Старата руска пропагандна на стар глас по БНТ

В деня , в който България скърби за обесването на Левски, в предаването “Култура.bg” специален гост ( по повод на което водещият предварително обяви, че за първи път съжалява колко кратко е предаването), беше Никита Лобанов-Ростовски. “Истински княз”, наблегна водещият в анонса. 

vlcsnap-2019-02-19-09h32m51s213-352022-810x0

 

 

 

 

 

Толкова истински, колкото е цар и Симеон Сакскобургготски, длъжен съм да репликирам.https://www.bnt.bg/bg/a/spetsialen-gost-knyaz-nikita-dmitrievich-lobanov-rostovski-19022019

Отнасям се с уважение към драматичната, дори трагичната биография на родения в България през 1935 г. г-н Ростовски. И особено към неговата автентична неприязън към комунизма. Хвърлен е в затвора в окупираната от СССР България на 11 годишна през 1946 г. заедно с белогвардейския си баща след опит за бягство от “диктатурата на пролетариата” ( Ростовски нито веднъж не употреби комунизъм като синоним). 

Уважавам обаче и историческите факти. Роденият в България руският гост с американско гражданство и постоянно английско жителство изрече в предаването на БНТ  куп неистини. Те увиснаха без коментар. Волно или не станаха поредното внушение на русофилската пропаганда. За един руснак тя може и да е легитимна по патриотични подбуди, но за потребителите на тази пропаганда у нас е важно да знаят истината. Защото в днешно време, когато рекламирането на покойния СССР е заменено изцяло с връщане към корените на руското влияние в България чрез лансиране на тогавашните й опорни точки, се налага българска реплика. 

Оставям настрана фактът, че в деня на обесването на Левски е нелепо най-специалният гост по темата да бъде руснак, който не казва и дума за Левски. Не го и питат. Гостува солово. Обратна гледна точка, каквато се изисква в БНТ ( и не само) срещу всяко критично българско мнение по отношение на руската роля в България, не просто не прозвуча, а напротив – водещият беше искрено щастлив да подтиква своя руски гост да обяснява, че 80 на сто от българите са русофили, а правителството на България било “ агресивно против” Русия  ( две неистини в едно изречение).

Ростовски, който е пристигнал в България във връзка с поредната русофилска конференция, организирана от руското посолство, беше помолен да каже какво би се случило, ако Русия беше превзела Константинопол през 1878 г.. Водещият направи уговорката, че не е историк,т.е. може да си позволи да наруши едно важно правило. Защото явно знае добре, че историците не боравят с условно наклонение в минало време. А както знаем, на българските историци, изповядващи русофилството, това не пречи да повтарят непрекъснато, че без Русия нямало да се освободим и че днес сме щели да говорим турски. 

В отговор Ростовски се оживи и влезна в ролята на достоверен източник  като наследник на руския посланик в Цариград Лобанов-Ростовски през 1879 г., който бил голям приятел ( с такова приятелство се хвали в своите “Записки” и Николай Игнатиев) с турския султан Абдул Хамид още от времето, когато е бил престолонаследник. На любезното подхвърлената хипотеза Ростовски отвърна с предположението, че ако Англия не беше попречила на Русия да завладее проливите ( и държавата на султана, големия турски приятел на Лобанов-Ростовски), България е щяла да бъде много по-голяма ( което не мога да не репликирам с контрахипотезата, че за Сталин щеше да е още “по – вкусно” да окупира една по-голяма България).

“Малка подробност” от пейзажа на тази безпочвена фикция обаче е фактът, че Русия е била възпряна по дефиниция от прекомерни завоевания на Балканите в съгласие с Европейските сили, които й дават мандат за войната с Турция. Русия тайно се договаря в този смисъл първо с Австро – Унгария още през лятото на 1876 г., както и със самата Англия през 1978 г. Образно и опростено казано, Русия подписва няколко тайни дипломатически спогодби с ангажимента да няма нищо подобно на ГОЛЯМА БЪЛГАРИЯ. 

Обратното твърдение е или плод на невежество или на абсурдна манипулация, която обаче звънна в студиото на БНТ напълно в синхрон с “подсказването” на водещия колко вреден е бил Берлинският конгрес за “нас” ( а конгресът е бил плод на същите предварителни договорки на Русия) за разлика от договора от Сан Стефано ( съставен с цел да бъдат измамени българите, че Русия им подарява нещо, която европейските държави после ще й отнемат).  

