12 новини в едно интервю: рекорд на Цветан Цветанов

FC0DAA98-0E90-4FA4-BD89-D097E2911A45И друг път съм се шегувал ( със себе си, макар някои да се правят, че не разбират това и ми вменяват “грандомания”), че след мои критики в ivo.bg управляващите едва ли не си взимат бележка. Напоследък това се случи няколко пъти – и по въпроса за изчаквателната им позиция по събитията във Венецуела; и за мълчанието им във връзка с медийните разкрития в чужбина за България като страна, в която се разхождат без проблем руски агенти, сочени като професионални отровители на Кремъл.

Този път не се шегувам, когато искам да откроя заявената днес позиция на втория по важност човек в управляващата корпорация ГЕРБ Цветан Цветанов, който вчера съобщи за предстоящо обсъждане на случая в Комисията по контрол над службите в парламента. Сега обаче той не само наруши мълчанието по казуса с руския агент, издирван от Великобритания като трети участник в отравянето на семейство Скрипал, но и отвори едновременно няколко врати по затворената тема за руската намеса в България. 

Това се случва за първи път.

 1. Цветанов направи на практика прогноза пред БТВ, че очаква руска намеса на предстоящите избори в България
 2. Той датира за първи път началото на руската хибрида война срещу България, определяйки като рамка периода 2015 – 2016 г. ( излиза, че авторът на тези редове изпреварващо е съобщил за нея като подзаглавие на една от своите книги с цяла година по-рано)
 3. Първица научаваме, че в “отделни министерства” ( все пак) са създадени отделни звена, които работят срещу тази “пропагандна дейност
 4. Оказвайки да каже дали София си сътрудничи в момента с Лондон по общата тема за руското отровителство, Цветанов все пак отбеляза колко добре е подготвена Великобритания за противодействие ( на Русия) по въпроса. С което на практика косвено даде да се разбере, че най-вероятно нещо се случва по веригата на взаимодействието с британските служби
 5. Бившият вътрешен министър оповести, че през 2015 г. отравянето на Емилиян Гебрев е било разследвано само на полицейско ниво. Т.е. косвено разбираме, че не е била търсена чуждестранна следа ( въпреки очевидната миризма на барут по следите на търговия с Украйна и знайното от много години руско вбесяване от всеки български успех в продажбата на оръжия, чиито лиценз Москва смята за своя съветска бащиния)
 6. От казаното по-горе излиза, че разузнаването и контраразузнаването на България или са проспали от немарливост ръката на Русия в отравянето, или са действали като спящи клетки на същата
 7. Цветанов обеща на въпросните поспаливи служби да бъдат зададени “доста интересни въпроси”, ако се докаже онова, за което той на практика вече съобщи че (не) се е случило, т.е. че не са си свършили работата
 8. Цветанов потвърди подозренията, че има лична позиция за необходимостта да бъдат прогонени руски дипломати. В превод: на фона на отказа на Борисов да го прояви солидарност с повечето държави от ЕС след разкритията около демаскираните агенти на рускотото ГРУ и ролята им във Великобритания, това означава “да”- Цветанов е за такава мярка, която е различна от официално заявената от най-високото място в изпълнителната власт. 
 9. Цветанов изрази очакване за руска подкрепа за националпопулистите на предстоящите избори в Европа, което е изстрел, рикоширащ върху окопалите се във властта у нас балкански техни подобия
 10. Цветанов направи намек за връзка между  заявената ( с близо половин година закъснение след САЩ, Израел и Великобритания лично от него ) позиция на София, признала съпричастността на проиранската ливанска групировка Хизбуллах ( с която руските военни сътрудничат активно в Сирия в подкрепа на иранско-руския клиент Башар Асад) към атентата в Бургас и Русия. От репликата му, че е бил подложен след това на натиск се подразбира, че той най-вероятно е от руска страна – едва ли Иран има подобни възможности на българския политически терен

11. Цветанов датира и промяната във възгледите на Румен Радев, посочвайки, че това се е случило след 2012 г. , говорейки за проекта “Решетников” 

12. “Това са хората, които подкрепят усилията на Русия за дестабилизация на Балканите, на България”, заяви Цветанов по адрес на БСП и Елена Йончева, поставяйки за първи път акцента върху руската им връзка

Това се цели 12 новини в едно интервю. Нищо от маркираното по-горе до този момент не беше съобщавано от толкова високопоставен представител на властта откакто ГЕРБ изобщо се появи на политическата сцена през декемри 2006 г. 

Ще завърша със самоиронията, с която започнах: на практика Цветанов се доближи до изпълнението на собствените ми критерии, заявени в десетки публицистични изяви, по които може да се съди дали (от)даден български политик защитава наистина българския национален интерес – остава вторият човек в ГЕРБ да подкрепи първостепенното по своята символична важност искане на българите, настояващи да се освободим от монументалната символика на съветските “освободители”. Иначе за всяка от посочените по-горе новини, които откроявам в интервюто му, спокойно бих могъл да възкликна : “все едно , че е чел внимателно ivo.bg” и следва моите “инструкции”. 

