Ситуацията във Венецуела е динамитна – ще последва ли президентът Радев отстъплението на италианеца Салвини?

Когато ситуацията някъде по света е динамитна много често бива определяна за динамична от  онези, които или не могат да се ориентират в пушилката, или се опитват да отрекат прозиращите през нея очевидности, или пък се ослушват, изчаквайки да се слегне дима и да броят труповете на победените заедно с победителите. 

От вчера и българските власти включиха динамото, за да се присъединят най-после към оформилото се вече категорично мнозинство в ЕС. То признава за временен президент на Венецуела Хуан Гуайдо или поне призовава за нови президентски избори, т.е. за евентуално отстраняване на Николас Мадуро от върховния поста в страната, доведена под негово ръководство до икономическа и социална катастрофа. 

Динамиката на промените по темата оотстрани неочаквано и единствената декларативно заявена пречка в ЕС за обща позиция по въпроса за необходимостта тиранина Мадуро да бъде отстранен. Това беше противоестествената ( на пръв поглед) подкрепа на крайно десните в Италия за крайно левия венецуелски фанатик. Свикнали сме подобна безпринципност да бъде проявявана от Путин, чиято полиция бие по капиталистическа целесъобразност комунистите по митингите в Русия, но същевременно същият не се гнуси да подкрепя левичари навсякъде, къде е възможно по света. Например в България, където се радва на взаимност в техните редици. 

Ето че лидерът на крайно десните в Италия Матео Салвини се отметна и оттегли риториката си в подкрепа на Мадуро. Изведнъж прозря точно обратното на онова, което говореше за него до онзи ден и се превърна в негов критик. 

Възможна ли е подобна метаморфоза да настъпи и в позицията на българския президент Румен Радев, който постави акцента на своята солидарността си с Мадуро през призмата на призива към ЕС да не поддържа неговия опонент Хуан Гуайдо? Според мен, не е възможно. 

Каквото и да се каже за италианските крайно десни те трудно могат да бъдат заподозрени като зависими от Кремъл. Северната им лига точи дълга традиция в политическата война с ( относително) бедния италиански юг. Руските подстрекателства в тази земетръсна зона могат да имат подкрепяща роля, но не и главна, като се случва у нас. Обратният динамичен завой на Салвини спрямо динамитната ситуация във Венецуела доказа, че той не се ориентира по дипломатическите гърмежи на Цар Топ в Кремъл. 

В България обаче, където кукловодите на Путин селектираха публично президента Радев, явно не са разрешени подобни своеволия в отклоняването от “правата линия”. Там по принцип това никога не е било разрешено – освен ако при чертаенето на бъдещата железопътна линия между Москва и Петербург царят не е сложил пръста си неволно и линията е била изкривена на чертожната дъска след това, защото никой не е посмял да му направи забележка ( както твърди легендата за Никола Първи). 

Срещал съм и бивши русофили, но те са екзотична рядкост. Признавали са ми своето проглеждане по време на представяния на мои книги. Винаги с озъртане и прошепване на това признание. Придружено беше няколко пъти с голям комплимент към моята скромна персона – в смисъл, че бившите русофили са разбрали заблудата си от моите книги. 

Не си правя илюзии, но се чудя какви книги чете Румен Радев. Или чете само онова ,което му напишат русофилските му сътрудници, подбрани в свитата му още от времето на предизборната му кампания? 

На Росен Плевнелиев съм разписвал книги в качеството на автор защото той прояви интерес към тях. Много преди да стане президент той беше на представянето на първата ми книгата, озаглавена “ Мълчанието е злото” на мястото бившия мавзолей на Г.Димитров в София. За сведение на злобарите – това се случи през 2009 г., когато Росен Плевнелиев беше “само” министър и нямаше нищо общо

 с вменяваната му “русофобия” заради която по-късно го преследваха яростно в русофилстващите медии у нас.  

На Румен Радев не бих се натрапвал, както по принцип не налагам мнението си никому. То е валидно само желаещи да се запознат с алтернативата на вековните лъжи за “течната дружба” по трасето Русия- България. 

 

85DEC88C-04D5-49C2-9DF6-FF50A23572A8

 

 

 

 

За разлика от моя блогърска скромност обаче има много журналисти, които все пак имат достъп до президента Румен Радев. Предлагам им да го избавят от изкушението да натрива носове, за което вече писах. Защото Радев е поднасял цветя на паметника на жертвите на комунизма в София, но солово и извън официалната церемония. 

