“Течната дружба” с Москва удави в мълчание руската хибридна война срещу България

В сайта на Дойче веле” се появи статия с автор Петър Чолаков, която повдига основателно въпроса за дългогодишното мълчание на българките власти за руските хибридни атаки срещу България. Авторът на тези редове не само освети в ivo.bg преди 5 години този факт, но и посочи конкретен виновник. 

 

 

 

 

 

 

 

Темата остана “погребана” чрез премълчаване на публикациите в този блог и в последвалата книга “Течна Дружба 3” в отделна глава, наречена “”Руската хибридна информационна война в България излиза на радарите на натовска България” ( стр. 333)

 

 

 

 

Ето кратко резюме на онази срамно затворена страница ( 333):

В битността на опозиционен към онзи момент политик лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е наредил (!) на служебния премиер Георги Близнашки от сайта на Министерството на отбраната да бъде премахнат абзацът, появил се на 25 август 2015 г.  проектодокумента “Визия 2020”: България в НАТО и в европейската отбрана”, в който се обвинява Русия във водене на хибридна война срещу България. Има поне два източника, които потвърдиха пред мен за намесата на Борисов.

Абзацът наистина е премахнат – точно както предсказва два дни преди това да се случи Румен Петков, дясната ръка на онзи ( Георги Първанов), който произведе Борисов в генерал. “Румбата” от години си е на “Бойко” с Борисов.  

Премиерът Близнашки, както самият Борисов и заместникът му Цветанов, отричат тогава да има информация за руска информационна война срещу България. Близнашки, цитиран от сайта “Медиапул” на 31 август, дори изтъква, че “не може една велика сила като Русия бланкетно да се определя като заплаха за националната сигурност на България”. Служебният премиер заявява още, че не “иска да взима страна” между Москва и Киев “кой е крив и кой е прав”. На следващият ден “опасният” абзац е изтрит от проектодокумента. 

Президентът Плевнелиев обаче е на обратното мнение и публично благодари на екипа на министерството на отбраната, който е съставил документа с предупреждението  за руската хибридна война. Става ясно, че мнението на действащия държавен глава, който е назначил служебния премиер, не важи пред мнението да бездействащия ( доколкото е в опозиция в момента) шеф на ГЕРБ Борисов. 

Така пропада първият опит на България да се застане открито на пътя срещу руската агресивност на българска земя от 1916 г. насам. На демонстративно русофилските партии, ако не броим ехидната прогноза на Румен Петков от АБВ, дори не се налага да се възмутят от яловия опит за защита на националната ни сигурност от страна на министъра на отбраната Велизар Шаламанов, който въпреки всичко застава зад становището на своя екип за Русия в интервю за “Дойче веле”. 

Явните остриета на Москва не си правят труда да се осветяват още веднъж в рамките на тази мълниеносна контраатака на русофилщината ( близ криг), защото тяхната работа е свършена от Борисов. В отговор на въпрос защо и Москва премълча краткия скандал Росен Плевнелиев заяви в интервю за автора на тези редове, публикувано в “Течна дружба 3”, че на Кремъл не му се налага да реагира, защото си има говорители в България. Дали е имал на ум също и Борисов? 

Това е един от въпросите, които си остават незададени в българското публично пространство. Не се намери журналист от “водещите медии” да попита Борисов за ролята му при кастрирането на един смел институционален опит България да започне да говори на евроатлантически език с Русия, задушен в зародиш от данайците в търбуха на нейния Троянски кон у нас. 

За да стигнем днес до вярната констатация в статията на в “Дойче веле”, озаглавена :

България – мястото, където Русия изпробва хибридните си оръжия

Нима е чудно, че службите така дълго си мълчаха за руските кибератаки?

2019

Петър Чолаков, Дойче веле

Отдавна има подозрения за опити за намеса на руски хакери в политически процес в България. Едва преди дни обаче властите признаха, че има данни за това. Началникът на отдела на ГДБОП за борба с киберпрестъпността комисар Колев заяви, че хакерската група Fancy Bear, свързвана с военното разузнаване на Русия, вероятно стои зад кибератаките срещу сайтовете на Централната избирателна комисия и Министерството на вътрешните работи по време на местните избори през 2015 г.

