БСП прояви последователност в антибългарския си подход по македонския въпрос

 

Руско-българските измерения на развятото в Скопие знаме на НАТО могат за краткост да бъдат обобщени в следното изречение: Северна Македония влиза в НАТО, Северната империя излиза от кожата си, а нейната вярна БСП – от парламента в София, за да покаже традиционната си солидарност с Кремъл, колкото и да е вредна тя за България.

БКП винаги е изпълнявала указанията на Москва ( не само) по отношение на македонската интрига. Сега обаче за първи й се налага да мине в опозиция на статуквото, вместо да го управлява в духа на московските заповеди. Това само по себе си е най-видимото доказателство за поражението на руската политика на Балканите, погледнато откъм “чинията” на Бузлуджа на хребета на самия Балкан.

В случая БСП беше принудена да сподели руското поражение: каквото за Москва, такова и БСП, която по неволя изостави прилаганата от нея римска максима “като не можеш да победиш противника, присъедини се към него”. На този принцип тя се присламчи в началото на това хилядолетие към процеса на присъединяването на България към НАТО и ЕС, обслужвайки интереса на Русия да бъде нейния троянски кон в двете организации. И изобщо не се криеше, че прилага тази тактика.  Припомням за илюстрация цитата от едно интервю на ген. Любен Гоцев от ДС :

“ …разумът и днешната политическа обстановка у нас И В РУСИЯ ( курсивът мой-бел. ИИ) ме задължават да си спомня латинската мъдрост: “Като не можеш да ги победиш, стани техен партньор или съюзник”. Друг е въпросът, кога , при какви условия и на каква цена ще стане  това партньорство”. (“Задочни интервюта с Любен Гоцев”, изд. къща Международни отношения, София, 2005 г., стр. 52-53)

Е, този път БСП не можа да приложи споменатата по-горе тактика. За целта премина към план ”Б” . Той гласи, че ако можеш да попречиш на врага, трябва да се разграничиш от неговия успех чрез мълчалив бойкот.

Последният голям успех на тази политика беше ознаменуван от наложената от Сталин кампания по обезбългаряване  на Пиринския край и на самата изкуствено създадена в рамките на Югославия република Македония. Особената жестокост на тази кампания, на която БСП козирува безропотно години наред, се подчертава от неразбираемия за правоверните комунистически глави идеологически опортюнизъм при осъществяването на кремълската политика на разделяне с цел овладяване на Балканите. И от едната, и от другата страна в прилагането на директивите на Кремъл участват комунисти, но вместо братство по идеологически признак тях ги обединява злостното отношение към самия български етнос.

Тази идеологическа шизофрения беше наложена в самата бивша югославска република и спрямо разделението между социалисти и националисти. Оказа се накрая, че социалистите ( които тези дни вече дискутират в Скопие евентуално преименуване на партията си) извършиха трудния прозападен завой на страната си, съзнателно спъван от националистите, работещи в угода на Русия.

Ако българските другари и другарки бяха повече социалисти, отколкото са московци, би трябвало да си хвърлят ушанките от радост, че техните другари и другарки от съседната братска държавица са се доказали като повече европейци от идеологическия им противник ВМРО-ДПМНЕ. Но, не, не се зарадваха на поражението на ВМРО-ДПМНЕ. За нашите другари и другарки това е поражение на руската политика и няма място за другаруване със социалистите на Зоран Заев.

Апропо и във Венецуела временният президент Хуан Гуайдо е от “семейството на социалистите”, но това не пречи на БСП да клечи в изолатора на Кремъл в позиция партер по темата, жалейки за режима на Мадуро  с руски акцент в другарската жалейка. За “Позитано” приоритет е да не се отклони от правата кремълска линия. Но да се върнем на “север”, т.е. към Северна Македония.

Парадоксално, но е факт, че с излизането си от Народното събрание точно в историческия момент, когато България трябваше да покаже национално единство по най-изстраданата национална кауза, заради която са загивали поколения българи по бойните полета ( и в милиционерските мазета), БСП постъпи …исторически справедливо. Призна своята гузна съвест косвено. Някак си не й отива да бъде ”барабар Нинова с мъжете”, макар да обича да предизвиква опонентите си да се държат мъжки, изтъквайки себе си като единица мярка за политическа мъжественост.

Добрата новина е в това, че този път БСП не е приносител на една добра новина за България с голямо, направо историческо значение. Достатъчно е да ни натякват, че България е станала член на НАТО и Европейския съюз в епохата на Първанов и Станишев ( последният все пак удържа европейски, макар и социалистически позиции, за разлика от Първанов).

