Рецидивизмът на националсоциализма създаде пример за подражание в Добрич под добродушния поглед на полицията

При продължаващо бездействие на прокуратурата, на полицията,

на местната и на централната власт не ни остава нищо друго,

освен да се въоръжаваме и при следващи „литературни”

дискусии да водим повече от онези яки момчета

с дебели вратове, които първо бият, а после питат.

Съвсем по европейски.

„Патриотизмът е последното убежище

на негодника.“ Самюел Джонсън

Снимка: „Фактор.бг“

Добрич посреща гостите си, потънал в зеленина,

с епичното спокойствие на дъхавия чернозем

и на добродушните трудолюбиви хора.

В центъра са разлепени афиши,

които от името на Община Добрич и на Съюз „Истина”

канят граждани и гости да участват в среща

с автора и в дискусия за книгата

„Патриотични уроци” от Александър Йорданов.

Кметът на общината Йордан Йорданов

и представителят на Съюз „Истина”

Георги Чунчуков ни уверяват,

че са взети мерки да не се повторят изстъпленията

от 7 март, когато група хулиганстващи

русофилистични рокери от Варна се бяха опитали

да разтурят обсъждането на книгата „Измамата „Сан Стефано”

и да прибягнат до физическа разправа с автора Иво Инджев.

„Полицията е предупредена. Знаем си урока“ – казва кметът.

Във фоайето на регионалната библиотека „Дора Габе”

дойдоха близо 80 души.

Някои си купиха книгата на място,

други бяха чели отделни текстове в социалните мрежи.

Дългогодишни членове на СДС изявиха желание

да разговарят с Ал. Йорданов за п

предстоящите избори за Европейски парламент.

В началото на срещата се оказа,че имаме неканени гости.

Някой бе пуснал в сградата лица от други градове,

без покани и без намерения да спазват

предварително обявения дневен ред.

Скоро разбираме, че лицата са организирана група,

ръководена от небезизвестния Костя Копейкин,

председател на някаква политическа партия

с незначителна членска маса

и с глобални претенции да раздава вселенско правосъдие.

„Гостите” не позволяват да бъде прочетен

заключителният урок  от обсъжданата книга,

който носи символичното заглавие „Покаяние”.

Авторът свързва днешния ден на България

с проклятието на сталинския режим и

с отречения от Европа и от европейска

България комунистически строй.

Но групата на товаришч Копейкин е на друго мнение.

– Лъжа! Лъжа! Това не е истина! Представете документи!

– Лъжец! Предател! Защо предаде СДС?! Защо предаде България!? – скачат от три страни „мирните граждани” и размахват ръце срещу Александър Йорданов.

– Комунист! Предател! Комунист! – крещят членове на групата на възраст от 25 до 40 години с вида на мутри в почивен ден.

– Недей да лъжеш! Никога не съм бил член на БКП! – кипва Ал. Йорданов, който с микрофон в ръка се опитва да води литературен диалог.

– Йорданов, дръжте се прилично! Говорете на „Вие”! Културните хора говорят на „Вие”! – врещи Костя Копейкин.

Със скръстени на гърдите ръце Копейкин се опитва да ръководи събранието, да поставя въпроси и да отнема думата на онзи, който не му харесва. Висок индивид с голобрадо лице и немутирал пубертетен глас, Копейкин явно има недостиг на мъжки хормони, които компенсира с непредизвикана агресия и заплахи за „народен” съд. Около него се върти някакъв тип с вида на бияч, който като вестоносец разнася указанията на тартора до участниците в масовката. Щом им пошушне нещо, те веднага сменят темата, като често пъти започват да викат нещо, обратно на онова, което току-що са скандирали.– Защо предадохте СДС, бе?! Защо се съюзи с комунистите от ГЕРБ! – крещи с треперещ глас мъж с кръвясали очи и размахва цветен плакат с надпис „Грантоядите вън от България!” За грантояди се смятат всички, които не принадлежат към групичката на Копейкин.

– Имало ли е турско робство, Йорданов?! Имало ли е турско робство!? Турско робство имало ли е ?! – пуска латерната си „лидерът”.

– Национални предателиии! – ревват съмишлениците му от двата фланга.

– Кой уби ястребинчетата, бе?! Кой уби ястребинчетата! – пищи истерясала стрина с излъчване на пациентка, изгубила рецептата си за успокоителни.

– Стига с тия ястребинчета! – ядосва се досега спокоен добричлия. – Не знаеш ли кой ги е убил?! Да не би да е Александър Йорданов?!

