ПРИЛИКИ И РАЗЛИКИ МЕЖДУ “КРИМ НАШ” И “ТАЙВАН НАШ”

 

Фактът, че руската агресия спрямо Украйна не е просто двустранен въпрос, а неизчерпаем генератор на международно напрежение, беше потвърден косвено в навечерието на Новата 2019 г. с (не)очакван китайски демарш. Без да споменава руския прецедент от последните няколко години президентът Си Дзинпин използа 40 годишнината от отделянето на Тайван от континенталния комунистически Китай, за да предяви претенцията на Пекин към обединение с острова.  Самото желание за обединение щеше да напомня на други подобни пориви, като германския ( от страна на ФРГ ), ако в посланието на китайския ръководител не се съдържаше заплахата за “любов насила”, т.е. , че Китай си запазва правото да присъедини Тайван с “всички средства”.

Не съм сигурен дали поговорката е руска, но в Русия обичат да казват, че “лошият пример е заразителен”. Това се отнася и до руското анексиране на Крим по “исторически причини”. Същите изтъква сега и Китай, както се видя от новогодишното препотвърджаване на китайския комунистически инат на всяка цена да си върне остров Тайван, съществуващ и проспериращ като самостоятелна държава от края на Втората световна война насам, завършила в като гражданска в Китай през 1949 г.

Аналогията може  да не е 100 процента, но и без професорска степен по международни отношения и история на Югоизточна Азия се вижда с “просто” око , че Пекин е окуражен от примера на Путин. Перверзията е в това, че в същото време Китай също не е очарован от руската експанзионистична политика и има собствени проблеми със сепаратизма на свои области, мотивирани от етнически и религиозни различия на малцинства спрямо останалата част от “поднебесната” империя, преродена в комунистическа от капиталистически вид.

Китай не само не признава руския аншлус в Крим, но заиграва с Киев, изкупувайки украински военни технологии. В същото време декларира, че е готов да постъпи като Русия по отношение на своя бивша “собственост”, използвайки сила. Което звучи като имитация на руската окупация на Крим. Какво пречи на Пекин да организира по московски пример светкавичен референдум под дулата на Китайската народна армия при това в страна, в която етнически е по-малко шарена дори дори от населявания предимно от руснаци кримски полуостров?

Налагането на принципа на силата за целите на териториалното разширяване е същината на заразителния руски пример, който през 2014 г. върна света в 19-ти века. Закъснелият руски колониален апетит за разпростиране на руското влияние чрез пряко присъствие на т.н. частни армии дори в Африка, опериращи в подкрепа на режими и в крак с отделни силни вождове, както в Централноафриканската република или в анклави в Либия, явно подклажда апетита на Китай да заяви своето право да се налага срещу статуквото в международните отношения, установено след най-разрушителната война в историята на човечеството.

Ако Русия е най-голямата по територия държава и няма как да бъде “блокирана” в буквалния смисъл, в това отношение, Китай е най-многолюдната и многократно по-голяма от Русия в икономическо отношение страна, която също не се бои от международна изолация. Национализмът и в двете държава е силен инструмент за легитимиране на управляващите режими. По това те си приличат.

Приликите продължават и с факта, че двата гиганта се управляват на практика от еднопартийни режими и изборите на държавно ръководство са камуфлаж за липсата на демокрация. И Русия, и Китай са двете най-силно пострадали от комунизма общества, що се отнася до дадените човешки жертви и “пропуснатите ползи” в развитието им, опитващи се да ги наваксат с методите на пазарното стопанство в условията на автокрация и диктатура.

Разликите обаче са достатъчно големи, за да не може да се говори за ефективен сговор между приличащите си мастодонти, който би направил света доста по-мрачно място за живеене за всеки народ, който държи на свободата ( си) и на на правото да се разпорежда със себе си в един свят на мирно сътрудничество без страх от прилагането на правото на по-силния.

Ако става дума за история Русия, появила се на световната сцена с това название едва през 1727 г., е направо в пелени в сравнение с около поне  2 хилядолетия и половина история на китайската цивилизация, отличаваща се с уседналост и непрекъснатост на присъствието на китайската държава в приблизително днешните граници, прекъснато за пренебрежимо кратък период от монголските нашествия през 13 в. и нарушено за още по-кратко от японската инвазия през първата половина на миналия век.

Само днешен Иран, чрез преражданията на Асирия в Персия до днешното владение на аятоласите, може да се мери с Китай по продължителността на своето съществуване на световната карта в приблизително същите граници. Историята, колкото и да е впечатляваща, както и географията с нейните мащаби ( в случая с Русия, Китай или дори далеч по-скромния в рамките на това сравнение Иран) обаче, колкото и да са важни, не могат да служат през 21 век за основание за преразглеждане на световното статукво, над което Москва и Пекин на хартия са призвани да бдят с тяхното право на вето в Съвета за сигурност на ООН. Или поне така си мислихме пред руската окупация на полуостров Крим и превръщането му в крайно милитаризирана територия за руска експанзия срещу нови руски потенциални жертви.

Лошият ( руски) пример, както се вижда от китайската заявка за Тайван – развита държава с население, сравнимо с най-големите европейски страни, изкушава Пекин да получи своя исторически реванш без оглед на това, какво си мислят останалите държави и народи. Както всеки може да се досети, след руския прецедент в Крим най-близката до ума ( т.е. до безумието) ревизия по аналогия в Европа би могъл да бъде Калининград, вклинен като чуждо съветско тяло между Полша и Литва, бивш германски Кьонингсберг, бивша столица на унищожената от Червената армия бивша ( източна) Прусия, бивша люлка на германското обединение от 19 век. Днешното население от близо милион жители на анклава е изцяло преселено от Русия и Беларус.

