Поради что не желаете да ги наричате роми – и това ли ви бърка в джоба или е само от злоба?

Завърза се се спор относно понятието “цигани” и “роми” между уважавани от мен коментатори в ivo.bg. 

Не ми се иска да се намесвам, но не са прави онези, които твърдят, че ромите нямат право да изискват да бъдат наричани по начин, който да не е обиден за тях. Имат такова право и още как! Те самите се обиждат помежду си на “циганин” горе-долу така, както ние казваме “българска работа”.

Ами ако някой отвън ни каже същото със същия подигравателен акцент “българска работа”?

Според мен е точно обратното: ние, бледоликите “арийци”,трябва да проявим минимум коректност при тяхното назоваване. Дължим им го точно толкова, колкото чужденците на нас.

Някой може ли да каже каже как е на ромски език обидното название за българи? 

Толкова ли е трудно да заменим “цигани” с “роми”? Това усилие не иска нито пари от общия бюджет за детски надбавки, с което ромите така ужасно дразнят преобладаващо малодетните българи, нито други “привилегии”. Обаче се води яростна битка за нашето си право да ги обиждаме. Нали сме нещо “повече” от тях? Не трябва ли да дадем някакъв пример в опитите за преодоляване на омразата от висотата на нашето т.н. превъзходство?

Ще рече, извоювали сме си го това право да обиждаме чрез нашите данъци, работата ни за тази държава и прочее права по рождение спрямо онези, на които позволяваме да ни метат улиците и да вършат онова, с което стотиците хиляди български безработни граждани, регистрирани като такива, не желаят да се хванат. 

  Ако те искат да се наричат с обидното за самите тях название, наистина си е тяхна работа в техните си достатъчно объркани дела. Но едно е те сами да се самобичуват, а съвсем друго е да бъдат бичувани от нас – “лекичко”, само с опакото на ръката ( т.н. цигански шамар). 

Това е същото като критиките, които ние си отправяме ( понякога не съвсем справедливо), сравнено със същите насмешки, запокитени към българите от чужденци, които ни смятат за по-низши от тях.  Ако чужденец ни каже, че не сме народ , а мърша, вкупом ще скочим да го превърнем в мърша за разярения българския лъв.

  Изключение от чужденците в това отношение прави Константин Иречек. Той е изокал доста нелицеприятни неща за българите и българския манталитет. Българите не са му се разсърдили заради правдивостта на забележките му, подплатена със заслуги към българската кауза. Има нещо хелзинкско в този чех, май, а?

За любителите на аналогиите с прословутото съветско обвинение, че и в САЩ “бият негрите”, трябва да напомня ( освен че излъчиха цял президент): там афроамериканците имат право да изискват да НЕ бъдат наричани “негри. Не само че имат, но и са се били за това право в най-буквалния смисъл на думата във война, в която главната роля на тяхна страна е изиграло бялото мнозинство. Самото възникване на САЩ като независима нова нация е заквасено от тази гражданска война между севера и юга, последвала войната за независимост от “бялата” Великобритания. 

Такава война ли искаме по аналогия тук близо два века години по-късно? За да може българския “север” ( т.е. българите, проумяващи необходимостта от интегриране на ромите без насилие) да победи в една гражданска война българския “изток” ( т.е. каракачанстващата русофилщина, която пледира за насилствено изглаждане на ръбовете ни с помощта на багери и друга “тежка техника”) ? 

Ако продължа аналогиите, възникването на свободните Съединени американски щати, катализирано от борбата срещу робството, е било подкрепено международно от идеите за равенство, братство и свобода, прокламирани във Франция след европейското възраждане и просвещение.

У нас международната закваска на омразата срещу “недосегаемите” е руското мракобесие, което пледира за върховенство на силата над хуманизма. И над демокрацията. Придворният олигарх номер едно в днешна Русия, главният лобист за възстановяването на монархията в Русия ( с Путин начело)  Малофеев, открито пледира: не искаме демокрация, ще живеем по наш начин.

Американските “негри” също се обиждат помежду си с това клеймо, което им е лепнато от белите роботърговци и колонизатори. Разликата е, че днес в САЩ могат да те осъдят или уволнят от работа за подобно отношение, ако си бял и налиташ на черните с обидното за тях “негър .

Както “хиляди” пъти сам отбелязвал, освобождаването на робите от техните вериги не е просто дело на самите роби. Без подкрепата на белите, които са застанали на страната на свободата на черните американци по хуманни, а не по племенни съображения, черните още щяха да бъдат роби.

Репортажите от вчерашния плах протест на ромите в центъра на София не правят чест на резоньорите. Уж отразяват един факт, а го правят с неприкрита подигравка спрямо факта, че ромите са били малко и не са блеснали с остроумие и оригиналност като други демонстранти на жълтите павета. 

Бойте се от момента, когато протестите им станат такива, че да не могат да бъдат безнаказано осмивани. Защото с подигравките си допринасяте съществено за приближаването на този миг, “колеги”. Наливането на газ и петрол в този огън може да подпали чергата на всички ни, а онези с газа и петрола само ще се зарадват да си погреят ръцете на такъв пожар в омразната за тях натовска България.  

Много е силна заразата на омразата. Със слабоумие в погледа към бъдещето няма да бъде преодоляна. Казвам го в смисъл, че явно логиката трудно побеждава емоциите, но поне здравият разум да надделее – ако не в името на “някакви си принципи”, то поне в полза на самото оцеляване на държавата, горда от себе си, че съществува с името си по- дълго от всяка друга в Европа. 

