Мълчанието на овластените генерали

“Марш, марш, с генерала наш”, се пее в героичния химн на българската армия преди тя да бъде превърната в “народна” в услуга на един друг народ ( доколкото за съветския сбироток можеше да се говори като за един народ).

В контекста на днешните събития, когато овластените ( бивши) генерали мълчат и оставят подчинените им да вилнеят подстрекателски противоконституционно срещу “циганизацията” на България, рефренът “марш, марш, генерала наш” звучи актуално. В смисъл да се махат, щом се крият.

Единият се хвалеше, че бил биткаджия откакто се помни. В качеството си на главен секретар на МВР позираше като герой от филм, който еднолично раздава справедливост. Един от ироничните му прякори в публичното пространство не случайно е Геройко. Същият не веднъж определя себе си ( скромно) като “най-големия демократ” в тази страна. Очевидно смята за супер демократично да се гази конституцията и се съгласява мълчаливо с онези, които призовават към това. 

Другият поне е военен от кариерата, а не е удостоен за една нощ с генералско звание като награда за лоялност и вярна служба в процеса на разбиване на двуполюсния политически модел. Само че да си генерал от кариерата не е предимство в случая, а е утежняващо вината му обстоятелство. Той е  нещо много повече от (бивш) генерал . Главнокомандващ е, но също се е скрил и мълчи одобрително, когато военни нахлуват в политическото пространство с лозунги, които на практика зоват към саморазправа с хора по етнически признак.

Опитвам се да си представя мълчанието на предишните президенти ( с цялата ми антипатия към някои от тях). Щяха ли да мълчат солидарно по професионален признак от времето преди да станат президенти, ако роми бяха пребили философ, адвокат, историк или предприемач и съответните професионални гилдии бяха призовали към разправа с етноса, към който принадлежат биячите?

Да, има разлика между взривоопасния заряд между протести на философи и дефилирането на командоси с политически искания. Но това само подчертава малодушието на върховно овластените ни бивши генерали. Ако зовящите към разправа по етнически признат бяха адвокати или историци ( па макар и от Института по история на БКП),  барикадираните зад стените на сталинистките сгради на “Дондуков” храбреци вероятно щяха да се държат доста по – наперено. 

Кой ли не взе отношение по този опасен за етническия мир въпрос ( да ме прощавате за клишето, но в случая той наистина изглежда застрашен, щом военни се хващат за политическото оръжие)!

-И БСП не взе отношение.

-И ДПС потрива ръце на тлеещия огън.

-И Валери Симеонов необичайно мълчи.

-И Сидеров, който се е скатал от военна служба на времето ( щото бил с толкова диоптри, че едва ли не се изкарал сляп), си спомня старите навици. 

-И за финал, но на първо място по значение, най-вече си трае ГЕРБ.

С други думи, смълчал се е абсурдно целият парламент в своето разнородно еднообразие. 

Обединените т.н. патриоти свикват днес извънредно заседание на своя триумвират, но не по тази взривоопасна тема, а за да си изясняват отношенията за милиардите, които трябва да бъдат изхарчени за превъоръжаването на българската бойна авиация. Възвишена, направо небесна тема, какво от това, че хвърлената главня от техния “войвода” Каракачанов заплашва да подпали чергата на държавата, която може да се окаже обект на разтърваване с помощта на сини каски от рода на онази, с която самият Каракачанов позираше в пристъп на пророческо чувство за хумор. 

Вярно е, че нашия т.н. елит, скопен със сърп и чук, няма традиции в отстояването на трудни за времето си позиции както правеха чехите, подложени иначе на същата болезнена процедура по време на съветската окупация. Но това не е оправдание за описаната по-горе липса на внимание.

Впрочем на чешки “внимание” е “позор”. 

