работи в различна степен на напредналост в Хърватия, Полша и Литва – да спомена само “братските” държави по линия на бившата им принадлежност към съветската колониална империя. Вече и в “русофилска” Гърция- свършен факт.

А в Западна Европа става дума за три дузини терминали, годни за приемане на все по- евтиния американски втечнен газ.

Къде сме ние? В джоба на Газпром сме. Който е напълнил съответните джобове, за да не бъдем там, където са нашите съседи на Балканите и в Европа. 

 

25 мнения за “Потокът се оказа не южен, турски или български, а гръцки – и с американски, а не с руски газ”

 1. И ний искаме сладка американска газ! Стига с тая пре-горчива руска газ!

 2. Преди няколко години си направих труда да прочета всичко достъпно за втечняването, технологиите, инженерните решения, икономическите аспекти…..
  Днес преноса на втечнен газ на разстояния над 1500 км е по-евтино отколкото по тръби. Освен с кораби, вече може да се пренася с автономни контейнери! Стойноста на втечняване, транспорт дегазиране…. пада, пада! Както танкерите направиха нефтопроводите демоде, така и газовозите ще направят “потоците” излишни. Честито.

 3. Днес в Гърция, утре в България. А дано, ама надали.

 4. Още една чудесна новина. Тръмп сбъдва мечтата на турчина. Да му имам вторият акъл на българина. Американските войни в Сирия остават там до второ нареждане.
  Блядовете да чакат от умрял писмо. Получиха от трите-най-дългото. Дежа вю.
  http://focus-news.net/news/2019/01/02/2607816/ria-novosti-tramp-zayavi-che-izteglyaneto-na-amerikanskite-voyski-ot-siriya-shte-otneme-vreme.html

 5. Из чуждите форуми. Само правописът тук-там съм го барнал.

  “Тръмп наистина е труден за разбиране и за прогнозиране. Има обаче една конспиративна теория ,която може и да е вярна. Та тя е следната – Тръмп дава карт бланш на Ердоган да е неговия Аватар в Сирия. По този начин ще конфронтира изкуственото и крехкото сближаване на Турция и Русия. Турция ще се възгордее от тази си роля. Ще купи оръжия от САЩ, а не от Русия защото каквото и да си говорим Турция и Русия винаги са били съперници а не съюзници. Русия ще се ангажира още по-сериозно с Асад . Русия ще влезе в капан ,който ще изсмуква ресурсите и най-вече паричните. Само помислете как се хранят 2 милиона в Донецк ,Луганск , още 2 милиона в Крим, и цяла една държава-Сирия. И сега най-важното – Благодарение на технологиите САЩ ще достигне до няколко години добив на газ и петрол по-голям от Саудитска Арабия и Русия взети заедно. За какъв х…. на Америка и е вече Близкия Изток ? Отделно от това само за сведение ,от 2020 всички къщи в Калифорния ще трябва да са на зелена енергия. Освен това като сложите и феноменалния успех на Тесла ще разберете,че днешния свят такъв какъвто го знаем до 10 години ще е друг. На Америка вече не и пука за енергоизточниците от руската тайга и пустинята. Днес вече първият танкер с газ от САЩ е акостирал в Гърция. Сирия, Иран и Афганистан ще станат ангажимент на тези които смятат, че са много велики и значими. Това е чист капан за тези които живеят в миналото и не приемат технологиите.”

 6. Путин пуска мултфилми за хиперзвукова ракета, която току-що е преминала изпитания, но от няколко месеца била вече в производство?!
  Чичо Сам пък му отне господстващото положение в снабдяването с природен газ!!!
  Путин и путьовци скоро напълно ще се опутят!!!
  Хаирлия да е!!!

 7. Само да добавя, че в САЩ за м. декември ще се продадът над 50 000 електромобила, като за цялата 2018г. ще са над 350 000 бройки. Отделно братския китайски народ за цялата 2018г. ще продаде към един милион бройки.

  Глобално ще е някъде около 2 милиона, увеличение с над 70% в сравнение с 2017г.

 8. Прогнозата ми е, че до 2025г. ще започне спад в консумацията на петрол. Като се вземе в предвид, че когато цената се срина 2014г., предлагането беше само 1-2% повече от търсенето, ще ми е много чудно как картела ОПЕК + Русия ще седнат да договарят все по-намаляващи квоти.