И накрая, нещо наистина лично във връзка с персоналните нападки към моята незначителна, бяла персона с цел очернянето й заради позицията, че по-тъмните от мен  трябва да бъдат третирани по начин, по който имат право в самата българската конституция.  Дори да беше 100 процента вярно обобщението, че 100 процента от тях не спазвали законите ( за което солидарна вина носят онези, които са длъжни да осигурят спазването на законите).

Някакви минувачи покрай моя двор ivo.bg се опитват да ме уязвят с подхвърляне на нечистотиите си в него по темата Български хелзински комитет. Внасям уточнение във фактологията.

Носител съм на две награди на БХК. И двете са плод на решение на гражданите, гласували в рамките на класации , предложени от БХК за правозащитна дейност. През 2009 г. това беше грамота за най-много номинации за наградата “Човек на годината”, т.е. най-много ( непознати за мен ) граждани са пожелали да бъда награден ( с грамота, не с грант) .

IMG_0344

 

 

 

 

 

През следващата 2010 г. гражданите, след поредна серия номинации, гласуваха още по – масово в подкрепа на моята персона за същата награда. Така се оказах “Човек на годината” – по волята на мнозинството гласували, а не по желание на журито ( с грамота, не с грант).  Подчертавам, решението и този път беше на хилядите граждани, участвали в гласуването, а не на журито на организацията.

IMG_0343

 

 

 

 

 

 

 

Лаская се от фантазията, че ако някой друг беше организирал подобно гласуване резултатът щеше да е същият или подобен.  Защото субектът, т.е. моя милост, е същият или подобен.  А защо в България не се намира друга организация, освен наречената на столицата на Финландия,  водещата в света по свободата на словото и прочее показатели за цивилизованост, желаеща да организира подобна класация, това е въпрос с повишена чудност към онези, които се чудят “ на кой свят живеят”, макар отговорът да е ясен: пребивават  света на собственото си неосъзнато преклонение пред човекомразието.

Нарича се още “руски свят”. Живеят в западния свят на материалните чудеса, но не желаят да приемат и духовните му ценности. А единственото материално, което искат да ползват от “руския свят”, са ботушите, с които да сритат по-слабите и “низшите”.

Колкото до твърдението, че сме самата доброта, която търпи ромите да ни се качват на главата, вече публикувах сравнението с мнението на вътрешния министър на Русия граф Николай Игнатиев по отношение на евреите в Русия. Едно към едно е като изригването на нашия военен министър Какарачанов по адрес на “извънредно наглите цигани”.  Същото благо(у)родие! 

Благо(у)родия като граф Игнатиев са ни посочили пътя към решаването на “циганския проблем”

 

52 мнения за “Поради что не желаете да ги наричате роми – и това ли ви бърка в джоба или е само от злоба?”

 1. Действията на хората осмислят името на названието им. Не обратното. Например – някои обиждат на “соросоид”, други не им дреме, че така ги наричат. Друг пример – ако наречеш някой ром – циганин няма да ядеш (същият) бой, ако наречеш някого “бакшиш”.

 2. Аз никога не съм наричал някого в разговор или по друг повод “циганин”, човека си има име, ако не го знам му казвам господине или госпожо.
  Това че Каракачанов е фашист е ясно на всички и не е нормално да прехвърляш вина от индивид на общност, която и да е тя.
  Ненапразно публикувах информация за 3 бити и една убита жена за първите 8 дни от тази година и то от българските им съпрузи и приятели.
  По тая логика какви сме ние, българите???
  Това с “роми” е прицелено по-надалеч, може да не сме живи за да го разберем.
  Нека да има свобода, всеки да се нарича както си иска, но да не създава общо правило от частните си прищевки.
  Циганите са български граждани и имат равни права с всички останали.

 3. Rien a dire както казват тукашните ми компатриоти в аналогични случаи или сал само с една дума: ШАПО!

 4. “Поради что не желаете да ги наричате роми – и това ли ви бърка в джоба или е само от злоба?”- заглавие на статията.
  Не,не е от злоба,а от мерак за келепирджилък!От неистово желание за
  власт и облаги,като сееш раздор, злоба и презрение,разчитайки на първосигналните реакции при много хора.Унизително,позорно и антицивилизационно поведение,не само за тези, които го упражняват,но и за тези, които го търпят или покровителствуват! Когато умишлено култивираната и целенасочено сегментираща надменна простащина се
  поднася и налага като еталон за етично поведение и човечност от най-високите
  прослойки на обществото, това е сигурен
  знак за упадък, деградация на ценностите.Не допускайте това, българи!

 5. Благодаря на Г-н Инджев за тази статия. Българският народ е изстрадал и е много лесно да си го изкара на по-слабите от него. А не трябва. Нека си припомни приказката “Каквото повикало такова отговорило”. А като мнозинство ние сме отговорни за “повикването”. Нека бъдем честни с тези хора. Аз вярвам в доброто във всеки човек. Проблема е че в България досега не съм видял някой да се обръща към доброто на този етнос.