– Не обиждай жената, ей! Не обиждай жената! – влиза в ролята си Костя Копейкин.

Александър Йорданов не им остава длъжен. Когато виковете поутихват, обяснява основните идеи в книгата си и припомня на кресливите  „читатели”, които твърдят, че не са чели книгата и никога няма да я прочетат, да зададат въпрос или да направят смислено изказване, ако имат какво да кажат. Ако някой пък е толкова интелигентен и писмовен, би могъл дори да напише своя творба, трилогия или поредица, да развие теми и идеи, с които да обори опонентите. Не му дават да довърши мисълта си.

„Израснааме!”

– Представете документи, Йорданов! Представете документи! Не лъжете, Йорданов! Не лъжете българския народ! – подхваща Копейкин, който се опитва да говори от името на целокупния български народ. До края на събитието въпросният индивид така и не представи надлежно заверено пълномощно, че има правото да представлява българския народ.

– Историк ли сте, Йорданов, историк ли сте?! – ехидно пита Копейкин и пресилено се кикоти.

– Да, историк съм – отговаря Ал. Йорданов. – Ако бяхте отворили книгата, щяхте да видите, че вътре пише : „доктор по литературна история”.

– Имало ли е турско робство, Йорданов! Защо предаде СДС?! Защо предаде България! – продължава словесната канонада.

– Абе ти си политически труп, бе! Жалко, че комунистите не те очистиха! – кряска най-настървеният биопродукт на социализма и се втурва заплашително срещу Ал. Йорданов.

Георги Чунчуков препречва пътя му и онзи се прави, че е бил възпрян в последния миг, преди да нанесе юмручен удар на „предателя”. В този момент някой от хулиганите блъска и събаря цял пакет от книги, подредени върху масата за продажба. Уж неволно.

– Защо продавате България на американците?! Вън американските бази от България! Защо американците не плащат за четирите бази, с които са ни окупирали! – запява друга песен агитката, след получаване на нови инструкции.

– Ти кога за последен път си виждал жив американски войник в България? – питам кресльото, който се оказва най-близо до мен, но той няма намерение да ми дава обяснения.

– Я млъкни бе, келеш! – кипва жена на средна възраст. – Не съм дошла да те слушам теб! Разкарай се оттук, келеш такъв!

– Госпожо, с Вас ще се видим в съда! – отговаря й Костя и обяснява, че имал конституционно право да присъства на публични места и да участва в дискусии.

– Стига вече де?! Докога?! – започват да се обаждат инак кротките добричлии, които за втори път стават свидетели и жертви на подобно нашествие.

Надежден съюзник на „левите сили“

Чак тогава забелязвам, че покрай нас кротко стоят униформени полицаи и с интерес наблюдават свадата. Вътре в сградата на регионалната библиотека. Имали указания да се намесят само при физическа разправа. Според шефовете им словесната агресия не попадала в обсега на Наказателния кодекс и на Закона за събранията, митингите и манифестациите.

От първия ред на слушателите кметът Йорданов ни маха да продължаваме „обсъждането”, без да обръщаме внимание на провокаторите. Но при подобни крясъци не е възможно нито обсъждане на книга, нито разговор за предизборната стратегия на СДС и ГЕРБ.

Копейкин има стари сметки за уреждане с общината и с добричката общественост. Преди около две години сегашният кмет Йордан Йорданов го е уволнил от длъжността „директор на Регионалния исторически музей”. Бившият директор, чиято основна специалност е „етнография”, води съдебни дела, но ги губи и сега за втори път се опитва да вземе политико-хулигански реванш срещу Община Добрич.

След час и десет минути истерични викове и обиди Ал. Йорданов благодари на домакините за сърдечното посрещане и обявява срещата за приключила. Болшевишките хунвейбини се събират встрани от основната публика и започват да привикват или да искат обяснения  от онези добричлии, които по-яростно са се противопоставяли на провокациите им. Неколцина хулиганчета започват да разясняват позициите си на полицаите, които ги слушат с интерес. Като няма екшън, поне да повишат литературната и политическата си култура.

Кметът Йорданов си тръгва, като ни уверява, че полицията ще се погрижи да не станем жертва на нападение извън сградата. Благодарим му за посрещането и че се разминахме без бой.

Останала без слушатели, агитката на Копейкин се опитва да изпълни химна на Република България. По-фалшиво и некадърно пеене не бях чувал.

