Датска брадва за”Северен поток”

 

 

Когато изгледах новогодишния клип с танцуващия под ри(т)мите на новия жанр, какъвто се очертава да бъде новоизлюпения руски пропаганден рап , в изпълнение на Дмитрий Кисельов, телевизионен шут номер едно на Путин, не предполагах , че само два дни по-късно ще му се наложи да измести фокуса на демонстративната омраза към една малка западна държава. https://www.youtube.com/watch?v=AX3A63GWQ0E

Във въпросния клип, в който водещият телевизионен политшоумен на Кремъл се кълчи под нескопосани рими и анонсира руски рап фестивал в Крим в духа на указанията на своя вожд Путин ( наредил рапът да бъде порусначен и опитомен за целите на руската пропагандна ), най-острият акцент в стихоплетството на този набеден журналист беше не друго, а тържествуването, че се строи “Северен поток” напук на всички, които мислели злото на Русия. Прозвуча в духа на руския “кукиш”, еквивалент на средния пръст, разпознаваем по света като вулгарно невербално средство за изпращане на негативно послание. 

И така, коя се очертава да бъде нова приоритетна мишена на кремълското озлобление?

Всички изгледи да привлече към себе си руския гняв вече има вече Дания, която отказа  ( при това окончателно) да разреши строителството на газопровода “Северен поток” в своя континентален шелф. Вместо да шикалкави и да обясни решението си с някакви екологични или други подобни причини, Копенхаген недвусмислено мотивира отказа си с чисто геополитически причини и по този начин даде пример на малки и големи държави за принципно поведение спрямо агресивната руска политика. А заедно с това и изпрати сигнал за солидарност с Украйна, чието задушаване чрез заобикалящия я евентуален “Северен поток” е главната цел на Русия по също такива геополитически, но специфично руски егоистични причини.

Датският премиер Ларс Расмунсен.  не остави място за съмнение, че страната му не иска да се огъва пред руския натиск и да съдейства на агресивната политика на Кремъл. В изявление по този повод Расмунсен изброява конкретни руски стъпки, като нарушаването на датското въздушно пространство, разполагането на руските ракети “Искандер” в Калининградския руски анклав и изобщо руската агресия срещу Украйна като причина за датския отказ.

Тази позиция на Копенхаген на практика спира развитието на “Северен поток”. Малкото датско камъче е на път да обърне руската талига, а заедно с това и да покаже на целия свят, че не всички държави, политици и бизнесмени на запад страдат от мекушава сервилност и лакомия спрямо руската политика на газовия морков и военната тояга. 

Апропо, Дания е държавата, с която понякога сравняват България заради две неща от времето на втората световна. И датските евреи са били защитени в голяма степен от депортиране в нацистките лагери поради съпричастността на датското общество. А нахлуването на германските завоеватели в Дания през последната война става (почти) безкръвно поради отказа от съпротива пред него – напомня на нахлуването на Червената армия в България.

За съжаление приликите свършват дотук. Датският отказ от реална съпротива срещу превъзхождащия враг предизвиква абдикация на монарха като жест на несъгласие и това поставя страната в различна светлина сред краха на нацистка Германия. Докато  опитите на българското царство да омилостиви Червената армия без никакви жестове на съпротива, дори и символични ( ако не се броят самоубийствата на български офицери, отказали да си предадат оръжието на съветските окупатори) превръщат в край сметка съветското завоевание в безмълвна колония на Империята на злото под названието НРБ. 

Ако историческият паралел все пак е доста условен заради различния контекст, то днес можем да сравним Дания и България като почти равни величини в условието на задачата. Става дума за две малки държави със славна стара история, но с твърде малка днешна самостоятелна тежест в световните дела извън техния глас в НАТО и ЕС. А как използваш гласа си е нещо, което зависи от теб, независимо дали си малък или голям на ръст.

Достойното поведение на Дания контрастира рязко с позорното шикалкавене на България пред Кремъл по въпросите на солидарността с пострадалата от руската агресия Украйна. Власт и опозиция у нас се надпреварват  да се оправдават с “националния ни интерес” ( да се облажим с някоя рубла повече за сметка на украинското нещастие).

