Една улична епитафия на гроба на така нареченото българско общество

Главният проблем на така нареченото българското общество не са отделните му елементи и сегменти, като липсата на справедливост, бедността, демографската деградация и дори сборът от тях, а е самият факт, че е “така наречено”. А имаше такова нещо като българско общество през 90-те години на миналия век!

При цялото си несъвършенство и наивитет, гражданското ни общество съществуваше и беше чувствително спрямо рецидивите на близкото минало. И не става дума за някаква идеализация на онова десетилетие, което съвсем не беше идеално с бурния си политически климат. Но беше много по-реално, отговарящо на нагласите и на различните слоеве от населението. Много от днешните безобразия , плод на прозрачния сговор на популисткото състезание между власт и опозиция нямаше да минат през през 90-те години без остра обществена реакция. Заради принципи, а не заради конкретно настъпен мазол на отделна професионална гилдия.

FC0DAA98-0E90-4FA4-BD89-D097E2911A45

Контурите на плурализма до такава степен са се размили в наше време под триенето на все по-гладките камъни на двуполюсния модел, че брашното, мелено от тях, служи за лепило между водещите по рейтинг партии и за запушване на усти, вместо от него да бъде омесена общонационалната пита на втасалата неотдавна българска демокрация. Примерите как тези партии си напасват позициите и дебнат какво да откраднат една от друга за целите на своя рейтинг са многобройни и видими за всички.

Принципите вече откровено са загърбени. Левите станаха консерватори, а национал популистите дават тон за маршова песен в лагерите на консервативните левичари и десните борци срещу либерализма.  

Авторът на тези редове се опитваше години наред да обръща внимание върху факта, че в това мътно блато шараните у нас стават плячка на хищната руска пропагандна щука. Но трябваше тя да се развихри в Крим през 2014 г. , за да стане ясно на целия свят, а след това и на мнозина у нас, че имперският орел и кремълската щука действат заедно срещу българския рак, който отстъпи от основни демократични принципи. Доколкото моя милост успява да регистрира, някои партии, пострадали от липсата на обединителен ориентир, какъвто е заплахата от всепроникващата атака на орела и щуката, дават признаци на осъзнаване. Но дали не е късно и прекалено плахо? 

Лицето на русофилщината през последните десетина години така се беше престарало в мобилизирането на русофилския вот, че се наложи самата Москва да го усмирява. Изпрати му юмрук в лицето, нанесен от едно непознато преди на публиката лице, оказало се по-голям путинист от самия Сидеров ( а ние си мислехме, че това не е възможно). Така Сидеров се оказа в беда. Обещаваше Русия да ни спасява от еврегейското иго, а тя не можа или не пожела да го спаси от някакъв си български съд. Той му лепна присъда за нахлуването в НАТФИЗ в края на същата тази 2015 г., през която атакистът достигна апогея на проруската истерия, кълнейки се ( на 6 април същата година от екрана на своята телевизия “Алфа”), че през май категорично ще има война между САЩ и Русия, в която българите трябва да застанат на страната на Русия. 

“Ченгесарите от ЦРУ обикалят и посочват в кой хотел ще бъдат настанени НАТО-вски войски, които ще бъдат пратени да убиват наши братя (бел.ред.- руснаци) на бойното поле на Украйна. Това ще стане през месец май. Информацията ми е сигурна, тя е надеждна и времето ще покаже, че съм прав”, предвеща Сидеров.

“Това как се нарича – мобилизация, военно положение. Аз друга дума не мога да намеря”, заяви Сидеров.

Според него вече било повече от ясно, че се очаква истинска война”, кълнеше се той. https://offnews.bg/politika/siderov-prez-maj-zapochva-vojnata-mezhdu-sasht-i-rusia-486231.html

В цитираното по горе предаване Сидеров обясняваше също колко нищожно било значението на европейските фондове за България, докато Русия ни предлагала ( ей, така – както предлагаше на Янукович в Украйна, за да се откаже от евроинтеграцията на страната, което положи началото на протестите в Киев в края на 2013 г.) цели 15 милиарда евро.

