Какво пише Иван Костов по въпроса за лустрацията – цитати от книгата му

Верен на новинарския принцип за посочване на необичайното, ако не непременно главното, характеризиращо едно събитие, мога да се съглася с констатацията на колегите, за които от представянето на книгата на Иван Костов в София вчера се открои като новина  позицията му по толкова болезнения упрек за неслучилата се лустрация в България. https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2019/04/11/3418335

_prepulnena_zala_rukopliaska_na_ivan_kostov_za/?ref=home_layer2

От себе си ще кажа само, че пред наистина възторжената аудитория в препълнения Военен клуб всеки друг говорител, оспорващ отделни аспекти на лустрацията, би се натъкнал най-малкото на брожение, ако не и на остри реакции. Нищо подобно не се случи. Авторитетът на Иван Костов пред тази аудитория му позволи да сподели горчивата истина – такава, каквато я вижда и каквато много голяма част от присъстващите вероятно не споделят.

Цитирам без коментар частично какво е написал в книгата си “Свидетелства за прехода 1989-1999” Иван Костов като негово отношение към темата: 

 

 

 

 

“… публичността навреди на излишно много хора. Има съществена разлика между сътрудник и сътрудник на ДС. Едни са тези, които убиха Георги Марков, а преди това измъчваха и убиваха хора в лагерите, други са тези които са били разузнавачи, преводачи,технически сътрудници, явочници и доносници. Работата ми със специалните служби ме е убедила, че при точно поставяне на задачите разузнавачите и административните служители могат да бъдат много полезни за изработването на правилни управленски решения. Нуждата от технически сътрудници и държатели на квартири се разбира от само себе си. Хората от тези изброени категории изпълниха ролята на жим щит. Сред тях имаше такива, които бяха принудени или изнудени да участват. Те застанаха между нас и този висш състав на ДС, който репресираше обществото със страх и преследване.

Поради липса на професионализъм и яснота за целите на ОДС, както и голяма част от демократичната общност, възприемаше отварянето на досиетата като морал акт, а всъщност целта трябваше да бъде друга – да бъдат защитени демократичните институции на властта от съпротивата срещу прехода. Центърът на тази съпротива успешно разпространи внушението, че именно хората, участвали в живия щит, са виновни за комунистическите репресии, а след това и за саботирането на реформите. Което изобщо не беше вярно. Виновни бяха другите – убийците и насилниците, които бяха надеждно  прикрити, включително от прокуратурата и превербувалите ги колеги от специалните служби на демократичната държава. И най-вече виновниците бяха тези, които ръководеха политически партии, специални служби, прокуратура, съдебната власт, които бяха в Конституционния съд и в медиите. Ние ударихме встрани, а не по тях. 

Най-силното доказателство за тази несправедливост е, че мнозина, макари и ударени от закона, останаха привърженици на демокрацията и на евроатлантическата принадлежност на България. И продължаваха да ги защитават и да се борят за това и след като бяха посочени с пръст. Затова главният секретар на Министерски съвет Елиана Масева бе права, когато каза за този закон: “С един акт направихме жертвите на комунизма жертви и на демокрацията”.” Иван Костов, “Свидетелства за прехода 1989-1999”, изд. Сиела, София, 2019 г., стр. 328)

“По-малко е известно, че някои от най-ценните и обещаващи български сътрудници са били превербувани от съветските служби в периода 1981-1986 г., когато в Кремъл вече са били наясно с приближаващия край на комунистическия режим. Този контингент от хора, скрит и недосегаем за нашите закони и досиета, формира и днес петата колона на московските репресивни служби в България”. ( пак там, стр. 329).

“Ние всички сами сме си виновни за това, че отварянето на досиетата се превърна в средство за прехвърляне на политическа отговорност и за безцелни и безпочвени упреци, за празно ровене в съдбите на хората и за тяхното унижаване””. ( пак там).

ЗАБЕЛЕЖКА: Поднесените по-горе цитати не са покана за нова междуособна война “за” и “против” личността на Иван Костов, а целят единствено запознаване на публиката по най-достоверен начин с позицията му, преразказана до момента според въпросите и отговорите му пред публиката във Военния клуб. 

15 мнения за “Какво пише Иван Костов по въпроса за лустрацията – цитати от книгата му”

 1. Още по-лошото е, че тсзи вече изпитана схема – хвърляне на кал по всеки за да се дисфокусира обществото от истинските винивници, се използва и повтаря постоянно. В днешни дни пример е апартаментгейт.

