Нискочелите влияят и на онези у нас, които са чели повечко

Расизмът не е от вчера, а още по-малко е български патент. Но разликата между домораслата ни омраза към “чернилките” спрямо расизма в държавите, в които обществата са се преборили с робството по инициатива на белите, е в преобладаващата обществена нетърпимост към този форма на примитивизъм в т.н. “бели държави” ( както комплексарски и расистки се изразяваме по адрес на страните, които близо 2 милиона българи признаха за по-добро място за живеене, работа и образоване). . 

Нищо подобно не видяхме при поредната вълна на омразата към ромите в България. Тук  върху нея сърфират хора от всякакви социални групи. Отношението към темата не зависи много от образованието на конкретните индивиди. Хора, които могат да бъдат определени като демократи по основните критерии на демокрацията, “зациклят” в момента, когато стане дума за “циганската престъпност”, присъединявайки се към мнозинството. То препоръчва различни форми на държавно спонсорирано насилие по колективен етнически признак като единственото лекарство за спасяване от “циганската наглост” ( по вицепремиера Каракачановм). Има и изключения, но те потвърждават правилото.

Преди всичко нашенска особеност е, че расизмът се проявява не толкова спрямо липсващите на практика в България контрастно различни чужденци. Вълните от озверели тъмни емигранти,с които ни плашеха и върху които най-кресливите патриотари изплуваха толкова успешно на върха на пяната в най-новата си политическа кариера, така и не се състояха.

Ето че същите роботърговци, които продават на публиката омраза по расов признак, се върнаха към разпалването на чувствата срещу изпитания вътрешен враг – срещу хора, които живеят много векове тук. Да си ходят в Индия, е сред най-щадящите “препоръки” спрямо тях. Защото на митингите на “Атака” направо скандират “циганите на Сатурн” ( аналогията със сапуна и концлагерите може да бъде оспорена само от най-големите лицемери сред тях, но дори и те не си правят този труд). 

Във връзка с актуалната тема за побоя на двама души от малцинството над един от мнозинството у нас предлагам аналогичен пример от цивилизованата Шотландия. Там през август  миналата година двама местни расисти пребили българския гражданин, търговеца на вестници Илхан Ахмедов с крясъци “ да ни си мислите, че вие сте мнозинството”. Сега историята се разчува поради факта, че Ахмедов ( на снимките) е разпространил видео от побоя като доказателство, че съдът несправедливо е оставил на свобода единият от побойниците.

8359524-6577609-image-a-4_15471292598218359526-6577609-image-a-6_1547129277452

 

 

 

 

Случаят е подхванат от в. “Дейли мейл” , един от най – знаменитите таблоиди в света, залагащи на сензационността. Ако го сравним с нашите жълти медии обаче е смайващо, че “Дейли мейл” не просто застава на страната на българския гражданин с мюсюлманското име, но третира въпроса изцяло на плоскостта на заклеймяването на британското правосъдие именно заради това, че не е откроило расисткия мотив за побоя. 

Заглавието на публикацията в “Дейли мейл” акцентира с големи букви именно върху факта, че единият от двамата нападатели на българина е отървал затвора. На скандалния таблоид това му се струва най-големият скандал.

“Bulgarian newsagent releases shocking CCTV of his vicious beating at hand of thugs shouting ‘This is our country’ outside his Scottish shop – after one of them AVOIDS jail” https://www.dailymail.co.uk/news/article-6577609/Bulgarian-shopkeeper-releases-CCTV-vicious-beating-hand-thugs-Scotland.html

Описвайки сцената на насилието в шотландския град Мъсълбърг, “Дейли Мейл” се възмущава спрямо пуснатия под гаранция Дъглас: 

“Douglas can be heard telling Ilhan and his wife, Aysel, 37: ‘Do you think white British are a minority whilst you are majority?’ ( Дъглас може да бъде чут да казва на Илхан и на 37 годишната му съпруга Айсел: “Мислите ли, че британците са малцинство, а вие сте мнозинство”?).

8359540-6577609-Cleland_swings_a_punch_at_the_shopkeeper_as_the_fight_moves_from-a-13_1547132571322

 

 

 

 

 

На жълтите павета може да срещнете подобно отношение, но в жълтите сайтове в България и дори във форумите на такива, които изобщо не са като тях, случаят е точно обратният. В тези развъдници на омразата цари еднообразно многообразие от колективно заклеймяване от позицията на расовото превъзходство – при това без да сме имперска нация, която да се гордее с факта, че е владяла половината свят.  

Тъжният извод е, че у нас стандартите се определят от низките страсти на нискочелите, от които се влияят и онези, които са чели повечко. Вместо да е обратното. 

