Продуктовото позициониране на кремълското влияние в българските медии е безплатно и безнаказано

Не казвам, че БТВ нарочно задържа в кадър руското знаме през по-голямата част от своя репортаж от с. Войводиново в централната си новинарска емисия снощи ( 7 април 2019 г.). Но декорирането на недоволството на жителите от селото с този чужд флаг, както на практика се получи, повдига за пореден път въпроса за “чувствителността” на медиите към посланието, което е абсолютно еднозначна покана “ела, мечко, изяж ме”.

 

 

 

 

Русофилстващи нашенци най-редовно и далеч не случайно демонстрират паразитиращо по този начин през медиите своята фанатична привързаност към чужда държава.  Единственият еквивалент, за който може да се говори условно по аналогия, е появата на украинския флаг на събития, които обаче имат пряко отношение към драмата на Украйна, превърната в мишена на руската агресивност. 

Иначе да сте видели германски, британски, американски и прочее западни флагове на демонстрации на българи, които иначе определено смятат западните демокрации за свои съюзник и модел за подражание?

Не става дума да се забрани развяването на руски знамена за щяло и нещяло- това само би настървило фанатиците. Въпросът е да се потърси от знаменосците  на апела за “руско спасение” ( защото това е посланието!) някакво членоразделно обяснение на тяхната първосигналност. Ролята на медиите не е да са регистратори и безмълни ретранслатори, а да са трансформатори на картини от всекидневието ни, които трябва да могат да обяснят. Стига да искат. Алтернативата е завръщането към нямото кино. Без надписи дори. 

Не ми е известно някоя медия досега да е поискала обяснение на феномена на каращисването на бългаското с руското знаме по поводи, които нямат нищо общо с чуждата държава. В случая българи недоволстват, че роми са получили условни присъди за побой над военен ( дали ромите са знаели, че бият военен и доколко са били предизвикани от него не се наемам да коментирам без надеждно проверени факти по случая – явно съдиите са разполагали с такива). И понеже смятат, че българският съд не е прав, русофилстващи нашенци викат по стара робска традиция “дядо Иван” да въздаде справедливост. Вероятно чрез формиране на “справедливи съдилища” под дулата на руски оръжия, както по времето на “народния съд” в условията на съветска окупация, когато Сталин изпраща в окупираната България стотици добре тренирани специалисти по инквизициите.

Сега пак ще ревнат “павианите” ( както някои наричат по формите агресивните путинофили), че репликата ми е проява на “русофобия” ( винаги я изписвам в кавички, обяснявайки за пореден път, че това понятие е измислено като оправдание за реално съществуващата гузна русофилия, за да оправдае раболепните поклони пред чужда държава и нация). Само че пак питам: защо именно руското знаме се вее в контекста на български демонстрации, които нямат нищо общо ( поне формално) с руската държава? Или искат да признаят, че Русия подстрекава българските протести? 

Можете ли да си представите какъв вой биха надали патриотарите ( в случая основателен), ако български граждани развеят по подобен начин турското знаме? А защо не е и гръцкото – има достатъчно българи, възхитени от упоритостта на гръцките протести по какви ли не поводи?

За американското знаме дори не ми се мисли какви припадъци би предизвикало сред правоверните родолюбци. Анатема, пфу, да не дава Бойко! Но за руското – може. Нали дядо им Иван ги е освобождавал робите по нашите земи толкова пъти, особено през 1944-та, защо да не ги освободи пак от българското робство? Така де, българският съд робува на някакъв враг, от който въоръжените с руската символика нашенци призовават Русия да ни освободи! 

Знам, че съм “умрял” и писмо от мен медиите не очакват, но ще регистрирам тук една препоръка.

Нашенци с чуждо знаме в ръка употребят вашата трибуна за пропагандна на съответното чуждо влияние. Ако беше надпис “Кока кола” или някоя кака гола навигаторите на картинката от София или на мястото на събитието щяха да намерят начин да я избегнат или да договорят предварително цената за “продуктовото позициониране”.   Медията трябва да може да поиска обяснение за нерегламентираната реклама ( ако не може да я избегне) с простичкия въпрос към натрапниците: какво искате да кажете с това знаме. Ще бъде не само интересно, но и полезно да чуем как се обосновава един чуждопоклонник. 

24 мнения за “Продуктовото позициониране на кремълското влияние в българските медии е безплатно и безнаказано”

 1. Само питам , къде са войводите,къде са хайдутите от Войводино,къде е ‘разследващата’ БЪЛГАРСКА журналистка с русите коси ? Толкова много реакции трябва да има ,но уви – само тук.

 2. А аз си мислех, че само нас, българите, ни крадат, щото сме прости русофили 🙂

  Как СССР заграби 500 т от златния резерв на Испания

  Преди близо 80 години 500 тона испанско злато са прехвърлени с кораби до съветското пристанище в Одеса – уж за временно съхранение. Сталин бил в прекрасно настроение и заявил: “испанците ще видят това злато на куково лято”, посочва Дойче веле.

  https://news.bg/int-politics/kak-sssr-zagrabi-500-t-ot-zlatniya-rezerv-na-ispaniya.html

 3. Догодина съм решил на 3-ти март, датата на падането ни под руско иго, да отида на Шипка и да вея турското знаме!