Как трябваше обществото, ако имаше такова, да постъпи с такъв лъжепророк, опроверган с времето? Много ясно, трябваше да го забрави, но само при едно условие: ако изобщо имаше такова нещо като българско общество, способно да запамети за повече от ден-два два лъжите на лъжепророците.

Но как да се случи това, след като медиите отказват да опресняват тази памет? Напротив, те му помагат да замита следите от лъжите си.Той им е супер интересен, направо “вкусен”, казано на жаргона на консуматорските медии. Ето защо и днес лъжепророкът за хиляден път беше на екрана на телевизия с масова аудитория ( понеже му е малко да си има собствена, на което от БСП му завидяха и сега го копират и в това отношение). 

И какво да чуем от Сидеров днес? Загрижил се е, че не е европейско да има висок праг за европейските избори – същите, чието начало миналият път ознаменува с верноподаническо откриване на предизборната си кампания в Москва. Направо е станал борец за повече Европа в рамките на българската демокрация, която той така яростно се опитваше да русифицира цяло десетилетие. 

Ерозията на паметта доведе до корозия ма “матр’яла” ( по Бойко Борисов), употребяван за предизборните конструкции от инженерите на обществената апатия. Изразът “лява ръка, десен джоб” се превърна от метафора в буквален похват за прехвърляне на активи и пасиви в политиката. Ето защо на една софийска сграда някой е напсувал всички ( на снимката, с извинение за това “откровение”). Което звучи като епитафия на гроба на така нареченото българско общество и като апотеоз на безмозъчния индивидуализъм – такъв, до какъвто популистите много искаха да ни докарат в замяна на либералното “аз”.

IMG_0145

 

9 мнения за “Една улична епитафия на гроба на така нареченото българско общество”

 1. Науката психология се развива. Само че достиженията и се ползват от масква, която на възлови места има свои пионки, които промиват мозъците на Българите до пълно оглупяване, оскотяване и психични заболявания. Зареждайки бензин на бензиностанция, купувайки нещо от магазина на хората им са изчезнали усмивките. Един друг хората почват да се гледат като врагове. Това като констатация го наблюдавам напоследък много силно изразено. Търси се решение.

 2. Та казвате, че КГБ, ДС и братските им служби са измислили цялата (не театър, не цирк, а откровена)свинщина с “с прехода към демокрация и пазарна икономика” без да взаимстват нищо от запада?
  Моделът е “пари->медии->власт-пари”.
  Дълбоко се съмнявам,

 3. , че съвременната западна демокрация отразява волята на народа, щом е възможно американските избори да се манипулират от няколко хиляди публикации във Фейсбук и Труйтър.
  Като говорим за егоизъм, да си затворим ли очите за Брекзит и Планът Макрон, а какво е да си арабин в Германия?

  Графитът предизвика усмивка в мен, допада ми!
  Съжалявам, времето на илюзиите отмина безвъзвратно!
  Сами сме, няма какво да очакваме и на какво да се надяваме.
  Както беше написал Митко Воев “Ще се обичам сам!”

 4. Ей, за туй иде реч. Новина с нулев шанс да стигне до родните масмедии. Добре де, станалото-станало и в наше време, в епохата на тотален интернет да се разчита на финалните реплики на култовият български соцфилм “Кит” е не само наивно но и страшно глупаво. Цитирам по памет, смисълът запазен 1 към 1:
  “-Истината един ден ще излезе наяве.
  -Но ще бъде твърде късно.”
  https://www.facebook.com/KhanchoKojouharov/posts/2217062675013385

 5. В България няма такова нещо като гражданско общество. Има общност на хора (степен – народ), които по силата на обстоятелствата живеят на една територия и са принудени да се понасят, но всеки се спасява поединично. За да се формира гражданско общество са необходими три предпоставки – наличие на държава, нация (граждански договор чрез истинска конституция) и висока степен на законност. И трите липсват. В разбойнически стан няма как да се формира гражданско общество. Червената мафия това го разбира много добре и съвсем целенасочено поддържа насипното състояние на “държавата”. Не се подвеждайте по това че се разиграва някакво театро за демокрация, медии, пазар и т.н. Всичките тези неща са менте = псевдо = квази. България все още не е достигнала равнището на елементарен нормалитет.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.