БелаРусия? За Путин вече има невъзможни неща след “Крим наш”

 

Успява ли Владимир Владимирович Путин да акушира на още един близък на Русия народ да “проплаче” като новороден и да се самоосъзнае под натиска на руската агресия, както стана с грузинския и с украинския?

На пръв поглед вече от 25 години текат интеграционни процеси между Русия и Беларус, което би трябвало да доведат до мечтаната от Кремъл единна държава. В самото начало на този прилив, последвал отлива и бягството на бившата съветска република от Русия след разпадането на СССР, присъединяването на “малкия брат” изглеждаше напълно възможно. Но след аншлуса в Крим, за Путин вече има и невъзможни неща в региона.

Днес мнозина са забравили, че Александър Лукашенко се самопредлагаше начело на една руско-беларуска федерация в самото начало на сближаването на двете държави, започнало с договор от 1993 г.. Разчиташе, че Елцин е слаб и непопулярен, докато самият той излъчваше решителност и младост. Само че Елцин удари по масата и този блян на Лукашенко беше попарен. Завинаги, според мен.

Днес няма вероятност Лукашенко да оглави хипотетична федерация с Русия, но пък и все по-малко е за вярване, че ще продължи да продава на Русия на парче суверенитета на своята държава. И причината не е само в това, че този автократ, подобно Путин, държи на собственото си оцеляване на върха повече от всичко. Главният виновник за охлаждането на интеграционния процес, белязан от договор за отбрана, е падналата цена на белоруската военно-стратегическа значимост.

По силата на договора за взаимна отбрана Беларус спестяваше на Русия от близо две десетилетия насам разходите по укрепването на западната руска граница. Беларус играеше ролята на военно препятствие, през което НАТО трябва първо да премине и Русия на практика плащаше на Минск разходите за това усилие.

Днес Москва няма излишни рубли и не е готова да продължи да налива милиарди в съседната държава. Но не само поради изпадналата в беда руска икономика, а и поради факта, че западната граница на Русия постепенно беше укрепена военно и значимостта на белоруския буфер намаля значително. Така в преговорите между двамата автократи зейна още една пукнатина, за да не кажа, че е пропаст. Срещнаха се миналия декември 2 пъти и определено не се разбраха. До такава степен, че Лукашенко публично определи Русия като …враг. Е, изрази се малко по-мека с определението, че Русия не може да се смята повече за приятел, но смисълът на посланието е този.

И преди не липсваха търкания по отделни въпроси от търговско естество, в така наречените “млечни” и “ месни” войни между тези трудно различими от чужденците по техния език, бит и история държави. Особено много се дразнеха в Москва от факта, че белоруските производители и търговци се опитаха да запълнят със свои фалшификати дефицита от някои луксозни глезотии в хранителните магазини, засегнати от западните санкции след 2014 г. Но тези пререкания бяха дреболии на фона на изтрезняването в Минск след руския боен вик “Крим наш”.

Кой ли ще е бъде следващия “присъединен”, логично се запитаха в Беларус. Реторичен въпрос, на който от Москва отдавна бяха отговорили с неприкритата заявка да се върнат към съветски тип държавност в съюз с Беларус, т.е. да си върнат командването над  съседния народ.

А дали това няма да стане насила, след като белорусите се дърпат, питат днес мнозина . Отговорът знаят най-добре в Москва. Никой друг в чужбина  не е по-добре започнат с отбранителните възможности на “последната крепост на комунизма”, въоръжена до зъби. От една страна това знание е предимство, но от друга- служи като предупреждение, че Минск не е Киев по време на Майдан. Доста по-добре е подготвен чисто военно, а и вече има “светлия пример” как по тъмно руски “зелени човечета” се промъкват и овладяват цял полуостров на съседна държава, както стана в Крим.

Белорус е най-пострадалата на глава от населението страна от гледна точка на дадените жертви по време на Втората световна война. Няма как да й бъде вменен “фашизъм” от страна на Руската пропаганда, която успя да проглуши ушите на населението в собствената си страна, че украинците ( вкупом) са фашисти, щом се цепят от Русия. Същевременно евентуално ново териториално уголемяване на Русия може да даде така желания от Путин прилив на народна обич и обрат в отлива на народната любов към него.

Как да се реши това противоречие, при което на Москва много й се иска, но не й стиска, а Минск изглежда все по-резервиран от перспективата да бъде погълнат и русифициран?

Честният отговор на този въпрос е, че нищо не може да се предвиди. Някой беше ли очаквал кражбата на Крим от страна на Кремъл – при това да протече по толкова зашеметяващо безпроблемен за режима в Москва начин?

