КУЛТЪТ КЪМ ЕЛЕНА ЙОНЧЕВА СРЕД МОСКОВСКАТА ПЕТА КОЛОНА БЕШЕ ГРАДЕН ДЪЛГО – ДОЙДЕ МОМЕНТЪТ ДА Я ОГЛАВИ

ОБНОВЕНА НА 28 01. в 22. 25 ч.

Казусът с обвиненията на прокуратурата срещу Елена Йончева за пране на пари поражда серия от въпроси, първият от които е:  в какво качество да я коментираме. Защото обвинението срещу нея е в ролята й на журналист. Днес тя е депутат и е превърната от партията, в която формално не членува , в кауза за тази партия. Уникално признание за липсата на истинска партийна визия на БСП, която иначе претендира да борави с програмен визионерски документ, наречен именно “визия”.

 

Видя се по този начин, че не е нужно да си член на БСП, за да я поведеш. Далеч по-важно е да бъдеш припознат от Москва за тази роля. Партийците, начело с формалния си председател Нинова, веднага прегърнаха указанието – нещо като обявяването на курс към въоръжена борба след дълга колаборация с врага ( като през 1941 г.). От вражеския окоп в ГЕРБ  някои забелязаха тази “подробност”, но си спестиха коментара, за да не подразнят Путин със своята проницателност.

 

Йончева не е първият безпартиен коз на БСП от първа величина. Много са. От Гиньо Ганев и Благовест Сендов, през Антон Дончев, акад. Георги Марков и проф. Андрей Пантев. Общото между всички тях е преклонението пред Русия и неуморната работа за утвърждаване на нейното влияние у нас. На ред е Йончева да поведе този казачок и то с ореола на страдалец, макар ни най-малко да не е пострадала на този етап.

 

Не веднъж съм призовавал за яснота по отношение на публичния образ, с който ни се представят остриетата на БСП. Най – ярък беше досега примерът с Велислава Дърева ( на снимката по-долу), която упорито продължават да рекламират като “журналист” при гостуванията й като телевизионен коментатор, макар тя да е политик от върховете на най-дълго управлявалата партия в България. Не е никакъв борец срещу статуквото, част от което е вече почти 30 години. Беше сред най-близкото обкръжение на всемогъщия Луканов, после бранеше своя Жан и наследилия го Първанов ( от критици като пишещия тези редове), а за Станишев беше нещо като постоянна брошка на пропагандния ревер ( защото са социалисти, ако си спомняте тази книжка, която се рекламираше с нейната физиономия в телевизионните репортажи).

c875c67fdb

 

 

 

 

 

 

Сега Елена Йончева иззе функцията на Дърева. Цял партиен конгрес я припозна с аплодисменти на крака като новата Жана Д’арк на БСП, която  безпартийно ще поведе партийците към победа над онези, от които столетницата не се отличава с нищо по изключително важни въпроси, свързани с руските енергийни проекти или с ухажването на избирателите чрез заиграване с дълбоко вкоренената у нас хомофобия от руски щам.

Това открояване и култът към личността на Йончева я лишава от толкова старателно градения й ореол на уж безпристрастен съдник по ключови въпроси от външната политика.  Тя никога не е била неутрална и досега. Само че този факт удобно се заобикаляше от онези, които я лансираха, толерираха и финансираха години наред. Дали е прала пари, това наистина трябва да кажат съответните проверяващи институции, както и съдът накрая. Но че переше образа на Русия на Путин и застана на страната на всички мракобесни руски тези в центъра на “горещите точки” около нас, това е истина без необходимост от специално разследване. Направил съм си труда да реагирам по горещите следи на горещите й пледоарии с московските опорни точки, което лесно може да се види от многобройните ми задочни възражения срещу нейните изяви през годините.