Още по-лесно е опровергаването на твърдението на Лобановски, че Руско-турската война била изцяло плод на руска емоция в защита на българите. И едва ли не е била почти самоубийствена за Русия, на която западните сили са забранили да има флот в Черно море след Кримската война и ( което също е вярно) не е довършила военната си реформа след нея. Истината е, че Русия влиза неподготвена във войната, подведена в много голяма степен от фалшивите новини на своя посланик Николай Игнатиев от османската столица, който е заблудил началството си в Петербург за състоянието на Османската империя и нейната армия. Това е една от причините Игнатиев да бъде оттеглен от руската дипломация след провала на интригантския му договор от Сан Стефано, успял само в едно: да “зариби” българите на руска страна за поколения напред.

Цитатите , които съм публикувал в “Измамата “Стефано” за истинските подбуди на Руската империя за войната ( по руски дипломатически и журналистически източници от онова време) категорично говорят за все същата лакомия Русия да завладее проливите, да предотврати настъплението на европейското влияние на Балканите ( което вече разочароващо за нея се е проявило в Гърция Румъния и Сърбия) и да превърне българите в оръдие на своята политика. За това откровено говорят документите, свързани с руските посланици Игнатиев в Цариград и Шувалов в Лондон. 

Да, руският народ е изпитал ентусиазъм и съжаление към кланите през Априлското въстание православни и славяни, както заяви Ростовски. Този ентусиазъм е бил успешно използван за набиране на доброволци. Но се е случил преди да му бъде разказано какви подлеци ( тази дума най-често се използва в руската преса и сред руските военни) и страхливци са българите, на които се дължат руските военни неуспехи в първата фаза на войната с османците. Да не говорим, че когато Русия скъсва дипломатическите отношения, за да накаже българите за решението им да не спазят решенията на Берлинския конгрес и да извършат Съединението от 1885 г., същият този руски народ проявява обратния ентусиазъм, обобщен от шефа на дружеството на московските славянофили Аксаков в неговия вестник “Русь” с думите : “Всяко тържество на България е смърт за Русия”. 

Иначе Ростовски е симпатичен със своята ненавист към “диктатурата на пролетариата”. Човек не може да му придиря и на руския национализъм. Какво да се прави – дори и Солженицин на стари години прегърна руския шовинизъм. Ростовски поне не хвали Путин като именития автор на “Архипелаг ГУЛАГ”, а само се съгласява в други интервюта, че му се вижда добра идея възстановяването на монархията в Русия ( за което работят генерали от КГБ, като Решетников). Само че твърденията на знатния руснак не се връзват с историческата истина и не бива да остават без реплика, макар и само в този блог. 

 

 

22 мнения за “Старата руска пропагандна на стар глас по БНТ”

 1. Какво общо има тук “диктатурата на пролетариата”.
  Предисловиетo към Записките на Захари Стоянов дава доста примери, как имаме привичка да се ядем помежду си, a нa всякакви чужденци да се кланяме.

  “Признавам, че до много събития се коснах твърде повърхностно, множество факти останаха непояснени и неизследванн, но всичките тия погрешки аз можах да залича само тогава, ако лично отидех на мястото да ги изпитам и проверя. За тая цел не жалих ни труд, ни неудобство; но едно само важно обстоятелство, което не зависеше от мене, ме побърка. Тук аз говоря за материалните средства, без които е невъзможно. Отнесох се няколко пъти до българското княжеско правителство, което ми отказа категорически без мотиви и обяснения. В същото това време, когато на моето прошение се пишеше в Министерския съвет отрицателна резолюция, господа министрите решаваха с гордост на лицето да се отпуснат от народното съкровище следующите суми; на хаджи Мехмедали 3000 лева на годината пенсия; на един немски келнер, да си направи кьща — 17000 лева (наши пари 85000 гроша); на руските офицери Лесовой, Логвенов, Ползиков и Молсолов — 42 000 лева (наши пари 210000 гроша). На хаджи Мехмедали се отпуснаха пари, че във време на башибозлука стоял мирен, т.е. не клал и не бесил, а само подклаждал огъня отстрана; а на руските молодци за тая им заслуга, че във време на преврата, когато на сеизинът Срирота би позавидели и еничер-агалар, тяхна милост с камчиците в ръка, показаха гореща вярност в изравянието на гроба, в който се погреби България за няколко години…

