Руският кореспондент Данченко през 1878 г.: “Ние обиждахме българите, отнасяхме се към тях като към престъпници и после се чудехме защо не ни се хвърлят на врата”

 

 

 

 

На 3 март с БНТ – BNT

https://www.bnt.bg/bg/a/na-3-mart-s-bnt

3.03.2018 г. – “Празнични предавания на БНТ” – 03.03.2019 

Гости: проф. Нина Дюлгерова и Иво Инджев.

Това е анонс на БНТ за участието ми в сутрешния блок на телевизията, посветен на 3 март. Вероятен час на излъчване – някъде около 09.40 ч. 

Нарушавам правилото си да не обявявам предварително свои телевизионни изяви, колкото и редки да са те, поради факта, че е безпредметно да се придържам към тази практика, след като телевизията вече е обявила своята автореклама.

Нарушавам и обявения от мен принципен отказ да бъда въвличан в скандали с русофили, които винаги се израждат в лични нападки като израз на безсилие от страна на поклонниците на една чужда държава. 

Случаят обаче е особен. За първи път след близо 4 годишно прекъсване съм допуснат да говоря по тази тема в БНТ. На 10 май 2015 г. припомних в сутрешното неделно предаване с Георги Любенов истината за единодушната на практика съпротива на най-великите ни революционери, начело с Раковски и ученика му Левски, срещу идеята друга евразийска империя да поеме от османците господството над българите. Произнасянето на тази истина ме направи персона нон грата по темата за фалшифицираната истрия на връзките между българите с Русия.  

Надявам се в анонсираното вече за утре предаване на БНТ  (с водещ Георги Ангелов) да не се повтори  грозна картина от днешната събота.  Днес журналистът Петър Георгиев, самопрекръстил се с руското фамилно име Волгин, не само преподаваше уроци по патриотизъм чрез своя руски рупор, но и не даде на опонента си Румяна Коларова да говори, засипвайки я с ехидни опорни точки. 

Отвратителната сцена беше жива илюстрация за моята мотивация да отказвам по принцип да се надвиквам с подобни агресивни персони, които се борят да се легитимират като победители на “русофобите” без никакви задръжки. Друг е въпросът, че тази моя позиция радва онези, които получават по този начин допълнителна причина да обосноват моето задълбочаващо се остракиране в качеството ми на дългогодишен телевизионен и радио коментатор. 

Като става дума за анонс, очаквайте да чуете цитати от руски автори ( ако ми се даде възможност да ги прочета) Например – свидетелствата на военния кореспондент Василий Немирович – Данченко, който прекарва 5 месеца в окопите с войниците през 1877 – 1878 г.  и от тях защитава в своите кореспонденции за читателите в Русия доброто име на българите, набедени от руските военни и като цяло от руските медии за “подлеци”, въвлекли Русия в проклетата война. 

Ето малък, но ярък откъс от кореспонденциите на Данченко ( на  чието име, разбира се, няма наречени улици и паметници в “признателна” България), знаменит руски хроникьор на истинските събития по време на войната, към когото с респект са се отнасяли и в средите на императорския двор, принудени да търпят острата му критичност заради големия му авторитет сред четящата публика в Русия.

“Ние обиждахме българите, отнасяхме се към тях като към престъпници и после се чудехме защо не ни се хвърлят на врата. Даже в целомъдрието на техните жени ние намирахме признаци на неразположение към нас. “Моля ви се, дават всичко на турците, а от нас се крият”.

На снимката: Василий Немирович Данчевко, защитник на българите от руските клевети, на чието име няма улици, паметници и прочее знаци на почит в България:

 

 

63 мнения за “Руският кореспондент Данченко през 1878 г.: “Ние обиждахме българите, отнасяхме се към тях като към престъпници и после се чудехме защо не ни се хвърлят на врата””

 1. Успех. И бъдете готов на всякакви провокации – днес видяхме за какво иде реч.
  Толкова са ниЗки и самоунижаващи и се. И как треперят от името на Апостола на Свободата. Трябва да им кажете: Колко проницателен е Левски да каже “Който ни освободи, той ще ни пороби”. И как е познал за 1945та.

  И ако пак се стигне до: “освободила ли ни е?” Отговорът е: “а защо плащаме на освободителите окупационен фонд?”

