Инженерингът на корупцията по високите етажи на властта от Георги Първанов до днешните му подобия

 

 

 

 

 

 

Отговорът на въпроса защо управляващите така самоуверено са се облажили с луксозни апартаменти по силно занижени цени от фирма Артекс инженериг без да се опасяват да бъдат разкрити се корени във факта, че подобна и дори още по-нагла далавера остана ненаказана през 2006 г. А беше още по-нагла защото ставаше дума не просто за силно занижени цени, а направо за подарени мезонети на действащия президент Георги Първанов от оръжейния търговец Петър Манджуков. 

В случая с мезонетите, предназначени за властващото семейство Първанови, употребили за параван като собственик по нотариален акт на подаръците близкия семеен приятел от Перник Владимир Лазов, имаше ключ към разобличаването на заговорниците. Наричаше се ИСА Инженеринг. Това беше фирмата, която е трябвало да осъществи довършителните работи по двата мезонета. След като скандалът гръмна от екрана на БТВ чрез въпроса, който зададох в ефир на др. Михаил Мирчев, член на предизборния щаб на Първанов в навечерието на втория му мандат, съпругата Зорка Първанова беше оставила ключовете от двата мезонета в Иса инжинеринг без да ги търси повече като превантивна мярка в случай, че някой пожелае да разплете следата. 

Две фирми, един инженеринг. 

Инженерингът на корупцията през 2006 г. не успя само в едно: Първанови бяха принудени да се откажат от придобивката. Мезонетите, уж придобити законно от Лазов за негови собствени цели, пустееха години наред. Кой “идиот” си купува от Перник в луксозен квартал в София два мезонета, за да ги държи години наред да мухлясват? Лично съм проверявал. Става дума за същия този семеен приятел на Първанови, дружбата с когото криеха като държавна тайна. Присъствието на президентското семейство на сватбата на сина на Лазов в НДК през 2010 г. беше охранявано от НСО сякаш някакви световни терористи се канят да надничат в скъпарския ресторант в центъра на столицата.

Самият Лазов, който след това от дребен предприемач се превръща в голям играч на терена на държавните поръчки ( например за реновирането на сграда, свързана с детството на Първнов в родното му село Сирищник по цени, съответстващи на луксозното строителство в Персйския залив!), не само се скри от няколкото журналисти, опитали да се свържат с него, но имаме и глупостта да праща служители на фирмата си да изкупуват в Перник ( а дори и в софийски книжарници) “Президент на РъБъ” с надеждата, да поприкирие лъсналата голотия.  

Провалих им личния кеф, но изобличаването им така и не се състоя. Чак от Норвегия дойде телевизионен екип и засне репортаж по темата, след като написах книгата “Президент на РъБъ” през 2010 г. Норвежките зрители видяха поне сградата с мезонетите. Но на българските зрители и до днес не се намери храбра българска телевизия да им я покаже. 

В крайна сметка, макар и провалена от личната ми журналистическа акция, далаверата  успя да бъде потулена. Ето защо хората на Борисов, близък ( първо подчинен, а после и приятел) на Първанов днес вървят по стъпките на безнаказаността, за която отлично са осведомени. Само че този път срещу тях застана не някаква отделна свободна личност, а “Свободна Европа”, закрита към онази 2006 г. 

Давам си сметка, че този текст ще има моята съдба. Ще бъде оставен да си “лае” самотно. Но за протокола прилагам кратък списък на съучастниците в отказа да бъде разобличен онзи, за когото написах в книгата си, че е дал тон за корупция от най – високото място в държавата и всеки, който гледа нагоре, си казва “ аз пък да не съм по-долу”. Така и стана. Лошият пример е заразителен, както обичат да признават любимите на Първанов и компания руснаци. 

Освен споменатият Лазов и “дарителят” Петър Манджуков, който господарски отрече в няколко интервюта в жълти вестници да има нещо с далаверата с мезонетите ( в нотариалния акт на мезонетите стои подписа “само” на сина му), по веригата като съучастници се изявиха следните лица и фактори. 

На първо място “блести” с брилянтната си полицейска преградна (ре)акция вътрешният министър Румен Петков. По негова заповед след злополучното предаване “В десетката” на посочения от мен адрес в кв. “Гоце Делчев” в София пристигат патрулни коли. Полицаите са инструктирани да лъжат, че имало обир. Целта е да не се допускат журналисти да проверят за наличието на въпросните мезонети. Напразно усилие. Няма такива. С едно изключение на колега от “Капитал”. Той обаче не пожела да му благодаря в книгата си “Президент на РъБъ” . Две години по-късно намери причина да ми се обиди за друго до степен, че започна да ме кълне по форумите, без да желае да обясни защо не иска да си признае гордо заслуженото бащинство на документалното разследване  на аферата с мезонетите по наистина горещите й следи. 