Нека защитниците на българското коленичене пред Москва да не се позовават малодушно на опасността от руската заплаха, която премиерът Борисов дори не сме да назове като руска в своите апокалиптични видения за опасностите в региона на Черно море. Защото Дания е не по-малко застрашена от военен конфликт край своите брегове – датчаните ги дебнат на мушката на един ракетен изстрел от окупирания от СССР Калининград, точно както нас от окупирания от Русия полуостров Крим.

Викове наред датчаните са били страховита военна сила, която е тормозела големия си английски съсед. В древността и българите могат да се похвалят с нещо подобно спрямо Византия. За съжаление тези паралели са минало, от което е произтекло твърде различно настояще. Днес Дания е сред държавите с най-висок жизнен стандарт в света и има самочувствието да откаже дъното на своята акватория на руския газопровод, с който да бъде обесена Украйна.

В същото време България не може да се отблъсне от европейското дъно, по което пълзят раболепни пред “новата Византия” нашенски велможи, готови да “намажат” въжето на руското бесило, стига и “ние” нещо да намажем от това. 

 

 

34 мнения за “Датска брадва за”Северен поток””

 1. ” Днес Дания ….. има самочувствието да откаже дъното на своята акватория на руския газопровод, с който да бъде обесена Украйна.”
  Изключително точно! Поклон!
  А нашите кремълски слуги начело с Теменуга Лъжата ни омайват как независимо от договорите ни с Раша до 2030 г….. ние трябвало бързо да строим нови тръби за Турски поток щото….. С което буквално стягат въжето на врата на Украйна!

 2. Страхотни паралели. великолепна статия!
  Само да допълня. Спасяването на датските евреи през ВСВ е буквално дело на всички. От краля до последният датчанин в най-затънтено село, ако въобще може да се намери такова и тогава. Вкл. и доказани антисемити са участвали при “евакуацията” им с лодки, шлепове, корабчета зя да достигнат спасителният бряг на неутрална Швеция. На евреите се е гледало еднозначно от цялото общество. Съграждани, братя в беда на които с цената на всичко трябва да се помогне в екстремална ситуация с цената на всичко и от всеки.

 3. Не става ясно, може ли да продължи Северния поток 2 или не, след тая позиция на Дания

 4. По темата но по-глобално. Историята има тази удивителна способност да се повтаря. Почти винаги фарсово.
  От измислените “10-те сталински удара” през ВСВ, бля-бля до 10-те реални военни поражения на ввХУЙЛО през 2018г.
  https://kungurov.livejournal.com/224294.html

 5. За пръв път съм в сайта ви.
  Статията е кратка и точна, а това ми хареса.Бъдете здрав! / мп

 6. Бе, знаех си аз, че “има нещо гнило в Дания”!
  И още една добра новина, този път с адрес Украйна.
  “Новите тарифи за транзит на газ през Украйна разбиват мита за бизнес характера на Северния и Турски поток”
  http://bulgariaanalytica.org/2019/01/04/ukraines-transit-tariff-cuts-shatter-the-business-only-pretense-behind-nord-and-turk-streams/?fbclid=IwAR0JBmVmS2Kv_gSXlhsKsVdS8xJ_Ts16zOivPBgYjtDIBH_uDueFphsTPro

 7. До ЙИКЕВ:
  За съжаление, достойната датска позиция няма да е достатъчна за да се спре СП2. Най-вероятно, тръбите ще заобиколят датските териториални води. Това ще оскъпи проекта, но няма да го спре. Въпреки това, датската постъпка е похвална и е пример за принципно отношение към въпроса.
  ПП. Според мен, единственият действителен начин да се спре проектът са американските санкции. Но … администрацията на Тръмп, засега, единствено заплашва с приказки.