Да, правилно сте разбрали – става дума за събития, за които научаваме цели четири години по-късно. Така, както с голямо закъснение с публиката „бяха споделени” съмненията за връзки между опита за отравянето на оръжейния търговец Гебрев (2015г.) и покушението срещу Скрипал през 2018 г. Съществуват обосновани подозрения, че и зад двата случая стои дългата ръка на Русия. Различното в казуса с кибератаката е, че още през 2015 г. руската следа се обсъждаше под сурдинка.

„Модната мечка”- автор на десетки кибератаки

Fancy Bear („Модный мишка” на руски, известна още като APT28, Pawn Storm, Sofacy Group, Sednit, STRONTIUM и др.) е наименование дадено от Дмитри Алперович, един от създателите на CrowdStrike, американска компания в сферата на киберсигурността, базирана в Калифорния. Последната е наемана за противодействие на редица хакерски атаки. “Bear” (мечка) шеговито обозначава, че групата е руска, а “fancy” всъщност се отнася до дума в малуеъра („sofacy”), която напомняла на Алперович за хита на австралийската рапърка Иги Азалия „Fancy” („необикновена”, „шик”, но и “fancy woman” – жена със съмнителен морал).

Според специалисти „Модната мечка” е отговорна за десетки кибератаки, насочени предимно срещу институции в страни-членки на НАТО, но също и срещу публични личности, журналисти и дори спортисти – най-общо казано срещу тези, които са трън в очите на Русия. Сред по-известните атаки са тази срещу Бундестага (2014 г.), украинската армия (от 2014 г. досега), френската телевизия TV5 Monde (2015 г.), Националния комитет на Демократическата партия (2016 г.), изборите във Франция и Германия през 2016 – 2017 г., Вселенската патриаршия (2018 г.) и др.

Но обект на „посегателства” са и неудобни за Кремъл публични личности, журналисти, спортисти като руската бегачка Юлия Степанова, която свидетелства за разкриването на допинг скандала с руските атлети през 2016 г. и др. Специалният съвет към Министерството на правосъдието на САЩ, който разследва руска намеса в президентските избори в страната през 2016 г. (т. нар. „разследване на Робърт Мълър”, по името на прокурора, който го води), заключи, че зад „Модната мечка” стоят две хакерски подразделения на руското Главно разузнавателно управление (ГРУ). През 2018 г. бяха повдигнати обвинения срещу 12 членове на групата.

Атаки и срещу България

Да се върнем на Българската следа. Ако погледнем хронологията на събитията се вижда, че България е сред първите страни, станали обект на атаките. Случаят „Гебрев” също предхожда „Скрипал” с три години. Дали България не е своеобразен полигон за изпробване на руските (хибридни) оръжия? Защо обаче – за разлика от западните си колеги – българските служби се притесняват в продължение на години да посочат виновниците?

Можем да допуснем, че скорошните изказвания на г-н Цветанов, зам.-председател на ГЕРБ, който изрази опасенията си от нови кибератаки, които да опорочат изборите за Европейски парламент на 26 май, както и закъснелите разкрития на комисар Колев са направени под европейски, а може би и американски, натиск. За да очертаем европейския контекст трябва да отчетем не само призива на президента Макрон за Европейска агенция за защита на демокрацията, която да противодейства на хибридните атаки, но преди всичко последната резолюция на Европейския парламент относно състоянието на политически отношения между ЕС и Русия.

В нея се осъждат ключови аспекти на руската външна политика и се настоява за нови санкции. Според документа, Русия престава да бъде „стратегически” партньор на ЕС. Проблемните действия на Кремъл са изброени в 56 точки, като сред тях са анексията на Крим, интервенцията в Сирия, опитите за поставяне на Европа в пълна енергийна зависимост (призовава се за спирането на проекта „Северен поток 2″), но също и намесата в изборните процеси и финансирането на антиевропейски партии. Русия е основният генератор на дезинформационни кампании в ЕС. В документа се настоява за „разработването на обвързваща правна рамка на равнището на ЕС и на международно равнище за борба с хибридната война” (т. 41).

Макар резолюцията да няма задължителен характер, това е важен политически документ. Той бележи нова, още по-ниска точка в отношенията между ЕС и Русия. Във вторник (12.3) ЕП прие и специални промени, насочени към по-голяма защита на личните данни. Последните най-често стават обект на злоупотреба, особено по време на евроизбори  – визират се действията на компании като Кеймбридж аналитика и Фейсбук, но и от политически партии. Тези промени имат обвързващ характер, пряко приложими са в страните-членки, а Службата за европейски политически партии и фондации ще може да налага тежки санкции на нарушителите.