Самият в. “Капитал”, към когото и днес ме “пришиват” заклеймяващо ( но без никакво основание), оттегля в последния момент намерението си да публикува разследването на (не)споменатия колега. Той беше доказал само за 3 дни след предаването “В десетката” от 8 октомври, че мезонетите наистина са били подарени на Първанов. Един свидетел се бил отказал от думите си ( от страх, както изрично ми беше подсказано )., обясниха ми от “Капитал”.  Така разследването им видя бял свят едва в моята книга 4 години по-късно. Без никакви последици за участниците в корупционната схема, превърнали се в светъл пример за днешните високопоставени корупционери. 

Шефът на БТВ ( също подставено лице) Албърт Парсънс първо се ангажира с твърдение, че съм бил нарушил “високите американски стандарти” , задавайки въпроса за апартаментите на 8 октомври 2006 г., но после буквално изчезна от България в рамките същата седмица. И никога повече не се появи. Особено след като думите му бяха опровергани, както от Комисията по етиката в електронните медии у нас така и в годишния доклад на Държавния департамент на САЩ за състоянието на демокрацията в България през 2006 г. 

ОТ БТВ, като единствено изключение от всички журналисти в телевизията, Николай Бареков участва с кръчмарски ентусиазъм в разправата с мен “посмъртно”, обяснявайки от екрана на предаването, че на такива като мен не трябвало да се позволява да превръщат медията в “жълта”. 

“Консултантът” на БТВ Красимир Гергов, известен на всички интересуващи се като задкулисния собственик на БТВ, запази царствено мълчание – какво там значи вече някакъв си водещ, с чието име на уста иначе е убеждавал премиера Иван Костов телевизията да получи лиценз ( без самият аз да знам, че съм бил употребен по този начин).  Фактът, че това се е случило, научих от подставения Парсънс, който ми оказа демонстративната чест по този повод да ме повози в своя началнически автомобил на връщане от Банско от празненство на създаващия се през есента на 2000-та година екип на телевизията. Беше щастлив да ми довери, че името ми е произвело очаквания ефект. “Добър избор”, казал Костов, когато просителите му съобщили кой ще да е лицето на публицистиката в телевизията. 

Слави Трифонов косвено защити своя приятел от ловната дружинка Георги Първанов като ми отказа стоп кадър от предаването си, в което на дивана му е Зорка Първанова, а в публиката се вижда Георги Първанов, обграден  от явно двамата си най-добри лични приятели – Венци Деянов, подсъдим за длъжностно присвояване пернишки митничар и споменатият вече Владимир Лазов. Явно в ролята на “идиота” трябваше да бъда аз, за да повярвам, че суетният Трифонов нямал архив точно от предаването, в което интервюира булката на държавния глава, а самият бос на държавата го аплодира сред публиката. 

Други медии участваха ентусиазирано. Като “24 часа” в лицето на гл.р. Венелина Гочева. В предаването на Бареков но БТВ тя беше поканена да налее катран върху главата ми, рисувайки ангелски образ на др. Първанов, за когото в частни разговори се хвалеше, че му гостува и му готви боб по любима рецепта ( то и Бойко Борисов в началото на 90-те години ходеше на Коледа на гости на майката на приятелската си Цветелина, която го гощаваше с боб със свинско, таза бобена аналогия между тези “народни хора” може да бъде проследена до Човека от народа от Правец, който също си падал много по боба, но това е друга тема). 

Много са за изброяване, но с принос в моето очерняне и избелването на образа на Първанов определено се открои и в. “Стандарт” на Славка Бозукова .”Двете каки” Славка и Венелина си извоюваха удоволствието чрез слугински интервюта да обслужат отмъстителността на Първанов, който да се гаври с моя милост без право на отговор. 

Опит да извлече нещо от скандала по горещите му следи направи Мартин Карбовски. Покани ме в предаването си в “Дарик”, но после с плачлив глас ми се обади да ми съобщи, че му забранили и за компенсация му позволяват да покани самия Иван Костов ( който едва ли е разбрал, че е бил поставен в унизителното положение да бъде употребен като “компенсация” на някакъв си Иво Инджев, оказал се “по-страшен”). 