44 мнения за “Нискочелите влияят и на онези у нас, които са чели повечко”

 1. Тъжният извод е, че искането Законът в България да важи еднакво за всички български граждани се възприема като расизъм.

 2. И освен това, какво означава “чели повечКО”, моля?

 3. Малко за евреите.

  Баба ми казваше: “Който посегне на евреите и държавата му изчезва. И даваше за пример Рим. Пилат осъди Христос и Рим изчезна. И продължаваше. Руската империя гонеше евреите и тя изчезна. Хитлер ги гонеше и той отиде по дяволите.”

  Бабини приказки.

 4. Към Скъсване с Русия:

  Точно така, когато това искане се предявява по етнически признак в една държава, в която най-големите нарушители на закона на едро са крадците, отмъкнали за милиарди пред очите на всички, а не са онези с незаконните бараки. Дворците на недосегаемите за закона са построени с откраднати милиони. Но е по-лесно да бъдат нападани слабите и да се кефим, че избягали от съборетините си щом се задали багерите. Голяма победа на справедливостта!

  Когато държавата даде пример как се прилага законът към “белите крадци”, тогава призивът за универсално прилагане на закона няма да звучи расистки в случаите, когато трябва да се бутнат няколко колиби на “мургавите”.

  А също така ще бъде добре да се избере едно от двете: или се възмущаваме от това, че българи са набили българин ( и проверяваме дали побойниците нямат сънародници, на които за наказание да бъдат бутнати незаконните постройки), както в случая на побой над българин от роми, или в интерес на справедливото третиране трябва да се премахне расисткия елемент в акцентирането върху участието на ромите в побоища и прочее престъпления, които не са етнически специалитет.

  Но това може да стане ако спрем да се равняваме по нискочелите, а по онези, които са чели повечко и си позволяват да не се съгласяват с предложенията за лесни решения под диктовката на етническата омраза. Защото “лесните решения” от този род вече са изпробвани под формата на “окончателното решение” спрямо евреи, цигани, славяни и прочее “непълноценни”, наричани “подчовеци” в националсоциолистическа Германия.

  Впрочем думата ми в текста е тъкмо за онези, които са чели повечко, но се водят по низките критерии на онези с ниските чела.

  Ето това е много жалко – както е известно, най-опасните злодеи на света не са примитивите, а умелите , образованите манипулатори. У нас те се бият в гърдите “аз съм историк по образование” или ” аз съм богослов”…Щом историците и богословите подстрекават за разправа с цял един “нагъл етнос”, какво да очакваме от онези с бухалките, които и без това се чудят кого да пребият за избиване на комплексите си.

 5. Към Иво Инджев

  Една от книгите, с които съм израсъл беше “Как да се държим в обществото и как да печелим приятели?” от Дейл Карнеги. Един от съветите, които съм запомнил беше “Винаги в отсрещния търсете това, което ви събира, а не това, което ви разделя!”

  Цял живот съм следвал този съвет. И сега – с Вас нямаме спор. И аз не обичам нацистите – националсоциалисти от “Атака” – руски патриоти и другите фалшиви подобия на българи. Няма расистки елемент при мен. И Вие сте за равенството на всички през закона, вярвам.

  Благодаря, да гледаме напред за доброто на България!

 6. Към Скъсване с Русия:

  И аз мисля по същия начин, поради което изобщо се включвам в този разговор без опасения, че ще си развалим отношенията. Знам, че се разбираме по най-важните въпроси. С онези, които изброявате, не “преговарям” – принцип, който се прилага спрямо терористите.

  А иначе споменатият от Вас принцип е квинтесенцията на дипломацията. Той важи не само за дипломатите, а за всички хора, които разбират важността на изкуството на компромиса в живот. Някои схващат това и без образование, а по интуиция. Защото интелигентността е даденост по рождение на мнозина. За жалост не всички имат късмета да я развият чрез образование. На тази основа проф. Джаред Даймънд обяснява човеколюбиво неравното развитие на цели народи в разни краища на света в книгата си “Пушки, вируси, стомана”). Препоръчвам я на всеки, който иска да научи защо е грозно да си въобразява, че е нещо повече по рождение от един папуас.Забележителното в неговата теория е, че е научно основана на проницателни наблюдения и факти от човешката история, а не се позовава на религиозни постулати, макар да стига до същия извод: човеците заслужават човешко отношение ( до доказване на противното, бих добавил от себе си).

  Човек може да се отнася човеколюбиво към хората и без да е религиозно мотивиран. Въпрос на ( лично) просвещение и придържане към принципите на просвещението.

  А за дълбоко вярващите християни човеколюбието е направо задължително. Стига да не са лицемери.

  Както каза папа Франциск миналата седмица, по-добре бъдете атеисти, отколкото лицемерни католици.

