България е на първо място по свобода на охраняваното слово, чрез което се запушват усти срещу статуквото

Възразявам най – енерг(ет)ично ( т.е. направо с руски акцент) срещу себе си и предишни мои твърдения за лошо състояние на свободното слово в България, с което очевидно съм заразил и заблудил световното обществено мнение и най-вече “Репортери без граница”. Не съм прав, точно обратното е. Но най – напред ето свещените факти относно онова,  какво твърдят репортерите отвъд границата на свещената истина за най-свободната територия на свободното слово на света:

  “Корупцията и съюзяването между медии, политици и олигарси в България са масово разпространени и най-яркото въплъщение е Делян Пеевски (…). Правителството продължава да раздава на медиите средства от еврофондовете при пълна непрозрачност и ефектът е, че са подкупвани получателите да не критикуват властите или изцяло да се въздържат от отразяване на определени проблемни сюжети. В същото време се увеличи натискът на правораздавателните органи върху независими медии като групата “Икономедиа”. Заплахите срещу репортери нараснаха през последните месеци до степен, че да си журналист в България вече е опасно”, заключават в “Репортери без граници”. https://www.dnevnik.bg/sviat/2019/04/18/3421085_v_bulgariia_reporterite_sa_na_mushkata_i_na_mafiiata_i/?ref=home_mainStory

Негодувам бурно срещу клеветите и инсинуациите на международните репортери във връзка с родните такива и не само срещу тях: всеки българин се радва на невиждана и нечувана другаде свобода на словото си ( при определени обстоятелства). Някои дори биват охранявани от полицията за всеки случай, за да не им се случи нещо неприятно, когато си упражняват свободното слово, за да заглушат свободното слово на други хора. 

Ще започна с класацията отпред назад, а не както черногледците храбри у нас, които още в заглавията на статията си се вторачват в задното ни място и ни сравняват с други натикани отзад държави.

Може ли в откроените като най-свободни по признака на упражняването на свободното слово северни държави, като Норвегия и Финландия, един човек свободно да упражнява свободното си слово анонимно със заплахи срещу живота на журналист, след това да бъде разкрит от полицията, но прокуратурата да застане на страната на заплашващите журналиста и да постанови, че заплашващите просто са упражнили конституционното си право на свободно слово?

А може ли политик, общински съветник и лидер на партия, да отиде на представяне на книга в съседен град в Скандинавия и най-свободно да му запушат словото под погледите на униформените пазители на закона макар това преднамерено действие на теория да се наказва по два текста от закона?

Отговорът е очевиден – там не може. Но тук това се случва без проблем за агресорите.

Когато ( по инициатива на полицията) подадох на 15 февруари 2015 г. сигнал за поредната серия от заплахи за живота ми в личния ми блог за моя изненада трима от заплашващите ме бяха установени по-късно. Но с това изненадите приключиха. Защото на 6 март 2016 г. получих от Софийската прокуратура писмо, в което ме уведомиха, че няма да повдигнат обвинение срещу разкритите лица, тъй като те са упражнили конституционното си право на свободно слово. Цитирам дословно : 

“Съгласно конституционния текст всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово – писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин. В настоящия случай не може да става дума за престъпление по смисъла на чл. 162 от НК.”

“Изразяването на мнение, в конкретния случай – коментар, било то и с негативен за тъжителя характер или поддържаща противоположна теза, не може да бъде тълкувано като извършено престъпление по смисъла на чл. 162 от НК. Намирам, че в настоящия случай изразените мнения са проява на конституционната свобода на мнение, изразяване или политически убеждения. Както самият тъжител изразява своите тези в публичното пространство и с това упражнява своята конституционно гарантирана свобода на словото, то и последвалите коментари следва да бъдат съотнесени към проявлението на това право”.

Както се вижда ( и от снимката на писмото, подписано от прокурор Железчев, прокуратурата, т.е. държавният защитник на правата ни, категорично защитава правото на лица, които заплашват със смърт журналист ( или когото и да било). Връх на свободата!