Беларус през 2019 г. не е държава, изпаднала в ситуация на безвластие и институционален хаос, каквато беше Украйна преди 5 години. Рецидивизмът на руското заграбване насила по-скоро трябва да бъде изключен като вариант за удовлетворяване на властовия апетит на Путин.  “Дворцов” проруски преврат в полицейска държава, каквато е Беларус, също трудно може да се очаква.

Времето не работи за автократите. Тече неумолимо и колкото и да изглеждат вечно бетонирани на своите постове подмолните процеси в двете страни ще подкопаят техния фундамент. В Русия засега това се вижда по падащия рейтинг на Путин , а в Беларус – по признаците за разхлабване на репресивната хватка на Лукашенко спрямо опозицията в страната.  И човек се пита дали желаното ( доскоро ) сливане на двете държави всъщност няма да се състои под друга форма – чрез побратимяване на засилващи се демократични движения от двете страни на границата.

Изглежда като мечта за наивници на този етап, но хората и етапите, движени отдолу, се променят. Знаем го донякъде от собствен опит. https://debati.bg/spetsialno-za-debati-bg-shte-ima-li-slivane-mezhdu-minsk-i-moskva/

23 мнения за “БелаРусия? За Путин вече има невъзможни неща след “Крим наш””

 1. Если бы Лукашенко послал 2 дивизии на Москву ,я вас уверяю до Москвы дошли бы уже 10 дивизий.:))))Если он нападёт на Россию, то страшно подумать что будет по дарогами. Все дороги коврами ему выложат с хлебом солью встречать будут :) Надаел нам Этот ублюдок Путина и его ублюдочная власть, они уничтожили России !

 2. Путин не може да вземе нито Крим, нито Белорусия.

  В момента джуджето е като разкрачена гимнастичка на успоредка.

  Макаров, кажи му, че така изглежда от тук.

 3. Дорогой Дмитрий из Варна,

  Поздравляю Вас! Мы это уже увидели 79 лет тому назад и помним. У меня фотографии. С хлебом, солью и с хоругвами встречают. Будте здоров!

 4. Трябва да си призная, че много рядко има какво да се добави към написаното от автора, защото неговите попадения са точно в десятката. Сега също. Белорус е най- важният съюзник на Русия след Украйна. А Украйна е полудяла от руската алчност и не иска да чуе за Кремъл. Дори и руснаците в Украйна се радваха, че не са в границите на Русия, но се намериха провокатори, които да съсипят тези хора. Едва ли някой ще отрече, че Кремъл поддържа марионетки, които имат за задача да провалят държавите си, за да има контрол и намеса от “Центъра” и всички го виждат. Вече е без значение какви и колко са яки оръжията на руснаците, след като дори и най- близките съюзници ги мразят. Плевнелиев едно време скри от обществото, че руснаците ни надупчиха самолетите над Черно море и каза само: “Моля не ни амортизирайте самолетите!” Амортизирайте! За онова, което му приписват като русофоб това си е чист руски другар. Аз щях да покажа какво са направили и да искам да ми платят щетите, докато се извинят и платят, защото това са всичко друго, но не и онези благородни освободители от Турско робство. Президентът Янукович крадеше и проваляше Украйна, която е трън в очите на целия ЕС и Русия едновременно и разорение с разделение бяха горещ подарък и за двата лагера, които на драго сърце биха я разпокъсали, докато си говорят за мир и демокрация. /Виждаме истинската им същност/. Украйна трябва да бъде бедна , за да може джуджетата и конкурентите да изглеждат големи. Не така стоят нешата с бойния съюзник от Минск. Той подкрепяше всяко действие на Кремъл, забравяйки че украинският народ също е изнасял ВСВ и студената война, както всички останали руснаци и е мизерствал в името на Величието на Кремъл. Докато не се случи Чернобил, който засипа на- напред Белорус и Полша… Украинците можеше да са най- голямата държава в ЕС и също страдат, както всички останали социалистически републики от безумията на Кремъл. Да загубиш Украйна е да пропилееш на хазарт жена си, къшата си и децата си, но Кремъл имаше безчестно отношение и успя да ги проиграе. Какво се случва в Минск, обаче?
  Руснаците имат право да си продават газта и да си получават цената, а това нито се разбираше в Украйна, нито в Белорус. От Минск поискаха цени като за руска област, а не си плащат старите сметки. Явно е, че в Минск има системен проблем и нещата с конкуренцията не може да бъдат обсъждани, камо ли да има конкуренция. Минск иска да получава газ, да има своя власт и да получава пълна издръжка за военни разходи срещу почти никакво участие. Минск е ненадежден партньор във всяко отношение и едва ли това се вижда само от Кремъл. Стопанинът на Минск е популист, самодържец, който е скаран с всякакви икономически и юридически понятия, но “закриля” народа, предимно от себе си. И белорусите си траят търпеливо. Не може да се скрие, обаче че всички от ОНД искат да прогресират или поне младите хора, които съм виждал, искат да бъдат в крак с онова, което се постига на Запад и го следят с известна горчивина, че не могат да бъдат част от световния прогрес. Те са хора, които нямат шанса да получат своя изява по вина на Кремъл. Те не са като своите дърти потисници и нищо не може да спре прогреса на народите от ОНД, освен имперската болест и безкрайния шовинизъм. Както Унгария, Полша, Чехия, Словакия, Румъния , България, така и Белорус и Украйна принадлежат с икономическа зависимост към Кремъл и е повече от очевидно, че това е станало със съдействието на Запада. Изгежда, че така са се уговорили. Русия спазва приблизително и уклончиво принцип за цени на газта в съответсвие с определен за всяка нация стандарт на живот, но гледа да смуче, където има възможност. държавите от соц-а въвеждат последователно тоталитарно управление и нарушават всички демократични ценности. Иначе няма как Орбан и колегите му от Чехия и Полша да въвеждат антидемократични закони, които изумяват дори бившите комунисти, станали социалисти. Дори Лех Валенса излезе на протест срещу “демократите”… Дали Лукашенко ще определи Кремъл като противник е ценно като факт, но не трябва да се пропуска неговото минало, защото той им е военен съюзник, който блъфира- без Кремъл, Лукашенко е кръгла икономическа нула. Има значение колко струват стоките ти и кой ги купува, а единственият пазар за белоруски стоки е в Русия и Украйна, защото малко хора на Запад имат интерес. Пораженията от социализма са толкова тежки, че не може да се скрие, че той създаде негодни за живот хора, които не могат да създават блага за обществото. Ние, българите сме царе в това да си слагаме перде пред очите за истината, но плащаме с живота си за това. Лукашенко като военен няма как да не вижда какво причинява на народа си с блъфа си, но неговите карти са слаби, защото икономиката му е негодна за живот, а промени ли я, трябва да признае провала на лъжите си и да обясни защо народът му не се ммодернизира и мизерства.
  Това е поредният управник с политически елит, който крие от народа си истинската причина за мизерията му. Един ден обществото няма да им прости. Няма да прости и на английския елит, който опита да скрие от англичаните защо векове наред се поддържа бедност? Така е и тук в България, а и в Русия се прави същото- методите са приблизително едни, а това говори много.