 4. Всеки един битов проблем, пиянска свада заради силна музика, огънат калник или открадната бутилка ракия, ще се переекспонират от хибридният Център с една едничка цел – междуетническо противопоставяне и разпалване на омраза!
  Видяха, че номерът им “работи” и минава добре!
  Що да не го използват по предназначение?
  4-6-8% в ПОВЕЧЕ за патриотарския вот, дошли от подобни случайни случки – КОЙ ти ги дава?

 5. Някой разбра ли изобщо ЗАЩО двамата роми са нападнали въпросния военнослужещ? Възможно ли е било да е без причина? То верно, че наскоро една футболна агитка преби един чернокож африканец просто така, само защото е черен. Значи може и така. Но ако е така, някой да го каже.

 6. През лятото на 1987г. конфликтът в Нагорни Карабах ескалира. Булката по същото време е на специализация платена от местните в Япония. Аз и гостувам. Всяка вечер от 22.30 ч. по телевизия Асахи се гледа обзорното-информативно предаване Ню стейшън на легендарният водещ Куме Хироши. Пускат репортаж от столицата Степанакерт. Дават думата на арменец и азер. По изключение, на руски и без дублаж. Отдолу субтитри с йероглифи. Благодат за мен. Няма да тормозя жената да превежда през цялото време. Изслушвам внимателно полит коректните изказвания на двамата. Чакам с нетърпение дежурното включване накрая на водещият. И той не ме разочарова. Отсече гениално: “Пак не ни казаха истината”.
  Толкова ли е трудно да направиш далеч по-малкото. Да попиташ боклука с раззийският парцал за чий го вее. И без коментар да затвориш темата.

 7. Към висок:

  Разбирам Вашия сарказъм, но русофилите не разбират от майтап. Утре ще напишат, че моя милост апелира в блога си на Шипка да се вее турското знаме…

 8. “Не става дума да се забрани развяването на руски знамена …”
  Ще си позволя да изкажа категорично несъгласие!
  Точно за това ТРЯБВА да стане дума!
  Днешна Русия на Путин и сие ОПГ е враг на България, членуваща в НАТО, за какъвто тя /Русия/ се самоопределя. Същата Русия води срещу Отечеството ни подмолна хибридна война и с активното съдействие на петата си колона руши и ограбва икономически страната ни! На съвместните ни като част от ЕС граници тази Русия е струпала асиметрично количество нападателна военна сила от всякакъв род войски! Нейни ракети с ядрени бойни глави са насочени към нашата земя и заплашват с превръщането ѝ в радиоактивно пепелище! Гореизложените факти са достатъчно основание спрямо подобни пропагандни посегателства да се прилагат военновременни закони за национално предателство.

 9. Вижте как майсторски Григорий Явлински троли путинова раззия с осъвременяване на конгениалната мисла на Император Александър III.
  “Днес страната ни има два съюзника- видиоклипчета и стъкмистиката”.

 10. Аз пък твърдя, че е умишлено. И не го прави само БТВ/неслучайно наричана БосфорТиВи/. Нещо повече – има кабеларки, в които програмите на руски са почти колкото българските. Нямам нищо против това да са програми за руската култура и изкуство, балет, кино и прочее, необременени със съветското начало. Но не е така. И като прибавим “услужливата” преса /като например изданието “Строго секретно”/ стигаме до въпроса в социалните мрежи от типа: – Утре, когато над Община Кърджали се развее турското знаме, на кого ще се молите? Идва ми да извикам – Глупаци, малко ли са историческите факти, че българинът на никого не се моли, особено по време на война! Този с руския флаг не може да е истински българин, а роб и невежа.

 11. Присъствието на РУСКИЯ флаг показва КОЙ ТОЧНО Е ПРОВОКАТОРЪТ НА ЕТНИЧЕСКОТО НАПРЕЖЕНИЕ! Да не стане някаква грешка, щото и провокаторът се отчита някъде, я ГРУ, я КГБ, я лично на Путин!
  СЕМ (като медиен регултор) да въведе знак “ГНУСНО!”.

 12. Г-н Инджев, ако се притеснявате изтрийте поста ми. Но историческата истина е че османски бойни кораби и немски подводници 1916 г спасяват Варна от руския обстрел. Също османски и немски войски и българската войска начело с ген Колев спасяват Добруджа от руска окупация.
  141 г руско иго стигат.

