Борисов си търси перчема като барон Мюнхаузен в русофилското блато, в което е нагазил отдавна

 

 

 

 

 

Управляващите от ГЕРБ изглежда започват да проумяват в каква русофилска тиня са затънали и че тя ще им се излее отново на главите по повод бликащата отвсякъде русофилщина във връзка със задаващия се ден на Русия в България, превърнат в “национален празник”. Той беше обявен за такъв като форма на блицкриг със спешна промяна на вектора през пролетта на 1990 г., извършена от тогавашното мнозинство на БСП и други колаборационисти. От напълно дискредитирания съветски “национален” празник 9 септември русофилстващите депутати у нас побързаха да пренасочат енергията на повехналия в годините на съветската окупация български патриотизъм към съхраняванато и напояването на корените на русофилството от 19 век у нас. 

Така България се превърна в уникално явление. Тя е единствена държава в света, чийто народ празнува събитие, в което му е отказано участие въпреки пролятата българска кръв в бой и на олтара на жертвите на османските жестокости срещу цивилното население, създали мъченически предпоставките за всичко онова, което днес наричаме освобождение на България.

За контраст ето списък на държавите, чийто народи празнуват освобождението си от руска и съветска окупация. Отделна голяма тема е изискването към българите днес да тачим руски герои и светци по някакви български егоистични причини, без да обръщаме внимание на техни престъпления, извършени от тях срещу други народи. Това е все едно да кажем, че Хитлер е пощадил българските евреи и няма какво да му придиряме за “чуждите” евреи, защото това си е “тяхна работа”. 

ДЪРЖАВИ, ЧИИТО НАРОДИ ПРАЗНУВАТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО СИ ОТ РУСКО-СЪВЕТСКИЯ КОЛОНИАЛИЗЪМ

Австрия –   26 октомври- Денят на неутралитета, обявен през 1955 г., в резултат на който съветските окупационни войски войски напускат страната. Напускат страната и войските и на съюзниците, но дефакто Австрия се съхранява като част от запада именно чрез оттеглянето на дивизиите на СССР от нейните земи.  

 

Армения — 28 май (Ден на независимостта — от СССР, 1991 г.)

Естония — 24 февруари (Ден на независимостта — от Болшевишка Русия, 1918 г. същият ден се празнува и като Ден на републиката)

Киргизстан — 31 август (Ден на независимостта — от СССР, 1991 г.)

Казахстан – 16 декември 1991 , последният който напуска СССР , но и първият от състава на СССР който въстава с масови студентски вълнения и с първите открито политически искания за самоопределение в СССР (като някакъв ембрион на независимост) и това е точно пет години преди това , на 16, 17 и 18 декември 1986 г. (т. нар, на казахски Желтоксан)

Латвия — 18 ноември (Ден на независимостта — от Болшевишка Русия, 1918 г.)

Литва — 16 февруари (Ден на независимостта — от Русия, 1918 г.)

Молдова — 27 август (Ден на независимостта — от СССР, 1991г.)

Полша — 3 май (Ден на конституцията) и 11 ноември (Ден на независимостта от Австро-Унгария, Германия и Русия, 1918 г.)

Приднестровие (Русия) — 2 септември (Ден на независимостта — от СССР обявена през 1990 г., не е международно призната държава)

Таджикистан — 9 септември (Ден на независимостта — от СССР, 1991 г.)

Татарстан — 30 август (Ден на суверенитета — от СССР, обявена независимост през 1990 г., непризната спрямо Руска федерация на референдум през 1992 г., има статут на автономия)

Туркменистан — 27 октомври (Ден на независимостта — от СССР, 1991г) 

Украйна — 24 август (Ден на независимостта — от СССР, 1991 г.)

Унгария — 15 март (Ден на революцията, 1848 г.), 20 август (Ден на Свети Ищван I — първи крал и основател на държавата) и 23 октомври (Ден на републиката и революцията, 1956 г.)

Узбекистан — 1 септември (Ден на независимостта — от СССР, 1991 г.)

Финландия — 6 декември (Ден на независимостта — от Русия, 1917 г.)

Грузия — 26 май (Ден на независимостта — от Болшевишка Русия, 1918 г.)

