Свободата ( и на журналиста) е личен избор, не става с връзки

IMG_9908

 

 

 

 

 

Чували сме за цинизма на полицаи и лекари ( да спомена само две професии), които на работното си място се подиграват и дори се гаврят със зависими от тях хора, изпаднали в безпомощно състояние. Рядко обаче се пропуква омертата на срамното мълчание около цинизма в журналистическата професия. Няма да е голямо преувеличение да се каже, че по – скоро бивш шпионин ще разкаже нещо от кухнята на шпионажа, отколкото журналист да си признае, че години наред е лъгал напълно съзнателно срещу заплащане.

В този смисъл един пенсиониран руски телевизионен оператор прави забележителна изповед пред “Свободна Европа”. Само заглавието  на интервюто с проговорилия руснак е достатъчно: “Твой ред е да лъжеш”.https://www.svobodnaevropa.bg/a/29729276.html

Всеки днешен български журналист, а и вчерашен също, веднага открива аналогиите с български адрес. Може би у нас пропадането на журналистическия морал да не е толкова всеобхватно и повсеместно, но е също толкова дълбоко. И това е още един показател, по който България бива тласкана по пътя към превръщането й в една малка Русия ( както не веднъж съм писал във връзка с други аналогии).

Не вярвам репликата ми да предизвика някакъв порив към откровеност по темата от страна на колегите. Обвързването със заплатите и бонусите, зависимостите от задлъжнялостта, юридическите примки около врата на журналиста и прочее грозни страни на външния журналистически блясък са сред вътрешните механизми, които превърнаха професията в неприлична дума сред потребителите. При това те виждат само “готовите кренвирши” , а не самия производствен процес в цеховете за производство на новини. Както е казал е Бисмарк за политиката: тя е като кренвиршите- ако хората знаеха от какво се правят никога нямаше да ги ядат. Важи и за журналистиката у нас.

При комунизма поне беше просто – правиш, каквото са ти наредили и не претендираш, че си герой. Така беше навсякъде. Как инженерът да обвини архитекта или писателя, че изпълнява държавно-партийната повеля, когато той също й беше подвластен – и като правило, без съпротива срещу диктата по веригата.  Нямаше илюзии. Всички знаят, че не си герой и ти не претендираш за нещо повече. Виновна е “ситемата”. 

Ами сега, когато се бием в гърдите, че сме свободни? Чия е вината за кривото медийно огледало?

Ето няколко съвета от свободен журналист, който си плати цената за свободата и може да се нарече такъв без да му пука, че ще ядоса окованите с договори и бонуси в луксозните студия братя и сестри по професия. Някои от тях в частни разговори откровено ми завиждат, че мога да си го позволя.

Не вярвайте, че сте им драги, уважаеми зрители. Особено ако си позволявате да ги безпокоите и да им нарушавате комфорта на монолога. В действителност ви наричат “пациенти”, “луди “, онези с “блесналия поглед”, а в зависимост от партийното ви пристрастие за коментиращите ви зад кадър сте “сини каски”,  “ червени боклуци” или най – общо казано сте “лумпени”. А пък пишещият тези редове, понеже е нарушил омертата, става все по-малко драг за бившите си колеги, за които е удобно да бъда определян като “твърде пристрастен” заради пристрастяването ми към истината или “поне” към собствената независимост. 

Не вярвайте на лозунгите на екрана от рода на “новините, каквито са”. Защото те са такива, каквито началниците са преценили, че трябва да бъдат подбрани, а понякога и манипулирани. Само няколко бегли примера от централните новини на БНТ, които тези дни ми направиха впечатление по русофилска линия. 

Упорито, емисия след емисия, в новините на държавната телевизия водещият разказваше за трагедията със срутения жилищен блок в Магнитогорск. Направи ли ви впечатление – в Магнитогорск, без да се споменава Русия. Не че някой ще бъде заблуден ( ако се интересува къде е Магнитогорск), но все пак за Русия явно инструкцията е като за скъп покойник – да не се споменава с лошо. 

Споменавал съм, че в БТА навремето висеше голям надпис над работното място на дежурния международен редактор, който да му напомня ( особено през нощта, когато плува сам в информационния поток и лови в него новини за консумация от слушателите на радиото). С големи букви се забраняваше да пуска каквато и да било новина за водещата тема в световния новинарски обмен, каквито бяха събитията на пекинския площад Тянанмън, където студенти дни наред протестираха с настояване за демокрация в комунистически Китай. Смазването им с танкове се падна точно на моето нощно дежурство на 3 срещу 4 юни 1989 г. На сутринта заявих, че ми иде да се махна, но само  ми се изсмяха на безсилието ми. Началството ми отвърна с опакото на ръката си да не се правя на интересен…

Но все пак опитах да бъда опак. На заседание на националното ръководство на Клуба на младия журналист предложих от името на младите на журналисти да излезем с декларация в подкрепа на смазания студентски бунт в Китай ( мимоходом предложих също да подкрепим Маргарита Михнева, която беше уволнена от телевизията заради репортаж за някакъв провинциален полицай). Споменавал съм с какво ледено мълчание бях посрещнат и не искам да се повтарям, припомняйки имената на реагиралите осъдително спрямо моето предложение. 

