Този път Чичо Сам настъпи сам мотиката на русофилщината в България

За голямо съжаление САЩ доказаха с поздрава си за 3 март към българите (вкупом), че с такива приятели нямаме нужда от русофили.  

Държавният секретар Майк Помпео се обърна към българите по логиката, по която  неговият началник Тръмп нарече онзи ден в Ханой комунистическия главорез Ким Чен Ун “велик лидер” на срещата си с него във Виетнам. 

То бива подмазване на статуквото в днешна Болгария, но това никак не отива на наистина велика сила, оседлана от велики, полезни за Кремъл идиоти.

Според Помпео “трети март бележи създаването на независима и модерна България”. 

Само невеж русофил или идиот, полезен за Путин ( наследник на Ленин в това отношение) може да изрече подобна лъжа за датата, на която никаква българска независимост не е възникнала, а се установява окупационен руски режим. Тя се пръква в Берлин три месеца по-късно с признаването на българската държавност в осакатен вид, ревизирана най-накрая от Съединението през септември 1885 г. по единодушната воля на българския народ против интересите на разярената от това “своеволие” руска империя. 

Има и още глупости, публикувани в сайта на Държавния департамент на САЩ, който цитира неадекватното от фактологична гледна точка изказване на Помпео:

 

“След като България свали комунистическия хомот преди 30 години, нашите две страни се превърнаха в силни съюзници и партньори”, казва още Помпео. 

Моля? 

Не България, а СССР свали комунистическия хомот от съветското троянско магаре. Впрягането на лъжата в този хомот не прави чест на днешната американска дипломация. 

Нима във Вашингтон са забравили този факт? Нямаме нужда от ласкателства, основани на лъжа. Не сме свалили комунизма. За жалост.

Наследниците на СССР в Русия и техните протежета у нас овладяха положението тук през 1989 – 1990 -та година и това предопредели всичко останало през следващите три десетилетия. Трансформираха съветска пета колона у нас в руска. 

Направиха го по-успешно откъдето и да е било другаде в съветския постколониален свят в Европа. Стигнаха до “симбиоз” ( по Станишев) между монархията и социализма, не(на)виждан другаде. БСП и Сакскобургготски се прегърнаха. Поканиха демонстративно на трапезата и руско-турските  евразийски мекерета от ДПС, за да похапнат и те от раздаването на порциите. 

Застанаха начело на хорото по присъединяването ни към НАТО и ЕС, за да ни натякват и до днес, че на тях дължим относителния си просперитет на последното място по жизнен стандарт в клуба на най-богатите държави в Европа. Последни, но сред най-богатите. За което само могат да мечтаят десетки народи, включително бедняците, каквито са огромното мнозинство от  руснаците. 

Този казачок ли танцува върху нашите глави  Помпео?. Това  не е хоро, а horror. Разколебава българите, надяващи се на американска подкрепа чрез някаква минимално вариация на плана “Маршал” срещу марша на московската пета колона у нас. 

Колко “силни съюзници” сме на НАТО с Борисов начело? 

Премиерът Борисов отново се противопостави днес на важна натовска позиция.  Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенбег заяви в София часове по-рано, че Русия не може да претендира Черно море да бъде руско езеро. Борисов го репликира, че е против военни маневри в региона, защото това щяло да попречи на туризма. 

За финал Помпео желае в декларацията си на българския народ “приятен празник”. 

Все едно, че става дума за подобие на консенсусния в Америка 4 юли, а не за разделящия българите 3 март от 1878 г., когато заклетият антисемит Н.Игнатиев умишлено създава корените на българското русофилство чрез измамата с обречения на ревизия по силата на тайното руско договаряне с австроунгарците и англичаните и прочее европейски сили ( като Германия на Бисмарк) преди войната от 1877-1878 г  временен договор от “Сан Стефано”.  

Колкото Ким Чен Ун е “велик”, толкова и приветствието на Помпео за 3 март е адекватно на истината. 

Ще дойде ден, когато във Вашингтон ще признаят, че осакатените от руския колониализъм европейски народи наистина основателно са излъчвали ( макар и чрез индивидуални усилия) сигнали срещу руския имперски реваншизъм. 

Това вече се случи веднъж след намесата на Кремъл в американските избори през 2016 г. Политици, медии и служби в САЩ се събудиха и признаха на висок глас, че бившите съветски роби в Европа основателно са пледирали за мерки срещу съветския постколониализъм. 

Ще изтърпим отново. Ще изчакаме Америка да бъде въвлечена в настоящата ( студена) хибридна война, за да се отърве илюзиите си и да обърне внимание на жертвите на своя главен стратегически враг. 