 8. Дания има ПРАВОТО не само да забрани Северен поток да преминава през нейните териториални води, но и ……..и да ЗАБРАНИ преминаването през Балтийско море за путлеристките кораби! След като Путлер се опитва да забрани плаването през Керч и Азовското море, то същото ПРАВО има и Дания! Още повече – Путлер анексира Крим и Керч , и тази анексия не е призната от никой, т.е. Путлер извършва пиратски действия в Азовско море и Черно море!

 9. Види се, обидили са се датчаните, че в бълхария с новйъм годом и йолачка, и снегурачка, и дед мароз (при това “настаяшчие”, според подлогите румэн запалката и чобанов), пък за “Kопегаген” нищо – барем едно настаяшчее джудженце не пратиха от маЦква – я пупи късото, я барем давид ааронович. Едни сал искандери, и то на 515 км. Как да не се обиди човек?

  Иначе сериозно – længe leve Danmark, længe leve dronningen! Кралство Дания показа на света, че не всички са щрьодеровци и РАПОНЯЦИ.

  Респект на Стопанина, а на ВАСИЛ МИЛЕВ благодарско за ютюбето. И ЧНГ на всички!

 10. За съжаление България не разполага с политици от ранга на Датският премиер Ларс Расмунсен – българскияТ премиер (Бойко Борисов) е лакей, мижитурка и лъжец!!!
  Човешкото достойнство е непозната категория за въпроснияТ милиционеро-пожарникар, а да не говорим за достойнството на политик и премиер на незавизима държава! Слугинският манталитет на любителяТ на Винету унижава и гражданите на България, която има незавидната участ да бъде управлявана от неграмотни и накадърни хора, от нивото на Бойко Борисов! Но българските гласоподаватели си заслужават срама – все пак 3 пъти “избират” това недоразумение за премиер на територията наречена България!

 11. Г-н Georgi Nikolov,

  Заслужавате да Ви заведа дело за разбиване на моето желязо бетонно убеждение, че всички шапкари от комунистически и посткомунистически общества са ……фатмаци. 🙂
  Шапкаря от клипа е изненадващо интелигентен и има светоглед, който трудно се култивира в несвободни общества. Не зная дали не е инструктиран да говори така, но му се покланям за казаното!
  А на Вас, Г-н Georgi Nikolov едно голямо БЛАГОДАРЯ!!!

 12. Дания прие ли вече закона, който ще разреши на външния министър да откаже преминаването на Норд Стриим през датските терит. води? Не разбрах.

  Касателно нашата енергийна зависимост от Газпром – ако искаме цена, която да е резултат от конкуриращи се доставчици, трябва да имаме няколко такива. В ЕС конкурентните цени в хъбовете са на базата на газ от Русия, Норвегия, Алжир, Дания (очаква се да експортира газ до 2035) и втечнен газ главно от района на Близкия Изток. А през 2025 трябва да започне доставката на газ за ЕС от Израел и Кипър. ЕС разполага и с потенциала на Южен коридор. Въпросът е към кои доставчици смята да се ориентира нашата страна. И не само да смята, а да се готви и финансово.

 13. Халтурата на Киселев … какво казват масите за такъв рэпчик – тъпо парче.

 14. Поздравления, ЖОРЖ!
  За много години! Здраве и успех!
  Специално благодаря за последния клип! Слушам този генерал и имам усещането, че се започва… Пигмеят вече е отсвирен. Ясно от къде ще тръгне процесът по старата изпитана технология. Дали ще оставят жужи да се гърчи като дядя джугашвили в собствените си екскременти е маловажна подробност. Ще последва нов “22-ри конгрес” и разтерзаният вожд ще опере пешкира. За всичко.
  Дано само този път Западът не сгреши, защото Кремъл никога няма да допусне на трона качествена личност. Картаген трябва да бъде разрушен!

 15. Прилича на Трифонов. А вече между рап и чалга разликата не е голяма – същата простащина.

 16. Павле и на теб н-кратно да ти се връщат пожеланията. А че, процесь пошьол, две мнения няма. Искрените руски патриоти се молят само Педерацията да не се рязпарчетоса. Проклетият Запад три пъти я спасява и туй им е единствено упование, че няма три без четири. Надам се този път да не им се отвори парашута. Ще да видим.