Днес някои изведнъж “откриват” колко вредна ( за началниците им ) се оказва Йончева. Пишещият тук многократно е обръщал внимание върху обстоятелство, че тя е водещо лице на проруските внушения в българското публично пространство под прикритието на специалист по международните въпроси, коментатор и автор на филми, хвалени масово дори и от онези, които сега взимат завоя в угода властта, обяснявайки иначе не без основание, че БСП и Йончева “прогледнаха” за употребата на прокуратурата за разправа с опоненти на управниците едва, когато самата тя се оказа застрашена от конкретно криминално обвинение.

Обръщал съм и преди внимание, че възторгът от журналистическата дейност на Йончева прави лоша услуга на евроатлантическа България. Но се оказах доста самотен в опитите да припомням, че тя легитимира скандално сръбския военнопрестъпник Аркан с интервю, което го показа като един симпатяга и борец за свобода, а не като главатар на кръвожадната сръбска банда, какъвто беше известен на целия свят. Как ли е бил уговорен да я допусне до себе си без да се притеснява, че тя няма да го представи в лоша светлина при монтажа ( уговорка, която тя желязно спази )? Кой ще да е ходатайствал за нея?

Вероятно се е ползвала с онази подкрепа, която я изпрати с камера и микрофон в Донбас. Той й докара международна известност под формата на персонална санкция от Киев  през септември 2015 г. под номер 59 в списъка на чужденците, на които е забранено да посещават Украйна. За сметка на това в Москва е винаги добре дошла . Нито веднъж не съгреши срещу правата московска линия, включително по отношение на войната в Сирия, повтаряйки мантрата на Путин, че ако сирийският президент Асад бъде свален в Сирия ще стане като в Либия ( например в интервю по БНР на 16 септември 2016 г.).

 

А в Либия днес започва да става както в Сирия вчера.

В бившата джамахирия  ( либийска дума за нещо като “народна соцдемокрация” без аналог в  иначе лексикално баснословно богатия арабски език, измислена от режима на Кадафи, за който шумно скърби Путин) , все  се повече се намесва Кремъл, възползвайки се от вакуума на западния ангажимент.

За своята правоверност по отношение на правата московска вяра Йончева е смятана за героиня на фронта на обективната журналистика у нас. Ето защо в крайна сметка беше взета на въоръжение от БСП в депутатските й редици, минавайки пътьом през цитаделата на селектирания от Решетников президент Румен Радев.

Край на мимикрията. Само че е някак неудобно сега за всички, които папагалски повтаряха колко е велика, да признаят, че са “проспали” нейната роля на водеща фигура във формирането на обществено мнение в полза на кремълските опорни точки. Самата Йончева отбелязва не без елемент на неосъзната (само)ирония, че е избрана за мишена едва, когато е засегнала лично премиера с обвинения за притежаване на къща в Барселона на стойност, каквато не може да бъде оправдана от доходите му.  Ако вникнем в логиката на това прозрение, то съдържа оценката, че да си рупор на Путин в България не е нещо, което задейства алармената система на евроатлантическа България.

Някой ще каже “къде ти е журналистическата солидарност, бе”. Ами, няма я. Не мога да съм солидарен с една емблема зад фалшива фасада, която отдавна съм разобличил като такава. И сега да се отметна от себе си ли? Това, че Йончева е професионалист в упражняването на дейността си не я прави автоматично недосегаема за перото на онзи, който не си е мълчал и преди по същия въпрос за ролята й на “мека сила” в налагането на руското влияние в България. Да не говорим, че не виждам Йончева да е пострадала- нито си е загубила работата ( както някои журналисти, гоненията срещу които тя е премълчавала солидарно с гонителите). Тя премина от лагера на журналистиката в противниковия окоп на политиците. Не страда от принудителен битов аскетизъм, да се изразя най-меко. Тъкмо напротив.