Ще се огранича до представителния “отбор” в защитата на Първанов от моя скромност , описан по-горе. На онези, които помнят, се извинявам за повторението на фактите, които не са длъжни обаче да четат. На други обаче и толкова извениние не дължа. 

В опитите си да оневини засегнатите от аферата с евтино закупените апартаменти партийци и началници редовният адвокат на ГЕРБ Тома Биков сега заявява от щедро предоставената му за целта телевизионна трибуна откровеничи, че големите фирми, кто Артекс инженеринг, може ли да се позволят да продават евтино на видни политици, защото за тях това било реклама. Това е като да гасиш пожар с бензин. Защото не цената, на която си купен, е важна , а самият факт, че си се продал. За да станеш за две стотинки.

Апропо, злополучният благодетел на Първанови в историята с мезонетите също се беше хвалил наляво и надясно, че е задомил не кого да е. Реклама! за пред други лакомници!

Както се вижда днес, рекламата е изиграла своята роля, но макар някакъв си Инджев да е отстранен от свободната журналистика в “големите медии”, “Свободна Европа”взе, че се завърна в България. С нея не могат да постъпят аналогично, както с моя милост – с пренебрегване, презрение и пълно премълчаване. Съответно “големите медии” се видяха принудени да се включат в отразяването на неотразимите по своето нахалство дела да далавераджиите. 

Всичко написано по-горе се отнася обаче не само за изпадналите в беда в очите на зрителите на грозната картинка днешни управляващи. То е напомняне за корените на явлението и сред т.н. опозиция в наши дни, която направи всичко, за му се размине на бившия шеф на БСП Георги Първанов разобличаването, издрапал до върха на държавата.  

 

 

 

 

32 мнения за “Инженерингът на корупцията по високите етажи на властта от Георги Първанов до днешните му подобия”

 1. Днес срещнах н-та конгениална тъпня на Баце по повод аферата Артекс. “Създадох Герб за да боря корупцията на БСП’. А Гошо както свойски го нарича бочко ПАПКА Гоце де е в схемата, питам аз за моят приятел Иво.
  ДГД от една долна, мръсна гад!

 2. Не приемам постановката: “управляващите така самоуверено са се облажили с луксозни апартаменти по силно занижени цени от фирма Артекс инженериг.”
  Моите разбирания за цени са:
  1)(Честна) Цена, в частна сделка, се определя само от две СВОБОДНИ,
  договарящи се страни. (Адам Смит 1723-1790)
  2)Сделките на “управляващите” не са ПУБЛИЧНИ, за да се сравняват с (публични) ПАЗАРНИ цени.
  3)Други цени – няма.

 3. Има ли сайт където се събират всичките скандали и корупционни съмнения на тези мошенници?

 4. Каквото и да припламне, боковият императив безотказно потушава медийния пожар. С лице на ангел се е явил пак: https://offnews.bg/politika/borisov-shte-se-popravim-ako-sme-glasuvali-lobistki-promeni-za-artek-699835.html
  При нужда, пазителят на байтошовото политическо завещание, бори с думи комунизЪма и убийците на дядо. А законите, абе нема проблем, дето се вика, ако ще и тия на термодинамиката, щом трябва – поправяме!

 5. Поздрав за публикацията! Не че сме забравили, но е добре да си припомняме.

 6. Ама че история.
  Колко предателства, подлост и лицемерие и всичко това за два апартамента, подарени на един съмнителен политик, мегаломан опитал се да разцепи собствената си партия …
  Актуалните имотни сделки на Цачева, Цветанов и родa ca пресен пример как управляващи придобиват апартаментите-мечта с помощта нa услужливи бизнесмени, a медии и коментатори го определят като заговор срещу управляващите…
  Трудно е да се определи кой има най-неприятна роля в тази игра, но е ясно, в България нищо не се цени така трайно, както близостта до властта.
  Безплатно, със заплащане или с цената на всякакви мръсотии , но да си близо.
  E, физичните закони oще действат и като се натрупат много маймуни на клона…,хоп на следващия клон…

 7. А ! Я виж колко бързо намери пътя до блога на г-н Инджев , първия гербобранник и застана с гърди голи да брани срамотията на Мошениците , пардон “управляващите ” !!!
  Спас Велев, сделките на “управляващите” СА публични
  доколкото “отписват” дългове на строителни компании към държавният бюджет, спускат чадъри в/у същите , корумпирано позволяват цели квартали да тънат в сянка заради грандомански “небостъргачи” и въобще “управляват “НАШИТЕ пари на данъкоплатци !