Така че, ако питате мен, беше напълно правилно БСП да прояви последователност и да постъпи отново по антибългарски начин, като не гласува в парламента българската подкрепа за македонското членство в НАТО. Обратното щеше да е “грубо политическо лицемерие” (перифразирам Димитър Благоев за русофилството като “грубо политическо суеверие”).

В края на краищата БСП остана вярна на старото си верую, че партията е права, дори и да греши. https://debati.bg/spetsialno-za-debati-bg-bsp-e-posledovatelna-antibalgarska-partia/

16 мнения за “БСП прояви последователност в антибългарския си подход по македонския въпрос”

 1. По темата е казано всичко, точ в точ.
  Мимоходом да отбележа, че във Венецуела МадурКо само риториката МУ е кресливо лява. Той е на върха на един олигархично режим който се храни главно от износа на наркотици с безценната помощ на Мятушката. Само преди по-малко от месец абсолютно случайно беше бастисан в Зелени нос руски търговски кораб с близо 10 тона наркотици на борда.

 2. Не е по темата.
  Бензиноколонката, това по гениалното попадение на Великият Джон тепърва има, дежа вю, много да страда. Не са усетели още опаката страна на Президента на САЩ.
  https://svpressa.ru/economy/article/225228/

 3. Рано или късно ще се разправим с тези руски подлоги. Като гледам икономиката на Рашка, май ще е по-скоро отколкото си представят.

 4. Много кофти бойкот на БСП!Как геройски
  другарката Нинова защитаваше националния български интерес срещу
  наглите попълзновения на македонизма,
  а когато дойде време да подкрепи, заедно с партията си,най-
  силното средство срещу него – евроатлантизма,оказа се,че не е в играта!
  Не е в играта, основно заради тъпата
  политическа постановка,издигаща понятието “свръхдемократизъм”в абсолютна доминанта, включително в
  наднационален смисъл.Загрижени за
  свещените права на българския избирател, социалистите не прозряха
  злободневната проста истина,че в днешна Европа,залята от националистически талази, изборите, които те смятаха за гарантирано спечелени,са вече твърдо предварително
  загубени,с една такава,категорично непремерена политическа позиция.Нямаше кой да им
  каже,че всъщност демокрацията е
  слугиня на националния интерес,а не
  обратното.И също – този крайно погрешен парламентарен ход слага край на политическата кариера на амбициозната,но неадекватна
  госпожа Нинова.А руската връзка е само
  подробност,която изпъква обикновено
  при неумели и несръчни политици.
  Благодарим ти,Господи,че и този път БСП
  сама се затри!

 5. Татяна Дончева: В тази дебела работа с милионите от Венецуела трябва да стигнем до ролята на Русия

  Пеевски е руско прокси, зад него се крият един куп представители на службите

  https://www.faktor.bg/bg/articles/tatyana-doncheva-1-7

 6. Алекс Алексиев, строг но справедлив.
  Стига вече баце си въртя дирника по сите азимути.

 7. Танчето Дончева в цялото си великолепие прави луди дансаджии, рублофили, Цвъки, Баце, Корни и вся остальная сволоч.
  Дали на самата нея вече не са и спрели преводните рубли е без значение.

 8. Цветан Цанински: БСП избягаха от парламента по руска заповед – да не гласуват влизането на Македония в НАТО

  Корнелия Нинова е лидер на един опасен необолшевишки мутант, който продължава да злоупотребява със страховете и мечтите на хората

  https://www.faktor.bg/bg/articles/mneniya/intervyu/tsvetan-tsaninski-bsp-izbyagaha-ot-parlamenta-po-ruska-zapoved-da-ne-glasuvat-vlizaneto-na-makedoniya-v-nato

 9. “Силно” предаване сутринта на Виктурчy (без Ани) по НOBA Домусчиева с политически мега-коментатори: първо Румен Петков, който най-неочаквано разви тезите си по темата “аз съм с пут.ин, а останалите да си е_ат ма_ата”. След него в студиото влезе Деско Чуколов, който още по-ненадейно разви обратната теза, а именно: “аз съм с пут.ин, а останалите да си е_ат ма_ата”. Да живее единството в еднообразието на рубладжийските кратуни и техните услужливи виктурчyвци!

 10. Статията-бива!
  Сал едно заглавие, плюс финалното предположение-стигат.
  Коментарите-унищожителни.
  Троловете-безмълвни.
  Много мина-мъничко остана.
  Последният да дръпне шалтера на Педерацията.

  https://echo.msk.ru/blog/minkin/2376287-echo/

 11. Танчето, г-н GEORGI NIKOLOV, ги назнайва тези работи … от кухнята на Мултигруп!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.