Смокиновият (г)лист

НА СНИМКАТА: Борисов в ролята на Берлускони, който шеговито му мереше гърба с педи ( с пръсти – пояснявам за хомофобите)

Руските медии не за първи път служат за индикатор какво точно се е случило по трасето на “течната дружба” между Москва и София в условия на партизански спазвана тайна от българска страна. 

Примерите от изтеклите десетина години са много, но ще се позова само на смеха в руското медийно пространство през май 2018 -та , който предизвика премиерът Борисов с бързото си притичване до Москва по стъпките на президента Радев. Общият тон в руските медии беше подигравателен. Иронизираха Борисов, че се подмазва на Путин и му се извинява, че не е направил всичко, за да му се хареса достатъчно, но “късно е либе за китка”. 

Този път, когато се създаде впечатление, че Путин праща своя дубльор Медведев в София по стъпките на Генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, смехът в Русия затихна постепенно и прерасна в аплодисменти за същия този, подиграван преди 9 месеца Борисов. 

Какво става? Нали Борисов беше обвиняван в “русофобия”, особено ако слушаш остриетата на русофилството у нас. Те лягат и стават с декламации, според които посланиците на САЩ и Великобритания го командват от едното желание да го обръщат срещу омразната им Русия.  

Май на тъпите остриета ще им се наложи да си коригират мерника и да си врътнат дирника. Но те нямат проблем да стоплят отношенията с фаворита на Кремъл според северния вятър за (след) изборите. И коалиция с него вече ще мога да продадат на своите, както навремето намигнаха на верните партийци да преглътнат НАТО и ЕС. 

Условието е ББ да бъде харесван в Москва. Той може да е декларирал пред някакъв си Столтенберг в София, че не е Троянски кон на Русия, но не е отрекъл, че е руски пудел и това е обнадеждаващо за следовниците на Пудлер у нас.    

Да те хвали в днешно време вестник с емблематичното название “Правда” е сигурен индикатор, че си постигнал максимума в подмазването на Кремъл. Дал си всичко от себе си и си обещал “никога повече да не правиш така”, че да ти се сърдят в Москва. Белег е за прошка от страна на батюшката в Матушката. 

На пръв поглед няма изненада в изтъкнатите от “Правда” причини Борисов да е зарадвал Кремъл. Повече от банално е, че другарите братушки се радват на отстраняването на “русофоба” Плевнелиев, когото Борисов не пожела да издигне за втори мандат от името на ГЕРБ, позовавайки се на личен отказ от страна на самия Плевнелиев. Нито е новина, че “Правда” определя със задоволство замяната на Плевнелиев с Румен Радев, категоризиран в статията като русофил. Не че не  знаем това, но е важно оценката да бъде (пре)потвърждавана периодично от сигурен източник. 

Ние пък да припомним на “Правда” за благодарност за откровението, че  Радев дължи победата си не на русофилите, а на Бойко Борисов, според самия Борисов. Той обоснова това свое твърдение с желанието си да услужи на опозицията. Защото бил голям демократ, а не защото стори поклон пред русофилите, демонстрирайки лично уважение към ръководството на най-голямата им организация “Национално движение русофили” още преди парламентарните избори. 

Скучно звучи, макар и да е леко интригантско, приравняването на Борисов от страна на руския вестник към сръбския президент Вучич, турския автократ Ердоган или към унгарския популист Орбан. Но е наистина интересна забележката на “Правда”, че има връзка между умилкването на Борисов на Русия и политиката на Меркел. Намекът е, че тя е отслабила хватката си по въпроса за мигрантите и това е освободило Борисов от необходимостта да се съобразява с нея.

Този сигнал от Москва е интересен. Идва в момента, в който Германия ( на Меркел) удължава санкциите си срещу Саудитска Арабия, а по същото време София обявява изпращането на първия български посланик в саудитската столица Рияд. Звучи почти като бунт срещу правата германска линия, към която Борисов наистина толкова дълго парадира(ше), че се придържа.  

