МЕДВЕДЕВ ДУШИ В СОФИЯ ПО ПЕТИТЕ НА  СТОЛТЕНБЕРГ

 

Трябваха ми години да свикна с термина “ генерален секретар”, когато той се отнася за НАТО. Защото тази титла беше запазена марка за генералните секретари на компартиите в съветския лагер, начело с вечния, както ни се струваше, Леонид Брежнев. Ето защо отново ми прозвуча като нещо (много)значително посещението на самия Генерален секретар на НАТО Йенс Столтенберг в София през изтеклата седмица.

Ако беше “само” той, както и да е. Обаче по петите му тук пристига руският министър-председател Дмитрий Медведев. С разлика от седмица. Ще се върна на тази тема малко по-късно в текста.

Римското правило “първи по време, първи по право” едва ли е приложимо като основа за политически анализ на това състезание за вниманието на “малка “ България от страна на големите световни играчи. Русофилите, които лъскат хоругвите за посрещането на Медведев, няма да са съгласни. Според тях “правото” е страната на по-силния, както им се струва, прекланяйки се пред руската сила в пропагандата. Спрямо България тя е изцяло базирана на митологията. Защото Русия няма с какво да привлече българите в наши дни, освен с масиран износ на манипулации  в духа на т.н. вечната дружба от векове. И за векове, както се казваше в НеРеБе.

Не бива да търсим под вола теле(патия), но е показателен самият факт, че Генералният секретар на най-могъщата в света и в световната история отбранителна организация Йенс Столтенберг имаше нужда от два дни, за да осъществи мисията си в “малка България”, говори много. Нима не можеше да използва емисари, есемеси, имейли, туитове, и прочее  средства за комуникиране с възможности за реципрочност?

Можеше. Но избра лично да играе ролята на вестоносеца.  Показателен е този факт, както и изявлението му като за медийни заглавия, че трябва да очакваме руски ракети да бъдат разположени срещу нас.

Столтенберг наблегна на този елемент от колективната ни сигурност. Това няма как да се случи случайно. Онези, които си мислят, че ни казва нещо ново, грешат. Руските “братски” ракети и сега са насочени срещу нас. От Москва сме чували не веднъж (не)прикритата заплаха, че сме в техния обсег поради факта, че сме част от НАТО.

Какво е новото тогава в рамките на загатнатото подсказване от страна на Столтенберг?

Новото е свързано със старата история, че премиерът Борисов отказа на САЩ присъединяване към противоракетния щит на НАТО, а с тази роля в региона се нагърби Румъния. Сега Столтнебрег ни каза чрез контролираното изпускане от самия него на информация, че има(че) все по-сериозна причина да се безпокоим. И да преосмислим бойкота на защитата ни от руските ракети чрез включване в натовския противоракетен щит.

А сега да се върнем към обявената в 12 без 5 визита на руския дубльор във властта в Кремъл на премиерско ниво Дмитрий Медведев, насрочена за 4 март. Това е следващият ден след апотеоза на русофилщината у нас, обявен през 1990 г. за национален празник  в уж избягала от комунизма и съветския колониализъм България.

Преди всичко нека се разберем: в Москва са научили за намерението на Столтенберг да посети София, че дори и да преспи тук. Утрото е по-мъдро от вечерта, гласи една от често повтаряните в Русия поговорки, свързана с изтрезняването. Научили са за визитата на Столтенберг още в първите секунди, когато посещението му е било дискутирано с българските домакини.

Както написах в “Течна дружба”, позовавайки се ( с негово съгласие да го цитирам) на бившия български министър на отбраната Велизар Шаламанов, руското посолство научава всичко, интересно за него, което се говори в самото министерство на отбраната в българската столица, в рамките на един час.

Така че Медведев наистина е този път в ролята на догонващ, който е изпратен от Путин да провери дали наистина България е троянски кон на Русия в ЕС и НАТО или нещо се е разколебала, както прозвуча от декларативното изказване на премиера Борисов, че не сме им троянски кон на московците.

Енергийните проекти, за които беше официално оповестено, че ще бъдат в центъра на разговорите на Медведев тук, са дреболия за прикритие, използвана от дребничките на ръст руски богатири Путин и Медведев, за които приходите на още газ, минаващ през наша територия, имат само камуфлажна стойност. Прикритие на голотиите в тази срамна история.

Иначе Медведев е навигиран да се появи ден по-късно след главния русофилския празник в България, за да не се създаде впечатление, че е поредният слуга на Путин, който се кара на българите във връзка с 3 март, както направи миналата година полковник Гундяев от КГБ, маскиран като руски патриарх. https://debati.bg/spetsialno-za-debati-bg-ruskite-bratski-raketi/

 

4 мнения за “ МЕДВЕДЕВ ДУШИ В СОФИЯ ПО ПЕТИТЕ НА  СТОЛТЕНБЕРГ”

 1. Една малко по-подробна предварителна информация за целите на визитата:

  Дмитрий Медведев с втора визита в България – какво ще прави руският премиер у нас?

  Енергетика, инфраструктура, туризъм и наука ще са сферите, които ще дискутират руският премиер и министър-председателят Бойко Борисов

  Освен основните, дежурни теми за енергийно заробване, поредно облекчаване на визовия режим в туризма, за да си щъкат още по- безконтролно пълчищата руски шпиони у нас, “научнотехническо сътрудничество”( т.е.кражби на български интелектуални продукти и талантливи български програмисти) и т.н., вниманието ми привлече един цитат, точно по специалността на посоль Макарав, която е битовото устройване на руската диаспора по света и у нас :
  “Ще бъдат подписани няколко документа, в това число и двустранно споразумение за СОЦИАЛНОТО ОСИГУРЯВАНЕ”, уточнил н.пр. Анатолий Макаров, извънреден и пълномощен посланик на Русия в България.
  Какво ли включва това сооциално споразумение? Руснаците в България, благодарение на Борисов, вече са хиляди (за разлика от символичната бройка на българите в Матушката), въпреки че нямат никакъв принос за българската осигурителна система, ще ползват обезщетения за безработица, майчинство, ще плащат такси за детски градини, българските работодатели ще се задължат да им поемат наема на жилищата, бюрата по труда ще поемат ангажимент да им търсят работа??? Като чужденци без принос в българската осигурителна система ще заплащат ли поне такси за децата си, посещаващи българските училища, или цялата социална издръжка на “постоянно пребиваващите” руснаци ще бъде за сметка на бедния, но щедър към чуждите, български бюджет ? Това ще е национален геноцид, престъпление срещу българските пенсионери, инвалиди, социално слаби българи, които поставени в материална безизходица, ще бъдат принудени да емигрират!

  https://www.faktor.bg/bg/articles/medvedev-pri-borisov

 2. Ние СМЕ “Троянски кон” и – стегнете се – идва Големият член, извинете, шлем…
  Все пак изборът е между “морков” и “новичок” вероятно!

 3. Б. Борисов: „Има сили, които се възползват от присъствието на Медведев, да задават въпроса- „НАТО или Русия“. Аз искам Черно море да е зона на приятелство, на туризъм, на фериботи… то е прекрасно море, но е тясно за военни действия. Затова приканвам НАТО и Русия да седнат на преговори и да вземат решение“, призова министър-председателят. (faktor.bg)

  Щом се говори за невъзможни неща, аз искам личната библиотека на Бойко Борисов да е като библиотеката на Умберто Еко. Пък може Борисов, по силата на навика, да посегне към нещо…
  Не че трябва всеки да чете, но понякога (мислено нелинеарно) това увеличава шанса за платноходки.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.