Путин бърка Венецуела с Куба от времето на СССР

В опит да забави спадането на своята популярност в Русия или дори да “обърне мача” в своя полза Путин, който няма полезен ход на вътрешната сцена, непременно ще измисли поредна авантюра в чужбина. Това е мнението на много руски, украински и западни наблюдатели. Единственото, за което не са единодушни, е къде именно ще се прояви руската агресивност.

Според бившия грузински президент Саакашвили е твърде вероятно Путин да направи ход в Арктика, рискувайки да се конфронтира с Финландия, която обаче би отвърнала с отказ от своя прословут неутралитет с бързо присъединяване към НАТО, повличайки след себе си и Швеция. Други прогнозират посегателство срещу Беларус под формата на “окончателно сближаване” с Русия. 

Но ето че Путин играе тази игра с малко разходи, но с очакван от него голям ефект, предприемайки ход в “задния двор“ на Америка.

СНИМКА Франс прес

 

 

 

 

 

Защо целият свят узна с такава лекота за стоварения руски десант с два военнотранспортни самолета във Венецуела? Москва не отрича за десанта, а се репчи на критиките на чужбина и най-вече във Вашингтон. Не трябваше ли това да е супер секретна операция? За поредна издънка на руските военни и ГРУ ли става дума след осветяването на агентите, занимаващи се с отровителство във Великобритания?

Според мен отговорът на въпроса е в желанието на Путин да превърне венецуелската акция в демонстрация на сила и решителност пред собственото си население, обучавано векове наред да уважава силата. Самият Путин дължи възхода си на върха на огромната държава именно на този руски феномен, на който той заложи като смаза бунтовната Чечня с цялата налична мощ на руската армия по суша и по въздух като премиер, назначен от отиващия си президент Елцин.

След Чечня Путин се настърви и приложи същата тактика за печелене на народни овации срещу Грузия през 2008 – ма и в Украйна през 2014 -та.  Сигурно не би се въздържал от нещо подобно и в Беларус, но го сдържат страховете от възникването на мощен беларуско-украински фронт срещу руските завоеватели. И ето че манията му да демонстрира военни мускули изби на венецуелския фронт – евтино и ефектно. 

Някой ще каже, че стотина руски военни са пренебрежимо малка величина, за да й се обръща внимание. Американският президент Тръмп обаче явно не мисли така и директно призова Кремъл да си прибере войската обратно.

Ясно е, че Русия няма как да води пълномащабна война на територията на толкова далечна държава, раздирана от антагонизма между два непримирими лагера в страната, при това под носа на единствената армия в света, способна да пренася бързо и ефективно големи военни части във всяка точка на света, каквато е американката. Москва се провали в това отношение дори в собствения си заден двор на Балканите, когато се опита вероломно да провали войната на НАТО срещу режима на Милошевич, изпращайки през юни 1999 г. шепа руски командоси да окупират и задържат като предмостие летище Слатина в косовската столица Прищина. Вероломният номер беше организиран с помощта на самия Милошевич, който пусна през сръбска територия поканените като знак на добра воля от запада руски “умиротворители” в Босна, оказали се специални части , изпратени като диверсанти под прикритието на “сини каски”. 

Сега Путин опитва нещо подобно във Венецуела, но моделът е по-скоро кубински, отколкото косовски. Виктор Суворов го е описал в книгата “Спецназ”. В нея той разказва малко известната история на съветската пряка намеса за възхода на Кастро, осигурен не само с пари и военни доставки от СССР, но и с преторианска гвардия от деца на испански имигранти, обучени като командоси в Съветския съюз и внедрени в най-близкото обкръжение на изгряващата звезда на съветското влияние в Куба. 

“Кремълските другари залагат на Фидел Кастро, подкрепят го с оръжие и и парични средства, с техника, с продоволствие и още много нещица. Освен това му пращат телохранители, по език и външност почти кубинци: ако бойните другари на Фидел решат да го гътнат, няма начин да се справят с личната му охрана – а и не могат да я подкупят или заплашат ( роднините, включително децата на съветските диверсанти от испански произход са заложници в СССР – бел. ИИ). Понеже личната охрана на Фидел не се подчинява дори на него, а директно на Москва” ( Виктор Суворов, “Спецназ”, изд. “Факел експрес”, превод Иван Тотоманов, София,, 2018 г., стр. 97)