 17. Има нещо интересно в тази Дания.

  Навремето Русия заплаши Дания и тя беше принудена да се откаже от възможността нейния принц Валдемар Датски да стане БЪЛГАРСКИ КНЯЗ. И се наредиха беди и нещастия за нас.
  Днес , Русия удовлетворена от сегашните Борисов и Радев, не ни предлага техни заместници, защото те защитават интересите и, руско-турско-сръбската тръба и Северен поток-2. Само че днес Русия не може да заплаши Дания с каквото и да е, и не може да я заобиколи. Резултат: Няма Северен поток-2! Във ВСВ сгрешихме и не постъпихме като нея. Днес не трябва да грешим! Затова да последваме Дания! И няма да има аец:белене“, няма да има хъб, няма да има руско-турско-сръбската тръба, няма да има руски плен.
  Ще има СВОБОДНА, ДЕМОКРАТИЧНА И БЛАГОДЕНСТВАЩА БЪЛГАРИЯ. ХО!

 18. Г-н Инджев, може би трябваше да добавите, че от европ. страни Германия носи най-голяма отговорност за Норд Стриим 2 в полит. аспект и че това каква позиция заема има отражение и върху лидерската и роля в ЕС.

 19. Към RADA:

  Да, лакомията не е чужда и на германския бизнес, гладен за доставки от своя суровинен придатък. Но Германия “бълха я ухапала” от провала на “Северен поток”, докато за Русия той би имал значението на спечелена война ( за икономическо оцеляване и престиж за вътрешна употреба от режима).
  Освен това в самата Германия спорът около целесъобразността на “Северен поток” става все по-остър, включително по икономически причини. Докато в Русия стискат палци той да се осъществи и да послужи за натриване на западните носове и най-вече на САЩ, които изпревариха Русия по добив на газ и застрашават руското господство на европейските пазари ( в 26 западноевропейски пристанища има терминали, годни да разтоварват замразения им газ, удобен за транспортиране и по жп път).

  Американският пробив с втечнен газ в Полша, Латвия и Гърция вече удари камбаната на десетилетния господар на континента “Газпром”. От американската “намеса” на пазара печелят всички купувачи. Губи само руският монопол, който Кремъл ползваше като оръжие за политически натиск и открит шантаж срещу всички, които се поддават – като България.

 20. Мислех че двете тръби на “Северен поток” вече са построени и минават точно през териториалните води на Дания.

 21. Да ви покажа една фактурка за отопление с газова камина, каквато едва ли някой има в дома си. Само 45$ на месец.( четири минимални часови заплати) Отоплявайте се с дръвца и въглища, с “евтин“ ток и викайте ура. Карайте си 20годишните бараки от еврогробищата и бъдете щастливи, начело с вашия медиен вожд. Ама задръстеняци. Не са 80% дебилите у нас и не са само сред неграмотните цигани, на всички социални нива са. Знам че ме режете, ма аз пак ви поглеждам.

 22. Нищо актуално не мога да намеря по темата Дания-Северен поток 2 в англоезичните сайтове. Само това

  https://www.diis.dk/en/event/nord-stream-2-denmark-must-make-up-its-mind

  но то не е много информативно. Има и някакви откъслеци, че се готвят да заобиколят континенталния шелф на Дания и да прокарат тръбата през води подлежащи на друго законодателство, но и тези публикации са доста неясни.

  Темата е наистина важна защото е потенциално решаваща за баланса между силите и бъдещето на Европа и света. Г-н Инджев,споделете линкове с последна информация, когато се появят в западни медии.

  Иначе без съмнение, респект за позицията на Расмунсен и Дания.

 23. Абсолютно си прав ИВАНОВ, и аз мисля като теб!IIC…..oIL.

 24. @Georgi Nikolov: Благодаря за инфото. Изглежда надеждно. Потвърждава се в немскоезични медии (не ползвам немски, но Google Translate върши чудеса). Много е интересно защо не излиза нищо на Английски поне към момента.

  Във всички случаи, ето това вече може да постави режима в Кремъл на колене.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.