Титаничните усилия да ни прикачат към руския титаник водят към дъното на Черно море

Човешката цивилизация е рожба на най-жестокото си вътрешно противоречие: нормалните човеци искат мир за себе си и семействата си, но в крайна развитието на цивилизацията се определя от войните, в които същите тези човеци биват въвличани. 

След най-ужасяващия военен конфликт за всички времена от средата на миналия век най-проспериращата днес част от света благоденства в зоната на мира по небивало продължителен начин, доказващ, че и без милитаристичната принуда е възможна мобилизацията на националните ресурси, на волята на индивидите и катализиращата им роля в областта на технологиите, науката и производството. И без натиска на военната принуда върху икономиката и обществата може да се постигне скок в тяхното развитие, който не е заплатен с реки от кръв в кланицата на войните. 

Обаче…

В днешно време има една оцеляла от атавистичното войнолюбие западаща империя, която се бори да запази традицията на милитаризма като универсално средство за собственото оцеляване и възпроизвеждане на властта в един непоносимо за нея мирен свят. Не си го признава, но това войнолюбие е част от хибридната й война.

Кажете ми една единствена причина за днешната руска гордост, която да не е свързана с войната и милитаризма ( й), но без да слагате в кошницата с “доказателства” руската култура, която е продукт на успешна имитация на европейските постижения на духа, възприети в Русия от едно миниатюрно просветено малцинство поданици на руското мракобесие! 

Вижте вожда им на какво залага на самата Коледа. Най напред поздрави поданиците си с реч, в която размаха заплахата от ново руско оръжие, с което да сплашва света. “Адски” коледно и християнско послание, няма що.

Навръх Рождество Христова обсебеният от руската милитаристична традиция Путин продължи в същия дух. Отиде в родния си (Ленин)град и се демонстрира пред публиката като “артилерист”, обучен за няколко минути как да гърми в подготвено за това шоу оръдие.

maxresdefault

 

 

 

 

 

 

 

Не е оправдание фактът, че това е руска традиция от 1865 година насам. Обратното е – потвърждение е на истината, че войнолюбието е генетично заложено изкушение за всеки руско-съветски вожд, комуто и през ум не минава да наруши тази традиция. https://www.youtube.com/watch?v=HbSkkPLTvBs

Телеграфната агенция на Съветския съюз ( ТАСС) обяснява в своята информация, че само в ( старата руска столица) Санкт Петербург съществува традицията да се гърми с оръдие ( на Коледа) . https://tass.ru/obschestvo/5978625

Другаде по света посрещат новата година с фойерверки, но в Русия не им стигат бенгалските пръчици в нощта на календарната промяна. Имат нужда от оръдейни гърмежи на самата Коледа, която в Европа и “заразените” с нейните традиции цели континенти  е “тиха нощ, свята нощ”.

Апропо, цели съветски батареи ликуват през септември 1944 г. със залпове край Москва при завладяването на всеки голям български град. Сталин заповядва тези фоейрверки при всяко безкръвно “превзимане” на голям български град от Червената армия, разходила се като на парад в царството. А както знаем причината за тази парадна лекота при окупирането на страната се дължи на българското правителство, което решава да не “дразни Сталин”. Колко познато и в наше време като мотив за (без)действията на властта в София спрямо политиката на Кремъл…

И все пак Путин си е направил погрешно сметката, надявайки се да впечатли положително света с военното си пъчене. Най-многото, което може да постигне, е да задържи още известно време рейтинга си сред заблудената част от руснаците – онези милиони, които още не са избягали от огромната евразийска казарма поради липса на средства за за така желаната от тях миграция, в рамките на която дори нашата бедна България, осмивана системно от руската пропагандна като най-бедната в ЕС, привлича неудържимо стотици хиляди руснаци.

Днес, за разлика от 1944 г., България не е сама. Има могъщи съюзници. За разлика от Русия, която няма НИТО ЕДИН стратегически съюзник и по това положението на Путин се отличава драматично от позицията на неговия предшественик Сталин.

В графата с “нямането” Русия има още какво ли не.

– Няма развита пътна инфраструктура и нито един километър високоскоростно железопътно трасе. 

