Газовият руски хъб между властта и опозицията действа отдавна

 

НА СНИМКАТА ( автор Веселин Боришев, Клуб Z): Руският Голиат се пули като за Пулицър към българския Давид.

 

 

 

 

 

 

“През следващата година или години Румъния започва да изнася газ, включително използвайки трансбалканските газопроводи на Турция. През последната година транзитът на руски газ през трансбалканския газопровод е намалял с 62%, компенсирано от значителен ръст на  вноса на втечнен природен газ в Турция. Ето това ви е модел на поведение, който можем да възпроизведем. Има 20 компании, които са заявили интерес да ползват капацитета, т.е., толкова компании могат да пренесат газ”, коментира днес пред БНТ енергийният консултант Илиян Василев, единственият българин, вкаран от Кремъл в черния списък, забраняващ на чужденци да посещават Русия.

Илиян Василев посочва още и онова, което би трябвало да говори опозицията, ако тя не беше путинофилска: че на практика България преговаря само с един доставчик на природен газ за българска консумация и транзит при радикално променени през последните няколко години условията на търговията и преноса на природен газ. Играта само с един играч на негов терен, разбираемо, затвърждава монополната роля на Русия като монополист, от когото зависим ( още повече).

Казано на прост език, на какъвто винаги ( защото не може иначе) говори самият премиер Борисов: пожарникарят предлага да потушаваме огъня на руската ни зависимост с още руски газ, но по “друг начин”. Защото нямало как, пък и горкият Газпром понесъл такива загуби заради наказателната процедура на ЕС върху “Южен поток”, жалеше на вчерашната пресконференция Борисов. И заедно с това благодареше, че Росатом са ни осъдили само за  милиард и двеста милиона , обаче ( благородно) са ни опростили лихвите, пък ние веднага сме си платили , с което сме се доказали като добри партньори.

Преразказвам в резюме, но твърдя, че Борисов се изказа точно в такъв дух, гузно подчертавайки през цялото време, че тази наша зависимст от Русия не пречела с нищо да бъдем “най-дисциплинирания член на НАТО”. А който твърди обратното бил “предател”. Ни повече, ни по – малко. 

Предателите ( на московския интерес), както знаем, определено не са в парламента. Там никой не смее да шукне относно руската спойка между (уж) различните партии в Народното събрание. Сал един Валерий Симеонов лично и самотно се одързости да опише миналата година Гундяев с истинския му светски сан на корумпиран кагебеец, облечен в руско патриаршеско расо, а миналата седмица посегна и на местната “светиня” Пеевски в изказване по повод поредното раздаване на порциите около руските проекти в България.   

  Българските русофилстващи фенове на всякакво “сътрудничество” с Русия много обичат да дават за пример мъдростта на Ердоган в заиграването с Русия в областта на ядрената енергетика ( макар на този фронт да не се е случило нищо окончателно). Но същите нашенци мълчат като балъци ( риби на турски) за откъсването на Турция от руската газова зависимост. Това вече не е “пример за подражание” и проява на “далновидност” от турска страна, както идеята на Турция да строи руска ядрена централа, според смълчаните относно бягството на Турция от руската газова зависимост московски слуги в България. Та се налага отново един самотник, като Илиян Василев, да каже истината вместо “опозицията”. 

Конкуренцията за властта от БСП е готова на всичко, за да бъде припозната за алтернатива на ГЕРБ, но не и тогава, когато това “всичко” засяга по какъвто и да било начин интересите на Москва. Ето защо оставя Борисов да плещи на воля за необходимостта от още руски газ  и да се прегръща с руския Медведев в името на тази обща за властта и “опозицията” върховна цел. 

Каква алтернатива на тези прегръдки да предложи “опозиционно” Нинова, за да изрази още по-жарко любовта си към Русия? Чак ми е неудобно дори да намекна. Но ще дам пример с успеха на езика на омразата срещу бежанците, който катапултира във властта най-кресливия по тази тема през 2016 г. Каракачанов. Как да го победят на избори съперниците му в предизборната кампания – като го надвикат с лозунги “мигрантите на сапун” ли?  