 2. Прегледах “досието” на нина дюлгерова по диагонала с помощта на чичко Гугъл. Много ниска топка. Блъска опорки на мах. раззия и пут.ин непреодолима сила и Пиндостан и Гейропа а-а и са си заминали.
  Демонстрирам нейно интервю от точно преди година пред вестник труд. Ако е възпитана кат шаренкова която преди има-няма петилетка в “спор” за МОЧА “позволи” на Иво по липса на каквито им да е аргументи да Я натика и нея и петоколонците и полезните идиоти и вся остальная русофилска сволоч в миша дупка няма да е зле. Но като гледам наглата ѝ мутра с излъчване на счетоводителка на ТКЗС изглежда съм прекомерен оптимист. Ще да видим.

  https://trud.bg/проф-нина-дюлгерова-историк-и-специ/

 3. Боже, мили! Като разбрах с кого ще спориш, изтръпнах! Няколко пъти попадам /случайно/ на предавания с това изчадие и натрупаното у мен отвращение е безкрайно. У тази нагла простакеса няма морал, няма етика, няма възпитание. Срещу нея всякакви аргументи и логика са безсилни – просто пуска вентиратора и вади лайномета. С надвикване и слугинско блещене тя просто дави събеседника си!
  Не разчитай на интелигентност и ерудиция – пред този менте-професор те нямат стойност.
  Очаквам сблъсъка със свито сърце!
  Стискам палци и се моля Богу да издържиш калната баня!

 4. Учудващо е, че се осмелявате на участие с цял професор, г-н Инджев, но може пък да се случи наистина чудо и фактите, на които винаги се позоваеате, да се окажат по-убедителни от познатите ни пристрастия професорски…

 5. Изпълвам се със съчувствие и тревога, като си представя, че Иво трябва да издържи в непосредствена физическа близост и да разговаря пред камери с тази фанатизирана русфилска тетка, Ниночка Дюлгеравна, прафесарка, направо академичка(!) в защита на руския интерeс по всички теми – от историята до енергетиката! Освен непоносимата русофилска пръдня, която Стопанинът на блога ще бъде принуден да диша, сигурно през цялото време ще се наложи да крещи, за да се чуе гласът му и свръхконцентрация, за да довършва мисълта си, защото тази охранена, арогантна дропла, по руски маниер, има навика да прекъсва безцремонно събеседниците си и да ги залива със словесна помия.
  Баш на свещената за русофилите дата по БНТ да пуснат “Русофоб” № 1 на Република България ми прилича на опасен капан!
  Затова препоръчвам на Иво здрави нерви, задължително нещо срещу повръщане и половинчасово слушане на български бойни маршове преди мазохистичното “изживяване”!

 6. Не е по темата.
  До Всички!
  Успоредици между годишните послания на пут.ин и Тръмп. Трябва да си формен идиот за да предпочетеш изявата на кремълският гном.

 7. За пръв път виждам г-жа Коларова да говори с думи прости и въпреки мекотата си се справи добре с един от еничарите на Русия, абсолютен илитерат по история на Българите. С такива лапацала и руски слуги единствения начинq за да се справиш с тях, т.е. да ги направиш на резил е да говориш лапидарно използвайки само безспорни факти. Спечеленото време ти дава възможността да контролираш руския глашатай избирайки момента на поднасяне на безспорния факт ясно изговорен от теб, ако трябва и да се повтори дори. Сигурен съм в успеха ви утре г-н Инджев и над този пореден руски глашатай. Шампанското е от мен.

 8. Да заредя Иво с допълнително положително инфо. Може и да му свърши работа а твърде вероятно и да е стигнало вече при него.
  И в “разбиращата” пут.ин Германия са открили първият фронт срещу раззийската пералня.
  https://www.dw.com/ru/в-германии-первыми-взялись-за-русскую-прачечную/a-47620331?fbclid=IwAR1c0fHBxvBUlF4NLEj-mMSwT8je1cZmFTc0ZQ_TCnkiEkHZ86ohIzugou0

 9. И второто инфо е в разгърнат текст на съвеЦкий диалект.

  ПОЛНОМАСШТАБНАЯ ГРАЖДАНСКАЯ ВОЙНА С ЧИНОВНИКАМИ СТАНОВИТСЯ ВСЁ РЕАЛЬНЕЕ

  Давайте посчитаем, сколько налогов платят граждане в карман ОПГ ЭФСБ. 13% подоходный налог + 30% в социальный и пенсионный фонд + 5% на медицину, +6% с 2014 года. это уже 54% с зарплаты. Далее отнимаем из своей зарплаты 20% НДС за продукты питания (БАЛАНДУ, которую на западе не жрут даже бездомные и животные), здесь же 60% за акцизы на этиловый спирт, табак, КОЛБАСУ, бензин, солярку, + 10% из платы за ЖКХ. Сюда присовокупляем налоги на недвижимость… + пошлины – судебные, таможенные… Все возможные сборы-поборы за выдачу справок и документов т.е. непомерная плата за бумагу и краску. В ИТОГЕ ОПГ ЭФСБ ЗАРАБАТЫВАЕТ 100-200% ОТ ЗАРАБОТНОЙ ПЛАТЫ КАЖДОГО СВОЕГО РАБА. А злые языки, говорят, что в Роиссии рабство отменили! В следующем году уркам-силовекам насчитали 56% бюджета, за счет ГРАБЕЖА ПЕНСИЙ. Недавно путен заявил, что доходы от реализации углеводородов никому не видать. Предприятия банкротятся и встают конвееры, зарплаты в конвертах… От куда налоги на ЗП ряженным в пагоны ГОПНИКАМ и СЕТЕВЫМ ТРОЛЛЯМ? Получая белую зарплату вы кормите ОХРАННИКОВ ПУТЕНА которые вас пугают, калечат, отбирают бизнес, работу, пенсию, свободу, жизнь и НЕ СЧИТАЮТ ВАС за ЛЮДЕЙ !!! Гражданские для них СКОТ, РАБЫ, расходный материал, объект забавы и источник дохода. Никакой защиты от них ждать не приходится.

