“Синята лампа”, милиционерски сериал от 1974 г. с продължение днес

454794

 

 

 

 

 

 

На предизборен форум в Националния дворец на културата, който в НРБ се казваше “Людмила Живкова”, бившият охранител на баща й Бойко Борисов заплаши 2000 съпартийци, че щял да им светне  синята лампичка –  ако на присъстващите не им светне червената лампичка, че червените доближават по рейтинг ГЕРБ.   

На същото място при създаването на Неговата партия на 3 декември 2006 г. имаше 3000 учредители. Това прави днес минус 1000 партийци спрямо учредителите  на ГЕРБ в НДК, които тогава бяха призовани в зала 1 на НДК, докато сега са се натъпкали в далеч по-малката зала 3. Каквото и да означава това в контекста на същата тази статистика.

Борисов светна на онзи 3 декември 2006 г. учредителите, че за ( т.е. срещу) президента Георги Първанов има право да говори само той. Червена линия, която не трябва да прекосяват. Червена лампичка.  Всички присъстващи козируваха чрез премълчаване на тази унизителна предпоставка за членуване в партията Му. И трябва да се признае – спазиха най-важното условие да станат част от “Измамата ГЕРБ”.

Собственикът на ГЕРБ вече се кара на смълчаните си поданиците 12 години по-късно. От първо лице единствено число: АЗ ще ви светна “синята лампичка”. Бррр! Какво ли значи тази закана? Да не би да се завърне към синкавата си мимикрия, когато правеше мили очи на “сините” , за да го припознаят за техен човек и обясняваше, че е много малък, за да коментира Иван Костов?

Неизвестното плаши и вероятно по тази причина Началника не си прави труда да уточни що за Торбалан е тази синя лампичка. Някоя развинтена фантазия може да си представи най-страшното: че Борисов ще търси някаква форма на сътрудничество с част от “синьо-червената мъгла” ( по Жорж Ганчев, разбивач на двуполюсния модел преди тандема Симеон-Борисов), която той  разбиваше гордо след вярна служба на човека със синята кръв, доведен от Мадрид от червените.

Едва ли. Мъгливите намеци раждат обаче хипотези. Ето една.

Милиционерското минало на ББ му подсказва решения от времето на “Синята лампа” ( кадър от сериала на снимката по-долу). Така се наричаше сериалът за подвизите на българската милиция срещу престъпността, излъчван в събота вечер срещу неделя през 70- те години на миналия век. Нищо чудно малкият Бойко да е прихванал тогава от героиката и да е пожелал един ден да стане милиционер. 

453020_92_360

 

 

 

 

 

За носталгиците това е времето на “златния век на Българското кино”,  на единствената телевизия, на единствената Народна банка, на еднопартийната система и прочее еднополови постижения от времето на член първи от т.н. Живковска конституция. Цяло чудо е, че при управлението на Живковия телохранител БНТ не върти “Синята лампа” както “На всеки километър”. Но да не подсказвам, че знае ли човек…

В поделението, в което бях войник в Сливен ( 1973-75 г.) – ако не в целия полк, то в нашата рота от 50-60 души, имаше един представител на малцинството ( както се казваше тогава на коректен соцезик). Не блестеше с нищо, за да го похваля като положителен герой на своя етнос, но все пак се беше преборил някак си да бъде шофьор, а не трудовак. Страстно обичаше сериала “Синята лампа” и естрадните певици. Мечтата му беше като се уволни да работи “синя лампа” и да има красиви жени (например като Маргарита Хранова, въргаляща се сладострастно в дюните за радост на “бай войник”, който точеше лиги и възклицаваше  пред телевизора“ ей, мъ начиии”). Представяше си, че като “синя лампа” красавиците са му в кърпа вързани. 

Сякаш тези споделени мечти му бяха малко като причина за подигравките, но и се похвали, че можел да преплува на един дъх под вода басейна в нашето поделение 60620. Не че жабурнясалият басейн ставаше за плуване, но си беше пълен с нещо като вода. “Старите кучета” само това и чакаха. Накараха го посред нощ да докаже. Скочи и си загуби гащите. Беше спорно в тъмницата дали успя. Важното е че падна голям смях за сметка на нещастника. Забавление и половина!

Това ми хрумва като чуя за “синята лампа”. 