България -“троянски кон” на Москва?

Как обаче българските евродепутати гласуваха резолюцията? От 17 души само 9 я подкрепиха. Това са членовете на ЕНП от ДСБ и ГЕРБ (без Емил Радев, който не е участвал в гласуването и без Владимир Уручев, който се е въздържал), както и тези от АЛДЕ – ДПС. Петима български евродепутати са били против. Това са четиримата социалисти – сред тях и председателят на ПЕС г-н Станишев, който определи документа като „пропаганда” – но също и зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки, който е член на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР). Г-н Бареков, другият български член на ЕКР, се е въздържал.

Гласуването на резолюцията беше рентгенова снимка. То показа, че репутацията ни на „троянски кон” на Москва не е безпочвена. Вотът освети за пореден път неприличната, разкрачена позиция на българския политически елит по темата за все по-напрегнатите отношения между Брюксел и Кремъл. Какво чудно има тогава във факта, че институциите мълчаха гузно в продължение на години за руския „кибер рап”?

26 мнения за ““Течната дружба” с Москва удави в мълчание руската хибридна война срещу България”

 1. Не съм изненадан. Две главни причини. Тук, във Франция от петимата главни кандидати за Президент трима бяха откровени “кримнашисти”. Хубавото е, че 85% от франсетата не си правят никакви илюзии за политиката на пут.ин. Сиреч сал едно голо харчене на кремъл.
  За у нас ми стига редовното следене на БЛОГА НИ. Та, споменатият Баце си има далеч по-големи дертове. Мачлета през работно време. Вчера пак. Е, ли е направена како си требе организацията за защита на титлата за ветерани.
  България?
  Тя МУ е последна грижа. ВЕрвайте ми!

 2. Припомням!
  Сега или никога!
  След 6 дни-на 21 март от 14,30 часа в Софийският Районен Съд Наказателно отделение на бул “Скобелев” 23 е насрочено решаващото заседание по НЧХД № 6989/2018 г. с жалбар георги жеков – 133 състав – съдия Цветелина Михайлова – очаквана зала № 28
  Който има желание и най-вече физическа възможност нека подкрепи Стопанинът на БЛОГА НИ на място, с присъствие. Аз съм осигурил сестра ми.

 3. Баш по темата, въпреки, че се отнася за кремълска хибридна война във Франция.
  6-ма местни петоколонци и полезни идиоти съдят, ти да видиш Сесил Весие защото са се разпознали и се чувстват оклеветени, че са путинисти в книгата ѝ Кремълските мрежи във Франция”
  Дали родните им авери ще заимстват челният опит ще да видим.

  http://www.kasparov.ru/material.php?id=5C8B8AFD2CE87

 4. И статията на Виталий Портников можем спокойно да я зачислим към темата. Защото, още в култовият соцсериал “Ние сме на всеки км” се казва направо: “Баламите отдавна измряха” или с други думи “търсете парите”.

  https://graniru.org/opinion/portnikov/m.275534.html

 5. КОЙ плени държавата

  „Проспали“ ли са наистина българските служби за сигурност отравянето на Емилиян Гебрев от агент на ГРУ?

  Димитър Русев
  експерт по международни отношения и сигурност
  член на Атлантическия съвет на България *

  http://atlantic-council.bg/%d0%ba%d0%be%d0%b9-%d0%bf%d0%bb%d0%b5%d0%bd%d0%b8-%d0%b4%d1%8a%d1%80%d0%b6%d0%b0%d0%b2%d0%b0%d1%82%d0%b0/

 6. Мислите ли, че ако в контраразузнаването и разузнаването нямаше руски агенти някой щеше да спести истината за руската хибридна война срещу България?

 7. @ everyone else
  Тъкмо се готвех да “постна” същия линк! Тая продажна кранта няма да миряса, докато не осигури дъгосрочни визи за всички агенти на ГРУ и КГБ, всякакви криминални типове – наркотрафиканти, килъри, перачи на мръсни пари и т.н., да се разхождат необезпокоявани надлъж и нашир из многострадалната ни България!
  А пък, както каза и нашият помияр- министър по време т.н. туристически форум, държавата щяла да им поеме и разноските по чартърите, с “рекламана цел”, а не като държавна помощ за закъсали хотелиери като Златев, Арабаджиеви, Баневи, руският “Форт нокс” и т.н.
  Откъде накъде ще се плаща за превоз на туристи до частни хотели от държавния бюджет?! Да си ги плащат (чартърите) хотелиерите!