 6. Етническата карта се размахва винаги с охота, когато се зададат избори!
  А сега Обогатените “патриоти” особено много се нуждаят от подобен 24-часов дебат по “ромския въпрос”, веднъж заради поразклатения им рейтинг покрай “патриотичната” разпродажба на български паспорти “на парче”, второ поради турбуленциите вътре в самата група, предвид декларирания избор на F-16, и трето, заради все по-избуяващите техни другарски препирни кой да води листите на приближаващите европейски избори.
  Покрай тез три неща, що да не си понапомпят с няколко процента поспихналия си напоследък рейтинг?
  Любезните, “свободни” и “независими” медии с охота им раздават телевизионно време в изобилие.

 7. До THE ROCK
  “Циганите са български граждани и имат равни права с всички останали.”
  И Задължения!!!!!! Това защо го пропускаш?

 8. А поради что трябва да ги наричаме “роми”? Ромът е напитка, циганинът е индивид, принадлежаш към точно определен етнос. Така пише в речниците.

 9. Тази история има пряка връзка със избора на нов самолет.
  Повечето хора не осъзнават какъв капан ни поставят със Грипен. Това което ни е дадено като оферта е за старата версия на Грипен (Gripen C/D). Вече Сааб имат по-нов самолет – Gripen E/F. Като този нов самолет НЕ Е модернизация на стария грипен, а на практика друг самолет. По-голям с повече гориво и доста по-добър. Шведската армия има план да започне да подменя стария Грипен с новия. Не съм се интересувал докъде са стигнали. Но когато това стане ще останат едва няколко ескадрили по света от старата версия – Gripen C/D. и Сааб няма да имат никакъв икономически мотив да инвестират в модернизации на стария самолет. Най-вероятно ще продават резервни части за да печелят и толкова. И това, че Грипените които ни се продават са НОВИ е най-голямата уловка, защото след десетина години вече ще са морално остарели и няма да са възпиращ фактор, но ще имат още 30 години живот, защото още ще са нови.

  За разлика от тях новата версия на Ф-16, е модернизация на стария самолет. И това че има произведени близо 3 000 бройки от този самолет гарантира, че производителя ще има финансов мотив да ги модернизира и в бъдеще. В момента тече масова атака срещу правителството. Щом и Слави Трифонов започна да лобира за Грипен (снощи случайно го загледах), атаката ще да е зверска. Та ако Каракачанов/правителството е решило да си вдигне имиджа пред населението за сметка на няколко рома като са им съборили незаконните къщи, дано помогне. Те много добре знаят каква хибридна атака се очаква.

  А иначе това как да се наричат ромите/циганите ми напомня на един виц за програмисти. Имало лъв в гората и задачата била да се намери начин да се сложи лъва в клетка. Та един програмист предложил просто гората да се преименува на клетка и така задачата е решена.

 10. Едно мургаво хлапе ме пресреща на ул. “Любен Каравелов” и моли за пари за билет за влака, иска да се прибере в къщи. Дадох му нужното за билет. Само след няколко дни момчето пак ми разказва историята за билета, пак иска пари. Аз го изслушвам отново. Чудя се дали ще промени нещо в разказа, след няколко дни разказване. Момчето изглежда се присети, че сме се срещали… и замота малко думите. Питам го: “Искаш ли да учиш?”. То отговаря: “Не знам.”. А как да знае дали иска или не иска, като никога не е влизало в училище?

 11. Към everyone else:

  Това, което ме впечатли в Хелзинки беше, че там и просяците говорят английски, освен ако не са от България или Румъния…

  Иначе, да, всеки от нас може да разкаже куп истории с просяците, голяма част от които са роми. Един такъв на инвалидна количка го гледах редовно от прозореца на бул. “Витоша”, където работех 5 години в радио “Свобода Европа”. Караха го и го взимаха всеки ден с …мерцедес ( не непременно нов и луксозен, но все пак – аз не можех да се позволя такъв).

  От същия прозорец съща наблюдавах сценката как супер класа мерцедес спира ( още не беше пешеходна зона), полицай притичва, прозорецът се сваля и се вижда бяла мутра. Аха, казвам си, най-после ще видя как полицията не им цепи басма. След което мутрата пъха пари в ръката на полицая и той подтичва към един от безистените. Връща се с кафе в ръката и сервилно го сервира на мутрата, който не си прави труда да напусне луксозното си движимо имущество.

  Коя от двете истории, видяна през прозореца на свободната Европа през прозореца е по-опасна като емблема на (не) ставащото в България, оставям на всеки сам да прецени.

 12. Към Сашо:

  Така поднесен въпросът, макар да съдържа елемент на подигравка, все пак ме подтиква да отговоря ( отново, защото изписах доста, за да бъда ясен и пак не разбирате).

  Не става дума за задължение, а за разбиране, че не бива да наричаш някого с обидни думи – в случай, че се засяга. Ако ли пък някому е приятно да го наричаш идиот, както премиерът Борисов нарече мен ( което е комплимент от неговите уста), няма проблем.
  Не написах ли ясно, по дяволите, че ромите се обиждат помежду си на “циганин”, но това си е техен проблем? Докато е наш проблем, когато ние се опитваме да ги засегнем на циганин – именно, защото има вековна традиция в обидната конотация на тази дума.
  Някакъв супер ариец се опита да ми се кара, че имало много поговорки, съдържащи думата циганин, но пуснах караницата в коша. Не мога да обяснявам на всеки лично елементарното: има какви ли не поговорки ( за преклонената главица, за авнатата като чиста печалба и т.н.), които не ме изпълват с благоговение пред традицията на т.н. народна мъдрост…
  Моя милост говори на Ви на всеки на улицата ( с изключение на малките деца), вклл на юношите, които обичат да ги третират като възрастни. Освен ако някой не държи на друго – видно от собствения му речник.
  Опитайте. Не е трудно. Няма да ви паднат акциите на арийци. И няма да платите нищо за подобно усилие.Нали все с пустото плащане се оправдава тази неистова омраза към “по-низшите” от гетата, чиято тежест върху общия бюджет с невзетите от тях плащания е нищожна в сравнение ефекта от далаверите на онези с т.н бели якички.

