Назад към обяснението за нашето настоящо минало

Русия –

главният виновник

за Разорението

на българското землище

Междусъюзническата война,

проведена под руска егидата

е най-голямата катастрофа

за българския народ в цялата му история!

Никола Григоров
Никола Григоров

Никола Григоров

Днес на целия български народ е известен печалният факт,

че нашето любимо Отечество България граничи със себе си,

т.е. с изконни български земи,

населени в миналото предимно от българи.

Повечето българи знаят,

че цялото българско землище

в началото на 19 век е възлизало на 215 000 км2,

от които в рамките на нашата Родина

са останали малко

повече от половината – 111 000 км2.

Но малко българи знаят печалният факт,

че отнемането на преобладаващата част

от загубените територии българска земя,

възлизащи на 93400 км2,

е резултат от последователната, многовековна,

антибългарска политика

на руските държавници

Ето и хронологията на хищническото

ограбване на българския народ:

1. В резултат на Одринския мир

между Русия и Турция от 1829 г.

и в резултат на помощта

на Русия за Турция през 1833 г.

българските земи по поречието

на река Тимок са дадени на Сърбия.

По късно след Сан-Стефанския договор

Русия отнема от Турция

населения предимно с българи район на Нишко, Лесковатско,

Пиротско и Вранско и го подарява пак на Сърбия!

Общо са отнети 14 600 км2 български земи

заедно с българите там и са подарени на Сърбия,

която веднага започва сърбизирането

на българите от тези територии!

2. Съгласно Сан Стефанския договор от 1878 г.,

Русия отнема от Турция Северна Добруджа,

територия от 15 500 км2 и

я подарява на Румъния заедно с българите там.

Този грабеж, заедно с грабежа на Нишкия санджак

са потвърдени по късно с Берлинския договор.

3. През 1913 г. Русия грубо и безцеремонно нарушава

и не изпълнява подписаната

от нея военна конвенция с България от 1902 г.

за защита срещу Австро-Унгария и Румъния,

подтиква и подпомага Румъния да удари в гръб България,

протака провеждането на арбитража,

заложен в сръбско-българския съюзен договор от 1912 г,

подпомага с разузнавателни действия сръбско-гръцкия съюз,

дезорганизира действията на българското правителство

и българската армия

чрез своя посланик в София Неклюдов и руските подлоги –

цар Фердинанд, Иван Гешов,

Стоян Данев и генерал Радко Димитриев (Наполеончето).

Освен това чрез извънредния си

и пълномощен посланик в Цариград

Михаил Гирс подтиква Турция да се намеси

в Междусъюзническата война.

Посланик  Гирс уверява турските държавници,

че турската армия може да навлезе до Марица!

В резултат на всичко това от българското землище

са заграбени както следва:
1. От Сърбия- цялата Вардарска Македония в размер на 27 500 км2.
2. От Гърция- цялата Егейска Македония в размер на 21 300 км2.
3. От Турция – цялата Източна Тракия в размер на 14 500 км2.
4. От Румъния – Южна Добруджа в размер на 8000 км2.,

която по-късно през 1940 г. съгласно Крайовската спогодба,

е върната на България.

balgarskoto_zemlichte.jpg

Тук непременно следва

да се знае жестокият факт,

че по време на Междусъюзническата война, турци, гърци, сърби и румънци провеждат безмилостно варварско етническо прочистване на завладените територии, което прочистване е най-жестоко и повсеместно в Източна Тракия, Вардарска и Егейска Македония!

Изобщо Междусъюзническата война , проведена под егидата на Русия, е най-голямата катастрофа за българския народ в цялата му история!

България загубва 94 300 км2 територии, населени с над три милиона българи, почти равни на днешна България, а българското землище е фатално и безвъзвратно разпокъсано!

С решаващата роля на Русия!

За да бъдем напълно точни, следва да отбележим и факта, че без пряко руско участие са ни взети в Ньой Западните покрайнини и Струмишко, в размер на 2430 км2 и Западна Тракия в размер на 8200 км2!

Горните факти до сега са премълчавани, за да не се засегне „братската, славянска, православна Русия”!

Но истината вече следва да се знае: Благодарение на Русия и с активно нейно участие, българското землище е окастрено с 93 400 км2 наши земи, населени с над три милиона българи.

