Пловдив може да се превърне и в столица на съпротивата срещу комунистическата символика

orig_8578ac9a4ffd9d7cbe16c5a111ecc4c5

Пловдив е европейска столица на културата, в която се случват и не много културни неща в политическо и идеологическото отношение.

“Общинският съветник на социалистите Десислава Йорданова заяви на пресконференция за бюджета на града, че е възмутена от джендърите, изрисувани върху едно от бетонните платна в експозицията. „Изложбата съдържа противоречиви символи, проповядващи идеологията на различната любов. За нас не е приемливо тези изображения да стоят на главната улица“, заяви лидерът на БСП в район „Западен“ Десислава Йорданова, цитирана от Марица. Символите, за които тя говори обаче, проповядват идеологията, на която нейната партия се кланя.

Графитът всъщност е реплика на постер с щампа СССР и на него съветски войник целува литовски селянин. Оригиналното изображение се казва Liberated Kiss и е от 1941. То е дело на пропагандната машина на Сталиновия режим и цели да представи съветската армия като приятел, а не като окупатор. Плакатът, в който е цитиран самия Сталин, е символ именно на голямата политическа и идеологическа лъжа във времето на Втората световна война. Лъжа, разместила пластовете в Европа в продължение на почти 50 години след края й.  Лъжа, на която очевидно и самата социалистическа партия вече не вярва. Десислава Йорданова го доказа. Но пък очевидно вярва на посланията на Изкуството на свободата, както се казва изложбата около Римския стадион”. http://podtepeto.com/aktualno/бсп-в-пловдив-публично-отрече-символи/

Под тепетата има и българи, които призовават отново за премахване на позорния съветски надзирател Альоша, монтиран по време на съветската окупация над Пловдив. Той стърчи над преклонените глави на българите в града, в който  през 1885 г. е осъществено  Съединението на България като акт на безкръвна всенародна революция и не на последно място – като осъзнат бунт срещу опитите на Русия да попречи на българите да се обединят и въздигнат въпреки руската съпротива срещу този порив. 

Пловдивчани започват подписка с искане към властите огромната скулптура на съветския окупатор, доминираща над града и над миниатюрния паметник на Левски в подножието й, да бъде трансформирана в паметник на Апостола.

2d2af2044cab62ba54eef6c2b249dfb2_L

 

FC0DAA98-0E90-4FA4-BD89-D097E2911A45

 

Координатор на възванието, под което можете да се подпишете, е Ангел Грънчаров.

https://aig-humanus.blogspot.com/2019/02/blog-post_61.html

 

26 мнения за “Пловдив може да се превърне и в столица на съпротивата срещу комунистическата символика”

 1. Г-н Инджев,моля свържете с блокера Ангел Грънчаров и да направи една официалнна подписка за да можем по лесно да се присъединим към искането му.
  Благодаря много!

 2. Какво да кажа! Самия аз съм Пловдивчанин, много пъти съм писал в този форум че ЧУЧЕЛОТО на Бунарджика отдавна трябваше да бъде изметено и от камъка да изградят една детска градина. Колкото до МЛЯСКИТЕ то това е присъщо за комунистите от време оно. Виждали сме КАСКЕТА живков при всяко посещение на “братушките” му да раздава такивана на ляво и на дясно. За това господата от БСПБКП да не дрънкат против джендарството та те самите са си такива!IIC…..oIL.

 3. Напомняне по делата водени от жеков и тодоров срещу Стопанина на БЛОГА НИ в Софийския Районен Съд-Наказателно отделение, бул. Скобелев 23
  тодоров: НЧХД № 3556/2018 г. – 116 състав – съдия Ева Пелова- Трифонова, съд. заседание – на 13.02.2019 10:30 ч.– очаквана зала № 31
  жеков: НЧХД № 6989/2018 г. – 133 състав – съдия Цветелина Михайлова съд. заседание – на 21.03.2018 г. от 14:30 – очаквана зала № 28
  Който има желание и най-вече физическа възможност нека подкрепи Иво на място с присъствие. Аз съм осигурил сестра ми.

 4. Да припомня, че чудесната инициатива на съблогаря Роберт Алтънов е актуална. Иде реч който има възможност да закупи книгата “Измамата Сан Стефано” простирайки се според чергата си и да я подари на обществена библиотека или читалище. Само истината ни прави свободни.
  Да не забравяме и https://ivo.bg/подкрепи-блога/

 5. Падне ли съветския тотем в Пловдив….. леда ще се пропука и ще се изчистим от окупационните тотеми!
  Но не съм оптимист, щом още имаме улици Г Димитров, пеят се партизански песни и се тачат паметници на червени терористи!

 6. Не съм пловдивчанин, но жена ми е родопчанка, израснала е в този край, завършила е Пловдивския университет, синът ми е роден в Пловдив, а и аз се влюбих от раз в този град попадайки за пръв път в него на екскурзия като ученик в десети клас…
  Много ще бъда радостен, ако до края на годината, в която Пловдив е Европейска Столица на Културата градът осъмне без сянката на смазващата гранитна скулптура на окупатора!!!

