Защо измамата “Гагарин” има своите основания

Както и друг път съм отбелязвал, опитвам се да не се намесвам в спорове по принцип и особено по теми, по които не съм съм се задълбочавал като изследовател. Но…

Става дума за спора в ivo.bg ( а доколкото знам и в други сайтове) около полета на Гагарин, който не искам да поддържам без нови обстоятелства “за” или “против” вероятността да става дума за голяма съветска измама. 

И все пак, защо съм склонен да повярвам на статията, подписани от Българин, че Гагарин не е летял в космоса и че това не е конспиративна теория?

Приемам, че е напълно възможно тайната за несъстояли се полет на Гагарин да бъде охранявана от тесен кръг посветени конспиратори повече, отколкото всяка друга съветска конспирация. Тя е различна от случая с репресиите и човешките права, засегнали милиони хора. Тези тайни не могат да се скрият. Както пише Аркадий Ваксберг в книгата си “Отровите на Сталин”, не е нужно конкретно доказателство, за да се докаже известната на милиони хора истина за вината на диктатора за репресиите и масовите убийства. Може да няма негов подпис под заповедите за разстрел, но това не го оневинява. Нещо повече, според Ваксберг колективното свидетелство на милионите репресирани и техните близки е далеч по-голямо доказателства от каквито и да било документи.

Случаят с Гагарин без никакво съмнение е представлявал тайна от съвсем друг вид.  Обгрижван е като в шпионски сценарии на принципа, че колкото по-малко са посветените, толкова по малка е вероятността от разкриване. Налага се да се съди по косвени признаци, както прави  Българин, авторът на статиите за несъстоялия се по негови заключения полет на Гагарин в космоса.

Виктор  Суворов (почти) не борави с тайни в своите книги. Пък и е бил младши офицер в руското разузнаване, когато бяга на запад – няма как да е знаел нещо конкретно по случая с Гагарин. Не е доказателство с обратен знак фактът, че той не по поставя под съмнение полетът на Гагарин. Писателят Суворов изследва публични източници, съпоставя ги и доказва тезите си чрез тях. Той ме е убедил в правотата на своите хипотези именно чрез неоспоримите публични факти на заявеното и премълчаното от съветската история.

Маниакалната склонност към секретност в Русия, за която пише още Астолф дьо Кюстин при пътешествието си из Русия през 30-те години на 19 век, е способна на нечовешки постижения в тази област. В Съветския съюз тази мания беше доведена до наистина космически висоти. В името на държавата, а не на човека, там има човеци, способни на чудеса от античовечност. Например нечовешко звучи Гагарин да не е споделил абсолютно нищо като спомен от полета си със своето семейството, но по руско-съветските стандарти това не е било невъзможно постижение на автоцензурата именно защото не е имал какво да споделя, без обаче да разкрива тайната дори на най-близките си хора, с което би ги изложил на опасност от рода на онази, която фатално го е сполетяла.

Като главен редактор на в. “Демокрация” многократно съм се срещал с автори на спомени за репресиите над тях по времето на комунизма. Предоставяха материали, но беше ясно , че спестяват страшно много страшни истини за реалния ужас, изживели по онова време. Питал съм някои от тях защо не искат да ги споделят и като правило или премълчаваха или отговаряха нещо от рода на “не е за разправяне”. Отнесоха си тайните в гроба. Прекалено са били травматични за жертвите, за да разкажат сами за униженията в цялата им пълнота. Все едно жена да опише в подробности пред целия свят какво са и причинили извратени изнасилвачи.

Искам да кажа, че да се крият болезнени тайни е напълно в реда на нещата за нормалните травмирани хора, но още повече е валидно за фанатиците, вярващи, че това е най-важният им дълг. Не бива да се подценява склонността към саможертвено мълчание на тази порода, която е възпитана да вярва, че опазването на държавната тайна е висш пилотаж в живота, подвиг, който надмогва егоизма на отделната ( “някаква си” по Вапцаров) личност.

Впрочем, един от нюансите, по които нацизмът се различава от болшевизма, е в това, че болшевизмът е бил далеч по внимателен относно прикриване на следите на зверствата си. Разполагаме с много малко снимки и киноленти, документиращи комунистическите концлагери – включително поради факта, че с документалното наследство на съветска територия не са се разпоредили чужди победители, както в случая с Германия. Докато нацистите “гордо” филмират своите масови разстрели и оставят годни за употреба и заклеймяване кървави дири, несравнимо по-добре документирани от комунистическите в СССР ( или в Китай, където жертвите на комунистическия държавно спонсориран терор срещу собствения народ са още повече). И едните и другите са разбирали какво правят, но болшевиките се оказват по-добри в замитането на следите. Май болшевиките по-малко са вярвали, че техният рай(х) ще оцелее през хилядолетията и че няма да им се търси сметка.