11 мнения за “Мълчанието на овластените генерали”

 1. Независимо от етноса… хората се делят на Спазващи и Неспазващи закона и правилата!
  Спомняте ли си убийството на жената в Русе? Извършителя бе известен още след 6 часа…. но органите мълчаха да не го изплашат до ареста му. А колко теории, революции, приказки и приказки се изговориха? Така и сега, нещата са ясни…. но ето повод за поне 1- месец джафкане.
  Интересно Кой и Защо активира кохортата “червени академици”?

 2. Чрез руските агенти Каракачанов, Сидеров, както и намесилият се в ситуацията по един изключително опасен,грозен,недостоен,антибългарски,бих казал престъпен начин – позора за българското офицерство -Шивиков-ГРУто, Русия пак заиграва с етническият кибрит в България, и може скоро да запали шарената ни етническа черга.
  Признаците на лудост обхванали ръководството на страната, са стряскащи:
  1.Министър на отбраната публично дамгосва етнос в България, както и само до преди няколко дни безрасъдно се опита да блокира пътя на Македония към НАТО,с което я прави лесна плячка на интересите на Русия и сръбската й метреса. Явно Каракачанов все още получава заповеди от Коминтерна!Да припомним ако сте забравили , че това е лидера на ВМРО !!!! Каракачанов, за поставяне ВМРО в услуга на руските интереси на Балканите, ако беше жив Ванче Михайлов , то нямаше да свършиш добре.
  2. Уж ” български генерал “, но на руска служба, призовава за намеса на военни в граждански конфликт, решението на който , по конституция, е изцяло в правомощията на българската правораздавателна система. Явно на “генерала” му е спуснат сценарият/ролята от библиотекарския, за създаване образа на “генерала с твърдата ръка”, предвид предстоящите избори. Препоръчвам му да гледа и видеото с един друг небългарин на руска служба, агент – провокатора Сидеров, където палеше молитвените килимчета на молещите се пред джамията в София, може да му е от полза. И дали не смята уж ” българският генерал” , че ще е много по-достойна негова постъпка, да поиска оставката на военният министър, за обслужването му с действия или бездействия интересите на чужда, враждебна нам страна.
  3. Цялата тази руско-фашистка вакханалия се случва под благосклонните погледи на правителството, службите ни за сигурност,Народно събрание. Никакво официално изявление от министър-председател, нито от главен прокурор, изявления с които да осъдят призивите, опитите на военният министър и уж ” българският генерал “, да намесят военни в в подобна безумна, антибългарска , национално – предартелска, обслужваща чужди интереси, авантюра .

 3. Към висок:

  Именно, най -вече и на първо място основният закон трябва да се спазва. В конституцията пише, че насаждането на омраза по етнически признак е забранено. Също така пише, че военните са деполитизирани.
  Това май се оказва трудно за признаване от привържениците на “твърдата ръка” в спазването на закона, но само спрямо кокошкарските престъпления, по които най-жалките граждани са се специализирали дразнещо за всички, но най-вече за хората, които отказват да разберат генезиса на проблема с беззаконието.
  Ако за кокошка няма прошка, къде е справедливостта спрямо откраднатите милиони, за които няма закони? Кой дава пример за беззаконие в тази държава, в която можеш да отмъкнеш 4 милиарда и онези, които не са изгорели с депозитите си са злорадо доволни , че не са сред пострадалите?

  Или “спазването на закона” се отнася само до наказанието чрез разрушаване на постройки, чиято незаконност бива откривана чудодейно само в ромските гета и само, когато там някой конкретен индивид извърши престъпление?

  Избирателното заклеймяване на откроени заклеймяващо и колективно по расов и етнически признак хора е още по-лош знак за неспазване на закона отколкото е строителството на бараки без нужните документи ( “проспано” удобно от онези, които яхват вълната на омразата по конкретен повод, подлежащ на обсъждане в съда).
  А “кохортата академици” е същата, като останалите нашенци от всякакъв политически вид, които “просто” си мразят “мургавите” поради необходимостта да си имат враг за обясняване на злините в този сложен демократичен свят, построен върху темелите на елементарната човещина и търпимост, вкл. към нещастниците, които не са си избирали съдбата да се родят в гето.