  Абсолютната безкомпромисност е оръжие само за злодеи и примати. Но точно поради това понякога се налага да се прилага именно срещу тях.

 7. Няма екшън с тези обяснения.

  За да стане малко по-интересно, започвам да публикувам досието си от ДС. На последната страници на което пише с неграмотен почерк, подпис и печат : “Настоящото дело пронумеровано и прошнуровано съдържа двеста тридесет и три листа. К-н Фидосеев, подпис, печат.

  Малко предварителни обяснения. Всеки имал работа с ДС, минава през три етапа – ДОН – Дело за оперативно наблюдение, ДОП – Дело да оперативна проверка и ДОР – Дело за оперативно разследване. Следва съд и Старозагорския.

  Прескачаме ДОН и стигаме да ДОП:

  Всички екзотики Строго секретно, два правоъгълни печата, дати, подписи на полковници, 12. 09. 1985.

  ПРЕДЛОЖЕНИЕ
  ОТНОСНО: Огкриване на ДОП на лицето … трите имена с окраска “Терор” /чл.106 от НК/

  …Трите имена е роден на … в …, жител на същия град, ул. … българин, български гражданин, с висше медициско медицинско образование, женен, неосъждан, безпартиен.

  На 19.06.85. на … бе заведена СП 12 цифри с окраска “Терор” въз основа на данни, получени от ФРГ… Същият е участвал в младежка група, обърнала два товарни влака от Пловдив към Карлово през 1972 на излизане на влаковете от Пловдив. Нанесени са щети на Народното стопанство за 183 245 лв и 86 стотинки.

  Утре повече.

 8. Не знам защо ни занимавате непрекъснато с въпроса за циганите. Там е ясно – парични помощи единствено срещу образование на малките циганчета.

  В момента предстои едно много знаково гласуване в парламента – за даване на зелена линия за преговори със САЩ за нов съвместим с НАТО военен самолет-изстребител – F 16. Гласуването може да се превърне в поредна стъпка в откъсване на пъпната връв с Русия.

  Но дайте да си мълчим. По-ценно е Борисов да се провали и да подаде оставка, пък да видим след това кой ще яхне белите коне. Алелуя брадър!

 9. И поздрави за съмишлениците Георги Николов от Франция, Павел Тинков от Видин, Тервел и Георгий из Варна! Бъдете здрави!

 10. Здравейте, Приятели! Моето скромно (подчертавам) мнение е, че интелекта е генно заложен в индивида, но веят ли червени ветрове в мозъка на индивида, колкото и да чете трупа информация, но не и интелект! Е, не съм напълно прав в случая Димитри Иванов. А какво ще кажате за случая Любо Дилов син-червен! Дерзайте!

 11. Г-н Инджев, само към ромите ли сте добричък? И към гейовете нали. Другите са нацисти, боклуци, откачалки, русофилски мекерета, рубладжии , кривославни лицемери , простаци и т.н. Яко… Имам едно предложение. Да научите цигански и да им намерите на ромалето, една територия в сахара, където, да се изнесете заедно с тях, за да не се разстройвате душевно от тъпите и прости бай-ганьовци с големи мадури, чиято култура е нищо в сравнение с великата циганска цивилизация. Сигурен съм, че за Вашия гений няма невъзможни подвизи и ще успеете! Освен това ще ни освободите от омразното си присъствие с което сте особено нахален и нагъл, предполагам поради чувствителната Ви душица.

 12. Изключително лицемерното и гнусното е в това, че всички управленци и т.нар. патриоти са си накачили портрети на Васил Левски и веят неканонични хоругви с неговия лик, а забравят неговите думи:
  “Всичките народи в нея (България) щат живеят под едни чисти и святи закони, както е дадено от бога да живее човекът; и за турчинът, и за евреинът и пр., каквито са, за всичките еднакво ще е само ако припознаят законите равно с българинът. Така ще е в наша България! — Писмо-дописка до Ганчо Мильов в Букурещ, 10.V.1871 г.”
  Казал е нещо и за тези, които не искат демокрация и все тя им е виновна:
  “За враговете на демокрацията и републиката — смърт! — из „Нареда (проектоустава) на работниците за освобождение на българския народ“ — наказателен закон, 3”