Колкото до липсата на доказателства на Запад, според които полетът на Гагарин е измама, мога да изредя още много измами от времето на комунизма, които бяха разкрити едва след рухването на СССР. Най-известен е случаят с катинското клане, приписвано десетилетия на германците. Но това е капка прозрачност в мътното море от лъжи, преплувано благодарение на упоритостта на поляците.

Ние , за разлика от тях, никога няма да изтръгнем от руснаците документално признание за убийството на Левски с техните подстрекателски ръце ( освен ако не се намерят документи в османските архиви), нито за евентуалната съветска връзка в отравянето на цар Борис III или дори за твърде неестествената смърт Людмила Живкова, недолюбвана в СССР заради нейните “патриотични игри” и заиграването с източната мистика. Защото у нас е пълно със защитници на руското реноме от българските подозрения.

Нямам никакво съмнение, че в СССР са били способни да впрегнат всичките си неизчерпаеми в това отношение сили да скрият измама от мащаба на “първия пилотиран от човек полет”. Да не говорим, че за учените на запад, които с основание се отнасят фанатично към доказателствата и фактите, е много, много трудно да повярват, че срещу себе си имат учени от друг щам, готови на всичко, за да заблудят целия свят в името на една утопия и изградената върху нея държава. Това, че свободните по рождение и дух учени не ровят в добре охраняваните сейфове със съветски лъжи, също не е доказателство с обратен знак, че Гагарин наистина е летял в космоса. 

Така че за мен измамата “Гагарин” не е теория на конспирациите, а напълно възможен сценарий, който заслужава правото да бъде публикуван и обсъждан дори и по косвени доказателства.

26 мнения за “Защо измамата “Гагарин” има своите основания”

 1. Ватниците са неоспорими шампиони по опазване на тайните и по наричане черното-бяло.
  Никога няма да забравя коментарът на легендарният спортен коментатор Николай Озеров на срещата по хокей лед СССР-ЧССР от ЗОИ в Гренобъл порез 1968г. Само броени месеци след потъкването на Пражката пролет. Озеров беше получил указания, несправянето с които би му струвала бляскавата кариера на номер 1 на съветската спортна тележурналистика. Опорната точка бе една-единствена-нито дума от военната лексика. Атака, нападение, защита, отбрана, фланг, удар, маневра, фронт и т.н. Само за протокола-справи се.
  И те, така.
  За такива “чудеса” блядовете са ненадминати!

 2. Не завиждам на “бай” Тодор Ж. – да ПРОДЪЛЖИ да бъде с тези, които са убили детето му (несъмнено е знаел #КОЙ!)…
  Както и на “другарите” на отстреляния Луканов – мълчат и изпълняват защото…

 3. Ако се направи някакъв формат на нещо като международна научна конференция .. да се обсъдят началните факти и декларации за “полета” на Гагарин, да се изкарат всички по-късни признания на съветските другари за манипулациите, фалшификациите и лъжите по темата….. Шамара Катин по руското самочувствие ще е оглушителен! Въпроса е има ли желаещи да се разкрие истината?

 4. Полета на Гагарин се осъществил толкова, колкото Попов е “изнамерил” радиото или Калашников е “изобретил” автомата, известен по света с неговото име.
  Както добре помним в СССР-то във всеки колхоз имаше по няколко “гении”, които “изнамираха” всички изобретения в свободния свят винаги “независимо и изолирано” от откривателите и едновременно с тях.

 5. Мой родственик , който в последните години на комунизма си го спомням като военен пилот , обичаше да казва на нас децата , че руснаците са го убили този Гагарин . Защо – и той не си спомням да е казвал, но сред военните ввсета се говорело доста по въпроса очевидно.

 6. Много се радвам, че споделяме общ интерес към Виктор Суворов. Пожелавам Ви неговия дълбоко земен и прост, и завладяващ стил на писане

 7. Не съм вярвал, че в статия, касаеща конспиративните теории, няма да намеря нищо, с което да не съм съгласен (освен, че не вярвам някой да е претендирал, че полетът на Гагарин не е бил пилотиран).
  Много точно и балансирано написано!