18: 1 спрямо България. Ние сме единствена в света държава, която празнува попадането под окупация на чужда държава, претендираща за освободител ( подобно на Рим, престорил се на “освободител” на гърците от войнствената Македония, който заличава в резултат на това Гърция от древната карта на света). 

Русия си е поставила за цел асимилацията на българите в своята империя и накрая го постига през 1944 г. , но началото на осъществяването на тази стратегическа задача за руската империя е свързано именно с предварителния договор от “Сан Стефано”, чийто единствен временен успех е насъскването на българите срещу Европа и внушението, че трябва да се уповават само на Русия.  Главен застъпник на тезата за “задължените” българи ( както непрекъснато нарича предците ни в своите “Записки”) е руският преговарящ с победените османци Н. Игнатиев. Той “щедро” дарява българите с нещо, което не принадлежи по международните закони на Русия, нито е отвоювано с оръжието й ( защото договорът от Сан Стефано, обречен на ревизия от тайните предварителни международни договорки на Русия, “дарява” земи , в които не е стъпвал руски ботуш).

Ето тази руска интрига е превърната в български национален празник, а основният интригант Н.Игнатиев се възвеличава все по-интензивно в наши дни от Русия и нейните протежета у нас като “баща на българската нация” заради припокриването на образа му на борец срещу европейското влияние със съвременната кремълска доктрина.    

За краткост, след като съм писал вече многократно по темата и съм отделил голямо място за нея в книгата “Измамата “Сан Стефано”, цитирам какво пише в руската Уикипедия за антисемитизма на Игнатиев, автор на аниеврейското законодателство в Русия, известно под названието Майските закони – документ, изработен от вътрешния министър Н. Игнатиев, който “рязко ограничава правата на евреите” в Русия. .

«О порядке приведения в действие правил о евреях» (более известны как «Временные правила», «Майские правила») — нормативный документ комитета министров Российской империи, опубликованный 3 мая 1882 года.

https://ru.m.wikipedia.org/wiki/Майские_правила

Документ резко ограничивал права еврейского населения и фактически стал поворотным пунктом имперской политики в отношении евреев после реформ Александра II. Приняты по инициативе министра внутренних дел графа Н. П. Игнатьева.

Временные правила менялись по мере желания центральных властей и были отменены лишь после Февральской революции Временным правительством России.”

За евентуално плахо осъзнаване на затъващата в русофилското блато власт може да се съди по изпреварващия ход на ГЕРБ, с който се опитват да парират упреците към България отвън на принципа на Барон Мюнхаузен. В редкия случай, когато отрича изобщо някоя наложена от Русия парадигма, Борисов заяви днес, не сме троянски кон на Русия. Направи го в присъствието на гостуващия втори ден в София генерален секретар на НАТО Йенс Столтенберг. 

Като наблюдател, следил внимателно изявите на Борисов през цялата му кариера на политическа звезда и автор на книгата “Премиер на РъБъ”, проследяваща хронологично първия му мандат като премиер, смея да твърдя: това е първо по рода си подобно негово императивно отрицание. Досега Борисов винаги е оставял без отговор упреците на сънародници и чужденци, че е твърде сервилен към Москва. В момент на емоционално самонавиване се е случвало да отклонява въпроса със самоизтъкването на своята роля за спирането на руските енергийни проекти – но винаги с покруса, че му се е наложило да го направи. 

Идат обаче избори и за Борисов става все по-важно да мобилизира разколебаните от поклоните му към Путин негови избиратели – досегашни и потенциално нови. Обикновено той оставя приближените си да играят двойните игри. Шефа на групата за приятелство с Русия в НС Красимир Велчев праща на русофилските събори, а председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов е превърнат в говорител на истината, че Русия действително води хибридна война срещу България ( “откритие”, направено след години на мълчание по темата).

Паралелно с това ГЕРБ оповести днес позиция за честванията на 141 годишнината от 3 март, в която нито веднъж не се споменава Русия, а се изтъкват имената на Левски, Ботев и Каравелов, все изтъкнати “русофоби”, настоявали българите да не изпадат в зависимост от Русия, която да замени Османската империя. Най-напред в декларацията се плаща дължимият данък на русофилската тези, че на 3 март нацията ни се връщала на картата на света – абсолютно невярно от фактологична гледна точка, но пък упорито внушавана антитеза на историческото обстоятелство, че България, макар и разделена, се е появява на белия международно-правения свят три месеца по-късно в Берлин.