Ще кажа и повече: за снимката пред паметника се е погрижил режисьорите на соловото представление са се погрижили да има и гвардеец на пост при полагането на цветята, за да се придаде церемониална и институционална тежест. Ако има журналистически интерес, гвардеецът би могъл да бъде потърсен като един от свидетелите.

Защо Радев прави това тайно и защо не реагира на разкритието в ivo.bg – само заради нежеланието си да легитимира вестоносеца или заради самата вест, която си е наумил да употреби в случай на нужда при създаване на политически проект от “обединителен” за лявото и дясното вид?

Защо не опровергае упреците, че не тачи погубените от комунистическия терор българи? Да не би да му е приятно да му натякват това или пък някой си въобразява, че в Москва не знаят и той крие от Кремъл

Не става дума за т.н. компроматна война срещу Румен и семейството му. Такава има но на примитивно ниво. А когато стане дума да бъде изобличен един реално съществуващ, но упорито укриван от руския избраник начело на държава факт, няма “доброволци” да направят елементарно медийно усилие да проверят истинността на твърдението ( ми). Включително и в редиците на онези, които се опитват да злепоставят президента и така  по-скоро го превръщат очите на съчувстващите му хора в мъченик на агресията от страна на “журналята”, изпълняващи мръсни и дребнави поръчки.

30 мнения за “Ситуацията във Венецуела е динамитна – ще последва ли президентът Радев отстъплението на италианеца Салвини?”

 1. Знаят, дори са били аванЦово предупредени другарите от кремъл за тайното полагане на китка пред паметника на на жертвите на комунизма в София от пРЕЗИДЕНТ Фърчилков. Според д-р Борис Джибров, легендарният шеф на Единният държавен протокол руснаците са знаели за всяка крачка на членовете на Политбюро на “нашата” Партия. Имам обосновани предположения, че и сега всеки който е интересен за масква от силните на деня го следят изкъсо/

 2. Знаят, дори са били аванЦово предупредени другарите от кремъл за тайното полагане на китка пред паметника на жертвите на комунизма в София от пРЕЗИДЕНТ Фърчилков. Според д-р Борис Джибров, легендарният шеф на Единният държавен протокол руснаците са знаели за всяка крачка на членовете на Политбюро на “нашата” Партия вкл. и кога ходят до “царското място”. Имам обосновани предположения, че и сега всеки който е интересен за масква от силните на деня го следят изкъсо вкл. и захожданията им до двете нули.

 3. Нов. силен ход на Макрон. След като онзи ден посочи в прав текст наред с фашисти, ултра радикали И руснаците, няма лиготии от породата на масква, кремъл, че се бъркат във вътрешните работи на Франция вкл. и чрез все по-намаляващите и все по-екстремни появили се от “нищото” “жълти жилетки”, днес зашлеви як шамар и на Султан ердо.

  http://focus-news.net/news/2019/02/06/2620471/dha-makron-opovesti-24-april-za-ofitsialen-den-na-armenskiya-genotsid-vav-frantsiya-ankara-e-byasna.html

 4. Добър ден! Сега, когато прочитам / със закъснение / “Течна дружба 2”, а книгата е обемна поради необходимостта да се каже всичко важно по въпроса, все пак се питам отново: 1. Защо руските лъжи-дефиниции карат повечето хора да вярват в тях. 2. Дали не трябва да имаме кратък текст от книгите на Иво?… Защото прочетох за решението на Кант да издаде по-лека форма на “Критика на чистия разум”. Това е по причина за малкия кръг читатели. Сигурно е смешно което предлагам, но нали не ми вземате пари…Всичко хубаво!
  3.И да припомним историята от 6 февруари 1909-Независимостта на България.
  4.И пак, Тръмп пред Конгреса: “САЩ никога няма да бъдат социалистическа страна! Америка е основана върху свободата и независимостт, а не върху държавните принуди, господство и контрол. Родени сме свободни и ще останем двободни.”
  5.И щях да забравя най-важната новина за българските медии-боата е хваната и в Силистра, София и Малко Търново можете да спите спокойно!

 5. 80-те РРадев бе делегат на Конгрес на БКП!!! В архива на БНТ го има сниман в залата, в кулоарите…. не знам дали се е изказвал от трибуната. Който изрови и публикува тези снимки има каса бира от мен!
  Салвини може да е десен, ляв…. но все още западните политици са образовани хора, оценят събитията, променят си мнението…. докато на нашите чугунени глави след като от Кремъл им кажат “Те такова животно нема” … остава им за цял живот, дори сред стадо жирафи ще го повтарят!