Моля се събуждането на американския великан да не е болезнено като онова, както в утрото на 7 декември 1941 г.  в Пърл Харбър, което заличава за една нощ американския изолационизъм. 

28 мнения за “Този път Чичо Сам настъпи сам мотиката на русофилщината в България”

 1. САЩ са главни виновници РУСИЯ да си разиграва коня в БЪЛГАРИЯ най после една истинска статия.

 2. Не сте прав, г-н Инджев. Човекът не е крив, че ние сме си избрали тази черна дата за национален празник. Ако бяхме оставили 9-и септември, пак щеше да ни поздрави. САЩ дават, ала в кошара не вкарват.

 3. Към Стефан Стамболов:

  САЩ отказаха да признаят съветската окупация на трите балтийски републики.Отказаха и устояха 45 години тази позиция. Не ги признаха за съветска собственост. Значи може. Дали беше заслуга на жителите на Латвия, Литва и Естония?

  Ние ли си избрахме 9 септември за “национален” празник в условията на съветска окупация?

  Бесен съм.

  Не стига, че не ни подкрепят нашите американски съюзници да се освободим от монументалните пранги на съветския колониализъм – заради изветрялата мантра на “антифашисткия съюз” със Сталин – но и сега ни натискат главата под водата в блатото на руския преразказ на старата ни история. Да си бяха мълчали поне!

 4. Прав е Иво.Но вината не е в Помпео.Посолството е тази институция,която да сочи историческата правда и съдействува за неуспех на руската колона у нас и хибридната война.

 5. “Ако бяхме оставили 9-и септември, пак щеше да ни поздрави.”
  +

 6. Sys kabineta na ruskiat puppet iznenada v tova otnoshenie niama.Vse pak pupeta kaza che sa se “vlubili”edin v drug sys kasapina Kim.Dori go zashtitava za ubiistvoto na studenta Oto Warmbier.Za nachalnika si Vova ot KGB zla duma ne smee da obeli.Edinstveno kongresa uspiava (poniakoga) da naloji merki za da ozypti mujucite s vatenkite.Ako e do “Don the Con” veche da e premahnal sankciite na gospodaria si ot kremyl!

 7. Напълно сте прав г-н Инджев много хора сме им бесни ,но за тях на този етап явно им е по важно да потдържат статуквото и явно не са си направили труда да попрочетат историческите факти от нашата история или са се доверили на някой услужлив съветник по тия въпроси …жалко …

 8. Г-н Инджев,
  Докато в САЩ е на власт този про-путински идиот, по-добре няма да стане. И какво очаквате от Помпео, какъвто господарят, такива и слугите. Представете си, че сега щатите трябваше да отстояват независимостта на балтийските държави, да позная ли от един път каква щеше да е позицията на сегашната администрация?

 9. Ах, тези кръвожадни черногорци…

  За съжаление, не можеш да върнеш обратно в тубата изцедената вече паста за зъби както се казва. Явно наистина и те трябва най-после да изядат една здрава руска тояга, че да схванат. Иначе – кат си пейш Пенке ле – битият бит и така върви светът…