 

13 мнения за ““Синята лампа”, милиционерски сериал от 1974 г. с продължение днес”

 1. Наред с връщането на синята лампа се върна от днес и Свободна Европа. Има изредени имената на г-н Бедров, г-жа Ваксенерг в качеството си на главен редактор и журналистите ….. Нямам мнение за състава на Свободна Европа. Съобщавам го като новина.
  Другата новина от днес е че бнт харчещ наши пари окончателно се оформя като първи стълб на хибридната война на русия срещу България. Още рано, рано в най- гледаното време съобщиха че днес е Бабинден. Празника е езически и води началото си от ПРАСЛАВЯНИТЕ. Почна се . Тотална фалшификация която все повече и повече ще се разраства както ХАН ВМЕСТО КНЯЗ, ОСВОБОЖДЕНИЕ ВМЕСТО ОКУПАЦИЯ….
  И накрая няма България.
  Народ без история е стадо прасета и впоследствие изчезва по Гьобелс.
  Затова не се хващайте на приказките на някои слуги или полезни идиоти че миналото не е важно ,а трябва да гледаме напред.
  Благодаря на г-н Инджев че смело воюва на този фронт. Нямаме бъдеще с минало основано на лъжи. За съжаление силите са неравностойни, но до кога ли?

 2. Добро напомняне. Аз също се върнах към времето, когато го излъчваха. Казано честно, не беше лош от гледна точка на онези години, като изключим чисто пропагандните елементи. Само не разбрах какво общо има “На всеки километър”, че и той е набъркан.

 3. Успоредиците са страхотно точни.
  Баце не само е мечтал да бъде синя крушка но и при т.н. деполитизация през 1992г. гордо, свидетелства самият ТОЙ, отказва да си върне партбилета и гордо напусна системата кат мильо-партиец. Как не се намери досега един читав репортер да го пита под възглавницата ли си още пази книжката.
  Още по темата от Радан Кънев

  https://www.facebook.com/radan.kanev

 4. Малко съм разочарован от “Свободна Европа”. Очаквах радио с новини, публицистика и диспути а се получи поредния новинарски сайт. Има поне дузина такива в българския Интернет.

 5. На силните на деня още един път трябва да им светне лампичката,че по наше време нищо не се забравя. Винаги,ама винаги ще се намерят документи и хора с памят,които
  които

  ще светнат лампичката,осветяваща резултатите от тяхната тъпота и простащина.
  Ще се види това,за което те омотани от сладостите на властта не се досещат – тяхният ден не е безкраен.

 6. Лепа Брена, forever?

  https://kafeneto.wordpress.com/2019/01/21/градът-на-истината-и-лепа-брена/#respond

  Колко от феновете на сръбската певачка биха отворили долната връзка и ако да, биха проумяли за какво иде реч. Най-много да махнат “аристократично” с ръка и без да знаят, че “плагиатстват” биха повторили добри христов джуров-ЛАЗАР
  “Ами, такова беше времето”

  https://twitter.com/Skrepo_history

 7. Много загадъчно се държa Борисов на националната конференция на ГЕРБ . Аналогията с криминален филм е много сполучлива. Фабулата около репликата за “Синята лампичка ” се заплита. Mоже да означава какво ли не. Важнотo е обаче ,тези за които се отнася да са го разбрали. Tовa може да е например ,кметa на Пловдив Иван Тотев. Или някой друг местен активист ,чиято мечта cа тонове суджуци или скромен семеен хотел на девет етажа с 200 стаи . Разбира се, такива мечти не са чужди и на опозицията , в или извън парламента . Все пак ,човешко е. Пред такива идеали даже и Путин e безпомощен.
  Какво остава тогава за Борисов ,най-големият демократ ,лидерът на най-дясната ,най-истинската и най-голямaта партия в България . Tрудно е. C изключение на Бургас ,парите потъват като вода в пясък. Големите медии също не помагат. Mълчат си и оставят ГЕРБ да си работят на спокойствие ,централно и по места. Въобще, не му е лесно на Б.Борисов.
  Между другото предпоследната серия на cериалът “Синята лампа” e -„Когато маските се свалят“.

