Русофилско чувство за тумор

 

Най-краткият отговор на въпроса на какво се присмиват русофилите у нас е: над себе си. Допълненият вариант гласи “ и над собствените си страхове”. Вземат ли да се подиграват и да си служат с хиперболи относно “русофобите” бъдете сигурни, че се издават къде най-много ги стягат валенките и ушанките.

Това пролича от интервюто на шефа на АБВ Румен Петков днес по Нова телевизия. Говори си сам и сам си се наслаждава на “остроумието”. За такива видни говорители на русофилщината се подразбират соловите акции в телевизиите точно толкова, колкото е задължително за опонентите им, ако изобщо бъдат допуснати до екрана,  да бъдат контрирани в телевизиите от агресивни кремълски пропагандатори.

В желанието си да обори врага ( в негово отсъствие) дежурният подигравчия предложи да “разрушим” Паметника на съветската армия и “Альоша”. Каза го в контекста на други подобни шегички ( да сме си купели атомни подводници и прочее абсурдни, според него, неща).

Значи така, без да го питат по темата, Петков държи съветския фронт по въпроса за съветските светини. Това е добър знак. Явно нещо са се разтревожили московските му куратори за съдбата на жалоните на робството, както ги нарече в писмо от САЩ през 1994 г. авторът на част от скулпторите на МОЧА проф. Любомир Далчев. 

Опитите на Петков да блесне със сарказъм са част от визитната му картичка на виден говорител на Москва в България. Именно като такъв го определи косвено президентът Плевнелиев в интервю за книгата “Течна дружба”. Попитах го да обясни защо Москва е премълчала епизода с появата на термина “хибридна война” и свързването на Русия с нея в проект за документ на българското Министерство на отбраната в края на лятото на 2015 г.. В отговор се президентът беше пределно ясен: защото Москва си има говорители в България. 

Тъкмо такъв говорител беше именно Румен Петков, който “загадъчно” се ангажира в едно интервю с прогноза, че скандалният за Кремъл абзац от проектодокумента “Визия 2020“ ще отпадне. Ангажира се и с конкретен срок в прогнозата си, която се сбъдна напълно.  Така че Румен Петков може да е голям смешник, но въпреки че отдавна е бита карта в политиката продължава да е в челните редици на путинофилската пропаганда. 

Трябва да му се отдаде дължимото, че не му е лесно да се задържи на този връх при конкуренцията от страна на властта и т.н. опозиция, надпреварващи се да се харесат на Путин. Пък и младите путинофили, като Александър Симов или Петър Волгин, мечешки се борят да го изместят, сипейки подигравки срещу “психодясното” и вменяваната на “русофобите” фобия от руския Новичок. 

Да не забравяме и чер(ве)ният му хумор на Крум Зарков по адрес на едни “дядовци”, които бил изтезавал и поради това закъснял за телевизионно предаване. Нито пък Антон Кутев, който под формата на шега уцели в десетката, признавайки, че се заразяват идеологически по полов път ( спестявайки препоръката в коя поза става най-сигурно зачеването, а тя ще да е партер). 

Пред всички тях обаче води хорото по майтапчийство конвенционалната истам(булка) Нинова, призоваваща не веднъж Борисов на разговор между мъже, имайки предвид себе си. 

Като става дума за създадената от Първанов партия АБВ, поверена напоследък на най-верния му съратник Румен Петков, тя проявява своето чувство за проруски хумор не само на думи. 

На 7 септември 2016 г., на откриването на издигнатия в Добрич паметник на победителя на руските нашественици в Добруджа през 1916 г. генерал Колев, АБВ са се опитали да се присламчат патриотично към събитието. Обаче са пропуснали предварително да забележат, че на паметника, заменил на същото място монументалното присъствие на съветския завоевател маршал Толбухин, са гравирани прословутите думи на доблестния български генерал, с които той призовава своите кавалеристи да бият руските агресори. 

НА СНИМКАТА: Надписът на паметника на ген. Колев, който накара АБВ да си глътне азбуката

 

 

 

 

 

“Недогледалите” дейци на АБВ първоначално поднесли венец в нозете на генерал Колев, но прочитайки гравирания цитат си взели цветята обратно. Толкова били бързи, че свидетелите на случката така и не успели да прочетат и запаметят какво е било изписано на злополучния венец. Поради което си позволявам обосновано ( от логиката на поведението на АБВ) предположение:

“ На руските войни достойни, от благодарните за тяхната визита русофили” ( написано на азбуката, дошла от “македонските земи”). 

31 мнения за “Русофилско чувство за тумор”

 1. Форменият идиот-рублофил румбата ШАДРАВАНСКИ е автор на кредото на алфата и омегата на философията на петоколонците-ДГД от една долна, мръсна гад.
  “Ние сме с Русия, останалите да си ЕМ.”

 2. Припомням!
  Сега или никога!
  След 8 дни-на 21 март от 14,30 часа в Софийският Районен Съд Наказателно отделение на бул “Скобелев” 23 е насрочено решаващото заседание по НЧХД № 6989/2018 г. с жалбар георги жеков – 133 състав – съдия Цветелина Михайлова – очаквана зала № 28
  Който има желание и най-вече физическа възможност нека подкрепи Стопанинът на БЛОГА НИ на място, с присъствие. Аз съм осигурил сестра ми.

 3. пикач галев се опитва да го играе шегобиец,смешното при него е, че се мисли за сериозен политик с чувство за хумор.ако не изглеждаше жалък,можеше и да мине за веселяк на няколко малки без лед.

 4. Представяте ли си каква тлъста сума рублички (конвертирани в евро или долари) е получил плевенският неандерталец и на колко бутилки водка е бил, за да изрече на всеслушание популярната си РОДОЛЮБИВА фраза: ” Ние сме с руснаците, а останалите да си еб.т майката!”
  Сега Путин чака приматът да си изпълни обещанието, урежда му и му плаща медийни изяви, унижаващи националното ни достойнство и самочувствие…