 2. Тези мисли съм ги изразявала много преди Иван Костов,включително и тук.Един милион членове на БКП ,и два милиона с картончета в ДС И то сред тях високо образовани,експерти,демократи по дух,мечтаещи за европейските ценности да ги лишиш от заемане на държавни постове е върховна глупост.Та това са над 50 %от активното население,Това е висша форма на саботаж и национално предателство.Трябваше да се ударят само служителите офицери от ДС и то назад през годините.Останалите ще отпаднат сами.А сега ББ им даде и най високи пенсии.Какво като се е подписал някъде в картонче.Та нали с картонче и без картонче всички им треперехме и служехме безропотно.Иначе нямаше да ни има.
  Но Костов е за мен безспорна личност.Възпитаници сме на една и съща гимназия – 18 гимназия София.

 3. Междувременно, “аргументи и факти” продължава с антибългарската истерия.
  Даже, “заобикално”, Стопанинът на БЛОГА НИ е изкаран, има си хас, грантаджия.
  Боже, колко мужишка мъка има, Боже!
  focus-news.net/news/2019/04/12/2645836/argumenti-i-fakti-rusiya-bratushkite-kayzerat-i-hitler-zashto-balgarite-zabraviha-za-dumata-blagodaryai.html

 4. Вече повече от 20 години се вменява вина на Г-н Костов, че не е извършил лустрацията.Било е най-големият му грях към хората, повярвали в демокрацията и лично в него.Почти под всяка статия, независимо дали е по темата, незабавно се появяват дежурните оплювачи. Костов е виновен. Но защо стоварват цялата вина върху него? Защо не споменават настоящият депутат от ГЕРБ, Георги Марков, тогавашен конституционен съдия, който е един от тези, които не одобряват лустрацията. Отговорът се появи след осветляването му като агент Николай. Зловреден при това. Други, включително и Вие г-н Инджев, както пише в книгата си и г-н Костов – не сте навредили на никого. Напротив, още от началото сте признали и застанали на страната на Демокрацията и защитавате страната си, като отваряте очите на много заблудени и манипулирани от най-жестокият ни враг – Русия, бивша СССР. Затова сте мразен от петоколонниците. Но по-важно е, че сте обичан от много хора и те стават все повече, четейки статиите и книгите Ви. Надявам се, че и книгата на г-н Костов ще бъде прочетена от мнозина, които са били подвеждани и ще си направят изводите. За други като мен, не е нужно да бъдат убеждавани, защото по достойнство сме оценили управлението му. А и такива като Вас. С успехите и грешките му, но начертал пътят ни към Европа и НАТО. Помня изказванетто на ‘царя’ Сакскобурготски при предаването и приемането на властта: ‘Г-н Костов, много високо сте вдигнали летвата’. А след това също помня каква е била целта на докарването му от Мадрид от същите тези, истинските виновници, за които пише в книгата. 800 дни в очакване да забогатеем/той стана богат/, но след четирите им години управление, такива станаха и всички около него. Да, наистина тази лустрация не беше извършена и г-н Костов си признава, че се чувства виновен. Чест му прави, но никой не казва, че не му бе позволено. От големите агенти и кукловоди и внедрените им къртици в ОДС. Историята неминуемо ще отсъди и ще даде кесаровото.

 5. Законът за обявяване комунистическия режим в България за престъпен е действащ закон.
  Формите на съучастие в престъпление са извършителство, подбудителство и помагачество.
  От друга страна, умисъл за съучастие има, когато всеки съучастник е предвиждал общественоопасните последици на своето деяние.
  Колко хора живели по време на режима cа разбирали какво всъщност вършат.
  За пред съда има оправдание, нo поколенията вероятно ще cи задават въпроси.

 6. Едно е да се отворят досиетата, съвсем друго е от това да последва нещо.

  Факт е, че БСП е жива и в много по-добра форма, отколкото през 1997, вместо да бъде досъсипана до края на миналия век.