  Да, всеки трябва да участва в приходната част, а не само в разходната на този бюджет, но някак си не съм чул някой да се обръща към спретнат собственик на откраднат палат или ламборджини с “мръсен бизнесмен”.
  Друго си е да се изхрачиш върху наистина мръсния бедняк от копторите. Някак си те прави по-чист ( пред съвестта ти на “бунтар”).
  Голямо бунтарство е това да си насочваш гнева в удобна посока и да усещаш масовата солидарност на твоите подобия, които също откриват в грозната картинка на по-низшата форма на живот възвишената проява на своето изригнало чувство за справедливост.

  Апропо, аз лично на просяци не давам пари, освен в много редки случаи, когато преценя интуитивно по някакво изключение.

 13. Едно наблюдение (мое, но не само):
  Другарите комунисти непрекъснато възхваляват Москва и СССР, оплюват лошия Запад, а почти всички (изключенията са много малко) изпращат децата си да живеят и учат в страни от западна Европа или пък САЩ. Това – от една страна.
  ОТ друга: Така наречените “правозащитници”, ерго защитници на човешки права, в голямата си част смятащи себе си за правоверни демократи, си умират да защитават и оправдават циганите, обвиняват за всичко лошо, което им се случва, българите, но… нито един от тях (демократите-правозащитници) не си осиновява циганче, нито пък си купува жилище в циганска махала.
  Просто наблюдение… Който иска, би могъл да поразсъждава върху това.

 14. До Веселин
  ++ за написаното. Допълвам, Грипен е само летящо крило! Без боен радар, без снаряди, патрони, ракети…. с тези допълнения цената може и да надмине тази на Ф-16.
  Любим пример- Грипен е нова кола от купе и мотор! Трябва да си купим и седалки, спирачки, АБС, гуми, джанти……
  Приказките за Ф-16 че е 40 годишен… да и БМВ тройка е от 40 г, но произведения 2018 г освен името какво общо има с оня от 70-те?

 15. Не знам къде видяхте подигравка? Ако бях обидчив колкото Вас, сигурно трябваше да се обидя, че единствените две алтернативи, които ми давате, е да бъда злобен или платен (поне от заглавието излиза така). Разбира се, няма как да се обидя. Нито се подигравам на Вас.
  А че циганите се обиждали помежду си – това си е тяхна работа. Като човек, стараеш се да говори КНИЖОВЕН български език, наричам нещата с официално приетите за тях КНИЖОВНИ думи.

 16. Към Иво Инджев

  Думата ми не беше за просяците, а за дете, което е оставено само на улицата, без шанс за образование.

 17. Отговора на въпроса е ясен но не е ясен само за тези, които измислиха думата ром. Затова само питат. Да ги попитам и Аз, А вие откога почнахте да презирате българската нация. В Хелзинки само българите не говорили английски… Леле, колко сте тъпи!! От повечКО четене ли или от прекалено философстване?!

 18. “…освобождаването на робите от техните вериги не е просто дело на самите роби.”
  “Всякой роб, стъпил на българска земя, независимо от неговия пол, вяра, народност, става свободен.”

 19. Към Сашо:

  А що за подхвърляне е съмнителното остроумие на ниво 5-ти клас, че ром означавало напитка ( един ми писа, че така пишело в тълковния речник – само не уточни, че е е от времето на онзи член Първи от конституцията)?

  Или думата ром е единствената сравнително нова дума в съвременния ни речник, която обаче не можете да преглътнете защото Ви присяда в сравнение с вкусната дума циганин?

  Употребявате ли “чорбаджия” или казвате “бизнесмен” в крак с времето?

  А какво ще кажете за “корупция”? Казваше се “връзки” – колко политкоректно беше, всеки и за всичко търсеше и ползваше при възможност “връзките”.

  Времената се менят и термините също. Само манталитетът на господарското самочувствие сред комплексарите се видоизменя, но те не си го признават ( нямам предвид личната Ви обидчивост, каквато уж не притежавате, но я провидяхте в мен заради това, че стоя на позиции, които не приемат Вашата).

 20. Към Бай Стоян:

  Точно така, тъпи са нашенските просяци в Хелзинки, сравнение с местните просещи пияници – ако става дума за образование. Нашите просещи лелки идват от страната, в която расизмът е всенародно дело.

  И ти, бай Стояне, го доказваш тук без да схващаш, че в опита си да защитиш българското си смачкано самочувствие се изказваш в типичния дух на нахалника, който вярва, че е нещо повече от онези, които му противоречат .

  “Обущарю, не по-високо от обувките”.

 21. Иво Инджев: “Моя милост говори на Ви на всеки на улицата ( с изключение на малките деца), вклл на юношите, които обичат да ги третират като възрастни. Освен ако някой не държи на друго – видно от собствения му речник.”

  Това е, надявам се, моментът на съгласие между всички нас!