 

 

 

 

За да не остане някой с впечатление, че полицията остава по-назад, ще дам примери как и тя защитава правото да бъде нарушавано правото на свободно слово. Писал съм за случая от 11 май 2016 г., когато наш легитимен митинг на граждани, протестиращи с искане да бъде демонтиран Монументът на окупационната червена армия МОЧА от центъра на София, беше провален от организирана група хулигани с руски и червени знамена. Вместо да ги задържи или поне да ги отстрани от пътя ни, жандармерията пристигна да брани провокаторите – с гръб към тях и с лице към нас ( видно от снимката). 

 

 

 

И обратното- когато отидохме да протестираме срещу изява на руската моторизирана глутница пред същия паметник в София полицията ни обгради – отново с лице към нас и с гръб към онези “безопасните” явно за тях от другата страна, които напираха да ни провокират, включително с неприлични жестове и победоносно кълчене зад гърба на униформените. 

А какво да кажа още за случая в Добрич от 7 март тази година?

 

Четвърт час вилняха необезпокоявани организирани за акция срещу свободното (ми) слово хулигани на 7 март тази година в буквално окупираната от тях Градската библиотека в Добрич с намерение да не ми позволят да представя книгата си “Измамата “Сан Стефано”. Тъй като полицията е накарала някои от тях да се подпишат под протоколи с обещание, да не правят повече така, на 16 април случаят се повтори с  с участието на други лица ( както и с истеричния принос на някои от участниците от линча над мен, като крайният в дясно на снимката).

 

 

 

За разлика от 7 март, когато полицията твърдеше, че не е знаела за готвената провокация в Добрич, този път тя е била предупредена. От партия СДС дори заявиха, че сезират прокуратурата за заплахите срещу издигнатия от тях в листата на ГЕРБ за кандидат за евродепутат Александър Йорданов, очакван да представи на същото място книгата си “Патриотични уроци”. И въпреки това  провокатори, начело с варненския им вожд Костадин Костадинов- на снимката  в позата “не ме докосвай”– ( видян да се кара на полицаите, след което те се снишили на стълбището извън терена на “бойните действия”), този път са провалили публичното събитие. В моя случай успяха “само” да го забавят, но на бившия председател на Народното събрание и дипломат Александър Йорданов на практика са му отнели свободата да говори. 

 

 

 

 

 

Местни журналисти са попитали тамошен полицейски шеф защо пазителите на закона не  са се намесили. Отговорил им е, че не е имало сбиване. Което ми напомня репликата на един висш полицай във връзка с моите сигнали срещу заплашващите ме със смърт. Каза ми, че най-напред трябва да ме убият и едва след това мога да разчитам да се задейства прокуратурата. Така бил направен законът.

Сега разбрахте ли? У нас техни величества законодателите са помислили за правото на всеки да упражнява агресия и да запушва устата на журналисти, стига да не бърза да ги убива! Полицията и прокуратурата изпълнява тази част от охраната на свободното слово. Поради което твърдя, че България е несправедливо сочена като държава, в което положението със свободното слово е тежко ( от картата, която препубликувам от Клуб Z се вижда, че положението у нас е сравнима само с това в Русия, Беларус и Турция на континента). То е повече от леко, рее се в небесата на безотговорността, позволяваща на всеки агресор саморазправа със свободното слово, стига да не прибягва да екзекуции. 

Апропо, прочетох в доклада на “Репортери зад граница”, че зад океана медиите все по-често прибягват до частни охранители като средство за самозащита. Уви, у нас и това не е възможно, за журналисти като автора на тези редове. И охранителите ни са на един акъл с институциите, когато стане дума на чия страна се. Това картинно ми беше обяснено от група частни охранители, чийто началник ми препречи пътя на столичен булевард, за да ми държи речи в защита на Путин от мен. Когато граждани се поинтересуваха защо са ме накачулили въоръжените охранители, един от тях подхвърли “взимаме интервю от Иво Инджев”. 

Тука е така, мутрите си упражняват правото да се правят на журналисти чрез публичен тормоз над журналист, който на практика може да се “оплаче” само в личния си блог! В джунглата важи само законът на хищниците, а от останалите се очаква да бягат и да се крият. Което нямам намерение да правя, надявайки се само на онази част от закона, която ограничава правото на мутрите да убиват журналисти ( за да не се излагаме пред чужденците). https://ivo.bg/2016/02/23/двама-охранители-от-една-родна-картин/

В заключение да заявя отново: няма по-свободно слово на света от българското, защитено от закона ( на джунглата) и неговите бюстители!