 

Да съкратим пътя към обобщението със следната равносметка:

Борисов откровено бламира американските възражения ( за не ги нарека вето) за руския “Турски поток”, а вече демонстрира и невиждана като за него еманципация от Германия. Под внезапно разразилите се бурни аплодисменти в Москва.

Това да ви прилича на балансиране и лавиране? Питам, защото на мен все повече ми напомня на бламиране. На съюзниците. В Москва се присмиват, но вече не на своя човек в София, а на онези на запад и у нас, които са повярвали на неговото прикритие със смокиновия (г)лист върху срамотията да се мазниш на Московията. 

13 мнения за “Смокиновият (г)лист”

 1. Поредното попадение в десетката!
  Мисля си, че освен темите, които ни се поднасят, нищо не чух за свободата на действие на руските тайни служби в България. Може би големия пробив на медведев е обещанието на геройкото ние да си останем команден център на руския шпионаж и диверсия на балканите, тъй като напоследък запада се включи в разследването на опита за обисва на български граждани.

 2. Без да искам допуснах грешка.
  Продължавам: на опита за обийства на български граждани. Това разследване би могло да доведе до категорично искане от нашите партньори Българската държава да ликвидира този център.

 3. Сериозно се опасявам да не последваме съдбата на Крим.

 4. Баце го държат за топките с компромати във Вашингтон, Брюксел и масква. От първите две столици се задоволяват, засега, с метафизични декларации от рода на: “Не сме троянският кон на кремъл”. Докога ще МУ вЕрват, не се знае, знае ли се. От североизток обаче сакат дела, дела и пак дела зад които се крият огромни суми влезли по засукани корупционни схеми. Сега, препрани трябва да излезнат. Обаче пусто са осчетоводени и са заминали надлежно по офшорни сметки. От които е “грехота” да се вадят не по “предназначение”. Но след като през 2015г. биде показан на КОИто си требе у нас “жълт” картон чрез опитът за отравяне на Гербев, бочко и ко са силно притеснени. Нещата отиват към финалната развръзка. Театрото “Вземи парите и бягай” спусна завесата. Тримата шишковци и сие са на ход-два от мата. Нямат полезен ход. Предстоят драми с неизвестен край. Те, да му “мислят”. Гепнатите милиарди се оказаха големи залци които трябва да повърнат. Кой каквото е дробил ще го сърба. Много мина, мъничко остана.

 5. Аз тъй и не разбрах тоя нашия клоун защо се срещна с другия руски клоун освен да се правят на умници и да си мерят … не знам какво си. Само нашия трябваше да информира другия че, си е направил майтап със Столтенберг, пък може и да му е казал но на чаша водка, неофициално.

 6. Само да припомним, че Южен поток вече веднъж беше спрян, преди 4 години. Тогава санкциите срещу агресията на Путлер в Крим принудиха Италия да се откаже от финансирането на Южен поток.
  ЕС също спря ЕВРОфондовете на Олигархски, а и имаше посещение на сенатори от САЩ, водени от сенатор МакКейн.
  А сега, допълнително,има интерес на Тръмп да наложи специални санкции ,само за Южен и Северен поток, заради увеличаващият се износ на втечнен газ от САЩ.
  Освен това ЕК вече започна наказателни процедури срещу “приятелите” на МУТРОмилЮционеропитекЪТ-бокоТИКВАТА от Вишеградската “четворка”, като Орбан и Качински, а скоро и срещу румънският бандит Драгня може да последват такива процедури, така че няма как и балкЯнтуристическият пожарникар да не ги последва, особено ако продължава да пробутва изцяло корупционният Южен поток пред ЕК! От ЕК вече спираха ЕВРОфондовете ,заради предишният Южен поток! И вече имат опит в санкционирането на ПОРЦИОНните “газовици” в НРБ. Сега ще е много по-леsно ,и по-бързо, да спрат поредният корупционен “газов” поток на Путлер и на неговите “газови” ятаци в НРБ!

