Някои прилики между британците и българите

Поради многократното разминаване и взаимното противопоставяне  ( дори с оръжие през Първата световна война) е трудно да намерим две толкова ( почти) антагонистично различни държави в днешна Европа като България и Великобритания. Несравнима е нашата тежест в международните дела и световната икономика. За съжаление и в други области. Но да не задълбавам по темата за разликите, очевидни за всички. Ще се опитам да кажа по какво си приличаме.

В исторически аспект е по-скоро шега да се сравняваме като жертви на чужди завоевания в древността, но нека направя за начало и такъв опит. Без претенция за съвпадение под индиго на двете национални съдби. 

Британците са били обект на римско завоевание. Територията на днешна България – също. При това се е случило с разлика от някое и друго столетие. Иначе казано, те са били романизирани насила в рамките на няколко века от нашата ера, а малко по-късно наличните племена на Балканите в днешна България периодично попадат под владичеството и влиянието на Западната, а след това и на Източната римска империя.

Когато България се появява като европейска държава на Балканите тепърва й предстои да изпита влиянието и прякото управление на “източните римляни”, докато на британските острови римските легиони по същото време са само спомен, макар и наложил първороден отпечатък на местната култура и традиции.    

В края на 10 век България се оказва нещо, което в учебниците по история се наричаше византийско робство. Губи своята независимост за близо два века след опустошителни два похода на руските варвари на княз Светослав, подкупен от ромеите да нападнат владенията на цар Петър. След успешното руско разоряване от това се възползват “източните римляни”. 

По-малко от век по-късно, през 1066 г., викингите, създали междувременно прототипа на бъдещата Русия с огън и меч, нахлуват в Британия с цел да я подчинят окончателно. Вождът им Харолд Хардрада обаче загива в битка с британците и завоевателите се провалят. За разлика от вожда на техните роднини от Нормандия. Броени седмици по-късно Уилям Завоевателя дебаркира от Нормандия, покорява и завинаги променя Великобритания. 

Ако в тези паралели може да се търси нещо общо, то приликите, колкото и да са условни, свършват дотук. Не само защото Британия поема по пътя на имперския възход, а България запада и бива откъсната от запада, за да възкръсне като преобразена до неузнаваемост бивша европейска величина, доминирана от евразийските империи, които се боричкат помежду си за българската плячка. 

Отличителен белег за разликите между евразийците, към които по неволя клоним днес по наследство и британците, е в една много важна подробност: и преди да сме станали жертва на евразийската експанзия не сме били подвластни на таласокрацията, т.е. на отворената по море към света цивилизация. Не сме морски народ. 

Таласокрацията, с цялата бруталност на европейските колониални завоевания, е мощен, определящ фактор в развитието на човечеството, от който сме останали встрани. Морските държави в Европа, като Великобритания, Франция, Испания, Португалия и още няколко техни конкуренти, са откриватели, а не само завоеватели. И преди, и сега. Нашата съдба е била да се затворим у дома и да оцеляваме. Което е формирало някои от най-тъжните за регистриране черти от националния ни характер.

Османската и Руската империя, които маршируват с огън, ятаган и наган из земите, наречени и днес България, не са таласокрации. Те за сухоземни, сухопътни, интровертни хищници, които не страдат от нагона на морските цивилизации да опознават света, да общуват с него и да възприемат позитивите на своите открития.

Казано в скоби:

Ако някой е решил, че ще си правя игра на думи с романизацията и ромите, нека да се успокои. Дори да завъртя аналогията така, че да се окажем близки с романизираните в тяхното древно минало британци, съм наясно за разликите между романизацията и ромизацията, с която се борят тук нашенските сухоземни комплексари. Нямам нужда от изкуствено помпане на самочувствието и в сравняването с величини, като британската. 

В рамките на неочаквания финал на този текст предлагам друг паралел от най-актуален вид. При това в контекста на изстрела, който британците произведоха в собствения си крак чрез Брекзит. Не че злорадствам, приравнявайки ги към нас, изостаналите…

Злополучната операция по възстановяване на британското минало под формата носталгичното завръщане към него, наречена каламбурно от самите британци Брекзит, имаме своя съвременен български аналог. Той се състоя у нас през лятото на 1990 г., когато носталгиците спечелиха смайваща победа над българите, желаещи да бъдем част от Европа. 

Изборите в България, на които реваншистите откроиха страната ни като единствената бивша съветска колония в Европа, в която чрез избори беше спечелена властта от консерваторите ( така в западните медии наричаха тъгуващите по комунизма соцпобедители на онези избори ), силно напомня на опита за самоубийство на Великобритания в наши дни. Тя също извърши ритуално жертвоприношение на олтара на демокрацията чрез най-пряката му форма на волеизявление, каквато е референдума.  

Референдум-дум-дум…

Добрите инструменти могат да служат и за (само)убийство. Точно като и ножът, с който иначе най-миролюбиво си режем хляба. 

Едно към едно: у нас през 1990 г. за ретоградната кауза в името на реанимирането на комунизма със средствата  на демокрацията гласуваха хиляди български граждани. Техният вот отговаря напълно на профила на онези, които подкрепиха референдума за Брекзита във Великобритания. Това бяха по – възрастните, живеещите извън големите градски центрове и  по-слабо образованите хора. И в двата случая. 