 10. Един кюрд беше казал на един приятел: “Ти си имаш държава, каквато и да е, а знаеш ли какво е да си нямаш държава?”
  С наближаване на рождения ден на автора се усилва неговата сила да пише. Тази статия е най- чиста проба лют червен пипер по Помпейо! Истина е! Не съм съгласен, че Помпейо е като шефа си, нито, че шефът му е идиот и никак не ги подценявам, но е факт че американците ни оставиха на руснаците и те си играят тук, както си искат, благодарение на русофилстващата безмозъчна маса хуманоиди. Пълен абсурд е да повярваме в подобна свобода, но има и един друг въпрос- кой ни честитява Трети Март? Руснаците присъстват тук на най- високо ниво, а те са единствената нация, която тук може да приеме 100% прием от русофили за Трети Март и 100% отрицание от патриоти за 5.09.1944 година, когато ни обявяват война, настаняват един режим от цигани и евреи убийци и ни се ебава майката за следващите 70 години.
  Лично аз виждам волята на българския народ за свобода, без която никоя промяна нямаше да се случи. Факт е, обаче тази воля е твърде немощна и нелогична в постъпките си. Малцина дръзват да напишат свободно, каквото мислят, а такива като автора търпят несправедливо лошо отношение от невежата тълпа. За да си свободен, трябва да поощряваш свободния порив на човека да бъде себе си и да се изразява свободен, дори и да греши. Помпейо е изнесъл една дипломатична реч, която отговаря на американското виждане в дипломацията. След него във времето ще изнесат подобни речи немци, австрийци и унгарци, французи, на които много дължим в морален план за свободата си, англичани, на които не дължим свободата си, но дължим признание за Съединението си. И всички ще говорят дипломатично според знанията си. Като това не са хората живели преди 141 години. Ако има да дължим на някого най- много, това са нашите деди, които са копнеели за тази свобода и към които ние не сме достатъчно признателни с делата си. Позор сме ние за своите деди. Ако ни гледат, сигурно са нещастни да видят пиянстващия, мързелив, завистлив и подъл народ, западащите български родове, ограбването на старците от циганите, бягащите млади хора заради комунистическата хунта, унищожените подобия на предприятия, които можеха да подобрят организация и качеството си, но бяха довършени поради пълна негодност на комунистическите управници. Такъв не беше техния морал. А ние не направихме досатъчно, за да покажем старание и да искаме свободата си като достойни хора. Ние изгубихме борбата за демокрация и я оставихме в ръцете на подлеци. А те пропиляват всичко, което докопат и живеят нашия живот, в който ние нямаше да допуснем да се случва всичко това.
  Когато един чужденец хвали опозорената власт- това е дипломация, когато един гражданин хвали опозорените си управници това е позор.
  Така или иначе Трети март е дата на Освобождението ни от турско робство. Какъвто и да е, народът ни е търсел тази свобода. Молел се е на Бог за нея. Категорично са налице документи, които показват, че пропагандата за свобода не е онова, което сме очаквали, но Трети Март е разбран от нашите деди като дата на Освобождението от турско робство. Той е наш празник и чужденците с техните помисли са на второ място. Защото България е нашата държава, а не тяхната собственост. Ние сме свободни с нашата воля въпреки тях и си заслужаваме свободата. По това време никой не е умирал за държава с друго име освен за: “Свободата на България!” Това не може да се подмине и забрави. Достойно е да кажем: ” Слава на загиналите за свободата на България!” И е въпрос на чест да почетем паметта им.
  Раковски, Ботев, Левски- всичките те са мислели за нашата свободна нация с нашата собствена воля. Ние сме свободни и в тяхно име, чест и слава. Ние трябва да се борим за свободата си и заради тях и примера им.
  Стъпка по стъпка тази свобода е извоювана от нашите деди. Това е нашата свобода от турско робство.

 11. За съжаление, правителството на САЩ няма никаква вина – нито колективна, нито персонална. Нашите киминета заложиха 3 март, като най-висш национален празник, нещо, като техният 4 юли. В САЩ много тачат подобни празници, отделно, че и Протокола изисква подобно поздравление. Пък ние си знаем най-добре кое и как…

 12. Основателно е възмущението н г-н Иджев по повод обръщението на Помпео за Официялният БГ национален празник.Но,да не забравяме че в дипломацията е установена практиката за реципрочни поздравления за подобни празници.Така бе и по втвме на студената война.Отделен е въпросът кой е подготвил същносното съдържание на посланието н ДД САЩ.Няма съмнение според мен е някой чиновник в Посолството на САЩ в София.Помпео не е длъжен да знае историята за създаване на Новата БГ държава…Много по-скандална е позицията на Б.Борисов,изразена пред шефа на НАТО,по повод позицията на последният за ролята на държавата ни спрямо роската заплаха за Европа и Ч.Море в частност.Историята с опасностите за родният ни черноморски туризъм…Съата както по време на президента Пленевлиев.Подобно на тази на предходният Президент е тази на настоящият ни такъв,съгласувана преди дни на съвещанието на негови европейски хомолози на още 5 държави.Този очевиден разнобой между Радее и Борисов е в абсолютен минус на Борисов,който очаква потропване от Батющика Путин.
  Не коментирам политиката на Тръмп.Глуповата ,но видимо подкрепяна от не малък брой американц,с липсата на спомени за Пърл Харбър,резултат от политиката на Рузвелт….

 13. Американците в сегашната администрация единствено ги интересува да закупим от тях самолети. Не им пука кой и как управлява България днес. Не им пука за троянската политика на България. Те така и така не ни доверяват нищо. Жалко за нормалните десни хора и демокрацията в България.
  Една демонстрация не може да направим срещу статуквото на Сараите, Банкя и Берлин.