 5. 15 години след Освобождението от варварското турско робство / словосъчетание, което някои не смеят да произнесе от страх пред Доган и Местан! /, през 1892 г. Българската народна печатница в София издава една уникална книга – ОКУПАЦИОНЕН ФОНД, ОСНОВАН ЗА СЪЗДАВАНЕ НА РУСКО- ДУНАВСКА ОБЛАСТ В БЪЛГАРИЯ. Красноречиво и точно звучи, нали?! Не стана, но си остана „лелеяна детска мечта” на поколения национални предатели, като се започне от Драган Цанков, Петко Каравелов и се мине през вожда Георгий Михайлович Димитров, Васил Коларов, Тодор Живков и се стигне до някои от днешните ни продажни политици.
  Книгата е съставена и издадена от големия български патриот- публицист, държавник, председател на Народното събрание и успешен кмет на София – Димитър Петков / 1858 – 1907 /, автор на пространния и аналитичен предговор, и е всъщност чисто документална. Без добавки и коментари. Съдържа документи от секретните архиви на руските консулства в Русе, София, Пловдив, Букурещ, Цариград, които / както пише съставителят / : „дохождат да изкажат пъклените планове на онази Държава, която се нарича „наша освободителка”, а чисто и просто е искала да ни пороби, за да бъдем нейния мост до Цариград и Проливите! .Да, лъжата за напълно безкористната освободителна мисия на Матушка Рус е така втълпена в промитите мозъци на много наши сънародници през времето на комунизма, че твърде трудно може да се обори. Затова просто трябва да се чете – истинска история, автентични документи, а те вече са налице и са достъпни. Конкретно за планираната от Русия Задунайская губерния Болгария можем да прочетем в тази безценна книга.
  Тези автентични документи са добити от бившия руски чиновник, а после в Букурещкото посолство , г-н Якобсон. Като човек, който се е възмущавал искрено от подлостите, които вършат руските дипломати в България и който не е видял нищо зло в тази България, г-н Якобсон е измъкнал една голяма част от тези документи, които се отнасят до България…”
  И така: пред нас са автентични писма, доклади, телеграми, рапорти – неоспорими документи, които разкриват по един категоричен начин намеренията на Русия – чрез различни средства да постигне своята заветна цел – завладяването на България и превръщането й в Задунайская губерния. Такава е цялата, при това, твърде последователна политика на нашата „двойна освободителка” и на нейната доста кадърна дипломация / много по- кадърна от нашата, която винаги е предавала националните ни интереси!/ . Ето какво казва за нея Димитър Петков: „От тия документи читателят ще види, че всичките бъркотии, преврати, бунтове/ като този на русофилите/,смутове, заговори, политически убийства и пр., които са се случвали в България, откакто съществува като държава / а той говори само за един кратък 15- годишен период, да не говорим за 1923, 1925 или 1944!/, са дело на коварната руска дипломация. И всичко, което на нас се е виждало необяснимо, нередовно, за руските дипломати е бил предварително скроено, предначертано и обмислено…” За да ни докара единствен беди и неволи. Да ни отклони от цивилизована Европа, да се превърнем във васално / колониално/ княжество, каквото, за наш срам, сме и досега! Само че на други сили…

 6. Така е, за мотото на Шадраван Пиклев “Ние сме с Русия,…”, припомнено от г-н Николов, трябва винаги да си даваме сметка, когато му слушаме “остроумията”. Кон с капаци.

 7. “Если завтра война”?
  В киреча са!
  Иде реч за “любимият” Кузя, за Армата и за други “страшилки” на ватниците които предизвикват само холеричен смях.

 8. Г-н ОГНЯН СТАМБОЛИЕВ, тук НИКОЙ не се “страхува” да говори за “турско робство”, – НЕ!
  Но това не е исторически и фактологически вярно!
  Турска държава няма до 1923г..
  В Османската империя тЮркските народи са само едни от всичките народи. И то много малка част, от всичките народи в Османската империя!
  Но ,след като толкова държите да сте “прецизен” в терминологията , то Российската империя има много по-малко основания да се нарича “руска”, защото Московията е васална на Златната орда и на техните наследници от Кримското ханство до царуването на цар Петър, който се самопровъзгласява за първият рОссийски император , и спира да плаща данъци на кримският хан едва в началото на 18 век.
  За това фактологически най-правилно е да се казва ,че войната от 1877-78г. е МОСКОВСКО-османската война , пордната московско-османска война ,която водят за контрола на Босфора и Проливите!
  И сега , дори , Московията се нарича РОССИЯ, а не рУсия , така че няма никакво основания да ги наричате “рУснаци”!

 9. @НИКОЛАЙ

  Благодаря за сурковския τέλος. Зашемети ме тук с вулгарната завършеност на намерението. Иначе знаем, че Русия е качена на пързалката.
  Ето неподходящи илюстрации към текста: https://bit.ly/2F9vyOL

 10. Въпросният другар беше талантлив като млад, но попадна в пиянска тиловашка компания в Смядово където пияни офицери тиловаци го караха да им свири по цяла нощ на своята гъдулка докато те се отдаваха на оргии и това го травмира психически за цял живот, наред с интоксикацията с алкохол. Въпреки това Петков остава доверен ковчежник при разпределяне на Кремълските траншове за българските слуги-путиногъзолизци, защото той е официално упълномощен за наследник на плевенските ултракомунисти Карло Луканов, Андрей Луканов и след това Румен Путков, натоварени с разпределяне на лукановите куфари пристигащи от Кремъл за поставяне под съветско робство на малкото останали в България нормални българи. Наред с това на Путков биват възлагани и интернационално-бригадистки задачи вследствие на които имението му в Барселона беше превърнато в нелегален разпределителен пункт на Кремълски финансови ресурси целящи откъсване на Каталуния от Испания и от Европейския съюз, един вид отмъщение за загубата в Гражданската война в Испания вследствие победата на генерал Франко, но затова пък беше изнесено в Москва цялото испанско злато от Мадрид, натрупвано столетия! От тези интербригадистки пари и до днес се финансират латиночервено Мадурковци и Че Геварковски и вся терористичная паплач, само и само да се разбунва световния хулиганиат и да се дразнят САЩ. Тук пияницата Путков също изпълнява важна роля, наред с другите Барселоновци част от които бяха арестувани тези дни, защото правило е, че комунистите и криминалните престъпници са винаги ръка са ръка.