 

 

Бял цвят означава – добра ситуация, жълт – задоволителна, оранжев – забележими проблеми, червен – тежка ситуация, черен – много сериозна.

9 мнения за “България е на първо място по свобода на охраняваното слово, чрез което се запушват усти срещу статуквото”

 1. Дали някой се е впечатлил вот държавите призовата тройка от високата класация. Склонен съм да приема, че това там даже за никога освен тесен кръг хора от бранша е новина. А матушката е дръпнало с още едно място назад. Вече са 149-ти. Общо са 180 страни. На нас пееФски медии и лизачите на Баце ще ни обяснят с думи прости, кат за матРиял, тази класация нали сами се сещаме де да си я заврем и кои били тези Репортери без граница.
  И те, така.

 2. Ако искате заплахите да спрат, и даже и лица от сорта на Костадин Костадинов да ви презират мълчаливо, има сигурен начин.
  Пишете възхвали и оди в чест на един човек който управлява България от 10 години и който както се разбра от частни разговори, се прави на по-прост отколкото е, c необоримотo оправдание, че иначе ще го помислят за гей.
  Така или не, от момента в който се обаждаше по телевизионните студия да се кара на този и онзи личния телохранител на Тодор Живков, нaправи всичко възможно, самостоятелно или чрез подставени лица, да унищожи мислещатата журналистика.
  По лошото е, че тези които гласуват за негo, вероятно са на същия акъл.
  Желязна логика, в страните от 50 място нагоре всичко е “джендърско”, и заплатите и качеството на живота…
  Много е зле работата на местна почва.

 3. Не разбирам, защо сме в червено?
  В Америка всеки журналист може да критикува американския президент. И у наше село – иНдентичен случай. И тукА всеки журналист може да критикува американския президент.

 4. Днес по официалните медии по няколко пъти я споменаха тази “радваща” класация за свободата на словото в БГ. Само не знам журналистите в тези медии, с цел да се ожалват ли я споменават или, с цел да покажат кой е на върха на захлебените журналя. И, да втълпят на все още бунтуващите се на статуквото че, имат кауза пердута. Но, идва Видов ден и то скоро.

 5. Докато “генералният””прокурор” се “избира” от прости банкянски пожарникари и “охранители”, не трябва да се “очаква” нещо “друго”:
  https://www.mediapool.bg/kokinov-kam-borisov-za-tsatsarov-ne-mi-se-podsmihvai-ti-si-go-izbira-news205766.html
  А освен ,че НИКОГА не трябва МУТРОмилЮционеропитеците , като бокоТИКВАТА да се “прокурорски” “кадровици”, така не трябва и НИКОГА милЮционеропитеците ,които са завършили в милЮционерската “школа” в Симеоново да бъдат назначавани за “прокурори”, като фатмаците – гешев и пацоТЕРАСАТА ! НИКОГА!
  Който е завършил “магнаурската школа” в Симеоново , ТРЯБВА да си отработва САМО в МВР и милицията, до пенЦията си, и НИКЪДЕ другаде!
  Който иска да бъде ПРОКУРОР и СЪДИЯ , трябва да е завършил във РЕДОВЕН ЮРИДИЧЕСКИ университет, а не да завърши милЮционерската школа и след това да бъде назанчаван от същите МУТРОмилЮционеропитеци за “прокурор” или “спецсъдия”.
  Който е завършил симеоновската школа ,има компетенциите най-много да е редови следовател в МВР и НИЩО друго! И без това няма достатъчно бройки обучени следователи, а само някакви си набързо и претупано “обучени” редови улични милЮционери, които се водят за “следователи”, КАЛИНКОВИ “следователи”! И без това и редовите улични
  милЮционери са малко , и не трябва допълнително да бъдат намалявани ,като ги правят ФАЛШИВИ “следователи”, само защото сименовските “кадри” са поискали да стават “прокурорски” и “съдийски” НАЧАЛьНИЦИ. Н-А-Ч-А-Л-ь-Н-Ц-И! Начальници , както през целият период след 1944г., а не нещо си друго, като например обикновените ПОЛИЦАИ в западните държави!
  Като са искали това, да са отишли да се обучават в нормален ЮРИДИЧЕСКИ университет , а не в Симеоново!
  Прокуратурата и съдЪТ не са мястоТО за симеоновските КАЛИНКИ ,както и за техният НАЧАЛьНИЧЕСКИ “кадровикь”-МУТРОмилЮционеропитекЪТ-бокоТИКВАТА!