– Няма индустриална продукция, извън военната, с която да задоволява нуждите на собствената си икономика и елементарни нужди на населението от стоки за бита. 

-Делът на Русия  (през така любимата за съветската статистика 1913 г. като отправна точка за съизмерване) от населението на земята е бил 5,2 на сто. Днес е 1,93 сто с тенденция към намаляване.

– БВП на Русия е бил през 1913 г. 5,03 процента от световната икономика. Днес е спаднал повече от два пъти, спихнал се е на 1,93 процента от БВП от нея. Защото светът се развива, а Русия на този фон деградира. 

– Деградацията на днешна Русия се вижда и от сравненията й със СССР. Например за 2016 г. Русия е произвела 30 пътнически самолета. Само през упадъчната 1988 г. в СССР  са били произведени 194 пътнически самолети.

– По износ на готови промишлени стоки Русия отстъпва малко на Словакия и три пъти на Виетнам, който изнася такива стоки на стойност 30,86 милиарда долара срещу руския износ от 9,84 милиарда $ за една и съща година ( 2014 -та). – Да не говорим за сравнението с един трудно забележим на световната географска карта Сингапур, който надбягва Русия по този показател 14 пъти, както и за твърде забележимия във всяко отношение Китай – цели  57 пъти изпревара Русия по износ на промишлени стоки.

Като стана дума за Китай, през 2016 г. от тази страна са изнесени мобилни телефони на стойност 116,1 милиарда долара, т.е. с близо 10 милиарда долара повече от стойността на главното руско перо в експорта, какъвто е нефтът. 

За сметка на това от встъпването на Путин във властта през 2000 година Русия прави огромни крачки в увеличаването на военните разходи и по този показател надминава всички развити страни в света с изключение на Израел, изразходвайки по ( западни данни) 4,9 процента от бюджета си за военни нужди. Има експерти, които твърдят, че необявените разходи за военни нужди в държавата, печално известна с маниакалната си страст към секретността, са поне два пъти по-високи. 

Говорим за държава, чийто БВП продукт е десет пъти по-малък от този на ЕС ( дори без да се смята британската му съставна част). А подобно сравнение с американската икономическа мощ дори няма да се споменавам – само щатът Калифорния като самостоятелна икономическа единица е по-голям от Русия по този показател. 

Списъка с “нямането” може да бъде продължен безкрайно, но е  не по- малко важно с какво се сдоби по време на сегашния режим Русия, което прави днешните стопани на Кремъл уникални за историята на самата руска империя. 

Русия няма доверието на която и да е съседна държава по своята гигантска граница. Путин е принуден да издирва прогоненото от самия него приятелството по отношение на Русия чак във Венецуела и Филипините. Превърнал е във врагове цели държави и народи, исторически свързани с нея, като грузинският и украинският. На път е да стори същото и с белоруския, както се видя от изявлението на президента Лукашенко в навечерието на новата година, според което Русия вече не може да бъде смятана за приятелска държава. 

На всички тези факти нашите русофили настояват да гледаме “сърдечно” поради историческите корени на т.н. дружба с империята, чиято главна заслуга към днешна България е в това, че не успя да й попречи да се завърне в европейското семейство – свадливо в преследването на конкурентите предимства под европейското слънце, но несравнимо по-привлекателно за всеки българин в реалния му живот от любвеобилната руска мечешка прегръдка. 

Съответно българската русофилщина може респективно да се похвали с най-обезсърчаващата сърдечност на планетата, която е не просто ирационална, а е направо антинационална. Малка институционална крачка в официалното оповестяване на този факт направи вчера дълбоко подозираната в русофилщина българска прокуратура, която обяви без руски акцент нещо нечувано по нашите географски теснини – че пребиваващият в ареста местен милиардер Николай Банев заговорничил от килията си за създаване на евразийска партия в България ( каквито има дори и в парламента) и търсел закрила от руски адвокати и руски олигарси. 

Макар че подобен род връзки с български политици и с цели партии изобщо не са тайна за никого, съобщението на прокуратурата този път постига ефекта на признанието, че руската намеса в България дебне отвсякъде, но е прекалила и не е добре дошла дори по параметрите на една институция, която само преди две години демонстративно наруши европейските санкции и влезна в правосмесителна колаборация с руския главен прокурор Юрий Чайка. 