 

Никому в Германия обаче не идва на ум преразглеждане на статута на Калининград\Кьонингсберг , а в цяла Европа, прекроена от двете последни големи войни, днешното благоденствие се крепи на помиряването между вековните врагове и отказа от шовинизма. Онези, които се подиграват на израза “европейски ценности”, би трябвало да си дават сметка, че живеят в един мирен свят, мечтан от стотици милиони хора в голяма част от света, именно благодарение на този факт.

Сравнението между аспирациите на Москва по исторически причини и тези на Пекин на подобно основание не са в полза на Русия тъкмо на основата на възстановяването на китайския суверенитет над Хонг Конг през 1979 г. по силата на 99 годишен договор с Великобритания. “Оказва” се , че за една демократична държава, отказала се от колониалните си претенции за световно господство, законите, под които се е подписала монархията важат и век по-късно. С други думи Великобритания даде пример за нещо, което и през ум не минава на днешните управници на Русия. Лондон направи тази демонстрация чрез спазването на международния си ангажимент към Китай. Това, уви, може да бъде поучително само за онези, които имат склонност да се учат от историята, а не да я ползват за крайно егоистичните въжделения на последната трансконтинентална империя на земята.

Впрочем има съществена разлика между Хонг Конг, Крим и Тайван. Островната китайска държава има договор със САЩ, който гарантира сигурността му. Така че китайската закана е насочена преди всичко срещу американската мощ, която, при целия възход на “поднебесната”, не може да бъде пренебрегната. Това не е изпадналата в несъстоятелност Украйна, чието безвластие Путин така вероломно употреби през пролетта на 2014 г.

Не по-малко интересно ще бъде да наблюдаваме как Русия и Китай ще решават проблемите помежду си по законите на джунглата, които изповядват. Защото колониализмът на категоричния победител в икономическата надпревара с Русия, какъвто е китайският дракон, тепърва надига глава, за да поглъща икономически все повече хилавата икономика на руската мечка в далечните й азиатски владения.  На дракона хилавата мечка не смее да ръмжи – това не й е поредния по-малък съсед, който може да посети с танкове и “зелени човечета”. https://debati.bg/spetsialno-za-debati-bg-svetat-mezhdu-krim-nash-i-tayvan-nash/

 

49 мнения за “ПРИЛИКИ И РАЗЛИКИ МЕЖДУ “КРИМ НАШ” И “ТАЙВАН НАШ””

 1. Става ясно защо Китай наложи вето в ООН по решението за Сирия.
  Русия отвори кутията на Пандора, България също е уязвима държава по същия сценария и от Русия, и от Турция.
  Ето защо е наложително силно да се редуцира състава на служителите в посолствата и на двете държави.

 2. ++++++++++!!! Г-н Инджев, благодаря за поредната блестяща статия! Прав е бил народът, като е казал: “Шило в торба не стои!” Талантът си е талант!

 3. Светът се променя, границите – също. Нормален и естествен процес. Комунягите и демократуните да свикват!

 4. Г-н Инджев, струва ми се, че сте допуснали неволна грешка с годината 1979.Ако не съм прав, моля да бъда извинен.

 5. Към Васил Милев:

  Разбира се, че сте прав – става дума за юли 1997 г. ( разменил съм последните две цифри).
  Благодаря за любезната корекция!

 6. Виждам че някои примитивни рашизоидни путлеристи искат да променят границите през 21 век?!?!
  Нека на забравят тези путлеристки ЛУМПЕНизирани пУтлериоти, че в 21 век границите НЕ се променят, – НЕ! В 21 век границите – ПАДАТ! В Европа границите са паднали преди 70 години, а преди 30 години ПАДНАХА и берлинските СТЕНИ в Европа!
  Така че, рашизоидните петоколонници в НРБ нека си ЗАДЪРЖАТ и “променят” собствените си манталитетни граници и стени , както и тези на техните крепостни колониални гасудари от чекисткият кремълски империализъм!

 7. Не е по темата, но искам да споделя тази новина със съмишлениците тук:

  “Все повече руснаци продават имотите си по Черноморието на българи”

  https://www.investor.bg/bylgariia/451/a/vse-poveche-rusnaci-prodavat-imotite-si-po-chernomorieto-na-bylgari-274718/

  “Продавачите са основно руснаци, които постепенно напускат пазара поради влошеното икономическо състояние в страната им. Девалавцията на рублата например прави пътуването им до България и обслужването на имотите им у нас доста скъпо.”

  За тези, които твърдят, че санкциите на ЕС и САЩ нямам никакъв ефект върху Русия, ето нагледен пример, че не са прави. За съжаление чужди хора трябва да ни свършат нашата работа.

 8. Ако народът не осъзнае, че всяко руско действие, свързано с България, е плод на руска корист, ще завърши пътя си като руски крепостници. Причините за тъпотията на народа ни са много. Най-важната може би е, че сме разрешили на Русия да се разпорежда с образованието ни.. От майчината утроба през детската градина до завършване на гимназия, всяка българска рожба слуша: Русия, Русия, Русия. Никой не казва на малките деца вашата Родина е България, България, а не Русия. В по-горните класове не се натъртва, че българите сами са изтъкали своята свобода по време на Възраждането, когато са формирали и утвърдили своята национална идентичност и са извоювали своя църква. В крайната фаза на освободителния процес най-много ни е помогнала Русия, както и Румъния с 55 хилядната си армия и много други, но свободата ни не е подарена, а извоювана от българския народ!