 13. „Не можем да правим от всяко село нова Катуница”. Това каза председателят на „Движение 21” Татяна Дончева в сутрешния блок на бТВ по повод напрежението и бутането на незаконни постройки във Войводиново.
  Патриотите имат тежък проблем със самолетите, които се паднаха в тяхната „къса клечка” – да решат сделката. И тъй като това е тежко камъче в обувката, както се оказва и може да се рискува животът на правителството, те си намериха отдушник, коментира тя.
  „Какво предлагаме на ромите като работа, ангажименти към държавата и като възможности? Вижте как се лустросват, като отидат в Западна Европа. Вижте как ги връщат от Западна Европа – облечени, ходили на училище, защото ако не ходиш, те те изхвърлят. Значи всичко може, въпросът е има ли държавна политика и някой да вземе да я мисли, но не в контекста, че ние ще водим война с ромите и че „или ние, или те”, отбеляза Дончева.
  Според нея темата със самолетите може да доведе до предсрочни избори.
  „Патриотите са царе на „България на три ракии” или „на три морета”, но темата с изтребителите е извън тази тема, категорична беше тя.
  По думите ѝ за изтребителите има лобиране от страна на американците.
  „Лобиране е и още как от страна на американците, но трябва да сме наясно, че всички стари и нови империи имат навика да лобират грубо. И докато не им купиш артикула, да не отстъпват”, посочи тя.
  „Само че руснаците държат също някакви лостове върху Марешки и Волен Сидеров, които смятам, че също може да се окажат достатъчни да свалят правителството”, отбеляза Дончева.
  „При „Локхийд” няма прошка, това означава да се оженим вечно. Общо взето, американци и руснаци работят по този начин. Вземаш моята техника и я вземаш до края на света и каквото и ново да излиза, пак ще дойдеш при мен”, коментира тя.
  Третото правителство на ГЕРБ съществува и продължава да управлява заради изключително удачната международна конюнктура, в която всички имат нужда от „тамагочита” – политици, които да им натискат копчето и да им вдигат ръчката, подчерта още в разговора Татяна Дончева.

 14. Към doktorohbolibe:

  Не дай боже да си доктор наистина.

  При такова човекомразие и демонстрация на тъпоумие, неспособно да схване разликата между болната и здравата глава ( от лечение има нужда болната, което и препоръчвам), трябва си оставиш визитната картичка, за да знаят хората при кого да не ходят в случай на болест.
  Точно теб няма нужда да освобождавам от наглото ти “присъствие” в блога ми. Можеш сам да се освободиш, вместо да поставяш фалшиви диагнози по разваления телефон без повикване от “пациента”, когото претендираш да познаваш без елементарен преглед.

 15. Към някои почитатели на г-н Инджев, които не разбират напълно колко премерена и точна е неговата употреба на термините РОМИ и ЦИГАНИ:

  Нека тези почитатели (съвсем искрени, надявам се) да обърнат внимание, че когато Инджев изразява свое СЕРИОЗНО мнение по темата, той употребява ендонима РОМИ, което е знак, че има цивилизовано, европейско отношение към този етнос, давайки му по такъв начин шанса да се освободи от исторически натрупания негативизъм, който носи екзонима ЦИГАНИ. Последният етноним се употребява от Инджев само в смисъл на перифраза на чуждо мнение или отношение по темата, което той не приема, а критикува. Трябва да се замислят върху това обстоятелство почитателите, които продължават натойчиво да употребяват екзонима ЦИГАНИ, защото техният ендоним РОМИ бил едва ли не злепоставял високо уважаваните римляни???!!! За подобно „злепоставяне” говориха и пряко засегнатите румънци в своя Парламент преди няколко години, но в крайна сметка там надделяха хората със здрав, про-европейски разум, а не тези на които не им беше съвем ясно дали са расисти или антирасисти.

  Редно е и в този високостойностен форум, почитателите на г-н Инджев да са също толкова премерени и точни в употребата на споменатите термини, колкото е и самият автор на блога. Тогава благородните усилия на г-н Инджев по въпроса биха постигнали целта си в най-пълен смисъл.

 16. Има един депутат от ВМРО – Александър Маиров Сиди – евреин.
  Та питам аз, какво прави още в тази парламентарна група и тази т.нар. партия този човек???
  Странна работа.

 17. Аз не виждам нищо обидно тези хора да бъдат наричани “цигани”, самите те се определят така.
  Думата “роми” не се знае какво означава, все едно българите от Тракия да се наричат “тракийци” защото “българин” било обидно.
  Това са изкуствено изсмислени думи, които нямат нищо общо с действителността, на с времето те стават реалност.
  Такъв пример може да се даде с връх Свети Никола, чието име някакъв комунистически велможа решава да замени с НЕрелигиознити име – Шипка.
  Сега всички знаят върха като Шипка, нищо че истинският връх се намира на друго място.
  Да не подменяме истинските имена с бюрократични измислици(уж за добро), не е за добро.

