Ще проверят ли службите за руска връзка с многобройните инциденти в конкурентните на Русия български оръжейни заводи

“ДАНС и МВР, ако обичат, да проверят има ли времеви съвпадения между авариите в оръжейните ни заводи и пребиваванията на руския /ите шпиони от ГРУ “Федотов” и компания в България, както и кои точно са били “ятаците” им тук, които са им сътрудничили в изпълнение на задачите. (с данните за пребиваванията на тези руски терористи в България могат да им услужат партньорските британски служби, в случай че ги нямат, де!)

Агенция „Фокус” припомня взривовете в оръжейните ни заводи през последните години:

14 март 2018 г.
При инцидент на територията на цех 130 на завод 3 на оръжейния завод „Арсенал“ в Казанлък, загива 27-годишен работник и друг – на 45 години, е приет в болница с 85% изгаряния, където по-късно умира. Две са основните версии за инцидента – човешка грешка или техническа неизправност.

5 декември 2017 г.
Работник на военния завод „Терем – Летец” пострада при изпитание на МИ-24 на летище „Враждебна”. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов потвърждава, че става дума за техническа грешка на състава – не бил обезмаслен двигателя, когато е започнал топлия запуск на двигателя.

9 ноември 2017 г.
При извършване на проверка на ново технологично оборудване за галванична обработка във “Вазовските машиностроителни заводи” в Сопот, поради невнимание, проявено от служител на фирмата-изпълнител на оборудването.
43-годишен мъж се подхлъзва и пада в една от ваните с киселина. По възможно най-бързия начин пострадалият е изваден, оказана му е долекарска и първа медицинска помощ, след което е бил откаран в Клиниката по изгаряния в УМБАЛ „Св. Георги” в Пловдив с 97% изгаряния. От предприятието уточняват, че мъжът не е служител на ВМЗ. Мъжът по-късно умират от раните си.

13 юли 2017 г.
Възниква пожар в механичен цех на завода за боеприпаси „Дунарит“, Русе. Запалването е възникнало във вана с хексан, която се намира в близост до машина за точкови заварки. Няма пострадали при инцидента.

3 април 2017 г.
Пожар избухна на кораб в завод „Флотски арсенал” във Варна. Сигналът за инцидента е подаден около 10.25 часа в понеделник, когато се е чул взрив в машинното отделение на кей 1 – 3 на дружеството „Терем КРЗ Флотски Арсенал Варна“ ЕООД . Възникналият пожар е потушен за по-малко от половин час. Няма жертви и пострадали при пожара, няма и обгазяване в района. Експлозията е станала на борда на руски танкер, пристигнал в неделя за ремонт в завода. По първоначална информация пожарът е избухнал на танкера след изтичане на запалителни вещества, което е довело до взрив на един от баластните танкове на кораба.

28 май 2016 г.
53-годишен мъж загива при взрив в цех на завод „Арсенал“ в Мъглиж. Взривът е възникнал по време на пресоване на взривното вещество – хексоген.

25 април 2016 г.
Двама души загиват от раните си, получени при обгаряне, при възникнало запалване на машина в цех 120 на Завод 3 на територията на фирма „Арсенал“ в Казанлък. Сигналът е подаден на телефон 112 в 10.44 часа. Загинали са специалистът по производство на барути, 53-годишният инж. Върбан Димитров Пешков – технически-директор на Завод 3 и 41-годишният настройчик Румен Райчев. Взривът възниква в помещение за обработване на взривни вещества. 6 юни 2015 Един е загинал и четирима души са тежко ранени след взрив на военен полигон на “Вазовски машиностроителни заводи” – Сопот, малко след 12 часа. Взривът е станал на полигона в с. Анево около 11.30 часа. Няколко часа след взрива от Окръжната прокуратура в Пловдив официално съобщиха, че загиналият е цивилен американски гражданин, чужденци са и двамата ранени, единия от които много тежко, а другите двама пострадали са българи. Един от тях е бил преводач.

14 април 2015 г.
Взривове разтърват Иганово. Инцидентът възниква в производствен цех на ВМЗ „Сопот” за термоглави. Евакуирани бяха и около 60 души от село Иганово.

21 март 2015 г.
Около 19.30 часа един от охранителите на Шести холандски склад на ВМЗ-Сопот, намиращ се в землището на село Иганово, подава сигнал за взривове. На място веднага е изпратена пожарна служба, районът е отцепен от полиция. Няма пострадали при инцидента. Няма опасност за населеното място. Складът е на 2 км от селото.

19 декември 2014 г.
В с. Мъглиж избухва взрив на частен завод за боеприпаси. Загива един мъж на 51 години, а две жени и още един мъж са ранени. Експлозията става във фирма, специализирана в производството на патрони и ловни муниции. Взривът избухва в 11.27 часа.

1 октомври 2014 г.
Взрив избухва в цех на „Военен завод – Миджур“ в района на с. Горни Лом, община Чупрене, след 17:00 ч. 15 души са изпепелени при взрива в „Миджур”. Причината е човешка грешка при утилизирането на боеприпаси.

