По нужниците ще ги познаете

“Екстрата” с частния асансьор към апартамента на Цветан Цветанов се превърна от допълнителен дразнител за възмутените граждани в метафора. Как звучи само: асансьора на властта!

Връщам се към тази тема с един по-различен поглед към оливането на властниците. 

Характерно за диктаторите и автокраДите е например, че се обзавеждат със златни …нужници. В този смисъл поговорката “приятел в нужда се познава” може да бъде перифразирана като “ предател ( на народа) по нужника се познава”.

Дали става дума за арабския социалист Саддам Хусейн  ( когото сме свикнали да “потурчваме” като Хюсейн), за украйнския автокраД Виктор Янукович или за някой друг високопоставен крадец, изобличаването му след падането от власт непременно разкрива златни тоалетни чинии, позлатени или излети от чисто злато кранове на чешми и душове и прочее просташки “екстри” в най-интимната част от обиталището на лакомия управник. 

Каква ли гледка ще цъфне един ден от палатите на Путин, част от които – на яхтата му и поне в една от дачите му – вече бяха показани на публиката от опозиционния лидер Навални? 

Не случайно споменавам Русия ( да, да – знам, това си от едната “русофобия”), която претендира за статут на световна суперсила, стъпила разкрачено между бившето си космическо величие и напъните за настоящо “военно-космическо” такова, бидейки всъщност икономическо джудже, опитващо се да държи в страх света с агресивната си политика на принципа на стария съветски виц за СССР като амурче – голи, но въоръжени. 

В статия на Любов Чижова (  адска руска русофобка по мерките на нашите русолюбци, защитаващи огромната ледена Русия, неспособна да осигури топли  клозети за 35 милиона от гражданите на федерацията,  от нищожества, като моя милост), се говори безпощадно за огромния проблем с нужниците в гигантската държава. https://ehorussia.com/new/node/17679

 

 

 

 

 

“Отсутствие теплых туалетов в России в XXI веке носит масштабный характер. Каждая четвертая семья (почти 35 миллионов человек) живет в квартире или деревянном доме без туалета , когда “удобства” – на улице. Каждое третье домохозяйство (47 миллионов) не имеет горячей воды. У 29 миллионов человек нет даже холодного водоснабжения, а у 22 миллионов – отопления. Эти факты приводятся в свежем докладе Росстата “Жилищные условия населения”. В среднем по стране доля благоустроенного жилья (с водопроводом, канализацией, отоплением, горячей водой, газом или электроплитой) составляет 62,7 процентов. Среди самых отстающих регионов по этим показателям – Курганская, Псковская, Томская, Кировская, Новгородская, Костромская, Сахалинская области, Алтайский край и Забайкальский, республики Дагестан, Якутия и Калмыкия”.

Както всеки българин може да се убеди, благодарение на факта, че повече от 50 на сто от лексиката в днешния руския език е от български произход ( по данни на съветски и руски проучвания, които многократно съм цитирал), “свръхдържавата” обрича на мъки в студа преди всичко децата в империята. Шампион по липсата на топли тоалетни е Забайкалието. Там 300 училища нямат топли тоалетни. Авторката на статията описва катастрофалната ситуация, включително с разкази за дечица, които  са принудени да “стискат” по цял ден или дори да си ограждат ъгълче в класната стая с леген за облекчаване.

Става дума за не по-малко от една четвърт от руските семейства, които през дългите зими нямат достъп до топли тоалетни. Това не е просто въпрос на удобство, а пандемичен по своя размах здравословен проблем. Особено за подрастващите момиченца…

Става дума за повече от 3200 руски училища, в които децата са лишени от възможността да посещават отоплени места за извършване на естествените нужди. Някои доведени до отчаяние родители даряват биотоалетни. Но как да се приложи тази самодейност в огромната по територия държава?

После да не се чудим, че и най-фанатичните български русороби за нищо на света не си представят да се преселят в “обинтованата земя”. На тях им дай да въздишат по “руския свят” и да съучастват в неговите хибридни козни срещу България, но не и да го обитават. Друго си е да си грееш душата върху любовта към Севера от България, където външните тоалетни са топли през по-голямата част от годината. 

И един стар съветски виц за финал…

Какво е нужно за индивидуален сибирски клозет? Отговор: два кола, чук и един колан. Единият кол се забива в замръзналата земя, с  колана се връзваш за него, за да не те отнесе вятъра, с другия прът се браниш от вълците, а с чука отчупват нещото, което напуска червата ти.    

34 мнения за “По нужниците ще ги познаете”

 1. Новата статия на г-н Инджев отново ни потвърждава защо русофилистиците наблягат на духовната храна тип православие и славяночувство, а не на руските места за източване на преработената храна.
  Питам се защо руснаците и русофилите не поговорят по темата за българския корен на Москва, за българския корен на първия руски патриарх, за българските, а не славянски букви на които пишат руснаците, за територията на Кримска България, за племената българи, които са оставили толкова построени български артефакти на територията на сегашна Русия?
  Когато историческата истина бъде разкрита до край, нужниците на Русия ще станат по-европейски.