 11. “министър” галев, както и сестра галева , не можа дори да си довърши мандата като милЮционерски шеф преди 10-ина години, в правительството на станиШЕФ. Така че той е доказал ,че не може да е нещо повече от плевенски “водопроводчик”, и за това напусна и “партията-майка” БКсП!
  А днес, докато се опитвал да се прави на “остроумен” и “духовит”, е успял да си издейства СПИРАНЕТО на рублевата “субсидия” ,която получава от пасоль-губернаторът на НРБ – макаренковь.
  Защото петков е поискал “референдум” против разполагане на ядрени ракети от НАТО в НРБ?!?!?
  А в същото време петков е ОСНОВНИЯТ лобист на Путлер за строежа на изцяло КОРУПЦИОННИЯТ ЯДРЕН беленски гьол?!!?
  От една страна петков е против ядрените ракети на НАТО, а от друга страна прави точно обратното – иска построяването на ЯДРЕН беленски гьол ,от неговият сводник Путлер??!?!
  При положение ,че е доказано отдавна,че радиацията при взривяване на ядрено оръжие е ХИЛЯДИ пъти по-ниска от радиацията в всеки от реакторите на една ЯДРЕНА централа!
  При това беленският гьол ще използва и ядрени хранилища за ядрени отпадъци , които ще трябва да се ОХРАНЯВАТ хиляди и милиони години! Но въпреки това петков не иска ядрени ракети , но пък иска да строи с държавни заеми ЯДРЕНИЯТ беленски гьол?!!?
  Нека петков си построи ядрената централа в собственият си двор, и да си съхранява ядрените отпадъци хиляди поколения у дома, така ще се “отоплява” безплатно няколко милиона години , подред!
  П.П. И ако петков не иска ядрени ракети в НРБ, то нека помоли челобитно своят гасудар Путлер да демонтира ЯДРЕНИТЕ си ракети от окупирания Крим!
  Щом като петков иска “референдум” против разполагането на ядрени устройства в НРБ ,то най-опасното и най-радиационното съоръжение ще е беленският гьоль, за който лобира той, и би трябва първо него да премахне и да не го строи, преди да говори против ядрените ракети на нашите съюзници от НАТО.

 12. Румбата от край време си е веселяк но, хич не му беше весело когато др. Румен-също веселяк го подхвана след изтипосването му като Р.Овч. в медиите. Тогава търси защита къде ли не, в Дупница и дори прекръсти МВР-Маджо вика Румен, т.к. беше баш началника там за зла участ на страната ни.

 13. АБВ са предатели и разбойници. Да върнеш венеца е срамно и недостойно дело, като тях самите. Това, което е казал генерал Колев, обаче не е в синхрон с Автора на блога. Той е признателен на Русия, докато тук се призовава за обратното и дори се твърди, че Американците са ни освободили. Това също е залитане но в обратната посока. Може и да са помогнали но не трябва да се преувеличава. Твърди се, че руснаците не са спасили Левски. Ами то и българите не го спасиха и американците не го спасиха и европейците не го спасиха. Защо тогава се лъжем така??

 14. Към Петър Хаджиев:

  Ама абсолютно сте прав, как не – не само американците, но дори и индианците и исландците не спасиха Левски.

  Нищо, че Русия и нейният “вицесултан” ( както е бил наричан в европейската преса посланик Игнатиев) наистина са могли да постигнат спасяването на българския национален герой с едно намигване. Както спасяват Сърбия от пълен военен разгром във войната й с османците през 1876 г. ( започната по внушение на Игнатиев , който после се отмята и цинично заявява на сръбския кралски пратеник в Сан Стефано през пролетта на 1878 г. полковник Катарджи, че сърбите не е трябвало да го послушат), с ултиматум към султана и обявяване на мобилизация на руската армия за по-убедително.

  Руснаците , чрез своя върховен играч на Балканите Игнатиев,са назначили в съдебната комисия 4 броя български мекерета за Софийския процес, инструктирани да съдят Апостола за криминално престъпление, за да бъде обесен в угода на руската инструкция. Някои от тези мекерета се разкайват лекичко по-късно, но всички са били възнаградени от руския окупационен режим след 1878 г.
  Руснаците знаят как да запечатват усти със злато.

  Значи българите били виновни, че не били спасили Левски – еднакво на кантара с огромната Русия и нейното влияние върху Султана, наричан от Игнатиев “моя приятел”.

  Типично русоробска теза на онези, които едновременно смятат, че българите са имали силата да спасят Левски, но не и да се освободят сами без “освободителите”.

 15. Много ми е странно, че някой може да приема на сериозно празнодумец от типа на Румен Петков?! Той си е откровено руско мекере и никога не го крие. Освен това доказа колко и какво може в милицията, като кмет на Плевен и с всичките си “публични” “занимания” като “политик”…

  По-важно е защо империята на злото отказва вече толкова години да върне архива на България, който е откраднала?! И защо точно тази империя не разсекретява архивите си периодично през 20, 30 или 50 години, както това е практика в демократичните страни! Тогава биха могли (а дано, ама надали) дори невежите русолюбци като Румен Петков (и подобните нему) да прочетат какво са искали да правят руснаците на Балканите, за какво са се борили, борят се и пак ще се борят! По време и след всяка от войните, които са водили с Османската империя (не Турската, а Османската). И след разпрадането ѝ (на Османската империя) та до днешните поразии, които твори навсякъде по света, където се е намесила империята на злото!
  Отделен е въпросът дали самите влюбени в Путин и империята му искат да се образоват и да прочетат документи за да научат истината!!!

 16. Не е по темата.
  Тука има, тука-нЕма.
  Преглед на британският печат по агенция Фокус за “текучката” по БРЕКЗИТ.
  Каквото сам си направиш, дали е точно така е друга опера, никой не може да ти го причини.

  http://focus-news.net/news/2019/03/14/2634238/othvarlyaneto-na-vazmozhnostta-za-brekzit-bez-sporazumenie-komentari-v-britanskiya-pechat.html