 14. Да,не мога да не се съглася с авторът,който полага големи усикия да извади историческата истината на бял свят.Но за мен датата 3ти март е една чудесна дата-подписан е Брестлитовският мирен договор.Ако открито започнем да празнуваме това руско поражение смятам,че ефектът бумеранг ще е точен. Поздрави на всички и честит празник

 15. Господин Инджев, имаме историци, които много знаят, но много лъжат.
  Някой беше казал, което подкрепям напълно:
  “Войните са само две: завоевателни и отбранителни.
  Приказките за освободителни войни са ала, бала”

 16. Карам по-отдалече. Според експерти следящи изкъсо ставащото в американската администрация Държавният департамент в момента е непълен състав-повечето заварени на 20.01.2016г. напуснаха поради една или друга причина и няма наплив някой да ги замести. Действа се реактивно и на парче. Нещо повече, твърди се, че главният двигател на външната политика по кризата във Венецуела е сенатор Марко Рубио. Има обосновани мнения, че Майк Помпео е на път отсега да влезе в историята йяато един от най-слабите държавни секретари. За мен, щях да бъда изненадан ако поздравлението беше в духа и фактологията ко

 17. За мен щеше да бъде голяма изненада ако поздравлението беше в духа на фактологията която познаваме отлично в БЛОГА НИ. Няма как да бъде по-различно от доминиращата официална линия.
  Вижте примерно как във вестник Марица е представен жизотът и делото на н. игнатиев. Уж само с факти и съпътстващите ги обстоятелства но скопено и оттук силно превратно. И те, така.

  https://www.marica.bg/graf-ignatiev-generalyt-diplomat-Article-185517.html

 18. Очевидно е, че поздравите на Помпео за националния празник са израз на цивилизована дипломация, демострация на уважение към чувствата и ценностите на българите, приемайки дори “русофилските им суеверия”, предвид официалните социологически резултати.
  Но едва ли някой у нас и по света се съмнява, че САЩ иска да изтласка Русия и влиянието й от България и от Балканите и че това не може да стане без съдействието на българския народ и българските държавни институции.
  В момента интересите на САЩ и на България съвпадат. Надяваме се, имайки предвид солидните основи на американската демокрация, това съвпадение да е константа!

 19. Помпео има своето дипломатическо право да поздрави за “3ти март”. Стократно Иво Инджев има право да напомни за Пърл Харбър,който е следствие от изолационистката политика на тогавашните американски управници. Ако не беше тя,може би щеше да се предотврати световната касапница. Безбройни са дипломатическите грешки в историята. Трябва ли да напомняме за Мюнхенското споразумение,за Ялта,за сключване на мирния договор САЩ-НРБ дни след убийството на Никола Петков,за бръщолевенето на Тръм по повод “великия” Ким и т.н.
  Благодаря ви,г-н Инджев. До там сме я докарали,че трябва голяма смелост за да кажеш истината.

 20. Така и не успявам да разбера – как така бъллгарите са били роби (на 3-и март сме се били освободили от турско робство???), а като роби са притежавали имущество!!! Това е нонсенс – дървено желязо.
  Или българите са били роби и НЯМА КАК ДА ПРИТЕЖАВАТ ИМУЩЕСТВО като роби т.е. самите те са собственост на някого, или НЕ СА БИЛИ РОБИ по време на османското владеене на земите по тези географски ширини!!! Може би от това понятие – роби – трябва да започнем да настояваме ИСТИНАТА да добива публичност и признание!
  А за безобразията на руската империя на Балканите и в частност по българските земи може би трябва Помпео и Тръмп да прочетат малко повечко книжки като започнат с “Измамата Сан Стефано”.

 21. Поздравления. Отпадат обвиненията, че пишете само против ботушите.

 22. До Ирис
  Моля Ви,казвам се Мария Канева и съм от с.Скалица.Разбрах от един Ваш пост, че имате връзка с нашето село и много искам да влезем във връзка.Може само да ми съобщите фамилията си. mariqaneva@abv.bg

 23. За САЩ не е все едно на кого ще продадат Ф16.Защото може да бъде обърнат срещу продавача.

 24. Мисля, има съществена разлика между

  “трети март БЕЛЕЖИ създаването на независима и модерна България” и

  “ПРИЗНАВАНЕТО на българската ДЪРЖАВНОСТ”

 25. Доста смешно и несериозно е да се смесват личните чувства към конкретна администрация със задължителния дипломатичен език, използван в подобни поздравления—независимо от абсурдността на избора ни на национален празник–поне последното със сигурност не е американско дело. Защо не се загледате, г-н Инджев, в престъпните ласкателства и безсрамни лъжи, с които от най-високо евро място подпират управляващия кремълски клан с енепейска благословия?

 26. Последните статии на Иво Инджев са своеобразен, пореден апогей на журналистическа, историческа и публицистична дейност.
  Която не може да бъде споделена от комунистическите кръгове у нас!
  И не бива да се очаква, те са далеч от истината!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.