А би могла да попита нещичко столетницата- например какво и кой заплашва България с изпразване на вече съществуващата  българска газопреносна система, в която са закопани 6 милиарда лева, както патриотично-патетично възкликна предупредително, но и уважително към Русия вчера в присъствието на “колегата” Медведев нашият премиер Борисов. КОЙ ни заплашва с такъв ужасен сценарий, да не би да са американците пак, както с призрака на онази мигрантска вълна от 10 милиона бежанци ( по Борисов), която всеки момент щеше да ни прегази по вина на виновниците за конфликта в Близкия изток ( разбирай американците, щото били подбудили т.н. арабска пролет, макар тя да се пръкна от антиамериканското деяние с разсекретяването на документи в Уикилийкс, което никога не засегна Москва)?

Такива въпроси са табу не само обслужващия медиен персонал у нас, но и за т.н. опозиция. Тя си е  построила своя общ газов хъб с Борисов и Ко, а по отношение на Турция е изградила истински достлук с туземната ни патриотарска пропагандна: за Турция само добро и само в контекста на руско-турската дружба. 

И накрая, но не по значение, още един “бисер” на Борисов бяхме принудени да консумираме от изявлението му в присъствието на Медведев в София. Нашият премиер потвърди виждането си за Черно море като място за туризъм и газопроводи. Твърде тясно е то за военни маневри, каза той. От това се разбра, че не трябва да се пречкаме на Путин да маневрира и да трупа военна мощ в региона.

Медведев сигурно е бил очарован – колко ли крепостни руски туристи ще обещае да прати на Борисовата икономика на днешните продължаващи преговори по въпросите на еднопосочния туризъм между двете държави, който също е монополен инструмент в ръцете на Москва?

А вие, които все пак сте българи, съгласни ли сте Русия да утвърждава монопола си над нашата сигурност и в областта на военното превъзходство на един ракетен хвърлей от България? Кой ли ви пита! “Опозицията” такива въпроси не задава, а на практика играе в отбора на Борисов, защото мълчанието й се разчита като задаващо се още по-голямо зло, поради което мнозина отново ще гласуват за оставането на “миротвореца” на власт. 

 

НА СНИМКАТА: Миротвореца Борисов прекъсна монолога си, споменавайки нуждата да си поддържаме руските самолети и успокоява руския началник да не се плаши ( не е шега, така каза “шегаджията”) от бъдещото въоръжаване  на България с американски изтребители

 

 

 

20 мнения за “Газовият руски хъб между властта и опозицията действа отдавна”

 1. а питания относно отровителски действия на агенти от гру на бг.територия?или нет доказателства? мишката не смее да гъкне!

 2. Струва ми се – това,което разиграват шегаджиите е само представление за пред наивници. Истинската трагедия се играе на тъмно. Няма как,според капацитета на артистите,тя е придружена с комичен съпровод.

 3. как всеки българин посети по 7пъти Русия??? Според “Фактор”:

  “За последните пет години 56 милиона българи пък са посетили Русия. Това показва, че различни форуми като Световното по футбол и Олимпиадата са били център на внимание”, коментира той.
  https://www.faktor.bg/bg/articles/novini/balgariya/medvedev-prizova-za-oblekchavane-na-vizoviya-rezhim

 4. P.S.
  вероятно-
  56 000 000 посещения в ру.са навъртяни от белата златка и неговите подобни,когато са ги заставили на място да разписват фишовете за възнагражденията в рубли.

 5. @ ДЕЯН
  Заможни и страстни туристи се оказаха българите! Изчисленията сочат, че всеки от около 6-те милиона наши сънародници (от пеленачето до столетника) два пъти в годината е притичвал до Матушката!
  Бе, нещо не ми се вярва! 🙂

 6. Прав е Бойчето, че Черно море е тясно за военни маневри. А се появи някъде из морето чужд кораб и руските се блъскат отгоре му!
  А на някои руски капитани на кораби даже и световният океан им е тесен, та им се случва да се блъскат в разни съоражения.
  https://www.faktor.bg/bg/articles/piyan-ruski-kapitan-zabi-koraba-si-most