  Претендиращите да се нещо повече от тях трябва да се замислят за разкъсване на този порочен кръг на омразата – но не чрез още повече омраза.

 4. Мутризацията по върховете на държавата, тотално мутризира и армията . Шивиков, за подобна постъпка в цивилизована държава, предполагам знаеш, най-малкото с което може да се разделиш – са пагоните, защото е имало и по – тежки случаи. Но ти си си виновен , да не си се обещавал толкова много на руснаците.

 5. За сведение, защото това ми е част от работата, другото е останало по спомени от казармата:
  Водач на мпс няма право да слиза и да се саморазправя с пешеходци,камо ли да ги бие. Съдилищата приемат това за хулиганство и го наказват. Запричинените телесни повреди и опита за убийство циганите също ще носят наказателна отговорност, но в правова държава. Тук няма сензитивност за правов ред, защото той е по кефа на Първия, който няма никакъв опит в тази насока. Но пък играе футбол, шах и тенис по същия начин.
  Военен няма право да нарушава устава на частта си.
  Военен няма право да напада цивилни, та той се връща от празник, на който се освещават бойните знамена!
  Военен е длъжен да има умения по тактическа подготовка да напада, да води бой и да знае как да се изтегли.
  Професионален Боец от елитна част слиза като долен хулиган и отнася бой, който застрашава живота му и се налага да бъде спасяван от възрастна жена… Позор!
  Нарушенията му са повече от очевидни, но дори и Инджев не ги вижда. Никой не иска да види очевадното, камо ли псевдоелита на политическата класа! Инджев, обаче е много прав- той сочи смълчалите се политически лидери и не отговаря на очевадното, защото всички го знаят- политиците получават властта си от циганските гласове. И нямат срам. Авторът казва нещо още по- важно, но е твъде деликатен със синята каска, която заслужава да подаде оставка за безумието си да посочва кои са станали нагли, без да помни, че наказателната отговорност е лична.
  Едно знам- това е поредния българин, който яде бой като палячо, но още по- лошото е, че е военен, който извършва куп нарушения, защото е негоден да бъде военен. Бих го наказал и едновремешната комунистическа армия нямаше да го пожали, защото такъв не може да пази родината си. Ако комндирите му не го накажат, самите те трябва да поонесат строго наказание, защото армия без дисциплина за нищо не става.
  Защо пиша за своите? Защото по време на бой няма на кого друг да разчитаме и ако не сме строги с тях, нищо няма да остане от нас. Инджев е много прав като отбелязва как мълчат, но е време за наказания на отговорните в армията, защото занижават военната дисциплина и допускат позор за честта на пагона.

 6. Няма защо да се “учудваме” от ТОТАЛната политическа ,социална и правна НЕграмотность и “генеральска” ПРИМИТИВНОСТь на двамата “генерали” на НРБ – МУТРОмилиционерпитекЪТ-бокоТИКВАТА и решетниковият “генераль”-()резидентьмаршаль. Те са монтирани от техните кремълски начальници и техните колониални слуги от задунайската пета колона!!!
  Те , двамата , следват само своята фасадна “пОлитика” на ПОРЦИОНнен популизъм и СУДЖУКов пУтлериотичен “социлаизЪм”,както беше по времето на “развитият соц” , при техният предшественик- тато-ди-тути-каскети, който беше техен “партИЕН” и “държавен” “вождь” и начальник на КОЛОНИЯТА НРБ !!!
  При тато-ди-тути-каскети имаше “възродителен процес” , а при неговите “генеральски” “наследници” имаме завършен “изродителен процес”!
  И… да не забравяме ,че освен своят политическа изродена НЕадекватность, другата “причина” за “генералськото” мълчание е, че и МУТРОмилиционеропитекЪТ-бокоТИКВАТА и ()резидента разчитаха и РАЗЧИТАТ на ПЛАТЕНИТЕ гласове и на циганите, и на гласовете на фатмаците от БНА ,за да продължат да РАЗДАВАТ и “усвояват” ПОРЦИИте и СУДЖУКците в НРБ! Така че, въпреки че са “дженарали”, те не могат да вземат КАТЕГОРИЧНА позиция срещу едните , и в подкрепа на другите….НАЛИ!!!………..