Дали нечия “тиква” е увряла в това отношение, можем само да гадаем, защото тя продължава да си трае по тази тема. Ще ни трябват нови доказателства за подобно съзряване. Алтернативата е да се оставим на титаничните усилия да ни закачат на буксир към руския титаник, който пътува към дъното, но не  на европейските класации по жизнен стандарт, където все пак се движи напред българският вагон в композицията на богатите с локомотив марка “ЕС”, а на дъното на Черно море. Там, както знаем, няма живот. 

37 мнения за “Титаничните усилия да ни прикачат към руския титаник водят към дъното на Черно море”

 1. “Днес, за разлика от 1944 г., България не е сама. Има могъщи съюзници”….
  България никога не е била сама, винаги цивилизована Европа е симпатизирала на България. Реакцията на западните елити при Априлското въстание, опита плана Маршал да включи България…. но както тогава, така и сега ръководителите на България са кремълски слуги!!!
  С усмивка за трети път ще го напиша:
  Ако падне цената на нефта с още 2-3$… Путин ще покаже макет на още по-голяма ракета!

 2. Без да съм следил новогодишната пресконференция на Путин,стори ми се че дочух едно откровение ,обясняващо на публиката ( преди всичко- местната),коя е
  причината за стремежа на държавата да създава все по-нови и усъвършенствани оръжия.А тя е,че Русия трябва да разчита САМО на себе си,защото НЯМА приятели,които да я подпомагат! …
  Това е положението,г-да съдебни заседатели,както би се изразил Остап Бендер…..

 3. Към висок:

  За съжаление грешите. Била е сама, макар и относително казано, доколкото вербално е имало мърморене от страна на запада срещу съветската окупация. Мърморене, което е предизвикало само предизвикателен смях в Москва.

  Грешката на България да обяви война на Великобритания и САЩ ( не и на СССР, който също е бил в съюз с Германия по онова време) е струвал самотата на царството, оставено на милостта на Сталин.

  Да, Лондон и Вашингтон не одобряват съветската окупация на България, но пасуването им е било достатъчна, за да може Москва да се разпорежда тук 45 години по най-брутален начин.

  Както знаем Великобритания се застъпва по съвсем различен начин за Гърция и успява да й помогне да се измъкне от прангите на задаващия се комунизъм.

  Да не говорим за американската пряка намеса срещу настъплението на комунизма от съветски тип в Югоизточна Азия. Оказва се, че в името на демокрацията и свободата във Виетнам във Вашингтон са преценили за възможно да жертват живота на ( хиляди) американски момчета, но не и за Източна Европа. Тяхно е правото на преценка за кого да мрат, но горчивата истина е тази: съпротивата на САЩ срещу настъплението на комунизма в Азия е била преценена като важна и дори приоритетна, а в Източна Европа САЩ са се задоволили да наблюдават отстрани разправата на СССР с цели народи и държави. Не е честно да бъдат упреквани за това, защото не са длъжни да се жертват заради нас. Но фактите трябва да се знаят. За да не се повтаря миналото.

 4. Интересно какво разбира въпросният килиен политик под „евразийска партия”? В географски аспект – евразийски означава разположен на терит. на Европа и Азия. Явно не сме там. В иконом. аспект потенциално членство в Евразийския иконом. съюз, е несъвместимо с членството ни в ЕС. В полит. аспект „евразийската” партия е още по-мъглява реалия. След като България не е и няма да бъде член на въпросния съюз в какво собствено ще се състои полит. дейността на „евразийската” партия?
  Евразийството е идея за особеното място на Русия (и руската цивилизация) между Европа и Азия и техните цивилизации. Съвременното евразийство (това е третият етап на руското евразийство и има няколко течения) е също и имперска идея за възстановяване влиянието на Русия в пост-съветското пространство. То е свързано още и с идеята за държавността и суверенитета. В иконом. план Евразийският съюз е регионална организация с Митнически съюз, Секратариат, юридическа рамка, мониторинг и пр. До голяма степен организационно копира ЕС. Иконом. цели са типични за всяка регионална орг. – институционализиране на трудовата миграция, увеличаване на иконом. ръст, изграждане на инфраструктура, повишаване на конкурентноспособността и пр. Русия се надява, Евразийският иконом. съюз да се развие като противовес на ШОС (Шанхайская оргзанизация сотрудничества /Шанхайската орг.- 2001) в Централна Азия. Русия също е член на ШОС, но е притеснена от увеличаващото се иконом. присъствие и засилващо се влияние на Китай в Централна Азия. Друга цел е ограничаването на западното иконом. и полит. влияние в региона. Или казано по-друг начин – съхраняване и възпроизводство на авторитарните режими в региона. Друга важна цел е навлизането на Русия в Тихоокеанския регион чрез Евразийския Съюз.
  На този фон не ми е ясно КАТО КАКВО ще се вписва партията на Банев в евразийската реалност.