 10. Това е въртяно тук но по мое скромно мнение винаги може да помогне.

 11. Година на война 1877-1878. Дневник на руския кореспондент. Колко ли народ е прочел тази книга.

 12. Какъв професор по история е тази руска слугиня.За да си такъв трябва да боравиш свободно с фактите без да ги изопачаваш от съвременна гледна точка.Слушали сме я много пъти тази Дюлгерова.Все едни и същи мантри повтаря за Руско турската война,а са излезли толкова нови неща от архивите на различни държави.
  По познание,ерудиция и аналитичност не може да стъпи на малкият пръст на г-н Инджев.Нищо,че се титулова професор.Дано само да не крещи празни приказки.Хубавото е ,че много хора вече отвориха очи.

 13. С теб сме утре Иво по БНТ от около 9.40 сутринта. И Истина е с теб а останалото няма значение.
  И моите 5 стотинки защото всяко действие е предшествано от мисъл.
  Просто и ясно:
  ТАКОВА ЖИВОТНО НЕМА
  РУСКО-ТУРСКА, ТУРСКО ВЛАДИЧЕСТВО
  ИМА
  РУСКО-ОСМАНСКА(ОТОМАНСКА),ОСМАНСКО ВЛАДИЧЕСТВО
  ТУРЦИЯ И ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ СА ДВЕ РАЗЛИЧНИ НЕЩА.
  Цитатът от Ботев “как турчин бесней над бащино огнище “;на мястото на турчин може да бъде аскер, еничар или някоя друга дума. Аз на Ботев вярвам но не вервам на симеончо и сие Български управници държащи тези факти. А който иска да провери Турция е създадена през 1923 г. по устройство република в Лозана от Кемал Мустафа Паша. Турският етнос в османската империя е един от етносите в османската империя по нищо не различаващ се от другите етноси.

 14. без коментар ,коментара ми го няма,ясна работа

 15. нещо странно става,извинявайте ако съм обидил г-н Инджев.но един път го има ,друг път го няма,проблема може и да е при мен в компютъра ,ще проверя.

 16. 3. март е голям празник! На 3. март 1918. си разчистваме сметите с Русия.

  За шест години бием и двете империи – Османската и Руската! Това е гордост за България и за мен!

  Това трябва да се учи в училищата.

 17. И освен това излязоха документи от откраднатия в Русия български архив, че обявената от България на САЩ и Великобритания война е опит в края на войната България да бъде окупирана от САЩ и Великобритания, а не от СССР.
  Цар Борис III е бил умен и прозорлив, затова го отровиха руснаците.

 18. А има ли конкретна тема, проблем, теза, която е цел на дискусията? Защото тогава би могло да има смислена полемика. Ако е в стил “да поговорим за 3 март”…язък.
  В общия случай дебат с какъвто и да е -фил е безпредметен, защото срещу чувства и дълбоки убеждения логиката и фактологията не вървят. Обикновено става само едно замерване с изказвания и шумно и неразбираемо за слушателя надговаряне. Няма как с разумни доводи да бъде разубеден човек, който вярва, че която и да е империя, когато и да е и където и да е, провежда война с алтруистични подбуди. Това е все едно да се води религиозен спор с фанатик.
  Но все пак, колкото повече могат да се чуват в ефира дълго замъгляваните факти, толкова по-добре, макар и в безсмислен разговор.

  Самообладание ви желая!!

 19. Имате подкрепата ми. Ще гледам с интерес.

 20. Професор ли?По-скоро прАфессАр-запъртък от съветската комунистическа пропагандна люпилня за най-верните кадри на бандитската организация БКП.Поредното миризливо Червено Академично Говедо.Иво,успех!Несъмнено ще я размажеш.Прочее,да живее 3-ти март 1918-а година!

 21. Правете му сметка до къде е стигнала дългата кремълска ръка на хибридната война. Говорим за добрата, стара Англия, вековната крепост на “русофобията”. А ние тук се вайкаме, че само по изключение сред нашенските т.н. силни на деня, колкото да не е без хич, няма фен на пут.ин.

  http://focus-news.net/news/2019/03/03/2630065/the-sunday-times-shpionite-na-putin-uhazhvat-britanskiya-istablishmant.html

 22. Успех, г-н Инджев!
  Сигурен съм, че истината ще възтържествува!!!

 23. Не мога да приема кощунството на БНТ в сутрешния блок да се стъпва по българското знаме, което е нарисувано на подиума пред гостите и водещите.
  ТОВА Е КОЩУНСТВО!!!!
  Липса на елементарна култура.