Това мое малко откровение по темата за публично споделеното от Цветанов “проглеждане” за руската роля не ме прави автоматично “гербер”. Ни най-малко. Усещането ми за дълбока пропаст между Цветанов и Борисов с нищо не се променя.

Досега Цветанов винаги и във всичко е подкрепял своя шеф. Време е да стане обратното – Борсов да се солидаризира с казаното от заместника му. Ако това не се случи, нека не се надяват да си поделят ролите така, че да привлекат скептиците сред избирателите, които биха гласували за партията им само защото един заместник на вожда е изразил различно мнение и с това да бъдат приласкани хилядите потенциални представители на истинския патриотичен вот в България, отвратени от двойните игри на гражданите за европейско разиграване на България. 

 

35 мнения за “12 новини в едно интервю: рекорд на Цветан Цветанов”

 1. Каква ”намеса”рф отдавна е тук, с любезното съдействие на гербсп. Цветанов се прави на ущипан – идат избори.

 2. Цвъчко, такъв-онакъв но винаги го е раздавал американофил-русофоб. Който както иска, така да го разбира. Няма да забравя никога как в първият кабинет на баце в битността му на първи вицепремиер и отговорник за т.н. силови служби малко преди правителството на герб по съвет на най-успешният млад и роден корпулентен “политик-бизнесмен” пееФски да даде оставка за да не претърпи разгром в упорството си да изкара мандата цц беше на безпрецедентно за такава позиция едномесечно “работно” посещение в САЩ. Спирам дотук. Аз моите изводи съм си ги направил и всички действия на цитираната персона след това непрекъснато потвърждават адекватността им.
  Кой разбрал-разбрал.

 3. От много време се говори за сериозен конфликт между ББ и ЦЦ. Дано разривът дойде по-бързо.

 4. Идвет избри и Цветанов трябва най-после да вземе “тежкото” решение да предпочете интресите на България пред лоялността към партийния си шеф и личен приятел Борисов, който поради зависимости и страх от руснаците многократно предава интересите на страната си. Очевидно е, че само с надежди, че “правителството ще постъпи правилно” няма да стане:

  https://www.mediapool.bg/tsvetanov-namekna-che-bulgaria-shte-izgoni-ruski-diplomati-news277310.html

 5. ГЕРБ-комунисти са пътници,Цветанов няма акъл да ги мисли и каже тези неща,просто някой му ги е написал.

 6. Това е поредните празни безсмислици на милЮционерският физкультурник , герберокожият ЦИК-аджия – цвъкиУМНОТО!
  От него не може да се очаква да направи нищо срещу неговите кукловоди от ДС , милицията и КГБ!
  Единственото нещо ,което трябва да направи е да се държи по-далече от ЦИК и изборните секции, а не да говори постоянно от години за “американофильството” си!
  Защото ,когато цвъкиУМНОТО е начело на “изборният” щаб на герб, винаги “изборите” в НРБ се фалшифицират , с огромен купен и контролиран вот за неговата “партия”-герб!
  Също така , за да може безпрепятствено да продължава да си върши изборните ФАЛШИФИКАЦИИ, както го е правил постоянно през последните 11 години, цвъкиУМНОТО наруши отново и изборните закони за въвеждането на машинното и дистанционното ГЛАСУВАНЕ! И сега отново пак ще има само “гласуване” с бюлетини, в чието ФАЛШИФИЦИРАНЕ няма по-голям “експерт” в НРБ от цвъкиУМНОТО!

 7. Аз не вярвам на Цветанов. Задават се избори и това е поредния трик на ГЕРБ. Тъй като Борисов усети, че доста хора са му много, ама много ядосани, заради многократното навеждане на Путин, явно са решили да изиграят една сценка на доброто и лошото ченге. Не на нас тези. Докато не изгонят цялата шпионска измет работеща срещу страната, не спрат безумното източване на ресурси чрез ” Лукойл”, Белене и Турски поток не им вярвам. Дела трябват, стига само празни приказки.

 8. Не вярвам, че Цвъцокио има различно мнение от мутъра Бойко. Това е вечната игра на доброто и лошото ченге – едното лиже задника на дребосъка Путин, другото на Тръмп.
  Вероятно тези игрички са свързани с изборите.