  …Но само това ли е? Накъдето и да се обърнеш, печатът на позора блещн във всичката своя голота. Матевски, тоя същий Матевски, другарят на Левски, организаторът на „Гимнастическите дружества“, комуто се дължи съществуванието на Южна България, бяхме свидетели, като се погреба. Двама души, с дискос в ръцете, ходеха от дюген на дюген, да събират по петаче и две за неговото погребание. На тоя дискос спущаха своята лепта и враждебните нам елементи, с които покойний водеше отчаяна борба. Каква национална гордост… По същото това време всичките български вестници бяха облечени с черно за смъртта на еднн чуждестранец музикантин, който бе дошел в страната ни само от любов към лирите. Всички го оплакваха горчиво и изказваха мнение: да се помогне на фамилията му от народното съкровище… Пак по това време колоните на вестниците се пълнеха с биографията на друг един облизан чуждестранец по случай сребърната му сватба. А за Матевски пи дума, ни ума. По-долу в същия град стваха живи прспирни, биеха се депутати, псуваха се за устрояването на някакъв си храм, пак над чуждите гробове подигнат. Ех, народ, народ, кога ще да погледнеш на своята изпокъсана черга?…”

  Просто е невероятно, че тъпчем на място 137 години. Предисловиетo ce oказва и твърде точно предсказание.

 2. Към 137 години:
  Не е невероятно, че тъпчем на едно място, а е невярно, както и предсказанието ви. Земетръсът с каквато и техника да го следиш пак не можеш да го предскажеш, но можеш спокойно да кажеш като побратима ми GEORGI NIKOLOV: МНОГО МИНА МЪНИЧКО ОСТАНА. ХО!

 3. Търсеше се и някаква екзотика в появата на възкръсналия княз /Н.Ростовски/.За повода на посещението му България и за живота му в и извън нея нищо,или почти нишо не се каза.
  Изказаното беше доста наивно и манипулативно. Наивното,да не кажа нещо друго,като че ли беше целенасочено. Видя се – княз,но братушка,наивен – но прокарваш неистини. Истински руско-съветски човек.
  Водещият с ентусиазъм се включи в мистерията.

 4. Игнатиев е фокусиран върху събитията около Орхание, има почти абсолютен контрол върху тях – от идеята за ‘аферата’ с обира на пощата, в чийто сценарий е замесен руския генерален консул в Русчук А. Н. Мошнин, през свикването на Комисията, нейното заминаване с парахода за Русчук, и нейното пристигане два дни по-късно на 2/14 декември 1872 г. На 8/20 февруари 1873 г. Игнатиев пише в телеграма до Новиков: “Пляскането по кокалчета, което Комисията получи в Русчук благодарение на моето усилие, беше частичен, ако не тотален успех. Членовете на Комисията са понастоящем убедени, че цялата афера е замислена и проведена от българските емисари в Букурещ. Вярвам, че моят начин на действие ще бъде оценен в Санкт- Петербург, особено когато разберат с каква лекота запазваме чисто лице.”

 5. Проблемът ни е БНТ и другите съветски телевизий.

 6. Невежеството е основното “качество” на русолюбците по тези географски ширини! Както и продажните им душици!

 7. Ако Руската империя беше завладяла проливите България нямаше да я има. Щеше да стане част от империята.

  Изобщо България извади див късмет, че Русия изтласка Отоманската империя от нашите земи, а след това Великите сили я изхвърлиха от територията, която беше окупирала.

  Трети март трябва да се отмени като национален празник и неформално да се води като ден на късмета, защото след провала на Априлското въстание България можеше да остане под турска власт за неопределен период от време.

 8. Не е по темата но е близо…попьлвам си аз анкета за кого ще гласувате ако сега са парлам. избори и винаги Демократична България е с наи много про.енти …големи работи стават там горе ,големи шашми и накрая с малко ,но завинаги печели герб…параграф 22 отчаѝващо Е.

 9. Към 137 години

  “History doesn’t crawl; it leaps” на Насим Талеб. Мислете немислимото. Aналогията на Тервел със земетръса е на място.

 10. Към Quest:
  БЪЛГАРИТЕ се жертваха в името на Отечеството си и успяха. Възстановиха, Защитиха и Утвърдиха съвсем сами държавността на България, като при това отрязаха мераците, както на турците, така и на руснаците. Оказва се, имайки предвид познанията ви по Българската история, че по-подходящ ден за празнуването ви на чужда територия освен трети март няма, както и да го наричате само и само за да можете да го провеждате. Засега, но и на този ваш мерак му се вижда края.