 24. Днес отбелязваме един от най-великите дни в новата българска история!!!
  Днес се навтршват точно 101(СТО и ЕДНА!) години от пописването на ОСВОБОДИТЕЛНИЯТ Брест-Литовски МИРЕН договор между съюзническите Централните сили , част от които е царство България, и болшевишката Руска ИМПЕРИЯ!
  С този договор се потвърждава НЕзависимостта на Финландия, а след това следват обявяването на НЕзависимостта на другите поробени народи в Руската империя – от Полша , Украйна, Литва,Естония,Латвия – до Грузия ,Армения и т.н..
  Това е ЕДИНСТВЕНИЯТ мирен ДОГОВОР подписан на 3 март!
  Т.нар. санстефански “мирен” “договорь” е само едно от поредните предварителни примирия подписани между Османската и Руската ИМПЕРИИ в поредицата от войните между тях , през целият 19 век!
  От това ПРИМИРИЕ не следват никакви международно-правни задължения, защото всичко е договорено преди това примирие , още от Райхщадските тайни “договорки”, а след тази поредна война , тези договорки са затвърдени в Берлинският ДОГОВОР! ДОГОВОР! А не ПРИМИРИЕ, както е санстефанското ПРИМИРИЕ!
  За това нека отдадем дължимото на 102-вата ГОДИНИНА от Блест-Литовският нирен ДОГОВОР!!!!!

 25. П.П. Само да допълня , че датата 3 март НИКОГА не е отбелязвана нито преди 9 септември 1944г., нито по времето на колониалният “социализъм” след 9.9. 1944г..
  Едва след 1989г. РУБЛОфилите се “сетиха”, че на 3 март 1878г. сме били АсвАбАдени!!!
  ЗАЩО преди 1989г. РУБЛОфилите даже не искаха да си спомнят за “АсвАбАждението” на 3 март 1878г.?!?

 26. Г-н Инджев, за съжаление истината трудно си прокрадва път между хибридните русофили и платените подмазвачи от БНТ, с малки изключения.
  Важното е, ЧЕ ВЕЧЕ ИМА ДЕБАТ ЗА И ПРОТИВ ТРЕТИ МАРТ, КАКТО И ЗА НОВИТЕ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА 6 И 22 СЕПТЕМВРИ!
  Русофилите изглеждат РЕТРО-СССР на фона на доказателствата от РУСКИ ИЗВОРИ за руските антибългарски интереси.

 27. След тази т.н.”дискусия”, ако имахме независими български институции за сигурност, би трябвало “немедленно” агенти на ДАНС и БОП да поемат на ръце опулената от българомразие прафесарка Ниночка, за да не гази с осраните си руски туфли свещената българска земя и да я изнесат за границу, в източно направление, разбира се! На границата задължително да й отнемат българската лична карта навсегда!

 28. Честит 3 Март!/Ама който е 101 годишнината от 1918 г. датата на подписването на Брест-Литовския мирен договор/.

 29. Г-н Инджев, току-що гледах очакваното от мен предаване на БТВ с Вашето участие. Докато Вие излагахте своето мнение по темата на дискусията, Вашата събеседничка (уважаван професор) демонстрираше едно непристойно за ранга си поведение, като се въртеше на стола си, гледаше встрани и се усмихваше пренебрежително, стараейки се да подчертае априорното си несъгласие с Вашата теза. Все пак, за малкото секунди, които Ви бяха предоставени, Вие успяхте да посочите някои от важните и неоспорими факти около датата 3 март 1878 г., набързо отхвърлени, естествено, от Ващата опоненткка. Все пак и това не е малко. Дано неоспоримите истини за това важно за българската история събитие са достигнали до онези телевизионни зрители, които едва ли правят разлика между граф Игнатиев и площад Славейков.

 30. Гледах талавизиите бнт включително и Вашето участие г-н Инджев. Искам да си изкажа моето впечатление. Когато има “алтернативна” гледна точка руско управляемите ни медии насищат времето с верни на властта мнения и приказки поне 90 %.и оставят 10% други .Така пак постигат пропагандна цел и един вид “показват” че 90% “празнуват освобождението ни от турско робство “

 31. „Вехнат и чезнат делата, живее и остава само словото“
  Пиндар ( V-IV век пр.Хр )