 8. Абсолютно прав е г-н Веселин Станчев за фалшифицирането на историята ни…“Откраднете историята на един народ и след сто години ще се превърне в стадо прасета, а след още сто ще изчезне” Гьобелс.

 9. Както винаги МУТРОмилЮционеропитекЪТ-бокоТИКВАТА повтаря САМО и ОТНОВО ба(л)кянтуристическите си ТЪПотии и проЗтотии. Нали си е и проЗД!
  И както може да се очаква , ТЪПотите ,които сега е изговорил в НДК нямат нищо общо със действителните причини за сриването на “гласоподавателите” МУ. Нищо не могат да направят и калинковите му “партийни статисти”, които вчера беше сбрал в НДК….защото…………ЗАЩОТО от тях НИЩО не зависи и те не са причината за “доближаването” на “рейтингите” на двата КЛОНИНГА на БКП – герб и бсп. – НЕ!
  Единствената ПРИЧИНА за това е САМИЯТ МУТРОмилЮционеропитек-бокоТИКВАТА,защото за последната година всеки ден е със нов ПОРЦИОНен скандал и ПОРЦИОНен гейт. И вместо МУТРОмилЮционеропитекЪТ-бокоТИКВАТА да чете поредните БЕЗсмислени ТЪПотии пред “партИЙНИТЕ” си КАЛИНКИ в НДК, той трябваше да започне да обяснява за ВСИЧКИТЕ си ПОРЦИОНни гейтове, които са ИСТИНСКАТА причина за срива на “партията” му –
  беленски гьол-гейт,Южен поток-гейт,Лукойл-гейт,ЦУМ-гейт,НДК-гейт,Пирин-гейт,КУМ-гейт,Своге-гейт,Магистрали-гейт,Хемус-гейт,ГеПи-гейт,Язовири-гейт,Танкер-гейт,…….Истанбулска конвенция-гейт,Евродоклад-гейт,Кривосъдие-гейт,ЦАЦАратура-гейт,КОНПИр-гейт,НАП-гейт,Излишъци-гейт,ОПГ-ДАНС-гейт,ОПГ-УБО-гейт,”служби”-гейт,милиция-гейт,ВСС-гейт,”спецКРИВОсъдие”-гейт,Младост-гейт,Ремонти-гейт,Фандъкова-гейт,Пловдив-гейт………ЧЕЗ-гейт, ТЕЦ-Варна-гейт…..
  И още МНОГО ПОРЦИОнни далавери за ЛОБИстките ОБРЪЧи и калинковоКРАСНОкожата бюрокраДция на МУТРОмилЮционеропитекЪТ-бокоТИКВАТА.
  Да не споменаваме и за десетките МИЛИАРДИ “усвоени” от ЕВРОфондовете и евроСУБСИДИИТЕ. Трябва само да си припомним НАЙ-отличителният ПОРЦИОНен скандал ,който НАПЪЛНО обяснява и определя истинската ПОРЦИОНна “пОлитика” на МУТРОмилЮционеропитекЪТ-бокоТИКВАТА , това е СУДЖУК-гейт.
  СУДЖУК-гейт е еманацията на герберокожите и техният ПОРЦИОНен “вождь” бокоТИКВАТА и неговият “шаман”-цвъкиУМНОТО.
  И в резИлтат на “успешното””управление” на МУТРОмилЮционеропитекът сега НРБ е след 120 място по свободата на словото, всички “медии” са КАЗИОНни, защото получават ПОРЦИОНни субсидии ,за да го възхваляват, докато той на постоянни “работни” екскурзионни пътешествия и туризъм до екзотични дестинации.
  И след като бокоТИКВАТА е постоянно на ба(л)кянтуристически “посещения”, той въобще даже и не е чул ,че има ОТВЕСЕН спад на чуждестранните “инвестиции” , които са ОТРИЦАТЕЛНИ.
  Също така въпреки примитивните лъжи за “растеж” на доходите в НРБ раждаемостта е спаднала с над 25%,само за една година, което НАПЪЛНО опровергава стЪкмистиките на “финансовата” КАЛИНКА-горанов, който разду ПРЕДизборно с над 30% инфлацията в НРБ, за да напълни “бюджета” с “ИЗЛИШЪЦИТЕ” , за да има достатъчно милиарди за ПРЕДизборните “порции” за ЛОБИстките ОБРЪЧи и РАЗПЛУТАТА калинковоКРАСНОкожа бюрокраДция на МУТРОмилЮционеропитекЪТ-бокоТИКВАТА.
  И заради ПРЕДизборните ПОРЦИИ инфлацията е 3-4 ПЪТИ по-голяма от “увеличението” на бюджетните заплати, и над 10 ПЪТИ инфлацията е по-голяма от “увеличението” на пенсиите с 3-4%!!!
  Всичко това са ИСТИНСКИТЕ причини за “доближаването на рейтингите” между герб и бсп.
  Вместо това ,МУТРОмилЮционеропитекЪТ-бокоТИКВАТА трябваше да премахне ДДС-то върху храните,лекарствата и книгите!
  ТРЯБВАШЕ да спре УВЕЛИЧЕНИЕТО на ДДС, данъците, социалните и здравните “осигуровки”, които отиват за ОГРОМНИТЕ “излишъци” в “бюджета” на бокоТИКВАТА!
  ТРЯБВАШЕ да ликвидира и демонополизира КАЗИОННИТЕ НЗОК и НОИ, да премахне ДДС върху здравната система ,което щеше да върне над 1,5 милиарда от ДДС-то за болниците, без да се повишават осигуровките и другите нерагламентирани “такси” в болниците!
  Същото важи и за ПОРЦИОНната “толсистема” и за огромното повишение на пътните данъци “застраховки” , заради ЛОБИстките ОБРЪЧи на МУТРОмилЮционеропитекЪТ-бокоТИКВАТА.
  Предизборната ПОРЦИОнна инфлация вдигна ПРЕДизборно цените и на електроенергията , петрола и природният газ, които ще вдигнат ПРЕДиборно ВСИЧКИ цени на стките ,които се прозвеждат от петрол,ток и газ. В добавка ще трябват и да се изплащат над 5 милиарда ЗАЕМИ на БЕХ и НЕК ,взети до сега заради беленският гьол и Цанков камък, а сега трябва да се вземат 10 ПЪТИ повече, над 50-60 миларда , за да продължат да се строят Южен поток и продължаването на беленският гьол!!!
  Ще се повиши и транспорта , заради бензина ,тока и газа, в добавка към ПОВИШЕНИТЕ тол-такси ,”застраховки” и винетки.
  След всичко това няма как да има “растеж” на доходите в НРБ, и отрицателните чуждестранни инвестиции и отрицателната раждаемост БЕЗапелационно го ДОКАЗВАТ и ПОТВЪРЖДАВАТ.