Но и това жестоко разорение явно не е достатъчно за отявлените българомразци – руските управници!

Затова сега са се юрнали да помагат на българоизтребителката Сърбия да заграби Пиринския край и да унищожи нови 300 000 българи там чрез подкрепата им за богохулната антибългарска теория за „македонизма”, но чрез сръбската терористична банда ОМО”Илинден”!

Тези потресаващи факти следва да ги научат и всички русофили и продажници у нас, които търсят най-големите врагове на България и българския народ навсякъде другаде по света, но не и там където трябва – сред отявлените българомразци и сред всички руски и съветски държавници през  XIX, XX и XXI век! https://www.faktor.bg/bg/articles/politika/na-vseki-kilometar/rusiya-glavniyat-vinovnik-za-razorenieto-na-balgarskoto-zemlishte

14 мнения за “Назад към обяснението за нашето настоящо минало”

 1. Колко още българския народ трябва да страда за да изплати кармичните си грехове? За това че сме прогонили богомилите, сега ни наказват със страдания и унижения.

 2. Духът за руския вековен антибългаризъм вече е пуснат от шишето! Путинофилите са истинските предатели на България сега!
  С руските документални признания, по русофилските чугунени глави.

 3. Измамата трети март – кой изтри от историческа памет 13 юли 1878

  Как у поробените българи се създаде онова грубо политическо суеверие, русофилството, водещо до национално предателство и погром
  Доц.Момчил Дойчев

  https://www.faktor.bg/bg/articles/mneniya/lacheni-tsarvuli/izmamata-treti-mart-koy-iztri-ot-istoricheska-pamet-13-yuli-1878

 4. От снощи до днес линковете (връзките) към материалите в ivo.bg от “Моето исландско робство” назад не са активни и те не могат да бъдат отваряни и четени, поне при мен. Но връзките към тези материали са активни и материалите се отварят и се четат, ако отидете в рубриката “АРХИВ” горе дясно на сайта.