  Критерий за величието на писателя е силата на словото му. Днешният ден потвърди становището ми, че писателите несъзнателно изповядващи този критерий се увеличават. Гордейте се г-н Инджев, че тръгнахте по пътя на Захарий Стоянов и Вазов.
  За трети март е казано всичко. От 13 юли 1878г. досега с изключения основно на правителствата на Стамболов и Костов, България е била васал, колония на Русия и продължава да бъде. Докато не се премахнат хората /партиите/организациите от властта и медиите, които говорят за русия като за освободителка, покровителка и доброжелателка , с други думи идиотите и изменниците, България ще прилича на тях и ще си остане опозорена, бедна и жалка.
  Празноглавието и алчността на така наречените от Русия русофили е в основата на фанатичната им любов към Русия и именно затова на тях не бива оказвано дори минимално доверие, когато се защитават и отстояват националните интереси на България, защото в защитата на интересите на Русия те се оказват по-руснаци от самите руснаци.
  Трети март не е национален празник на България, и никога няма да бъде, не само заради това, че на трети март над България владичество започва да упражнява освен Турция и Русия, а и поради това, че НЕ МОЖЕ ДА СЕ ОПРЕДЕЛЯ ЗА НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК ДАТА, НА КОЯТО НАЦИЯТА ДА Е РАЗДЕЛЕНА. Ето защо трети март ще си остане ПРАЗНИКЪТ НА РУСНАЦИТЕ в България, наложен от Русия с помощта на специално създадените от тях различни щамове, русофилски бактерии у нас. Затова като БЪЛГАРИН казвам НА РУСИЯ НИЩО НЕ И ДЪЛЖИМ и предлагам за НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК НА БЪЛГАРИТЕ ШЕСТИ СЕПТЕМВРИ, А ЗА НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК НА БЪЛГАРИЯ ДВАДЕСЕТ И ВТОРИ СЕПТЕМВРИ. Тези празници ще пребъдат и хората заставащи зад тази политика трябва да управляват България. ТЕ, И НИКОЙ ДРУГ!

  БЪЛГАРИЯ НА БЪЛГАРИТЕ, РУСИЙО, ВЗЕМИ СИ РУСОФИЛИТЕ И НИ ВЪРНИ АРХИВИТЕ! ЧИСТА И СВЯТА РЕПУБЛИКА. ХО!

 32. Често си препрочитам (и най-вече покрай 3-ти март) една глава от романа “Под игото” на Иван Вазов със заглавие
  “Пиянството на един народ”, която особено обичам, защото винаги ме изпълва с патриотична радост, оптимизъм и възхищие от духовния подем на дедите ни, които обединени от идеала за Свободна България, се готвят за саможертвата си като за най-велик празник!
  В памет на тези Българи трябваше да бъдат издигнати днешните около 450 паметници с благодарствени думи от признателните потомци и тях трябва да честваме днес като освободители на България! (Другото са окупатори, които се възползват от “подходящия” момент, за да присъединят към кървавата си азиатска империя поредното късче чужда земя.)

 33. С известно притеснение очаквах ТВ проявата на г-н Инджев и др.Нина Дюлгерова. Зад Дюлгерова-проф.стояха мит насаждан от много години за безкористната руско-турска война,от страна на Русия и днешната шумотевица за “3ти март”.
  Трудно беше да се опровергават съзнателно насаждани предрасъдъци в неблагоприятна обстановка.
  В началото двете страни изложиха своя прочит на войната. От Дюлгерова наред с познатите клишета чухме някои позовавания на факти.За тяхната истинност и безпристрастност имаме основание да се съмняваме,като се имат пред вид обидните думи,които тя хвърли срещу книгата на Иво Инджев.
  След кратките ретроспекции би трябвало да има диспут.За него бяха отредени, по сценария спуснат от горе, по една минута.Как се оборват догми и лъжи за една минута!
  Все пак това беше начало,да се покаже друго мислене пред много заблудени съотечественици.След всяко начало има развитие,което не може да бъде спряно.

 34. 3-ти март,
  Какво направихме от този ден
  Лепкав натрапчив патриотизъм се лее от екраните
  Пустословни речи на официалните лица, неизбежими
  Талибани атакисти вилнеят по софийските улици и ни учат колко сме велики
  Гайди – били кодирани в гените ни – ами не са
  Исконни обичаи, за които никой не е чувал
  Печат на граф Игнатиев – голяма отговорност, такива в Русия ще ти произведат на кило
  Дори манифестациите на 9-ти септември бяха по-цивилизовани /казвам го с неудобство/
  Национални /общинарски/ носии – все едно и те , носиите, са се пръкнали на 3-ти март
  Жалко. Данданиите не са празник
  А можеше да бъде празник за хората,за нас
  Стана /раз/делник пак за нас, за “българщината” – година след година

 35. Някой ми е изтрил предишният адрес.Ало,ДАНС шетат руснаците и техните помагачи.
  А що се отнася за вагоните с книги ,които е чела Дюлгерова явно идват от изток,но те не са пригодени за нашите коловози,затова и мантрите й се повтарят с тези от времето на комунизма.Все пак по смисленият в дебата се оказа г-н Инджев,който боравеше с факти.

 36. Браво, г-Инджев!Достойно сепредставихте!Мисълта ви беше гладка и логически овладяна! Точни аргументи!Има разлика между вас и озлобената професорка/празни вагони/,както реагира моят съпруг. Возим се в различни влакове.сгоспожата.,Браво и на водещия Георги Ангелов-рицарски постъпи!Успех и в други участия!!

 37. Между Димитър Дренски 10.59ч и Georgi Nikolov 13.24ч коментарите ги няма. Затова се опитвам да пусна коментара си отново.

