Мадуро е зад Путин, но не завинаги

Ами ако Путин, който си сложи яйцата в кошницата на Мадуро, реши да си ги вземе обратно? И дали от омлета на Мадуро межо да се направят пак яйца ( по израза на Бжежински за трудното завръщане към свободата  и пазарното стопанство след комунизма).

FC0DAA98-0E90-4FA4-BD89-D097E2911A45

Въпросът не е дали , а кога ще се усети Путин. Има вече признаци, че в Москва си дават сметка, че са заложили на куц троянски кон и в този случай.

Венецуелският тиранин се крепи върху щиковете на армията и според Талейран върху тях се седи трудно, особено когато тези щикове не дават признаци на голямо желание да бъдат насочени за овладяване на масовите опозиционни протести на гражданите във Венецуела. Дали няма да се обърнат срещу Мадуро и мадуродерите сред висшите военни, забогатели като шефове на големите държавни предприятия, отколкото да видим венецуалски войници да разстрелват гладни венецуелци?

Неизповедими са пътищата Путинови…

За сметка на това е лесно да прогнозираме, че ако Кремъл си промени позицията, ще настане внезапно вразумяване и сред нашите мадуровци, които “мъдро” застанаха на мадурокрацията. Най-видният от тях е президентът Радев, но има и други. Като бензиновият аптекар Марешки, претендиращ да разбира и от външна политика. Мъка…

Има разлика между последователната позиция на Румен Радев да се подмазва на Кремъл по въпроса за санкциите и сегашния му гаф с подкрепата му за битата карта във Венецуела, където най-големият успех на режима може да се сведе до протакането на агонията му. В Сирия се видя, че това е възможно да продължава с години, но при пряката намеса на местната суперсила Иран и на въздушната подкрепа на Русия срещу безпомощните да противодействат съпротивителни антиправителствени сили. 

Венецуела в това отношение не е по нито по джоба, нито по силите на Путин като терен за мерене на мускули и трупане на войнствени точки за вътрешна политическа употреба. А и най-сигурният начин за Москва да си върне милиардите, с които кредитира военните си доставки за Мадуро, е обстановката в страната да се нормализира и добивната индустрия на най-богатата на петрол държава в света да заработи на пълни обороти. 

Кога ще му се наложи на лицемерния борец за социална справедливост, тънещ в разкош на фона на масовата мизерия в страна заедно с привилигирована клика висши военни, не може да се каже. Но е сигурно, че ще му се наложи да бяга, ако не приеме да преговаря за нещо като национално помирение. Бившият телохранител на Уго Чавес обаче не е такъв човек. Вкусил е от месото на властта и не изглежда да иска и да може да се нареди сред тревопасните, в каквито превръща милиони граждани на Венецуела. 

Грозна, но позната и поучителна картина. Дано да я забележат и нашите носталгици по времето, когато от върха на държавата се лееха речи за социалната справедливост, съпътствани с безконтролна власт в условията на лично охолства за управляващите лицемери. Не случайно в редиците на  гузната БСП се притаиха, оставяйки Румен Радев да се изложи сам като по-социалист от тях. 

Дали по този начин не му гарантираха провала на очаквания негов политически проект – при това не само на международния терен, което е гарантирано вече, но и спрямо българските избиратели, на които предстои да наблюдават падението на мадуризма по света и у нас?

14 мнения за “Мадуро е зад Путин, но не завинаги”

 1. Какво вразумяване да чакаме от нашите червени кхмери ? Днес ла..номет РРадев пак се изпъчи и оплю свободния свят!

 2. Мадурковщината и във Венецуела и у нас, и най-паче в Матушката е обречена. За самата Венецуела Денят е 12 февруари. Тогава Игуайдо планира милиони демонстранти по улиците и площадите.
  Него ден се очаква най-сетне армията без наркогенералите естествено да премине изцяло на страната на народа. Засега стоят неутрално в казармите.
  Полицията вече отказва със сила да разгонва протестиращите.
  Много мина, мъничко остана.