 22. До ВИСОК:
  Прав сте за забележката.
  Умишлено не написах “задължения”, искам да вървим по ред.
  Първо тези хора – циганите трябва да разберат че имат равни права с всички граждани на Републиката, тъй като те са такива.
  След като това стане ясно, ще говори и за задълженията.
  Бавно и полека.
  Левси го е казал ясно:
  Всичките народи в нея (България) щат живеят под едни чисти и святи закони, както е дадено от бога да живее човекът; и за турчинът, и за евреинът и пр., каквито са, за всичките еднакво ще е само ако припознаят законите равно с българинът. Така ще е в наша България! — Писмо-дописка до Ганчо Мильов в Букурещ, 10.V.1871 г.

 23. Само човек, който никога не е живял сред цигани, може да твърди, че те се обиждат от думата “циганин”. Това е вярно точно толкова, колкото е вярно и че има българи, срамуващи се от произхода си. Е, дайте заради няколо префърцунени индивида да си променим езика!
  От личния ми опит:
  В продължение на година и три месеца /последната част от службата ми като войник/ прекарах сред цигани, помаци и екземпляри, наричащи себе си “турци”, които не знаеха и дума турски. Колко караула съм изкарал с циганчета и помачета – не е истина! Нито един от циганите не се срамуваше от “циганин”. Дори напротив – те сами себе си наричаха така. А когато искаха да издрапат по-дълга отпуска, с усмивка до ущи обещяваха на ротния ни командир, че ще му се отблагодарят… с “по-убава от наш’та, циганската дюлевица не си пил, началник”.
  А когато започвахме да се бъзикаме помежду си кой е по-по-най от другия, Ангел /Ачо му викахме/ – чисто цигане, разправяше, че ние, българите, не умеем да се веселим. “Един път на циганска сватба ми ела, па после па ше ми говориш”.
  Аз съм роден през 1973 г. Това е.

 24. Младите и здравите от това малцинство въобще и през ума не им минава да чакат някой каракачаноподобен екземпляр да им дава акъл, как да се оправят в живота, или както е модерно… да се интегрират. Ами те вече са си напълно интегрирани. Само дето това не е в родната им държава, а в истински демократични страни в Европа, където не ги делят на бели или черни не ги обиждат и малтретират а им дават шанс да се реализират кой как може. Не са малко населените места у нас където нагледно може да се види резултата от тази не българса интеграция . Големи разкошни къщи и дворовел Децата им вече учат в западни училища р говорят свободно езикът им и помагат финансово на старите и болни родители останали в България страната с може би най ксенофобското население в ЕС ллл за съжалениеллл

 25. Съгласен съм с позицията на Иво Инджев и се подписвам под нея.Това би била нормалната позиция на всеки демократичен гражданин…….

 26. Не е по темата.
  Текстът е много кратък. 3 изречение. Същественото е, че бюджетът на Харвард за 2018г. е бил 39,2 милиарда $.
  На раззия за висше образование отделени с.г. 8 милиарда $.
  https://naglecc.livejournal.com/193495.html

 27. Малко тайм-аут и за разведряване на напрегнатия дебат: едно от най-добрите парчета на Roman Kings – Soy:

 28. Г-н Инджев, мисля, че ще загубите тази битка.

  Израстнах в Изгрев, Пловдив. За неосведомените, това е Столипиново, но в малко по-панелен вид. Така и не разбрах защо някои мразят ромите. От вътре нещата нямат нищо общо с това, което пропагандата (И ДО ДНЕС!!!!!) разпространява. С моите най-добри приятели все още се обръщане един към друг с “манго”. Там сме израстнали.
  Майка ми все още живее в квартала. Преди всеки ден беше с баба Кармен (какво име само!). Но и тя (майка ми) вече е заразена – току мине-не мине някоя новина по телевизора и вземе та изръси нещо от сорта “гадни ци..ни” или подобно. Преди се опитвах да говоря с нея – чудех се дали нещо не е станало, да не са я обрали или уплашили. Не, казва, няма такова нещо. Веднъж откраднаха кокошките от двора, но никой не е видял нищо и не мога да обвинявам никого. Вече не я убеждавам – аз загубих тази битка. Само съм предупредил в мое присъствие да не се правят резки изказвания. Майка ми мрази ромите.
  И с тъста е така. И с тъщата.
  Много е трудно да се разкаже… Това е цял живот, не е ден. Пропагандата е страшно нещо, г-н Инджев. Всичко, което излиза по медиите, е прецедено и пренаредено. Онзи ден едни мои познати се възмущаваха силно от случая във Войводиново, но (според тях) Каракачанов много правилно ги сложил на мястото им… Според стаситсиката (?!?!) през 2018-та имало 81 нападения от роми над българи. Това от тях го чух. (Каракачанов няма начаин нито да го чуя, нито да го видя – повръща ми се от него.) Казвам им, че статистиката трябва да каже какъв процент е това от всичките нападения над българи. Не казвала…
  Не може да се обясни всичко, не може да се разкаже всичко. Пропагандата работи, а аз само си спомням. Не можете, г-н Инджев, да промените това, които е НАБИТО в главите на хората.

  Аз не разбирам различията. МОже би съм дефектен. Дори темата днес ми се струва обидна – кои сме ние, че да обсъждаме как да наричаме едни хора. Това за мен е арогантно, това идва да ми покаже, че съм нещо повече от тези хора, че от мен зависи техния живот. Нещо такова усещам.