Колкото до твърдението на ГЕРБ, че именно на 3 март сме изправили гордо глава като българи, то щеше да приляга много повече на датата 6 септември 1885 г., когато гордите тогавашни българи, отказали да се прекършат от руския натиск,  отхвърлят договора от Берлин и обявяват своето Съединени.  Срещу това нарушение на Берлинския диктат  “освободителката” Русия истеризира със серия от враждебни действия срещу българския акт на неподчинение и скъсва дипломатическите си отношения със София, подстрекавайки османците да накажат българите с реокупация на земите на юг от Балкана ( за ролята им се кандидатира злополучно сръбският крал Милан поради мълчаливия отказ на турския султан от любезното предложение на Северната империя да си поделят България с нея и така руската мечка да пристигне на хребета на Балкана и да установи пряка европейска граница с евразийската си посестрима). 

Същевременно в декларацията на ГЕРБ се говори за герои, без уточнение за тяхната националност. Явно са си “написали домашното” след като руският полковник от КГБ Кирил Гундяев, маскиран като патриарх на Руската православна църква, миналата година се накара от амвона на смълчания българския президент Румен Радев на всички тук, кито са си позволили да споменат на 3 март заслугите на други народи за българската свобода. По-ярко доказателство, че Москва смята 3 март за свой празник, претендирайки да определя правилата, по които българите да го честват, не можеше да се измисли!

На финала, нека ми е простен един паралел в духа на черния хумор, свързан с Черния континент. Ако трябваше в България да се постъпва с колаборационистите, както обичайно постъпваха патриотите с тях в Африка, щяхме да ходим “по капли”. Защото африканските патриоти екзекутираха в Южна Африка и другаде колаборационистите с обръчи от наденати върху тях запалени автомобилни гуми. Ако тук се прилагаше тази мярка, нямаше да ни стигнат гумите. 

 

23 мнения за “Борисов си търси перчема като барон Мюнхаузен в русофилското блато, в което е нагазил отдавна”

 1. Думи и дела.
  Баце, щял да си лафи с джуджи2 от “позиция на силата”. Този класически шаблон му е избягал, и,я си хас, нарочно или да и го е омекотил на “наш превес в разговора”. Като как точно ще стане едва ли И “Началникът” горе се догажда.

  https://www.faktor.bg/bg/articles/borisov-1-26

  Междувременно обаче Демократична България много добре са МУ хванали спатиите. По стъпките на провалилият се Голям Член на ПАПКА ГОЦЕ стъпя смело и безглаво банкянското слънце.

  https://offnews.bg/politika/demokratichna-balgaria-borisov-sbadva-golemia-shlem-na-parvanov-698551.html

  Ще да видим!

 2. ДОВЕЧЕРА от 18 часа в “Нов театър” на НДК ще се състои вечер, посветена на 90-годишнината от рождението на писателя антикомунист Георги Марков.
  Тържеството по повод годишнината на Георги Марков ще бъде отбелязана с представянето на сборник от есета, под надслов “Колективният фалш” на издателство “Рива”, чийто съставител е Тони Николов. Поместените текстове в томчето са представяни от своя автор по радио „Дойче Веле“ и Би Би Си в периода 1971 – 1978 г. Повечето от тях се публикуват за първи път.

 3. Четиво за баце преди встречата с джуджи2. Нали беше мнителен защото бил незнамкаквоси ЧЕНГЕ. FT са преброили-изловили 7 основни теории на заговора с раззийски адрес по покушението срещу Скрипали и 138 противоречия в тези версии. Но бочко им вЕрва. Докога бе, тикво ненагледна.
  Няма да те спасят и такива като оня лизач с многото именни дни.
  https://www.gazeta.ru/politics/news/2019/03/01/n_12695149.shtml?updated

  https://www.dnevnik.bg/citat_na_deniia/2019/03/01/3397661_citat_na_denia_borisov_pochivai_si_hodi_na_riba/?ref=home_red_quote

 4. Не е по темата. Много занимателни факти, числа и цифри с адрес любимата на де що има родни русофили матушка, чиято отличителна черта е въпиющото невежество. Та, малце от малце да ги ограмотим.