Състоялото се “чудо” обаче явно се разчу. На следващото ни заседание пристигна дисидентът Пламен Даракчиев да се запознае с мен и да ме подкрепи. Насаме се разбрахме да опитаме да направим независим профсъюз в БТА, но събитията със свалянето на Живков ни изпревариха и вече закипя масова пречистваща дейност, вкл. от страна на активирани за целта другари, чиято задача е била да овладеят положението.

По този повод да спомена ( за пръв път), че цяла синдикална делегация от Националното радио дойде да ме уговаря да се кандидатирам за шеф на тази институция, но им отказах с аргумента, че съм избран от общо събрание на БТА да изпълнявам временно до назначаването на титуляр подобна длъжност точно в този директорски кабинет и не мога да предам доверието на колегите си от лакомия за нещо повече. 

Но да се върна към втория пример как се “спестяват” важни детайли в новините на БНТ. Например чрез изречението “днес стана известно” , което прозвуча от екрана във връзка с разкритието на “Свободна Европа” за руския милиардер Сергей Адониев, лишен от българско гражданство още миналото лято, когато “партньорски служби” явно са обърнали внимание на нашенците, че въпросният приближен до Путин олигарх е излъгал относно чистото си съдебно минало и се е сдобил незаконно с български паспорт. От една страна БНТ съобщи новината, но “пропусна” да спомене, че на втория ден от своето завръщане в българската публичност именно американската медия “Свободна европа” влезе в ролята на производител на новини, “спестени” на българите от българските власти. 

Накрая да обобщя: когато журналист си загуби работата има и добра новина в този факт. Защото се изправя пред избора дали да се върне  на сцената (с цената на още по-големи компромиси обикновено) към познатия живот сред лъжи и нагаждачество или да избере трънливия, но сладък път на свободата. Не е лесен този избор, но е наистина личен. Не става с “връзки”. 

16 мнения за “Свободата ( и на журналиста) е личен избор, не става с връзки”

 1. Да е жива и здрава Европа отново. С решението на радио Свободна Европа да це върне в България, нещата могат да тръгнат в правилната посока и да се ограничи корупциятана политиците и администрацията. А корупцията на обществените нива е възможно да се пребори, само когато всеки един се бори индивидуално с нея. Да не дава подкупи на лекари, полицаи, съдии, кметове, кметици, служители и т.н.

 2. Статията от 1993г.”Ваймарска Русия” на историкът Александър Янов избрал свободата емигрирайки в САЩ още през 1974г. коментирана днес от блогара Андрей Малгин е разписала оттогава до днес с поразителна точност какво следва в постсъветска раззия. Аналогиите с победената в ПСВ германска империя са 1:1. Лилипутът в кремъл е само пионка на закономерностите довели до сегашният хал на Педерацията.

  https://www.obozrevatel.com/russia/katastrofu-ne-predupredit-ili-neizbezhnyij-putin.htm?fbclid=IwAR16cswTzLdC6kS9osDWlfPSOGhLSQArKS51XwtzdFoixnlL__iPhB98xgc

 3. Докато четох днешният материал на Иво неволно си спомних редове от поезията на Христо Ботев:

  И страшно е, майко, и весело!…
  Там… там буря кърши клонове,
  а сабля ги свива на венец!

 4. Само за протокола
  По наличие на продукти от нови технологии РФ заема в света 124-та позиция, по показателят усвояване на технологични предприятия – 126-та.
  Русия изразходва само 1.14% от бюджета за иновационни разработки.