 18. гнусен лумпен, ниКОЙ не иска да “привилигирова” циганите, нито гейовете, нито соросоидите …..- НИКОЙ!
  Точно ТИ и пУтлериотичните раШИСТоиди ,и путлеристките рублажии от петата колона искате да приложите “окончателни решения” за малцинствените и гендерните малцинства! А не другите!
  НЕ обвинявай другите за собственият ви нискочел байганьовски “арийски” популизъм. Няма лесни и “окончателни” решения на такива сложни проблеми.
  И ще ти дам един пример от любимият ви социализЪм за “лесно решение” с т.нар. “възродителен процес”!
  Какво “решихте” ,като изгонихте 300 000 български турци в Турция? Нищо!
  Сега доган е султан на НРБ! И си създава фашистки “партийки”, като твоята, за да го крепят във властта!
  Да не си “мислиш” , че доган не е истинският кукловод на твоите “вождове” – ()олен ()ИДЕРов , боко и мвро???
  Ето такива са “резултатите” от “лесните решения” на байганьовските “арийци” с “възродителния процес”.
  Същото е положението и с “лесното” и “окончателното решение” да се съберат всички цигани във “пролетарски гета” по времето на любимият ти социализъм!
  Преди циганите по-трудно се събират , защото са чергари , а в гетата всички са на едно място и много по-трудно може да общуват и контактуват със “арийци” ,като теб! И това води до огромен ръст на циганската популация, която освен това е сегрегирана и “хомогенизирана” в социалистическите си гета.
  Ето такива са “окончателните решения” на циганският и турският въпрос, останали в “наследство” от любимият ви милиционерски социализъм! дИбил!

 19. П.П. Ще добавя ,че точно ТИ и байганьовските “арийци” искате да сте ПРИВИЛЕГИРОВАНИ, спрямо осатналите “унтерменшени” – циганите, евреите,турците, гейовете , соросоидите и либерастите! Точно ти и кривославните рубладжийски путлеристи в НРБ искате да имате “арийски права” и ПРИВИЛЕГИИ над останалите!
  И ,накрая, ТИ какво “решение” би предложил за циганите? Отговори на тоя въпрос ,за да се види какво “предлагаш”!
  И да ти напомня ,че НЯМА “решение” на даден въпрос , без да вземат ПРЯКО участие и самите цигани.
  Само в Третият райх и в любимият ти СССР “решенията” се вземаха без участието на самите потърпевши от тези окончателни решения”!!!…

 20. До NESTOR:
  Покажете ми сграда построена от “роми”, която е като Колизеума в Рмм и тутакси започвам да ги наричам “роми”.

 21. Циганите за граждани на България, българите също сме граждани на България.
  Не може да се прехвърля вина от отделни престъпници върху цели групи от хора.
  Това трябва да се разбере.

 22. Кой е допуснал в село Войводиново да изникне това незаконно гето?
  Кмет, полиция, къде са били?
  Кога ще станат известни пробите за алкохол на участниците в инцидента?
  Утре като пребият българин във Великобритания как ще се коментира?

 23. Колко удобно за т.нар “патриоти”, нали?
  Хванаха ги, че вземат пари за да дават български паспорти на терористи и всякакви други хора.
  Забъркаха се със скандала за Ф 16.
  Стана т.нар. “побой” с “командос” в някакво неизвестно село.
  Снощи някакъв циганин настигнал кола с курсанти, засякъл ги и забил няколко пъти брадва в предното стъкло на колата им.
  И това ако е случайно!?

 24. Цитат:
  “Ето че същите роботърговци, които продават на публиката омраза по расов признак, се върнаха към разпалването на чувствата срещу изпитания вътрешен враг – срещу хора, които живеят много векове тук.”
  Не съм съгласен с “…хора, които живеят много векове тук.” Етносът може и да живее тук от векове, но нито хората са същите, нито поведението им, нито отношението на държавата към тях.

 25. “Аз не виждам нищо обидно тези хора да бъдат наричани “цигани”, самите те се определят така.”(The Rock)

  Това че Вие не влагате обиден смисъл не означава, че други не го правят. Правят го и още как. Дори самите роми се самнаричат цигани само в подигравателен смисъл, т.е. така както българите се самонаричат „бай ганьовци” или другояче. Има и подставени роми, които се самонаричат цигани по политическа поръчка. Обърнете внимание, обаче, че нито представителите на този етнос, нито хора непринадлежащи на етноса, НЕ употребяват термина РОМИ в обиден смисъл!!! Всички антициганисти като Каракачанов, Сидеров, Симеонов и прочее, неизменно и настойчиво, с видимо пристрастие употребяват думата „цигани”. Те бягат от термина РОМИ като дявол от тамян. Свестните хора не би трябвало да приличат на упоменатите антициганисти, а да употребяват определено НЕобидния термин РОМИ.

