Мълчанието е злато за нашите власти, а за Кремъл България е златна мина

Изминаха няколко дни от съобщението на британския разследващ сайт Bellingcat за вероятността българския бизнесмен Емилиян Гебрев да е станал жертва на отравяне от руски агент подобно на семейство Скрипал, но на българска територия през 2015 г.

https://www.bellingcat.com/news/uk-and-europe/2019/02/07/third-skripal-suspect-linked-to-2015-bulgaria-poisoning/

Това е същият сайт, който пръв разпространи подробности за отравянето с новичок в Солсбъри миналата пролет, чиято достоверност беше възприета по целия свят с изключение на Русия и подвластни на нейното влияние медии.

 

НА СНИМКАТА, РАЗПРОСТРАНЕНА ОТ БРИТАНСКАТА ПОЛИЦИЯ:  Двамата руски  агенти Александър Петров и Руслан Боширов по време на отровителската им мисия във Великобритания

CO1416-2018-CCTV3

 

 

 

 

 

 

Въпреки това реших да изчакам развитието на тази новина. То е факт в посоката, в която очаквах: пълно мълчание на българските власти, по тема, по която те би трябвало да защитават българския национален интерес ( и собствената си роля на заподозрени на пасивни съучастници), а не руския. https://www.svobodnaevropa.bg/a/съдбата-на-делото-за-отравянето-на-гебрев-е-обвита-в-пълна-секретност/29759543.html

Това мълчание, макар и типично, можеше някак си да мине в графата “строго секретно”, но няма индикации дори и за това. Няма “води се разследване”, “проверяваме…” или какъвто и да било друг признак за реакция. Като от мъртвец.

НА СНИМКАТА: Нашите власти се държат като заплашени от отравяне, наденали предпазните костюми на пълното мълчание

241904523

 

 

 

 

 

Ако мъртъвците можеха да бъдат гузни, случаят изглежда е точно такъв. Както подсказа от Москва Дмитрий Песков , говорителят на  руския президент с репликата, че в Кремъл не могат да си представят как подобно отровителство се е случило в една европейска страна през 2015 г. без да има някаква реакция ( от страна на България) и това да стане известно едва сега. 

“Песков ответил журналистам, что уже видел это сообщение, однако данная информация вызывает серьезные вопросы. В Кремле не могут понять, как в 2015 году употребление отравляющего вещества на территории европейской страны осталось абсолютно незамеченным, и по каким причинам этот инцидент “всплыл” только сейчас”. https://nation-news.ru/430817-peskov-zayavil-chto-v-kremle-ne-uvereny-v-kompetentnosti-dannykh-gruppy-bellingket-o-svyazi-otravleniya-skripalei-s-sobytiyami-2015-goda-v-bolgarii

Да ви звучи като лека подигравка за българска сметка? Или като предупреждение към София да си мълчи, както си е мълчала три години? И както си мълча от миналото лято за отнетия български паспорт на приближения до Путин руски милиардер Сергей Адонин ( на снимката с танковете – който го разпознае да се обади в полицията, но да не е българската)?

image

 

 

 

 

Във всички случаи това е поредният случая, когато пред лицето на опасността да настъпят руската мечка българските власти инстинктивно и по навик се крият в пещерата на услужливото мълчание. Точно както мълчат и по повод разкритието на световни информационни средства, каквато е германската агенция ДПА ( позовала се на френски правителствени източници), според която България на практика е била единствената държава, бойкотира в Брюксел новите мерки на Брюксел, които биха затруднили осъществяването на руските проекти “Северен поток”  и “Турски поток”. 

За моя скромност мълчанието е злото, но за оцеляващите в режим на вечен страх от Москва наши власти то си е злато. В този смисъл България е превърната в златна мина, експлоатирана от Кремъл до изчерпване на залежите, разработени по времето на съветския колониализъм.. 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА ЗА ИЗПЛУВАЛИЯ ТРЕТИ РУСКИЯ АГЕНТ, ЗАМЕСЕН В ОТРОВИТЕЛСТВО:

 Колаж от руския сайт Фонтанка:

3rus

 

 

 

 

Третият участник в покушението над Сергей Скрипал (редом с Александър Петров и Руслан Боширов), криещ се под името Сергей Вячеславович Федотов, е бил свързан с друго отравяне с Новичок, касаещо пряко България. Става въпрос за българския предприемач Емилиян Гебрев, а случаят е от април 2015 година. Това съобщават изданията The Insider и Bellingcat, пише theins.ru

Агентурното си име Федотов е получил през 2010 година и в следващите 8 години активно е пътувал по Европа и Средна Азия, често появявайки се на места, където са се провеждали важни политически събития. По-рано изданието “Фонтанка” обърна внимание на това, че Федотов заедно с Боширов и Петров първо са били в Прага, през 2014 година, а след това във Великобритания във връзка с отравянето на Скрипал, уточнява Actualno.com.

По информация на The Insider и Bellingcat Федотов е бил и в България точно в тези дни, когато е бил отровен оръжейният търговец Емилиян Гебрев. При това, според експертизата, той е бил отровен с вещество от класа “Новичок”.

На 24 април 2014 година Федотов е пристигнал с полет от Москва в Бургас. Той е имал билет за връщане за 30 април, но вечерта на 28-ми се оказал в Истанбул, където срочно закупил билет за Москва. По-рано в този ден Гебрев е хоспитализиран спешно, след като губи съзнание по време на прием, който организирал в София.

