На 93 години почина разобличителят на комунизма в НРБ по документи проф. Шарланов

 

 

 

 

 

На 93 години  днес почина професор Диню Шарланов, авторът на най-всеобхватното изследване на историята на комунизма в България от обективни позиции. 

Той е бивш преподавател по История на БКП, който се превърна обаче в най- значим разобличител на комунизма сред учените у нас. С помощта на огромно количество документи. 

Проф Шарланов не е бил никога на ръководна партийна длъжност. Но ще си позволя да го сравня с Александър Яковлев, бивш член на Политбюро на ЦК на КПСС , идеолог на Горбачовата перестройка, който  успя да развенчае някои от най-срамните и страшните страни на болшевишката диктатура в СССР. 

Подобно на Яковлев проф. Шарланов беше интелектуален таран срещу крепостта на комунизма в българския му вариант. Да, със задна дата го атакува, но колцина се осмелиха и имаха интелектуалния капацитет да го направят? Достолепният Шарланов понесе за отмъщение доста – и от комунистите, и от антикомунистите след 1989 г.  

Няма да е много преувеличено да се каже, че проф. Шарланов напомня и на ( бившия комунист) Солженицин по своята мисия, но не като литератор и лично пострадал, а като учен, който “закова”  на стълба на позора с документални доказателства в своите два тома на “История на комунизма в България” тази зловредна религия на насилието и човекомразието. 

Солженицин е голям фактор в разкриването на истината за съветския терор, но се опозори на стари години с подкрепата си за кагебиста Путин.  Нашият Диню Шарланов не се плъзна по тази плоскост. За разлика от руснака си отива и без държавни почести. 

Ето встъпителните думи на професора в неговия двутомник.  По своя доказателствен материал той няма равен до днес в българската научна периодика, посветена на комунистическия “строй”. В същото време трудът ( и личността на професора) се  натъква на отмъстителната злоба на комунистите и ревността на дребнавите антикомунисти от неговото поколение, че и на техните следовници, които се пръкнаха в това качество в безопасния за живота им след тоталитаризма кувьоз на демокрацията.  

Ето встъпителните думи на Диню Шарланов към неговия безпощаден научен разрез на комунизма в България.  

БЕЛЕЖКА НА АВТОРА

“…Зла орисия сполетя България с наложената й съветизация от кремълските болшевики за времето 1944 до 1989 г.

Българските национални ценности оцеляват по времето на византийското и османското владичество, но не издържат на болшевишкото. Последиците от комунизирането на България довеждат до разрушаването из основи на нейната икономическа и политическа структура; отрича се националното обединение на България, заличават се вековните национални традиции на културата, в начина на мислене и поведение на българина, заменят се християнските добродетели с догматиката на комунизма, а вярата в Бога с подчинението и надеждата във Вожда. Поради това с право може да се оценява, и то в исторически план, че комунизирането на България по своите разрушителни последици е национална гибел, непозната досега в нейната история”.  ( проф.д-р Диню Шарланов, “История на комунизма в България”, Том I , Комунизирането на България, изд. Сиела, София, 2009 г. )

Ето как боравеше с документи проф. Шарланов срещу дезинформацията на посткомунизма https://ivo.bg/2012/09/28/дебатът-продължава-окупаторка-ли-е-че/:

„… към септември 1946 г. от съветски войници и офицери (…) са били убити 123 деца, жени и мъже, българи и българки. Списъкът не е пълен и вероятно се отнася само за 1946 г. … Убитите жени са на възраст от 18 до 23 години …” (Архив МВнР, СКК, оп. 1, а. е. 423, л. 8, 37; а. е. 424, л. 5 – 17; а. е. 312, л. 4; а. е. 325, л. 4; а. е. 315, л. 2; а. е. 424, л. 7 – 11) 

 

За периода на съветската окупация  проф. Шарланов написа:

„Това е време на класов геноцид, на нечувано насилие, което е същността на комунизма и крайъгълен камък на системата. Чрез насилие и само чрез насилие страните от Източна Европа са превърнати в съветски провинции”.

И още:

“Изходната основа за научното изследване на периода от септември 1944 г. до 1989 г. са подходите, формите и средствата, прилагани от комунистическата партия под ръководството на Москва, за комунизиране и съветизация на България”.