 5. Ето ,буквално вчера, ба(л)кянтуристическият “вождь” на калинковоКРАСНОкожите – МУТРОмилЮционеропитекЪТ-бокоТИКВАТА, заедно със физкултурният си “шамань”-цвъкиУМНОТО, е съчинил поредният си милЮционерски “закон” за “защита на личните данни”, който е изпратил до назначените си дУпетати в “парламенТа” му, за да му го “гласуват”.
  Както може да се очаква почти всичките калинковоКРАСНОкожи дУпетати са милЮционерски “кадри”, и сред тях няма никакви юристи, дори завършили в плевенският рабфУк, като “мамата на нацията” – цачева! Дори такива,като нея, НЯМА вече в изцяло милЮционерският парламент на бокоТИКВАТА!
  И тъй като в целият си трети “мандат” МУТРОмилЮционеропитекЪТ-бокоТИКВАТА си съчинява само ЛОБИстки “закони” за “ЗАЩИТА” на милЮционерската му “държава”, то и вчерашният МУ “закон” за “ЗАЩИТА” на “личните МУ данни”, сътворен от НАЙ-милЮционерският “юрист” на НРБ – кирилов, не прави “изключение” от предишните “закони” за “ЗАЩИТА на ПОРЦИОНната “държава”” на МУТРОмилЮционеропитекЪТ-бокоТИКВАТА!
  Преди имаше ЗЗД , а след това БКП имаше Член пръви, а сега имаме ПОРЦИОНни “закони” за “ЗАЩИТА” на милЮционерската ба(л)кянтуристическа “държава”!
  Но ,от друга страна всеки работодател събира личните данни за своите служители, НАЛИ! И след като всички ДАНЪКоплатци в НРБ са де-факто, и де-юре , РАБОТОДАТЕЛИ на всичкиТЕ “държавни” “служители” от РАЗПЛУТАТА калиноковоКРАСНОкожа бюрокраДция на МУТРОмилЮционеропитекЪТ-бокоТИКВАТА , то това дава ПРАВОТО на всеки ДАНЪКоплатец да има СВОБОДЕН достъп до “ЛИЧНИТЕ данни” на своите ПОДЧИНЕНИ от РАЗПЛУТАТА калинковоКРАСНОкожа бюроктаДция на МУТРОмилЮционеропитекЪТ-бокоТИКВАТА….НАЛИ!!!
  Всеки ДАНЪКоплатец, и даже всеки ЕВРОпейски ДАНЪКоплатец, ТРЯБВА да имат СВОБОДЕН достъп до личните данни – от чистачката в селското читалище ,и до самият “вождь” на НРБ – МУТРОмилЮционеропитекЪТ-бокоТИКВАТА!
  КОЙто иска да са му “защитени” личните данни ,трябва да си подаде оставката, като “държавен” “служитель”, и едва след като стане “обикновен” ДАНЪКоплатец, той вече ще е РАБОТОДАТЕЛ на своите ПОДЧИНЕНИ “държавни” “служители”, и ще има правото на ЗАЩИТА на ЛИЧНИТЕ си данни!
  ВСЕКИ обикновен ДАНЪКоплатец ТРЯБВА да знае ВСИЧКО за своите ПОДЧИНЕНИ от “държавната” бюрокраДция. От личните данни, до “личните” ОФШОРНИ сметки на “държавните””служители” и “дъравните””вождове”, НАЛИ!!!!…
  П.П. И само да припомня на МУТРОмилЮционеропитекЪТ-бокоТИКВАТА как се “защитават” ЛИЧНИТЕ данни в НРБ. Преди 4-5 години,когато имаше протести, и протестъри ,срещу монтирането на пеевски за шеф на ОПГ-ДАНС, тогава ИЗЧЕЗНАХА ,и бяха ОТКРАДНАТИ, електронни бази с ЛИЧНИ данни на ВСИЧКИТЕ ДАНЪКоплатци в НРБ. И вече 5 години след тази ГРАНДИОЗНА кражба все още МУТРОмилЮционеропитекЪТ-бокоТИКВАТА не е намерил КОЙ? е открадна ЦЯЛАТА лична информация за гражданите на НРБ!!!
  А сега , все ОЩЕ ,МУТРОмилЮционеропитекЪТ-бокоТИКВАТА иска да да “ЗАЩИТАВА” личните си данни?!?!! И даже си е СЪЧИНИЛ собствен “закон” за “ЗАЩИТА” на личните данни?!?!?!!?!?!

 6. Снимката много ми хареса! Излъчва безгрижие.Чакаме хубави коктейли,любимите хора са до мен! А за свободата,като личен изборен точно така.Всеки се страхува от свободния по дух човек. Иска да го контролира и експлоатира. С вас г-н Инджев няма да стане! Няма да убият почтеността ви! Няма да смажат и духа ви! Поздравления и за делото! Ние сме със вас!Чао до 13 февруари!!!

 7. П.П.П. Да допълня , КАРЖБАТА на ЛИЧНИТЕ данни на ДАНЪКоплатците стана от базата данни на МВР, когато министър на милицията беше сарайско-библиотекарският “кадър” – йовчев, а пък генсек на милицията беше – лясковският “стратег”, който доскоро беше “личен координатор” на Атака ,и на сидеров…..

 8. Като си припомня,че Лили Маринкова работеше в Свободна Европа и след това с какви усилия работеше против управлението на СДС и лансираше индиректно лъжата,че Иван Костов е циганин и работата и в БНР…

 9. Свидетелства Михаил Полтаранин, първи вицепремиер през периода 1990-1993г.
  През 1950г. в Далечният изток по време на корейската война янките унищожават 103 самолета. За което и не само заради това отравят сталин.

 10. Г-н Инджев и Леонид Кривченков /пред Д.Волчук вж.”Кафенето/ разкриват гнилата природа на медиите в остатъчния СССР и постНРБ.

  Не си спомням Лили Маринкова да е работила в “Свободна Европа”.Не й е било мястото там,защото тя е нищо повече от една себевлюбена провинциалистка от Своге.

 11. Ех, Иво, защо няма повече журналисти като теб? С твоя талант, смелост и ерудиция? Повечето са жалки мижитурки! Страхливци!

 12. До АСЕН:Лили Маринкова е от Елхово,след уволнение от БНР,през 1995 работи в радио Свободна Европа,преместено същата година от Мюнхен в Прага.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.