Москва изтегли късата клечка и във Венецуела, вини “дългата ръка” на Вашингтон

Да превърнеш най-богата на петролни залежи държава в света в най-бедната на континента на юг от баснословно богатия Северноамерикански пазар е невероятен социален фокус. Той се оказа обаче по силите на венецуелските последователите на Фидел Кастро, който даде пример как от остров на високия жизнен стандарт – по висок на глава на населението от Япония в края на 50-те години на миналия век ( макар и с репресивен режим на власт), може да сътвориш регионален парий. 

Днешна Венецуела, превърната от проспериращ износител на петрол, в най-големия донор на бегълци в Южна Америка, заливайки съседите си с 3 милиона бежанци, осъмна с провъзгласил се за президент легитимен председател на Народното събрание, избран на 5 януари от опозиционното мнозинство във венецуелския парламент. 

Гонен, както и предишните ( прогонени, арестувани, малтретирани) лидери на опозицията, Хуан Гуайдо реагира срещу поредния побой над на демонстранти от страна на властите. Самият той арестуван в качеството на председател на Националното събрание от полицията само преди три дни, но освободен междувременно, този път реши да се изправи срещу репресивния режим. Младият инженер получи светкавичната подкрепа от ключови съседни държави, следящи с нарастваща тревога докъде могат да стигнат в потапянето на страната в хаос и братоубийства управляващите венецуелски соцекстремисти под водачеството на Николас Мадуро. Изключение направиха само левите правителства в Мексико, Боливия и – разбира се, в Куба. 

Хуан Гуайо се позова на член от конституцията , който му позволява да заеме поста временен президент на странната. 

Категорично на страната на Хуан Гуайдо застана и американския президент Тръмп. Това беше достатъчно за Мария Захарова да напише в качеството си на говорител на руското външно министерство от Алжир кратко обобщение в туитър, Според него западът по този начин показал истинското си “прогресивно” отношение към спазването на международното право. Което звучи толкова компетентно, колкото твърдението й, че Червената армия, а не българският народ, е спасила българските евреи по време на Втората световна война. Защото Латинска Америка, включително и Организацията на латиноамериканските държави, не са “запада”. Западът, например в лицето на ЕС, няма официална позиция до момента и това е разбираемо поради липсата на механизъм за бързо реагиране на общността по всякакви въпроси. 

Освен Русия и другата евразийска автокрация нямаше проблеми да реагира буквално за часове с подкрепа за изпадналия в беда техен колега по автократизъм Николас Мадуро. По сведения на световните агенция президентът на Турция се обадил по телефона на своя побратим Мадуро и му предложил помощ. Интересно как ще му помага – като му предостави убежище или подобно на Путин ще му изпрати на другия край на света като политическа демонстрация военни кораби и самолети “след дъжд качулка”?

Много по-сериозна заявка за възможно заинатяване на Мадуро и неговия режим идва от страна военния му министър Владимир Падрино Лопес. Декларацията му, че застава на страната на Мадуро – наследник на този пост на бившия командос от армията, починалия през 2013 г. Уго Чавес, е рецепта за гражданска война. В нея до момента жертвите вече са 14.

Колкото до упреците срещу 35 годишния Хуан Гуайо, че е извършил преврат, макар току-що да е спечелил избори, признати международно за легитимни ( за разлика от начина, по който Мадуро се наложи за президент), тъкмо в (пред)историята на социалистическия режим е закодиран превратаджийския ген. Защото предшественикът на Мадуро на президентския пост има в биографията си опит за военен преврат през 1992 г., лежа 2 години в затвора за това и с този ореол мобилизира политическата подкрепа на най-низшите слоеве от населението за себе си като бунтар срещу статуквото. Ако не се беше разболял от рак и починал тъкмо в навечерието на срива на световните цени на петрола, този доказан ( неуспял) превратаджия вероятно още щеше да управлява Венецуела с присъщата на местната военщина “твърда ръка”, каквато демонстрира и неговият имитатор Мадуро. 

Както и при други подобни случаи на хаос във вътрешните дела светът в момента следи по-скоро какви са външните реакции. САЩ бяха ясни чрез категоричната позиция на Тръмп за Хуан Гуайдо. Ясно е също и за Путин, че ако неговият клиент Мадуро, на когото Кремъл обещаваше големи продажби на руско оръжие, наистина бъде принуден да слезе от власт, това ще означава загуба на един от малкото приятели на Москва в света. 

И понеже е вероятно Путин пак да изтегли късата клечка в надпреварата за международните симпатии, неговата Захарова бърза да обвини за това дългата ръка на Вашингтон. Кой друг би могъл да вдъхнови стотиците хиляди отчаяни от глада, недоимъка, вечния дефицит, репресиите и всякакви форми на потисничество венецуелци, които буквално въстанаха срещу виновниците за всичко това! В този смисъл, автоматичната заучена реакция на Москва е доста безмозъчна. Тя прави комплимент на американското влияние, като му вменява всесилието да управлява стремежа на венецуелците към свобода. 