 7. балкЯнтурористическият “вождь” на НРБ-МУТРОмилЮционеропитекЪТ-бокоТИКВАТА отново потвърди ТОТАЛната си проЗДотия и ТОТАЛните си десарски ЗАВИСИМОСТИ, започнали още от времената на буда!
  Няма смисъл да се обсъждат постоянните му тъпотии за “платноходковият” газопроводен туроризъм, който иска да развива с неговите феодални гасудари от кремълската метрополия! Единственото адекватно действие от ЕС и САЩ .с което да спрат милиардните далавери на бокоТИКВАТА е стриктното прилагане на Третият енергиен пакет и глобалният акт Манитски!
  Защото цялата “енергетика” на НРБ е директен клон на чекиската мафиотска шайка на Путлер. Вече има ОГРОМНА дългов дупка , заради белеският гьол и Цанков камък, освен това КАЗИОНните синдикати не вдигат миньорите о Марица-изток на БЕЗсрочна стачка, с която да свалят корумпираното ЛОБИстко “правителство” на МУТРОмилЮционеропитекЪТ-бокоТИКВАТА, което иска да фалира ИЗКУСТВЕНО маришките ТЕЦ-ве ,и така да осигури
  ядреният МОНОпол на Росатом в НРБ. Като преди това трябва да се дадат и над 30 милиарда за строителството на беленският гьол, и така почти ЦЯЛААТ електрическа енергия в НРБ ще се произвежда само от ЯДРЕНИ централи.
  И така заради проЗДата балкЯнтуристка мутра НРБ ще постави вселенскиЯТ рекорд на ТОТАлен ЯДРЕН МОНОполизъм, защото дори в постоянно увеличаващата се китайска икономика делът на ядрените централи е под 10%, т.е. дори сега постоянно спадащата “икономика” на НРБ произвежда 3-4 пъти повече ЯДРЕНА енергия, отколкото РАСТЯЩАТА икономика на Китай. А ако се построи и беленският гьол ,80-90% от енергията в НРБ ще е ядрена, в същото време навсякъде по света се развиват ВЕИ , а ядрените централи НАМАЛЯВАТ. Защото цената на ВЕИ е много по-НИСКА от ядрените централи, и така цената на тока от беленският гьол ще е над 25-30 стотинки за КВтч, т.е. тока от беленският гьол ще е близо 10(ДЕСЕТ!) пъти по-висока от тока от сегашният АЕЦ-Козлодуй!!!
  Но за да оправдае милиардните ПОРЦИИ .които ще се “усвояват” между него и гасударите му от КГБ, днес МУТРОмилЮционеропитекЪТ-бокоТИКВАТА отново беше изпратил в КАЗИОНните телевизии своята ЛОЙална “енергийна” министърка да ПРЕповтаря нейните постоянни пропагадни заклинания! Но явно “счетоводителските” ѝ умения са НЕдостатъчни за енергийното “министерство” и за оправдаването на енергийните им (ч)лемове! Защото тя каза ,уж, че транзитните такси на Газпром ще са “достатъчни” за изплащането на строежа на НАПЪЛНО НЕнужният Южен Поток, маскиран като газовото “хъбче” – БалкЯн.
  Няма как да са достатъчни НАМАЛЕНИТЕ транзитни такси за газпром, защото освен 4 миларда за ЗАЕМА за строежа , ще трябват и още 4 миларда за ЛИХВИТЕ по този ЗАЕМ!
  Но това НЯМА как да стане ,защото Газпром не участва в наддаването за придобиване на капацитет от газовият “хъб”, а изчака докато бокоТИКВАТА и неговата “счетоводителька” намалят 2 пъти преносните такси. Т.е. Газпром НЕ иска да си плаща НОРМАЛНИТЕ такси с които да се изплати ИЗЛИШНИЯТ газопровод до Сърбия, което показва че бокоТИКВАТА ще построи напълно БЕЗплатно за Газпром този газопровод , вместо да намали данъците или да вложи тези 4 милиарда в българската икономика. Освен това бокоТИКВАТА “опрости” още 4 милиарда на “бедният” Газпром, заради неустойките за транзита през Украйна и високите цени на газа през последните 10 години!