 2. В края на 60-те бях на специализация в Московски научен институт.Преди отпътуването ми за НРБ,професорът ми ме покани на обяд в ресторант,извинявайки се,че по квартирни причини,не може да ме покани в дома си..Професор,р-л на
  катедра!!!…
  Едва ли е имал проблем с “туалета”….
  Шестдесет години по-късно десетки милиони братушки мечтаят за елементарни насъщни битови неща ,достъпни за цивилизоанит свят повече от столетие….
  Иннтересно,този блог посещава ли се от БГ русофили,обикновенни хора,неангажирани официално с при руска пропаганда??!!

 3. Като се отпуснахме на тази тема, нека отбележим и тазгодишния руски юбилей В 2019-та РФ празнува 50-години от пускането в производство на първата тоалетна хартия…
  Ето как изглеждат жалоните, бележещи възхода на съветската наука и техника:
  – 1948-ма – първа балистична /бойна/ ракета; 1950-та на въоръжение;
  – 1949-ма – първа атомна бомба;
  – 1957-ма – първи изкуствен спътник;
  – 1961-ва – пръв човек в околоземна орбита;
  – 1969-та – първо руло съветска тоалетна хартия!
  По ирония на съдбата, първият съветски космонавт, загива в 1968-ма, недоживял „отечествена” тоалетна хартия…

 4. Тоалетните изразяват духовната и физическа същност на диктаторите!
  Златните тоалетни на тираните показват кое е най-важното за тях, приоритетите им: да се тъпчеш с общите блага, доколкото са телесните ти възможности, а всичко останало – народ, родина, култура, наука, духовност остават далеч назад, практически без особено значение (освен по време на избори).

 5. Като гледам как сдружено Румен Петков, Гергов, Аспарухов, ЦЦ, ББ, Първанов нападат Корнелия Нинова, тя започва да ми става някак си симпатична.

 6. Бат Иво

  Ако ми позволиш искам да допълня за стария саветски виц тои наистина е виц от времето когато са имали Чукове и Сърпове
  Но е имало време когато по тези сибирски земи са живели само чукчета и те са оцелели използваки описаното от теб но със воени цели метода се използа и до днес
  Метода е много прост но гениален обикновено прихвафташ материала които напуска твоите черва докагатои тои испуска пара изваиваш нож ако се напънеш по яко може и меч (ако не знеш се допитваш до Веждито тои е скулптор )ако успеш да постигнеш това в рамките на една минута с това оружие убиваш парвия вълк довлякъл се от обаятелната миризма закусваш с него от кожата си правиш одеало от костите кънки
  на оцелелите нощни вълци им вазлагаш задача Има една далечна земя с добри хора дори имат градче нарича се Добрич
  лошото е че четат книги а не ги използват за тоалетна хартия освен ако не са весници Правда
  – ета правда ????
  – да !!!
  останалото е близка истоия вои на вълци
  пред и вав обласната библиотека
  – ета правда???
  – да правда !!!

  а долкото за оръжието от забетованата земя се надявам природата е благопията
  по наще ширини и ще заварши биологичния си цикъл

  Ако не ме лъже памета имаше доста оживена дискусия преди години за авторката на европеската карта и каде на неия се намира затоплен нужник сас тоалетна хартия и течаща вода

  За автора на блога далъг живот
  и здрава клавиатура

 7. Мъка,мъка,мъка-друзя,няма край трагедията на Братушките наши,чакам отговор от Петоколонниците-раши или ВЪЗРОЖДЕНЦИТЕ на тавариш КОПЕЙКИН,помогнети на вашите братя-ОСВОБОДИТЕЛИ на НРБ-ваше право и задължение на една софра стоите,едни рубли харчите,една идея изповядвате.

 8. Аз го знам за сибирския клозет че е нужен Сърп и Чук – като свършиш със сърпа отрязваш, а с чука – набиваш квото стърчи навътре обратно, защото вече е замръзнало. Междудругото, и в България е подобно положението с тоалетните, в щатите е решен въпроса с тоалетните навсякъде, оставени са и книжни пръстени за голяма нужда, а в Европа и България единственото място, където можеш да намериш безплатна свясна тоалетна е в Макдоналдс. На много места по селата все още вместо тоалетна хартия се използват вестници, а когато и те свършат – закачен на тел обелен кочан от царевичен мамул, с който се минават отзад и след това сменят кочана, ако е много изцапан, процедурата доставя и определено удоволствие от фрикцията. А най-скъпият външен клозет бе построен на покрива на блока с буквите, в който галъбарник беше настанен Цецо гуменката, като освен отделен асансьор, му е монтирана и отделна тоалетна, така че да бомбардира надолу всички живеещи по-ниско от него с своите бомби.

 9. “а в Европа и България единственото място, където можеш да намериш безплатна свясна тоалетна е в Макдоналдс” – съвършенно невярно! Пътувам непрекъснато, и мога да твърдя, че това е злонамерено! В света има принципно два вида тоалетни – чисти и безплатни и мръсни и платени – но това е отделен разговор!

 10. Положението на масовия руснак е трагично, макар че и у нас не е розово.
  От линка споделено от GG2, ясно се виждат натрупаните доказателства и няма да е пресилено да се каже, че нa власт в България e MОПГ – Mного oрганизирана престъпна група.
  Oткровението на Цветанов, “няма кой да ме накаже”, може би е вярно.