  „Думата “роми” не се знае какво означава” (The Rock)
  Напротив, знае се. Това е етническо самоназвание , т.е. – ендоним. На ромски език означава мъж, съпруг и пр., както е в много други езици. По-подробно, вижте на адрес
  https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A6%D0%B8%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D0%B8
  Там е казано, че в същност „цигани” произлиза от „недосегаеми” като знак на ритуална чистота на сектата мелхиседикяни към която са принадлежали ромите. В последствие, обаче, е придобил презрителен смисъл в повечето източноевропейски езици.

  „Да не подменяме истинските имена с бюрократични измислици(уж за добро), не е за добро.” (The Rock)
  Трябва вече да сте прочели, че не са „бюрократични измислици”. Остава да прецените дали е „за добро” да подражавате на Каракачанов и компания, или на културните и възпитани хора.

  ” Покажете ми сграда построена от “роми”, която е като Колизеума в Рмм и тутакси започвам да ги наричам “роми”.”(The Rock)
  Те и румънците нямат сграда като Колизеума, нито пък т.н. ромуши в Швейцарските Алпи. Наивно е да изискваме доказателства за право на сходство на ендоними с това на римляните. Това би било неисторичен подход. Още повече, че самите роми не се оприличават на римляни. А и защо е това преклонение пред римляните, които са били имперска нация, т.е. включваща десетки и стотици разноезични племена и народи? Дори римските патриции произхождат от избягали роби и разбойници (от неарийската етруска държава) още в 8-ми век пр.н.е. Величието на една империя не е плод на някакъв етнически произход или име. Много по-сложно и необозримо е. Нека да не опростяваме нещата, защото започват да приличат на расизъм. А този форум все пак не е такъв.

 26. Не разбирам тогава защо някой ще се нарича някак-си и всички други трябва да го наричат така?
  Някой решил да нарича циганите – роми, защото те така се наричали и хоп, всички останали трябва да ги наричат така.
  Циганите да си се наричат помежду си както си искат, това си е тяхна работа.
  Но да се търси сметка на някой, че не ги нарича така, както те са свикнали да се наричат е чиста проба левичарски тоталитаризъм.
  Никой не се сърди, че го наричат “шоп”, нали така но и никой не кара българите на наричат други българи – шопи.

 27. THE ROCK,

  Питай ме как си прехапвам езика всеки път колчем кажа останалото от детството ни ‘индиа…’ Ще ме линчуват за такава дума. Aboriginal people, Fist Nation People… нещо друго ще дойде, епистемологичните моди се менят. Мъча се да ги следвам, за да няма ненужни конфликти. Както искат – така да е. Става дума все за ХОРА.
  Забелязвам двойното значение на последната дума.

 28. В Стара Загора, където живея и сега, макар и временно да съм в чужбина, съм общувал с много цигани. Независимо от образователното им ниво, уважаваш ли ги, уважават те и те! 90-та година, със стария си “Москвич” временно бях таксиджия. Повечето колеги българи не искаха да ги обслужват. Тъй като живея над квартал “Лозенец”, всеки ден отивайки към центъра взимах клиенти цигани. Спомням си много добре един случай. От квартал “Лозенец” взех няколко млади циганчета, чисти и хубаво облечени. Питам ги защо се обиждат, че ги наричат цигани? Искрено ми отговори едно от момчетата: “Като ми кажат циганин,
  все едно ми бъркат в сърцето!” Толкова, за сега.

 29. До NESTOR:
  Аргументите Ви са несъстоятелни.
  Търсете сметка на хората, които влагат подигравателен смисъл на думата “циганин”.
  Тая политкоректност е смешна.
  Ако един циганин ме нарече “брат”, аз какво трябва да направя, по Вашата логика той реално ме е напсувал на майка.

 30. Към СКЪСВАНЕ С РУСИЯ:
  „…да гледаме напред за доброто на България!“

  Звучи ми като казаното от Илия Минев: „Ти какво пожертва, за да я има и утре България.“ Това е мисията на БЪЛГАРИНА, побратиме! Благодаря за поздравите и пожеланието. НЕК БАРЕ ТЕ за теб и за всички наши съмишленици! ХО!

 31. Г-н Нестор, не съм специалист по езиковите въпроси,но пиша защото не приемам агресивността като средство за обшуване. Вие сте извдили от някъде 2 чужди думи и с многократната им употреба мислите,че сте убедителен. Защо не оставите времето да реши,коя дума да се приеме,дали “циганин”,или “ром”.
  Надявам се,ше се съгласите-първата думичка е употребявана от векове в България. Така е и в чужбина.За това съдим по многобройните литературни и музикални произведения там. Ще греша,ако има поне еди пример за обратното.
  Според мен,тази думичка е въведена по времето на бъзродителния процес, когато смятаха,че да се насаждат други имена, води до положителни резултати.