Не съм сигурен за приликата между британците и българите ( в това отношение ), но едно от нещата, по които хората по света си приличат, е тяхната склонност понякога да си причиняват наранявания от глупост, смятайки че връщането назад е двигател на прогреса. 

13 мнения за “Някои прилики между британците и българите”

 1. GB|BG
  Даже абревиатурата на името на двете е огледално противоположно – подобно на всичко останало…

 2. Syshtoto se sluchi v America sys trump I negovite nedouchili fenove.”da napraviat amerika velika,otnovo” kato ia vyrnat vyv vremeto na segregaziata I rasizma !

 3. как е възможно такава липса на самочувствие пред британците, след като ние толкова отдавна имаме народна република на народа и сме граждани, дори които сме от село, а те са просто субекти някакви на тяхната си кралица, която се помазва в черкова от господ, врели-некипели, и които британци напълниха нашите села, само и само да са далече от техния остров, забулен в мъгли и дъждове, пълен с чернокожи, които нападат нивинни момичета, както беше описано на сайта на Йавор Дачкоф и преведено от френски от неговата другарка Галйа. Всеизвестен факт е, че англичанките са били наемани като детегледачки в руските дворянски семейства, даже на Ана Каренина детегледачката на незаконното й дете от Вронски е мома англичанка, измамена по любов, а Саша ли беше, Миша ли беше Обломов пердаши яко свойта камерерка, от френски произход, за което жена му се сърди и се оплаква на Бетси Тверская, но товай защото руснаците са били най-големите аристукрате, поне преди да ги застрелят от чекато, де.

 4. Филмът “Да убиеш Ева” оня ден спечели Голдън Глобус в Холивуд защото показа какви префинени убийци имат руснаците, и точно какви методи за убиство използват, при които новичокът беше само един от тях, те ги въртат непрекъснато за разнообразие, така че да не си личи почеркът на Путин.

 5. Поредният (но не последен) трагичен случай с убита жена в “Банишора” от снощи.

  Сега Каракачанов§каракачаноидите ще пуснат ли тракторите и багерите да бутат къщите на цялата маала на убиеца?
  Стройните, бодри редици на ултраси и рокери (“новата съвест” на нашата нация) дали ще излязат на “спонтанен” протест, настоявайки Държавата да въздаде бърза справедливост?

 6. VENTA BELGARUM, вижте информацията за този град и ще разберете колко сте прав да търсите паралели между Великобритания и България.

 7. Меморандум на Уинстън Чърчил до британското правителство
  …”Ние трябва да спечелим България сега!
  България е силна, армията ѝ е готова, териториалните ѝ искания са справедливи и хармонизират напълно с принципите на националността”

 8. С древната ни история, англичаните са много по назад от нас. А и ние първи побеждаваме Римската империя чрез княз Аспарух обединил един народ живеещ на север от Дунава свободно и на юг под управлението на Рим. Народа ни отдавна е владеел корабоплаването и много по късно е оседлал коня. А древната балканска ( да не се бърка с банкянска) писменост е най- старата в света. Народът ни е с автохтонен произход. Сиреч не сме дошли от никъде, но за сметка на това сме се разселвали на много места .

 9. Не помня кой точно беше казал “Ако имаш стратегия, но тактиката ти куца, може и да победиш. Но ако нямаш стратегия дори и да си брилянтен тактик работата ти е спукана”. Англичаните може и да загубят някоя битка, но по принцип са на правилните позиции. Българите печелят (не винаги, разбира се) битките, но в крайна сметка губят защото изначално са се подредили от страната на булката.

 10. @ Веселин

  Ако славната история не се възпроизвежда в съвремието тя незбежно се превърща в източник на ужасни национални комплекси.

  Спомняте ли си как Милошевич (или неговият външен министър) гордо заяви “Ами той дуварът пред къщата на баба ми е по стар от Щатите…Кои са американците да ме учат как да се оправям с албанците” и след това от много исторически акъл върна Сърбия във времето на баба си.

 11. Към ВЕСЕЛИН СТАНЕВ:
  „С древната ни история, англичаните са много по назад от нас.“

  Да, така е, независимо, че казаното от вас за българите е плод най-вече на незнанието и фантазията.

 12. Словения, също както и България, изуми света когато в края на 1991 г. на свободни и демократични избори избра за президент другаря Милан Кучан, здрав партиен кадър – бившият представител на Словенския Комунистически Съюз в ЦК на Югославската комунистическа партия, а после и председател на Словенския Комунистически Съюз. Голямата разлика между Словения и България дойде от това, че другарят Милан Кучан започна непоколебим курс към европейска демократизация на страната, към НАТО и към членство в Евросъюза. Милан Кучан беше преизбиран два пъти за президент, през което време Словения се превърна в лъскава западна страна с работещи институции и висок стандарт на живота. Освен НАТО и ЕС, Словения от години е и в Шенген, а валутата й е ЕВРО – нещо, което колебаещата се в ориентацията си България не може да постигне.

 13. Към Ясен Прахов:

  Така е. Има и още по темата…
  Провокирахте ме да напиша отделна реплика по тази тема, която след малко ще публикувам като самостоятелен текст.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.