 17. Фактите са пред очите ни. Писаното от Раковски, Ботев и славейков не може да се скрие от никого. Нашия национален идеал е идеал на Георги сава Раковски- свободна и независима България. Това е идеал на Раковски, Левски, Ботев, Стамболов, Драган Цанков и още много други.
  Същността се крие още през 1820 година. Нужно е да отворим и препрочетем. защото е казано: “По делата им ще ги познаете!”
  Фактите не може да се крият, нито от невежи мотористи, нито от подобните им политици викащи на руски.
  Българската нация е призната едва с Хат и Шерифа. Признаването е извоювано от нас българите въпреки света. Факторите, които са били против са Цариградската патриаршия, Турската власт, Руската империя.
  Колосът на националната ни борба, човекът, който скърши оковите на духа е Георги Сава Раковски. Той задава основната посока и пътя за свобода и независимост на България.
  От 1820 до 1862 година руски емисари обезкървяват българската нация като карат българи да емигрират и получават земя из руската тайга. Умират хиляди хора, имотите им в България са погинали, добитъкът им е разпилян. Трагедията им е огромна.Този тежък удар е причинен от турци, гърци и руснаци. Това не може да се скрие дали ще е Иво Инджев, дали ще е Патаран вече не може да се крие.
  Факт е, че ние сме извоювали църковната си независимост със смелите действия на цариградските българи и самоотверженото поведение на целия народ. Страданието повиши духа на нацията, но пламъкът го дава Раковски. Той не доживява 1870 година, но нему се пада честта да бъде сочен за първенецът и духовният освободител на българския народ.
  Какво ще кажат онези, които въстават срещу Раковски, Левски, Ботев, Стамболов Драган Цанков, Петко Славейков! Не може да се задоволим с лъжите, с които държат главите ни наведени.
  Проследете времето от 1820 година и ще видите,че нацията ни има потенциал от близо 6 милиона души. Границите на българската Екзархия са населени от българи, които са в болшинство от всички народности. Тази нация се е размножила и представлява опасност, с която скоро султанът няма да може да се справи. Срешу нас се работи усърдно от Цариградската патриаршия, която издевателства с налози, които надвишават турските данъци. Цариградската патриаршия погърчва нацията против волята ни. Води се пропаганда, че за нищо не ставаме, че само ако бъдем гърци ще сме хора. Не ни се позволяват училища! Това е духовен геноцид, въпреки който нацията стъпва на крака с ясно самосъзнание. Днес руски копои ни карат да се отказваме от нацията си отново- отново Патриаршията и руската държава и църква са в съюз, отново от Турция се намират унищожители на народа ни. Затова е време отново да бием камбаната и да се изправяме на крака, но първо трябва да прогоним руските копои!

 18. Когато
  няма ток,
  вода и олио,
  a хладна самота
  от вашия хладилник
  вей,
  един е лозунгът – Мадуро – ДОЛУ!

  Съюз със Ю ЕС ЕЙ!

 19. В Добрич автора каза, че русофилството си е невежество, тъй че какво може да е чувството им за хумор на тия? Вчера писах за “умниците”, които ни налазват от рано сутрин по телевизиите, да ни обясняват колко сме тъпи. Че въпросният е пикал във фонтан не е най-голямото му “геройство”/с извинение за следващите редове/. От достоверен източник знам, че на една сбирка в Пампорово неадекватният тогава министър на ВР е полял в храстите жив човек. Не просто човек, а жена. Не просто жена, а изпълнителен директор на банка. Която в момента е повръщала някъде там, пределно пияна. След което бай-ганювски се пошегувал: извинявайте, не ви видях… За съжаление такива хора ни управляват. Едни се целуват извън протокола, други мочат.

 20. До Петър Хаджиев,
  Трябва да ме извините но с оглед на мнението което сте благоволи да споделите тук не се осмелявам нито да ви “господинствам”, нито “другарувам”. Но обещавам да бъда неутрално учтив. На ВИЕ.
  И така, надявам се, че не покривате определението на Симеон Радев, че русофилството е синоним на невежество, и сте чули поне, че в исторически план Д-р Васил Радославов, Премиер на Царство България през ПСВ е голям претендент за възлюбената от сите рублофили “титла” “РУСОФОБ”.
  Но вижте на какво попаднах което звучи меко казано в пълно противоречие с горната квалификация и чакам най-любезно тълкуването ВИ.

  Откъс от спомените на генерал Иван Фичев

  “Вечерта на 17.09.1914г. имах един продължителен разговор с г-н Васил Радославов, който по моето желание ме ориентира върху политическото положение на България. За сега, казваше той, България ще пази строг и лоялен неутралитет, като чака развитието на събитията да определи нашето бъдеще поведение, положението ни е деликатно, защото и двете групировки ни натискат да се намесим на тяхна страна, но ний ще стоим мирни. Намесата ни против Русия е почти невъзможна, защото целият български народ е русофилски, “пък и да ти кажа генерале, и аз съм русофил, ако ний застанем на страната на тройният съюз и против Русия, народът ще ни избие с камъни”.

 21. По повод че Българите не са се опитали да спасят Апостола е също една дълго налагана голяма лъжа която се култивира с цел унижаването ни като народ. Истината я има издирена по документи от Янко Гочев в книгата му за убийството на Левски-виновници. Там много подробно е изнесъл фактите .Ние тук заедно трябва да пресичаме такива “дребни” лъжи. Защото от дребните лъжи се изработват големите. И ставаме неволни съучастници в московската пропаганда.

 22. Г-н Инджев, добре е да се запитаме колко влиятелен е бил Игнатиев в Турция. От една страна Русия иска столицата на Султана и проливите, от друга Игнатиев бил едва ли не негов Везир. Предполагам, Вие сте по-наясно с тази дилема. Да попитам и къде е Английското и Европейското влияние, които успешно са противостояли на руския интерес. На тях пукаше ли им за Левски? Ако го бяха спасили, щяха да имат един голям съюзник сред Българите…
  Може би искате да ни убедите, че Русия действа в съюз с Турция, което е малко невероятно но тъй като сте много упорит, може и да успеете. Или може би ще кажете, че Игнатиев по лични мотиви е назначавал съдии в София и е работел за Султана а не за Русия?!
  Все пак е добре да прочетете и списъка с убитите във войната, която изтласка турската и башибозушка власт от България. Ако откриете там Джон, Уилям, Джордж и т.н. евала!! Колкото до българските опити да освободим Левски, да имало е едни горещи чирпански глави но само толкова. Едно е да се четат документи г-н Инджев, друго е да влезеш в сърцата и душите на хората от онова време. Във всяка държава и империя, във всяка религия има хора с добри и лоши сърца. Не може само лошото да търсим а после да чакаме добрини.

 23. Към Петър Ходжиев:

  Моля ви се,къде съм казал добра дума за лошите европейци, че да очакваме от тях да спасят Левски?

  Виж, Игнатиев, който се хвали с дружбата си лично със султана, е можел да го спаси, но гузно мълчи на 843 ст.. в своите “Записки”. Не споменава и една дума за Левски.

  Единствените двамина българи, които благоволява да маркира в записките си в спомените си, са Цанков и Балабанов във връзка с мисията им след Априлското въстание из Европа.

  Русия от близо 100 години е взела на концесия Източния въпрос за целите своите завоевателни имперски цели с акцент върху съдбата на българите, които обаче избягва да определя като българи.

  Никога Русия не се застъпва за тези “православни и славяни”. До 1876 г., когато Англия поема инициативата да се предприемат действия за даване права на българите след потреса от Априлското въстание, възбудил мощно английско протестно движение.

  Може да не е по вкуса на русофилите, но тъкмо Англия поставя еднолично ултиматум на османците след априлското въстание и в резултат на това зависимите от английската опека османлии отслабват веднага хватката си върху българското население – още преди Цариградската посланическа конференция от края на 1876 г. Четете Утин, там той описва възторга на българите от английската намеса, макар тези българи да не са “англофили”.