 8. Скръбна вест, омайна сладка.
  В Сирия, в превърналата се вече в ад за блядовете провинция Дейр-зз-зор е изгубена връзката с група спецзнацовци. Което автоматично означава или са ликвидирани или пленени от ИДИЛ или играещите контра ирански проксита.
  И те, така.

 9. Пускам го на съвеЦки. Кратичко е. Няма да успея толкова сочно да го преведа.
  Путинская Россия утратила космос, промышленный потенциал, кадры. Остались только пацанские понты, скабрезные анекдоты и стандартная ситуация, когда завравшийся и обанкротившийся диктатор уже не в состоянии обманывать сказками про будущую счастливую жизнь и переходит к другой концепции – жить будем паршиво, но коротко.

 10. “В кремъл естествено са луди. Но сапун те не ядат.”
  Андрей Пионтковски

 11. Ма как не ви е срам, бе, неблагодарно бълхарско племе? ТАСС ви казва, че е летял, левитан ви казва, КПСС тоже, пък вие не само се съмнявате, ми и ровите! На “братушките” не вярвате, на “освободителите”, и то двойни, срам!

  Иначе, сериозно, ако прегледаме грижливо и без предразсъдъци нещата, има куп косвени доказателства, че майор Гагарин не е летял. Като почнем от ТВ кадрите преди старта, дето ясно се вижда как един неизвестен цивилен командори всички и дори съпровожда Гагарин уж до капсулата. Явно е кагебистът с лиценз да разстрелва всеки по лична преценка. Като минем през прословутата хотелска врата с подписите, дето гагариновия липсва. През смешните “радиопредавания” от космоса – че дори помиярите Белка и Стрелка имаха ТВ камера горе, но за първия полет на човек ще слушаме радиопиеси. И минем през многото рапорти на клетника да бъде включен в следващ екипаж – първоначално той пише “разрешете ми НОВ полет”, а след това направо пита “кога ще летя?” И свършим с безпробудните му пиянства и финалния уж изпитателен полет – на допотопен изтребител-руина, зареден с керосин като за околосветско. Е, поне не го черпят с полониев чай или новичок.

  РУшанките може и да са прочистили архивите и редиците на участниците в тази най-велика мистификация, но шило в торба не стои. Въпрос на време е истината да лъсне. Дано доживеем. Респект на Стопанина!

 12. А тези дни, Алексей Леонов, друга съветска космическа легенда, е напуснал Московията от страх за арестуване във връзка с новия случай на съдебен произвол в Москва.
  Дали пък той няма да се разприказва?

 13. Тази афера ( Полетът) може да се обобщи така: Има множество косвени улики , че полетът е измислен и нито едно пряко доказателство , че се е състоял!

 14. Има съвсем човешки причини лъжата за полета на Гагарин да се прикрива успешно. Огромни усилия и непосилен, направо сизифовски труд коства на съветските специалисти да създадат ракетата Р-1, копие на ФАУ-2. А, след като изстрелват първия изкуствен спътник на Земята, те са решили и са повярвали, че тяхно и само тяхно е правото да излъчат първия полетял около планетата човек. Бързо наваксващата амерканска космическа наука ги изправя пред дилемата да се оставят да бъдат изпреварени или да излъжат.Изтичащото време до насрочената дата за първия полет на Алън Шепърд предрешава избора им. Не им е било особено трудно да го направят, защото освен като защита на достйнството им на учени и специалисти, те са го приели като патриотичен дълг.
  Макар никой тогава да не го е допускал, на края, единственият губещ ще се окаже… Гагарин. Не издържал на огромния психологически натиск, неудовлетворен, че му отказват да направи истински полет, той е нещастен и се пропива…