  Това обаче не се случва в училище, защото насилническа Русия здраво е хванала за гушата образованието ни и в резултат на това българските момци и девойки завършват като русофили и на новогодишното хоро играят с две знамена в ръце – руското и българското. И през целия си живот не смеят да поставят българските национални интереси пред руските. И руската слугинка Борисов ще печели изборите, докато Русия свободно шета в Отечеството ни.

  Изход: посочи го ДБ, която единствена намери кураж да поиска руснаците да не се месят във вътрешните ни дела.

  Ако искаме децата ни и светът да ни уважават, трябва да създадем неприязън и дори омраза към Решетников, цигарения руски патриарх и към всичко руско, защото след Освобождението Русия методично руши българщината, и на изборите да направим опит в да отслабим проруското робско Борисово-Цветаново-Доганово- Сидерово- БСПАРСКО статукво.

 9. До VORBIS, Прочетох тази статия….. не отговаря на истината. Нещо като успиване на обществените реакции срещу заселването на руснаците е! В момента кипи активно строителство на нови 10-12 000 апартамента по Черноморието с руски пари за руския “пазар”!

 10. Представям пълният филм “Свидетели Путина”:
  https://www.youtube.com/watch?v=BZ_FwfFfF8o
  Този документален филм показва първите “избори” ,които печели Путлер през 2000г. И какво е отношението между Елцин и избраният с огромната негова “подкрепа” негов “наследник”!

 11. Ако разрешите една забележка. Относно това, че Китай не се бои от икономическа изолация според мен не е точно така. Въпроса е колко силна ще бъде тази изолация, защото Китай зависи изцяло от износа си на стоки с което изхранва милиардите роби във фабриките си. А колкото до това как Русия и Китай ще се разберат, Аз мисля че за Китай е открит целия свят и едва ли ще рискуват проблеми с Русия от които няма печалба. Китай ще играе собствена игра със всеки и срещу всеки като голям играч но за съжаление конфликта му със САЩ и Япония не е малък. А тези конфликти са изключително опасни, защото малките държави нямат опция да се защитят освен чрез ядрено оръжие, което сериозно повишава риска за живота на планетата. Най-големия проблем за цивилизивания свят идва от съществото, което го е цивилизовало или по скоро окупирало. Натиска от прекомерното размножаване е много тежък. И ако не се регулира ще ни унищожи. За съжаление не виждам как лидерите на толкова много държави с толкова много различия между тях ще загърбят омразата , егоизма , страха , претенциите си за власт и отмъщение (типични човешки недостатъци на всички господари извървели пътя до властта) и ще станат добри и светли същества , обичащи се и прощаващи си. За да стане това, трябва да се случат неща, които са невъзможни за обикновения човек! Пътя към властта за всички държави, трябва да бъде не този който е сега а да бъде път, който освобождава човека от страха и егоизма му и го прави обичащо същество! Което отново отваря въпроса кога ще почнем да се обичаме всички? Няма друг път за човешката цивилизация!

 12. Към br:

  Имате основания за тази забележка, доколкото никой в света не обича да го “мразят” и бойкотират. От омраза и бойкот не се почели, освен на фронта на популизма с цел задържане на власт.

  Китай е от малкото държави, която може да издържи на лишения по външни причини. Там народището е дресирано от десетилетия, за да не кажа от хилядолетия, да устоява на външна заплаха с цената на каквито и да било лишения.

  Честно казано, имах идеята да добавя този детайл от китайската картина, който справедливо репликирате, но се въздържах, за да не разводнявам океана, който и без това съм излял като аргументация.

  Наясно съм, че далеч не всички читатели си падат по дългите текстове и се опитвам да се съобразявам ( донякъде) с това обстоятелство, но без да изпадам в крайности в ухажването на част от аудиторията. Не защото я подценявам ( многократно съм изразявал възхищение от експертното надграждане на някоя теза в мой текст от страна на коментатори – няма как да съм “експерт” по всички въпроси), а защото по принцип пиша това, което смятам за нужно, а не онова, което ми се вижда лесно смилаемо.

 13. До ВИСОК:

  Съжалявам да чуя (прочета) това! Жалко. В такъв случай явно санкциите не са достатъчно сериозни. Трябва още по-сериозни!

 14. Поантата според мен трябва да бъде: защитата на България от Азия. Основно от руската и турската напаст. Руско православие и ислям – да пази Господ! Това са политически инструменти.

  Между нас казано – християнството е да бъдеш добър и честен, а не да си доносник. Това за Синода на БПЦ.

  Summa summare, кога Комисията по досиетата ще отвори досиетата на всички български свещеници? Когато изповедите в българските черкви се оформяха като донесения до ДС от агент…

 15. А че комунизмът е зло – това е известно. Това не е идеология – това и вид психическо заболяване. Дали ще е руско, дали ще е китайско – да го няма!

  Или европейско – дали ще си с фланелка на Ленин, Мао или Че Гевара – затвор трябва! Не само за Хитлер!

  Да не говорим, че магистралите на Хитлер още не са поправяни, а тук …

  А тук – дай винетка…

 16. “Островната китайска държава има договор със САЩ, който гарантира сигурността му… Това не е изпадналата в несъстоятелност Украйна, чието безвластие Путин така вероломно употреби през пролетта на 2014 г.”
  Уважаеми г-н Инджев,
  Нали това не е опит да се оправдае бездействието на подписалите Будапещенския меморандум, а само излагане на фактите?
  Извинявам се за въпроса, ама като се казваше в оня стар виц… “Ех, жена, много сме се изнервили…”

 17. Към Караиванов:

  Договорът между Тайван и САЩ е доста по-различен и ангажиращ САЩ с отбраната на Тайван. На него се дължи изобщо фактът, че Тайван съществува като отделна държава.