Сравнително по същото време зле се почувствал и синът на Гебрев и един от мениджърите на неговата компания “Емко”, пише още theins.ru. Тримата са хоспитализирани със симптоми на тежко отравяне. Лабораторията на Хелзинския университет, специализирана в химическото оръжие, е могла да установи следи от два органофосфати, които свидетелстват, че е бил направен опит Гебрев да бъде убит с нервно-паралитично вещество от семейството на “Новичок”.

Месец по-късно Гебрев излиза от кома и състоянието му се подобрява. По-късно той разказва пред Bellingcat и The Insider, че през май състоянието му отново рязко се влошава и пак постъпва в болница. Поредно съвпадение е, че през май Федотов се връща в България и отново си тръгва не с обратен полет, който вече е бил поръчан, а през Сърбия.

На въпрос с какво той може да представлява интерес за ГРУ, Гебрев отговори, че вижда само два възможни мотива: първо, компанията му е правила доставки на оръжие в Украйна и второ, Русия е имала намерения към оръжейния завод “Дунарит”, който е под контрола на неговата компания. https://www.expert.bg/Agent-zamesen-v-skandala-Skripal-se-svyrzva-s-otravqne-i-na-Emiliqn-Gebrev-720786.html

 

15 мнения за “Мълчанието е злато за нашите власти, а за Кремъл България е златна мина”

 1. Що ли не съм изненадан. Нито от пасивността по всички азимути на родните власти, нито от действията на гереушниците И у нас.

 2. Малък си е мутъра Бойко, малък и жалък. Без капчица достойнство!
  Репчи се на слабите и не смее гък да каже на войнстващите руски натрапници! Готов е гащичките да си свали, както много добре го е нарисувал Чавдар Николов в terminal3 – https://terminal3.bg/vanshna-politika/
  Неприятното е, че “предствлява” българите!

 3. По-голяма е вероятноста РРадев, ББойко и сие русофили да дадат пресконференция на която да кажат, че такъв човек Гербев… няма и не е имало, отколкото да се изкажат срещу Кремъл!
  А собственика на ЕМКО нека доказва че се е раждал!

 4. Като става дума за Дунарит, Емко и Гебрев, проускат се мераците на ДПС

 5. тук най важно е ролята и действията на ДАНС,излиза,че нямаме действена и ефективна служба за защита от чужди и свои шпиони.Като се има предвид,че с РФ имаме визов режим,на каво основание е давана входна виза на руски шпионин?Е и за това няма да имаме Щенген,да напълним Европа с руски шпиони.

 6. Гебрев!!!! объркал съм фамилията, съжалявам.

 7. България не е Великобритания. Тук руснаците имат неограничени възможности, включително и в службите. Нищо чудно да са замели случая под килима.Все пак, обаче, Цветан Цветанов съобщи, че в четвъртък парламентарната комисия за контрол над въпросните служби ще ги изслуша.

 8. За да има реакции по темите свързани с руските шпиони, интереси, корупция, зависимости в България е необходим РЕСТАРТ на дейността и ръководните кадри в службите за сигурност, прокуратурата и съда. Те са оплетени в преки или косвени руски зависимости. След този рестарт е необходимо те да махнат чадъра прикриващ руското влияние е свързаната с него политическа мафия. Това е пътят.
  Но има един омагьосан кръг. Този рестарт по закон може да тръгне от политическото управление и институциите, а те няма да си мръднат пръста защото са зависими от руски пари, от дубайски фондове перачници, от пеевси-кгб схеми и прочие.
  Остава само Улицата като единствена възможност. Десните спят. За съжаление.

 9. В нашата държава са заселини около ПЕТСТОТИН ХИЛЯДИ граждани на руската федерация за което носи отговорност нашето правителство! От тази ПАСМЕНА един голям процент са пенсионирани ВОЕННИ и МИЛИЦИЯ колко от тези БОКЛУЦИ са офицери от КГБФСБ? Когато почти всички държави от западна Европа станаха солидарни с Англия за изгонване на тези БОКЛУЦИ от КГБФСБ нашето правителство замълчаха като се аргоментираха че няма доказателство за посегателство от РУСКА страна срещу Скрипал и дъщеря му, това показва че все още правителството толерира вътрешната намеса на РУСИЯ в нашата държава. Сега се споменава за отравяне и у нас нали МУТРОПИТЕКА Б.Б.и ПРАВИТЕЛСТВОТО а също и пРЕЗИДЕНТА ще изгонят от родината ни РУСКИТЕ АГЕНТИ които БЪКАТ като ХЛЕБАРКИ у нас? Много сте прав господин Инджев “МЪЛЧАНИЕТО Е ЗЛАТО ЗА НАШИТЕ ВЛАСТИ” та те самитете са тяхни МЕКЕРЕТА! Поздравявам ви вас и вашето семейство.Да сте живи и здрави!IIC…..oIL.

 10. https://twitter.com/carlospaparoni?lang=bg
  Чрез брокерска къща в България Мадуро се опитва да избегне санкциите, блокиращи изнасянето на средства от Венецуела.
  Акаунтът е на депутат от Венецуелския парламент.

 11. Най-смешното е , че България копира Русия като управление – един вечен бащица , който се грижи за народа и едни “комунисти” в “опозиция” !!! :))) Как българският бащица да се опълчва срещу своя бащица в Кремъл !!! Сигурно е чувал как иван грозни се отнася с блудния си син :))) Загубена работа, българосъветска :((((

 12. Този път здраво ще се осмърди на новичоци…
  А нашите “смели управленци” пак ще се снишат!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.