Първородният корупционен грях на Борисов от деня на зачеването на ГЕРБ вече гони първите му хора от партийния рай

Един от белезите, по които българският комунизъм се отличаваше от неговите подобия- например в СССР или ГДР, може да се опиша за краткост с думата апартамент. 

Парченца земя за лично чоплене раздаваха дори и в ортодоксално комунистическата Източна Германия на гражданите, за да се почувстват малко по-малко пролетарии и малко повече селяни ( собственици). Но никъде другаде в огромния съветския лагер не се поощряваше нагона към законно инвестиране в нещо недвижимо и свое, както в НРБ.

 

Хитрецът от Правец разбираше със селския си инстинкт колко важен за българина кокал е придобиването на собствено жилище и го беше подхвърлил на гражданите от селски произход да се боричкат на тези изтощителен терен, вместо да мислят за “глупости” ( като свобода, демокрация и прочее опасни за режима нематериални вредности ).

С рухването на комунизма българите, най-бедните и тогава сред своите сълагерници по съдба, се оказаха в резултат на това в уникалното положение да компенсират  частично бедността си за целите на личното оцеляване с най-висок дял притежавани жилища в рамките на съветската колониална империя – ако не и в света.

 

Далекобойният страничен ефект на неистовото желание на българина да се сдобие със собствено жилище, със своя “крепост”, породи страничния ефект на местното закрепостяване на работната ръка. Тя предпочиташе да си стои у дома, готова да гладува или пък да се унижава да се хваща на непрестижна работа, само да не изостави придобитото с толкова мъки и лишения заветно собствено обиталище. 

Припомням тези факти, за да не се чуди някой, че закупуването на апартаменти с връзки, както се казваше “едно време” корупцията, е фетиш, залегнал в родовата ни памет от доста поколения. В първите години на прехода този феномен придоби нови форми на подхранваната от него корупция. Например желаещите да закупят общинските жилища, в които са живеели, се оказаха обект на чиновнически тормоз по документи ( и моя милост е минал по този път), който да ги откаже от примамливата евтина сделка по държавни цени, за да могат след това чиновниците да се разпоредят с тези жилища по “пазарни цени”, т.е. да ги продадат многократно по-скъпо, но все пак относително евтино на “свои хора” срещу съответна сума. 

Ако за германеца самите германци разказват вицове, че колата му е по-важна от жената, то за българина определено може да се каже нещо подобно в отношението му към жилището. Така че скандалът с апартаментите, който тресе управляващите тези дни, не възниква на празно място. Ако някой наистина го е режисирал, трябва да му се присъди награда на името на Иван Хаджийски, бащата на научното изследване на българската народопсихология. Този евентуален “някой” е уцелил в десетката българския колективен ум, ако има такъв. 

Българинът, ако мога да обобщя така, не се вълнува особено, че бившите ни колониални владетели ни измъкват под носа цял милиард наказателно плащане за корупционния гьол в Белене. Неоколониалистите системно ни рекетират и са източили от общия ни джоб милиарди през десетилетията на продължаващ монополен рекет чрез продажбата на скъпи апратамен… пардон, енергийни източници ( ма к’кво от туй, нал’ ни освободиха от к’во ли не”!). 

Но и това не е в състояние да впечатли обикновения човек у нас. Той си остава индиферентен и по темата за изчезналите милиарди от КТБ на принципа на Бай Ганьо : “ имАли сте бол пари, платили сте” – това по адрес на онези , които пиха по една студена вода. 

И защо е така? Обяснения много, но едно от тях, което ми се вижда меродавно, е че човек по принцип се поставя на мястото на другите, включително когато крадат.  Можеш ли да си откраднеш ядрен реактор или газопровод? Не. Няма как. Защо да се вълнуваш тогава за нещо толкова непостижимо, което не се побира в прагматичното ти мислене, ограничено в категориите на реалността, в която живееш?

Но апартаментът, за какъвто всички пуфтим цял живот в житейския хомот, е съвсем друго нещо. Предизвиква резонна ревност. Това е като да посегнат на жената – лично твоята, а не на някаква недостижима красавица ( дето ходи с къса пола и затова си го “проси”, според повечето нашенци). Жена си мое да не я ползваш, да не преспиваш кой знае колко с нея, но си инвестирАл толкова в нея, че не си я даваш – ни на Истанбулска, ни на каквато и да било конвенция да ти я пази от тебе си. Хубава, грозна, но си е твоя. Като панелка. И изведнъж не’кви тарикати се сдобиват без никакви усилия с едни убавици за без пари. Е, това не се трае вече. Ше има бунт. Кръв ш се лее. 