Журналистическата солидарност, впрочем, е обесена на партийния пилон у нас не от днес и не от моя милост. Случи ( ми ) се още през 1993 г. Журналистката Клара Маринова, прототип на Елена Йончева като депутат от БСП, подвикваше от първата редица на Народното събрание “това момче” ( т.е. директорът на БТА Иво Инджев ) да бъде на момента уволнен ( по неприкрито политически причини). Така и стана. Повече от веднъж беше уволнявано “момчето” ( на снимката от екрана на БНТ по онова време ) през годините след това под аплодисментите на безпартийни журналистки, като Валерия Велева или с масовото съучастническо мълчание на нейни подобия. Като Елена Йончева. https://debati.bg/spetsialno-za-debati-bg-kultat-kam-elena-yoncheva-sred-moskovskata-peta-kolona-beshe-graden-dalgo/

IMG_0364

 

20 мнения за “КУЛТЪТ КЪМ ЕЛЕНА ЙОНЧЕВА СРЕД МОСКОВСКАТА ПЕТА КОЛОНА БЕШЕ ГРАДЕН ДЪЛГО – ДОЙДЕ МОМЕНТЪТ ДА Я ОГЛАВИ”

 1. Казано точно,ясно,категорично..!!!

 2. При социализАма имаше официален термин “безпартиен комунист” и дори специални награди за такива дето се натягаха повече от сертифицираните комунисти да строят комунизАма. Тези натегачи бяха както се казва “по католици от папата”. Сега имаме ново явление – комунисти под прикритие. Нема нема па току си покажат червените рогца. Фърчилешко Радев вече се активира – готов е да подкрепи нов политически проект. Кукловодите разбраха, че на сегашните партии представители на червената мафия в парламента им се спихват рейтингите и вече готвят нова блесна за шараните избиратели.

 3. Колкото и да я героизират елена йончева, последната си остава морално нищожество със средностатистически професионални умения. В цялата тази галимация на противопоставянето добрата новина е, че кремъл е дал “свобода на действие” извън преките си геополитически ламтежи на петата си колона да се ритат по кокалчетата. Което може да извади съвсем на ачика “премълчавани и неудобни” факти и обстоятелства. Примерно, кат къщата на любовница на баце в прехваленаата на Ицата БаРЦИлона. И това, по един и друг начин да ускори краят на Моделът КОЙ. Па, нека екс другарката в живота на сергей станишев после се пъчи, че била “камикадзето” което е торпилирало “страхотното политическо животно” туй по голф собственика андрей райчев. За мен в случаят е важен финалният резултат.

 4. Една забележително добра статия на последният вещ и обективен ерудит-мохикан в редакцията на мекият пропутински сайт gazeta.ru Георги Бовт.

  Темата е кому са необходими безнадеждните кремльовски геополитически амбиции при положения, че нито имаш ресурс за поддържането им, нито страната ни те е в добра кондиция/ Напротив! Педерaциатa отдавна се е превърнала в най-голямата кочина на планетата и продължава в съкратени срокове да рие дъното.

  https://www.gazeta.ru/comments/column/bovt/12146905.shtml?updated

 5. Иво, поне за тоталният разгром на сирийските ПЗО и ВВС в Ливан през 1982г. не могат правоприемниците на Партията и правителството-днешните петоколонци да те обвинят. На “терен”, сиреч в Ливан си бил една година по-късно. През 1983г. Сигурно е, че и тогава още се е предъвкалото случилото се на 9 юни в и над долината Бекаа. Най-впечатляващото е, че историята е предадена от патриотичен сайт близък до кремъл.

  https://topwar.ru/117442-ukus-medvedki.html

 6. Г-н Инджев, най-доброто перо на България сте, но само в тези редки анализи, в които не замесвате Русия, Първанов или БСП. Доста време мина, хайде гледайте по-обективно на нещата и аудиторията Ви ще се разшири. Октавата/арията/ на омразата има малко публика.

 7. Не случайно Игор Яковенко отдавна предупреждава, че западняците наивно причисляват някои хора към журналистическата гилдия само по външни белези (например държат микрофон), докато те са просто част от Информационните войски. А нашто Ленче е нещо като информационен партизанин в тила на врага.

  Друго нещо не ми дава мира…. уж сме на сто и не знам кое си място по свобода на словото, а днес цял ден по националните ефири се прескачат комундели (опозиционери, демек), превъзбудени от президента…. Какво ли щеше да е, ако бяхме на 20-то място?