Ето този съветски опит се опитва да приложи Путин днес, осигурявайки на своя клиент Мадуро охрана срещу опасността да бъде свален от свои. Но има огромни разлики от времето на съветската намеса в Куба и днес. Те не са само в геополитическата изолация на Русия, която и по въпроса за Венецуела има практически един съюзник – самия Мадуро ( за разлика от СССР, който разполагаше с десетки съюзници и колонии на няколко континента ). Опитът на Москва върви по съветските стъпки без да спазва строгата секретност говори за акт на отчаяние с пропагандна цел у дома. Което не прави провокацията по-малко опасна в случай, че се стигне до гореща фаза на тлеещата гражданска война в латиноамериканската държава.

Путин се репчи пряко на САЩ и косвено на оскотелите от бедност граждани на най-богатата на петрол държава на континента, които искат диктаторът Мадуро да се маха час по-скоро. Хитрува. Опитва с “трици да лови маймуни” и от този фокус ще получи само някой друг банан за многократна консумация  ( както във вица за Прасчо, който обяснил на мечо Пух, че яде банана за трети път и затова той смърди толкова).

  Едва ли САЩ ще се ангажират с пряка военна операция по неутрализиране на руските телохранители на Мадура в Каракас. Най-вероятно това ще направят един ден самите венецуелци, за които цинизма на руската добавена тежест на кантара на страданията им е предизвикателство, заслужаващо си обсадата и атакуването на режима, допуснал това предателство. 

23 мнения за “Путин бърка Венецуела с Куба от времето на СССР”

 1. Поздравления г-н Инджев за брилянтния анализ. Право в Десетката на руския Полифем. Очакваме със затаен дъх развръзката. Венецуала не е Афганистан но кой знае.

 2. авантюрата е скъпа и рискована – руски компании държат между 7 и 9 милиарда долара от дълга на Каракас, очаквано ще си върнат десетина процента от вложените пари. Все едно да си купиш фабрика в България на осми септември 1944.

 3. Има решение за всички проблеми които ловко успя сам да си създаде пут.ин. Пуснете си от предишната статия видеоклипа Виктор Суворов пред Гордон за който Голямо Благодарство на Васил Милев. 24 мин. Какъв съвет бихте дали, вие-ексгереушник, на кремълският гном- бивш кагебист, сиреч хора на двете най-могъщи спецслужби на ссср1 при днешният хал на Педерацията.
  “Да се гръмне!
  Шалтерът се дърпа, оркестърът за да не увеличава паниката свири леки кавалерийски маршове и се отваря парашута на десетки хиляди дипломати на планетата. Едно миниум 20-30 нови страни наследници на ереферията не ни мърдат.

 4. Ами микропуйлото се перчи с последните два годни за полет тежки транспортни самолети. Понеже те се произвеждаха и ремонтираха в Украйна.

  И скоро щастливо ще се приземят навеки на някое резервно летище като кокошарници.

  А снимката на AFP е от предната “надувка”, когато на мъдурко му докараха 2 от последните летящи Ту 160, модел 1967-84 г.; песков, захарова и други от пропагандния “гаварит и паказъйвает саюзмультфилм” миналия март твърдяха, че в Казан ЩЕ започне отново серийно производство на летящите кашони.

  На Стопанина респект!

 5. Некои дребни съображения както обичаше да казва Др. Замфиркъов:

  1. Русия вече е вложила милиарди във Венецуела и не може току така да ги отпише.

  2. Китай е направил същото. По тази линия те вече са съюзници с Русия. Ще си помагат дето се вика.

  3. Двете страни заедно имат достатъчно ресурси и да се опълчат на Щатите и да спасят редник Ташко.

  4. Русия е окрилена от “успеха” си в Сирия и си въобразява, че може да обърне резултата и в Венецуела.

  5. Във Сирия единствената далавера е стратегическата. За да я реализира Русия харчи луди пари без възвращаемост. Венецуела е фрашкана с нефт и има с какво да си плати “братската помощ”. В статегически план не е зле за Путлер да има база на един хвърлей до Щатите на ракета със среден периметър на действие.

