Моето “исландско робство”

Няма да изпъкнем като големи умници, ако изтъкнем нечие чуждо малоумие, но нека споделя едно такова, за да се посмеем този път на невежеството на неизвестни “творци” в някаква чужда държава. 

 

 

 

 

Както всеки може да види от снимката, според тази карта наш съсед от югоизток не е Турция, а …Исландия. Авторите на това картографско творение са ми неизвестни. Не искам да набеждавам, но е най-вероятно те да се намират нейде в Китай, който залива света с евтини играчки.

 

 

 

 

Въпросната карта е част от украсата на надуваема топка, с която си играе моят внук, бебето Калин в Берлин ( на снимката). Баща му забелязал безумието и го е снимал за майтап.

Като една “малка България” сме свикнали да бъдем бъркани на картата. Любопитното е, е че малката ни държава е разположена и обозначена относително правилно. В случая от невежеството е пострадала доста по-голямата и вероятно по-известната по света Турция. 

Излиза, че май ще да сме били под исландско робство. 

Като се знае, че исландците са потомци на викингите, които са дали името Рус на земите, през които векове наред са минавали с бойните си кораби на път към византийската плячка, грешката е донякъде вярна.  Както е вярно, че Пловдив е заслужавал да бъде столица на България, но това не е станало заради разположението му на юг от Балкана в рамките на Източна Румелия, останала до септември 1885 г. под васалното управление на султана. На надуваемия “глобус” тази несправедливост е почти “поправена”. София е отбелязана на мястото на Пловдив…

В духа на семейния патриотизъм, граничещ с нихилизъм, мога да призная, че моят внук Калин наистина мяза повече на исландец, нежели на типичен балканджия, борейки се с надуваемото “земно кълбо” като един истински викингски завоевател на Анадола, барабар с Босфора и Дарданелите ( видеото се пази в редакцията). 

Апропо, най-големият ми внук, който е на 6 години, се казва Ерик. Наричам го Ерик Завоевателя ( маскиран на снимката заедно с по-малкия си брат като за карнавал)  по аналогия на онзи вожд на викингите, който се заселва в Гренландия през 985 г…Сега вече, с тази карта, мога да погледна на моята връзка с викингите от нов ъгъл ( да не се бърка с Онгъл). Че ние си се оказахме съседи с тях!

 

 

 

 

 

За протокола: в “скандинавския” ми отбор наскоро се присъедини и Нора ( не е по Ибсен), която е само на месец и половина и тепърва ще превзима света с чар.

10 мнения за “Моето “исландско робство””

 1. Иво, големи сладури внуците. И на всичкото отгоре случили на млад, забавен и представителен дядо.
  Живи и здраве да сте всички, а душманите каквото дробят до край да го изсърбат.

 2. Припомням!
  Сега или никога!
  След 11 дни е насрочено решаващото заседание по НЧХД № 6989/2018 г. – 133 състав – съдия Цветелина Михайлова съд. заседание – на 21.03.2018 г. от 14:30 – очаквана зала № 28
  Който има желание и най-вече физическа възможност нека подкрепи Иво на място с присъствие. Аз съм осигурил сестра ми.

 3. Здраве и късмет на Вас и прекрастното Ви семейство,г-н Инджев!!

 4. Нора е загадъчно впечатляваща.Бъдеща красавица.Да са живи и здрави.Те са надеждата.

 5. Нора, както казват, е одрала кожата на дядо си ИВО.
  Да са живи и здрави, да растат умни и щастливи – горди граждани на планетата Земя, за радост на Дядо!

 6. Да сте живи и здрави ВСИЧКИТЕ г-н Инджев !!!

  До GEORGI NIKOLOV
  Нали става дума за Районния Съд?
  Веднъж бях проспал, че делото е в Градския Съд и не можах да отида защото много закъснях.

 7. Otborat e prekrasen, s mnogo krasota i harizma.Zdrave i kasmet na zialata familia!

 8. Е.Гаврилов-ДА!
  Благодаря за въпроса. Ще “до изкусуря” анонса.

 9. Въпреки всичко, което му причиняват безумните русофили, Иво е щастлив човек с многобройното си семейство от 5 деца,4-ма внуци(досега!), прелестната си съпруга Росица,както и с още по-многобройните читатели и почитатели на журналистическото му творчество.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.