 6. Лично аз не виждам нашият “любим” президент да заеме някаква друга позиция от тази на Москва. Както се казва “по-скоро брезата ще започне да ражда круши”. Искрено се надявам да не се стигне до гражданска война, защото съм сигурен, че тогава ще се стигне до Сирия, но в Южна Америка.

 7. Престилките от кухнята на бъдещото национално ВЛединение са грабнали възможността от последното изречение на отвореното писмо на БЗНС към радев: https://www.actualno.com/society/bzns-prizova-rumen-radev-da-pochete-jertvite-na-komunizma-news_719475.html
  Станала ли е снимката? Руски слуга почита жертвите на руските слуги. Щеше да е морален парадокс, ако имаше морал.

 8. Към Робърт Алтънов:

  Никак не е смешна идеята да се извади есенцията от трилогията “Течна дружба” ( към която има и едно издание допълнително, актуализирано). Нещо като “три в едно” плюс ” Измамата “Сан Стефано”.
  Или нещо като “Измамата “течна дружба”…
  Би могло да се помисли и за издание с твърди корици като за твърди българи, които са достатъчно борбени срещу опитите да бъдат лъгани като недорасляци, за каквито българите са определяни от руската пропаганда при първите неуспехи на руската военна кампания на Балканите през 1877 г., обвинявани, че едва ли не са виновни за лошата подготовка за войната на Русия, за подценяването на османската армия ( за което посланик Н. Игнатиев има главен принос ) и прочее “изненади” за самонадеяната Северна империя.

 9. Ей ви на – леко непредставително проучване на официоза на евро-социалистите в БГ

  https://dnes.dir.bg/na-fokus/odobryavate-li-ofitsialnata-ni-pozitsiya-za-krizata-vav-venetsuela/results

  Кажете ми – за чий да се бориме с вятърните мелници? За децата си (само)? По-добре да излизвам мръсни чинии отколкото руски специфични телесни части.

  Гледам Венецуела, но виждам България.

 10. Не президент а мишка! Няма чест за този предател на народа!

 11. Резултатите от анкетата към която Явор е дал линк са едновременно ужасяващи но НЕ и изненадващи. И друг път съм го споделял тук. Дойде време и то не е от вчера разделно за истински а не е-референдум с един единствен въпрос.
  НАТО и ЕС или евразийски съюз. ТОЧКА. Па, после или нов 4 февруари 1997г. или кой на къде му видят очите. Стига и тако и вако. Не може туй в онуй и душата в рая.
  У нас, особено сред младежта е супер яко да си американофоб и да си фен на пут.ин и да се присмиваш и намираш кусури за щяло и нещяло на “брюкселските зелки”.

 12. Георги Николов, не можем да виним младежите , че мразят ЕС и САЩ, а обичат россия. Проблемът е в завладяни власти от масква.
  Иначе преди промените руските служби знаеха кои са нашите агенти, но нашите служби не знаеха кои са руските агенти у нас. След промените няма промяна.

 13. Относно ж.п.линията Петербург-Москва сигурно е бил император Николай !,тъй като решението за построяване на железницата е 1836 г.,111 год след смъртта на Петър !

 14. Императорът е Николай Първи….

  Президентът е позор за България и гордост за кукловодите си….

  Само не мога да разбера това, че Боко-Тиквата не подкрепи Мадуро какво показва – че Цецка Цачева щеше наистина да е по-малкото зло, или че въжеиграчът вижда, как се пропуква кремълската кула?

 15. @Роберт Алтънов

  Боата ни се размина сравнително леко в сравнение с козичката на баба Дора миналата седмица.

  Ох, дано не вземе да щукне пак по сръбско кравата Пенка, че я втасахме…

 16. Италянците знаят добре, че кремльовците са най-големите мафьоти и знаят само да крадат. Те не са забравили как Енрико Бирлингуер си дерна ризата в Социалистическия интернационал от руснаците и каза пред всички хора какви АРХИКРАДЦИ са те и как искаха след ВСВ да изкарат Италия победена страна във войната, но американците се застъпиха за Италия, заради базите в Сицилия и силното италянско лоби в Конгреса и така Италия от фашиска държава начело с Дучето, се превъна в държава -победител от ВСВ, единствено приеха силна кумуняшка партия, която постепено беше сложена на мястото и в буклука. Това не попречи на София да праща в Рим за посланици най-големите кадесари и червени терористи и дори да организира убийството на Иван-Павел Секънд, поради това, че беше от комунистическа полша. За посланици бяха пращани отявлени партизани и червени маймуни, които се женеха за италянки и се правеха на умни.

 17. Към Ив. Терзийски:

  Кравата Пенка бяга към сръбско – както по комунистическо време правеха някои двукраки.