  Само за година отслабеният данъчен терор на османските власти над българското население води да истинско процъфтяване на икономиката на българските земи на север от Дунав. Това изумява руските военни ( от Достоевски, през Утин, Данченко, полковник Газенкампф и прочее руски свидетели).

  Разликата между Русия и Англия ,които не спасяват Левски, е в това, че Англия е била съюзник на Османската империя ( по стратегически свои съображения).

  Да, Англия е била на светлинни години от намесата в българските освободителни борби. За разлика от Русия, която е извършила гадости,за да ги потисне, за да не тръгнат българите да се освобождават сами.

  За Англия Левски е бил никой, но за Русия е бил опасен конкурент за влияние върху бъдещето на българите. Ето защо Русия е направила всичко, за да го ликвидира с ръцете на приятелите на Игнатиев.

  Ако Игнатиев беше написал поне едно съчувствено писъмце до Високата порта, вместо да насърчава османските власти да го обесят ( както наистина е постъпил, видно поне от едно негови писмо в този дух до княз Горчаков, в което се хвали, че Софийският процес върви в изгодна за Русия посока, т.е. турците ще бесят по наше руско указание Левски), щяхме не просто да знаем подобен факт, но и да го рецитираме като българчета на колене пред “освободителите” в проза като както знаем наизуст “Аз съм Българче” ( писано от Вазов, според мен, като реплика на руската антибългарска роля в средата на юни 1913 г. по време на покрусата от Междусъюзническата катастрофа на България) още от първо отделение в училище.

 24. “таваришт””братушка”, ПьоТР ХАДЖИЕВ, след като войната се води от руската империя не трябва да очакваШ някакви други имена! И, през ВСИЧКИТЕ войни, които водят твоите руски гасудари имената са такива! И през Кримската война имената са московски ,както и в предишните войни ,така и след това – през Първата световна война!
  През всичките руско-османски войни , от едната страна загиналите са с османски имена , а от другата страна са с московски имена!
  Когато са се водили войни между Англия и Османската империя,както през Първата световна война, от едната страна загиналите са англичани , а от другата са с османски имена.
  И след като руската империя се държи с нас ,като към задунайская губерния, няма как да очакваш от нея нещео добро, освен ако не си от платените РУБЛОфили!

 25. @ Петър Хаджиев
  С грижа за доброто Ви настроение и удовлетворение, защото виждам, че много “се впрягате” на тема русофобия Ви препоръчвам да четете и коментирате само в rusofili.bg

  И един опит за обяснение (отвън) що е то “български русофил”, как изглежда и на какво кълве:

  https://www.mediapool.bg/balgarskite-rusofili-kakva-tsel-presledvat-news269978.html

 26. Към петър хаджиев:

  „Във всяка държава и империя, във всяка религия има хора с добри и лоши сърца. Не може само лошото да търсим а после да чакаме добрини.“

  НИЕ ИСКАМЕ ДЪРЖАВАТА СИ ТАКАВА КАКВАТО Е БИЛА МЕЧТАТА НА ВЪЗРОЖДЕНЦИТЕ НИ, СВОБОДНА И НЕЗАВИСИМА, И НЕ ИСКАМЕ, И НЕ „ЧАКАМЕ „ДОБРИНИТЕ“ НА РУСИЯ., И ПРАВИМЕ ВСИЧКО ВЪМОЖНО ЧАС ПО-СКОРО ДА СЕ ОТЪРВЕМ ОТ ТОВА ЗЛО. НА РУСИЯ НИ ЖИЛОТО, НИ МЕДА. ТАКА КАЗВАШЕ БАЩА МИ, ТАКА КАЗЗВАШЕ ДЯДО МИ, ТАКА КАЗВАХА БЪЛГАРИТЕ ЗА РУСИЯ, СЛЕД КАТО НАГАЗИ СВЕЩЕННАТА ИМ ЗЕМЯ. ОТ ТЕХНИТЕ“ ДОБРИНИ“ (ОСВОБОЖДАВАНИЯ, ПОКРОВИТЕЛСТВА И ДОБРОЖЕЛАТЕЛСТВА) И ОТ ТЕХНИТЕ „ДОБРИ СЪРЦА“, ПЛЮЕЕМЕ САМО КРЪВ.

  „Едно е да се четат документи г-н Инджев, друго е да влезеш в сърцата и душите на хората от онова време“

  Благодарение на прочетеното за казаното,стореното и саможертвата на Раковски, Левски, Ботев, Захарий …Стамболов, Яворов….Георги Марков,…..проф. Пл. Цвтков, Янко Гочев, Иво Инджев,……Стамбо, ….., те влязоха в нашите души и сърца, а ние влязохме в техните. И всички те казваха ИСТИНАТА, че РУСИЯ Е НАЙ-ЖЕСТОКИЯ ВРАГ НА БЪЛГАРИТЕ. Затова ще ги четем и препрочитаме, защото истината те прави свободен
  Но има хора, които да приемат ИСТИНАТА, че РУСИЯ Е БИЛА И СИ ОСТАВА НАЙ-ГОЛЕМИЯ ВРАГ ЗА БЪЛГАРИЯ това е невъзможно, по простата причина, че те не са БЪЛГАРИ, а русофили клеветящи, че Русия е наша освободителка, покровителка и доброжелателка. С други думи ИДИОТИ И ИЗМЕННИЦИ. Тези хора са без доблест и чест, вярващи, че дори и под вола ще намерят теле, стига Русия да им го поиска. По заповед на Москва тези хора са готови без капка свян да омаловажат върволиците от жестокости и злини, които ни една друга държава освен Русия не е направила над България! Те нямат сърца, те нямат души, те имат русия. Вие нямате мнение за това кое е зло, и кое е добро, кое е истина и кое е лъжа, докато Русия не ви каже. Вие просто сте русофили, еничарите на русия у нас. Но въпреки изопачаването на безспорните исторически факти за ролята на русия в причинените от нея мъки и тегла на БЪЛГАРИЯ, въпреки озахаряването и с несъществуващи добродетели, въпреки трудностите, които ни създавате БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРИТЕ ИМАТ АЛТЕРНАТИВА и тя е ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ. ХО!

  П.С. Признавам си, понякога от любопитство определям по казаното от русофила от кой вид е, дали е идиот или е изменник, но към вас любопитството ми е по-друго. Двоумя се, дали имате нещо твърде общо с иванчо хаджипенчович, и ако имате що за връзка е това. Духовна, физическа, или двете заедно? Не ми отговаряйте, ще се досетя. И още нещо: вслушайте се в съвета на SMS, който за вас е императивен.