Диню Шарланов успява също да разгласи както малцина други изследователи дълбоко погребаната тайна за съпротивата на Горяните срещу комунизма”. http://desebg.com/knigi/832-2012-08-05-17-18-34

Професор Шарланов, ласкателно за мен, се интересуваше от скромното ми творчество. През последните години от живота си ме споменаваше като “младия журналист. Предупреждаваше ме да се пазя. 

Обещавам да не го послушам. 

19 мнения за “На 93 години почина разобличителят на комунизма в НРБ по документи проф. Шарланов”

 1. Поклон и признателност към проф.Диню Шарланов. Той изпълни човешкия си дълг.

 2. Достойните личности в БГ останаха с една по-малко! Поклон!

 3. Иво, за пръв път няма да се нсъглася с теб. Пред нас се очертава дълъг път,който трябва да извървим достойно,както до сега,до обетоновата земя.
  Трябва ли да живеят само продажните мижитурки /при това богато и безотговорно/.
  Моля те,съгласи се с мъдрия професор Шарланов.

 4. Аз само се чудя четете ли какво пише човекът. “заменят се християнските добродетели с догматиката на комунизма, а вярата в Бога с подчинението и надеждата във Вожда.”

  Ако това сте го пропуснали айде пак в 1 во отделение. Другарки.

 5. Вечна Памет и Поклон пред професор Шарланов ! Поклон пред Будителите на България .

 6. Имам прекрасни спомени от проф. Шарланов – моят преподавател през далечната 1975 г. във ВХТИ София. Бог да го прости!

 7. А по тв-та нищо за смъртта на проф. Шарланов. Що ли не съм учуден…

 8. Поклон пред проф.Шарланов-ДОСТОЕН БЪЛГАРИН!

 9. Подкрепям напълно RANGER.Бил ми е преподавател и колега от тогвашното ВХТИ – сега ХТМУ. Интелигентна и коректна личност. Радвах се на това, което направи за разкритията на комунистическите злодеяния. Бог да го прости!

 10. Г-н Инджев, ако е възможно, дайте линк от участието Ви по Евроком, което анонсирахте онзи ден.

 11. Книгите има ли ги качени за свободно четене в нета?
  Извън темата питам. Кой е Делчо Атъпов- имаше статия в сп. Отечество през 1983-4 г която разобличаваше икономически социализма. Списанието бързо го иззеха от реповете, а Северняк скоро след това почина. Статията бе шок и ужас!

 12. Бог да прости ! Мир на душата му ! За пръв път чувам . Простете невежеството ми . Не съм чувал през 1975та да се преподава предмет “История на Комунизма “? В далечната 1955-1961ва изучавахме: ” История на КПСС” ;”История на БКП” и “Научен комунизъм “

 13. Към Илия Илиев:

  За разлика от Вас се запознах с професора доста по-късно.Уви.

  Той беше щедър в оценката си за моите авторски усилия без грам надменност от висотата на своя академизъм. Това ме поощри да му поставя една “задача”, която той не можа да реши, защото се налагаше да действа по памет в огромния си архив. Искрено съжалих, че го натоварих и му създадох дискомфорт. Даде ми някои насоки, все пак.

  Апропо, без да пренебрегвам другите заслужили изследователи, тъкмо на Диню Шарланов дължим най-много научно обоснованото възкресяване на паметта за Горяните.

  Фактът, че репресираните от комунизма го почитаха и му се доверяваха, говори най-добре ( освен за тяхното благородство към бивш член на БКП, макар изключван от партията) за премислената, но и интуитивна оценка на неговия труд в разкриването на престъпния характер на комунизма.

 14. Светла му памет на този професор постъпил като истински Българин, оставяйки за бъдещите поколения истината за комунизма!

 15. Поклон и Светла му памет на професор Шарланов! Дано да има повече млади последователи!

 16. Поклон пред паметта на професор Шарланов!
  За съжаление последните академици с такова качество и с такъв морал един по един си отиват от света. Това, което остава в академиите е (грубо) – департаментно роящи се, вторачени в постоянен договор, бъзикащи се с книги самодоволни оси. Изключенията нека ми простят.

 17. Диню шарланов водеше катедра по история на бкп беш примитивен схоластик догматик и апологет аз го наричах винаги шарлатанов

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.