  Змията търси и тя проход нали е боа(за).

  Козичката на баба Дора едвам отърва затвора…

  Боже, колко мъка има по нашия тесен свят!

 18. Ей, хора, по-полека бе! Трябваше да се държа за корема, за да не се пръсна от смях! А на Мадуро му увиснаха още повече мъдурите! Да му мислят наш,те баламбурници-путинисти!

 19. @Georgi Nikolov: статистиката в dir.bg която ужким се базира на 5394 гласа (към момента на коментара) нещо ме съмнява. От една страна путинската гвардия сериозно инвестира в тролове, ботове и т.н., прокси се сменя лесно и съответно могат за нула време да направят имитация на вот.
  Също dir.bg ми се струва че е БСП-ориентиран поне от преглед на заглавията му в момента и съответно концентрира дадена аудитория.
  Хора в диапазона 25-39 с добри доходи, които да са путинофили, според мен са доста голяма рядкост.

 20. Г-н. Инджев, употребяване на подобни вести не е ли съвсем нормален подход на политик, намиращ се в държава, където медийната свобода е на нивото на Централната африканска република, официално?

  Срещу него се води съвсем истинска медийна кампания, обхващаща максимално широк таргет — любители на жлъч, вярващи на всичко наивници, та се стига до манипулативно представените документи на Антон Тодоров.

  Не е ли разумно и естествено един адекватен държавник да се защитава от това, с каквото Бог дал? Разбира се задължително имайки предвид спецификата на това да си политик, която изисква различни мислене и поведение от други професии. Също така имайки предвид един неудобен факт, а именно, че Румен Радев е борец по професия.

  Извън темата, във връзка с Ваше участие в предаване, искам да уточня, че в София вече има улица “Немирович Данченко”.

 21. Към Стоянов:

  Не ми е известно в София да е кръстена улица на военния кореспондент ВАСИЛИЙ Немирович- Данченко, защитил доста самотно честта на българите в своите честни кореспонденции за войната на Русия с Турция, както малцина руснаци са дръзвали някога да направят, опълчвайки се срещу вълната от българомразие, надигнала се в империята при първите неуспехи на руската армия на Балканите през 1877 г..

  Друг е въпросът за режисьора ВЛАДИМИР Немирович – Данченко, създателят на МХАТ, починал през 1943 г.,който беше на почит в СССР.

  Така че “новината” за тази улица е фалшива. В България малцина знаят, че е имало такъв приятел на България, като ВАСИЛИЙ…
  Паметници и улици тук се наричат само на официално утвърдени от руската пропагандна и нейните слуги в България поданици на империята. Между тях няма нито един истински българофил, като ВАСИЛИЙ.

 22. До G_G
  Налице са сериозни основания да споделите горното. Особено за последното-“25-39 годишни с добри доходи” и да са пут.инофили е противоестествено. Голяма част са аполитични. Намират се, колкото да не е без хич и фенове на кремълският гном. Но сред останалите, вкл. и студенти, дет се казва не са и чули за обявената хибридна война на “който не е с нас е против нас”, т.е. карат практически наред, никак не са малко скептичните към
  евроатлантическите ценности.

 23. Президентът по Конституция няма и не може да има “своя външна политика”.
  Впрочем, “своя” в смисъл на “персонална” е нонсенс. Външната политика е в прерогативите на парламента и правителството. Не на председателите на Народната събрание и на Министерския съвет.
  Това от една страна.
  От друга страна ние сме късметлии, че имаме президент , който няма спирачки да изказва мнение, което е противоположно на външполитическите решения и действия на правителството. Тогава , когато смята, че те са неправилни и вредни за България.
  Какъвто, извън всяко съмнение, е случаят “Венецуела”
  Даже “късмет” не е думата. По скоро това е резултат от някава дълбока мъдрост, ако щете на инстинкт у българина да търси и намира баланси, омекотяващи ударите върху него и страната му.

 24. Към Bacho Кольо:

  Да се държиш на инат в политиката е всичко друго, само не и проява на мъдрост. На инат мога да си позволя да се държа аз като публицист.Работата ми не е да хваля някого, а да бъда скептичен към “успехите” на властниците.

  И никакви баланси не намира Радев. Как пък един път не намери баланс на сервилното отношение на “миротвореца” Борисов , който също се умилква на Путин и от това произтичат много по-големи вреди за България, отколкото от присъединяването на София към солидарната позиция на ЕС ,САЩ и Канада за Венецуела ( заедно с повечето големи регионални сили в Латинска Америка).

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.