 6. Резултата във Венесуела трябва да го обръща не Путлер, а САЩ, защото там американците загубиха позиции преди 20 г. За тези 2 декади населението там е обработено идеологически и с промити мозъци дотам, че и гладно да е и босо пак ще е с Мадуро. Казвам това, защото е видно, че Гуайдо не получи особена подкрепа вътре в самата Венесуела, напротив. За мен Гауайдо играе изключително деструктивна роля като слаб лидер и компрометира усилията на САЩ и ЕС. В момента е и идеалната изтривалка за режима там, на него можеш да му препишеш всичко недъгаво на социализма – глада, лекарствената криза, даже и за тока е обвинен :). САЩ не биха се намесили военно във Венесуела защото….просто няма повод за такава мярка – нито ОМП се разработват и притежават, нито Венесуела е някакъв военен агресор, пък и не е фрагментирана на религиозни или етнически малцинства на които може да се опреш, каквито са например кюрдите в Ирак и Сирия, или пък сунити-шити относно исляма. Сами виждате, че предвид неефективността на Гуайдо ЕС би отбой, такъв биха и Бразилия и Колумбия и щом се чуха тъпаните на военния оркестър САЩ са сами. Както казах, обаче предвид обстоятелствата вътре във Венесуела и на международната арена – не биха се компрометирали. Също немалък фактор е, че Венесуела е тропическа джунгла – Амазония, това не е да летиш над плоската пустиня с 2 храста за прикритие. Операция там не е лесна, няма да е кратка, же се дадат много жертви и успехът не е сигурен предвид подкрепата на Китай и Русия, която е категорична. Едно нещо може да разчупи пъзела – ако Путлер вземе, че позиционира там ядрено оръжие, както по Кубинския сценарий. Тогава ще има всички поводи за удар по режима, ще има и широка коалиция. Без този фактор, обаче трудна работа. И не е толкова до Русия и Путлер, Китай е основния спонсор на този режим. Ватниците нямат парите за подобна операция на 12-13 000 км от Русия, но китайците са друга бира. Налели са 70 млрд. $ и със сигурност няма да пият една студена вода. Китай е бедна на ресурси икономика и изключително богатата ресурсно Венесуела за тях е жизнено важна за бъдещата им експанзия. Както казах, обаче – основната причина е, че вътре в самата Венесуела идеологията е много силна и няма условия за реален преврат, това е положението. Нищо общо със Сирия, където имаше и въоръжена опозиция, половината армия и държава се обърна срещу Асад. Тук еденици дезертираха и то на съвсем незначителни позиции, от самото посолство в САЩ от 55 човека персонал по заповед на Мадуро 42-ма предпочетаха да се върнат и да козируват на шефа си и едва 13 останаха в Щатите и признаха Гуайдо за техен президент.

 7. Аз се чудя защо г-н Инджев не обърне внимание на поредната про-путинска изцепка на Доналд Тръмп. Цялата тази операция във Венецуела на САЩ завършва абсолютно пародийно и тежък външно-политически провал. Сериозно ли Тръмп реши да започне тази акция по смяна на режима без да са осигурени най-важните условия тя да е успешна? Най-важното, ама най-важното при смяна на тоталитарен режим е да си осигурил подкрепата на военните. Всичко друго е вятър и мъгла щом армията там остана с Мадуро. Или ЦРУ е подвело президента, че има условия за падане на режима, или Тръмп целенасочено е подел акция, която няма как да е успешна, но ще тласне режима да търси още по-близки връзки с Русия и Китай борейки се за оцеляването си? Не ми се вярва ЦРУ толкова да се е отслабило, че да е заявило пред Тръмп, че армията ще дезертира и ще подкрепи новия президент без да са обработени генералите, полковниците и ключовите командири поне на средно ниво. Тръмп буквално тласна Венецуела в лапите на Путин и китайците, както преди това направи същото със Сирия където тласна кюрдите да се молят на Асад и Русия пред угрозата да бъдат смазани от турските танкове – историята с Манбидж. Няма нищо по-лошо от една такава неуспешна външно-политическа акция. Дано само не се надигнат ляво-радикалните режими в Латинска Америка, защото там комунетата имат силни позиции във всяка държава, абсолютно всяка, даже и в Чили. Това Иво Инджев трябва да го анализира – нарочно ли Тръмп провежда втора неуспешна ключова кампания запращайки втора държава с фундаментално значение под ботуша на Путин…аз съм шокиран от развоя с Венецуела. До последно смятах, че с военните е работено, че те ще свалят Мадуро, но очевидно не е и това е просто изумително.