  И това ме възмущава.

  Много пъти съм питал мои познати – какви са отличителните характеристики на българите? Как се самоопределят като българи? Какво означава да си българин? Очевидно не може да си циг…, пардон, не може да си ром. Не може и да си евреин, арменец, турчин, каракачанин и още куп неща.
  И какво тогава?

  Вече не искам да знам. Много ме е срам, че може би и аз съм българин.

 29. “Апропо, аз лично на просяци не давам пари, освен в много редки случаи, когато преценя интуитивно по някакво изключение.”
  В Щатите е прието между чернокожи да се обиждат или подиграват на ” нигър”. Ако го каже някой бял ,по някакво изключение ,става война. Само две страни от многостранната интуитивна човешка природа.
  200 00 хиляди години след Homo sapiens имаме повече проблеми отколкото решения. Hе само задълженията в конституцията не се спазват ,но и доста други закони.
  Неграмотност и трудно говорене на български в България е проблем. Hе искаш да учиш , да влизаш в калъп. Oсвен че са приятни колкото помийна яма ,гетата в София cа незаконно строителство.
  Pеакциите на реакциите oт този хаос ca ” … и да се прегърнем всички заедно…” до “_Да ги изселим_”.
  Kато се намесят и хора които си изкарват парите c политика и другите които си плащат за политически пристрастия ,работата която има да се свърши я пиши на вятъра.

  Бях в UK , когато Найджъл Фараж открито поведе кампания срещу българи ,румънци и изобщо източноевропейци. Споделям възмущението cи c шефа ми- родом от Уелс ,и той изненадващо за мен каза – “Фараж е клоун ,нo може да се държи така защото кожата ви e с бял цвят…” Явно ,мнение продукт на дълги години наблюдение.
  Политиците тaм се пазят от думичката “расизъм” като дявол от тамян ,но замитанетo на проблеми под килима май не помага. Убийстватa сред тийнейджъри в UK и особено Лондон е рекордно високо. Hяма да споменавам с какъв цвят понеже това няма значение. Ще спомена обаче ,че повечето от тях живеят без баща , c майки на помощи в общински жилища ,учението им приключва с осми клас и попадат в арестa 2-3 години след това.
  Лавините ca напълно естествено явление ,нo понякога ни пречат. Предотвратяваме ги c контролирани изкуствени лавини. Ho първо трябва да признаем ,че има проблем.

 30. Интересно ми е някой дали има конструктивно мнение за това какво трябва да се направи за решаване на проблема с тези хора?
  Като казвам някой, имам предвид и пишещите тук и не само. Ниско- или високочели, все тая, аз поне не съм попадал на нищо смислено. Само констатации на проблема, критики, че никой не го решава, или идиотски идеи, неосъществими на практика.
  Естествено това е страшно труден за решаване казус, но все пак – някой от вас попадал ли е на някаква стратегия за решение.Нямам предвид тип “окончателно”, разбира се – а възможно в демократични условия. Или пример от друга страна, който обаче да е сравним с нашата?
  Или пък да има мнение?

 31. Към К.Ганев:

  Знам. И нямам илюзии.

  Заразата на омразата е по силна от здравия разум.

  Ако исках да “побеждавам”, щях да се кача на влака на масовия примитивизъм.

  Нямам извънредни претенции, но все пак претендирам да мисля самостоятелно и без да се съобразявам с това, дали ще се харесам на тълпата.

 32. Благодаря ви г-н Инджев за прекрасната и аналитична статия за разликата между ром и циганин.
  Примерът със САЩ е перфектен. Когато бях там моят син винаги ми напомняше в никакъв случай да не употребявам думата негър, даже и в разговори помежду ни. Там видях, че толерантността между хората с различен цвят на кожата и етнос е на много високо ниво и продължава да се развива.
  Що се отнася до сагата със самолетите геройкото (бб) е в тежко затруднение. От една страна отговорни фактори в САЩ и българските висши военни, поставени от години в ситуация на недоверие и насмешка от техните колеги в НАТО изискват сериозно отношение и от друга е верността му към путин. Аз на този шмекер никак не му вярвам и се чудя каква ли врътка ще измисли заедно с другите рубладжии, хем да остане в очите на електората като супер натовец, хем българската армия да си остане бутафорна група без никакви бойни възможности. А, че Ф-16 е доказал се боен и биткаджийски самолет спор няма. Искрено се надявам геройкото да ме опровергае, но докато не пристигнат на българска територия тези самолети си оставам скептичен, защото финтовете им са безкрайни и във всеки момент могат да измислят нещо.

 33. Добре е, че ги има циганите, та българите има върху кого да изливат собствената си комплексарщина. Без да разбират, че Българи се отнася спрямо развитата Европа точно както Факултето се съотнася спрямо центъра на София.

  Ако една нощ циганите просто изчезнат, АБСОЛЮТНО НИЩО НЯМА ДА СЕ ПРОМЕНИ в България.

  Циганите не са проблем,а един от симптомите на неспособността на България да решава сериозни проблеми.

  Най-силният аргумент, който България може да използва за да не приема бежанци е: “Ние с нашите цигани не можем да се оправим със столетия, та какво остава с чужденци от Афганистан. Ние за нищо не ставаме, не ни товарете с допълнителни проблеми.” И ще ни разберат хората.