 11. “Обществените тоалетни в Русия са нещо повече от маршрут по отечествена история. Това са храмове. С куполи не нагоре, а надолу. Трябва да ги показваме на туристите като Грановитата палата, със съответното самоуважение…
  Русия на евролибералите от векове се срамува от нужниците си – смята ги за слабото си място. Общественият живот на хората обаче най-добре се определя от истинската, а не от лицемерно-католическата общественост на клозета. 🙂
  Нашите места за социално събирате за естествени нужди свързват човека с природата и не са погубени от историческата стабилизация като следствие на отслабването на пакиотарното напрежение на етническата система.
  Клозетите отстояха самобитността си напук на чичковците-евро егоисти, които не са способни на саможертва от безкористен патриотизъм…
  Ние имаме с какво да се гордеем! Преодоляхме условностите. Излязохме в открития клозетен Космос. Всички до един сме космонавти на обществения напън…
  … преградата между мъжките и женски клекала не е отдолу нагоре, а отгоре надолу – спуска се от тавана. Главите не се виждат, но всичко останало е като на витрина. Жени на всякаква възраст наклякали една до друга и серат и пикаят с огромна пасионарност в дупките, безглави. гащи, анатомия, пърдене и токшоу. Едни пушат, други четат вестници, трети си говорят за насъщния, четвърти просто се напъват пасионарно, забравили да всичко. Еротичен театър, клечи си колкото щеш, макар че мирише ужасно, разбира се…”
  Виктор Ерофеев, “Енциклопедия на руската душа” 1999

 12. Във връзка с линка на GG2 и коментара на JEEP PATRIOT има едно единствено нещо, което силно ме смущава. (1) Защо разкритията за корупция известни отпреди 6 месеца се случват точно сега, предизборно и (2) защо засягат само ГЕРБ. Точка (2) е особено пораждаща размисъл. Никой не задава въпроса за имотите на Йончева, капиталите на Гергов, Нинова, Добрев и много знайни и незнайни герои на социалистическия и капиталистическия труд. Според мен и медиите, които доскоро бяха истински коректив на статуквото, като Bivol са вече под въпрос. Едностранното разследване на проблема говори за обслужване на интерес.

 13. “Бивол” развиват някакви свои теории за недоказаните доходи, които са смешни от юридическа гледна точка. Данни за средните “пазарни” цени на НИ не се взимат от сайт за ПРОДАЖБИ, а от статистиката, която борави с документи, в които са вписани цените по сделките.
  Средна ПАЗАРНА цена е само тази цена, която е обезпечена с документи, удостоверяващи волеизявлението на двете страни по сделката. Документи! До-ку-мен-ти!!! Специално за българите ще повторя – документи. Повтаряй след мен, българино – до-ку-мен-ти.
  А тези документи са нотарниален акт, заверен нотариално договор и т.н. Преди време един анонимен коментатор тук ме беше посъветвал да ходя да ПИТАМ из квартала кое колко струва… Аматьорщина, граничеща с нахалство!!! Държавните органи не питат из кварталите неща, които могат и следва по закон да се удостоверят с документи.
  С документи!!! Това е толкова неразбираемо за българина, че чак ми се ядосва … “Ама как! Ти не знаеш ли, че еди-къде си еди-какво си струва еди-колко си?!”
  Не, не знам. Документи!
  Иво Инджев ми изглежда да е на 45 години. Хората, които не му знаят ЕГН-то казват същото – около 45. И аз не му знам ЕГН-то. Нямам документи!
  Е, на колко години е Иво Инджев?

  Документи? Да, документи!

  Важна е и методиката, но все пак трудно може да се прави свободна трактовка на чисто математическото определение на средна цена, което е едно и също със средно аритметично.

  Все пак, за българина, ще поясня в най-общ вид.
  Значи, българино, събираш всички документи по сделките от една сграда, после правиш сбор на цените, посочени в тези документи, после ги делиш на квадратните метри на сградата и … ето ти средна ПАЗАРНА цена. Това е средната цена по продажбите. Ако никой не е натискал или притискал една от двете страни, тази цена е пазарна.

  Всички българи знаете, че тази цена в БГ не е цената по сделката… Масово се доплащат пари на ръка…
  Но никой не иска да го признае!
  А то е толкова незаконно, че чак не може да се коментира.

  Биволите искат да внушат някакви неща, но и те не са много единодушни – документите и “анализаторите” ( дано да не прекалявам ) от “имот.бг” показват различни неща. И биволите, вместо да обърнат внимание на чудовищната далавера с доплащането, седнали да ми обясняват, че еди-кой си не бил си купил НИ за еди-колко си.

  А цената била друга…

  Ама защо е така?

  Документи, българино! Научи се да си признаваш пред властите колко пари си платил/получил и си плащай данъците!

  Но това е… сън.

 14. @К. Ганев: това което Биволъ показва е, че в повечето от случаите закупените имоти (даже и на съмнително ниските обявени цени от сделките) са на стойност, която многго надвишава официалните доходи на купувачите заемащи постове по министерства и в парламента. Което е мощен индикатор за корупция.
  Това, което смущава обаче е че се изнасят кирливите ризи само на ГЕРБ. Всеки поне малко запознат с БСП знае че в столетницата корупцията е на същото “космическо” ниво. Ако се осветяваха всички играчи аз бих приветствал разкритията на Биволъ.
  Времето в което са поднесени обаче, и едностранчивостта на разкритията за съжаление говорят за поръчкова журналистика.