 8. Според изследване на ръководения от Костов Център за анализи и управление на рискове, на последните президентски избори редица кандидати са „рецитирали“ руските опорни точки: „Марешки и Енчев повтаряха 100% от тези послания. Радев – 83%, Каракачанов – 80%, а Калфин – над 70%. Единственият кандидат-президент с откровена евроатлантическа позиция – Трайчо Трайков – бе обвинен и съден за криминално престъпление”.

  https://kafeneto.wordpress.com/2019/03/28/винаги-с-нато-никога-против-русия/#respond

 9. Уважаеми г-н Николов, с огромно удоволсвие, редовно четем ободряващите ви и прецизни добавки на острото Ви и безпощадно, антипутлерово перо.
  Бихте ли коментирали ако нямате нищо против, последните нападки към най-силния и интелигентен лидер на десницата досега.
  Твърденията на дясната ръка на Цв.Василев са шокиращи но намирисват силно на тройной руски одеколон, както и цялата афера КТБ.
  Тази ужасна пасмина от червени мошеници и кърлежи, впила се в гънките на Българския народ за пореден път остава скрита в тъмнината на мрака. Единствен г-н Костов е осветен от следствените прожектори на мафията.

 10. Имам само един въпрос. Като е толкова як мЪдуро с подкрепата на супер силите раззия и Китай защо вместо да издадат заповед на арест на Гуайдо, вчера наредиха, дали ще стане е отделен въпрос арестуването на … секретаря му. За самият Президент му забраниха, бах ти и пародията 15 год. да заема избираема длъжност.
  Нещата не са черно-бели. Известно е, че американците бавно запрягат но после да не им се насреща.
  Армията на Венецуела е абсолютно оперетъчна. Спомням ли си някой, че 14 години руски генерали-военни инженери строяха отбранителни съоръжения край Багдад. Когато първите два батальона влязоха на практика без да има насрещен изстрел в столицата на Ирак, часовете наред се ослушваха дали пък не е някаква засада. Не, Не и Не! Толкова си могат войните на Аллах в Близкия Изток.
  Върховият момент на кризата ще е когато и малкото за разпределение от мЪдуровци храна свърши. Този ден не е далеч. Тогава за да предовратят нова милионна вълна, досега 3 милиона венецуелци си биха камшика, на която няма как да издържат съседните страни начело с Колумбия ще се видят принудени на проведат “хуманитарна операция”.
  Каквото и да означава това. Това ще е краят на агонизиращия бандитско-нарко режим. Целта сега на всички заинтерсовани революцията да стане безкръвно. С изключение на 4-те одиозни режима в Турция, раззия, Китай и Иран всички са “за”. В

 11. Вчера европарламентът призна Гуайдо за Президент. Стъпка по стъпка, много мина, мъничко остана.

 12. Програма “Иновации и конкурентоспособност” на ЕС, това е новият източник за кражби на еврофондове, за които отдавна си “точат зъбите и лигите” бившите ДС-ченгета и руските мафиотски структури у нас.

  Някакъв “Иновейшън акселерейтър България” вече е сключил договор с Оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност” 2014-2020 на ЕС, която осигурява 27.4 милиона евро за начинаещи дребни бизнеси. Познайте колко “дребни” и “устойчиви” ще бъдат бизнесите, които ще се възползват от финансирането у нас!
  Естествено, фондът за Бългрия е оглавен не от българин , а от някаква товарищ Леона Асланова, завършила руско училище.( Интересно дали има нещо общо с осиновения брат на Станишев Юрий Леонов Асланов ?), иначе, останалата част от руководството е предимно пълнеж!

  Предстои поредния свински грабеж на еврофондове, в случая за иновации! Кьовеши, помощ!

  https://www.mediapool.bg/inoveishan-akselereitar-bulgaria-shte-finansira-200-startapi-news291579.html