 8. Everyone else. поздравявам те за изумително вярната “грешка”-упокои.
  Тук преди време съблогарят Димитър сподели как на съвещание през “такова беше времето” им се набивало, че за Балкантурист съветските гости са номер 1. Той за протокола, с цел яснота, невинно поискал да се уточни, а кои са номер 2. И после, ти да видиш.
  Глупаво-послушна тъпеса на Баце и на всичкото отгоре чупи годзиломера.
  Отврат!

 9. Видяхте ли как в “Лице в лице” по бТВ бяха поканили умственият инвалид – “възрожденският” рублоЯД – к.костадиновь.
  Тоя умствен дегенерат и РУБЛОфилски лумпен “сравни” поредната ИМПЕРИАЛИСТИЧЕСКА война между Руската и Османската империи с ….. Холокостта!
  Трябва да си наистина съвсем далече от реалността ,за да приравняваш насаждането на антисемитска омраза , насаждането на расова, етническа и религиозна омраза, чрез отричането на Холокостта, и да го сравняваш с отричането на “освободителната” война , през 1877-78г., водена от мракобесният панславистки руски империализъм ,чиято единствена цел е била Цариград и Проливите!
  Освен това рублоЯДът-костадинов каза ,че г-н Инджев е “ИЗЛЪГАЛ” само 30 пъти в своята нова книга “Измамата Сан Стефано”, явно си е дал труда да я прочете , щом като е преброил точно 30 “лъжи”?!?
  Даже РУБЛОфилският лумпен нарече книгата – “Измамата Иво Инджев”, и дори се опита да “остроумничи” по повод “агент Ивайло”, но без никакви факти и с пропагадни десарски методи.
  И накрая костадинов поиска да участва заедно с г-н Инджев в телевизионно предаване ,където той щял да опровергае 30-те “лъжи” които му са се привидяли в “Измамата Сан Стефано”……

 10. По случай настъпващият викенд поздравявам съблогарите с едно от любимите парчета на Големият Стамбо. Той написа цял опус по създаването и значението на песента покорила сърцата и душите на не едно поколение.
  На мен ми липсва МНОГО Стамбо. Уникалното му чувство за хумор, спомнете си само безсмъртното “Банкянското човекоподобие”, ерудицията, реакциите му за събитията по света и у нас, непоправимият оптимизъм, преклонението пред Репуликанеца Джон Маккейн с когато бяха тръгнали заедно по пътя на демокрацията и на когато посвети, съдба, последното си включване в БЛОГА НИ: “Бог да пази сенаторът Джон Маккейн!”

 11. Е, този път трябва да отправя критика към Цветанка Ризова, че не даде възможност на кастадинча кастадьйнав да обори с несломими аргумьентьй 29-те лъжи, които бил преброил в интервюто на Иво Инджев онзи ден. Трябваше да му се дадат на детето поне 29 минути да си похленчи на воля. Аз бих го посъветвал/а: “кастадинча, бе, чети!”, но на това трябва да са го научили родителите му преди 29 години, сега е късно.

 12. Жоро, Жорж, както обичаше да се обръща към теб Стамбо! Слушаме будапещенската група заедно. Стамбо не ми излиза нито от ума, нито от сърцето.

 13. Като слушах жалките нечленоразделни звуци, които издаваше Възрожденеца от Варна в правото си на отговор по БТВ, си припомнях с кеф едно клипче, пуснато по региналните телевизии, на което ясно се виждаше как мутропитекът Марешки забива яко кроше право в лицето на общинския помияр Костадин Костадинов. (Той още не беше започнал да “се възражда публично” в путинизма). Саморазправата беше във връзка със спор за някакъв общински имот…
  Кефът ми щеше да бъде пълен, ако имаше още някой, който да забие едно яко кроше и в охраненото лице на примитива Марешки!

 14. Действително, ‘упокои’ е техническа грешка. Да си е жива и здрава жената, но да престане да работи като слугиня на чужда държавна администрация.