  „Вехнат и чезнат делата, живее и остава само словото“
  Пиндар ( V-IV век пр.Хр )
  Критерий за величието на писателя е силата на словото му. Днешният ден потвърди становището ми, че писателите несъзнателно изповядващи този критерий се увеличават. Гордейте се г-н Инджев, че тръгнахте по пътя на Захарий Стоянов и Вазов.
  За трети март е казано всичко. От 13 юли 1878г. досега с изключения основно на правителствата на Стамболов и Костов, България е била васал, колония на Русия и продължава да бъде. Докато не се премахнат хората /партиите/организациите от властта и медиите, които говорят за русия като за освободителка, покровителка и доброжелателка , с други думи идиотите и изменниците, България ще прилича на тях и ще си остане опозорена, бедна и жалка.
  Празноглавието и алчността на така наречените от Русия русофили е в основата на фанатичната им любов към Русия и именно затова на тях не бива оказвано дори минимално доверие, когато се защитават и отстояват националните интереси на България, защото в защитата на интересите на Русия те се оказват по-руснаци от самите руснаци.
  Трети март не е национален празник на България, и никога няма да бъде, не само заради това, че на трети март над България владичество започва да упражнява освен Турция и Русия, а и поради това, че НЕ МОЖЕ ДА СЕ ОПРЕДЕЛЯ ЗА НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК ДАТА, НА КОЯТО НАЦИЯТА ДА Е РАЗДЕЛЕНА. Ето защо трети март ще си остане ПРАЗНИКЪТ НА РУСНАЦИТЕ в България, наложен от Русия с помощта на специално създадените от тях различни щамове, русофилски бактерии у нас. Затова като БЪЛГАРИН казвам НА РУСИЯ НИЩО НЕ И ДЪЛЖИМ и предлагам за НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК НА БЪЛГАРИТЕ ШЕСТИ СЕПТЕМВРИ, А ЗА НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК НА БЪЛГАРИЯ ДВАДЕСЕТ И ВТОРИ СЕПТЕМВРИ. Тези празници ще пребъдат и хората заставащи зад тази политика трябва да управляват България. ТЕ, И НИКОЙ ДРУГ!
  БЪЛГАРИЯ НА БЪЛГАРИТЕ, РУСИЙО, ВЗЕМИ СИ РУСОФИЛИТЕ И НИ ВЪРНИ АРХИВИТЕ! ЧИСТА И СВЯТА РЕПУБЛИКА. ХО!
  Posted by tervel_718 | март 3, 2019, 11:50

 38. Признавам, че съм изчел само половин вагон книги…. но историческите факти и истина научих в последните години, предимно от интернет!!!
  Изгледах предаването на запис, с връщане, с повторения за да разчленя изразите в какафонията организирана от водещия…. Професорката спокойно декламираше заучените идеологеми и лъжи.
  На фона на цялата програма изпълнена с пропаганда и лъжи… времето за това участие на г-н Инджев бе чисто отбиване на номера.
  Почвам сглобяване на един стар комп. На него бяха издадените през 1936 г протоколи от разпитите на Левски. Искам това да стигне до повече хора.

 39. Непосредствено след празничната “дискусия”, вероятно предвидена като публично морално размазване на Русофоб № 1 от валяка марка “Ниночка”, сделан в СССР, последният представител на клана Стояновичи, на които по кагебистка линия (наследствено) е поверено спазването на правата русофилска линия в българската култура, изрецитира предварително наизустената фраза, че “да се води подобна дискусия в деня на националния ни празник било срам!” Светотатство! 🙂 А пък “водолазът” в културата, издънката на друг род съветски шпиони, Заимовите, като същински “Артър Кларк” във водолазенето, снисходи на запис (сигурно, за да не закъснее за приема в руското посолство) до невежите българи дезинформацията какво точно символзирали детайлите по паметника на царя “освободител”.
  Въобще, отразяването на тазгодишния 3-ти март по БНТ беше под непробиваема русофилска обсада!

 40. Иво,прав си бил да отказваш участие в дискусии, когато насреща си имаш опонент като въпросната “професорка”. Но въпреки назидателното й държане, въпреки всичко, ти се справи много добре в 5-те минути, които ти бяха отредени. Смешно прозвуча обвинението й, че ти се позоваваш на цитати от издадената миналата година книга “От Шипка и Плевен, до Сан Стефано”, с автори маститите историци акад. Константин Косев и проф.Стефан Дойнов т. е. информацията ти не е от първоизточник. Докато тя. видете ли, ползвала и признавала едва ли не само документи – източници от първа ръка. За да замаже гафа, накрая тя не пропусна да изкаже уважение към тях (все пак авторите не могат да бъдат упрекнати в “русофобия”). Пропусна обаче и дума да обели за написаното от руския имперски хроникьор на войната с Турция Газенкампф и припомнено от тебе, че: ” УСПЕХЪТ НИ В САН СТЕФАНО БЕШЕ ДЕКОРАТИВЕН И НЕ СТРУВАШЕ НИЩО БЕЗ ЕВРОПЕЙСКИЯ КОНЦЕРТ.” Само това изречение е достатъчно за развенчаване на всякакви русофилски митове в това отношение.