 13. Весо, Благодарство за висока оценка. Колко е заслужена е отделен въпрос.
  Мнението ми по питането ви е категорично. Иван Костов продължава да бъде Държавник когато не могат да пречупят. Последното му изказване пред конференцията посветено грубо но точно казано, “Ние и НАТО” в присъствието на двата най-важни посланика, американският и английската му колежка в което в прав текст заяви, че не само България но Европа не трябва да се заиграва повече с раззия предизвика моделът КОЙ да активира “свидетелят” бисер лазов да го изкара единственият политик който се е “облажил” от фалита на КТБ. По-нататък няма и да се изненадам ако му припишат ѝ авторството на схемата докарала банката до банкрут. Искат да зачистят публичното пространство от всеки авторитетен опонент. Поради различни причини те намаляха значително. “Няма човек-няма проблем”. Приемам всичко това като навлязла в последната фаза подготовка за “бой последен” на хибридната война. Опущиха Черна Гора и Македония, Сърбия е и тако и вако, Гърция като разбра, че няма келепир от матушката, ресурсът ѝ е изпостял здраво си би камшика, Турция е само, и то от ден до пладне, ситуативен съюзник и на Балканите, въжделеният плацдарм от векове за векове към проливите водещи до предизвикващи лиги на кремльовците топли морета остана сал една България. На всичкото отгоре ние сме най-удобно разположени към изконната цел. Но да се върна към войната срещу Иван Костов. Той отговори на удара, вижте поста ми малко след полунощ като припомни отново, с други думи, че от 23 кандидат-президенти “само” 22 бяха не русофили ами направо пут.инофили.
  Прогнозата ми е, че няма две без три. След като си счупиха главите без да са членове към него момент на НАТО в цитираните най-горе две страни, въпреки могъщата пета колона и у нас мераците им да завием към североизток няма да ги бъде.
  И от БЛОГА НИ тук зависи да си останат само с щенията.

 14. Китай и Русия не са съюзници. Това, че са срещу Запада, не ги прави съюзници. Сталин и Хитлер бяха против Запада, дори изглеждаха съюзници, но все пак не бяха. И стана една…

  Китай не е онова едро пале, което се умилква в краката на махленския бияч. Мина време, Китай порастна и при това се храни много добре с парите на идеологичедския капиталистически враг, за когото основно работи. А ресурсите идваха от братския СССР, след това от приятелската Русия. И в този процес на растеж Китай задмина по икономическа сила Русия. И по чисто икономически причини Китай е заплаха за Русия – отромната и ненаситна на ресурси китайска икономика много скоро просто ще се трябва да опита да погълне територии от Русия, не толкова заради земята, колкото заради онова под земята. За сега по чисто търговски пътища това се случва, но опцията за завладяване веднъж завинаги си остава. Много хора са това (в Китай), налага се Партията да ги изхранв, ако Западът започне да се ослушва (а той започна). Трябват ресурси!

  Китай са в кредитна спирала. То няма как да не стане така, след като искаш да се пъчиш с двуцифрен растеж всяка година, а вътрешното ти потребление да е около 20% от БВП. Партията (ККП) тръгна смело (преди няколко години) по пътя на безумната кредитна експанзия. Искат да покажат още растеж, още растеж и още растеж. Всеки икономист, който е минал поне с тройка първата година, знае как свършва това. С катастрофа. Китай е балон. Но е толкова голям балон, че след спукването му няма да остане незасегната държава на планетата. И затова с Китай се правят компромиси. Западът ще се опита да избегне катастрофата. Много пари са на масата, трябва да се внимава
  На Китай ще му трябват ресурси. Дори икономическата активност да спре да расте, населението не спира да расте. И трябва да се храни. И понеже вътрешното потребление е смешно ниско (тоест, населението е бедно), Китай трудно ще плаща за ресурсите. Според руски анализатори, в такава ситуация Китай ще опита военна агресия срещу Русия. Това е само теория с много, много условности. Но щом руски анализатори пишат по въпроса, значи руските власти мислят по въпроса.

  Няма причина Китай и Русия да са съюзници. Това, че са наливали в една делва, не означава, че ще се разберат по съседски кой и колко да пие от делвата. Ако делвата остане здрава… междувременно. Стали н Хитлер мразеха Запада. Сталин наливаше в германската икономика през тридесетте, целият свят се възхищяваше на Хитлер и светкавичния му икономически растеж, а само след няколко години Хитлер беше пред Москва. С танкове и артилерия…

  Ще кажете – светът не е същият.