  И така само за НАПЪЛНО НЕнужният газов хъб” -БалкЯн, бокоТИКВАТА ще даде излишни 8 милиарда, и това няма как да не повиши цените на газа и електроенергията в НРБ, и по тази причина цените на всики горива в НРБ са НЕконкуренти спрямо другите държави, което е прината за НЕконкурентноспособността на “икономиката” на НРБ, което ще доведе до още по-голяма миграция и до изчезването и на последните чуждестранни инвеститори от балкЯнтустана-НРБ!
  Обобщаваме ,че само от газовият “хъб” – БалкЯн загубите за НРБ ще са над 12 миларда! От тях 4 милиарда са от “опростените” неустойки за досегашният трамзот през Трансбалканският газопровод и високите цени на газа през последмите 10 години!
  още 4 милиарда трябват за ЗАЕМА за “строежа” на Южен поток.
  И последните 4 милиарда са за ЛИХВИТЕ за 20 години, за този заем!
  И няма как при годишни “приходи” от 350 милиона , да се изплати Южен поток за 20 години, както каза сутринта ЛОЙалната “енергетичка” на МУТРОмилЮционеропитекЪТ-бокоТИКВАТА!
  Защото само за заема и за лихвите по него ще трябват над 350 милона годишно, без да включваме и разходите за заплатите на персонала и другите разходи за поддръжката на този НЕнужен газопровод.Което показва, че газовото “хъбче” на бокоТИКВАТА НИКОГА няма да се изплати! НИКОГА! За да има някаква вероятност за поне НУЛЕВА “печалба , бокоТИКВАТА и неговата “счетоводна” КАЛИНКА трябва да вдигнат транзитните ТАКСИ на техните гасудари от Газпром поне 2 пъти!
  При беленският гьол също никога няма да има някаква рентабилност, без да се повиши цената на произведеният ток над 30 стотинки за кВтч! В същото време борсовата цвна на електроенергията от съседните страни е наполовина по-ниска от тази на беленският гьол.
  Което ще влоши допълнително “конкурентността” на енергоемката “икономика” на НРБ. И така цените на храните,стоките и услугите в НРБ ще се увеличат ОЩЕ повече. След като през последните месеци ПРЕДизборната ИНФЛАЦИЯ , вече, повиши цените на храните и стоките с над 40-50%, за да има за ПРЕДизборни ПОРЦИИ за ЛОБИстките ОБРЪЧи и РАЗПЛУТАТА бюрокраДция на МУТРОмилЮционеропитекЪТ-бокоТИКВАТА!
  Няма как цените на стоките , ДДС, “осигуровките”, данъците ,акцизите и “таксите” да НЕ растат,след като МУТРОмилЮционеропитекЪТ-бокоТИКВАТА ги подарява на неговите гасудари от Росатом,Газпром и Лукойл.
  Няма как конкурентноспособността на “икономиката” на НРБ да “расте” ,след като цените газа,тока и бензина са най-високите спрямо съседните държави.
  А цените ще са най-високи заради заемите за напълно ННЕнужните ядрени централи и газови потоци на МУТРОмилЮционеропитекЪТ-бокоТИКВАТА ,които ще фалират напълно не само вече ФАЛИРАЛАТА българска “енергетика”, но ще фалират и НЕконкурентната “икономика” на НРБ,а заедно с това ще фалират и всички в НРБ!