 15. другарЮ К.ГАНЕВ, казах вече , не ни вервайте на нас, ОТИДЕТЕ и питайте вашият “партиен” гаулайтер Цецо-физкултурника на каква цена си е купил апартамента,а и колко е “доплатил” на строителя Артекс!!! А след това го попитайте на каква цена би ви го продал на вас, като ви даде една оферта с “доплащане”, така и друга оферта без “доплащането”!
  А нима “доплащането” не е укриване на данъци от ВИСШ бюрократ ,какъвто е Цецо, а?
  И КОЛКО според вас е “доплатил” Цецо , без да “документирано” това? дали е “доплатил” по 1000 евро на квадарт , или е “доплатил” само по 1 евроцент на квадрат. И най-точният въпрос е – дали Цецо е “платил” въобще нещо за този 7 апартамента, а? Или го е получил ,като “подарък” от Артекс?
  А, къде са и тези паразитни престъпници от НАП и КОНПИ ,за да видят колко укрити доходи и колко укрити данъци се “спестил” Цецо само от този апартамент?
  Така че, ако вие не можете да дадете точна информация с “документи” и “нотариални актове”, е най-добре да отидете на друго място да си разпространявате “компететнтната” пропагадност.

 16. G_G , и аз пък бих ви попитал каква е разликата между герберокожите и комунистите? Вие казвате, че и едните, и другите си имат апартаменти, нали?
  Тогава щом като няма разлика между тях , то има ли значение дали ще гласувате за ГЕРБ , или за БСП??? Според вас излиза ,че няма значение! Тогава вместо за ГЕРБ , гласувайте за БСП и Нинова, щом като няма разлика между тях, без значение е и за кой от тях гласувате!
  За това , за да почуствате разлика – гласувайте за Демократична България!
  И все пак не забравяйте ,че ГЕРБ дойде на власт ,като обещаваше че няма да са като БСП , а станаха даже по-корумпирани от комунистите. И Боко даже преди да стане премиер обещаваше ,че ще вземе апартаментите на БСП, а вместо това герберокожите се награбиха повече от комунистите.
  И не сравнявайте в момента БСП и ГЕРБ , защото ГЕРБ са във властта от над 10 години ,докато БСП са опозиция и ОТГОВОРНОСТТА която носят за апартаментните далавери е РАЗЛИЧНА, нали? В нормалните държави има ГОЛЯМА разлика между апартаментите на властта и апартаментите на опозицията, както и разлика в тяхната отговорност пред данъкоплатците! Но поради тоталитарната пропагадност в НРБ , вече не се забелязват дори такива “дреболии” ,като РАЗЛИКАТА между опозицията и властта, не случайно сме на 120 място по свободата на словото, и даже не забелязваме такива ОСНОВНИ демократични правила ,като разликата между опозицията и властта!
  И накрая ,г-н/г-жа G_G , не забравяйте че вашият “партиен вождь” – Боко , само преди няколко месеца подари на “опозиционният” му олигарх Гергов поредната порция от 45 милионна лева за варненската “дупка”, така че вие си отговорете на въпроса защо Боко ПОДАРИ на Гергов тези 45 милиона лева от данъците на данъкоплатците!
  П.П. И най-накрая ви припомням ,че в демократичните държави гласоподавателите знаят ,че дори и да няма разлика, когато избират една или деруга партия, те имат избор поне да сменят формално своите управляващи , и да не гледат поне едни и същи мутри прекалено дълго време, просто по естетически съображения, нали!
  И освен това през последната седмица физкултурният ви милиционер Цецо и Боко са задействали КАЗИОНното си СДС и КАЗИОНният си “консерватор” Москов , и се опитват отново да разединяват и ИЗПОЛЗВАТ десните избиратели, за да може отново да се докопат до властта. Но от всичко това се видя какво унизително отношение герберокожите имат към своите “десни” лакеи от СДС, като има дадоха НЕизбираемото 6-то място в “общата” им евролиста. Ако Боко и Цецо искаха да покажат ,че смятат СДС за “равностоен” партньор , то щяха да поставят Ал. Йорданов на 2-ро или 3-то място ,за да покажат уважително отношение към СДС. Но вместо това те отново постъпиха арогантно и подло към “дясното” СДС, както винаги са пстъпвали и към другите десни партии в НРБ.
  За това нека ИСТИНСКИТЕ седесари отхвърлят призивите на Боко и Цецо да гласуват за “общата” евролиста между ГЕРБ и КАЗИОНното им СДС. Нека галсуват за Демократична България и така да не се ЗАГУБЯТ техните гласове за милЮционерско-комунистическият КЛОНниг ГЕРБ, отново!!!
  Защото ако “гласуват” за “общата” евролиста , получават – Боко и Цецо, получават техните кукловоди – решетников и доган!
  А пък КАЗИОНният “консерватор” – москов , даже не си заслужава да се коментира с неговите инфантилни бълнувания за “силната държава”. Сякаш неговият милиционерски “дрОгар” – Боко не е централизирал всичко в НРБ, та трябва КАЗИОНният москов ДОПЪЛНИТЕЛНО да “усилва” държавният контрол, ОЩЕ повече!
  Ето такива са КАЗИОНните “десни” около Боко , като СДС и москов, които той си ги “избира”. Които допълнително му да “усилват” милЮционерският бандитустань…….ОЩЕ ….. и ОЩЕ ….. ПОВЕЧЕ……..