 5. Да плача ли или да се смея на изказването на прокурора Гешев за Баневите ,проруските партии и националното предателство.Сега ли разбра този висш пазител на законите в България ,че има хибридна война и предателство към чужди интереси.Като се почне от партии,отделни депутати та се стигне до Министър председател и Президент.И то не в емоционални дитиритми,а изразено кеш в милиарди евра преведени на руската държава без съпротива,без обструкции,без причини,освен *да не сърдим Путин*.Да не израждам списъка,всички го знаем.
  Едно ми стана ясно .Много добре знаят прокурорите какво е национално предателство ,но си траят.Е, до кога.

 6. Направо ги закла. Мислех, че ще чета за еволюция с паметника на отиващия си с шмайзера, но тази статия кърти мивки.
  Няма кой да проумее, защото няма кой да реагира на пиратските действия на властта във връзка с отвличането на либийски кораб от пристанище Бургас. Бездействието на властта, изявлението на министъра намекват, че властта е пряко ангажирана и дирижира случая.
  Връзката с руснаците е само косвена- така действат и те, а ние бързаме да им подражаваме… юкато се качи козата на покрива, козлето трябва да се качи на комина, колкото и да изглежда идиотско това.

 7. Tова с Банев е постановка съгласувана с решетников. Двойникът на Чък Норис е “пожертван”. Той на фона на официализираните отдавня е маргилизиран за да може сериозните му колеги-петоколонци га ги активизират, много мина, мъничко остана, истинската, институциите да се разсеят. Не може преди седмица мижатурка от външно да бие път до пасалства по казуса за “оная елха” и треторазряден раззийски дипломат да благоволи да приеме “разочарованието”, че “братушките” са предизвикали от “наивност” русофоби да надигнат глава. И сега такъв рязък обрат. Няма как да хване дикиш поне пред мен.

 8. Да претопля една от любимите теми в БЛОГА НИ. Летял ли Гагарин в космоса. Свидетелство на дъщеря му.
  За “гнусливите” има субтитри на английски.

 9. @Ivo

  “Да, Лондон и Вашингтон не одобряват съветската окупация на България, но пасуването им е било достатъчна, за да може Москва да се разпорежда тук 45 години по най-брутален начин.

  Както знаем Великобритания се застъпва по съвсем различен начин за Гърция и успява да й помогне да се измъкне от прангите на задаващия се комунизъм.”

  Горното не е съвсем прецизно. Великобритания не просто се застъпва,а успява да влезе в Гърция и активно участва в прочистването на местните комунисти. До България не успява да стигне преди главорезите на Сталин, а и съветските агенти в България предодвратяват подписването на капитулация на България пред западните съюзници, с което се елиминира и формалната възможност България да е в зоната на влияние на Англия и Щатите.

  В интерес на истината, Чърчил е бил за отваряне на основния втори фронт на Балканите, а не във Франция, именно за да се пресече нахлуването на Съветите в Европа, но във военен план е преценено, че тази операция е носела по-голям риск от неуспех.

  Когато Червената Армия завзема източна Европа и става ясно, че ще монтира комунистически режими, американски генерали (Патън) се обявяват за удар срещу Сталин и окончателна разправа със Съветите в момент когато още нямат ядрено оръжие и са обезкървени отвсякъде, но политиците не се съгласяват. Интересно защо. Сигурно не са искали да поставят всичко на карта. Я си преставете, че Сталин все пак победи, колкото и да е невероятно. Това би означавало победа на комунизма по целия свят и то за монго години напред. Без външната конкуренция, която реално на практика ги срина, комунистите биха удържали една глобална власт с векове.