 5. Стари спомени от строежа на комунизма, завършил с капитализъм. Пак.

  На времето не ме приеха да следвам веднага. 4 години не ми стигаха по няколко стотни за прием. За сметка на създаването на “работническо-селска интелигенция” от децата на АБПФК. Прости селянчета, които влизаха с оценки на приемния изпит “Среден 2,53” – виждал съм такива оценки.

  Тогава за да кандидатстваш пак, се искаше документ, че някъде си работил 8 месеца. Четири години работих като стругар на дървен струг. Четири години в бригада от десет души – същите хора, същите стругове, същото работно време. Единствената разлика беше, че детайлите, които изработвах като започнах се плащаха по 27,3 стотинки всеки, а като напусках – по 9,7 стотинки. Увеличение на експлоатацията за 4 години – 3 път приблизително. 1974-1978.

  И като започнах за следвам стигнахме да политикономията. В която пишеше, че “…при капитализма работниците са експлоатирани от капиталистите, а в страните на строящото се комунистическо общество, начело със СССР, те управляват.” Помните ли ги тези безумия? Та в часовете по политикономия сядах на първата банка в Aula magna и след лекциите питах може ли да добавя. И разказвах за моето 4-годишно стругарство и от 27 стотинки на 9 стотинки заплащането и питах защо така. Ей такива примери давах. Първо ми се отговаряше “Временни трудности, колега, ще ги преодолеем, светлото бъдеще е пред нас!”, но след третата лекция доцентът ме извика и каза: “Колега, не ми идвай да ми разваляш лекциите – няма да ти пиша отсъствия.”

  Толкова за строителството на комунизма. Та сега Путин пак така – щял да подобри живота, ха-ха. И който не му вярва е враг. Както писах вчера Путин е като разкрачена гимнастичка на успоредка – едва се крепи още на власт. И все някога трябва да слезе от уреда. :-)))

  Добро настроение на всички съмишленици!

 6. Защо всички юристи в България говорят така, като че ли българският им е втори език? Познахте! Защото след окупацията през 1944 всички български закони, юридически кодекси и т.н.н.н. са нескопосано преведени от руски. Повечето думи даже не са преведени, а са си направо руски.