8 август 2014 г.
В сутринта в Костенец, в завод „ТЕРЕМ – Цар Самуил” ЕООД, по време на утилизация на боеприпаси искра предизвиква взрив. Получава се искра, която предизвиква експлозия. Пострадалите са 10 души.

28 февруари 2014 г.
В цех 130 на Завод 4 на оръжейния комплекс на „Арсенал” край Мъглиж избухва взрив. Вследствие множество травми с около 98% изгаряния загива работещ в завода мъж.

12 септември 2012 г.
Два взрива разтърсват за по-малко от денонощие военния завод „Арсенал” – Казанлък. Пострадали няма.

5 юни 2012 г.
След 14.40 часа при пътния възел „Петолъчката“ край Ямбол започват серия от взривове в складове за разглобяване на снаряди, собственост на “Берета Трейдинг”. Базата е бивш завод на “Терем” – Трявна. В момента на взрива в нея се намират 13 души, като седем от тях са ранени. Причината е неспазване на трудовата дисциплина и изискванията при работа.

10 януари 2012 г.
Около 10.00 часа избухва взрив в едно от поделенията на ВМЗ–Сопот в карловското с. Иганово. Пострадват двама мъже и една жена. Според думите изпълнителния директор на завода се взривява пресформата за иницииращо взривно вещество. Според него е спазена технологичната процедура, тримата работници са с опит. и минават през инструктаж по-рано сутринта в деня на инцидента. При разследването на случая обаче е установено, че пресата не е почистена правилно и това довежда до проблема.

12 ноември 2011 г.
Около 09.00 часа се взривяват бивши военни складове, намиращи се между Севлиево и с. Ловнидол. В складовете има около 3 000 снаряда от калибър 152, няма химически и радиоактивни вещества и обгазяване на района. Няма пострадали хора.

21 юни 2011 г.
Жена на 51 години е ранена тежко при експлозия във Военен завод 4 в с. Мъглиж – филиал на “Арсенал” АД. При взрива тя изгубва едната си ръка. На 3 февруари 2010 г. късно вечерта в завод “Миджур” за взривни вещества и материали в село Горни Лом, община Чупрене, избухва пожар. Четирима служители на фирмата са пострадали.

9 август 2008 г.
В склад на военния завод „Арсенал” в Казанлък избухва пожар, който води до взривове. В склада за готова продукция са съхранявани гранати. Няма жертви.

3 юли 2008 г.
Около 6.30 часа във военен склад за боеприпаси в поделение 18250 между Челопечене и Чепинци край София избухва взрив. Експлозиите продължават през целия ден. В поделението се съхраняват излишни за Въоръжените сили боеприпаси, които подлежат на утилизация. Щетите са около 8 млн. лева.

30 ноември 2007 г.
Взрив в завод „Миджур“ нанася материални щети.

9 октомври 2007 г.
При взрив в оръжейното дружество “Арсенал” загива 48-годишният Атанас Атанасов.

23 май 2007 г.
В завода „Миджур“ в Горни Лом при експлозия на поточната линия в един от цеховете загива един мъж 28 години, а една 39-годишна жена е ранена.

6 април 2006 г.
В завод „Миджур“ избухва пожар, при който загива инж. Илия Симов.

2002 г.
Две експлозии, следствие от пожар, изпепеляват тогавашния цех за производство на тротил в завода „Миджур“ – с. Горни Лом., но пострадали няма.

9 юли 2000 г.
Между хасковските села Александрово, Константиново, Любеново, Родопи, Поляново и Брягово се разразява пожар. Привечер огънят се достига склад за боеприпаси в с. Иваново и довежда до взривове”.

4 мнения за “Ще проверят ли службите за руска връзка с многобройните инциденти в конкурентните на Русия български оръжейни заводи”

 1. А защо България е нацвъкана с оръжейни заводи, вместо да произвежда домати, което по и прилича – питам аз и отговор не искам, зашото той е безпощадно ясен – откакто ни е сгазила руската мечка, ние сме държава, по-скоро свързана с международния тероризъм, отколкото с нормалния търговски обмен на стоки и услуги. И въпреки че българският народ отдавна си е казал думата по въпроса къде иска да принадлежи, продължават да ни монтират все същите национални предатели за управляващи, на късата каишка на Масква.

 2. Тревожна констатация: ДАНС неспособна да открие дали някой е бил осъждан или не

  Това става ясно по време на изслушването на шефа на ДАНС Димитър Георгиев пред парламентарните комисии за вътрешна сигурност и контрол
  ДАНС е “спазила всички процедури при проверката на руския бизнесмен Сергей Адониев и въпреки това не е успяла да установи присъдата му за извършено престъпление в САЩ”.

  ttps://www.faktor.bg/bg/articles/trevozhna-konstatatsiya-dans-nesposobna-da-otkrie-dali-nyakoy-e-bil-osazhdan-ili-ne

 3. “Руска връзка” с нашите служби за “сигурност”? Ха, ха… ами те не са преставали да бъдат ФИЛИАЛ (според Т. Живков), а според мен направо КЛОН на руските.

 4. @ Иванка

  Peзoнeн въпpоc задaвaтe…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.