  Българин

 15. г-н Българин, трябва ли да приемем , според вас, че единственият който е могъл да провали цялата конспирация е точно летящият фатмак Гагарин?????
  Аз съм напълно убеден ,че Гагарин е бил най-необразованият от всичките специалисти ,които са подготвили изстрелването му в като “свободнопадащо тяло” на 12 април 1961г..
  Не случайно по времето на Сталин, а и след неговата смърт казваха, че от сАвеЦките летци ТРЯБВА да са яки, ТРЯБВА да са прости, и ТРЯБВА да ИЗПЪЛНЯВАТ единствено инструкциите на политкомисарите , начальниците и на “партията” си!
  И в НРБ следвахме тези 3 “изисквания” към летящите фатмаци в БНА, един от които е вече назначен и за ()резиденть на НРБ!!!
  Така че ,според мен Гагарин би бил най-малко информираният за готвената конспирация с неговият фиктивен полет!
  Почти всички участвали в подготовката на полета биха имали много по-добра представа от него за това.
  И съответно той не е единственият, и не е най-голямата заплаха която е могла да застраши разкриването на такъв фалшив полет, което да доведе дори до неговата смърт!
  Само да ви припомня ,че след полета си Гагарин много време не е могъл да лети и да поддържа нормална летателна подготовка , заради многото посещения в “братските държави. След полета Гагарин е само едно пропагадно лице на “успехите” на сАвеЦката “космонавтика”.
  Така че след дългото време ,през което не е летял, е трябвало да се подготви. Дори е трябвало да започне подготовката си на доста по-слаби самолети от МиГ-21. А тогава основният учебен самолет е МиГ-15УТИ, няма учебни варианти , тогава, на МиГ-17 и МиГ-19.
  Има учебен МиГ-21У, но Гагарин е трябвало да започне от по-отдалече, може би дори с витловите и реактивните учебни самолети ,с които се лети в военните училища в СИВ!
  Гагарин е трябвало да се подготви след пропагадните обиколки по света!
  П.П. Както ви писах и преди, има много факти които трябва да се отчитат , преди да потвърдим че Гагарин със сигурност не е летял. Надявам се че ще има още факти от участвалите съветската космическа програма , които да потвърдят измамата с първият космонавт.
  Може би?!?!?!?

 16. Към До Българин

  Господине, не споделям казаното от вас, нито начина по който се изразявате. Отговарям ви само защото се обръщатате директно към мен:
  Никъде не съм писал относно кой щял да проваля конспирация, че да искате разрешение от мен какво да приемате. Проблемът си е ваш, не ми го пробутвайте. Гагарин е един от 6-те избрани измежду многото да лети с Восток, което автоматически го изключва от категорията „най-необразованият от всичките специалисти“.

  Що се отнася до „според мен Гагарин би бил най-малко информираният за готвената конспирация“, си търсете пак някой друг, не мен, защото не се занимавам с конспирации. Мисля, че вече съм ви отговарял: анализирам ФАКТИ! Анализирам неща, които несъмнено са станали, а не конспиративни теории. Потвърждавайте си каквото си искате, не ме правете ваш съмишленик.

  Българин

 17. Г-н Инджев,
  Благодаря ви!
  Няма как да не се съглася с вас. Сега, след като достигнахме до идеята, че полетът на Гагарин е повече или по-малко възможен, като се опираме на наличните доказателства и факти, можем вече да дискутираме вероятността за тази възможност. Понеже според вас възможността за измама е “напълно възможен сценарий”, позволявам си да определя вероятността на доста над 50%. С това аз, а и който и да било, няма никакъв проблем. За себе си пресмятам, че вероятността Гагарин да не е летял е около 20%. Приемам, че вярващите напълно в измамата с полета оценяват такава вероятност на 100%. Нямам проблем и с това, всеки може сам да преценява и да си вади изводи. Има и много хора, за които процентът е под 100. С тяхната оценка също нямам проблем, както и те надявам се, нямат проблем с моята. По този начин се надявам, че ще можем да си стиснем ръцете с г-н Българин и да дискутираме по същество фактите, без някой от нас да възприема гледната точка на другия като личен упрек и да се засяга от това.

  Г-н Българин,
  Последният ви абзац от коментара е доста точен (“Макар никой тогава да не го е допускал, на края, единственият губещ ще се окаже… Гагарин. Не издържал на огромния психологически натиск, неудовлетворен, че му отказват да направи истински полет, той е нещастен и се пропива…”). Въпреки това аз виждам поне още две тълкувания на фактите: Първото е само като се замени думата “истински” с “втори”. Второто е, че Гагарин, както отбелязва по-горе друг съфорумец, е бил много ангажиран с публични прояви, а знаем че той е бил по-затворена личност. Цялата тази публичност, славата, може да са му се отразили зле. Нито е първият, нито ще е последният човек, огънал се под тежестта на славата. И както много често става в такива случаи, човек прибягва до алкохола. В такъв случай се оказва, че не полетът, бил той истински или пък втори, е причина за алкохола, а точно обратното – алкохолът пречи на Гагарин да полети отново/най-после.