  И нещо особено дразнещо по всички БГ ТВ – “Филмът не се препоръчва за ЛИЦА под еди-колко си години.” Не деца, а лица! Милиционерщината всяка вечер! Ама така е – правете си сметка на кого са тАлАвизиите – на милиционерите.

 7. Снимките!
  Двама генерали.
  На едната е “новоизпечената” надежда на петата колона дето във Войводиново се поФали, че дърти носталгици МУ целували десница, абсолютно чиче и на другата Великият Патън – ЛИЧНОСТ!

  https://ivo.bg/wp-content/uploads/2018/12/11011746_1481016998871540_5004750793157039016_n.jpg

  http://warfor.me/dzhordzh-patton-chetyirehzvezdnyiy-general/

 8. И нещо конкретно.

  Знаете ли какво е улица “Разкопаница?”

  Ако не знаете – заповядайте в Пловдив да видите – Европейската столица на културата за 2019.

  Улица “Разкопаница” е центърът на Пловдив. Копано-недокопано, пръст и кал наоколо и един нагъл кмет от ГЕРБ – Иван Тотев, втори мандат. Моделът “Пеевски” – 1:1. Баща милиционер, крадлива майка и това младото – крадливо, просто и безочливо. Разкопани улици, масови задръствания по улиците и псувни на висок глас.

  И комунисти-русофили, които шетат и говорят – “Ето вижте какво носи Европа. Какъв ред имаше едно време…”

 9. И върха на сладоледа – хотел “Империал”. На кмета на майка му собственост. И не е “Чукотка” примерно, а това.

  Абе, аланкоолу кмете от ГЕРБ, не се ли сещаш, че докато си кмет на Пловдив майка ти не може да построи най-скъпия хотел в Пловдив? Първият въпрос е: “От къде са парите за хотела?”

  От ул. “Разкопаница”, от там са.

 10. Без коментар
  focus-news.net/news/2019/01/13/2611454/the-guardian-tramp-tuitva-gneva-si-sled-kato-doklad-bomba-dopalni-dramata-s-ruskoto-razsledvane.html

 11. ++++++++++! Точно в ДЕСЕТКАТА! Благодаря, г-н Инджев! Значи има надежда за по-добро! Специално благодаря и на съмишлениците-коментатори за ценната информация, която споделят! Да сте живи и здрави, приятели!

 12. Това герберското е преоблечен комунизъм, да знаете.

  Същите лъжи и кражби, същото беззаконие, същите привилегии. И същите Академици /да ме прощавате/ с увеличени пенсии – в Европа сме, все пак. Същите попове-доносници и същите съветски генерали. И същата БНТ – даже със същите кадри от преди 50 години.

  И същото ограбване на българския народ в полза на Русия. И същите обяснения. И същите смешни снишавания. Те го крадат и обиждат, той се извинява. Това е ГЕРБ.

 13. А – забравих да пиша. И за всичко лошо през последните 10 години е виновен Иван Костов.

 14. “Това герберското е преоблечен комунизъм, да знаете.”

  Това е и моето мнение, включително и за вината на Иван Костов, но не пропускате ли “соросоидите”.

 15. Към Скъсване с Русия!:

  Пропуснахте да добавите в ироничната си забележка : Иван Костов “циганина” ( или поне “мургавия”).

 16. И я че изокам: “Демонът на империята със сини джуки” го наричаше мудрото население в района на “Марица-Изток 2”! Ех, ще ме скъсате от смех, бе приятели! Живи и здрави бъдете!!!

 17. Руслямска държава като нищо ще спретне преврат на Лукашенко и референдум за присъединяване, с броене на бюлетините в Москва.

 18. Но пък я вижте кой взе участие в парада ‘День Независимости Беларуси’ на 3-ти юли 2018г. Внимание към 15.51 -вата минута: https://www.youtube.com/watch?v=hC1DLB3oIdw. После, ако случайно летите до Минск, обърнете внимание на третия език, на който обявяват полетите.
  官话
  Символично е, че китайците маршируват преди руснаците в парада. С думите на мустакатия владетел: руснаците (може и да са) братски народ, но нашият стратегически партньор е Китай. Новина от последните четири години.

 19. В текста на Дмитрий има 3 сбъркани падежни окончания, което е немислимо за носител на езика. Напр. „они уничтожили России” трябва да бъде „Россию”. Проверете като го пейснете в Гугъл. Това ме навежда на мисълта, че Дмитрий днес пише тук, а утре може да си прави гаргара с поздравленията. Вие решавате, граждани, аз само отбелязвам.

 20. @ скъсване с Русия – руските думи започват да влизат в речника ни когато е образувано Княжество България поради липса на необходимите български. Лингвистично доказан факт. Навлизат и френски-гара, асансьор и пр. Навлизат и немски- технически термини. Навлизат и английски. Каквото нямаме -заемаме.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.