 7. Ох, като прочета Шивиков…. и ме обзема срам, че имам офицерско звание о.р. в БА!
  А Каракачанов да е министър….бедна ми е лексиката.
  Но никъде не прочетохме елитния боец имал ли е алкохол в кръвта? Пиян ли е карал колата и е слязъл да се саморазправя?
  А този цитат от червените академици:
  “Сега е моментът за Вашата решителна намеса – разчитаме, че след ценните Ви указания компетентните институции …”
  ме връща във времената които декламирахме “мъдрите указания на др. Т Живков”… под мъдрото ръководство”…”с неоценимата помощ”…
  Дори се смея, дали академиците няма да направят подписка за издигани приживе паметник на мъдрия ръководител ББойко…. както на Тато?
  И съм напълно съгласен, че кампанийно с багери не се налага законност.

 8. Ако служещите в 61-ва Стрямска бригада, се поддадат на провокативните противоконституционни призиви на бившият им командир, очертаващ се по поведението му като наскоро вербуван от московците, то най- малкото което рискуват, е да бъдат разформировани като нелоялни към българският народ и държава.А колкото до Шивиков,опитващ се да го играе Райко Даскалов по време на Владайското въстание, той вече с увереност се е запътил към Военна прокуратура за разговори по тежки статии от НК, като някои от по-крайните форми на действие срещу собствения суверен или държава, дефинирани като престъпления насочени срещу републиката (
  измяна – опит за преврат или терористични действия, имащи за цел отслабване на властта в страната
  предателство,шпионаж,диверсия,вредителство,проповядване на антидемократични идеологии, тероризъм и други ). ДАНО ПЛАТАТА В РУБЛИ ЗА ТОВА НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛТВО ДА СИ Е СТРУВАЛА, НО ПРЕДВИД СКОРОСТНОТО ОБЕЗЦЕНЯВАНЕ НА РУБЛАТА , ЕДВА ЛИ ………….

 9. Боко-“Геройко” оглушително мълчи, същото прави и другият генерал, президентът: страхливци ли са или чакат инструкции от Москва?! Или инструкциите от Москва не им позволяват да говорят, им заповядват да мълчат?! И те спазват нарежданията на господарите си, на началниците си – като стоят в тъй неудобната клечаща поза…

 10. Явно КОЛЕГИТЕ илюзионисти от БИБЛИОТЕКАРСКИЯТ, се подготвят да зарадват предизборно тълпата с повторение на коронният им номер – да извадят поредното бяло зайче от черният им московски цилиндър, пардон – поредния ГЕНЕРАЛ НА БЯЛ КОН( по сценарият – Шивиков обвеян със слава за победите му над МУРГАВОТО ЗЛО, така добре дефинирано, пак по този сценарии, от ВОЕННИЯТ НИ МИНИСТЪР:). Така на предните избори “омагюсаха” народонаселението с иваждането на ГЕНЕРАЛА от Банкя, а след това с ГЕНЕРАЛА от махала Славяново. :)))))
  Само един професионален съвет към колегите-илюзионисти от цирк ” Библиотекарски институт”: на третия път номера “се износва” и ” не хваща дикиш” , тълпата се разочарова и запова да замеря пишман- илюзионистите с домати и развалени яйца , понягога и бие илюзионистите :)))))))

 11. Генералите ли? Много бели направиха и двамата, ама първият генерал – повече. За генералите има Военен съд. И трябва да има! Не казвам, че заслужават съдбата на Чаушеску.

  Стигат им по 15 дни в Гарнизонния арест – разжалвани и остригани. А за първия генерал – и година и половина допълнително за суджуците.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.