 8. Много, както винаги, интересни статии от блога на Марк Солонин, вкл. и днешната посветена на отношението на ссср1 към мюнхенският сговор. Плюс молба към тесни специалисти. И една която намирам само в каспаров.ру
  http://www.solonin.org/
  http://www.kasparov.ru/author.php?id=53CAEFF48A494

 9. Г-н Велев,не сте ли разбрал,че вашите разбирания,както и нашите,не са никак важни за тези,които извършват далаверите.

 10. Към СПАС ВЕЛЕВ
  А пък моите разбирания са, че след като човек е управляващ трябва да е наясно, че действията му ще бъдат на светло. Знае се, че за да може да построи този небостъргач на това място на фирма “Артекс” и е трябвала промяна на закона и това се е случило.
  Това според вас частна сделка ли е или заплащане на услуга?
  Тежко и горко за държава, която се управлява с такива “частни сделки” и взаимни обвързаности.

 11. @ EVERYONE ELSE:
  много моля да внимавате какви идеи давате как да се разправят с термодинамиката. Не са рекли, не са сменили законите. Може и гравитацията да обърнат и ще решат много проблеми, например с бръчките.
  Ако говорим сериозно, това законодатели и юристи пет пари не дават за природните закони. От личен и на колеги опит като технически лица знам, че в повечето случаи действието на природните закони изобщо не се взема под внимание в съда. Ако законите не са ги измислили ТЕ, значи такива няма.

 12. Към СПАС ВЕЛЕВ,
  Ех Велев, ех Спасе хубаво сте се записали на позиция с този коментар ама защо бързате без да помислите?
  Вярно е че цена се договаря между страните свободно ама какво се включва в тази цена е интересното. Дали са само апартаментите или има и нещо друго което не засяга само продавача и копувача?
  Ами ако става въпрос за издаване на лиценз например нали се сещате че тези договори не засягат само двете страни?
  Или на вас ви е все тая дали някой ви лъже и ощетява?
  Или искате просто да защитите корумпираните съпартийци?
  И двата варианта предизвикват отвращение. Понеже сам сте се поставил в тази позиция.
  И мислите ли че с такъв морал като вашия някой ще ви вземе на сериозно (в този блог поне)?

 13. off topic
  Не мисля, че в историята с “Артекс” има конфликт на интереси, обаче с настоящите “управляващи”, лесно ще се “продават” манипулации в стил ала БСП. Допълнително, изборно време е.

 14. “Съответно “големите медии” се видяха принудени да се включат в отразяването на неотразимите по своето нахалство дела да далавераджиите.”

  Да, и го правят с такъв хъс, като че ли се опитват да компенсират подлото си мълчание преди години…

  На кое място бяхме по свобода на словото? Да не вземем да влезем в първата стотица?

 15. СИЯ,

  Ще внимавам. Обаче щом прочетох гравитация и обръщане, размечтах се. Бръчките едно на ръка, ами като повдигнат парламентаристите нагоре тия ми ти корми, както една баба наричаше коремите… После, харизмата на баце била паднала. Променяй закона, ще качва!
  Гледам горе още един коментатор говори за физични закони. Колективна интуиция?

 16. Колко точно се показва и как се слива нередното с българския манталитет! Каква точна критика на автора и колко е нелепо отношението към него!
  Авторът има много статии, които са силни, разтърсващи и събуждащи духа, но тази е нещо различно. Съвсем деликатно показа, че свинщината поддържа сянка върху гласнотта, за да няма преустройство и пак само едни/същите да гушат, а народът да гледа с отворена уста. Показва се, че който мълчи, папка , койот не мълчи няма достъп до общественото внимание. ПОказва се тоталитарния строй в сянката си- там където е най- силен. Просто никой и нищо не може да повлияе на тоталитарния строй.
  Той си има правосъдие медии или просто хора за всичко.