 27. ЗАДУНАЙСКАЯ
  ГУБЕРНИЯ – БОЛГАРИЯ

  Огнян Стамболиев

  15 години след Освобождението от варварското турско робство / словосъчетание, което някои не смеят да произнесе от страх пред Доган и Местан! /, през 1892 г. Българската народна печатница в София издава една уникална книга – ОКУПАЦИОНЕН ФОНД, ОСНОВАН ЗА СЪЗДАВАНЕ НА РУСКО- ДУНАВСКА ОБЛАСТ В БЪЛГАРИЯ. Красноречиво и точно звучи, нали?! Не стана, но си остана „лелеяна детска мечта” на поколения национални предатели, като се започне от Драган Цанков, Петко Каравелов и се мине през вожда Георгий Михайлович Димитров, Васил Коларов, Тодор Живков и се стигне до някои от днешните ни продажни политици.
  Книгата е съставена и издадена от големия български патриот- публицист, държавник, председател на Народното събрание и успешен кмет на София – Димитър Петков / 1858 – 1907 /, автор на пространния и аналитичен предговор, и е всъщност чисто документална. Без добавки и коментари. Съдържа документи от секретните архиви на руските консулства в Русе, София, Пловдив, Букурещ, Цариград, които / както пише съставителят / : „дохождат да изкажат пъклените планове на онази Държава, която се нарича „наша освободителка”, а чисто и просто е искала да ни пороби, за да бъдем нейния мост до Цариград и Проливите! .Да, лъжата за напълно безкористната освободителна мисия на Матушка Рус е така втълпена в промитите мозъци на много наши сънародници през времето на комунизма, че твърде трудно може да се обори. Затова просто трябва да се чете – истинска история, автентични документи, а те вече са налице и са достъпни. Конкретно за планираната от Русия Задунайская губерния Болгария можем да прочетем в тази безценна книга.
  Тези автентични документи са добити от бившия руски чиновник, а после в Букурещкото посолство , г-н Якобсон. Като човек, който се е възмущавал искрено от подлостите, които вършат руските дипломати в България и който не е видял нищо зло в тази България, г-н Якобсон е измъкнал една голяма част от тези документи, които се отнасят до България…”
  И така: пред нас са автентични писма, доклади, телеграми, рапорти – неоспорими документи, които разкриват по един категоричен начин намеренията на Русия – чрез различни средства да постигне своята заветна цел – завладяването на България и превръщането й в Задунайская губерния. Такава е цялата, при това, твърде последователна политика на нашата „двойна освободителка” и на нейната доста кадърна дипломация / много по- кадърна от нашата, която винаги е предавала националните ни интереси!/ . Ето какво казва за нея Димитър Петков: „От тия документи читателят ще види, че всичките бъркотии, преврати, бунтове/ като този на русофилите/,смутове, заговори, политически убийства и пр., които са се случвали в България, откакто съществува като държава / а той говори само за един кратък 15- годишен период, да не говорим за 1923, 1925 или 1944!/, са дело на коварната руска дипломация. И всичко, което на нас се е виждало необяснимо, нередовно, за руските дипломати е бил предварително скроено, предначертано и обмислено…” За да ни докара единствен беди и неволи. Да ни отклони от цивилизована Европа, да се превърнем във васално / колониално/ княжество, каквото, за наш срам, сме и досега! Само че на други сили…
  +++
  На нашите читатели предлагам началото и края на встъпителната глава към книгата.
  +++
  „Ако преди Освобождението се явеше някой да доказва с каквито и да било средства, че приготовляваната от Русия война с Турция е война не за освобождението на „бедных славян”, а за разширението на Руската империя и за завладяването на Балканите от Русия, – нямаше да се намери нито един българин, който да го повярва и когото да не наречаха, враг на българския народ. Никой българин не можеше да допусне тогава, че „православна Русия”, която с векове ни е изпращала икони и камбани като подарък, която е водила няколко войни с Турция, не се стреми към нашето освобождение, а всъщност иска разширение на своето царство, за обладанието на Балканите. Истина е, че на мнозина от нас беше известно завещанието на Петър Великий, както и желанието на всички подир него руски царе, да завземат Цариград, но нашите понятия за тия руски стремления не са отивали никога по- нататък от превземанието на Цариград. Рядко и твърде рядко може да е имало някой умен и далновиден човек, който да е разбирал, да е съглеждал, че в стремлението си, да завземе Цариград, Русия ще иска да завладее окончателно и България. Гневът ни против варварска Турция, на която дотогава бяхме роби: желанието ни да видим своята угнетителка разбита и съсипана, – бяха толкова силни, щото малцина са искали да знаят за последствията, които можеха да ни сполетят от нахлуването на Русия в Балканите…”
  +++
  „Както преди Освобождението и през неговото време не можеше да се намери българин със спокойна съвест да мисли, че Русия воюва с цел да ни присвоява отпосле и да създава своя „Задунайская область”, – тъй и сега, след тия документи, не вярваме, че би се намерил такъв развален българин, който да не признава, че Русия е държавата, която се стреми да ни завладее, че тя е която със своето неприятелство, ли по-.точно коварно приятелство, спира нашето развитие, закрепване, напредване.
  Приятели на руската политика и нейните поддържатели, след всичко това, могат да бъдат само националните предатели, зацапаните в разни комплоти, бунтове, убийства, неравноправни договори/!/, хранениците на Русия. Но истинските българи не могат да бъдат приятели на Русия, нито да приемат нейната коварна политика…”
  +++
  И няколко произволни избрани текста от руските документи, с които изобилства книгата:
  +++
  „Нашето пряко задължение е да следим стриктно за вътрешното развитие и за протичането на нещата в България и така да предпазим страната от глупави последици. Вие говорите, че не сме воювали срещу турците заради някакъв си принц Батенберг? / между другото свален и прогонен от руснаците – б.а./ Аз съм съвършено съгласен с това, но още по- малко сме воювали заради българите, заради някакви си там Петко, Драган или Стоян. Под секрет ще ви кажа, че не е било заради каквито и да са „братушки”. Нашата задача беше да прочистим пътя на Балканите до известен пункт, в косвен смисъл ние постигнахме това, но в Берлин ни преградиха този път, следователно сме длъжни да го постигнем с други средства. Достигането на тези цели е възможно само тогава, когато ще имаме работа с едно лице, избрано от нас, а не с уличната тълпа, която българите наричат… Народно събрание. /!/… И това е мислимо само когато в българското княжество бъде установен най- малкото траен руски протекторат… Да се застави българското Народно събрание да приеме оставката на принц Батенберг и да се провъзгласи протекторат, т.е. България да бъде призната за Велико Княжество и Господарят Император да приеме титлата Император Балкански….”