 5. И аз ще поставя въпросът за връщането назад ,като начин за търсене за ОБЯСНЕНИЕТО на настоящето ни, но …..НО под малко по-различен ъгъл!
  И така, по времето на най-късният период на диктаторският режим на тато-ди-тути-каскети , през последните 5-10 години от царуването му , и след предишните десетилетия на неговият тотален провал в икономиката и общественото развитие на НРБ, заради тоталната му милЮционерска неграмотност , усилена с колониалното му раболепие пред “партийните” му начальници от СССР, правешкият каскет искаше наложи своят ЕРЗАЦ-национализЪм ,като някаква форма на лична гаранция за продължаването на неговият напълно БАНКРУТИРАЛ личен режим, и даже за семейното “наследяване” , след него!
  В началото , при монтирането му за генсек на БКП, тато-ди-тути-каскети следваше най-стриктно от всичкиТЕ източноевропейски сатрапи колониалната доктрина на “интерНАЦИоналсоциализЪма” наложена му от кремълските му гасудари!!! И даже искаше НРБ , единствена от СИВ, да стане първата източноевропейска реСпублика в състава на СССР ! Като 16-реСпублика на СССР!!!
  А точно по това време Унгария и Чехия искаха да се ОТДЕЛЯТ ,окончателно , дори и като васални държави от СИВ! А тато-ди-тути-каскети искаше точно ОБРАТНОТО – да стане част от метрополията СССР!
  И след такова “интерНАЦИоналсоциалистическо” лакейство на правешкият каскет , повторено след 10 години , с повторно предложение за присъединяване на НРБ към СССР, съвсем не е случайно клеймото наложено на НРБ ,заради него, че е най-верният колониален сателит на СССР!!!
  Но в последните години на режима му , за да задържи своята банкрутирала власт докрая, правешкият каскет започна да налага собствените си “консервативни” прищявки под формата на личен ЕРЗАЦ-националсоциализЪм. Най-позорната част от това преминаване от “левият” каскетски интернационалсоциализЪм към “десният” правешки “консервативен” НАЦИоналсоциализЪм беше “възродителният процес”!
  По това време се снимаха много от пропагадните филми от късният соц за “турското робство” , в които руските солдати се представяха като ПРИКАЗНИте “богатири” , а и българските въстаници,четници и воеводи се представяха едва ли не, като анимационните суперхерои! А пък “турските” бейове,аги и султани в тогавашните филми , бяха представяни като аналогЪТ на “фашистките” фрицове от тогавашните пропагадни съветски филми!
  Но не това е основният ми въпрос, на който търси тук обяснението и г-н Инджев!
  Моят въпрос е дали този пропагаден ЕРАЗЦ-национализъм на правешкият каскет , дотиран с ОГРОМНИ пропагадни субсидии през последните години от личният му режим, та дали този КВАЦИ национализъм НЕ е причината и за СЕГАШНИЯТ “консервативен” БУМ в днешната НРБ, който пък е причината да сме на ВСИЧКИТЕ последни места в класациите за човешкото развитие?!?!?
  Защото в другите социалистически държави нямаше такова ЕРЗАЦ-националистическо бесуване ,както в късната НРБ!
  Тогава , през тези ЕРЗАЦ-нацистки години на късният соц, се е пръкнало и поколението на ЕРЗАЦ-нацистките “историци” ,като агент гоцье , дЮлгеровна , баева , б.димитров. г.марков, пантев и т.н.. които сега се представят за НАЙ-големите “консервативни” КВАЦИнационалисти!
  Не случайно КВАЗИнационалиста – агент гоцье беше и дружинен ръководител на ЕРЗАЦ-нацистката ОКЗНИ, чиято единствена дейност беше продължаването на антитурската пропагадност от “възродителният процес”!
  И след като правешкият каскет вложи тогава толкова средства и обучи толкова КВАЗИнационалистически “историци”, създаде много пропагадни филми с които да “оправдае” провеждането на “възродителният процес” ,дали това не обяснява и сегашният “консерватизъм” на тези ЕРЗАЦ-националистически “историци”, останал им “в наследство” от тогава, от преди 30 години, а?!?!
  Изразено най-накратко с поговорката – правешките КВАЗИисторици “партийната” си козина менят , но ЕРЗАЦ-националистическата си “консервативна” РУБЛОфилия – НИКОГА!
  И дали този ПЛАТЕН попагаден ЕРЗАЦ-национализъм ,възхваляващ и даже обожествяващ руско-османската война не е ОСНОВНАТА ПРИЧИНА за изборът на 3 март за “национален празДник” на НРБ през 1990г., а?!?!
  Дали можеше , въобще ,да бъде избрана ДРУГА дата ,след ПЛАТЕНАТА постоянна и ТОТАЛна ЕРЗАЦ-националистическа “антитурска” ПРОПАГАДНОСТ насаждана навсякъде, чрез филмите и от ЕРЗАЦ-националистическите “историци”?!? Насаждана най-вече чрез “консервативните” РУБЛОфилски митове за руско-османската война 1877-78г., довела до “освобождението” на 3 март 1878г..?
  Ето това е основният ми въпрос – Дали тази “консервативна” ПСЕВДОнационалистическа пропагадност от късният соц, с която правешкият каскет се опита да “оправдае” Възродителният процес, дали тази ТОТАЛната антитурска психоза не е ОСНОВНАТА причина за избора на 3 март за “национален празДник” на НРБ, през 1990г.?!!?
  И още един допълнителен въпрос – Дали тогавашното поколение ПСЕВДОнационалистически “историци”, не е придобило ГЕНЕТИЧНАТА си РУБЛОфилия , “КОНСЕРВАТИВНАТА” си РУБЛОфилия , от тази конюктурна антитурска “възродителна” ПРОПАГАДНОСТ, която беше им поръчана и ПЛАТЕНА по “партийната линия” от техният “партиен вождь” тато-ди-тути-каскети?!?
  И тази антитурска психоза по времето на “възродителният процес” се насаждаше ОСНОВНО, чрез пропагадните митове за “братушките” и руско-османската война, и за “освобожеднието” на 3 март 1878г.!