 41. Към Ламанша:

  Утре, на 4 март, се надявам да имам повече време и възможност да говоря по същата тема в ТВ Европа с водещ Николай Лефеджиев.

 42. Няма да коментирам “гостуването” в БНТ. Дискусия всъщност нямаше – това беше предумишлена гавра! Засякох чистото ти време – 6 мин и 12 сек… От общо 22 мин и 23 сек.Всичко в студиото беше пропито от демонстративна тенденциозност.
  Иво, възхищавам се на стоицизма ти! Не бих се подложил на подобно изтезание.
  РЕСПЕКТ!!!
  Пиши, моля те, от колко часа е предаването утре, по ТВ Европа.

 43. Руската академично занемарена прислужница дюлгерова не проумява ли, че дневниците и писмата на Газенкампф, Боткин, Данченко, и други (за които не е чувала) са ПЪРВОИЗТОЧНИЦИ.

 44. Този канал едно го отвориме само заради Вас , гоподин Инджев , г-жата “опонент” беше малко в стил “има образ – няма звук ” /може и наопаки / . Незнайно защо се оглеждаше наоколо , дали не чакаше отново да дойде 9-ти септември ?

  Благодарим Ви , че си причинявате всичско това , само и само да отбрулите още някой и друг заспал мозък от мъртвилото на русоманията ! Поздрави !

 45. Основен проблем на тази дискусия, както и на много подобни, беше че като да нямаше ясен фокус или тема.
  Дали темата беше “Трябва ли 3 март да бъде нац.празник на БГ?”, или “Кога трябва да бъде нац.празник?”, или “Сан-стефанският договор има ли правна тежест?” или каквото там. И в резултат – всеки си говори каквото си му е на ум/сърце.
  Мисля си, дали не трябва в това да бъде първоначалния фокус? Да бъде накаран опонентът да изрази ясна теза, и да има реципрочна такава..
  Защото подходът към разговора може би бил различен и по-лесно могат да се санкционират отклоненията. Например, ако темата е “на 3 март освобождава ли се България”, и тезата на опонента е “Да” тогава може би по-лесно би било да се санкционира сравняването на броя прочетени книги като ирелевантно и да бъдат потърсени аргументи “за” и изразени аргументи “против”. При наличието на добър водещ, разбира се – а днешният е от малкото доближаващи се до това.
  Размисли, разни, просто…

 46. Гледах участието Ви тази сутрин, г-н Инджев, но останах много неудовлетворен от изключително краткото време, което беше отделено по темата. Т.нар. професорка въобще няма да я коментирам, защото тя, повтаряйки някои очевидни исторически факти, по никакъв начин не успя да защити тезата, че тъкмо 3-ти март заслужава да бъде национален празник на България.

 47. Пълна отврат и гнусотиоя бе днес, ”Драги”

 48. Поздравления за участието г-н Инджев. Което бяхте решил да го кажете – успяхте да го кажете.
  Но съм бесен на водещия журналист и на “професорката” прочела “три вагона книги”??? – аз поне така чух.
  И колко силно се чувства нуждата от една медия – ТВ или радио, където спокойно и свободно да може човек като вас да си каже и аргументирано обоснове мнението без нагло прекъсване…

 49. И това

  “три вагона книги” съм прочела

  ми прозвуча като…

  “шест кокошки съм заклала…”

  Бъкаше от “компетентност” тая тьотка…

 50. @ висок | март 3, 2019, 14:55

  “Почвам сглобяване на един стар комп.”

  Какво разбираш под това?
  Ако имаш нужда – готов съм да помогна.