 18. @ ВИСОК
  Споделям изцяло Вашето мнение.
  Коварното заглавие “Все повече руснаци продават имотите си по Черноморието на българи” цели успиване на тревогата както на българите, така и на евроатлантическите институции, чрез омаловажаване мащабите на руската инвазия по Българското черноморие.
  Тенденцията, на която сме свидетели, е точно обратната: Все повече руснаци купуват имоти и се заселват в България, а ония, които продават имотите си, ги продават само на руснаци. Понякога в разговори се “изпускат”, че след като са закупили тези “недвижимости” с пари от руски държавни банки, нямат право нито сами да ги продават, нито имат избор на кого точно да ги продадат и са задължени да ги обявят в точно определени руски сайтове.

 19. Браво!

  Г-н Караиванов,

  Ако много сте се изнервили, тук не е място за успокоение.

  Ако искате да се успокоите, говорете си с Рада, питайте нея.

 20. Успокоителю, конят Ви е зелен!
  Аз търся истината, а не успокоение. Ако търсите с кого да се заяждате, питайте РАДА дали не е робот…

 21. Благодаря г-н Инджев за коментара! Според мен е нормално един интелигентен човек да казва много неща. Един път казва малко един път много. А ние не оценяваме по количеството а по смисъла и истината. Ако съм разбрал нещо от живота е че човека е много малко същество. И много малко знае. Още по-малко знаят хората, които работят професията си и се грижат за семействата си но за всеки пътя е отворен към това към което го влече сърцето му тоест божествената душа, която живее там. И това не иска разбиране а доверие, което се отплаща!

 22. Съжалявам, че трябва до напусна интересния диспут.

  Отатък ме чакат ме две стажантки по политология. Чака ме дълга лекция и дълга практика с разяснения.

 23. Снимките!
  В омразният на путинофилите и наричан от тях незнайно защо презрително Пиндостан солидарността и благотворителността са издигнати в ежедневен култ. Вижте сами реакцията на американските граждани при пожарите в Калифорния м.г. Сред тях естествено е и бившият губернатор на щата Арни Терминатора.
  https://dezinfo.net/foto/89360-kak-amerikancy-pomogayut-zemlyakam-postradavshim-vo-vremya.html

 24. Само за протокола. Преди секунди янките на световното младежко първенство по хокей на лед до 20г. в Канада биха блядовете с 2:1 и отиват на финала. За ватниците, чемодань, самальот, масква.

 25. Лекцията със стажантките свърши. Сега предстои практиката. Одеве забравих да пиша, че са американки от Бъркли, Калифорния, карат стаж в Европа. Български разбират около 50%. За 3 месеца ще го научат, мисля.

  Четем статията – нищо не разбраха. Превод – пак нищо. Обясних. /Това – от мен – за американците всичко над 300 години е “древна история”, видял съм го в Америка/.

  После – анализ на коментарите. Превод и мнение. Най-много им харесаха коментари № 9 и 14. А после – умориха се, искат утре да продължим. Добре. До утре.

 26. Част от лекция I “Какво е комунизъм?”

  “Дядо ми /род. 1882/ е бил околийски лекар на малък град от 1925 до 1945. В края на 30-те е получавал заплата 5 000 лв плюс още 15 000 от частна практика. Правил си е допълнителни пенсионни вноски, така че като се пенсионира през 1942 започва да получава пенсия от 6 500 лв плюс заплатата и доходите от частната практика.

  Баба ми никога не е работила – отглеждала децата, грижила се за къщата, занимавала се с благотворителност…

  После идва Червената армия и комунистите и изяждат пенсионния фонд.

  Дядо ми почина през 1962 с 61 лв пенсия, а баба ми – през 1988 с 36 лв пенсия. Тогава АБПФК получаваха пенсии от 400 до 700 лв.

 27. Допълнение за ориентир.

  През 1939 Гимназиален директор е получавал месечно 3 000 лв заплата.

  Масивна двуетажна къща /не гредоред/ е струвала 100 000 лв.

 28. То и сега е така с пенсиите.

  Лекари и учители с пенсии от 260 до 350 лв, а старшини от МВР и МНО с пенсии от 650 до 800лв. Офицерите от МВР и МНО – с пенсии от 750 до 1 400 лв. Плюс генералите /те са безброй/, които освен пенсията получават всеки месец и пълна заплата от последната си месторабота. Доживот.

  Скоро се натъкнах на куриозен случай – 60-годишна циганка получава пенсия от 240 лв и още 512 лв социална помощ за това, че отглежда внучето си. Защото майката на внучето работи на Околовръстното и не може да си гледа детето. Та циганката получава месечно колкото трима лекари-пенсионери.

 29. Господин Николов свалям ви шапка за това което показахте! Америка е велика и ще си остане такава. Искам да ви разкажа един случай който отнася самия мен. Преди много години направих инфаркт, вкараха ме в болница където ми поставиха стенд – престояването ми в болницата и интервенциятя ми струваха 68 хиляди долара. Тогава годищните данаци ми беха като сравнително беден Американец или 34 хиляди на година, аз нямах (иншуранс) застраховка и след операцията ми дойде (бил) сметка която ви посочих по горе и знаете ли тази сметка ми беше платена от някакъв орден на жени. Защо и тук у нас няма благотворителност, защо шепата богати не бръкнат в джобовите си – защо това правителство съставено от бивши комуняги не ги интересува болката на голяма част от народа който си умира и няма кой да му разреши проблема. Там в загниваща Америка по думите на комунягите които си пращат сега децата да се образоват може да помага при всякакви екстремни условия на народа си а тук трябва някой да умре и тогава те да се пoразмърдат! Поздравявам господин Инджев и всички от блога.IIC…..oIL.