 6. П.П. Само добавям едно малко пояснение към горният си коментар.
  Дали след ФАНАТИЗИРАНИЯТ ПСЕВДОнационализЪм ,породен породен от ТОТАЛната антитурска пропагадност , с която правешкият каскет се опита да “оправдае” престъпният “възродителен процес” не доведе до ФАНАТИЗИРАНИЯТ избор на 3 март за “национален празДник” на НРБ, след само 4-5 години?????
  И дали ФАНАТИЗИРАНИТЕ ПСЕВДОнационалистически “партийни” “историци”, не дължат своята , днешна, ЕРЗАЦ-националистическа “консервативна” РУБЛОфилия тъкмо на тогавашната ФАНАТИЗИРАНА антитурска пропагадност, с която “обожествяваха” тъкмо руско-ОСМАНСКАТА война, и “АсвАбАждението” на 3 март 1878г. и то от “ТУРСКО” робство, а не от ОСМАНСКО???
  И така, престъпният “възродителен процес”, вече се представяше , от ПСЕВДОнацистката “партийна” пропаганда, като ПРОДЪЛЖЕНИЕТО на руско-ОСМАНСКАТА война ,въпреки че няма никаква връзка между тях, и са разделени от над 100-годишен времеви интервал!

 7. Към ПСЕВДОИСТОРИО……………..

  Няма да се съглася с вашето мнение за възродителния процес.
  На заседанието на политбюро на бкп, на което се взима решение за възродителния процес са присъствали двама съветски “другари”, но няма писмени документи какво са казали. Това каза по повод това заседание Екатерина Бончева. Не се сещам точно по коя медия беше.
  Моето мнение е, че възродителния процес започва след нареждане от Москва. Аргументът ми за това е, че по това време беше абсолютно ясно, че социализЪма си отива и в България трябва да се остави кървяща рана, за да може лесно да се манипулира населението. Всички знаеме, че тото-кратуньо не отиваше и в клозета без разрешението на масква.
  Свидетели сме вече колко години, че тази стратегия на чекистите работи перфектно и днес.

 8. Е. Гаврилов, и те (съвеЦките другари) следяха дали са по график не само изхожданията на тото-кратуньо. Ето възможният номер 1 свидетел на върхушката, Човекът-Протокол д-р Борис Джибров какво изповядва пред списание Биограф през 2012г.
  …”Руснаците имаха пълна информация за това какво става в България. Знаеха членовете на Политбюро кога ходят в тоалетната дори….”

 9. Г-н E.GAVRILOV, благодаря ви че сте отделили от времето си за да дочетете моите коментари!
  Но , както сте забелязали аз не акцентирам върху виновниците за “възродителният процес”, – НЕ!
  Аз съм поставил акцента върху “консервативните” КВАЗИнационалистически последици от “възродителният процес”, които сега са се изродили в сегашният пропутлеристки РУБЛОблофилски режим на банкянският пожарникарин и неговите “опозиционни” другари от БКП и ДПС.
  Също така акцентирам и върху ФАНАТИЗИРАНИТЕ ПСЕВДОнационалистически “историци” ,които са от поколението на “възродителният процес”, които за обслужвали антитурската пропаганда на каскетският режим , и всичките от тези “историци” са ТОТАЛно зависими от този режим ,чрез получаване на техните синекурни постове и финасирането им. Като специално обръщам внимание на тяхият ПЛАТЕН ЕРЗАЦ-националистически ФАНТИЗЪМ, повтарям пак – тези “историци” са КАЗИОНно-зависими и платени ФАНАТИЦИ на антитурската пропагадност на правешкият каскет. И точно в това се изразява и тяхната сегашна РУБЛОфилска “КОНСЕРВАтивност” – те са били винаги, и никога НЯМА да бъдат нещо друго , освен вечните КАЗИОНни платени фанатици на “възродителният процес”, и на правешкият им “вождь”. А КАЗИОНната антитурска пропаганда през “възродителният процес” се крепеше на “сакралността” на руско-ОСМАНСКАТА война и на “освобождението” на 3 март 1878г.! От което следва ,че цялата КАЗИОНна пропагадност през “възродителният процес”,беше ПЛАТЕНА пропагдност, беше РУБЛОфилска пропагадност, както е и сега! И сега!
  Ето на това се дължи и сегашният РУБЛОфилски “КОНСЕРВАтивен” ФАНТИЗЪМ! На същите КВАЗИнацистки “историци”!
  П.П. Колкото до въпроса за участието на Москва във “възродителният процес” , това е много спорно, защото аз съм чел от други източници ,че напротив – Горбачов е бил твърдо против промяната на имената на българските турци, българските мюсюлмани и българомохамедани. Ако вие имате по-достоверни източници на иформация за участието на Горбачов във “възродителният процес” можете да ни ги предоставите , тук!