 8. Като гледах и слушах вчера ББойко как плаши, че тръбите ни ще се изпразнят, затова бързо да си даваме пак дупето на Раша….. надеждите ми се изпариха. Ще ни заробят още за 100 години.
  А като ми светна какви социални спогодби подписаха днес…. ами ще се вдигат данъци, здравни и пенсионни осигуровки, за да издържаме новите рускоговорящи български граждани.

 9. Борисов решително е тръгнал по пътя на Виктор Янукович и със сигурност, също като него, ще стигне до международна заповед за издирване, показване на златни тоалетни и запориране на банкови сметки. За последните 10 години, откакто ГЕРБ-ът Му е на власт, нищо не е мръднало от мястото си: монополът на Газпром е съхранен,дори увеличен, няма действащи интерконектори, продължаваме да даваме милиони за несъвместими с натовските стандарти и опасни за летците ни руски бракми, дадохме и се готвим да даваме заробващи ни милиарди за допотопните ядрени самовари на Путлер, поемаме щедри и геноцидни за народа ни милиардни ангажименти да изградим проклетата нова газопреносна мрежа за руския газ, с ентусиазъм плащаме милиони евро глоби за да може колкото се може по-дълго газопроводите ни да се ползват пак само за руския газ, всички институции, цялата държавна машина – парламент, министерски съвет, президентство, съдебна система са впрегнати да прокарват данъчни привилегии и да защитават монопола на горивата и складовете на руския Лукойл, както и удобно законодателство, улесняващо заселването на хиляди руснаци в разградената българска територия. 10 изгубени години , ограбени от живота на българските граждани, 10 години целенасочено блокиране на просперитета на България и пълноценното й интегриране в ЕС, 10 години унизяващо достойнството ни пълзене в краката на Путин и задоволяване на имперските му прищевки, 10 години безнаказан грабеж, цъфтяща корупция, пълна липса на правосъдие и справедливост, тласкаща към примитивна саморазправа, 10 години нравствено опростачване на нацията и мутренски разврат, 10 години тържество на мафиотската арогантност и жестокост! Резултатите са видни: демографски срив и обезбългаряване на България, разграбване на природните й и финансови ресурси, 112- то място по свобода на медиите, най-ниски заплати и пенсии, най-нисък стандарт на живот в ЕС! Това е “Златното” (за рублофилските мутри) десетилетие което Борисов съгради в днешната история на България! Гласувайте пак за него! Сигурно за последно, защото следващи БЪЛГАРСКИ избори на територията на България може и да няма!!!

 10. Абсолютно точна статия!
  Ще припомня само, че за да ни осъди Росатом работиха заедно бсп и герб. Техните действия в защита на руския интерес винаги са били и си остават в абсолютен синхрон с изключение на периода, в който Тр. Трайков беше министър. Затова бързо беше отстранен.
  Смешно ми стана когато геройкото каза на Медведев да не се плаши от бъдещите самолети. Той или е на ясно, че руснаците много ги е шубе от американските Ф-16 (с което без да съзнава какви ги плеши много засегна медведев), или няма намерение изобщо да ги купува.
  Присъединявам се към написаното от Димитър Симеонов.
  Предстоят избори след няколко месеца. Задължително е да се стартира процеса на възвръщане на нормалността. Стига сме брали този срам, толкова крещящо некомпетентни маймуни да ни се катерят по главите. А че процесът ще е бавен и ще има предателства е ясно. Важното е процесът да се стартира.

 11. @ ДИМИТЪР СИМЕОНОВ

  Чувствам се направо класик! Сред като ОТНОВО си приписвате мой пост, значи много сте го харесали!
  Благодаря за високата оценка 🙂

  https://ivo.bg/2018/12/23/%d0%b2%d0%b5%d1%87%d0%b5-%d1%89%d0%b5-%d0%b2%d0%bd%d0%b8%d0%bc%d0%b0%d0%b2%d0%b0%d0%bc-%d1%81-%d1%88%d0%b5%d0%b3%d0%be%d0%b2%d0%b8%d1%82%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b3%d0%bd%d0%be%d0%b7/

 12. В момента блогът на Георги Котев е недостъпен. Дигитален автобус?

 13. Скъпи SMS,

  Освен да го мислим ‘декартиански’ –

  Цитират ме следователно съществувам!

 14. Да SMS:-Вярно е че наистина ползвах Ваш пост,но сте успели доста по-добре и сбито да предадете това което чувствувате като български гражданин…аз не бих се справил токова добре!!Надявам се с това мое препечатване да не съм Ви засегнал по някакъв начин!!??

 15. @ everyone elsе
  Чувствам се на сигурно място сред съмишленици с висок морал, като Вас, защото, за съжаление, в битката за справедливост човек почти винаги е сам!
  Благодаря, everyone else! 🙂

 16. @ Димитър Симеонов

  Сред това многобройно, русофилски блеещо стадо, насочвано с еничарска жестокост от “пастирите” му към пропастта, всеки съмишленик, който се съпротивлява и спира този гибелен марш, за мен е ценен и не мога да си позволя лукса да пилея енергия за отрицателни емоции ! Пито-платено! 🙂

 17. @SMS
  В битката за справедливост не сме сами. Ако не друг, справедливостта е с нас.
  Благодаря Ви за умните и сърцати! коментари.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.