 9. Време е да се събудят тия (извън зомбиранитe oт клиентелистките медии избиратели), които припознават Борисов и Цветанов като политици.
  Tе, Борисов и Цветанов, не се възприемат като такива. Oт 2010 не подбират средства да се разправят с опонентите си. И с “приятелите” си.
  Hамеса на Русия в нашите избори. Звучи логично, но не сме САЩ. Kой има полза, защо да си прави труда, харчи пари и какво ще спечели.
  Kолонизаторите в средновековието не са поддържали резидентура, а са назначавали туземни вождове.
  Tандемът Цветанов-Борисов,ПП-ГЕРБ не е заплашен от руска намеса, oсвен може би в тяхна полза.
  Доказателство – близката история по изборите в България и официалната ни държавна, хем така-хем иначе позиция, за всичко свързано с Кремъл и Путин.
  Hа предстоящите избори, БСП ще събере максималния cи брой бюлетини. Hямат полза от явна намеса на Русия, Решетников и т.н, напротив. Cлучая е в тяхна полза.
  Суджуци, ронливи магистрали, кметски хотели, корупция, данъци,отравяне на бизнеса, колкото щеш.
  При разведените патриоти, Сидеров-Симеонов-Kаракачанов , и без руски субтитри е ясно кой-кой e.
  ДПС фърлят на сигурно -неграмотносттa . Tам всякаква пропаганда освен в натура, е загуба на време.
  Kой има полза от явна руска намеса.
  Политическите димки не могат да прикрият нищо. И без това картинката е зле. Tия политици са родени в съвременна България. Петата колона само засилва ефекта.

 10. Каква аномалия: Цветлин Йовчев, шеф на руския сектор в контраразузнаването! Русофил, Библиотекар и милионер. Познайте кога службите ще намерят руските шпиони!!!

 11. Руските скандали се множат около ДАНС,колкото и да се ослушват.Изплуват случаи на даване гражданство на руски престъпник,близък до Путин, руски опит за отравяне на български бизнесмен и още много,касаещи нац.сигурност. Въпрос с ограничена трудност-за коя държава работи тази т.н.агенция? Изявата на Цветанов-просто стъпка от казачока им, една напред-две назад в североизточна посока.

 12. @RADOST,
  за съжаление, и аз мисля като Вас.
  Предполагам, че ГЕРБ са се поуплашили от последните социологически проучвания, и са решили отново да се обърнат към дясния електорат, надявайки се за пореден път да излъжат лековерните…Та затова ми се струва, че е рано да се радваме, че на Цветанов му е дошъл акълът в главата, и е “прогледнал”….

 13. Няма как Русия да подкрепи едновременно ГЕРБ и БСП на изборите.Изглежда Ц.Цветанов има информация, че Русия ще се намеси в полза на БСП.Замириса му на изборни поражения и за това прави тия “разкрития”.Ама файда няма, щом братушките са решили вече, победата ще бъде за БСП.

 14. Допълнение към пейзажа. Kакви са Цветанов и Борисов, ако не ‘воры в законе’.
  А. А. Макаров и посолството на СAЩ какво ще кажат по въпроса..

 15. Какво значи Русия да подкрепя БКП/БСП?Та тя я е създала и издържа до ден днешен,при това,с ограбени от българският народ пари.Не се вижда,като се започне от Решетниковия президент/резидент и свършите с Р.Овч.и Банев…Щях да подмина руския консул Гергов,ле ле …

 16. ПП,моля четете не се ли вижда…извинете за пропуска.

 17. Поздрави,г-н Инджев и съблогъри! И аз изобщо не вярвам на цвъки умното. Това е поредният цирк, разиграван от двамката! Дано да не се хванат много българи.

 18. След 6 молитвени закуски в САЩ са му набили обръчите да играе лошото ченге …

 19. И аз подкрепям позицията на Радост!
  Нямам никакво доверие на Цветанов, нито на В.Симеонов!
  Единичните им плахи изказвания (само на думи) срещу руската хибридна агресия у нас и по Света са само за парлама!

 20. След като Борисов и Рашидов са наградени с орден Ломоносов от Русия надежда всякаква оставете,да идва САЩ и окупация да вкарат демокрация,последното за Сащ е в сферата на фантастиката.

 21. Ето как един безсрамен български путинофил, който дълго време оглавяваше различни институции, свързани с националната ни сигурност, се опитва да защити престъпните решения на Путин. Путин нямал нищо общо, бил “непричем” с терористичните действия на подчиненото му ГРУ. То (ГРУ-ТО ,де!)действало на своя глава, изпълнявайки “частни” поръчки. Те са лошите, не Той (Путин, де!)!
  И въобще, според путинофила Йовчев, “ставало дума за фалшифицирана орерация в интерес на ТРЕТА страна.” Сега българските служби трябвало ДЪЛГО да разследват, години наред, има ли въобще руско участие? “Българските политици трябвало да се запознаят с обстоятелствата и след това да решават каква ще е българската позиция. Нещата са подобни с атентата на летище Бургас, ще е необходимо МНОГО време да се намерят доказателства. 🙂 🙂 🙂

  https://www.faktor.bg/bg/articles/novini/balgariya/ts-yovchev-ako-e-imalo-pokushenie-sreshtu-gebrev-to-stava-duma-za-chastna-porachka-izpalnena-ot-ruskoto-voenno-razuznavane

 22. По някакъв начин трябва да разсеем съмненията за все по-очевидната ни близост с Москва, и явно на Цветанов се е паднала задачата да играе ролята на Плевнелиев пред западните ни партньори.