  П.П.П. Добавям и една малка бележка към Ангел Бойчев.
  Към Ангел Бойчев:
  Г-н Бойчев: Русия раздава не само българските земи, след войната 1877-78г.. След войната, Австро-Унгария окупира Босна и Херцеговина , както е договорено в Райхщад с руския император. И за да компенсира сърбите за загубата на Босна, Русия ги компенсира с българските Пирот и Ниш!
  След войната Русия анексира и румънска Бесарабия, като я компенсира с българската Северна Добруджа.
  А ако Русия не беше отхвърлила решенията на Цариградската конференция, и не беше подтикнала турският султан също отхвърли тези решения, нито Сърбия щеше да загуби Босна , нито щеше да има руско-османска война, нито България щеше да загуби Северна Добруджа, Поморавието и Македония.
  Също така Румъния нямаше да загуби Бесарабия!
  Само заради империалистическите цели на Русия да достигне до проливите и Цариград беше отхвърлена Цариградската конференция, което доведе до договорките с Австро-Унгария, а след това се стигна и до войната. Също така , благодарение на войната, която предизвика, Русия анексира и голяма част от кавказкото крайбрежия на Черно море, което нямаше да получи, ако нямаше война. Т.е. Русия е виновна за войната , след като тя отхвърли решенията на Цариградската конференция!

 10. Г-н Ангел Бойчев така и не е успял да разбере, че статията горе е на г-н Никола Григоров. А вие сте тръгнали да “спорите” с него.

 11. Г-н Ангел Бойчев не е разбрал, че статията горе не е от Иво а е дело на г-н Никола Григоров. Оттук-нататък всякакви реплики, дуплики, “контри и ре-контри” са излишни.

 12. “Затова сега са се юрнали да помагат на българоизтребителката Сърбия да заграби Пиринския край и да унищожи нови 300 000 българи там чрез подкрепата им за богохулната антибългарска теория за „македонизма”, но чрез сръбската терористична банда ОМО”Илинден”!”- Никола Григоров.

  Е,тук Григоров е “попресолил манджата” – не чак “терористична”,но “хибридна” – определено,да!Тенденцията и бъдещето на руската политика към България в статията са добре очертани и ясни,обаче малко се говори
  за противодействието срещу тази политика.Анатемата срещу нейните сътрудници у нас никак не е достатъчна,а си трябват най-вече
  политически мерки.Странно защо,добре просветеният в делата на
  ВМРО-БНД – Никола Григоров,премълчава политическото ѝ поведение,
  което определено е за силна критика;даже за разгром!Другият акцент в цитата:”да заграби Пиринския край” ми звучи като хленча на първите ни политици,че името “Северна Македония” било неприемливо за България.Значи – плашим се и внушаваме страх от една малка страна,където поне половината от населението все още не се е откъснало окончателно от българските си корени!Затова,следващата статия на Григоров
  очаквам да бъде за съвременната политика на ВМРО,освен ако не иска
  той самият напълно да се идентифицира с нея.

 13. П.П.П. Вчера бях забравил да спомена в последният си пост , а малко след това исках да допълня и името на агент ванЮ каракачАНСКИ към другите от поколението на “КОНСЕРВАтивните” ПСЕДВОнацистки “историци” РУБЛОфили, редом с агент гоцье, баева,пантев и г.марков, за да не се почуства “пренебрегнат”, но сега виждам ,че и ГОЧО е споменал за МВРО и “воеводите”!
  Така че , “КОНСЕРВАтивният” “воевода” ванЮ каракачАНСКИ нека не се чувства “забравен” ,защото просто вчера не исках да пиша отделен пост ,само за да добавя името му , допълнено към имената на гоцье и другите ПСЕВДОнацистки пропагандатори от времето на “възродителният процес”…….и т.н. и т.н……..

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.