Честита Стара година, г-н премиер!

Годината започва симптоматично – подчертавам думата “симптоматично”, за да не се бърка със “симпатично”. Сякаш малко ни беше да поздравява в последните дни на старата 2018-та, та през новата премиерът Борисов още веднъж ни честити Коледа и Нова година. Този път от заседателната зала на Министерския съвет.

Тази честитка веднага беше превърната от приклекналите наоколо медии в новина, макар да става дума за рутинна любезност от рода на прословутия навик на Тодор Живков едно време да посреща чужди делегации с претенцията да казва нещо за нещо оригинално, заявявайки, че ги приветства с типичното “българско добре дошли”.

Нещо повече, най – старателните резоньори превърнаха липсата на новина в … “грандиозна новина”. Цитирам: 

“На първия Министерски съвет за 2019 г. Борисов обяви грандиозни новини! 

София, България 02 Ян. 2019

Министерският съвет се събира на първото си заседание за 2019-та година. Премиерът Бойко Борисов, който още в първите минути на Новата 2019 година честити празника на всички българи, сега реши да го направи лично и с министрите от кабинета му. „Честита Коледа и Нова година на всички“, с тези думи премиерът Борисов започна първото за годината заседание на Министерския съвет. „Отчетохме се на съвещанието с рекордни приходи, така че да вложим усилия на първо място за образование, здравеопазване, иновации, технологии“, призова лидерът на ГЕРБ министрите от кабинета му. Новина за 163 милиона лева  „Има план за съкращаване на администрацията, така че това, което вицепремиерът Дончев ви е казал, го привеждайте в необходимия вид. Успешна Нова година“, каза Борисов. ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ! “

Не е нужно да търсим под този ялов вол теле. Ясно е като бял януарски ден, че Борисов се опитва да изпревари евентуални негативни явления на фронта на общественото недоволство с внушението, че годината започва с указания за съкращения в държавната администрация. По този начин внушава, че след големите приходи в бюджета, за които говори отдавна, но не пропуска да припомни това отново, идва ред на спестовността, но не по отношение на семейния, а именно в рамките на държавния бюджет. 

Борисов вероятно си дава сметка, че през предишната година буквално приучи всяка група протестиращи, че ако са достатъчно настоятелни в крайна сметка ще получат от него лично какво искат. И сега играе полята на строгия баща в семейството, който смята да сложи ред първо сред своята чиновническа челяд и да покаже на всички, че си пази добрините за просяците. на улицата. Та дано се респектират малко и да не искат прекалено много, след като сред самата чиновническа армия се налага да се пести.

Скромната (ми) прогноза сочи, че апетитът за протести няма да намалее от този опит недоволните да бъдат взети за мезе. Френската поговорка за апетита и яденето тук звучи малко по-различно ( и брутално реалистично): апетитът идва с гладуването. То може да е относителна категория, но никой не се интересува от жестове до адрес на “другите”.

Всеки иска да получи конкретно онова, което иска от дащния премиер, а фактът, че той вече е “нахранил” исканията на “другите” не умилостивява, а настървява още повече поредните протести. То е като лъвовете да гледат как в съседната клетка хвърлят месо на хиените

 

Как ще (започне и) завърши това продължение на 2018-та предстои да видим. Ясно е само, че е въпрос на време. И че зимното време по традиция не спира, а стимулира исканията.

Честита Стара година и от мен!  

IMG_9743

 

6 мнения за “Честита Стара година, г-н премиер!”

  1. Страхотно сатирично есе!

    П.С. Горе на компа не ще е да е котаракът Иво, май

  2. Каква я мислихме, каква излезе. През цялата 2018 наште политици се напреварваха кой по-напред да излезе, кой повече точки да запише пред Хуйло, кой да се изкара по-католик от папата. Кой не се изреди да му ходи на крака, кой ли не му заляга да му лиже подметките – Боко Рапона ли не беше, Корни Лъжата ли, Червен Радев. За Болен Лидеров пък няма смисъл въобще да отварям дума. Той Московията я има за ангел-хранител. И кво стана? Хуйло не поздравил за Нова година нито един български политик. Нула. Все едно България не съществува. То, аслъ, си е така. На такива мижитурки кой ще им обърне внимание.
    Инак, язък за старанието и плонжирането.

  3. Към Georgi Nikolov:

    Точно така, този сладур, наречен от децата Иво ( да не съм капо и аз имам “внуче” на мое име, ха-ха) е по-добрият от нас двамата. Поне в хващането на мишки и дори на трудно уловими съсели, което ни демонстрира това лято. Снимката му със съсел в уста, уловен от него на наш терен, обиколи цяло село сред искрени аплодисменти на жителите, които много мразят симпатичната на вид гадинка, която ужасно досажда под покривите на хората.

  4. За много години! Великолепен е Иво, добре че не съм съсел!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.