 10. В тази безрадостна (става дума за деца!), изключително потискаща публикация – https://bit.ly/2FfvS0C – статистиката от последния параграф помага да се ориентирате в кой век е Русия днес.

 11. Родът на Фердинанд и русофилите са единствената причина за всичките сполетели ни нещастия, жестокости и национални катастрофи от 02.08.1887г. досега! Да бяхме се вслушали в думите на кралица Виктория и крал Едуард можехме днес да сме Дания или Финландия. Да обявяваш война на САЩ, страната която запази България от изчезването и от картата на Европа чрез подялбата и между ненаситните ни съседи, и да пазиш неутралитет към СССР , за да може спокойно да те окупира, окраде и отмъкне архивите това не е лудост. Това е престъпление! Престъпление осъществено от безродници-русофили. Днес русофилите отново управляват България. Какво вещае това? Само едно. Дъното на Черно море. Ако днес България, когато целия ЕС и САЩ са нейни съюзници не се откачи от руския Титаник и му бъде позволено да ни завлече на дъното на морето това ще бъде равносилно на самоубийство. Една държава с над 2000 годишна история ще изчезне. Ще позволим ли това, народе мой? РАЗБИРА СЕ, НЕ! Ей затова те обичам. ХО!

 12. И бедната България има износ поне половината отколкото на Матушката:
  “Машините и частите за тях се затвърждават като основна експортна група в българския износ. Тя формира близо една четвърт от общата стойност на продадените зад граница стоки през миналата година и в абсолютна стойност достига 12 млрд. лв. Износът на изделия от тази група нараства с почти 12% през 2017 г. спрямо година по-рано, показват данните на Националния статистически институт.”

 13. Фаталната грешка на България е обявяването на войната през 44 г. на САЩ и Великобритания.Разрушения,загуби и повод по късно да ни окупира Сталин.
  Днес имаме щастието да сме в един съюз с тази велика страна Америка.За да я има България този съюз трябва да се поддържа на всяка цена.Още повече ,че Американците са почтен народ ,който никога няма да ни подведе и излъжЕ.
  За България ще бъде голяма чест,предимство и сигурност,ако имаме поне една Американска военна база на Черно море.И аз за себе си съм си обещала непрекъснато да пиша за това.
  Америка ни подари безкръвно свободата през 1989 г.,И НИЕ СМЕ ДЛЪЖНИЦИ ,ДЛЪЖНИЦИ НА РЕЙГЪН ДА МУ ПОСТРОИМ ЕДИН ПРЕКРАСЕН ПАМЕТНИК В ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ.НАЙ ГОЛЯМА ПОЛЗА ОТ ТОВА ИЗВЛЯКОХА КОМУНИСТИТЕ И ДС.

 14. Отдавна водя спор с приятели историци какво би станало ако България вместо да се присъедини към Оста беше обявила неурталитет както е настоявала Англия. Успяха да ме убедят, че Германия неизбежно щеше да ни атакува. Нищо лично – Хитлер адски е бързал да “покрие” Гърция твърдо решен да не се поврори опита от Първата световна и да воюва на два фронта. Най прекият и безпроблемен за целта път минава през България. Да минеш с танкове и тежка техника през Югославия не е като да пресечеш тракийското поле. А Хитлер е бързал. Когато България подписва, германските войски вече са били пресекли половината от територията на път за Гърция. Обявяването на война на Америка изглежда като тъпа идея, но като лоялни членове на Остта не е имало как да се покрием. Цар Борис, балканската лисица, вероятно си е въобразявал, че едно формално обявяване на война нищо не значи особено като не участваш в активни бойни действия и е просто начин да бъдат изработени съюзниците, но се е оказало, че не е така. На война като на война.