 13. Модата на руски байраци с повод и най-вече без повод е сравнително нова, има-няма няколко сезона. Вярно, че не е повсеместна, както напр. щампата на Че върху тениските. Наблюдава се единствено на места с разклатено демократично пространство – Каталуня, Париж на жилетките, мокрите сънища на Салвини, пространсвото на Орбан и на яз. Копринка. В държави с утвърдена и работеща демокрация няма и помен от тях. Който ги види в Полша, Украйна, Грузия, хеле пък в Китай и Япония, да бъде така добър да се регистрира в Гинес. Няма ги и в сатрапиите, разбира се, но не това е темата. В заключение искам да кажа, че руските байраци са слаба ракия, отчаяна работа, плосък мошенически номер. Фактът, че не минава в Гърция, Албания, Черна Гора и Македония все нещо трябва да ни говори. Ако има кой да чуе…

 14. От Испания са задигнати не просто 500 тона злато,а държавното съкровише,включващо златни бвзценни предмети,докарани от Южна Америка,осве това сребро,платина и скъпоценни камъни,въобще цялата хазна.Една малка част е похарчена за издръжка на шпионажа в западна Европа,но останалото е прибрано в ГОСХРАН.Е,имало е и липси,заради които някои чекисти отнасят куршума.

 15. На вниманието на всички родолюбци! На 16-ти април от 18 часа в небезизвестната Регионална библиотека “Дора Габе” в гр.Добрич книгата си “Патриотични уроци” ще представи г-н Александър Йорданов. Странно или не, точно на рождения ден на г-н Инджев ще стане ясно дали са си взели урок тези същества, които опитаха най-гнусно да провалят представянето на книгата “Измамата Сан Стефано”. Очакваме нови провокации в стил “Копейкин, танцуващият с вълци”. Вход свободен и за служителите на МВР!

 16. Едва ли биха могли членоразделно да обяснят развяването на руския парцал по всеки повод въпросните русолюбци!
  Робски душици, какво (друго) да очаква човек от такива???

 17. че веят руския байряк, веят го, но вече има жилищни комплекси по Черноморието на които се вее руското знаме, на порталите пише само на руски “въоръжена охрана, стреля се”… За руснаците това вече си е тяхна земя, купили са я.
  Но защо българите облепят колите си с руското знаме? Наскоро видях задно стъкло облепено с руско и българско знаме, глава на руска мечка и български лъв, и надпис “мощ и сила”.

 18. Русофилията е върховното зло в България.

 19. Към вълчев:
  „ще стане ясно дали са си взели урок тези същества“

  От сега е от ясно, по-ясно, че НИЩО НЯМА ДА СТАНЕ, поради две причини:
  Подкрепата ви към А. Йорданов изразена с тази ваша смешна реклама е закъсняла, защото той вече е получил тази на Бойко Борисов.

  Александър Йорданов не е Иво Инджев.

 20. Страхотна статия, благодаря ти Иво пълниш ми душата! Истинско удоволствие е да чета как демаскираш и попиляваш безродниците русофили със силата на словото, те на това бойно поле са напълно импотентни. Както впрочем и на всяко друго.

 21. Мога да потвърдя от личен опит. Доставчикът ни на интернет/ТВ увеличи наведнаж с повече от 20 руските канали само за няколко месеца и сега общата им бройка е над 50. За разнообразие вкараха и сръбски спортни канали.
  Отделно все повече наши или “наши” ТВ все по-често пускат руски филми и сериали. В началото това беше спорадично, но вече е закономерност, напр. Bulgaria On Air, ВТК (военната ТВ) и ред други.
  Случайност? Помислете пак…

 22. re: ПАВЕЛ ТИНКОВ

  Напълно ви подкрепям колега, докато веенето на павианския парцал не почне да се санкционира, нищо няма да се оправи. Русифилистичния планктон трябва да усеща с гръбначните си мозъчни клетки, че ще играе тоягата/сапьорната лопатка.

  Ето какви резултати дава обществената нетърпимост в такива случаи:

  “Свидетелствам какво се случи на зарята на 19 февруари 2016. Някакъв лумпен щастливо и екзалтирано махаше с все сила един русскъй парцал – защо, и той не знаеше. Овцете около него се правеха, че не виждат.

  Милиционерите – и те, само гледаха да не доближава металната бариера.

  Един висок сух побелял мъж попита най-близкия милиционер, “Тоя докога ще го търпите, след като вече се знае, че Русия е помогнала за убийството на Дякона?” Фатмакът тъпо го изгледа и се обърна с гръб.

  Тогава човекът с 2 крачки отиде до лумпена. С дясната ръка го сграбчи за топките, а с лявата го перна през гръкляна. Pеакцията беше като при инфаркт – боклукът се сгърчи, а мъжът го помъкна към близката линейка и само повтаряше, “Прилоша му, извинете”. Барабар с байрака. И пред линейката май му обясни къде ще завре въпросния байряк, ако се срещнат пак. За чест на снимащият ТВ екип – докато траеше екшънът, дискретно обърнаха камерата към официалните лица…

  Posted by Аэрофлот | юни 5, 2017, 01:31”

  Съжалявам, но рубладжийските путинкантропчета в РъБъ са най-обикновени неграмотни бандити, и разбират само от подобни аргументи. Може и от по-едър калибър. И ме извинете, че се самоцитирам, като един истински класик:)

 23. ка, г-н АЕРОФЛОТ! Тези нощожества от друго не разбират! Надеждата ни е в това, да се събудят повече истински българи и заспали журналисти! Ха, дано!!!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.