 7. НЕ трябва да забравяме ,че през 1997г. цялата “икономика” цялата “държавна бюрокрация” беше ФАЛИРАЛА. И трябваше НАЙ-напред да се осигури някаква начална отправна точка с провеждането на ЦЯЛОСТНИ реформи, с които да се стабилизира вътрешното и международното положение на НРБ!!!!!!!!!!
  Още повече ,че НРБ беше в ИКОНОМИЧЕСКА изолация ,ЕДИН път заради мораториума върху външният дълг и ВТОРИ път заради геноцидите на ТИРАНът Милошевич в СФРЮ!!!!!
  Заради тази обстановка, не остана достатъчно време ,за да се проведе ПЪЛНА и ТОТАЛитарна ДЕкомунизация , ДЕбольшевизация, ДЕченгесация, ДЕчекистизация, ДЕтошовизация,ДЕперестройковизация ,…… и т.н. , в това число НЕ остана достатъчно време и за ЛУСТРАЦИЯ и отваряне и разделяне на досиетата според тяхната важност и вина!!!!!
  Още повече ,че И.Костов имаше само ЕДИН мандат………..
  Но…………НО ….аз НЕ подкрепям изцяло неговото мнение , нито това на г-н Инджев! – НЕ!!!
  Защото….НЕКА все пак си припомним ,че сегашните “служби” бяха формирани по времето на Тройната КО(Й)алиция, станиШЕФ , доган, Кобурга и ….. и разбира се от “генерала” от “народната” милиция, генсекът от банкянската пожарна, охранникът на тато-ди-тути-каскети и Лукойл – МУТРОмилЮционеропитекЪТ-бокоТИКВАТА!
  НАЛИ!!!!!
  Само преди година бокоТИКВАТА прие “закони” и “узакони” , най-накрая, НЕзаконните ,НЕлегитимните и НЕбългарските “служби” – УБО,ДАНС,ПГУ,РУМНО…… тези “служби” бяха за ЛИЧНО ползване на КПСС,КГБ,ГРУх,БКП и ДС, още от 1944г., и за това даже нямаше “закони”за тяхната ТЕРОРИСТИЧНА и БАНДИТСКА дейност, и бяха дори формално – НЕзаконни……
  Но преди година МУТРОмилЮционеропитекЪТ-бокоТИКВАТА прие “закони” , и ги “легитимира”, да бе!
  Костов няма абсолютно нищо общо със “службите”, монтирани след 2008г..
  И , също така, да не забравим и “правительството” на ОБРЪЧгархски , когато беше сключен “договор” за “обучението” и “подготовката” на бъдещите ченгесари от ОПГ-ДАНС в сарайско-библиотекасткият “университет” УНИБИТ!!!!!
  Този “договор” , всеоще не е прекратен от МУТРОмилЮционеропитекЪТ-бокоТИКВАТА. Защото такива са заповедите към него от кукловодите му и от “генераль” Решетников.
  Също така МУТРОмилЮционеропитекЪТ-бокоТИКВАТА не даде да се проведе РЕФОРМАТА в ОПГ-МВР, от министър Вучков ,преди 4 години!
  Така че г-н Костов пак се е ограничил в тази си преценка само до лустрацията и досиетата. Може би ще пише за “новите служби” на станиШЕФ, доган, Кобурга и бокоТИКВАТА в своята следваща книга???? Може би??!?!?!!?….

 8. П.П. Извинете ме , г-н Инджев! Изпуснал съм при писането на горният коментар да допълня и името на вашият “любимец” – агенть-гоцье!
  Той също участваше в монтирането на “службите”, след 2008г.. Заедно със станиШЕФ, доган, Кобурга и бокоТИКВАТА , наравно с тях беше и агенть-гоцье.

 9. Точно тук е разковничето. Непроведената лустрация е причината за всички недъзи на прехода, Костов много точно го каза: Трябваше да се проведе декомунизация на България по примера на ФРГ след ВСВ при канцлера Аденауер. И целенасочено и обективно да се възпитават младите поколения в принципите на демокрацията и плурализма на свободните общества, да се култивира поколение способно на критично мислене и със здрава ценностна система. Тогава новите поколения биха имали имунитета да не се поддават на тоталитарната пропаганда на евразийската сатрапия и кагебейския асасин, който я е възседнал. Важната констатация тук, е че обществото ни започва да се пробужда.

 10. Няма такъв авторитет в съвременната политика като Костов. Ако каже две изречения по медиите отзвука е все едно земетръс. А, какво остава да презентира книга която сам е написал тогава ….? Мишоците мълчат. Както той сам казва бих дебатирал с всеки който ме обвинява в лъжите за прехода но, те до ден днешен не искат. Е, това да ви говори за нещо. Както Слави плюе и подиграва всеки/ най-вече Костов на времето/ но, дойде при него подигравания се смирява и става ибрикчия както при Б.Б.

 11. BLUESOUL, според вас възможно ли е за по-малко от 4 години, по-малко(!!!), да се проведе лустрация и декомунизация???
  Аденауер е имал поне с още 10 години повече от мандата на Костов! Не бива винаги да се сравняваме с другите, когато няма обективни факти за това, само защото са станали “по-известни”, поради стечението на обстоятелствата. Защото всеки може да научи нещо от другите, дори повече от тези, които са извън неговите интереси и занимания!