  Ще бъда просто … щастлив! И ще започна да вярвам, че любимата ни Татковина е разчистила наистина пътя си като горда Европейска демокрация!

  А то сега какво е – приказки, дрънканици, противопоставяне, озлобление…, вината само с мезета…, безкрайна наглост…
  И… ний вървим, вървим, вървим натаатък и няма край и няма край на шир и длъж….
  Тъжно… И безумно глупаво!

 7. Докладвам
  Изпратил съм петицията до десетки съмишленици. Някои от тях се водят демократи с русофилски уклон. И въпреки това се надявам, че дори И те намерят сили да положат подпис. Та, приканвам съблогарите да разпространят, в нашето електронно време никакъв проблем за комуникация, максимално петицията.

 8. Към Стефанко:

  За съжаление не вярвам такова чудо да се случи ” до края на годината”, но това не пречи да напомняме необходимостта да се освободим от унизително доминиращата символика на “освободителите”.

 9. Някои хора, когато правеха закон за забрана на комунизъма, да бяха забранили и комунистическите паметници. Сега нямаше да се възмущаваме от присъствието им. Но уви закона е повече лозун отколкото закон. Поредното предателство на чиновниците и “функционерите” към народа си.

 10. Предлагам г-н Ангел Грънчаров да изпрати петицията на Дондуков 1 сиреч до МС, та баце и целокупният МУ кабинет да ударят и те по един пармак.
  Ерго, работата е опечена и желанието на Стефанко И то не само за пловдивският Альоша а И всички МОЧА-вци ще се сбъдне и преди краят на т.г. .

  https://www.actualno.com/prasspress/prikazki-po-telefona-ot-celija-svjat-i-u-nas-news_720338.html

 11. Утре,07.02.2019 г.ще се навърши една година от първия, пряк сблъсък между армиите на САЩ и Русия в района на Дейр ез-Зор Сирия.Загубите на американците са само изстреляните ракети.
  https://youtu.be/GH8f2JkN7LU

 12. Към redpoison:

  Както е известно, много туземни паметници на комунизма, включително мавзолеят на мумията Димитров, бяха премахнати. Но нито един съветски комунистически символ на окупацията не я последва. Това е забранителната червена линия за преосмисляне на миналото ни, наложена от чужда държава и нейните стражи тук. Което доказва постколониалния характер на продължаващото статукво в България.

 13. Това, което казвате, издава и страх и зависимост. Показва, че България не е свободна! Как може да излекуваш тялото от болестта без да унищожиш заразителя в къщата си? Альошата и мочата са паметници на червения заразител, който посади и отгледа комунизъма и социализъма в България. Някой може ли да го оспори? Още преди 1944 година , партизанските чети се командваха от руски офицери на място. Всички български комунисти, бяха директно инструктирани от русия. Как ще бутат паметници на комунистите, без да бутнат паметника на техния Господар!? Това е просто срамно и недостойно. Всичките приказки на Бойко за посредник между Москва и Европа са смешни и без покритие. Един страхлив червен васал на каишка не може да бъде посредник и миротворец. Може да бъде само това което е. Обслужваща сервитьорка.

 14. В момента Пловдив се управлява от деца на служители на ДС.

 15. И все пак – няма ли някой свестен журналист, общественик, десен политически лидер (не непременно десен), просто гневен гражданин или някой от наследниците на репресираните след 09.09.1944 от узурпиралите властта комунисти
  да зададе на управниците на Пловдив, на общинарите, на всички имащи се за десни пловдивчани, на всички имащи се за такива пловдивски интелектуалци простичкия въпрос:
  Що за Европейска столица на Културата е градът ви търпейки сянката на смазващата гранитна скулптура на окупатора!!!???
  Къде е вашата съвест? Къде е вашата отговорност пред паметта на вашите близки и всички пострадали и загинали от репресиите, че продължавате да си затваряте очите пред наглостта на сянката надвиснала над града ви???
  Та Пловдив е олицетворението на Българското Съединение!!!
  Вземете пример от вашите и нашите прадеди осмелили се да се опълчат не само на Русия навремето, а и на всички други европейски “велики” сили реализирайки желанието на народа ни да е в ЕДНА държава!!!
  И днес е време Пловдив да даде пример!

 16. Здравейте читатели на блога на Иво Инджев. Това за което ви пиша и ви споделям е да видите най-новата теория какво има под паметника на “Альоша” в Пловдив.Утре по някое време ще кача и видео клипче и ще видите, че са го казали на живо в една от Пловдвските телевизии. Оставям ви теорията да се запознаете с нея 🙂

  https://agronikidimov.blogspot.com/2019/02/blog-post_7.html

 17. @Николай

  Под Альошата вероятно има същото, каквото имаше под петоъгълния шестох_йник пред НДК-то в София – помещения, в които милиционерите да си водят мадами, когато им доскучее.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.