  Със задълбочаването на световната политическа, а сега вече и глобална икономическа криза, настройката срещу малцинствата “вредители” ще се засили. В Щатите Тръмп говори за национална криза заради имигрантите. Сигурен съм, че той ще се опита на направи немислимото – да обърне тотално демографското разпределение в страната като спре притока на небели имигранти и изхвърли милиони цветнокожи от Щатите.

  Това което виждате сега е само началото на бурята. Тепърва ще се вихри и ресурсната криза. И тогава някои ще решат че по клоните няма банани за всички маймуни и ще започне силовото изхвърляне зад борда на малцинствата, слабите и различните.

 34. Надявам се, че пропускът е случаен:
  Изключително некоректно и подвеждащо е да се прави аналогия между негрите в САЩ преди гражданската война и циганите в България днес:
  Първите са били отвеждани против волята им в “новите земи”, карани са НАСИЛА да работят на плантациите, изцяло против волята им и никой не им е давал шанс да живеят другояче.
  Циганите, за разлика от тях, имат възможността да работят и да се образоват – възможност, КОЯТО САМИ ОТКАЗВАТ ДА ИЗПОЛЗВАТ.

  И пак от личен опит:
  В университета имахме преподавател циганин (испански, не наш). Никога не се е срамувал от произхода си и почти винаги, когато ставаше въпрос за неговата общност, казваше “цигани” (gitanos). Много по-рядко използваше “cíngaros”, което на испански е почти същото (малко по-общо, отнасящо се общо взето за всички номади от Индия).

 35. Имал съм по различни поводи стотици вземания-давания с роми и хиляди с българи. От първите лошо не съм видял. От съплеменниците-да.
  Ни казвам, че не сме по-стока от тях.
  Знам прекрасно, че не само никого няма да убедя и даже няма и за миг да се замисли. Но поне да се знае, че има и такива кат мен.

 36. Към Марко:

  Още по-некоректно е да се твърди, че българските роми сами отказват възможността да се образоват и да работят.Защо не им се получава е разговор, който не е като за разбирачите на проблемите им от позицията на собственото превъзходство.Разбирачите знаят. С тях не може да се спори.

  Вменяването на някаква генетична мързеливост на тези хора е чиста проба фашизоидност в духа на евгениката, изповядвана от Третия райх при изпровождането на милиони хора в газовите камери.

 37. @ISA

  Най-общо, в Канада ромските етноси са възприемани като всички останали. Дали идвате от Гоа, Румъния, Филипините, Санта Лусия, Китай, Пакистан, Франция, изток, юг, запад, север и т.н. вие сте ЧОВЕК като всички останали. Това като начало не е никак малко. Дава шанс на всеки.
  За политики, ако питате – няма как да стане с подобия на каракачанов, сидеров, симеонов, нинова и т.н. – вижте ни парламента. Оттам трябва да тръгнем.

 38. Да не взме накрая да стане една бьлгаро-ромейска работа и сделката за Ф-16 да изтече в канала,защото друга такава вазможност може да има след 10 години а може и да нияма.

 39. Решението е ранна интеграция в образователната система, вкл. разположени извън гетата.
  Как ги карат да ходят на училище в други държави, трябва да се чете (не знам как, но е факт че го постигат).

  Има и обратна страна на медала. Деца на интегрирани цигански (или ромски) семейства, с образовани и с добра работа родители , често са обект на агресия в училища с българчета. Има много такива случаи, и то с отлично учещи се деца.

  За ром и циганин и аз мисля, че те не го приемат за обидно, и сами обозначават етноса си с тази дума (наблюденията ми са върху образовани хора). Важна е не думата, а асоциацията, която системно се налага като стереотип от медиите и институциите.

  Така че решението е интеграция от ранна възраст в образователната система, прекратяване на насаждане на омраза, и създаване на комуникация между етносите и преодоляване на митовете, конфликтите и различията.
  Но това е по-лесно да се каже отколкото да се направи, при това политическо статукво и отчитайки че процесът е продължителен.

 40. “Интересно ми е някой дали има конструктивно мнение за това какво трябва да се направи за решаване на проблема с тези хора?”

  POSTED BY ISA | ЯНУАРИ 15, 2019, 21:00

  ISA, като начало трябва да ги признаем за наистина равнопоставени и да спрем да осъждаме целият етнос при издънка на един от тях. Особено отговорни в този случай трябва да са обществениците. От реакцията на Каракачанов и “академиците” е ясно че нямаме никакво намерение да интегрираме тези хора и нищо няма да се промени скоро. Което е жалко. Жалко за тях, жалко и за нас.

 41. Нещата са наслагвани с години и ще трябват години да се променят.Идва ми на ум следния виц-На партийното събрание едно време-“другарю това,другарю онова”,а на обекта-“мръсен циганин”!Май това е положението и сега!

 42. Да наричаме циганите роми е обидно за нас самите. Ром на цигански значи човек. След като те са роми, а ние не, излиза че те са хора, а ние не.

  Освен това циганите са няколко групи и само една значително малка част се смятат за рома.

  А как да се чустваме ние, ако някой ни налага да се наричаме гърци, или сърби, или роми. Така и ние НЯМАМЕ ПРАВО да наричаме насила всичките цигани роми. Усилено вменяваме на цялата циганска общност обръщение, което е обидно за нас самите, а и не се възприема от огромното мнозинство цигани. Отнякъде идват пари и естествено те циганите правят организации, които вмъкват думата Рома в името си, единствено за да ПРИЛАПАТ парите.