Не ме разбирайте погрешно за законното възмущение. “Човещина е “,  както е казал пак Ганьо, уригвайки се на трапезата на бай му Иречек в Прага.  Куриозното обаче е, че прероденото днешно негово подобие в българката политика ( нямам предвид Иречек) е “пропуснало” да забележи тази българска особена чувствителност по темата за апартаментите. Сега бай Бойко се държи като бракониера, хванат с незаконно отстреляна лисица на рамото, възклицавайки с престорено учудване пред горския : “ауу, лисица”.

Или греша? Защото може и да е обратното. Бракониерстващият в електоралните полета ловец на гласове много добре си дава сметка колко важен е въпросът с мезонетите. На учредителния конгрес на ГЕРБ на 3 декември 2006 г. в НДК изгряващият вожд оповести една единствена забрана към смълчаните хиляди учредители от трибуната на зала 1, най-голямата в държавата: никой няма право отсега нататък да говори за ( т.е. срещу) президента Първанов, човека с мезонетите, ако някой не си спомня кой е той

 

Така и стана, (почти) никой не посмя да говори срещу човека с мезонетите. От което дисциплинираните партийци си направиха извода, че да се сдобиеш с апартамент “по втория начин” в държавата на Бойко и Гошето ( както са наричали Георги Първанов с насмешка на работното му място в Института по история на БКП) е в реда на нещата. Докато редът ( на “нещата”) не се обърка напоследък и се наложи да се пренареждат лакомниците, подредени на тази шведска маса от съветски тип. Първородният  корупционен грях на Борисов от деня на зачеването на ГЕРБ вече му се отразява с прогонването на първите  му хора от рая на властта. Въпрос на време е самият той да си ходи също. 

КОЛАЖ: http://nikikm.blog.bg/politika/2015/03/12/taz-godina-orden-dogodina-na-moisei-jezyla-afera-bg.1345263

 

 

 

 

 

 

 

Ха сега познайте, защо т.н. опозиция не знае как да отиграе подаръка с апартаментния скандал! Ами че тя седи с управляващите на същата трапеза като в един ( доста дълъг за разказване) виц , в който двама души се заплашвали с пистолети в пустинята и се принуждавали един друг да консумират екскрементите си ( опаковани в целофан – по Борисов ), а заключението от целия майтап е, че всъщност на практика са си станали близки, защото са обядвали заедно. 

22 мнения за “Първородният корупционен грях на Борисов от деня на зачеването на ГЕРБ вече гони първите му хора от партийния рай”

 1. Свалям шапка за хумора и истината в този текст!
  За разлика от библейските закони, неписаните закони в българската политика доказано работят така:
  Прогонването от политическия рай прави възможно завръщането в него. Нарича се още гьонсуратлък.

 2. Право в десятката,така си е,няма нищо друго,което да размърда българинът.Да има имот за него е свещено право и висша цел.Който натисна това копче,е знаел акво прави

 3. Всяка нация от бившия соц.лагер се съпротивляваше по свой начин на комунистическото безправие: руснаците “се извисяваха духовно” чрез масов битов алкохолизъм, поляците задълбаха в католицизма, а българите избягаха от комуналките и се скриха зад дебелите стени на ЧАСТНИТЕ си жилища. Загрижени за чистотата на общото комунистическо бъдеще партийните ръководители се опитаха да ограничат сънародниците си в “еснафските” им щения да имат собствено жилище чрез изкуствено, многократно над себестойността им, оскъпяване на панелките, но българите продължиха “самоотвержено” ги купуват чрез заеми, отказваха да живеят под наем в общински жилища, защото от тях при най-малкото провинение можеше да бъдат изритани на улицата. Обикновено три поколения изплащаха “заветните” панелки, но не се отказваха от мечтата да имат СОБСТВЕНО жилище! След като номерът с високите цени на апартаментите не мина, мъдрите ръководители измислиха и въведоха ограничения за броя на притежаваните жилища: едно семейство- един апартамент. Тогава пък гражданите масово тръгнаха да се развеждат. Спомням си, че даже направиха филм за това странно социално явление, “Разводи, разводи” се казваше.
  Просто родителите, бабите и дядовците искаха да спестят поне на децата и внуците си униженията и мизерията, през които са преминали, за да имат някаква сигурност в комунистическия концлагер. (Нито американците, нито западноевропейците са в състояние да разберат тази фанатична привързаност на българите към дома.)

 4. Има една истина казана по отношение на странното преобръщане на Герхард Шрьодер: Просто защото е законно, не означава, че не е корупция.
  Нека помислим дали формалната законност на имотните лупинги в България не е добре прикрита корупция?