 9. Някой гледал ли е първите предавания на нешанълджеографик за годината ? Еййй голямо рекламиране на росатом …много грозно ми се видя ,а аз ги следях с такъв интерес …

 10. До Димитър,
  Целият майтап на руската индустриална немощ е в това, че за нуждите на собствената си пропаганда използват космически апарати на врага САЩ.

  На първата снимка е новото руско военно чудо – хиперзвуковия ракетен комплекс „Авангард“, неуловим за съществуващите системи за противоракетна отбрана. Снимката е публикувана в „Комсомольская правда“ в края на декември 2018 г. (https://www.kp.ru/online/news/3342559/).
  Втората снимка е публикувана на 11 август 2011 г. от Fox News и на нея е изобразен американски хиперзвуков планер. (https://www.foxnews.com/…/darpa-loses-hypersonic-vehicle-go…).
  Открийте разликите между двете снимки.

 11. Истината се бави, но не изчезва:
  Митът, че съветските войници са освободили Източна Европа рухна. Били са като зверове, заяви известният руски журналист Александър Невзоров преди минути в живото предаване на радио “Ехото на Москва” и Nevzorov tv, като приведе ужасяващи примери. Това беше само една от темите на предаването, а те бяха много. Сред тях тази за трагедията в Магнитогорск, за ужасаващия “цирк” на ридаещите при всяка трагедия политически лилипути, за украинския край на руския свят и РПЦ.

  Елхичката на Путин се получи печална, обяви в началото Невзоров.

  Да не говорим за тази на “патриарха” Гундяев

 12. До CHOSS, прекрасно сравнение.. Но така е, тези измислици се поглъщат от неграмотното племе. Дори у нас все още има хора, които вярват в руското “лазерно” оръжие унищожило хилядна китайска войска при един граничен конфликт. Независимо че са служили войници, виждали са, изучавали системи за залпов огън “Град”… вярват си в измислиците!
  А неграмотността, която сега се налага с образователната ни система….. ще увеличава податливите на подобни манипулации!

 13. Четох, че американския газ е 25% по-евтин, 15% по калоричен от руския и няма традиционните за руските горива 10% вода. Така ли е?

 14. А пък Турция така си “реши” проблема с газовите доставки, че направо ми става жал за г-н Ердоган.
  Далновидни са гърците и това си е.

 15. А както е казал Остап Бендер:”Ледът се пука, господа съдебни заседатели!”
  Румънски дипломат: Съветските войници са били “банда крадци и насилници”, поведението им няма нищо общо с “освобождение от фашизма”
  https://www.faktor.bg/bg/articles/novini/svyat/rumanski-diplomat-savetskite-voynitsi-sa-bili-banda-kradtsi-i-nasilnitsi-povedenieto-im-nyama-nishto-obshto-s-osvobozhdenie-ot-fashizma

 16. Когато имат икономически интерес, гърците не си поплюват. Преследват го и никакви русофилски балони не ги вълнуват. Освен терминала край Атина, друг терминал край Александруполис, което е на има-няма 50 км от българската граница, е в процес на доизграждане и вече са започнали процедурите по резервиране на капацитети за газ.
  https://www.mediapool.bg/20-firmi-sa-zayavili-dva-pati-kapatsiteta-na-lng-terminala-krai-aleksandrupolis-news288144.html

 17. Гърция е една много хубава държава в която може би сте забелязали, се вее само Гръцкото знаме! Дори и в светлите им прекрасни Църкви и Манастири. Гърците са чудесни хора, обичат се и се уважават и не са чак толкова модерни до степен да се самоунищожат, залитайки по чужди култури и течения. Както щеше да бъде и в Добрата България ако… “Другарите” и “Другарките” не бяха получили властта и не бяха омазали всичко със селянията, простотията и престъпленията си към своя Род и Родина!

 18. Турция прекрасно си реши проблема с газовите доставки. Договори с Русия доставка на 15 милиарда куб.м. в европейската й част на 30 км от Инстамбул. Какво означава това?
  Че вече не е нужно да кара газ от Син поток до Истанбул, с което си спестява разходи пренос на 750 км разстояние за сметка на Русия. Договори по ниска цена и Русия дори върна милиард по доставки със задна дата.