 12. Нямах предвид за 4 години мандат на Костов, а целенасочена политика на декомунизация от самото начало през 1990 година. Както самия г-н Костов го каза, не е имало нагласа за такава декомунизация в посттоталитарното ни общество, а и демократичните западни държави не го изискаха от нас, за да ни допуснат до техните организации и структури за сигурност. Те трябваше да ни го поставят като условие, не го направиха. Костов го каза, платихме част от цената и получихме част от реформите.

 13. Възможно ли е за четири години да се извърши това ,което се свърши в Германия за над 10 години.Ами нали затова спешно докараха чучелото наречено цар от Мадрид.За да не продължи започнатото.Зад него застанаха лабилните демократи.синовете и внуците на най преданите на Москва комунисти и шепа продажници.Мога поименно да ги изброя.Първо започнаха със перфидна и злостна пропаганда срещу правителството на ОДС и Костов.Омаскариха всичко.и очерниха подло направеното.Думи на Кбурга *членството в НАТО е много скъпо ,не е за България*.Щяха да ни превърнат в Приднестровието.Добре ,че не успяха.Отвориха досиетата и започнаха наглата пропаганда за тези,които не са техни подлоги.Никакви други последствия.Подигравка с хората.Мен не ме интересува ,че някаква професорка в Париж била агент на ДС ,мен ме засяга това .че лидерът на управляващата партия тогава Доган е ДС.От него ми зависи настоящето и бъдещето.А колко много са такива в управлението през годините.И обществото търпи и ги избира.Как Това смяна на учебници програми,историческата истина за комунизма – забрави.Стигнаха и да се кланят на гроба на Тодор Живков
  И искам да попитам /журналист/ Христо Христов ,добре Костов има вина за досиетата,но твоя спонсор какво направи под твоя натиск за досиетата.Освен да се гаври с беззащитни хора – нищо.
  Затова обществото е виновно.

 14. BLUESOUL, и И.Костов ,и вие казвате само едната част от проблема!
  Защото след Костов , НЕ само че НЕ се продължи с ДЕкомунизацията, НЕ само се НЕ поддържаше поне НЕутрална позиция, и да се остави поне в това състояние ,в което беше при ОДС и Костов, но……НО тъкмо ОБРАТНОТО , след Костов се проведе ОБРАТНА РЕкомунизация и платена РУБЛАджийска корупционна, ПОРЦИОНнна и ОБРЪЧна путлеризация и РЕчекистизация на колонията НРБ!!!
  Ето това са другите страни на този проблем , ДЕкомунизацията е само ЕДНАТА част , другите са в етно-монархосоциалистическата РЕкомунизация и милЮционеризация на НРБ. Ето това все още не е споменал г-н Костов. Но все пак той сам си казва ,че е книгата му обхваща периода само до 1999г.! Може би в другите книги ще се спре ОСНОВНО на ДЕкомунизацията след 2001г., може би?!?!?!
  Има много примери ,които ПОТВЪРЖДАВАТ това.
  Например още Кобурга искаше да направи бриго аспарухов началник на МЕГАчекистка организация.
  После ()резидента-гоцье прокарваше ТРОйният (ч)лем и ТРОйната коалиция.
  След това монтираха МУТРОмилЮционеропитекЪТ-бокоТИКВАТА за “кмет” на сАфия, и за премиерин на НРБ……
  След това монтираха и решетниковият ()резидент…….
  И докато при Костов над 90% от българската икономика беше все пак в български ръце , макар и в офшорки. Сега вече официално , международни експерти посочват ,че най-малко 25% от иконномиката е ДИРЕКТНО в ръцете на путлеристките бандити и МОНОполисти. Осен тези 25%, допълнително поне още 25% са в ръцете на зависими от Путлер марионетки! Така след Костов, повече от половината от българската “икономика” се КОНТРОЛИРА директно от Путлер ,или от зависими от него монополисти, олигарси и бандити.
  Да повторим пак , при Костов над 90% са българските предприятия! А сега , след проведената след него ТОТАЛНА милЮционерско-чекистка РЕкомунизация вече над 50% от българският БВП се контролира от Путлер и неговите бандити!
  Ето заради тази повторна РЕкомунизация вие сам си правете изводите BLUESOUL, както и г-н Костов, когато реши да започне да пише за периода след 1999г……..

 15. Защо си мислите, че не съм съгласен за пълзящата рекомунизация и ресъветизация? Преди това коментирах думите на експремиера Костов по повод лустрацията. А иначе се надявам и вярвам, че Костов ще напише книга и за периода след 1999 година. Аз лично смятам дори че е длъжен да напише, пред историята и пред следващите поколения, за да има обществото и неговата гледна точка.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.