  Знам, знам, че Боко и Нинова са дупе и гащи, ама въпросът добре ми звучи…

 8. Към taylor:

  Г-н taylor,

  Изобщо не ме интересува широтата на аудиторията.

  Нито ми е важно колко малка е публиката (ми).

  Изказвам се в личния си блог само според личното си мнение.

  Не ми пука дали то се харесва на когото и да било.

  Това не е отговор на вашата любезна по форма провокация.

  Тя не ми е достатъчен повод за подобен диалог – кой ли не ме провокира.

  Отговарям само с цел да декларирам за хиляден път, че нямам намерение да се подмазвам никому.

  Нямам претенцията да съм прав винаги и за всичко, но отстоявам правото си да казвам това, което мисля – с всичките рискове да греша.

  Който не може да понесе този ужас, може да си го спести.

  Много е лесно, трябва само да си направи труда да не се интересува от моите текстове.

 9. Супер статия . Интервюто с Аркан не съм го гледал . Но си спомням това със Шамил Басаев.Виках си браво, имаме журналисти на световно ниво.Но и в това интервю не си спомням да го пита за връзката му с КГБ ,нито за участието му във войната в Абхазия.Върха на падението бяха репортажите от Мариупол – тя тича по местните алкалаши , а те бягат от нея и това бе представено за филм за войната там.

 10. Иво, поздравления за изключително точното описание на поредния/та рубладжия на сцената.
  Такива са, непоправими и продажни, продават България по заповед от Москва.
  Да си жив и здрав.

 11. “Те не са виновни”, уважаеми г-н Инджев. Руският принцип “Дръж ги гладни и винаги можеш да ги купиш” помогна на хиляди у нас да прогл(А)днат в годините на прехода. И стават все по-нагли. Днес във всеки по-голям град има “Движение русофили” и мотоклуб “Някакви животни”. Защото “оттам” идват парите. А както знаем всеки храни семейство. Дори и да съзнават, че дрънкат глупости на търкалета, пРезидента, Премиера, Сокола, Перхидрола и други знайни и безименни, и Партиите им, както и въпросната подсъдима – нали има кой да им вярва и Кой да плаща.Затова ще седят, докато им тропат в кабинета или ще приклякват чинно да целуват ръката, която ги храни. А ние ще имаме мнение и вина. Но не и оправдание, че сме търпели и търпим…защото това стана и става пред очите ни. Жалко за дедите ни.

 12. До Taylor
  Долният текст вписва ли се в рамките които предлагате. От мен да знаете. В чужд манастир със свой устав не се влиза. И още от далеч по-рано.
  В Рим правиш като римляните. Искате да скопите БЛОГА НИ. Няма да стане.
  Перечитывая классику. Н.П.Каманин Скрытый космос. Запись за 16 апреля 1964 года
  …Сегодня Главком подписал приказ об отчислении из ЦПК слушателя-космонавта инженер-капитана Кугно. Он идеологически и морально неустойчив. На вопрос замполита: “Почему не вступаешь в партию?”, – он ответил: “Я в эту партию жуликов и подхалимов вступать не буду!” Очень неприятно слышать подобное от любого советского гражданина, а в устах кандидата в космонавты эти слова звучат, как приговор. По-видимому, мы наделали много глупостей, если стали возможными подобные разговоры…
  Следовало бы присвоить звание “Порядочный человек Советского Союза”

 13. @ Taylor
  Първата част от поста ви е неоспоримата истина: “Г-н Инджев, най-доброто перо на България сте” и говори, че вие съвсем не сте глупав човек, втората, поръчковата част, е отровна смес от хитро дозирана лъжа и подлост, целяща да разконцентрира автора по правия път на истината, който неотклонно следва от самото начало на прехода, както и да разколебае доверието на читателите му.
  В този форум отдавна никой не се “връзва” на подобна, износена от употреба, стратегия.