 7. Г-н Инджев, другарката-болшевик Дюлгерова в интервю за днешното издание на “Труд” по Ваш адрес: “Трябва да се спре със свободната журналистика, на която й (sic!) се плаща да пише творения с въпиюща агресивна некомпетентност, каквито са тезите на Иво Инджев или Александър Йорданов. По-добре е да се остави българският народ да си следва традициите и да показва своята благодарност към подвига на всички, които са допринесли за свободата на България.” Това си е чиста клевета. Силно се съмнявам, някой изобщо някога да Ви е плащал да пишете. А, че пишете истини, се вижда от документалните свидетелства. Че и иска другарката да се “спре” със свободната журналистика, тя се е размечтала явно, да “спрат” и в България като в нейната любима матушка свободната журналистика. Жалка работа, като набедената за корифей-историк и бивш член на БКП Искра Баева, която също за “Труд” покрай 3-и март излъга, че Игнатиев се бил борил за България в границите на Българската Екзархия. Моля Ви, ако я видите в някое телевизионно предаване, ѝ предайте, че в блъфа на Игнатиев, Санстефанска България, “отсъстват” Северна Добруджа и Поморавието (включени в Екзархията), дадени от матушката ѝ, все едно са ѝ бащиния, съответно на Румьния и Сърбия. Поздрави от Берлин и всичко добро!

 8. Нащият МУТРОПИТЕК е като ХАМИЛИОН – днес ако е зелено той позеленява утре ако е червено той почервенява! Вече нищо не може да ни изненада така че наистина (Троянакият кон е в ЕО) макар МУТРАТА да се оправдава пред Столтенберг че сме чисти като сутрешна роса – бившите от БКП ДС и КГБ здраво са го стиснали за ТОПКИТЕ та чак са стигнали до гърлото му!IIC…..oIL.

 9. Не е точно по темата за Борисов и Медведев,а за Саудитска Арабия и посланика ни там!По стечение на обстоятелствата/командировка/ми се наложи да пребивавам месеци в тази държава,за която имаме като цяло доста общи и груби догматични представи.Тук работят милиони хора от цял свят,особено гастарбайтери от Азия и Африка,които с евтиния си труд допринасят,както и ние българите,за процъфтяването на тази и без това богата държава-както ние ходим на гурбет в Европа и Америка.Според мен страната има сигурно бъдеще дори и без петрола,за това си имат програма Vision 2030,базирана на религиозен и всякакъв друг туризъм ,намаляване влиянието на хардлайнерите,развитие на най-нови технологии,икономии и постепенно заместване на чужденците със саудитски граждани и други мерки.При толкова милиарди приходи едва ли не знаят какво да правят с тях-голяма част от младите хора са завършили на Запад и в скоро време ще променят облика на тази страна,така че е добре да имаме посланик тук,за да си държи ръката на пулса на променящата се държава.Нищо хубаво не става бързо и лесно,затова е естествено и да има рецидиви като с убийството на Кашоги,за съжаление!Оставам искрен почитател на перото на г-н Иво Инджев,желая здраве и успех на него и всички достойни българи и хора по света!

 10. Свободната журналистика, каквото и да означава това (я па мисла дека има само добра и лоша журналистика) да бъде забранена; то даже е късно. В интернет да се влиза (няма засега да го спирате) с предварително записване, с ограничение на времето, да кажем десетина минути, и по същество. Ако не си изразходвал цялото време, то да не се натрупва, и да не може да се ползва при следващо посещение в последваща година.
  Друг въпрос е, че цитатите и цитиранията извън определени университети много отдавна трябваше да бъдат забранени със закон.
  Както е казал един поет:
  не апокалипсис
  а просто
  каждый день…

  пп: такива цитирания да бъдат санкционирани от болкомнадзор!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.