 17. Алтернативният търг на “Булгаргаз”-пак руски газ ,но по друг начин

  …Доколкото гръцкият доставчик има достъп и до втечнен газ, който в момента на техния терминал в Ревитуса се търгува за 15-16 евро/МВтч, ДЕПА предпочита да ползва по-евтиният втечнен газ за вътрешния си пазар. А по-скъпия руски газ, който е длъжна да вземе от “Газпром” по силата на клаузата “вземай или плащай” да чисти на българския пазар…

  https://www.mediapool.bg/alternativniyat-targ-na-bulgargaz—pak-ruski-gaz-no-po-drug-nachin-news291681.html

 18. В отговор на дългия коментар по-горе: Борисов не ми е вожд, защото никога не съм гласувал за ГЕРБ. Когато съм гласувал е било за Радан.
  За разликата ще си позволя да цитирам коментара от съблогъра Арнаудов към следващата публикация: “Дясното срещу ГЕРБ, за да върнe БСП на власт. Не е първоаприлска шега.” Който не вярва да види прогнозата от Алфа рисърч https://terminal3.bg/alfa-risarch-gerb-tarpi-sashtestveni-reputacionni-shteti-zaradi-arteksgejt-demokratichna-balgarija-e-chetvarta-politicheska-sila/

  Разлика между ГЕРБ и БСП все пак има, също както има между пладнешките разбойници и червените кхмери. ГЕРБ е на ЕС “хранилка” и точно алчността ги прави предвидими. Няма да тръгнат да ритат софрата и да вкарват България с екпреса към Евразия. БСП е изцяло Кремълски сателит. Единственото смислено нещо, което може да произлезе от сегашната ситуация е възникване на ново дясно със силни емблематични лидери. Но това не отменя въпросите (1) и (2) които задавам.

 19. Другарю @К.ГАНЕВ (сериозно, наистина ли така се казвате 🙂 ), не мога да разбера Вие ли не разбирате, аз ли не се изразявам правилно. Специално за Вас правя извънредно обяснение – не е комплимент това, така да знаете…

  По отношение на Цецо.

  Аз мисля, че той изобщо не е плащал за въпросния апартамент с асансьора. Просто са му го подарили от онази фирма, а в замяна той е свършил нещо полезно за тях. Цялата поредица от размени е направена, за да се прикрие факта, че фирмата подарява НИ на Цецо, като в същото време той си запазва и старите два НИ, които уж е заменил. Както г-н Инджев многократно е писал по въпроса с апартаментите на властта и по конкретно на президента Първанов, практика е даден НИ да се води собственост на някакъв близък до властимащите човек, а всъщност да си се ползва от самите властимащи. Така беше с апартаментите на Първанов, така е станало и сега с апартаментите на Цецо. Замяната в случая е опит да се прикрие липсата на плащане от страна на Цецо. А доплащането от страна на Цецо и съответно плащането на въпросните други два апартамента от цецовия солт*шак, което е извършено по банков път, според мен е върнато в брой. Цялата работа е стъкмена така, че да изглежда като сделка.
  Толкоз за Цецо.

  Сега за цените.

  Цените в този район и в тази сграда вероятно са много високи. При всички случаи са много по-високи от 650-680 евро на квадрат (нали нещо такова сметнаха за цецовия апартамент с асансьора). Ако се говори за 2500-3000 евро на квадрат, вероятно е така. Нямам нищо против да са и над 5000 евро на квардрат – има богати българи, искат да живеят в лукс… Обаче на какви цени тези богати българи изповядват сделките? Вие как мислите – дали в нотариалните актове на тези българи пише 1’000’000 лева за ап от 180-200 квадрата? (Все пак – някой може да попита от къде са тези пари. Защо излишни неприятности…)
  Аз твърдя, че не пише. Аз твърдя, че в нотариалните актове на тези българи пише нещо около данъчната оценка. Не мога да го докажа за точно тези българи, но мога да го докажа за стотици други българи, да не казвам хиляди… И така, сделките се изповядват на данъчна оценка (или малко над), сумите по сделките се превеждат по банков път и с това сделката се счита ОТ НОТАРИУСА за приключена. Останалите пари, както Вие да се досещате (макар и само за Цецо), се плащат на ръка. Нотариусите масово знаят за тази практика, но все пак изповядват сделките – това е незаконно.

  И сега отново за цените. Ако една цена е документирана, платена и е издаден документ, който не е оспорван от нито едната страна, то ТОВА е цената по сделката. Това е по закон. На практика обаче, масово се доплаща в брой. Това също е незаконно. Не само когато Цецо доплаща (ако е доплащал, в което вече се усъмних, а и Вие самият – също), а когато който и да е доплаща – все си е незаконно.

  И сега вече последно за цените. Когато се стигне до съд, пред съда ще се представят доказателства за средните цени в квартала, района или дори в конкретната сграда. Защото нали това е обвинението – покупка на силно занижени цени… И тогава ще се вземат цените по сделките, които са изповядани и вече сключени. Няма да се приемат от съда офертните цени, нито слуховете в квартала, тъй като и двете не носят неопровержими доказателства за цената. “Анализите” на АНИ и на имот.бг също не вършат работа, защото методиката им не е никаква методика, а е чисто гледане на карти. Разбирате ли? Колко иска продавачът и какво се говори в квартала не са доказателствен материал. Вършат работа в кръчмата, стават за изваждане на кирливи ризи, но не повече. Дори да са самата чиста Истина – за пред съда не важат. Пред съда се представят документи. Тоест – ще излезе един адвокат със справка, от която ще се види, че в този район и в тази сграда средните цени са около 1000 евро на квадрат (примерно). Пак повтарям – това ще излезе от обикновена справка по нотариалните актове, които могат лесно да се получат от съответния съд или от където там се получават. Това НЕ Е истинската цена, но ще се приеме от съда, защото е проста математика, базирана на документи.