  “Фондът” е погасяван като огромен окупационен дълг, който изплащаме до 1908 г. В него, както и в оригинала на Санстефанския прелиминарен мирен протокол, не се говори за България, а за “Руско-дунавска област” . “Освобождаваните” българи също ги няма, те са просто “поробени славяни”.
  През 1886 г., година след Съединението, което признава и оглавява, първият български княз Александър Батенберг е детрониран, за да бъде заменен не с някой друг, а със самия руски император. Под ръководството на Стефан Стамболов националните сили съумяват да спасят страната от руско владичество, но в следващите години Александър ІІІ не пести сили, за да подкупва щедро влиятелни български политици и журналисти.
  Ето какво пише в секретно циркулярно предписание на началника на Азиатския департамент на руското външно министерство – Мелников, адресирано до управляващия дипломатическата агенция и консулите в България от 5 септември 1886, година след Съединението:
  1. “Не ни трябва да се обръщаме към архивни справки, пред нас е живият пример на Румъния. Малко кръв ли се проля за румънската свобода и независимост и какво излезе от всичко това? Румънците…се провъзгласиха за независимо кралство начело с Карл Хехенцолерн. Ето Ви, любезни генерале, плода на нашето нехайно отношение към Румъния, с която рано или късно ще ни се наложи да се съобразяваме.
  И така, имайки пред очите си такъв жив пример като Румъния, ние не трябва да правим същите тези грешки и в България, и следователно нашето пряко задължение е да следим за вътрешното развитие и за вътрешното протичане на нещата в България и така да предпазим страната от глупави последици. …
  Под секрет ще Ви кажа, че не е било и заради каквито и да са братушки [в контекст на “заради кого са воювали”]. Нашата задача беше да прочистим пътя до известен пункт, в косвен смисъл ние постигнахме това, но в Берлин ни преградиха този път, следователно сме длъжни да го постигнем с други средства, които са избрани сега от нас. Достигането на тези цели е възможно само тогава, когато ще имаме работа с едно лице, а не с уличната тълпа, която българите наричат Народно събрание.”
  2. Секретната мисия на генерал-майор барон Каулбарс се заключава в следното:
  1) да се отстранят от власт незаконните български регенти и управници;
  2) да се образува ново министерство от лица, действително предани нам;
  3) да се освободят арестуваните офицери и да им се върнат предишните длъжности;
  4) да се прекрати военното положение и да отсрочат за неопределено време изборите за Велико народно събрание;
  5) за въдворяване на спокойствие и необходимия ред в страната новото министерство ще ходатайства пред императорското правителство за попълване на българската армия с наши конни и пехотни полкове и артилерия;
  6) да се уволнят в оставка тези от българските офицери, които са се оказали привърженици на княз Александър;
  7) след изпълнение на посочените инструкции да се свика Велико народно събрание, на което да се предложи на волята на Господаря Император за приемане от Негово величество на титлата Български велик Княз. Императорски наместник ще бъде назначен измежду българите.

  P.S -1
  През 1993 г Русенското издателство Сексагинта Приста публикува тази уникална книга,
  но поради разбитата тогава мрежа на книгоразпространение, тя не достигна дори до библиотеките. Би било добре, ако бъде отново отпечатана. Ще ни бъде много полезна. Сега, за съжаление, Русия се сдружи с нашия вековен враг Турция, с когото беше воювала няколко столетия наред!
  А на връх Вола, на 2 юни м.г., запитан от журналисти срещу кого се е сражавал Христо Ботев, Цветан Цветанов отговори след кратка пауза: „ Ами, срещу турските…представители тогава в България!”
  P.S -2
  Освобождението ни струва… 32,5 тона злато

  Купюр на 10 рубли от емисия 1884 г., когато излиза указа за разплащането с братушките
  Наскоро бе осветлен един смайващ факт от нашата история, който досега бе огласяван по никакъв повод. От публикувания в Държавен вестник през януари в далечната 1884 г. Указ № 1144 става ясно, че „безкористната“ помощ на братушките- освободители е струвала на изстрадалия български народ повече 10 милиона и половина книжни рубли и 43 копейки. По онова време реципрочната стойност на
  тези пари в злато е била точно 32,5 тона злато.
  Във въпросния броя на правителствената ни газета буквално четем: „Ний Александър І с Божията милост и народна воля, княз на българите, провъзгласяваме: Народното събрание прие, Ний утвърдяваме следующата КОНВЕНЦИЯ за изплащане от България на Русия разноските по окупацията на Княжеството от Руските Импер(аторски). Войски, съгласно с определението на Берлинский договор”.
  Впрочем този цитат ни отваря очите, че всъщност сме платили за окупацията, а не за освобождението си. Че имперските амбиции на Русия са съзирали в нас потенциал за раждането на нова „Задунайска губерния“ е видно и от стр. 308 в първия том на издадената през 1954 г. в съветската страна „История на България“, където е отбелязано, че „Царското правителство на Русия преследваше във войната с Турция завоевателни цели и използваше лозунга на една” освободителна” война“.
  Все пак загиналите руски /и не само руски войничета, макар че в тази война са воювали украинци, кавказци, финландци, румънци и още от реди други националности, поробени от Русия /едва ли са знаели тези подробности и вероятно наистина безкористно са оставили костите си по нашите земи. Те заслужават нашите цветя и благодарност