  Същият е! Хората са същите. Идиоти…

 15. мЪдуро няма никаква изгода да арестува гуайдо, колега Николов. Бидейки на свобода и работейки срещу режима, на Гуайдо може да се вмени вина относно всичко във Венесуела – относно липсата на храни и лекарства, ниския стандарт, даже спрелия ток. Режима контролира всички институции и медии и Гуайдо е точно удобното извинение за всичко. Това е правено преди от Сталин прехвърляйки на Троцки вината относно тоталния провал на комунистическата икономика и мизерията през 20-те и 30-те години. Гуайдо е удобен – президент, чийто заповеди никой не изпълнява на никакво ниво, който режима осмива и същевременно използва като индулгенция за всичко. Няма значение дали е признат или не, важно е вътре в държавата да има условия за преврат. Личното ми мнение е, че Гуайдо е слаб лидер и свърши доста глупости, първата от които е, че тръгна да се мазни на Русия и Китай в началото обещавайки им гаранции за инвестициите. Това беше показна слабост. Ако тогава ватници и жълтури са имали колебания относно това кой кой е там, то след това изказване рязко втвърдиха тона на подкрепа за Мадура. Другите ходове на Гуайдо също са малко смехотворни – тръгване на походи за събиране на подкрепа…ами ако не си я имал до сега къде си тръгнал изобщо? Другото е, че издава заповеди, които знае, че никой няма да изпълни, но така сам се поставя в едно положение да фалшив и мним президент вътре, в самата страна и си подкопава позицията усилвайки тази на Мадуро чийто нареждания се изпълняват. Искам да кажа, че продължавам да твърдя, че Тръмп е бил наясно с всичко това. Той започна тази кампания с ясната идея, че няма да е успешна, че е нужен военен удар, но, че няма да го нареди. Той беше наясно, че режима на Мадуро ще устои и, че атаката само ще го накара да търси по-тясно сътрудничество с ватници и китайци и даже техни военни бази. Много искам да чуя мнението на г-н Инждев относно тази теория. Важно е, защото се случва за втори път след Сирия. В Сирия Тръмп заряза кюрдите, които бяха основната бойна еденица срещу ИДИЛ и бяха срещу Асад. Заряза ги и им даде избор – или под турските танкове за курбан, или обратно под скиптъра на Асад, който да ги остави живи поне (Манбидж). Повторенията и съвпаденията в сценария не може да са случайни.

 16. Г-н Николов, Европарламента призна Гуайдо още през януари, но ЕП няма правомощия да определя политиката на ЕС. Бъркат се понятията ЕС и ЕП. Обща позиция на ЕС относно Гуайдо няма и до днес тъй като Италия, Словакия, Словения, Кипър, Малта, Гърция и Финландия не признават Гуайдо за президент. И една държава да е против няма как да има обща позиция на ЕС, което и Федерика Могерини обясни. Особено против е Италия. Знаем, кой управялва в Италия, а и вчера съвсем официално с фанфари и снимки влязаха в схемата “Един пояс, един път” на Китай. Те няма да застанат срещу китайците, по-скоро говорят за отказване от еврото и ЕЗ, ако следите и се интересувате от проблемите на ЕС. Подобен е и случая с Гърция, която е заинтересувана от енергийни проекти. Искам да ви кажа и друго, защото съм работил в арабски държави, а и самия автор г-н Инджев познава арабите добре. Да сравнявате арабите като войници с тези в Латинска америка е неуместно. Арабите са недисциплинирани хора и общо взето не стават за нищо освен да спят по цял ден. Не забравяйте как 40 000 иракски войници с модерно оръжие побягнаха от Сверен Ирак захвърляки оръжие, екипировка и техника и всичко в ръцете на идващите едва 4 000 джихадисти от ИДИЛ през 2014г. ИДИЛ бяха спрени едва, когато се намеси американската авиация и специални части, иначе бяха превзели даже 2 квартала от Багдад. Давам ви за пример и Саудитска Арабия, която е с третия най-голям военен бюджет в света – 80 млрд. $ и най-модерно американско оръжие, а като военна сила е кръгла нула, провали се срещу йеменските овчари по най-позорен начин, даже Тръмп по CNN ги нарече некдъърници, които не могат да използват оръжие изобщо. Арабите каквото и да им дадеш в ръцете за нищо не стават. Израел сам разгроми всички арабски режими в потресаващо съотношение на силите в полза на арабите. Не сравнявайте арабите с латинио-американците, нямат нищо общо като войници. Военна операция във Венецуела е изключително сложна, много трудно изпълнима и с голяма вероятност за провал.