  Вече трябва да сте наясно с тезата ми. Поради ПОВСЕМЕСТНАТА практика сделки за НИ да се изповядват на цени, различни (по-ниски!) от цените, на които реално се сключват, защитата на всеки от замесените в апартаментгейт ще бъде много лесна. Просто ще извадят произволен брой нотариални актове, ще направят средно аритметично и готово. Ето го едното зло от тази характерна за българите практика. Вие се сърдите на мен, че представям фактите такива, каквито са (с голяма вероятност), но всъщност Вие бъркате етиката със законноста. Абсолютно неморално е това, което правят властимащите с тези … придобивки. НО пред закона те ще излезнат чисти. Защо? Защото българинът масово гази точно този закон и така създава чудесни предпоставки за властимащите да се възползват.
  Насим Талеб: “Съвременността замести етиката с правния жаргон и правото може да бъде изиграно с добър адвокат.” И малко след това добавя Първото етично правило – ако видиш измама и не кажеш, измамникът си ти. Хайде сега Вие, @К.ГАНЕВ, кажете колко пъти сте научавали, че някой сключва сделка за НИ и ЛЪЖЕ пред нотариус за реалната цена по сделката? Аз мога да призная много такива случаи. За съжаление. Вие си отговорете на себе си.

  Другото зло е, че с парите, които продавачите получават в брой като доплащане, се развихря такава яка корупция, че нито на качеството на строителството може да се вярва, нито на нищо. С тези пари може да се купи всякакво разрешително, всяка инспекция да се подпише и всеки документ да се получи – без значение какво е реалното състояние на строежа или законовото положение с проекта.

  И третото зло е – тези пари не се облагат. Това не искам да го обяснявам колко е лошо, защото българите няма да ме разберат.

  Навсякъде казвам “българи” вместо “хора” не защото българите не са хора, а защото българите не се държат като хора, когато стане въпрос да не се минат и да не ги хванат. Чужденците в БГ (освен руснаците) не могат да разберат как така ще платят едни пари, а в нотариалния акт ще пише по-малко… Ами че това е измама от всички страни!

  ———

  И нещо като любопитен факт. В една община в Белгия има определен бюджет, с който общината може да купи даден НИ, ако пред нотариус се изповядва цена, която е съмнително ниска. Понеже там редът е такъв, че всичко необходимо за сключването на сделката се дава предварително на нотариус, дори парите се превеждат по сметка на нотариуса (задължително) и след това нотариусът иска около седмица време за проверки и разни други формалности, твърде е възможно общината да реши да купи имота, ако собственикът (продавачът) си прави сметка да го продаде на ниска цена (за пред властите) и да получи някаква сума в брой. Тогава става така, че собственикът (продавачът) получава исканата (пред нотариуса) цена и нищо повече. А купувачът изпуска сделката (която все пак е сметнал за изгодна) и не може да направи нищо по въпроса. Нещата са уредени със закон.
  Ако това се прехвърли в нашата действителност, при оформяне на документите на цецовия апартамент с асансьор нотариусът оведомява общината, а тя решава, че е изгодно да купи този НИ на обявената (пред нотариуса) цена. И го купува. И така хем фирмата продавач няма да си пулучи допълнителните пари в брой (които в случая с Цецо не е получила, според мен), хем Цецо няма да има апартамент с асансьор. За сега…

  Смятам, че по-изчерпателен от това няма да мога да бъда, затова дано да сте разбрали, г-н @К.ГАНЕВ.

  (Наистина много забавно име, да ме прощавате.)

 20. Минимално допълнение към отговора към дългия анонимен коментар по-горе.
  Ако осветяването на корупцията беше симетрично и ГЕРБ и БСП (и ДПС) изглеждаха морално еквивалентни, това в същност би било по-правдиво. И би могло да доведе до засилване на % до ДБ.
  Но по начина по който се показват нещата сега- ГЕРБ с апартаментите (че фактите като такива са верни, съмнение нямам), докато за БСП и ДПС нито дума- печелившите от ставащато са точно БСП и ДПС. А ДБ все още не е ясно дали ще преодолее входната бариера.
  Какво значи управление на БСП и ДПС е добре известно. Какво ще означава присъствието им в Европарламента, вече го демонстрира Виктор Орбан.

  Така че въпросът защо нещата се представят точно сега и точно по този начин- остава.