 30. Чехия ще гони руски шпиони, Унгария най-вероятно, също. А Бойко, кога?
  Унгария съща не иска да останат безнаказани руските шпиони, които са на дипломатическо прикритие в страната. Практиката е, след като бъдат разкрити, те да бъдат изгонени от страната, без на това да се дава публичност. Говори се за около десет подобни случая от 2010 г. до сега.
  Последният известен случай (2016 г.) е за разкрит агент на руското военно разузнаване ГРУ, работещ официално като дипломат в руското посолство в Будапеща, който е замесен в снабдяването с оръжие на неонацистка паравоенна групировка “Унгарски национален фронт”. За него се предполага, че има директни връзки с престъпни организации на Балканите.

  Ето какво са установили унгарски разследващи журналисти от Direkt36 за руския шпионаж и подривна дейност в страната им, цитирани от Атлантическия съвет на България.

  Руските тайни служби отдавна използват територията на Унгария за провеждане на операции против балкански държави.
  Въпросът е защо изгонването на руските шпиони е тайно и дали и как това се отразява на отношенията на Виктор Орбан с Кремъл?
  Единственото публично изгонване на руски “дипломат” (агент на ГРУ) през последните години беше през пролетта на 2018 г. около случая “Скрипал”. Тогава обаче, както установиха от Direkt36, изгонването е било координирано и договорено с Москва, така че да не настъпят вреди на отношенията между двете правителства. На изгонения руски “дипломат” в действителност мандатът е изтичал скоро

 31. Освен това, трудовият стаж на работилите в апаратите на БКП, ДКМС и ОФ продължава да се брои за ПЪРВА КАТЕГОРИЯ ТРУД. Тези, които съсипаха България.

  Освен това – на Офицерите от ДС стажът също се брои за ПЪРВА КАТЕГОРИЯ ТРУД.

  Това трябва да се махне. Навсякъде, където беше проведена лустрация – този трудов стаж НЕ СЕ ЗАЧИТА!

  Сега имаме следния парадокс: 20 години стаж в ДС I категария труд – максимална пенсия. Това е абсурд, при положение, че имаме Закон за престъпния комунистически режим!

 32. Освен това, много ми е интересно Десислава Радева какъв трудов договор има в момента и с кого.

  Това трябва да бъде проверено. По Закона за достъп до информация.

  От сега започвам да се смея на глас!

 33. Jeep Patriot! Ако МУТРОПИТЕКА трябва да гони руски ШПИОНИ то той би трябвало да изгони всички БЛЯДОВЕ заселили се у нас из България но нали и той е МЕКЕРЕ на КРЕМЪЛ – да не говорим за цялото правителство които един голям % са КОМУНДЕЛИ или МЕКЕРЕТА на ДС и КГБ. Поздравявам ви от вашите уста в божи уши!IIC…..oIL.

 34. До I.Ivanov
  За сравнение след трагедията в Магнитогорск хокеистът Малкин, звезда в НХЛ, родом от цитираният град обяви, че ще изпише името му на една от кънките си. И дотам. Голяма съпричастност, няма що.

 35. До СКЪСВАНЕ С РУСИЯ, това за стажа не е вярно. Работил съм 10 г на щатна работа, категорията е трета! Изключение са работилите в РК на територията на Кремиковци, АЕЦ, НХК които са втора категория. Има си ПМС от края на 80-те.

 36. За Деса Радева…. знам че има Кабинет и персонал от 10-тина човека! Наскоро кумува на сватба в руската църква на една от сътрудничките си!!! Не знам да има отделен бюджет като Маямата! Омбудсмана е с персонал 68 човека, три коли, двама шофьори на щат и бюджет 3,2 млн лв.
  58 хили 68 не съм сигурен в списъка на персонала.

 37. Познайте дали ще има и Турски поток през България….
  Дания отказа окончателно да даде разрешене за строителството на газопровода “Северен поток” в своя континентален шелф,, като се аргументира с въздействието на проекта върху нейната сигурност, пише Le Monde.

  Официално, строителството на газопровода чиято дължина е 1 200 километра и трябва да доставя газ от Русия в Германия, се движи по график. Но стоежът, който се финансира от руския “Газпром” ще трябва да бъде спрян, защото Дания не разрешава тръбата да мине през нейната територия.

  Ако руският президент Владимир Путин и германският канцлер Ангела Меркел твърдят, че става дума за чисто бизнес проект, то датският премиер Ларс Расмуссен смята, че не трябва да се игнорира политическото влияние.

 38. @ Л. Иванов

  Нашите wealthy и ultra-wealthy съграждани си легнаха една вечер комунисти, а на заранта рипнаха от миндера капиталисти. Такава трансформация не дава обществено-значими плодове. Комунистическата гвардия живееше с мисълта, че е по-качествена във всяко едно отношение от безпартийното народонаселение, което трябваше да и е благодарно за партийния патримонизъм. В новото си капиталистическо битие тя (а и потомството и) живее пак със същата мисъл, но формулирана с нови изразни средства – аз давам хляб, аз осигурявам работни места, аз развивам сел. стопанство, аз внасям, аз изнасям…А това, че децата им учат или живеят на Запад – само още един повод да не свързват бъдещето на страната с бъдещето на децата си.