  Что мы имеем в РФ по состоянию на конец 2018-го? По сравнению с 1990 годом на 93,9% упало производство металлорежущих станков. Тракторов теперь делают всего 3,4% от советских времен, экскаваторов – 6,3%, бульдозеров – 4,3%. Это мы не с СССР сравниваем – с РСФСР! Кузнечно-прессовых машин – 9,1% от того, что выпускали в девяностом году. Грузовиков – всего 24,4%. Троллейбусов – 11,2%. Мотоциклов – 1,7%. Шерстяных тканей РФ выпускает лишь 2,3% от РСФСР, хлопчатобумажных – 20,1%. Льняные ткани – 3,8%. Кожаная обувь – 10,3%. Трикотажа – 13,8%. За 1991-2017 годы в стране убито 78 тысяч заводов и фабрик. В частности, уже при путинском правлении – 35 тысяч (с 2005 по 2017-й). При том, что в великую Отечественную мы потеряли 32 тысячи заводов и фабрик…
  Если же залезть в сравнения по части производства электроники и промышленных роботов, вообще с тоски умереть можно.

 5. ББ/”Биг бос”/ не е човекът, който ще измъкне себе си и “коня между краката си” от това блато – не само защото няма перчем, а защото не разполага с необходимите за това качества /ако ги имаше нямаше сам да се набута в него?/. Другата лоша новина е, че блатото се разраства и движи в различни посоки, под краката ни. И независимо от усилията на будители като Георги Марков преди, на нашия домакин и Александър Йорданов сега – все повече индивиди затъват в собствената си ограниченост за “източно спасение”.

 6. Иван Павлов, Aкaдeмик:
  “Длъжен съм да кажа своя печален извод за руснака – той има такава слаба мозъчна система, че не е способен
  да възприема действителността реално. За него съществуват само думи. Неговите условни рефлекси се координират не с действията, а със словата”
  (1932 год.)

 7. Да сте чули някой държавен глава от алианса да се изказва като Б.Б.-не сме троянски кон на Москва!!!? Дори и да не си, защо трябва да го оповестяваш публично и то пред пред шефа на НАТО. Това е все едно доказан рецидивист/достатъчно за издънките на Б.Б./ да се кълне пред съдията че, никога не е престъпил закона.

 8. Гледах ББойко по ТВ…. говори ББойко, чувам думите на Песков!!!
  След това президента. До него седнали Хитлер и Територианеца и общуват с шефа на НАТО!

 9. ЧЕСТИТА БАБА МАРТА Г-Н ИНДЖЕВ! ЧЕСТИТА БАБА МАРТА И НА ВАС СКЪПИ ПОБРАТИМИ И СЪМИШЛЕНИЦИ! ЖЕЛАЯ НА ВСИЧКИ ЗДРАВЕ, ЩАСТИЕ И КЪСМЕТ И НАЙ-ВЕЧЕ УСПЕХ НА ДЕЛОТО НИ! ДА НА ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ, НЕ НА РУСИЯ. ХО!

 10. И сега на 4 март са поканили, или се е самопоканил пияницата Айфончик. Що дири тук тоя миризлив руски ботуш?