 17. Другарю Велев, не е важно ти и останалата Милиционерска Банда, какво приемате. Който иска да служи на Народа, ще приема това, което казва Народа!
  Ако не искате да му служите, слизайте от софрата и си изкарвайте хляба, почтено като мъже. България няма нужда от Измамници, Калинки с Фалшиви дипломи, Крадци и Разбойници, които се мислят за по-хитри, от колкото са. Никой не е по-голям от Народа, който му е дал всичко!!! Не Партията Другарю Велев, Народа!
  Когато се научите да уважавате и пазите благото, здравето, честта и свободата на Народа си и Държавата му, тогава ще седите на първите редове. Всеки на това място, трябва да е олицетворение и пример на висш идеал до степен на фанатизъм и себеотрицание, защото само това заслужава България и нищо по-малко.
  Всеки, който мисли, че не е така, просто не обича Родината и Народа си и няма право да заема ръководни държавни постове.

  Българи, не забравяйте, че като мъже сте се клели в Знамето на Родината си България. Който не спазва тази клетва е престъпник и предател!

 18. към СПАС ВЕЛЕВ:

  Да ,така е, др.Велев, НЯМА конфликт на интереси между Цецо и Артекс, – НЕ! Има симбиозь , между тях си! Техните “интереси” – СЪВПАДАТ! А не са във конфликт!
  Въпроса е – дали “интересите” на Цецо и Артекс съвпадат и с ИНТЕРЕСИТЕ на данъкоплатците,които издържат и паразитите, като Цецо , и като Артекс, дали?!?!?
  И какво ли означава АРТЕК(с), нещо много съветски звучи, а?!? Нещо като “легендарният” пионерски лагер Артек?!?!?
  Това е ВЪПРОСЪТ , др. ВЕЛЕВ, дали Цецо и Артекс не са в конфликт на интереси , спрямо НАС??? Спрямо нас!
  Иначе всичките “интереси” на властта, и на техните ЛОБИстки ОБРЪЧи се наричат – КОРУПЦИЯ!!! КОРУПЦИЯ! Или по-просто – КОРУПЦИОНни “интереси” , или наречени още – ПОРЦИОНни “интереси”!
  Това е!
  Същите “интереси” има и при “безВЪЗМЕЗДНИЯТ” ви “финансист”- горанов, и той е БЕЗ платен “наемател”! Но пък няма други “интереси”, НАЛИ!
  Да продължаваме ли…..???
  А какво стана с лукойлската “строителна” фирма – ГеПи-груп, които са “усвоили” няколко милиарда от ЕВРОфондовете, дали според вас има
  конфликт между “интересите” на ГеПи-груп и “интересите” на Цецо и ГЕРБ, а??? По-скоро са в “симбиозь на ИНТЕРЕСИ”, както е и със “симбиозь на интересите” и с Артек(с)…..
  Същото е и с другите “симбиози на интереси” между Боко и Цецо с другите им ПОРЦИОНни ЛОБИсти “усвояващи” милиардите от ЕВРОфондовете , и от “бюджета” на “безВЪЗМЕЗДНИЯТ финансисть” – горанов!
  А в нормалните държави, такива “симбиози на интереси” се наричат – КОРУПЦИЯ, още се наричат – ЛОБИстки ОБРЪЧи, или се наричат – ПОРЦИОНни “интереси” и т.н……и т.н..
  Така че , др. СПАС ВЕЛЕВ, КОНФЛИКТЪТ на интереси е с ДАНЪКоплатците, а не между тях си………….

 19. off topic
  Аз съм “империалист”, но уважавам, на първо място, ИНСТИТУЦИИТЕ на националните държави – в частност и на България.
  Не обичам манипулации и конспиративни теории и не си служа с argumentum ad hominem. https://en.wikipedia.org/wiki/Ad_hominem

 20. @Спас Велев

  Аd hominem е легитимна част от аргументацията, когато критиката към характера е пряко свързана с предмета на аргументация.
  Манипулации? Конспиративни теории? Тези, които ви отговориха, ви говорят в прав текст.

 21. На мен направо ми се повдига от смрадта, която лъха от това наяло се с плътта на народа, империалистко куче.

 22. към Сп. Велев:

  др. Велев, нека да спрем със споровете за апартаментите, окончателно, като ви предлагам да се обадите лично , вие , в офиса на Артекс и ги попитате за пазарна оферта на апартамент от тази сграда , с площ около 250 квадрата, колкото е поредният апартамент на Цветанов.
  Можете да търсите оферти и за апартаментите на Веждито и на Цачева!
  А след това , ако искате да получите ИСТИНСКАТА “партийна” пазарна цена се обадете и на Цецо , за да го питате , той, на каква цена, на каква ПАЗАРНА цена според него, той би ви препродал новият си апартамент?
  Тогава ще можете съвсем ТОЧНО да определите “пазарната” цена, на базата на “офертите” от Артекс, и от Цецо!
  Айде направете това “пазарно проучване” за себе си!
  П.П. А , сега видях , че Боко е пратил Цецо до САЩ , докато поутихне скандала с имотите! Така че ще трябва да изчакате да се върне от екскурзията си в САЩ , и едва след това можете да го попитате за “пазарната” оферта , на която би си препродал апартамента на вас.
  Ще очакваме да ни пишете пак , когато получите “пазарните” цени за всички апартаменти!