 5. С голям интерес наблюдавам дали някой от развихрилите се журналисти от “централните медии” ще се сети да направи аналогия с мезонетите… май ще си остана с интереса… те не помнят какво вчера е станало…

  На пръв поглед не е по темата, но в неделя по БНР един шофьор каза, че поддържа ужасния Макрон, защото само така ще извади транспортните фирми на светло и ще започнат да плащат осигуровки на работещите в тях. Цял ден това се въртеше по новините им. Днес, по същото това БНР журналистка натякваше на Бареков, ме е против ОБЩАТА българска позиция, без дори да спомене от кумова срама, че има още една черна овца, желаеща да отнеме хляба на 150000 шофьори.
  Не става дума за моето или нейното отношение към казуса, а за журналистическото поведение да се прескачат вчерашни факти… а какво остава за мезонетите…

 6. към КАРАИВАНОВ

  Ми да . И това доживяхме .

  Да чуем от устата на лицето на напористата глупост част от онова , което ясно и категорично би трябвало да заяви Светослав Малинов , вместо да се обяснява като хваната да пуши отличничка на пансиона за благородни девици (това разбира се е изтъркан лаф от войската , за което се извинявам , но за друг нямам време ) .

  Става дума за нерешителност , плахост ,страх (не дай си Боже) или нерегламентирана зависимост .

  И то ако предположим априори , че регламентираната му зависимост е не само на десен , но и преди всичко НАРОДЕН представител .

  Щото ако дадат по телевизора как “човек” с тояга яростно опитва да увеличи мощността на мършавия си кон , впрегнат в претоварена каруца…
  Или напомнящо радиатор куче , вързано на къс но затова пък дебел синджир…
  А ако кучето е затворено в клетка…

  Какво става тогава ?

  Как какво – обединение става .
  Цял един народ като един , воден от колко може повече държавни и неправителствени организации , под ръководството на самия…

  И горките животинки са оттървани от злата си участ .
  Поне тия от репортажа .

  А какво става когато българските шофьори са затворени в клетка 2/1.5м в продължение на 3 ,4 или повече месеца , без да се прибират при семействата си .
  И са осигурявани върху минималната работна заплата .
  А командировките им са такива , че изобщо не мечтаят за мотел…
  И за капак нагла европейска телевизия “Макрон” земе че излъчи репортаж по случая с естествен хуманен зов : Осъзнайте се ! Това не са кучета . Човеци са !

  Какво става тогава ?

  Ами да – пак обединение става .

  Обединение на кучкарите , дето си мислят че пасат овце .
  Обединение за всенародна защита на неприкосновеността на нормата им на печалба .
  Подкрепено от цялата държавна машина със сичките й там медии и мармаладии.

  Подкрепено само вербално (заради самолета) и от “нашия” Светльо , за съжаление .

  Шофьорите май не смеят да гъкнат .

  Ама за по-сигурно никой не се осмелява да ги пита .

  Та за Бареков , глупав -неглупав , каза едно-две изречения ,които никой друг(българин) не посмя да каже , дано ги е измислил сам .

 7. Аз пьк им се чудя на шофьорите какво толкова се плашат от така наречените превозвачи (сутринта по телевизора се изказа и една превозвачка), които без шофьорите са нула! Не искат ли да живеят като бели хора?!
  Искрено сьжалявам за самоунижението на Светослав Малинов, когото до днес имах за един независим и честен човек! А дудук-бареков, колкото и да ми е противен, днес беше единственият, изказал се без страх в защита на шофьорите, а не на техните робовладелци!

 8. @ СЕЕДНО

  По темата – “С извинение и без извинение” от Иво Беров.

 9. Извън темата/ Прескочих средата на този пацифистки бисер, но само защото се зашеметих от предварително прочетения край. А цялото това объркване в четенето беше причинено от началото, където Заячка дебне с ‘абв’-то на хипнотизиращия арсенал (пръстени, гривни, гердани, и… какие ювелирные ногти! мон дьо) https://www.faktor.bg/bg/articles/abv-pak-se-dabyat-za-nato Да здраствует политический ‘сюрприз’!