 3. Но и на Путин не му е лесно. Ами ако вземе че се оправи Венецуела и петролът текне? Повече стока на пазара, по-малко пари от сделките. Как да реагира човечецът! Ще поддържа диктатори докато ги има. Те са му надеждата. Е, тези, които съсипват държавите си – нашите кратуни също са за пример. Той не подкрепя авторитарни, но самостоятелни и независими лидери. Защото е те не го търпят. Ама такива мадуровци, тикви като нашия и всякакви подобни все ще ги има.

 4. Според мен е много по-вероятно альфа-сАбаката Путлер да е зад неговият васаль Мадурски , отколкото Мадъро да е зад Путлер! И прекият, и в “преносният” смисъл!
  Въпросът е КЪДЕ се намира Мандуро спрямо “балхарските” си “колеги”, основният от които е “летящият” фатмаколандець и КАЗИОНень ()резиденть на НьРьБь?!?!?
  Все пак , ако започнат да си “мерят” армиите, то венесуелската армия е направо огромна спрямо “музейните” самальоти на НРБ, чиито начальник беше ()резидента! А, освен това Мандуро дори не е поне “генерал” , докато “българският” генерал-фатмакмаршал беше цел “генераль” на няколкото бройки сАвеЦки самальоти на БНА!!!
  От една страна БНА е далече ЗАД мадуровската армия по своята численост, но……но от друга страна Мадъро е далече ЗАД решетниковият ()резиденть във военната йерархия на военните звания?!?!?! Така че е трудно да се определи КОЙ(?) е по-напред и КОЙ(?) е ЗАД другият?!?!? Но поне техният гасударь Путлер е зад тях, двамата, и зад всичките! Дори и зад “вождь” на НРБ , “генераль” на РАЗПЛУТАТА милиция , ПОРЦИОНният МУТРОмилЮционеропитек-бокоТИКВАТА!!!

 5. Магарешки е поредното доказателство за абсурдността на политическия живот в родината и за безплодния избор на който са обречени гражданите. Която и клечка да изтеглят все клоун излиза или предател или най-често и двете. Казват всеки народ си заслужавал управниците. Според мен това го казват самите те, за да се присмеят на народа си, който хитро и безсрамно са успели да изнудят и измамят.

 6. Не е по темата.
  Петима гереушници ангажирани в покушението срещу Сергей и Юлия Скрипал и пак класика в жанра-«Хотели как лучше, а получилось как всегда» Обасрались. Без удивителна. Или просто-толкова си могат.
  http://focus-news.net/news/2019/02/08/2621112/daily-mail-petima-ruski-grazhdani-veroyatno-sa-zameseni-v-otravyaneto-na-sergey-i-yuliya-skripal.html

 7. Тия, с които Борисов засели Черморието ни, които вече са плъзнали като зараза навсякъде и са превърнали родината ни в плацдарм за терористичната ИМ дейност, въобще не трябваше да бъдат допускани в България!
  Фатална грешка все още може да бъде поправена с промяна в закона за чужденците у нас, с едно родолюбиво и отговорно пред поколенията гласване в парламента!

  Трети агент на ГРУ от случая “Скрипал” бе свързан с покушение срещу Гебрев в София

  https://www.dnevnik.bg/sviat/2019/02/08/3387133_treti_agent_na_gru_ot_sluchaia_skripal_be_svurzan_s/?ref=home_mainStory

  https://www.faktor.bg/bg/articles/petak-13/razsledvane-na-bellingcat-otrovitel-na-skripal-trovil-s-novichok-i-balgarski-biznesmen

 8. Случайно гледах Коритаров в разговор с бивш наш дипломат в Чили. Дипломата каза нещо от сорта “все още нямаме официална позиция на правителството. Това е позиция на министерския съвет” На Коритаров му увисна ченето . Така че да не се окаже че боко е за пред неосведомените западен а всъщност и за случая Венецуела си е московски слуга.

 9. @ кристиян,
  Струва ми се, че този млад аржентинец е публикувал всичко това само и само да се хареса на мадуро! Аз лично бях във Венецуела през 2011г. по времето на чавес и още тогава имаше доста признаци на наближаваща криза. Когато в един магазин си купих паста за зъби ми поискаха лична карта, или паспорт?! Представям си какво е сега!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.