 17. К. Ганев, поздравление за мнението. Имам само една забележка в исторически контекст. Ако се съди по кафявата библия “Майн кампф” Хитлер е имал два вътрешни врага-евреите и марксистите и един външен-Франция. Това че последната върви в пакет тогава с Англия го е измъчвало непрекъснато но ребус с който не е успял да се справи. А пак зад Англия братовчедите отвъд голямата вода и кауза пердута.

 18. ДО ЧДД,
  На вашите чаршафи ще ползвам като отговор само откъс от интервю на Виктор Суворов. Между 22-25 минута. С ресурс около 1,5% от световната икономика даже съветът на ВС е твърде благ и много закъснял.

 19. Пропутлеристките тролове в блога на г-н Инджев са задействани от своите чекистки “спонсори” в защита на техният бандитски амиго и компанейро – Мандуро.
  Само че във Венецуела свършват денгите, а както знаем дори “великият” им на СССР се срина от липсата на валута , след като президент Рейгън наложи петролно икономическо ембарго. Сега САЩ също наложиха ембарго над Мандуро, и скоро неговите оперетни “генерали” няма да имат с какво да плащат на оперетната си “армия” и полиция, а след това ще последва хаос и народен линч и над бандита Мандуро, и над наговите бандитски “генералски” ИЗРОДИ! А скоро мандуровските “генерали” няма да могат да пътуват никъде ,и няма да имат дори възможността да избягат от “народната любоФ” на венецуелците.
  А колкото до Китай ,то той не насочен само и единствено към Венецуела, дори китайците имат проекти да строят допълнителни конкурентни презокеански канали , като Панамският канал , но във Никарагуа, а също и други проекти във латиноамерканските държави. Във Венецуела техният интерес е преди всичко икономически и петролен. Но , но Китай се стреми да намалява своята петролна зависимост , като добива собствен шистов петрол и газ, газови хидрати и други алтернативни енергоизточници и широко развитие на ВЕИ-тата. Така че Китай се стреми да е по-енергонезависим , и дори основната експанзия в путлеристки Сибир ще е не толкова за енергоресурсите , а повече за земя и други суровини и метали.
  И ОСНОВНИЯТ въпрос е не защо Тръмп не иска да освободи Венецуела от Мандуро, – НЕ! Основният ВЪПРОС е – ЗАЩО путлеристкият АГЕНТ Тръмп все още НЕ въвежда ПЪЛНИЯТ и РАЗШИРЕН пакет САНКЦИИ срещу Путлер и срещу неговите олигарси?????????????? Къде са САНКЦИИТЕ които Конгреса гласува преди 2 години, – КЪДЕ са????? Вече не са въведени , а са приети преди ЦЕЛИ 2 години, 2 ГОДИНИ! А освен това КЪДЕ са и допълнителните САНКЦИИ за Скрипаль????
  Защо тоя данъчен МОШЕНИК и клоун Тръмп все още не изпълнява ПЪЛНИТЕ пакети САНКЦИИ срещу неговият ВЕРБОВЧИК – Путлер??????
  ЗАЩО????
  Това е основният въпрос, чрез решаването на този проблем , много скоро , след това, вече няма да има нито Мандуро , нито тиранският диктатор Асад , нито другите ТИРАНСКИ изроди по света!!!!!….

 20. Дядя Реигън е праф

  “Защо тоя данъчен МОШЕНИК и клоун Тръмп все още не изпълнява ПЪЛНИТЕ пакети САНКЦИИ срещу неговият ВЕРБОВЧИК – Путлер??????
  ЗАЩО????”

  заради уговорката Тръмп Тауър ф Москва
  заради голф игрище ф северна Корея и Венецуела
  нищо лошо човека си плете своята кошница
  основните му подръжници са ниско образовани с червени вратове които си мислят че центърът на вселената е америка които сас собствени финансови вазможности дори не могат да я напуснат освен ако не облекат камуфлажните одежди на воените
  но къф туризъм е тва да обикаляш света с афтомат и ти сервират бургерите ф канче
  Аз лично смятам че светът ще е малко по добро место за живене ако този оранжев
  клаун облече оранжеви одежди и заигре голф зад висока телена ограда с бодлива тел върху нея
  Но ако поживюм ще увидем

  с почитания към всички блогари

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.