 32. Бъв всяка държава когато нещата тръгнат сериозно надолу винаги започва едно търсене на “вътрешен” виновник особено ако няма очевидни външни такива. Не съм видял досега народ да се е изкарал сам виновен за мащабен провал. Колкото по-изостанала е една нация и колкото по-сериозна е кризата толкова по-яростна е негативната реакция срещу вътрешния враг. От изливане на комплекси срещу “ненашите” лесно се преминава към радикални мерки. Спомнете си докъде стигна “културна” Германия след провала през Първата световна и последвалата криза. Не си мислете, че това не може да се повтори.

  Това, което става в България се случва и в другите държави. Примерът който Иво дава е от Великобритания. Аналогични расистки прояви зачестиха и в Щатите. В развитите държави обаче все още действат медии и закони, които реагират на подобни ексцесии. В изостанала България лесно може да се стигне до погроми защото на територията цари пълно беззаконие.

  Ако започне една сериозна глобална криза и на развитите държави ще започнат да им сдават защитните и правни механизми.

 33. „Иди да живееш при циганите…”/ „вземи си циганите в апартамента…” – за съжаление това е класическата реакция из социалните ни мрежи на всяко „десидентско” мнение. На първо място тази реакция свидетелства за неразбиране на проблема. Нито един проблем в човешката дейност не може да бъде решен без да е разбран! Ако решението не е добро, то това е резултат на недостатъчно, в една или друга степен, разбиране. Дали ще строим къща, отглеждаме арпаджик или прасе, обезпечаваме общото благосъстояние, вписваме се в европейския ред и пр. – първо трябва да разберем защо/какво/как/кой/къде. Това са въпросите (параметрите) които най-общо определят всяка човешка дейност – производителна, иконом., полит., социална и пр.
  Защо е важно и за кого е важно ромите да се интегрират? Важно е защото: 1) имаме малка и не достатъчно развита икономика, 2) застаряващо население, 3) изтичане на работна сила от икономиката ни, 4) демографска криза, 5) значително количество неквалифицирана (и бедна!!) работна сила, която основно се самовъзпроизвежда пак като неквалифицирана и бедна работна сила – тоест, не можем да увеличим качеството на целия си чошешки капитал, факт, който има отрицат. влияние върху иконом. ръст. 5) нарушава се социалната кохернтност и това води до сoциални конфликти. 6)бедните слоеве на населението не се ползват от всички преимущества на демокрацията. Оттук следва, че интеграцията на ромите е въпрос от изключителна иконом., социална и полит. важност за цялото ни общество. Естествено и морална. В историята няма НИТО ЕДНО проспериращо общество с ниски морални ценности.
  Без цялото общество ДА РАЗБЕРЕ същността на проблема – ефективно движение напред няма да има. А това разбиране може да се осъществи когато в медиите са появят представителите на академичната ни общност-професорите ни по икономика, политология, политикономия, социални отношения и пр. На мястото на познатите ни до омръзване пенкилер социолози от медийния антураж. А това да стане медиите трябва да не обслужват иконом. и полит. интереси. Защото НЯМА начин да се говори за необходимосттта от ромската интеграция, защо до сега не е е осъществена и какво трябва да се направи без да бъдат засегнати иконом. и полит. интереси. Стигаме и до журналистите – на много от тях учението е завършило с отлепването им от университетската скамейка. За съжаление, защото добрият журналист продължава да се (само)образова докато трае журналист. му кариера. Други списатели приоретизират кариерния си ръст нежели истината и общ. проблеми – илюстрация на криворазбран либерален индивидуализъм.
  Защо „пенкилер социолози”-защото те обясняват всичко – от изборите до опашките за банани на промоционални цени. Изборите напр. не са обект само на социолозите, а и на политолозите и щом това е така следователно си има и причини. Но по време на избори у нас изобилстват първите при явен дефицит на вторите, а най-вече се появяват все ЕДНИ И СЪЩИ ЛИЦА. А бананите трябва да се материализират първо при икономистите – у нас за част от населението това е стока-лукс а не част от пълноценно (европейско) меню.
  Що се касае до социалните мрежи…от край време има убеждение, че всеки може да се изкаже меродавно по въпрос свързан с политиката/политиките. Макар че ние дори нямаме две думи за политика-като сфера от соц. дейност и за политика-като стратегия и комплект действия по осъществяването на някакво управл. решение (напр. демографска политика). В днешно време върху това убеждение се наслоява и съвременният „анти-експертизъм” – тук прочетеш, там прочетеш в мрежата и си вече бир парче експерт.
  Уики-експертизъм, плюс популизъм, плюс патриотарски политтехнологии, плюс липса на научна рамка, плюс ексцесен медиен ентусиазъм относно „циганската тема”, плюс ниска социална кохернтност, плюс елити, които не свързват съдбата на собственото си поколение със страната (това е съвсем ново явление)…..имаме всички необходими условия да си заравяме глава в пясъка. И никой не се сапикасва, че заравянето на главата в пясъка (от гражданите) е една от най-старите политтехнологии за баламосването им. Ако трябва да определим политиката с едно изречение, то класическото е- начин за разпределение на ресурсите в обществото. И тъй като интеграцията на ромите ще повлияее статуквото на разпределение, то няма и полит. желание. В предишния си пост ясно казах, че данъчното преразпределение (напр. закон лукс за богатите) е само един и съвсем не най-главният от многото инструменти, които трябва да бъдат използвани. А прогресивният данък отново започва да се „спряга” във връзка с увеличаващото се социално неравенство вътре в страните и особено в развиващите се икономики и икономиките с възникващи пазари. Съжалявам, ако засягам чувствата на тези, които смятат че сме развита икономика – със западните европ. държави може би ще се конвергираме след 60 г. Последната цифра, която съм прочела. Не мога да кажа доколко е вярна, но ми прилича на такава. Tези прогнози постоянно се менят.