 10. П.П. Една малка корекция в последната част на горният ми пост:
  ……………….Предизборната ПОРЦИОнна инфлация вдигна ПРЕДизборно цените и на електроенергията , петрола и природният газ, които ще вдигнат ПРЕДиборно ВСИЧКИ цени на стоките и услугите ,които се прозвеждат от петрол,ток и газ…………………………………..

 11. Борисов бърза. Не е спокоен. Не му се стои затворен зад оградата. Не му се слиза сред народа без имунитет. Не му се отговаря за пострадалите от него и гербаджиите му хора и съдби.
  На иде Видовден.

 12. Към ВЕСЕЛИН СТАНЕВ:
  „Другата новина от днес е че бнт харчещ наши пари окончателно се оформя като първи стълб на хибридната война на русия срещу България. Още рано, рано в най- гледаното време съобщиха че днес е Бабинден. Празника е езически и води началото си от ПРАСЛАВЯНИТЕ. Почна се . Тотална фалшификация която все повече и повече ще се разраства както ХАН ВМЕСТО КНЯЗ,“

  Не е хибридна война. Това е НЕВЕЖЕСТВО.

  Славяните не са познавали БЪЛГАРСКИЯ КАЛЕНДАР, а всички празници на БЪЛГАРИТЕ са желязно свързани с него. БАБИН ДЕН се празнува на 8 януари. До приемането на византийското християнство от Борис, ВЛАДЕТЕЛИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ СА НОСИЛИ ТИТЛАТА КАН. Последният БЪЛГАРСКИ КАН и първи княз е Борис.

 13. “Последният БЪЛГАРСКИ КАН и първи княз е Борис.”
  негов наследник е Боико
  владетел на географски ширини сас лош
  мътриал

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.