 15. 1921 год. В матушката болшевиките току що са победили в Гражданската война. Потича обещаният рог на изобилието.
  Молба! НЕ е за хора със слаби нерви. Потресаващи фотографии. Дори вездесъщата тролка, няма да и казвам името за да не ѝ правя излишна реклама ще остане безмълвна.
  https://humus.livejournal.com/6405602.html

 16. Отлична статия, Иво! Вместо коментар от мен:

  “Ако сте освободители ни върнете архива, ако не сте – защо ревете на страницата на посолството си, че поругаваме паметника на окупаторите, които са ни плячкосали архива?
  Еми няма как хем да сте освободители, хем да плячкосвате архиви като военни трофеи!”

  https://www.faktor.bg/bg/articles/politika/hlyab-i-pasti/zashto-gen-reshetnikov-haresva-zaplahata-ako-balgariya-vleze-vav-voyna-s-rusiya-shte-ya-iztriem-ot-litseto-na-planetata

 17. Поздравления за точния анализ,но ние си следим блога на г-н Инджев а в провинцията е страшно ,такава русофилщина се шири ,че чак нямам думи и никакви факти и придобивки не са в състояние да променят нещата .Хората си искат соца и бленуват за едно време как всички крадяли и пак имало и как всички били на работа и било спокойно и всякакви подобни простотии …

 18. Да дам думата отново на генерал-полковник Леонид Ивашов. Правду матку 1:1.
  И се питам и недоумявам като как възприемат, дали имат съответстващ капацитет факторите на петата колона у нас за подобни изяви на искрени руски патриоти които силно ги боли, че вождът на световната консервативна революция ввХ дава всичко от себе си да затрие матушката. Или, много важно, когато не иде реч за деньги, става въпрос за много валута по “второ направление”.

 19. – Иван-иванич, каква е основната заслуга на Путин?
  – Не знам, а според теб, Петров?…
  – Той спаси страната от разруха?
  – Не разбрах?…
  – Какво има тук за неразбиране! При Путин – плащаш на когото трябва, колкото трябва, удрят ти печата, че корабът ти потъва нормално. А преди-имаше си строг ред, само какви опашки бяха!

 20. На Фниманието на инцидентният трол змей горянин. фен на СП2. Янките бавно запрягат ама после да не си им насреща.
  Гонка до дупка. И така доде танте Меркел последва примера на колегата Расмусен в съседна, малка но горда Дания. За родните пеликани-петоколонци, лъвове, титани и дума не обелвам.
  Малей, СТРАХ! Да не ядосат ХУЙЛО.

  https://www.handelsblatt.com/politik/international/ostseepipeline-usa-attackieren-spezialfirmen-von-nord-stream-2-bundesregierung-ist-alarmiert/23828402.html?ticket=ST-851667-EBbNycjllT24Ne6meUVb-ap2

 21. Един русофилистик с расо в действие, който няма срам, дори се гордее, че е слуга на руските служби, именуващ се ловчански митрополит гавраил, даващ интервю на руска телевизия! Знам, че на някои хора тук ще им се повдигне от езика, на който говори този русофилистик, но това е положението:

 22. Допълнение: забележете интервюиращата го руска журналистка говори за османско владичество, но българският русофилистик в расо държи на термина турско робство!

 23. Русия е държава, в центъра на която има езическо капище с изложен труп на престъпен лидер.
  Докато това капище е там, то тази държава няма нищо общо с християнството.
  Казах!

 24. Към The Rock:

  За съжаление същото се отнася за България, в която се оказа позволено да бъде махнат трупа на престъпния лидер от центъра на София, но не и символиката на онези, които му бяха началници.
  Докато МОЧА ( както и подобията му) декларират с присъствието си господството на робското минало над днешна България, не можем да се смятаме за свободни като народ- само като индивиди, за които е знайно, че никой не може да ги зароби, ако сами не го направят с собствената си сведена глава.