 

9 мнения за “Москва изтегли късата клечка и във Венецуела, вини “дългата ръка” на Вашингтон”

 1. Гледах неотдавна репортаж ,как венецуелците живеещи по границата с Колумбия ,пазаруват там сапун,тоалетна хартия и какво ли не.Колко познато с нашата “комунистическа” история.А само преди другият превратаджия Чавес да ги съсипе ,идваха в Америка и изкупуваха най големите джипове и пикапи.Бензина им струваше няколко цента за литър.Някак си има разлика,нали.Наистина комунетата ,марионетки на рашата им трябват само 20 на години и могат да съсипят инай проспериращата държава!

 2. Виц от “златната решетка”: Ако в Сахара победи комунизма, то пясъка ще е дефицитен!
  Юридически е много спорно решението за нов президент…. избори си трябват, но там наистина положението е уникално. Дано народа да не се изтрепе.

 3. Акциите на Роснефт губят милиарди….. а инфлацията на боливара гони 1 700 000%!

 4. Обичайните заподозрени в подкрепа на мадуро: Русия, Китай, Турция.

 5. За КАКВА “легитимность” говори путлеристката сука захарова?!!?
  Та нали нейният гасударь – альфа-сАбаката Путлер е ТОТАЛно НЕлегетимен ,според руската Конституция и според руските закони?!?!?! Извърши НЕлегетимни военни действия и окупация срещу “братските” украински и грузински народи!
  Подготви преврат срещу легитимният арменски президент , още докато беше начальник на КГБ, преди 20 години.
  Назначи хибридни бандитски режими в Унгария, НРБ,Македония. Намесвасе в легитимните избори в Англия,САЩ,Франция,Германия,Италия,Каталуния,….ит.н..
  В момента помага на “братските” НЕлегитимни диктатори в ислямистки (т)ИРАН, Турция и Сирия, да не споменаваме и за Египет, Судан,ЦАР, Либия,Куба , Венесуела и ИДИЛ ,талибаните и т.н…..и .т.н.
  И да наистна САЩ би трябвало да се намесват в Венесуела. След като чавес монтира над 100 000 кубински ПАРАЗИТА от кастровските “съветници” в внесуелската армия, венесуелските “служби”, в цялата венесуелска администрация. Същото беше и положението в колонията НРБ, преди 1989г., И тук , формално, уж нямаше разположени съветски войски ,както в Чехия и ГДР, но във всеки завод и във всяко министерство, във всяко управление на ДС и милицията, имаше ОГРОМНО количество слухтящи НАДЗИРАТЕЛИ от КГБ и политкомисари от КПСС, които бяха “командировани” от “братският” СССР ,и от “вождь” сталин!
  Ето такъв беше “ограниченият” “суверенитет” на НРБ – навсякъде беше натъпкано със съветски “съветници” , на “бюджетна издръжка” в НРБ!
  И ,сега, същото е положението и във Венесуела,където “съветниците” са кубински , а в добавка към тях са назначени и личните “съветници” и на Путлер!
  П.П. А колкото до влиянието на САЩ и Запада, нека путлеристката шлюха-захарова погледне КЪДЕ мигрират собствените им руски крепостни ,които предпочитат да заминат към “омразният” Запад , и към САЩ, а не към “традиционните” “братски” ТИРАНи и диктатори!
  И да ,наистина трябва да се сочи бандитският режим във Венесуела, за да показва на “левите” и “десните” ПОПУЛИСТИ в Европа и САЩ, до къде може да се стигне ,когато инфантилните им “вождове”,като – МАдуро,чавес,Льо Пен, Фараж, Тръмп, Орбан,Качински и бокоТИКВАТА се докопат до властта!
  И нека тогава всеки ИЗБИРА ,дали иска да живее като в “соросоидският” Запад, или иска да живее под диктаторска ХУНТА на ТИРАНи,като – Путлер,Ердоган,Мадуро,Орбан, и бокоТИКВАТА.
  Само да припомня ,че преди месец “арийският” ХУНгарец Орбан вече въведе ,официално, ангарията в неговият ХУНгарски рай(Х)! Същото е е и в милЮционерският бандитусстан НРБ, където вече дори и не изброяваме всичките ежеСЕКУНДНИ ПОРЦИИ и далавери на неговият МУТРОмилЮционерски “колега” – бокоТИКВАТА!
  Нека всеки преценява, когато отива да гласува пред урните! Дали ще ПРЕДПОЧЕТЕ Западната “неЛЕГИТИМНОСТ” , или ще гласува пак за “легитимните” КРАСНОкожи путлеристи и ба(л)кянтуристи в НРБ!

 6. До ВИСОК:,,Дано народа да не се изтрепе.”Абсолютно вярно и напълно съгласен.От себе си бих добавил:Ако народът(на Венецуела)не помъдрее,ще Мадурее.
  Поздрави.Жив и здрав!

 7. Интересно нашите мадуредци каква позиция ще заемат ,ще има да се услушват ,да изчакват , ще снииишават по байтошовски и накрая ще се изокат …

 8. @НЕлегалтимностть

  Поздравления за коментара!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.