 39. Към THE ROCK:
  „българите сами са изтъкали своята свобода по време на Възраждането, когато са формирали и утвърдили своята национална идентичност…“

  През времето на турското робство БЪЛГАРИТЕ НИКОГА НЕ СА ГУБИЛИ НАЦИОНАЛНА СИ ИДЕНТИЧНОСТ! Не може народ, който се идентифицира с държавата си, да загуби национална си идентичност формирана при това векове назад, и да я формира изведнъж по време на Възраждането.
  Казвате „В крайната фаза на освободителния процес най-много ни е помогнала Русия, както и Румъния с 55 хилядната си армия и много други, но свободата ни не е подарена, а извоювана от българския народ!“
  Процесът на освобождението ни е траел стотици години. През всичките тези години БЪЛГАРИТЕ не са стояли с наведени глави, а са се борили за свободата си и за възстановяване на държавата си, за да стигнат до ГОЛГОТАТА СИ-АПРИЛСКОТО ВЪСТАНИЕ. Всичко до Берлинския конгрес е резултат от непобедимия дух на БЪЛГАРИНА, на който венец на славата е СЪЕДИНЕНИЕТО. Това е и днес решението за освобождаване на държавата ни от руски плен. СЪЕДИНЕНИЕ! ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ!

 40. Към RADA: Скъпа ти е тази „комунистическа гвардия“, а? Как само я пудриш и гримираш, но няма да успееш дори тонове грим да излееш върху нея, защото тя завинаги ще си остане КОМУНИСТИЧЕСКА ПАСМИНА.

  Комунистическата пасмина съставена от съветски граждани, русофили и безродници – ЧУЖДИЯ ЕЛЕМЕНТ В БЪЛГАРСКОТО ОБЩЕСТВО, ЖИВЕЕШЕ ЕДИНСТВЕНО С МИСЪЛТА ДА НЕ СГРЕШИ В БУКВАЛНОТО ИЗПЪЛНЕНИЕ НА УКАЗАНИЯТА НА МОСКВА, ЗАЩОТО ТЯ ДРУГО НЕ МОЖЕ! От началото на появата си до днес, тази комунистическа пасмина живее само за себе, за днес и за Русия, защото за нея няма БЪЛГАРИ, няма БЪЛГАРИЯ.

 41. @ br

  Отношенията между Китай и Русия са определяни от западните анализатори като „брак по сметка”, в който Русия е в неизгодна позиция заради дисбаланса в силата им. Русия има маломерна – относително размерите и – икономика, докато Китай е иконом. гигант. Иконом. мощ на Китай увеличава и неговата привлекателност (т. нар.„мека сила”) за икономиките в Азия и Африка, докато Русия е слабо-конкурентна в този аспект. Във връзка със статията на г-н Инджев, ще отбележа, че в иконом. си връзки със страни или компании, Китай стриктно изисква ответната страна да бъде лояална към т. нар. политика на „един Китай” (one China policy), т. е. да не признава Тайван като отделен субект, а да го разглежда като провинция на Китай. Ако това условие не е спазвано Китай отказва достъп до пазара си или може да изтегли свой инвестиционен проект (в Африка/ Азия). Това касае дори амер. компании в Китай, които имаха и имат голямо значение за развитието на промишлеността му.

  Китай и Русия. На полит. ниво и двете страни демонстрират дружба и разбирателство, гласуват еднакво в Съвета за сигурност на ООН, реагират еднакво на установяването на амер. ПРО в Азия. През 2014 Русия най-накрая се съгласи да внася модерни военни технологии в Китай – Су-35 и S-400, а Китай финансира частично изграждането на завод за втечнен газ в Ямал, което беше застрашено от санкциите. През 2014 беше подписан и мега-контрактът за „Силата на Сибир”. Китай се интересува от руския газ, а Русия се стреми да диверсифицира пазарите си. Китай се интересува и от изграждането от инфраструктура на територията на Русия, която да го свързва с Европа. През 2018 се очакваше търговията между двете страни да достигне 100 млрд. долара.

  Това, което помрачава картинката. Китай инвестира в Русия значително по-малко от желаното от Москва. Китай и Русия се конкурират за влияние в Централна Азия и трябва да се отбележи, че иконом. присъствие (експорт, инфраструктурни проекти, инвестиции) на Китай в този район е значително по-осезаемо от това на Русия. Постоянно увеличаващият се брой китайци в Далечния Изток е друг повод за безпокойство в Москва.

  Въпросът, както Вие го поставяте, -доколко Китай би рискувал заради Русия – е главоблъсканица за аналитици и политици и мисля, че в момента никой не може да даде конкретен отговор. Освен полит. съставляваща (правата на човека, свобода на словото и пр.) има и иконом. съставляваща, която ще създава напрежение. Китай е взел курс на “Made in China 2025”- лансирана и подкрепяна от държавата индустриална политика, която цели да превърне Китай до 2049 г. в страна доминираща пазарите за високи технологии. А до 2025 Китай трябва да покрива 70% от собствените си нужди от високи технологии. Преминаването от производство на стоки с ниска добавена стойност-обувки, облекло, изделия от дърво, хартия, производство на метали и пр. към производство на стоки с висока добавена стойност се очаква и повишаване на доходите на населнието. Повишаването на доходите ще направи Китай и по-конкурентен на международните пазари.