 11. От изявленията след срещата на Борисов със Столтенбрг ми се запечатаха в съзнанието най-вече дебилските оправдания на Борисов, че заради туристическия бизнес, лодките и платноходките по Българското черноморие не можело да приемем постоянно натовско присъствие. Кой ли му вярва ? Съседите ни Румъния и Турция също развиват черноморски туризъм като важно перо в държавните си бюджети, но отдавна (в сътрудничество в Алианса) са взели ефективни мерки, за да се подсигурят срещу евентуална руска инвазия. Натовските бази НЕ ПРЕЧАТ НА ТУРИЗМА в Италия, Малта, Испания, както в цяла Европа и по света. Напротив! Така, че само постоянното натовско присъствие би озаптило развилнелите се по Черноморието ни постоянно пребиваващи руски шпиони, пенсионирани военни- алкохолици, зависими и корумпирани государствени служители, наркобосове и всякакви други криминални престъпници, разнасящи разфасовани деца в куфари. Една натовска база във Варна и една в Бургас (или поне натовският координационен център, който ни предлагаха партньорите) и ще станем свидетели как ще си подвият вискомерно вирнатите “опашки” и ще си наврат пияните глави на тъмно и топло неканените пришълци от Север, за да могат и местните граждани, притиснати от нелоялната конкуренция, да си поемат дъх и да спечелят някой и друг лев от туристите, които идват в България заради българските природни дадености, българската култура, българската кухня, българските традиции и българската възрожденска архитектура, а НЕ заради бетонните руски хотели, които приличат на кзарми в архитектурен стил Алкатрас, матрьошките, ушанките с петолъчки по сергиите и пиянските песни в оповръщаните и опиканите от братушките паркове и заведения.
  И точно тази реална възможност за спасение на българската независимост и суверенитет възпрепятстват премиерът Борисов и пРезидентът Радев!?
  Ето как говори един истински европеец, отговорен за страната и за региона си президент, избран от румънските граждани (и достойно представляващ ги по междунородните форуми) за разлика от жалкия клепоух клоун, въздухът под решетникво налягане, който направи опит да саботира президентската среща в Словакия, както и премиерът ни, който пък по “неясни” причини откровено саботира националната сигурност на България като се опитва да прикрива с трогателни миротвоорчески напъни изричната заповед на Путин за нищо на света да не допуска структури на НАТО по българското море, щото вече си го считат а тяхно! Борисов стана за посмешище, че не смее да изгони поне един руски шпионин, след като България “бъка” от такива, държавнически” мълчи, сврян в премиерската си дупка, докато руски убийци свободно кръстосват държавата и безнаказано тровят български граждани:
  На срещата в Словакия румънският президент заяви, че е “дълбоко загрижен от развитията в Черноморския регион. “Постоянното засилване на военната дейност на Русия в Крим, кулминирало с инцидента в Керченския пролив, продължаващият конфликт в Източна Украйна и притесняването на съюзническите самолети и кораби показват, че Русия продължава да заплашва стабилността на този регион” Румънският президент подчерта, че трябва да се осигури “последователен подход по Източния фланг” и да бъдат подсилени “постовете за възпиране” в Черно море. Според Клаус Йоханис има нужда от по-трайно морско и въздушно присъствие в региона от страна на съюзниците с цел наблюдение, учения и визити в пристанищата. “Имаме нужда и от по-силно сухопътно присъствие”. Йоханис заяви на държавните глави на страните от формата Б9, че Румъния разчита на тяхната подкрепа за Многонационалната бригада в Крайова, за да бъде тя наистина “многонационална” и способна да възпира и да брани. Той обърна внимание на необходимостта от създаване на Командване на многонационалния югоизточен корпус”

  Как да не им завидиш на румънците и да нямаш комплекси, че си българин, когато те представляват такива мушмуроци?!

 12. “… но началото на осъществяването на тази стратегическа задача за руската империя е свързано именно с предварителния договор от “Сан Стефано”, чийто единствен временен успех е насъскването на българите срещу Европа и внушението, че трябва да се уповават само на Русия.”

  Точно, и нека не се забравя.

  Добавям още едно съображение на обречения по замисъл санстефански договор. Той цели да повлияе на общественото мнение в Русия след конфуза в Плевен… Както пише Покровский в 1923 г. – старанието е да се загладят неприятните впечатления от миналото чрез широките перспективи за бъдещето (на Русия).

 13. Днешното представление на Борисов пред шефа на НАТО приличаше на надуване на балони за празненствo. E, oправданиятa за ролята ни нa троянски кон в стил, гузен негонен бяга и нарочното обръщение към местните “хейтъри, леко помрачиха обстановкатa ,но нейсе..
  Hапомни също съвместното изявление нa Румен Радев и президента на Полша за освобождаване на украинските кораби от Русия.
  Hашия президент явно го направи от кумова срама, понеже няколко дни по късно се отметна.

  Aмбициитe на Pусия към Източна Европа и Балканите едва ли някога ще cпаднат до поносими граници, не те не са оправдание, че в България, играта на Москва e прекалено лесна, даже унизителнo простa. У нас обикновено ce следва принципa, трай коньо за зелена трева, трай бабо за хубост, не му е сега времето, и прочие. Tърпението ни няма изчерпване.
  В коя друга държава , човек многократно доказал явната си нерешителност, прикрита с още по явен бабаитлък, би могъл да бъде министър-председател за трети път…
  Накратко, Борисов или не е толкова глупав колкото изглежда на моменти, или e природнo надарен с качества които се ценят високо на местна почвa.