  Поздрави на всички

 18. Към Окам: „По този начин се надявам, че ще можем да си стиснем ръцете с г-н Българин и да дискутираме по същество фактите, без някой от нас да възприема гледната точка на другия като личен упрек и да се засяга от това.“

  Да ви припомня: „Приключих с вас!
  POSTED BY БЪЛГАРИН | ФЕВРУАРИ 21, 2019, 18:11“

  Именно вапцаровата ви вяра в полета на Гагарин и Русия няма да ви помогне, за да изпитате тази радост, да стиснете ръката на Българин. Защото вие сте този, за когото Българите казват: „Вари го, печи го, все тая“.
  Но със сиамския си близнак mika не само можете да си стиснете ръцете , но и да се прегърнете, без да се разделяте.

 19. г-н БЪЛГАРИН, уточнявам само за вас!
  Вие казвате ,че няма полет! Нали?
  Тогава това означава ,че щом като няма полет , то тогава има конспирация на Хрушчов ,Корольов и др. за фалшифицирането му, нали?!? Или, да?!?
  Освен това Гагарин е само един от многото летци на сАвеЦката военна авиация, но няма нищо общо със конструирането и производството на ракети и спътници, които точно тогава за първи път се разработват! И едва ли точно летящият фатмак Гагарин е участвал в това!
  Още повече ,Титов е бил по-подготвен от Гагарин , но Корольов е избрал точно Гагарин ,заради пропагадните цели ,защото като външен вид и манталитет Гагарин е отговарял повече на очакванията за “рекламно лице” на сАвеЦката “космонавтика”! Защото Корольов също е разчитал да получава още ОГРОМНИ държавни средства за продължаването на сАвеЦката космическа програма. И си е търсил “рекламно лице” , което най-много да му помогне за привличането на тези средства! И за това е предпочел по-неопитният Гагарин, пред по-подготвеният Титов!
  Още повече, че както ви казах и Гагарин, и Титов едва ли са имали по 2-3 години военна служба преди влизането им в отряда на космонавтите, и то след едва 2 годишна летателна ШКОЛА! И не са имали дори висше образование, което завършват едва след вече са направили своите космически полети. Едва след полетите им!
  Така че те са само с по една летателна школа преди своите полети и са точно НАЙ-необразованите от всички ,които подготвят ракетите в СССР.
  Това са фактите, вие ако искате можете да проверите ,че Гагарин и всичките му колеги са били само с по една летателна школа , и дори нямат летателен опит ,както по-възрастните летци. Преди влизането на Гагарин в отряда , той е летял само на МиГ-15, но не и на други типове самолети , дори и след космическият полет, мито даже на МиГ-17, нито на МиГ-21!
  Толкова за летателният “опит” и летателното “образование” на школьник Гагарин!

 20. Към До Българин и Окам

  Не е необходима дори средна интелигентност, за да се разбере категоричното послание на предишните ми отговори и към двама ви. И понеже е очебийно, че разговор от типа махленски дебати е по силите и на двама ви, а и много ви се иска да го направите – правете го без мен!

  Българин

 21. Не вземам страна по спора, а само обръщам внимание върху определението за „конспиративна теория”, дадено в уикипедия
  https://en.wikipedia.org/wiki/Conspiracy_theory .

  Там изрично е казано: „A conspiracy theory is the fear of a nonexistent conspiracy[2] or the unnecessary assumption of conspiracy when other explanations are more probable.[3] ” (Теорията на конспирацията е опасение за несъществуваща конспирация или ненужно допускане на заговор, когато други обяснения са по-вероятни.)

  Седователно, в случаят с Гагарин, въпросът е „Коя е по-вероятната версия?”.

 22. Към Nestor: „Седователно, в случаят с Гагарин, въпросът е „Коя е по-вероятната версия?”

  Вместо да си обогатявате културата с уикипедия и чрез нея да търсите истината за Гагарин , по-добре се опитайте, колкото и да ви е трудно, да си отговорите без наръчници на собствения си въпрос.

 23. Към Nestor: Седователно, в случаят с Гагарин, въпросът е „Коя е по-вероятната версия?”.

  Като не вземате „страна в спора“ избягвайте да давате и заключения. И вместо да си обогатявате културата с уикипедия и чрез нея да се опитвате да формулирате въпроси, опитайте се, колкото и да ви е трудно, да разрешите загадката Гагарин, като си отговорите сам на въпроса, който задавате. Не съм много сигурен в това, но все пак ви пожелавам успех!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.