  Циганите не се обиждат на “циганин”, а на “мръсен циганин”, което е по различно, защото лично съм ги чувал да казват гордо ние сме цигани.
  След като те са Роми, а ние не, то е нормално и да стават по нагли и често да ни викат гяури.
  Връзката е, колкото повече ги наричаме роми-демек човеци, толкова по-често те ще ни наричат гяури-в смисъл подчовеци, включително и от цигани християни.

  Има други много по важни теми от тази как да наричаме циганите с АБСОЛЮТНО изкуствено налаганото роми или с естественото цигани.

 43. Започвам да се обърквам:
  Циганин – Ром; Чорбаджия – Бизнесмен;
  Връзки – Корупция; Демокрация – Авторитаризъм;
  Това са думи на едно и също нещо.
  Заслужава ли да се притесняваме.
  Българска му работа.

 44. Г-н К.Ганев, поздравления за коментара!
  За огромно съжаление, споделям напълно направените в него изводи.
  А ако сте забелязали, по отношение на последните криминални случаи, българските “свободни” и “независими” медии брутално погазват един стар и основен принцип на журналистиката – да дадат гледната точка и на другата страна!
  Но това е нормално, предвид старите и по-нови зависимости на собствениците и главните им редактори…

 45. към MАРКO:
  Прав сте, наистина който не познава циганите е най-упорит да ги нарича “роми” и да задължава другите да ги наричат така.
  Обидно е циганин да бъде наречен “мангал”, както българин да бъде наречен “гяур”.
  Спомнете си само как Ататюрк е сменил името на цяла една нация от “османци” на “турци”.

 46. Бих искал да ви препоръчам документалния филм на Георги Стоев -“Хляб и Зрелища ” за ромския квартал в Кюстендил. В този филм има доста отговори на зададените тук от коментаращите въпроси.

 47. Аз смятам ,че спорът за циганите е подобен на хилядолетните спорове за произхода на почти ВСИЧКИ народи, “нации” и “империи”, от древността и до сега. Примери? Нека започнем с т.нар “елини” – гърци, или пък с евреите-юдеите,или финикийците-картагенците, персийците-иранците, викинги-нормандци-руси, или пък още по-близките за нас византийци-ромейци…или пък римляните-италианците…и т.н….власите-румънците…………
  Да не споменаваме за немци-германци, или пък за техните древни племена ,които са станали нарицателни за нас още от времената на тяхната роля в опустошението и разпадането на Римската империя , като вандалите.
  Или пък така любимите на “българските” рублофили “братушки” – руснаците-москалите…..
  Аз не виждам съществена разлика и за циганите-ромите! И никога , в България циганите не са били крепостни или роби ,както са били феодална собственост на влашките чокои до преди век.
  Пример за това е и отношението на “монархофашистите” през Втората световна война, когато са спасени не само българските евреи, но и циганите и другите малцинства.
  Същественият проблем е друг, а не самото име, а как да имаме общи интереси и общност със циганите и в бъдеще.
  За пример може вземе опита на САЩ с афроамериканците , които са сегрегирани до 60-те години , особено в южните щати. А след това, през 60-70-те се разгръщат програми за “интегриране”, които довеждат до голям брой чернокожи “самотни майки”, които получават “социални помощи”, и в резултат се получават огромен брой безпризорни и недообгрижвани чернокожи деца, което доведе и до слабото им възпитание и повишаване на престъпността ,сред децата на тези чернокожи “самотни майки” , които бяха на “социални помощи”, за разлика от техните “несемейни” бащи!
  И в Европа има големи “социални програми” , подобни на американската. Че даже още и още “по-щедри”!
  И в ба(л)кянтуристкият бантустан НРБ също не отчетохме отрицателното въздействие на безразборните “социални помощи” и “инвалидни пенсии”, които започнаха да се дават, за да има достатъчно лумпенизирани платени “гласоподаватели” за “партийните” клонинги на БКП – дпс, доган,герб, боко, бсп, решетниковият ()резидент, за путлериотите от атака и мвро. Без да проучим опита със “социалните помощи” и особено “социалните помощи” за многодетните “самотните майки” раздавани десетилетия преди това в САЩ и Европа!
  И за това и в НРБ има голям брой цигански многодетни “самотни майки” и “инвалидни пенсионери”, сред циганско-ромският етнос!

 48. Иво Инджев може стотици пъти да обяснява и пак няма да бъде разбран. Ние сме неграмотна нация не само заради ромската общност, която снижава средното ниво, но и за това, че тези, които могат да четат и ползват правилно пълния член, когато четат, не разбират какво четат. Това е така, защото последните години вместо дебати и аргументи се използват квалификации и етикети.
  Едно време “журналистика” приемаха 10 човека, като освен изпита по български език, където се виждаше нивото на владеене на езика ( литературно и граматически), се провеждаше и изпит по обща политическа култура – кои са членовете на ЦК на БКП, но и политико-икономическото устройство на различните страни… Затова “старите” журналисти и сега са интересни, независимо дали са били, са или не свързани с ДС. А не като сегашните, пред които “уважаван професор” ръси откровени лъжи и те не реагират не от страх, а просто от незнание ( напр. раждаемостта” в Албания)… И… стигаме дотам – учителка да преподава конспиративни теории…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.