 28. ПРЕНЕБРЕЖЕНИЕТО НА РУСИЯ КЪМ БЪЛГАРИЯ НЕ Е ОТ ВЧЕРА
  ЗА НАШАТА АЗБУКА И ЗА ДРУГИ НЕЩА
  Огнян СТАМБОЛИЕВ

  Таблица в руската електронна енциклопедия / уикипедия /,
  в която ясно се вижда, че за руснаците старобългарски език не съществува.
  Той е назован с неопределеното име – „старославянски”!
  Излoжбa прeд вхoдa нa Руския културнo-инфoрмaциoнен цeнтър в столицата, прocлeдявaщa иcтoриятa нa пиcмeнocттa ни, прoпуcнa изцялo бългaрcкaтa рoля в прocвeщeниeтo прeз вeкoвeтe в нaвeчeриeтo нa прaзникa 24 мaй. Така официална Руcия вече системно и целенасочено зaличава Бългaрия oт иcтoриятa зa пиcмeнocттa, cъздaдeнa oт cвeтитe брaтя Кирил и Мeтoдий – тoвa cтaвa яcнo oт излoжбaтa прeд вхoдa нa Руcкия културнo-инфoрмaциoнeн цeнтър в Coфия, пocвeтeнa нa 24 мaй. Нa дeceтинa пaнa бяха пoдрeдeни ръкoпиcи, прocлeдявaщи иcтoриятa нa пиcмeнocттa ни, нo никъдe в тях дa ce cпoмeнa решаващият принoc нашата страна за това! Един наистина скандален факт!
  При гостуването си у нас, очевидно недоволен от членството ни в ЕС и НАТО, Путин, реши да ни засегне и заяви, че кирилицата била дошла не от България, а от…Република Северна Македония. За съжаление, нашите свикнали да се огъват пред чуждите си колеги, управници и този път не реагираха адекватно. Допуснаха и арогантното поведение, неприсъщо за едно духовно лице, на руския патриарх.
  Някои решиха, че Путин казал това случайно, че било едва ли не шега и омаловажиха обидата. Но нека да кажем истината: това пренебрежително отношение на някои кръгове, хора и медии в днешна Русия не е от вчера. В Интернет можете да срещнете много документални филми, клипове и изказвания против България. Има и немалко подобни публикации в печата. За съжаление, нашите руски братя, с малки изключения, отричат голямата заслуга на малка България / но през Средновековието по европейските мащаби България е била империя на три морета!/ за тяхната книжовност, религия и култура. Мнозина от тях имат все още имперско самосъзнание, остатък от Сталиновата Русия / СССР/. А и напоследък се лансира политика за реабилитация на Вожда на световния пролетариат. Но това е друга тема, изискваща друг коментар. Лошото е, че нашите заслуги към руската култура, писменост, книжовност, религия / покръстването/ се омаловажават и дори направо отричат. А някои медии и лица, като например, говорителката на Путин са направо антибългарски настроени. Преди няколко години нашата национална опера, сега във възход!, гостува триумфално в Москва. Публиката и специалистите я оцениха изключително високо. Директорът на Болшой театър призна, че там в момента нямат силите да реализират така мащабно тетралогията на Рихард Вагнер „Пръстенът на нибелунгите”, както това е направила нашата опера с режисьора акад. Пламен Карталов. Но се намери и един вестник, от големите, „КомерсантЪ”, който се опита да оплюе и дори окарикатури блестящите спектакли. Всъщност, този вестник постоянно ни напада…
  За 24 май и в Москва беше експонирана изложба, посветена на кирилицата. С неточен текст, фалшиви карти, нескопосани рисунки и снимки се „доказваше”, че тя е създадена не в България, а всъщност, незнайно точно къде! България просто отсъстваше и на картите, и в текстовете. Нещо повече, Руската държавна телевизия – Първият канал – излъчи документален филм, заснет в Гърция, Чехия, Италия и Русия, в който обстойно се представят мисиите на Кирил и Методий в Панония, Рим, сред хазарите, но не се споменава за България и за Преславския царски двор, където от учениците на Кирил и Методий / Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий/ се сътворява тази азбука, кирилицата, доказала се като една от най- съвършените писмености в света.
  В статия на немски автор в списание „Дер Шпигел”, написана по руски източници, четем следното абсурдно твърдение:
  „Около 861 г. византийският император Михаил ІІІ изпратил гръцките братя /?!/ Кирил и Методий като мисионери в… областта между Днепър и Волга. Двамата свещеници и учени донесли на изгряващата Руска империя кирилската азбука и православното християнство”.
  Наистина абсурдно! Смешно! Мисията на Светите братя съвсем не е била в „изгряващата Руска империя”, а в Хазарския аганат. Хазарите не са нито славяни, още по- малко руснаци, а тюрки. А самата мисия се оказала неуспешна – Кирил и Методий не са могли да покръстят и християнизират този лутащ се между християнството, исляма и юдаизма, азиатски народ.
  Покръстването и християнизирането на Русия става едва през 988 година, цели 120 години след покръстването на България при Борис- Михаил / 863 г./, когато братята Кирил и Методий отдавна не са между живите. По това време се пренася и азбуката и в Киевска Рус / първата руска държава/ възниква и руската редакция на нашия, старобългарския език и на нашата, старобългарската литература, която е основата на всички източно славянски литератури, приели нашата писменост, включително и на тази от румънските княжества Молдова и Валахия.
  Разбира се, големите руски учени, специалисти по средновековна история и литература, знаят добре това. Защо историческите източници са съхранени. Част от тях са в Киев и Москва. Ето какво е писал проф. Сергей Никитин в една от своите статии:
  „Руският народ никога няма да забрави, че писмеността си и славянската литература той е получил от България в онова време, когато руска литература и писменост още не са съществували”.
  Ще спомена и добре познатия и уважаван у нас акад. Дмитрий Лихачов. Той нарече старата българска държава „Империя на духа”!
  Големият руски учен и философ академикът- дисидент от Петербург бе от малкото братя- руснаци, които признаха и публично заявиха, че България е дала на Русия азбуката, писмеността, религията. Защото там все още се говори за руска, а не за българска азбука и се отрича нашия голям принос в тяхната културна история. Да, онова, което на шега или на истина каза Путин, че било от… Македония, може би без да знае, че Македония е всъщност изконна част от България, каквито са: Мизия, Тракия и Добруджа. Но това е друг въпрос – на политика. А тя невинаги е нещо нормално и чисто. Смешно е сега нашите и македонските управници да се събират и да дискутират по абсурдната тема: „Общата българска и македонска история”!
  Ето какво пише акад. Лихачов в известния си труд „Развоят на руската литература от X до XVII век”:
  „Чудото се обяснява обаче не само с гениалността на Кирил и Методий, на които се е отдало да създадат азбука, правопис (ортография), но и на основата на българския – великолепен, субтилен литературен език, способен да изрази най-сложните отвлечени идеи. Чудото се обяснява най-вече с това, че българският народ се е оказал способен да възприеме това. А способността за възприемане се е възпитавала у българския народ, защото България отдавна е била територия на велики култури и е била в съседство с тези просветени народи на тогавашна Европа”.
  П.П. И още нещо: близо 40 на сто от лексикалния / речниковия / фонд на руския съвременен език е върху основата на нашия, старобългарския език. Но Москва не признава това. Нарича го „старославянски” или дори „руски”! Азбуката била „руска”, а за някои руснаци е била създадена от…Ленин!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.