 25. По повод изложеното по-горе от Тервел. Много точно. До 1908 Г България е ВАСАЛНА НА ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ. 1907г има таен договор между Фердинанд и русия. Договорът е публикуван от болшевиките, които публикуват всичко от царска Русия за да внушат че те нямат нищо общо с предишните. За България след като става НЕЗАВИСИМА последват множество войни. Да не ги изброявам. Прабаба ми тогава става бежанка от днешна Гърция в днешна България.
  Във втората световна воина се присъединяваме към оста Рим Берлин МОСКВА Токио пак по настояване на масква. И накрая вторият човек след Рузвелт ,е ДОКАЗАН РУСКИ ШПИОНИН. Подготвил Ялте ската спогодба.. Книгата ” Свидетелят” ( не е преведена) писана от човека който го е разкрѝл е НАСТОЛНА КНИГА НА РОНАЛД РЕЙГАН. Близката ни история продължава да е пълна със московско лъжи. И ако русия отделя легално 5% за военни разходи, то за хибридни войни, агенти закупуване на земя, създаване на фирми отделя най малко 25%.

 26. Към г-н Инджев:
  Така е г-н Инджев.
  Според мен МОЧА е езически тотем, който е символ на подчиненост на България на Русия.
  В неговото подножие се събират езичници, за да се кланят доземи на своя идол.
  Същите се пишат християни но забравят втората Божа заповед като греховете против тази заповед са:користолюбие,чревоугодие,горделивост,суетност, лицемерие.
  Вожте тези, които ходят да “празнуват” там, върху костите на избитите българи, дали не олицетворяват тези грехове.
  Жалка работа.

 27. Паметникът на Съветската армия през погледа на един експерт по военните паметници
  Иво Антонов*

  ПСА (Паметникът на съветската армия) и неговата съдба предизвика толкова много медиен и фейсбук интерес, и огромно количество спорове, политика, думи, сълзи, рев, омраза-контраомраза… Взех вече да си мисля, че всичко това се случва, за да не се случи нищо. Крайно време е този абсурден дебат да премине на професионално ниво. Съветофилите да замлъкнат, да чуем специалистите. Досега дебатът се води около „за“ и „против“ СССР и неговите канонерки, смазали полвин Европа. Досега не чух нито един професионалист, който да изтъкне професионални аргументи „за“ или „против“ оставането на този кивот. Аз започвам.

  Моето професионално мнение:

  1. ПСА не е паметник на руски/съветски войници, следователно, не е войнишки паметник, от което следва, че за него не важат Женевските конвенции от 1949 г. и допълнителните протоколи от 1977 г. Под разпоредбите на тези конвенции влизат Паметникът-костница на умрели в София съветски войници, намиращ се на бул. „Черни връх“; съветското военно гробище в гр. Видин; гробове и паметници на съветски войници умрели от пиене или застреляни от своите командири за мародерство, които са пръснати из цялата страна.

  2. С декларационно писмо от 1994 г. всички военни паметници в България, включително и тези от Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.), са признати за исторически паметници на културата. ПСА НЕ Е паметник на културата, следователно за него не важат разпоредбите на Закона за културното наследство, както и цитираните от руското посолство двустранни документи.

  3. Не е известно този паметник да има акт за държавна собственост, следователно разпоредителни действия спрямо него има Столична община. На това основание, неколкократно през годините тя харчи пари за неговото почистване и поддържане.

  4. ПСА е анахронизъм с изчерпано политическо послание, поради факта, че от 1992 г. съветска армия не съществува, както и СССР, и съветското политическо и културно пространство, и съветска хегемония в Източна Европа.

  5. Подреждането на ПСА до останалите 400 руски и съветски паметници в България, и такива в Берлин, Виена, Будапеща е недопустимо, защото ПСА е паметник на институция, а не на войници.

  6. При панихиди в памет на загинали воини, православната църква изрежда имената на починалите, за които се чете заупокойна молитва. Чии имена ще бъдат прочетени на ПСА?

  7. В посланието изписано на паметника се съдържа една откровена лъжа: „съветската армия – освободителка“, т.е. този, който държи паметникът да продължи да съществува, нарушава Гражданско процесуалния кодекс, като умишлено подвежда най-малко 1 200 000 души жители на София в лъжа.

  От bdforum.bg

  * Иво Антонов е историк, специалист по военна история на България.
  https://conservative.bg/soviet_army/

 28. Брилянтен анализ на путиновото управление, който почти без промени може да влезе в учебниците. С тези социално-икономически показатели крахът на путиновия райХ е неизбежен – нищо чудно, че приближените “идеолози” и стратези на Късия обмислят вече да го провъзгласят за цар, за да не им се сгромоляса всичко на главите.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.