  Но това не е всичко. Турция спокойно чрез кросовер доставки може да прехвърля руският газ от Турски поток към Гърция, като газ идващ през ТАП и да си спести транспортни разходи за 1500 километра, пак за сметка на Русия, а постъпващият по ТАП газ може да си ползва поживо-поздраво в източна Турция. “Руският” Турски поток на практика вдъхна живот на ТАП и доведе до конкурентна линия за доставка на газ до ЕС, макар и виртуално. Не случайно първите доставки по ТАП съвпадат с пускането на Турски поток. В случая Турция дори няма нужда да строи специални тръби за ТАП, защото няма да й се наложи да ги ползва.
  Така че Турция добре си постла за сметка на Русия, която ще плаща злобните изцепки на джуджето от Кремъл, което еднолично прекрати Южен поток, при който турските далавери бяха невъзможни за реализация.
  С Турски поток Газпром и Русия ще губи по 1 милиард долара всяка година за сметка на Турция.

 19. MEL, не всичко еднозначно за Турски поток. И до сега западна Турция и Истанбул получаваха газ през Трансбалканският газопровод, така че няма нужда да се прехвърля газ от другите части на Турция към Истанбул.
  Турски поток просто замества сега съществуващият Трансбалкански газопровод, и нищо друго. Ако се изгради и втората тръба на Турски поток ,само тогава Ердоган ще може да прави далавери със смесването на газ от ТАНАП и Газпром за гръцкият участък на ТАП. Но това е възможно само ако газа от втората тръба на Турски поток се изкупува от Ердоган ,и след това го препродава , като турски газ. Но сега не можем категорично да кажем ,как са се договорили Ердоган и Путин за собствеността върху газа от втората тръба. Дали втората тръба ще е само за транзит към Европа, или Ердоган ще го изкупува , преди да го препродаде през евентуалният Южен поток през България?!
  Но Ердоган имаше и много други алтернативи за доставки на газ , тка че не може да се каже коя от алтернативите би била по-изгодна за него. Той има възможност за доставки и от Иран, имаше проекти и за катарски газ през територията на Сирия, има и проекти за терминали за втечнен газ Катар и САЩ. има проекти и за кипърски ,египетски доставки. Израел също е близо и би могъл да доставя газ.
  Алтернативите за Ердоган са много , дори и без Газпром.

 20. Всичко е добре, но в анализите си не включвате актуалната икономическа ситуация в Турция, както и направените раходи за изграждане на съществуващите тръби.
  Ще има ли Турция ресурс за изграждане на още трасета, след като изхарчи парите си за “потоци”?
  Това е въпроса.
  Втечнения таз може да се превозва по всякакъв начин, освен с кораби.

 21. Досега прехвърляхме към Турция около 10 млрд. куб.м газ, а капацитета е до 14 млрд. Турски поток е 16 млрд. на хартия. Т.е. 6 милиарда остават свободни. Но дори да го гледаме така, то си спестяват пак за сметка на Русия транспорта през Трансбалканския газопровод. Турция може да поиска част от капацитета на втората тръба на Турски поток. Както и да го гледаме Турция може да върти всякакви далавери за сметка на Русия. Досега Русия изкупуваше евтино около 30 млр.куб м. от Азерите и ги препродаваше на ЕС, но сега Азерите имат директна връзка с Турция и по-кратък маршрут, с по евтини нагнетителни станции. Русия ще трябва да продава по-евтино за многократно по-дълъг маршрут, защото Ямал е на майната си. Много по важен им е Северен поток 2, щото пътя е много по-кратък, въпреки дългият подводен маршрут. Но там е плитко и вероятно имат междинни станции по морското трасе, а тук тръбите са на над 2000 метра дълбочина. Не разбрах що не направиха тръби през Крим и плитките части на Черно море с участъци не по дълги от 200 км., но явно са преценили, че има вероятност да върнат Крим на Украйна или възнамеряват да почнат военни действия и тръби през Крим и плитките зони на Черно море стават лесно уязвими.
  Както и да го гледаме Турски поток е скъпо съоръжение, намаляващо печалбата на Русия от газ, защото заради него най-малкото направиха 10% отстъпка за Турция и на практика е неизплатимо за десетилетия. Като добавим и терминала при Александрополис и Турски поток става още по-голямо набутване. Южен поток им вършеше в пъти по-добра работа, само трябваше да се съгласят с Европейските изисквания, но Джуджака каза НЕ.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.