 21. другарЮ К.ГАНЕВ , ама няма как да се разберем със вас герберокожите. Аз ви говоря едно , в вие си знаете вашето и не можете да разберете това.
  Ето вие САМ сте си ОТГОВОРИЛИ на въпроса каква е СРЕДНАТА цена на съседните апартаменти. Защо тогава искате ДРУГ да ви даде “документи”? Явно е че изповяданите цени са различни от ПЛАТЕНИТЕ , реално!
  Това е съвсем ясно на всеки среден СОФИЯНЕЦ, и не само. НАЛИ?
  Също така повечето схеми ,които сте описали за “данъчните оценки” на апартаментите , също са известни на дори на всяко дете в София , така че е нямало смисъл да ги повтаряте , тук.
  Също така всички коментиращи във личният блог на г-н Инджев, са запознати с това.
  Аз ви повтарям ,че тук , за нас, а и за всички софиянци, е съществена не формалната “документална” страна на въпроса, а самият НАЧИН на придобиване на този 7-ми апартамент, а също така и РЕАЛНАТА цена на този апартамент, а не “документалната” му цена!
  Аз ви писах ПРЕДИ ,че ако искате да знаете ИСТИНСКИТЕ цени, ПОВТАРЯМ – ИСТИНСКИТЕ цени на съседните апартаменти , то тогава трябва да потърсите оферти директно от Цецо и съседите му.
  Защото за гласоподавателите и данъкоплатците СЪЩЕСТВЕН е само въпросът за ИСТИНСКАТА стойност на цецовият апартамент, а не “данъчната оценка”! Ето и вие сам сте предположили ,че изповяданите цени на съседните апартаменти са близки до 1000 евро, дори и без да имате техните “докуметни” от нотариусите им, защо тогава ги сикате?
  “Документите” са си за пред бюрокрацията, но за данъкоплатците и ГЛАСОПОДАВАТЕЛИТЕ е важна ИСТИНСКАТА цена ,и начина на придобиването на тези апартаменти от Цецо ,Веждито и Цачева и сие!
  А другият въпрос ,отнасящ се до “строителният бизнес” и имотните сделки, то той е още по-голям и основен от въпросите ви за цените на апартаментите.
  Но основна отговорност за развитието на имотният и строителният сектор и сегашното му състояние е пак на ГЕРБ , Цецо и Боко, защото тъкмо те са управляващите през последните 10 години , и те са раздавали и усвоявали десетките и стотиците милиарди от бюджета и еврофондовете през изминалите 10 години.
  Надявам се ,другарЮ К.ГАНЕВ, че все пак сега ще разберете какво съм искал да ви кажа в предишните си коментари.

 22. до G_G

  Това че две партии са “морално еквиваленти” съвсем не значи, че имат еднакви възможности да крадат, по простата причина че едните са управляващи. Така че в момента комунистическите боклуци ГЕРБ ни излизат доста по-солено от БСП.

 23. до К.ГАНЕВ

  Всичко написано от вас няма почти нищо общо с истината, поради един факт – по-голямата чат от недвижимите имоти се купуват с кредит от банка, а там описаните от вас врътки са невъзможни. Така че който иска да научи реалната цена на имотите в даден район, ще провери именно тези сделки.

 24. Г-н Тинков, шапо за годишнината и безценната информация към нея! Когато фактите говорят, и Союзмултфилм млъква.

 25. Mika, всичко което искам да кажа е, че волно или неволно хората (поне по-неосведомените от тях)поради едностранчивото представяне на проблема биват подтиквани да гласуват от едни за други мафиоти. Които ако дойдат на власт ще наваксат с краденето, и не само. Ако биват представяни двете (трите с ДПС) партии като морално еквивалентни (каквито са), голяма част от избирателите ще могат да помислят как да постъпят с гласа си и на кого да го дадат.

 26. G_G , само ви изброявам – ТЕЦ-Варна, беленският гьол, Южен поток, герговските заменки, КТБ, “съдебната система”, ГеПи-груп, Артекс, Лукойл, еврофондовете. обществените поръчки…….и т.н. и т.н…
  По коя от тези многомилиардни далавери виждате “разлика” между ГЕРБ и БСП????
  А преди малко видях по една от телевизиите ,че Боко е изпратил “омбудсманката” – мая костинбродска(“обща”!) да си прави предизборна агитация. Дори един нормален “омбудсман” не може да избере Боко , без да направи поредния си гаф или поредната си далвера.
  И сега боковскаата Мая Костинбродская тръгнала да се “бори” с “двойният стандарт” на вносните храни?!?!?
  И ако питате Боко и “омбудсманката” му , какво означава “двоен стандарт” , съм АБСОЛЮТНО сигурен че нито единият от двамата няма да може да отговори. Защото в България храните или отговарят на българските държавни стандарти ,или НЕ отговарят и се бракуват. Всичко което е допуснато от хранителните инспекции до щандовете в магазините е СТАНДАРТНО, но “омбудсманката” на Боко явно ска да си прави предизборна пропагадност. Но по този начин ОТРИЧА работата на всичките контролни органи , които инспектират храните и ги прави ИЗЛИШНИ!
  Но комунистическите номерклатурчици като Мая Костинбродская и Боко искат те да определят “стандартите”, на всичко!
  Те не могат да си представят дори ,че в свободните държави отдавна купувачът определя кое качествено ,и кое НЕ е! Те си действат винаги ,както в любимият им соц!
  И двамата не казват къде е истинският проблем , къде е истинският ДВОЕН стандарт при храните , лекарствата и книгите? Защото благодарение на Боко и “омбудсманката” му , ДДС на тези стоки в НРБ е 20%, а в другите “бели държави” е около и под 10%. Ето това е истинският ДВОЕН стандарт ,който повишава цените на българските храни ,лекарства и книги с над 10% спрямо цените в другите европейски държави. Което прави българските стоки НЕконкурентни и СКЪПИ, допълнително.
  Но никъде няма да видите Мая Костинбродская да иска СВАЛЯНЕТО на ДДС върху тези стоки ,с което да ги изравни с европейските, и тя само си повтаря пропагадните опорни точки, че уж “чуждите” производители прилагали “двоен стандарт” в НРБ?!?!?
  Виждате ли ,G_G, ето такива “омбудсмани” си ги “избра” Боко, като “опозиционерката” от БСП Мая Костинбродская.
  Вие си правете изводите каква е “разликата” между ГЕРБ и БСП!
  А с избирането на Мая Костинбродская , Боко повлия и на вътрешнопартийните лагери и борби в БСП, като така помогна и на Ниновна да си укрепи лидерската позиция, иначе сега можеше Мая Костинбродская да е лидер на БСП , вместо Ниновна, – НАЛИ!
  П.П. Също така си спомнете за “платноходките” в Черно море на Боко, Също така Боко не иска да има НАТОвски бази в НРБ и Черно море. Боко не иска да има обща флотилия с Румъния и Турция, за да си развива “туризма” с руските пришълци и “туристи”……
  Така че , G_G, можем да продължим още много да си изброяваме от “разликите” между ГЕРБ и “опозиционните” БСП и ДПС……… а и вие сам/а можете да продължите да си ги изброявате……..