 34. Вървим по стъпките на измисленото “славянство”, решил Мавро Орбини да измисли някакви “славяни”, написал една книга и после се леят реки от кръв.
  Вижте моля как се пише град Рим на латиница – ROMA.
  Хайде сега някой да ми каже че това с “ром” и “роми” е невинна политкоректна игрица и бюрократична измислица.
  След 1000-2000 години ще пише че император Веспасиан е бил от кърдарашите.

 35. EVERYONE ELSE:
  Да, така беше.
  Аз не им виках “инд….и”, а на име.
  Работил съм с цигани, бяха свестни и работливи, помня един, Рамчо се казваше беше общ работник, по-чист беше от българите, отгледа и изучи двете си деца.
  Имаше един друг, Кемал се казваше – комунист, по време на възродителния процес – 1985 г. отиде пръв да си смени името на Красимир, аз обаче продължавах да си му казвам Кемал и той ме натопи, че не спазвам “линията” на партията и “новото” му име.
  Такива ми ти работи.

 36. Извинявам се – възродителния процес – 1989 година.

 37. @ NESTOR
  “Те и румънците нямат сграда като Колизеума”
  Moже да нямат сграда точно като Колизеума, но имат много повече архитектурни шедьоври от България! Неслучайно са наричали Букурещ малкия Париж!

 38. Към димитър:

  Тъкмо румънците имат сграда, в която Колизеума може да се нанесе многократно. В центъра на Букурещ. Не знам дали още държи световния рекорд за най-голямата града в света, в която Чаушеско искаше да настани цялата държава администрация. Разхищението по този строеж беше сред причините да се озлобят дотолкова поданиците му, че го разстреляха като бясно куче.

 39. Г-н Инджев,
  Моето мнение относно причините за разстрела на Чаушеско се коренят в това, че той все пак държеше на някаква самостоятелност в отношенията си със съветските господари и никога не изпадна до сервилността на правешкия селски тарикат. Единствен той от всички тогавашни соц. гаулайтери дръзна да не изпрати войски при смазването на Пражката пролет и това не му бе простено от съветските тайни служби!

 40. Към димитър:

  За съжаление отношението му към Варшавския договор не го направи по-малко демоничен, докарвайки народа си до просешка тояга в манията за икономии. Дереджето в Румъния беше такова, че дори в България се живееше по-сносно.

  И Тито се опълчи на Москва, с което се различаваше от нашите другари, но това не му попречи да бъде най-кървавия комунистически диктатор на Балканите.

 41. Към THE ROCK:

  “Циганите са граждани на България, българите също сме граждани на България.
  Не може да се прехвърля вина от отделни престъпници върху цели групи от хора.”
  Това е и 100% моето отношение по въпроса – писал съм го многократно тук, не искам да се повтарям. А първия “циганин”, който си смени името, още преди възродителния процес /явно информиран за текущото активно мероприятие/, беше Вежди Рашидов. Даже проповядваше колко правилно е това. Имаше и други, по-достойни състуденти, които просто напуснаха страната.

 42. България и Румъния започнаха да произвеждат по едно и също време по договор с Рено автомобилите Рено 8 и Рено 10, но на нашите им скръцнаха със зъби от москва и изгодният във всяко отношение договор с французите приключи безславно за нас, но румънците продължиха сътрудничеството с Франция и днес имаме доста успешния пример на Дачия!
  А за Тито, какъвто и да е бил, но гражданите на Югославия имаха своя международен паспорт – всъдеход и шетаха по целия глобус!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.