 11. Както и да се профилират персони кат горният те си оставят преди всичко и няйшпаче ВЕЛИКО РУСКИ ШОВИНИСТИ. Етикетът комунист, национал-болшевик,монархист, “демократ”, “либерал” ин др. са подробности от пейзажа. Когато, а това е неизбежно-необратимо, много мина, мъничко остана, на Педерацията се дръпне шалтера ще е твърде закъсняло и много малце. Понякога, препрочитайки Виктор Суворов се улавям в еретичната мисъл, че с превантивният удар на 22 юни 1941 г. нацистка Германия волю-неволю “спаси” Западна Европа от червената чума.
  Правя изричната уговорка, че съм абсолютен тоталитаризмофоб.

 12. Май става въпрос за едното братче заимов (другото краткотраен “седесар” и банкер де , че как) , потомък на известен родоотстъпник и национален предател , че на сичкото отгоре и съученик на сергейчето .

  Освен това рекоха по телевизора , че въпросната девойка е номинирана била за “мъж” на годината (сигурно за мъжоретини някакви , ама не казват какви).

  Ами да , ако толко квадратна пропагадна минава за култура , то на човек наистина му иде да се фане за…

  Неее… За каламбура .

  Не за кобура .

 13. Някои от коментиращите тук работят несъзнателно за съвецката пропаганда.
  Не заменяйте османско с турско!!!
  1.Турският етнос е един от етносите в османската империя. Турският етнос за разлика от Българският не са имали писменост и Възраждане.
  2.България става независима през 1908 от Османската империя.
  3.Турция се основава през 1923г в Лозана (Швейцария ). Форма на управление : РЕПУБЛИКА. Мустафа Кемал Паша обединява Турският етнос. В последствие нарекъл се Ататюрк (баща на турците ). През 1923 година е имало голямо преселение от турският етнос от днешните Български земи посока днешна Турция. Съвецката пропаганда говори за някакви гонения и жестокости на Българският етнос към Турския през годините около 1923 но истината е че тогава е станало обединението на Турският етнос. А масква бърка истини с лъжи да сее раздори между Българите и техните комшии: Турци , Гърци , СеверноМакедонци , Сърби , Румънци и др.

 14. До Георги Николов
  Абсолютно сте прав.Сега Европа щеше да е една унила пустиня.Но и сега не е късно да се сбъднат мечтите на Сталин.Из Европа щъкат терористите на ГРУ и мисля че са наплашили много политици.За съжаление засега работите на шибания Путин вървят добре.

 15. Към ВЕСЕЛИН СТАНЕВ:
  Зависи кой език използваш. Аз използвам и то съвсем съзнателно езика на Възрожденците ни, за да мога много по-успешно да громя „съвецката пропаганда“.

  „Кой въстана срещу нашето свещено дело — съединението на Южна със Северна България? Кой караше турците да навлязат в България и да пуснат малко кръвчица на братушките?“

  Захарий Стоянов

 16. @ Jeep Patriot

  Благодарности, че ни припомнихете този линк с информция, даваща отговор на въпроса защо РУСКИ ТЕРОРИСТИ се разхождат безнаказано из България като невинни “туристи”!

 17. Г-н Инджев, азмирации за репликата Ви, но моля Ви поправете на 2 или 3 места грешното споменаване на фамилията на “княза”. Наричате го на 2 или 3 места “ЛобановСКИ”, а той е Лобанов – Ростовски.

 18. Към Неда Декова:

  Благодаря за сигнала, наистина при редакцията съм сглобил без да искам “Лобановски” от Ростовски и Лобанов…Не забелязах да е на повече от едно място.

 19. На всичкото отгоре този княз в България ми го води Румен Петков. Преди време пак беше довел един друг княз виртуозът на балалайката Трубецкой. Добре че барон Фалц-Файн умря навреме, че току виж и него домъкнали. А както казваше Отар Йоселиани: “Руската аристокрация, за разлика от офицерството, най-позорно при най-малкия намек за опасност още през 1917 г. си все ковчежетата със скъпоценностите и изостави Русия в ръцете на болшевиците”. Ще ми кокетничи този Лобанов че и Ростовски с познанството си с Левчев и Стьопа Михалков. Бяха го докарали миналата година да аранжират с него котерията около руския патриарх и никой не му обръщаше внимание. Позорна история!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.