 14. Ало, Taylor, ти си за психиатър! Каква октава, каква Ария на омразата ти се привиждат? Значи ИСТИНАТА е омраза! Ами тогава да се прегърнат вълкът с овцата и прасето с касапина! Ех, каква идилия ще настане! Те, на това му се вика по нашенски мирен преход! И затуй сме на този хал сега! Към стопанина на блога: ХВАЛА, продължавай в същия дух!

 15. Този/или тази Taylor какво прави в този сайт? Тук не е място за руски подлоги и продажници, които отдавна са забравили, че са българи. Ако не искат да си отворят очите за истината, нека не ни карат нас да си ги затваряме!

 16. Колко мило! – от фенклуба на гоцэ и бэсэпэ се закахърили за широтата на аудиторията на Иво Инджев. Все едно вълкът да се загрижи за здравето на агнето.

  Eто и едно интересно интервю за малкото души от въпросната аудитория, които може и да не са го видели още: http://eurocom.bg/shows/video/chestno-kazano/9126

 17. Към TAYLOR:
  Жалък си, TAYLOR!
  Истинските Неща не опират само до таланта, Истинските Неща опират и до сърцето, но за теб това е непознато. Има Неща като МОРАЛ, ДЪЛГ, РОД И ОТЕЧЕСТВО, които те карат не само да говориш, а и да крещиш понякога сочейки най-големия враг на БЪЛГАРИТЕ, русия и нейните мърши в БЪЛГАРСКОТО СТАДО.
  Навремето „Българите сториха много добрини на християните, а те отвръщаха с вероломство“, предупреждава КАН ПЕРСИЯН. Навремето БЪЛГАРИТЕ имаха една територия населена с „широка аудитория“, на която сееха азбука, език и религия и вместо признателност и добросъвестност получаваха изселвания от земите си, демагогия, робства, окупации, погроми и национални катастрофи. ТОВА ТРЯБВА ДА СЕ ЗНАЕ! ТОВА БЪЛГИРИТЕ НИКОГА НЕ ТРЯБВА ДА ЗАБРАВЯТ! Ето защо трябва да се говори за Русия и за нейните мекерета на БЪЛГАРСКА ТЕРИТОРИЯ, TAYLOR. Защото ПРЕМАХВАНЕТО НА НЕВЕЖЕСТВОТО СПРЯМО РУСИЯ Е ЕДИНСТВЕНАТА ГАРАНЦИЯ ЗА БЛАГОДЕНСТВИЕТО НА БЪЛГАРИЯ.

  Лъжа и Отрова е казаното от вас, че аудиторията на този блог ще се разшири, ако се спре говоренето за „русия, първанов или БСП“. Истината и живота са точно на противоположната страна.Аудиторията на този блог скоро премина 40 000 000, именно защото се посочва главната причина за неблагополучията на БЪЛГАРИТЕ. Страшна е притегателната сила на този блог. Дори еничарин на руска служба като вас беше засмукан. Разбиването, унищожаването на НЕВЕЖЕСТВОТО ПО ОТНОШЕНИЕ НА РУСИЯ И НЕЙНИТЕ АГЕНТИ У НАС, е гравитационния център на този блог. Това е и неговата сила. Басирам се, че до края на 2019год посещенията в този блог ще надминат числото 50 000 000. ХО!

 18. taylor иска да е tailor. Блогът си е наред, не му бери грижа.

 19. За щастие\и за съжаление,че е единствен\ този блог показва незабавно,ден за ден,кой кой е и защо в днешна България.Дано и Свободна Европа-България се включи силно и открие бързо ” къде е заровено кучето”.Поздравления, г-н Инджев!

 20. Има една емблематична режисура на Йончева. Тя тича през глава, с прилепнали панталони и гол корем, с камера в ръка. Зад нея човек от екипа тромаво преекспонира ‘бягството от ужаса’! Само на няколко метра от тях хората си вървят съвсем кротко, и то в различни посоки. Помня как един коментатор беше описал с брутална точност тази снимка в ‘offnews’.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.