 51. Настроен съм да не коментирам “академичните” КАЗИОНни шлюхи, които са изцяло на РУБЛОфилска “издръжка”, но все пак т.нар. ще отбележа ,че “вагоно(НЕ)грамотната” дюлгеровна е първенюшка провинциална учительница с напълно очакваното от това непомерно самомнение ,и арогантно РУБЛОфильско НЕвежество ,и панслвянски примитивизъм, и шовинистичен имперски шовинизъм , допълнен с мракобесната московска наглость и подлость, с които имитира своите кремълски “спонсори”!
  Тя дори не е чела своите “партийни” “класици” – дядото блгоев и гошо тарабата ,какво са писали преди 1918г, за РУБЛОфилството , и за РУБЛОфилистическите шлюхи като нея!
  Тя ,уж, се представя за РУБЛОфил , а в същото време искаше да пробута щерка си за евроДУПЕТАТ!!! Защо?!? Не са ли ѝ достатъчни рублите, та иска допълнителна еврозаплата и от Брюксель?!? Ето това е ЕДИНСТВЕНОТО което искат РУБЛОфилите, техният ЕДИНСТВЕНА цел ВИНАГИ са били деньгите, които получават! Който раздава деньгите им е техният ЕДИНСТВЕН гасударь! Разликата е само в това ,че в Брюксель парите идват на калпак, по “квоти”, докато а от Кремъль 30-те сребърни копейки идват само срещу “обслужване по пълната програма”!…….
  И , накрая “проф.” дюлгеровна може да апродължи да си чете вагоните и камионите кремълска пропагадна макулатура, щом това ѝ носи “престиж” и “удовольствие”! Но ,докато не се добере до кремълските архиви, В ОРИГИНАЛь, няма смисъл да твърди ,че е нещо “повече” от поредният фанатизиран лумпен на РУБЛОфилската продажность и пропагадность!
  И да напомня на “уважаемата” дюлгеровна, че книгите се не се измерват в обем и тонаж, все пак! Защото няма как относително малкият човешки мозък да не се смачка от толкова хибридни тонове пропагадна московска макулатура.
  Освен това и другите четат, макар и само по няколко “килограма” книги, но само от автори , които са различни от КАЗИОНните московски имперски пропагандисти и шовинисти!!!
  Също така повечето са чели доста повече “вагони” от нея, и то по доста по-смислени теми от нейната КАЗИОНна пропагадность, но не се “хвалят” с това!
  Така че дюлгеровна трябва да отговори само на един въпрос – Коя дата, според нея, трябва да е национален празник на НРБ, и защо? Но преди това трябва да си “дочете” още няколко “вагонни КОМПОЗИЦИИ”,например за 6 и 22 септември, или пък за 24 май, за да може да отговори “компетентно” по този въпрос! Защото само прочетените “вагони” за 3 март няма да са ѝ “достатъчни”! Също така трябва да “попрочете” нещичко и за “другият” 3 март . а именно – 3 МАРТ 1918г.!!!!!!

 52. СТЕФАНКО, ако някой Ви каже, че е чел три вагона книги, това означава, че не е чел достатъчно.

 53. Г-н Инджев,поклон за това, че запази спокойствие срещу тази русофилистична отрепка! Горката България е пълна с такива псевдопрофесори, произвеждани на конвейр! За съжаление конвейрът продължава да бълва и сега такива морални уроди! Но истината си пробива път! Жив и здрав да си, в теб ни е надеждата!!!

 54. Чудя се, защо изчезват коментарите ми!

 55. Към Веселин Станев:

  Разберете, тук никой не оспорва датата на създаване на Турция, но да кажете“ ТУРЦИЯ И ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ СА ДВЕ РАЗЛИЧНИ НЕЩА.“ е толкова вярно, колкото и да кажете: Русия и Съветският съюз са две различни неща.

  “…на мястото на турчин може да бъде аскер, еничар или някоя друга дума.“
  Не, не може, защото Османската империя през 1923г.е взела името Турция, а не Аскерия, Еничерия или някое друго име? Така както са я наричали Българите. Отговорете си на въпроса защо Раковски, който е имал много добри международни връзки и изключителна добра историческа култура не употребява отоманец и Османска империя.
  Казвате, че вярвате на Ботев.Ако наистина вярвате на Ботев, то тогава не поставяйте под съмнение казаното от него, още повече, че Османската империя взима точно името на беснеещите в „бащините ни огнища“, а не името на някой от други етноси населяващи османската империя, които според вас по нищо не се различават.

 56. TERVEL, има по-точна аналогия!
  Отоманската империя е почти правоприемник на Бизантийската империя! И двете са теократични империи, едната е православна , а другата е ислямска. Като в Отоманската империя се е използвал език, който повече арабски , отколкото тюркски! Докато Бизантийската империя е римска , но използва гръцки език!
  Дори териториалната експанзия на тези две империи е почти еднаква, на едни и същи територии!
  Руската и Съветската империи са доста по-различни тях и като произход , и като територия , и като наследството след разпадането им! Защото след разпадането на Бизантийската и Отоманската империи се появяват гръцката и турската национални държави, докато след разпадането на Руската империя се появява пак империя – Съветската империя, а след това , след “перестройката” пак остана империя под името – Руска “федерация”!
  Все пак!

 57. Здравейте, г-н Инджев, все пак за пълнота да кажа, че в София има улица “Немирович-Данченко”, в кв.”Стефан Караджа”, но не зная на кой от двамата братя е кръстена. По-вероятно е да е на по-малкия брат Владимир, тъй като в Русия и в Украйна има доста улици, наречени на негово име.

 58. Към Стоянов:

  Точно така, за Василий у нас не се полагат улици, а брат му Владимир е известен съветски “театрал”. В редките случаи, когато специалисти споменават Василий, обикновено поясняват, че не става дума за съветския “театрал” и режисьор ( слагам въпросната дума в кавички, защото е поредната куха заемка от руски, превърната в нещо като титла за заслужили дейци на това изкуство).

 59. Така и така е кръстена улицата без пояснение – можем да инциираме събиране на средства за паметна плоча на Василий 🙂 Той е бил военен кореспондент и през Балканската война, между впрочем.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.