  Технологичния пробив се предвижда да стане с помощта на държавни субсидии, държавните предприятия и придобиване на западни технологии чрез джойнт венчърс, купуване на компании или инвестиране в западни компании. Но често четем и за „придобиване” от Китай на технологии по нерегламентиран начин, за непридържане към правилата на Световната търговска организация или за това, че западни компании заплашват Пекин, че ще преместят производствата си в други страни в региона. Вече четем и за „търговска война”. САЩ, Канада и някои европейски страни затегнаха правилата си относно придобиването от Китай на техни компании по производство на технологии. Много компании се оплакват, че Китай свободно инвестира в техните страни докато те са обект на регулации и рестрикции касаещи инвестициите им или са принуждавани да създават джойнт венчърс (с достъп до технологии с двойно предназначение) с китайски компании за да им бъде разрешено да инвестират. В бъдеще ще се усилва и конкуренцията за пазари. В резюме- китайската иконом. политика предизвиква безпокойството на западните страни.
  Китай ми е интересен. 4500 г. цивилизация. Създават бюрокрация преди европейците. До 17 век са най-голямата индустриална държава в света по мерките на времето. Големи социални разлики, но и 300 млн. души изкарват из-под чертата на бедността. А миграцията от селото към града по численост и темпове е безпрецедентна. Китайците са първите в света, които извършват сондиране за природен газ – още през 4 век пр. н. е. / 2500 години преди европейците. 500 г. след тях започват да дупчат и древните перси. А най-интересното за мен е, че с толкова много население още по време оно не са усвоявали територии и не са имали опит за глобална експанзия. Сибир е до тях и можеха да го заселят преди руснаците, но не са го направили. Измислили са морския компас (1 в.), от 2 век пр. н. е. започват да пътуват до Индийския океан, в южно-китайско море, а през следващите векове – до Персийския залив, долината на Ефрат, Изт. Африка. Две от пристанищата им – Гуангжу и Куанжу са най-космополитните градове в средновековния свят. А когато европейците тръгват по света, китайците спират пътешествията си. Двете неща са без връзка едно с друго освен съвпадението по време. Към 1500 г. построяването на кораб/джонка с повече от две мачти е обявено за престъпление наказвано със смърт. Пътешествията спират.

 42. @ Тервел, позна! Браво! Тъжа и пудря. До обяд – оди със задна дата, а от обяд до tea time- елегии. А може би след комунист трябва да добавям в скоби (л**но) за да стане по-ясно?
  А сега Вашия коментар – членската маса на ком. партия в началото на социализма и в края не е еднаква. В края на социализма тя е много по-хетерогенна. В държавно-административния апарат (70те) започват да бъдат назначавани технократи вместо „идейни комунисти”. В университетите, културните учреждения…т.е. сред творческата интелигенция има хора, станали „партийци” поради невъзможността да постигнат професионална реализация извън редиците на БКП. Някои от тях са „вътрешни десиденти” – понятие, което у нас не съществува,а би трябвало. Да, те са били безгласни критици през соц., но са станали активна сила в демократ. движение.
  В края на 70те/началото на 80те започва да се появява разочарование в идеологията.Една манифестция на това разочарование са полит. вицове. Друга – образно казано -Вие ни лъжете, че ни плащате, ние ви лъжем, че работим. Едновременно с това върви и процесът на девалвация на т.нар. ком. морал и ценности. Сред гражданите вливащи се в партийните редици има немалко, които се вливат заради материални изгоди – апартамент, командировки в чужбина, кариерен ръст и пр. И като казвам девалвация имам предвид, че не само кандидат-комунистите (битови материалисти) лъжат, че са прегърнали идеите, но и Партията лъже защото знае, че те лъжат, но се преструва, че не знае. Номенклатурата е отделен обект на анализ, cамо ще отбележа, че нейното самовъзпроизводство е също фактор за ерозията на идеологията. Както се казва – конят рие, на главата му пада.
  Възприемането на ком. партия като монолитна/ единна/ колективно действащо лице е закотвено в безпрецедентната власт на партията да определя полит., социалния и културния живот на обществото. Всъщност, има и вътрешно-партийни борби, и неформални практики в разрез с партийната дисциплина, и „партийни иновации”- пример – регионалните комитети действат като брокери на местните иконом. интереси. Предвид коментара Ви, смятам че ще Ви е интересно да научите, че ситематичен анализ на колективните менталности на партийните функционери и редовите членове и как тези менталности се променят с течение на времето все още няма.
  Относно носталгията по комунизма – тя е не само български, но източно-европ. феномен. И понеже виждам, че има придържане към някаква рамка, започвам стриктно да снабдявам всеки коментар с линк към аналит. център. Защото ако напиша, че и в другите източно-европ. страни има носталгия, някой ще попита дали съм робот – Да, робот съм. Баща ми се казва А. Азимов.

  Tук може да прочетете за феномена носталгия по ком. минало. Why is communist nostalgia on the rise in Eastern Europe, and is it more than just a passing fad? November 2015

  https://www.opendemocracy.net/can-europe-make-it/kurt-biray/communist-nostalgia-in-eastern-europe-longing-for-past

  Искрено се надявам, че не съм си загубила времето напразно. А ако съм го загубила, то по-скоро ще ми омръзне да пиша. И всички ще бъдем доволни :)) Ciao, Tervel!