 27. @MIKA

  От Фрогнюз:

  “Оценката на стойността на имота в квартал “Гео Милев” в София е извършена от лицензиран оценител на база на пазарните цени към момента, категорични са от банката (ПИБ). Оттам подчертават, че доходите на Георгиев са били напълно достатъчни, за да обслужва задължението си, което прави и към този момент.

  През март 2017 година Пламен Георгиев Димитров, както са трите имена на шефа на антикорупционната комисия, е депозирал искане за отпускане на ипотечен кредит в размер на 196 000 лева, за да закупи заедно със съпругата си имот в кв. “Гео Милев” в София.”

  Ето, значи всичко е наред. Какво всъщност искате от човека? Нали БАНКАТА (според категоричното Ви мнение -присъда) дава НАЙ-ТОЧНА информация за пазрните цени… Ето, пазарни са!

  🙂

  Поздрави и бъдещи успехи!

 28. до К.ГАНЕВ

  Това ли успяхте да измислите в защита на всички глупости, които изписахте по-горе?

 29. до К.ГАНЕВ

  Вече ви казах как може да се научи реалната цена на която се сключват сделки с недвижими имоти в даден район, а това че се опитвате да го изопачите с напълно неадекватен пример, в опит да защитите тезата си, всъщност не променя нищо.

 30. @ДО G_G @@К.ГАНЕВ и т.н. никове на един и същ човек: опитайте се да се изразявате кратко и ясно, без да вменявате на събеседника позиции, които не е изказал.

  За многото прилики между ГЕРБ и БСП съм съгласен и го казах, кратко и надявам се ясно. За малкото но съществени разлики-също. Мисля, че изясних и защо не одобрявам фокусът само върху корупцията на ГЕРБ, но не и на останалите партии (или ОПГ-та).

  Не споделям позицията на К. Ганев за оневиняване на ГЕРБ-аджиийте във властта. Независимо на какви цени са придобити имотите, дори и на занижените обявени официално (за които всички знаем, че не отговарят на реалните), проблемът е че тези хора не могат да докажат доходите си. Съгласен съм че в БГ (почти) всеки човек с професия използва различни (и то не незаконни) начини да екранира реалните си доходи от данъци. Но проблема е че ГЕРБ-аджийте не са хора с професия (лекари, адвокати, IT, аналитици и т.н.), а чиновници със съмнителна компетентност. И те могат да изкарат пари само по един начин- с корупция. Това важи в пълна сила и за БСП и за ДПС. Това са хора, които в огромната си част преди да навлязат в политиката са били господа(-ожи) Никой, и след това внезапно положението се променя. Очевидно не с официалните им доходи, и не с професионалните им умения. Защото ако си професионалист изкрваш пари още преди да си политик.

 31. К.ГАНЕВ, и аз съм “съгласен” с вас ,че тоя бандит от КОНПИ е купил имота си на “пазарни цени”. Само че , ще ви “пожелая” да си го купите от него на “декларираната цена” от 200 000лв..
  “Успех”! Само че се съмнявам ,че той ще ви препродаде имота си на тази “пазарна” цена, макар и да е в Гео Милев!
  Също така можете да го питате и какво стана с случая “Ало…Ваньо”, който той “разследваше” , уж, като “прокурор” по този случай?
  Защото ,сега, след неговото “разследване” по случая – “Ало ,Ваньо!”, сега вече имаме и други такива “телефонни разговори”, например като – “Ало, Банов , съм!”!

 32. Целта на занятието е не само ГЕРБ и БСП да се изкарат морално еквивалентни (каквито те несъмнено са), но и еквивалентни като електорална поддръжка (каквито те абсолютно не са). Трикът е като знаете, че БСП имат 33,4%, а ГЕРБ 33,9%, да гласувате за този от двата филиала на ДС-БКП, който смятате за по-малкото зло, защото тази прогноза сугестира и че никоя партия освен тях няма шанс да мине бариерата. Трикът е колкото стар, толкова и коварен, още повече, че действителната подкрепа за БСП е наполовина на ГЕРБ, колкото и герберастки апартаментно-асансьорни скандали да излизат. Просто гласувайте по убеждение и съвест и обръщайте повече внимание на бета каротин, отколкото на альфа рисърч.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.