 15. SMS, когато един рублояд има ‘аргументи’ срещу друг рублояд, човек може само да ги наблюдава, без възражения.

 16. Има доказала е тактика-атакуваш опонента с цитати от негови сънародници руснаци. Има достатъчно публична информация и интервюта на руски интелектуалци, които громят путинизма. Когато русофилите накрая на дебата разберат, че цитираното е казано не от българи, а от руснаци подвиват опашка.

 17. Това което ще напиша по темата,която е неразривно свързана с :Измамата ………с автор гн Инджев,е вчерашното предаване на Цв.Ризова по БТВ със събеседник Варненският герой,призован предният ден от г-н Инджев да не се укрива като автор и подстрекател на инцидента в Добрич на 7-ми март т.г.Та въпросният интрвюиран шашардиса Ризова с обвинения срещу Инджев,че въпросната книга е пълна с лъжи,от които поне 29 са много големи.От ТВ екрана тази персона повтори постановките на злополучната професорка,която зададе тон за кампанията срещу г-н Инджев вече десети ден.В секи случай,и професорката и интрвюираният гост на Ризова,апелираха да се отнемат правата на Инджев на свободен журналист!!!!…Чудя се,къде са отговорните институции призовани да не допускат публични прояви зовящи за мъст срещу свободното слово .Дали пък,Държавният Департамент на САЩ няма право в оценкитв си за БГ в годишният си доклад,приет със скърцане на зъби от българските официални власти ?!!

 18. @ everyone else,
  и аз не се смирявам! Още не мога да приема отсъствието на скъпия ни СТАМБО! От време на време, когато има ярки събития, все се питам какво ли би написал СТАМБО по въпроса? Влизам в “Архив” на ivo.bg, избирам периода преди 2 август 2017 г. и препрочитам някои от неговите вдъхновяващи постове. Благодарение на ivo.bg Стамбо си е още с нас!

 19. Тия от телевизията вярно ли са дали “право на отговор” на терориста Костадинов?
  Значи така, организираш покушение срещу някой и телевизията те слага на равно с жертва ти?
  Това, ако не е свобода на словото…

 20. Появата на олигофрена к. костадинов в БТВ показва огромния страх и паника на рубладжиите от истината за българската история. Ударът, който им нанесе г-н Инджев с книгата “Измамата Сан Стефано” е жесток и неотразим. Русофилите останаха без аргументи и единственото, което им остана е простотията и наглостта. Но вълната тръгна и не може да бъде спряна. Ще излизат на яве все повече данни за “дружбата” ни с россия писани през годините. Искренно се надявам, че скоро ще дойде времето, когато учениците ще започнат да учат по история истината за руските погроми в България през годините и гадната роля на русофилите

 21. Здравейте Иво и приятели! Макар и да не познавам лично никой от Вас, както и Иво, позволявам си да се обръщам към вас на ти, понеже съм поне с 10 години по-голям! И заставам зад всичко казано досега в коментарите, защото (макар и чукча) аз съм на ниво читател и благодаря за ценната информация която поднасяте!По-специално на Георги Николов, СМС и Евриоан Елз! А сега малко майтап; Аз съм 43-ти набор, от малък с промит мозък в любов към раша, между другото градчето ми е близо до родния град на Ив. Вазов. Когато се спомина бащицата на народите, сътвориха бюст на бащицата пред нашето читалище и ни позволиха да го охраняваме ние пионерчетата с автомат калашников. Сега, след толкова много години, разбрах защо сме го охранявали. Да не възкръсне! И още нещо: понеже ви уважавам много, близки сме по убеждения пак споменавам за книгата на Харви Даймънд “Сила за живот”. Деветнадесет години живея, като спазвам най-важното и “вервайте ми” има ефект! Прощавайте за многословието!

 22. Бог да прости великият СТАМБО! Той беше ерудит от световна величина!

 23. Авакуме, позволявам си горното обръщение, винаги твоите включвания зареждат с допълнителна енергия защото са изпълнени с неудържим-необратим позитив.
  Споменът ти за смъртта на “геният на всички времена и народи” е безценен най-вече за прозрението ти. В тази връзка никога няма да забравя един колега, комуняга но отракан, син на убит септемвриец. Та кога се закахъряхме, че поредната н-та “реорганизация” може да ни принуди да си търсим работа, говоря за през “такова беше времето”, той ни събираше младоците и въртеше една и съща плоча: “Га угасна слънцето (сталин, де) си казвахме, край на планетата. А то стана по-Убаво”.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.