 23. След последните потвърждения по случая “Федотов-Гебрев” възниква един много важен въпрос!
  След като Бойко Борисов днес потвърди, че службите са работили по въпроса и не са оставили нещата ей така, възниква въпроса България дали е спазила задълженията си по ратифицираната от нас Конвенция за Забрана на Химическите Оръжия и дали е уведоила ОЗХО през 2015 година!
  Подозирам, че България не е информирала ОЗХО!

 24. Ако България е информирала ОЗХО за употребата на химическо оръжие на нейна територия, то тя поискала ли е съдействие в анализа и разследването от ОЗХО? Ако е поискала съдействие – то взимани ли са проби от ОЗХО от околната среда и от Емилиян Гебрев?
  Подозирам, че България е нарушила Конвенцията по забраната!

 25. SMS, безсрамният пут.инофил. без кавички, не ли е чел поне едно свидетелство на колеги от кагебего, ментори и приближени на кремълският гном минали впоследствие на правилната страна, че всички значителни операции на ФСБ в раззия и близка и далечна чужбина се разработват в кабинета на лилипут.ин и негова е последната дума. Някои като Березовски и Литвиенко си платиха за откровеността. С живота си. Каква “трета страна”, какви 5 копейки.

 26. До Радост и Българин
  Има и друга логика. Според нея плъховете първи напускат потъващия кораб. Венецуела е симптом,който не трябва да се пренебрегва. Не е само той.

 27. Чета коментариите под поредния прекрасен анализ на г-н Инджев и съм обнадежден, че все повече хора не се връзват на игрите на различните филиали на БКП-то.

 28. Страх, голям страх е обхванал и тресе ГЕРБ. Фалшивата им защитна стена, че европейски развиват България се спука и електората им изтича. Процентите на предполагаеми гласуващи за тях вече са по-малко от тези на сестра им БСП, а и майка им русия клони към БСП. Затова са и тези „новини“ от г-н Шест апартамента, които в своята си същност са война, хибридна война за оцеляването на изкуствения проект ГЕРБ. И независимо, че още един от хибридните пълководци Томислав Дончев се появи на живо да защитава фалшивата им кауза, това вече е края на ГЕРБ. Край на антибългарската национална политика подчинена угодно на тясно егоистични им интереси. Този път нито Меркел, нито Юнкер ще погалят Борисов, а и да го погалят все тая. Народът разбра, граждани за европейско развитие на България няма в ГЕРБ, и ги откри в ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ-ГРАВИТАЦИОННИЯ ЦЕНТЪР НА ВСИЧКИ СВОБОДНИ И ПРОЕВРОПЕЙСКИ ОРИЕНТИРАНИ ГРАЖДАНИ НА БЪЛГАРИЯ. Бавно, но постоянно процента на тези, които биха гласували за ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ нараства и ще нараства. Започнаха с 1.5%, днес 5-6%, , а утре на евроизборите двойно. Дали ще бъде Стефан Тафров или Светослав Малинов, преференциалния вот ще определи, но не това е важното. Важното е, че България ще има достоен представител в ЕП. А след това да дойдат местните и парламентарните избори в едно. И това ще бъде ГОДИНАТА НА БЪЛГАРИЯ И НА БЪЛГАРИТЕ-НАЧАЛОТО НА ВЪЗВРЪЩАНЕТО НА СПРАВЕДЛИВОСТТА И ВЪРХОВЕНСТВОТО НА ЗАКОНА! ХО!

 29. Цветанов е специалист по скоковете – завършил е магистратура в НСА.

 30. Нищо чудно ГЕРБ да черпят напредничавите си тези от най-чистия извор – блога на Иво Инджев.

  Готвят се да загубят следващите избори, но с малко, колкото да има повод за поредно преждевременно прекратяване на мандатa, за да предадат щафетата на Крюела Нинова и нейната нациaналсaциалистическая шайка. В същото време знаят, че изтърват ли про-евроатлантическите си симпатизанти, балонът ГЕРБ се пука окончателно, затова са и тези гимнастики от страна на Цветанов. Ползата за България от приказките му не е никаква, докато той говори така, а не Борисов. И Плевнелиев говореше такива неща и дори ги говореше интелигентно, но това не му попречи да предаде щафетата на решетниковото протеже, когато вездесъщият Борисов му го нареди.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.