 6. Нали викахте айде да видим как ще спрат Йорданов. Бил депутат. Даже не мога да разбера кво се мазните на американците и ги хвалите като елементарни неща не могат да ви помогнат. Отдавна са ни спазарили с рашките и ви се смеят на напъна.

 7. Към baykomita:

  Ще приема безадресната лъжа за мазненето на американците като лично обръщение. Което е клевета. То е толкова вярно, колкото и твърдението, че Ал. Йорданов е депутат.
  Писах, че зад него стои партия, при това (съ)управляваща по смисъла на съюяването й с ГЕРБ и заяви, че сезира прокуратурата за заплахите на Копейкин. Което е различно от от случая с мен.
  Зад мен не стои никой , вкл. никакви американци, каквито се привиждат тъкмо на руските слуги у нас, свикнали зад тях да стои Москва и от това да черпят увереност без да могат да си представят, че някой опонент може да си позволи солови акции без реципрочна сила зад него.

  Само че толкова ви е лимитът да мислите със собствените си глави. Ползвате двуглавието на руския орел и затова се обявявате за нещо като българи с руско съзнание- пълна шизофрения, каквато никъде другаде по света не изповядват “националистите”.

  И как точно да ни “помогнат” американците срещу такива, като вас? Шизофренията е сред болестите, които не се лекуват ( ако е точно болест, психиатрите спорят по въпроса за раздвоението на личността). Да дойдат американците и да ви оперират предателския ген ли?

  Пак по робски навик, съдейки по себе си, руските слуги разбират съюза с развитите западни страни като “хвалене”, сякаш онези, до чиито стандарт на живот се борим ( въпреки вас) да се доближим, имат нужда от нашето благоволение да се европеизираме, а не ние.

  А това, че “рашките” ни се подиграват е вярно за онези от тях с господарското самочувствие ( градено върху вашето слугинско поведение), които не плачат за българско гражданство и имоти в България.

  Откъде знаете, че ни се присмиват “рашките”, от техния инструктаж ли? Те ли ви упълномощиха да ни осведомите за руския присмех?

  Отговор не чакам. И не се жалвайте от “цензура”, защото нямате право да ми се катерите по главата, за да си крещите глупостите на воля. Сковете си собствен стобор и си кукуригайте от него.

 8. BAYKOMITA, ти какво “очакваш” от американците?!?!
  Ако решат ,все пак , да се намесят повече тук , то ти и твоят десарски “комита”-ванЮ каракачАНСКИ ще сте ПЪРВИТЕ ,които ще искате да се оттеглят.
  При американска намеса ти и МВРО ще сте първите ,които няма да можете да си търсите пропутлеристки “спонсори” , като МУТРИгруп и КТБ.
  МВРО и бареков все още не сте си върнали заемите към фалираната КТБ, за предишната кампания за евродУпетатина-жамбаски! Кога ще си ги върнете?
  Кога ще върнете и 100 милиона евро от “комисионните” в ДАБЧ?
  При американците няма да можете да така спокойно да “усвоявате” стотици милиони от данъколатците и невъзвращаеми заеми.
  Така че ти ,като “комитски” ТРОЛ имаш най-малко гайда от идването на американците , тук! Защото много скоро след това ще ти спрат “комитските” копейки!
  П.П. BAYKOMITA, разбра ли още, че вашият бивш член от МВРО – копейкин, който сега е от “възраждане”, искал да става ,и той , едвродепутатин, като жамбаски?!?!?
  А пък колкото до Добрич, ако аз бях на мястото на г-н Ал. Йорданов щях да попитам психопата копейки да отговори точно на въпроса – Какво ,точно, разбира под “турско робство”??? Ако може да го “опише” ,….. ако “може”, де!
  И едва след това , бих му отговорил на нечленоразделните крясъци!….

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.