 10. Cеедно, картината описаната от вас за хала на тираджиите е 1:1. Имам преки наблюдения, на няколко десетки км от там където е разположен базовият ми лагер има огромни паркинги за ТИР-ове. На испано-френската граница от страната на напъващите за, няма да ги бъде, но туй е друга опера, независимост Каталуния. Ами, живи да ги ожалиш. От полунощ-0,00 часа в петък срещу събота, до неделя срещу понеделник по същото време те нямат право да се движат по френските магистрали. И битуват на място сврени в кабинките, спане, хранене и момичета за утеха, повечето “наши Ора”. Не знам нали им правят отбив кат на сънародници, едва ли но кат никога и ще напиша фамилията МУ с главна буква Бареков е прав. Доколкото съм схванал характера на Макрон няма да отстъпи. Няма да пропусне възможността да извади от скотското състояние шофьорите на големите камиони. За сметка на зиналите за още и още печалба чорбаджии.

 11. Към димитър:

  Заради едната гола истина бих искал да припомня, че в единствената си статия по въпроса за превозвачите застъпих точно тази теза: че не мога да си представя шофьорите да не искат по-човешки условия за живот и да бъдат защитавани от европеизирането на правата им ми изглежда абсурдна позиция, продиктувана от интереси, на които повечето шофьори е смеят да се опълчат. Те по този начин си пазят хляба – като се боят да си кажат, че биха предпочели да спят в хотели и да се връщат при семействата си по-често, защото с това бъркат в джоба на работодателите си, от които зависят.

 12. @everyone else
  Да здравствует политичэское порно: голая русофильщина без патрэотичен смокынов лист върху жадная руская устичка 🙂

 13. Гледах пресконференцията на Цветан Цветанов. Неговите го предадоха! Беше сам пред микрофоните, нямаше я зад него обичайната партийна подкрепа, персонифицирана от “знакови” за ГЕРБ лица. Държа се достойно, отговаряше смислено, със самообладание на махленските въпроси на папагалите и слугите от свинските медии. Сега чакам с отвращение злорадстването и съскането по всики телевизии на коментиращите кънчовци, мишоконстантиновци, буруджиеви, андрейчовци, курнелиики, йончеви, ивохристовци и вся остальная…
  Във връзка с въпросите за апартаментите Цветанов спомена и “журналистът Иво Инджев, който два дни след като интервюирал Първанов за мезонетите му бил уволнен”.
  Мисля, че за финал е уместно да копирам тук един пост на everyone else от вчера:

  В предизборни месеци. Изразът ‘не се правИ на ударен’ отново не важи за чък норис, пардон, аааанатолий макаров.

  Цветанов (11.02.2019): “Убеден съм, че Русия ще се намеси в изборите в България. Виждам какво се случва в държавите от ЕС, какви са притесненията им. В някои от министерствата в държавите членки се създадоха специални звена, които да работят точно за тази пропагандна дейност, която правят.”

  Макаров (11.02.2019, ден на дипломатическия колхозник в Русия): “Няма никакви основания г-н Цветанов да говори така. Не смятаме да се намесваме във вашите предизборни кампании. Никакви указания за това не сме получавали. Българският народ има право сам да избира кой да го представлява на местно, национално и европейско ниво.”.

 14. Борисов призна в 2013г : “Цветанов е силен, когато аз съм силен”..,явно Борисов е по-умния от двамата, и сам си e виновен, че даде толкова власт на Цветанов да си фантазира и да се облажи с апартамент на улица “Латинка”. Цветанов e поел голям риск с тези заменки, вътрешни хора купувачи, поправка в закона за небостъргач!..
  Hо, какво да се прави, явно детска мечта. А и какво губи. По негово признание с Борисов са едно. Твърдите избиратели на ГЕРБ вярват на всичко. Aко им кажеш да скочат, скaчат.
  Aко им кажеш, Цецо e много гъст с шефа и тоя апартамент му го бутнаха почти без пари, е голяма работа. Bажното е да избием комунистите.
  Дреме му на Цецо за оставката от парламента. Сега има да се вози на асансьор…
  Aко някой се опитва да възстанови комунизма, член номер 1 и послушните медии, това ca Борисов и Политбюро на ГЕРБ.
  Кой забрави, как март 2018 , полицаи караxa граждани да подписват протокол, че няма да заплашват руския патриарх. Вероятно е било инициатива на кварталния.

 15. По този казус се изпокарах даже с хора,от които завися финансово.Може ли да искаме български работници ,работещи в български фирми превозвачи,по цяла Европа при едни и същи условия с тези от Запада да са третирани като втора ръка,с ниско заплащане и отвратителни условия на труд.И поради страх от уволнение да се примиряват.
  Но като имам в предвид манипулираното българско общество правилно г-н Малинов се спотайва.Защото както виждате само него наблюдават,само десните дебнат масово и хората без да се задълбочават са готови да оплюват.Както виждате и тук никой не каза добра дума за него /Малинов/ въпреки че той в две телевиз.предав. подробно обясни кое е добро на плана Макрон.Ама никой не мисли ,не разсъждава.На такова стадо ,такъв камшик.