 14. Иво, надявам се отсъствието на Казахстан от предложения списък да е някаква техническа грешка. Или пък е плод на някои твои съображения които не мога да предположа какви са …
  Да, Казахстан е последният който напуска СССР и обявява независимост на 16 декември 1991г, но той е ПЪРВИЯТ от състава на СССР който въстава с масови студентски вълнения и с ПЪРВИТЕ открито политически искания за самоопределение в СССР (като някакъв ембрион на независимост) и това е точно пет години преди това , на 16, 17 и 18 декември 1986 г. (т. нар, на казахски Желтоксан)
  Жестоко потушени са демонстрациите независимо от това че са мирни, има немалко жертви, и голям брой затворени, бити, осакатени, също така и много изнасилени студентки участвали в протестите.
  Бях предложил преди доста време тук линк с игрален филм по тези събития който е много интересен и твърде тежък в същото време.
  Ако някой се интересува, мога да го потърся и предложа пак, а засега за съблогърите които се интересуват предлагам следния линк с пояснения за тези събития, твърде знакови в съвременната история на Казахстан.

  https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B5%D0%BA%D0%B0%D0%B1%D1%80%D1%8C%D1%81%D0%BA%D0%B8%D0%B5_%D1%81%D0%BE%D0%B1%D1%8B%D1%82%D0%B8%D1%8F_%D0%B2_%D0%90%D0%BB%D0%BC%D0%B0-%D0%90%D1%82%D0%B5

 15. с риск да повторя някой от преждеговорившите/пишещите/изказването отвсякъде е гузен не гонен бяга.И се оказа,че и двете посещения са планирани отдавна,а не както лъже банкянското овчарче.

 16. “В коя друга държава , човек многократно доказал явната си нерешителност, прикрита с още по явен бабаитлък, би могъл да бъде министър-председател за трети път…”
  Да Кирилов, така е.
  Затова разбирам как пускат Нинова да вилнее като плашило…. за да изберат хората уж по-малкото зло, ББойко!

 17. Май “има нещо гнило в Дания”!
  Днес Г. Марков – агент Николай, посъветва Бойку от екрана на телевизора, че трябвало да приключи с политиката и да се отдаде вече на заслужена почивка.

 18. Към Rossen Iordanov:

  Ами да, грешка е, но не и техническа. Толкова си мога. Но ще добавя твоя принос. За който благодоря.

 19. Да добавим,че Казахстан се отказва от Кирилицата от 2025 г.и вече и на парите им няма да пише на руски.

 20. Явно на тоз му е отказана държавна субсидия. 🙂

 21. “Миролюбивият” МУТРОмилЮционеропитек-бокоТИКВАТА отново иска да развива турористическо “платноходство”?!?!?
  Нека отиде да си плува с “платноходките” през Керченският проток!
  И щом като не иска НАТО-вски бази, сигурно е “договорил” с Путлер да построи “платноходково” пристаниище в Росенец, за да пренася по-лесно “неКОНТРАБАНДНИЯТ” нефт на Лукойл?!?
  Или пък вместо съюзническите бази , МУТРОмилЮционеропитекЪТ-бокоТИКВАТА е договорил със своят кремълски “спонсорь” допълнителен “платноходков” (ч)лем, за да строят “миролюбиви” платноходки , задвижвани с “миролюбиви” ядрени реактори и бомби, в “платноходковата гасударьска фабрика” в Севастополь, в Кримь?!?!?!?
  Но явно според МУТРОмилЮционеропитекЪТ-бокоТИКВАТА “платноходковата фабрика” в Кримь вече не произвежда достатъчно “платноходки” за туроризЪма в НРБ, и сега иска да открие турористически КЛОНинг за производство на “платноходки” и в родната му Банкья , под директното “наблюдение” на гасударьските МУ “платноходкостроители” от ГРУх??? Може даже да им иска “лицензь” за строителството на “платНОВИЧОКодки” , с които “привлече” ВСИЧКИ турористи , и НРБ да стане безпорниЯТ турористически колониален рай(Х) в предлагането на “платНОВИЧОКоходството” , целият свят!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.