 43. Към RADA: „– Да, робот съм. Баща ми се казва А. Азимов.“

  Не, RADA, не сте робот и баща ви не е А.Азимов. Баща ви е Ленин-Бащата на всички полезните идиоти.
  И това ще бъде така, докато не проумеете, че е много по- правилно, защото е близко до същността на комунистите, ако ги наречете „(л**но)“, отколкото „wealthy и ultra-wealthy съграждани“. Използвайки второто определение за комунисти им вменявате невинност, а себе си поставяте на крачка от тях, ако не и редом тях. КОМУНИСТЪТ ФОРМАТА СИ МЕНИ, НО МЕНТАЛНОСТТА НИКОГА,защото те собствена нямат, а тази която притежават им е имплантирана от Москва. Комунизмът е престъпен режим и всички участвали в провеждането му са престъпници, защото е насочен срещу собствения народ, а в българския случай и в угода на друг. И пак прекалявате с пудрата и грима (според вас оди и елегии). Носталгия по комунизма? Няма такова животно, има РЕСТАВРАЦИЯ НА КОМУНИЗМА. Комунизмът е тоталитарна власт. Можете ли да изброите какво още не е в ръцете на сегашната власт? Можете ли да отговорите на български език, без руски думи (КАСАТЕЛНО) и руски букви(Э), и без обичайната ви логорея, с най-много две изречения защо прехвърлиха важните делата от СГС на специализираните съдилища. Защо е специализираната прокуратура? Защо е КПКОНПИ? Защо готвят импийчмънт на Л.Панов?

  А за времето? Какво да ви кажа, но все пак опитайте. Аз лично ще ви се обадя, дали „всички ще бъдем доволни“.

 44. До ВАСИЛ МИЛЕВ

  Колега, благодаря за клипа – https://www.youtube.com/watch?v=tVtDa59DKiQ

  Ето какво виждам “между редовете”на интервюто:
  – авторът Дмитрий Иванов от години живее в РъБъ, има телефон с РъБъ-номер, поддръжа “агентство”, което да подпомага съплеменниците му не само да купуват имоти, но и да получат ВСЯКАКВА помощ за дълготрайно усядане тук. Въведете на ръка името на фирмата му (горе дясно) и доста ще се стреснете от РАЗМАХА по заселването на “братушковците”;
  -пенсионерът-продавач грижливо КРИЕ всяка информация за себе си. Но “супругата” е фармацевт и филолог в Сеченовия институт по медицина и фармация. Гугъл сочи, че това са сгради и лаборатории на 15 места в маЦква (удобни за разработка и синтез на всякакви забранени химикали и БОВ, вкл. закрит, тоест ВОЕНЕН формацевтичен отдел и отдел за военни преводачи!!!);
  -синчагата на двамцата е “в силовак” и декрет на пупи късото не го пуска извън маймунарника. И той има апартамент в Поморие;
  – имперското презрение към турци, чехи, слугите от СОТа и особено “младите българи” (01:50, 07:00 и др.)оставям без коментар, типично е за диваците-рАЗИЯне. Не коментирам и обзавеждането на псевдо-възрожденската къща, то отлично илюстрира духовността и вкуса на примата);
  -научавам и KОЙ му е продал тази къща – злати тодоров бинев, хотелиер и ресторантьор от Сл.бряг, клиент на прокуратурата и съда в Несебър и Бургас. Според Гугъл свързан с куп подземни босове, корумпирани ченгета, скандални политици и магистрати. Верно дума др. антон кутев – комунизмът и русофилията са като наследствен сифилис.
  -продават САМО на руснаци – или един павиан си отива, но идват ТРИМА нови на мястото му;
  -в Поморие хората вече масово МРАЗЯТ “братушките”, а от санкциите пенсиите на последните са паднали 2 ПЪТИ. Живот и здраве тази година – още с толкова надолу;
  – под оригиналното видео в ЮТюб има доста коментари на съплеменници на пенсионера, повечето доста враждебни. На павианский язъйк са, колкото и да не се нрави това на НЕВЕСТУЛКИТЕ в блога;

  В заключение – може и да има павиани, които продават. А колко нови купуват? Не изключвам тея клипове да са контрадезинформация за приспиване на матряла в РъБъ. Или резултат на US запитването колко аджеба са “братушките” и “сеструшките” с БГ лични карти по Черноморието…

  На стопанина респект!

 45. Мислено е днешна дата, не знам друг народ с толкова силен инстинкт (и интелект) за демокрация като тайванския.

 46. Иво, Иво, ако някой е задал исторически „дурной заразительный пример” с прекрояване на установени суверенни граници в Европа след Втората световна, то не е Русия, а: първо – Турция с окупацията на Северен Кипър през 1974 г., и, второ, несанкционираната война на САЩ срещу Югославия, довела до образуване на полу-признатото държавно формирование Косово през 2008 г. Така че нека назовем първоизточниците на лошия политически пример.
  Право писа един форумджия под твоя статия в Интернет: „ако не е Русия, Иво Инджев ще умре от глад” 😉

 47. Към : Георги Вълков, д-р инж.

  Не знам що за доктор си, но започвам от края на коментара ти: долнопробен лъжец си.
  Позоваваш се на някакъв анонимен форумец в “интернет” като на авторитет относно как така изобщо съм жив, а не умирам от глад. Докторите и инженерите се предполага да бъдат умни хора, а не тъпанари, които фантазират с пяна на уста от злоба.

  Толкова за твоята “академичност”, д-р инж. Обикновен руски слуга си.

  Изобщо не си заслужава да споря с теб за заграбването на земи след Втората световна война, което е характерно за СССР със северните японски острови, Кьонингсберг, Крим – да не говорим за поробването на България, както и на половината от Европа.

  Апропо, вероломството на Турция ( пръв приятел на Путин днес) в Кипър продължава да е световно непризнато. Косово стана самостоятелна единица, призната от над 100 държави в света, както и бягащите от геноцида на руския клиент Милошевич преди това Словения, Хърватия, Македония…
  Нито сантиметър аналогия няма насреща в безпомощните опорни точки, които се опитваш да пробутваш.
  Знай си мястото и не се обаждай повече

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.