 23. @ Караиванов

  “Съответно “големите медии” се видяха принудени да се включат в отразяването на неотразимите по своето нахалство дела на далавераджиите.
  Да, и го правят с такъв хъс, като че ли се опитват да компенсират подлото си мълчание преди години…”

  А не Ви ли се струва малко подозрителен и организиран този “хъс”, с който свинските медии се нахвърлиха първо върху Цветанов и предимно върху него? Тези “медии” никога нищо не се опитват да компенсират, те съществуват, за да изпълняват заповеди. Иначе, ако разчитаха само на посредствения си журналистически потенциал, отдавна щяха да са изчезнали от родната медийна среда!
  Тази сутрин гледах по БНТ дъщерята на един терорист, на убиеца на ген Луков, Танчето Буруджиева, с какво сладострастие говореше за “няколкото” апартамента на Цветанов (два от които са гаражи). Ако наистина беше толкова впечатляваща бройката на тези апартаменти, щеше ли да пропусне да я каже ясно Танчето? LicykfijКолко точно са апартаментите на Цветанов?

  Макар и в аморфно състояние, дори и в авторитарна партия като ГЕРБ, се забелязва обособяването на две “фракции”- проруска, представена от Борисов и многобройните “Приятели на Русия” в парламента и сравнително по-малобройна, проевропейска фракция, представена от Цветанов. Апартамент гейт поставя началото на предизборна разправа точно с тази фракция (С ПОДЛОТО СЪУЧАСТИЕ И НА БОРИСОВ) в изпълнение на заповедите на Решетников за “зачистване от властта на проевропейския и пронатовски политически елит”, доколкото го има. А медийното налагане на устойчиви, но без конкретност словосъчетания като “Цвъки-тъпото” говорят по-скоро за липсата на компрометираща информация за скалъпване на истински компромат.

 24. До SMS
  Абсолютно сте прав!
  Когато написах “Да, и го правят с такъв хъс, като че ли се опитват да компенсират подлото си мълчание преди години…” мислех да добавя “макар че не са такива хора”…. но ако на този пропуск дължа Вашия коментар, не съжалявам за него.

 25. Не ми се връзва цялата тази работа. АЕЦка Цачева със сигурност не може да мине за представителка на някаква мнима про-евроатлантическа фракция в ГЕРБ, но и тя изгърмя. Предполагам, че за разлика от нея Цветанов ще излезе чист като сълза от блатото, защото без него Борисов (респективно ГЕРБ) не може да диша.

 26. Петко Георгиев (http://tinyurl.com/y3h6h95o)
  “…класическото правило на журналистиката: фактите са свещени, мненията са свободни”.

 27. Всички са маскари , а българският преход е една мръсна приказка за грабеж и корупция, предателства и дори убийства . България на Тато бе една прогнила и много корумпирана държавичка . Масовата корупция бе съвсем дребна и на битово ниво . Наричахме я мой, свой човек , шуробаджанащина , малка правда и т.н. Достъпът до елементарни благини и услуги, кариера и дори просто работа се определяше от социалната мрежа на индивида . Връзки се търсеха за всичко защото вторият начин беше по-сигурният начин за успех Войнствената посредственост на българина бе много изобретателна . След дворцовият преврат отгоре нищо от този манталитет отглеждан и разцъфнал по време на тоталитаризма не се промени . Промениха са само възможностите , мащаба и най-бруталните и безскрупулните изплуваха като мръсна пяна отгоре . Лъч надежда бе СДС и победата на изборите на ОДС 1997 , но баш демократите се оказаха почти същите и надеждата за промяна и морал се прехвърли на спасителя отвън Симеон Сакскобургготски, но той се оказа просто една кукла извадена на сцената от кукловодите на прехода.
  Нищо няма да се промени ако не се отпени поне част от политическият и икономически “елит” изплувал в мътните времена . Най тъжното е че брадясалите още от тоталиторно време корупционни традиции и манталитет се възпроизвеждат и осъвременяват , корумпират младото поколение .

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.