 16. СЕЕДНО ме повлече извън темата. Аз ше се опитам да бъда кратък и ясен.
  Той подсилва художествено изявата си с редица животви – мършави коне,кучета-на синджир,или в клетка,овце и кучкари.Споменава и за обединение,неназовано какво.
  Не изяснява позицията си за мобилния пакет “Макрон”.Ясен е,че обвинява “нашия” Светльо,но не е ясно за какво.
  От 2-3 дни всички медии обвиняват Малинов дето с неявяването си попречил на всенародна на родните превозвачи. СЕЕДНО в това ли го обвинява,или в нещо друго? От 760 депута в европарламента с различи позиции има един виновен. За какво?
  От художественото изпълнение е ясно само едно- “наш” Светльэ не е наш. Не вярвам той някога да е бил ваш.
  В същия синхрон до вчер друг е мислил едно,днес-обратното,Колко сме били лесни!

 17. към Асен

  Още с първото изречение не оставям място за чудене и двоумене .

  Барековите думи , очевиден плах опит за предизборна изява , трябваше да бъдат добре изградена , ясно обявена и публично защитавана лична позиция на г-н Малинов . Че на кой друг ? Аз това очаквах . По-скоро чаках . Въпрос на време беше (което обаче така и не дойде).

  Не съм на едно мнение и с г-жа Савова относно спотайването , някогашното снишаване .

  То не може да бъде “правилно” ако човек , още повече политик държи да има лице .

  Може да бъде единствено срамно . Е , докато не свикне човек .

  Ако в тая държава няма политик , който да не се пита дали е целесъобразно (струва ли си , демек) да се защитава човешкото достойнство , ако на обществото му е много по-трудно да вдене пряката връзка между отношението към личността и общото благополучие , отколкото да блее обединено в защита на “националните” интереси (има шепа гяволи , чиито интереси винаги са “национални” , не става въпрос за самите превозвачи , строители и т.н) , тогава ?

  Тогава неговата стойност (на човешкото достойнство , а покрай него на какво ли още не) още дълги години ще се определя на московската борса . Не на европейската .

 18. @СЕЕДНО

  Г-н Светослав Малинов е съвсем умерен и прагматичен в защитата на българските превозвачи на територията на Европа. Ако те загубят техните работни контракти, по-добре ли ще се почувстват нашите шофьори?

  Към намекът за “независимостта” на Светльо -не само че Светослав Малинов е независим, ами май е и най-независимият български депутат в Европарламента – не зависи от шайката Герб, Златната орда БСП, тайфата патрЕоти или башибозука ДПС. Като се отчете и факта, че ген.Атанасов не го е “вкарал” в Европарламента, той дори си няма и главатар!

  Искам да напомня и това – той е един от много малкото български политици, които имат най-трезв и точен поглед по отношение на Русия, заявявайки не веднъж, че колкото и потокът от петро и газодолари там да намалее, Русия винаги ще намери средства да саботира Европа, и следователно да прави пакости в страни като България.

  Според мен такова истинско познание за Русия, е нещо твърде дефицитно при българските политици, и затова /наред с много други неща/, хора като Светослав Малинов трябва да са МНОГО ценени и уважавани. Вместо това, /естествено/, човекът бе наречен “предател”.

  Мисля, че всеки може да си отговори на въпроса “От кого?” и “Защо?”

 19. Въпросът със “конкурентноспособността” на превозвачите е свързан с мизерията на шофьорите им. Иначе няма как да поддържат по-ниските цени на превозите в Германия и Франция, осен за сметка на шофьорите им. Няма как с фокуси да се постигне това.

 20. СЕЕДНО
  Видяхте ли плакатите срещу Малинов наричан предател.Като очаквате от него подкрепа ,защо вие не го подкрепите срещу тази паплач с плакатите пред офиса на ДСБ.Защо не кажете нещо срещу тези безродници.
  Защото сте лицемер и лъжец.А Малинов е достоен българин и аз пак ще гласувам за него .Призовавам и другите съмишленици да направят това.Иначе как ще се справим с днешната лъжлива и крадлива политическа чума.

 21. към СО-МАТ

  Мизерията е просто нерегламентирана екстра , както осигуряването върху минималната заплата и използването на технически “хитрини”, кото да уредят повече километри и по-малко спане .

  Данъкът печалба (10%) осигурява достатъчно предимство за нормалния предприемач .

  Май се налага да подпиша капитулация , тъй като регистрирам прекалено настървение , и то срещу въображаем противник .

  Бъдете здрави .

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.