След официалния край на „дискусията” Александър Йорданов повече от половин час раздава автографи и разговаря с читатели, които не бяха успели да се включат в „обсъждането”. Деветдесетгодишен господин, доскорошен председател на Радикалдемократическата партия в Добрич, поиска да му обяснят накъде вървим и защо все още стават подобни аномалии в град като Добрич.

– Извинете за скандала! Уж бяха взели мерки след нападението срещу Иво Инджев, но пак я оплескахме! – обясняват ветерани на СДС, които познават Ал. Йорданов от изборите за Велико народно събрание.

По „националната“ българска телевизия побързаха да поканят Копейкин на другия ден след скандала, но „пропуснаха“ да разговарят с потърпевшия Александър Йорданов

В осем часа ни предупреждават да напуснем сградата, защото по предварително обявения регламент дискусията би трябвало да трае два часа. Офицери от полицията ни съпровождат до колите. Поднасяме благодарности, че засега сме читави, и обещаваме да гостуваме отново, след като местната власт и полицията се запознаят със съответните закони.

Нямам обяснение защо след 7 март, когато рокерска сган, имитираща путинските „Нощни вълци” и ръководена по телефона от Копейкин, се е опитала да провали обсъждането на книгата на Иво Инджев, на 16 април и полиция, и местна власт отново допуснаха подобна вакханалия. Тогава полицията е извела навън най-буйните хулигани и разговорът е продължил в нормално русло.

Ето какво казва Законът за събранията, митингите и манифестациите:

„Чл. 9. (1) Организаторите на събранието или митинга вземат необходимите мерки за осигуряване на реда при провеждането му.

(2) Кметът на общината съдейства за нормалното протичане на събранието или митинга, а по искане на организаторите – и за осигуряване на помещение.

Чл. 10. (1) Събранието или митингът се ръководи от организаторите, подписали уведомлението по чл. 8, ал. 1.

(2) Участниците в събранието или митинга са длъжни да спазват указанията на организаторите по ал. 1 за запазване на реда.

(3) От събранието или митинга се отстраняват лицата, които с поведението си пречат за провеждането му, грубо нарушават обществения ред, както и лицата, посочени в чл. 6, ал. 1.

Чл. 14. (1) Граждани и длъжностни лица, които нарушават установения ред и гаранциите за организиране и провеждане на събрания, митинги или манифестации, се наказват с глоба от 50 до 300 лв., ако не подлежат на по-тежко наказание.

(2) Нарушенията се установяват с актове на длъжностни лица, определени от кмета на общината.

(3) Наказателните постановления се издават от кмета на общината и могат да се обжалват по реда на Закона за административните нарушения и наказания.

Чл. 174а. (1) Който с насилие, измама, заплашване или по друг незаконен начин разтури или попречи да се проведе събрание, митинг или манифестация, допустими по Закона за събранията, митингите и манифестациите, се наказва с лишаване от свобода до две години.

§ 3. Изпълнението на закона се възлага на кметовете на общини.”

След като бе нападан словесно и заплашван с физическа разправа, Иво Инджев написа в блога си:„Хулиганите в Добрич си бяха разпределили репликите тъкмо с такава цел, за да ме накарат да им се оправдавам.

Един крещи с (абсурдния въпрос) дали съм историк (какъвто всъщност наистина съм по образование), а други се опитват да го надвикат да кажа колко ми плащат американците, дали уважавам българските герои, дали няма утре да кажа нещо гадно за Левски, защо мразя България и прочее…

ДАНС отдавна трябваше да започне разследване на руската агентура, криеща се зад русофилството, източниците на финансиране и т.н., срещу т.нар. професори по история, ходещи често на гости в руското посолство”.

„Макар и след четвърт час, с присъствието си полицията помогна да осъществя идеята, заради която бях официално поканен от общината в Добрич: да представя книгата си и да се срещна с хората, които желаят среща с автора, а не саморазправа с него. 

Превъзбудените от “голямото геройство” на хулиганите драскачи в интернет обаче се радват, че съм бил унижаван и предлагат “подвигът” на глутницата от Добрич да бъде доразвит. Само не могат да се разберат точно дали трябва да бъда разстрелян, както откровено предложи един истерик (наречен “трансилванец” от местен гражданин), да бъда обесен или изгорен заедно с книгите ми (последното предложение е подписано поименно в едни добрички сайт от местна фанатичка)”, пише след „срещата от третия вид” Иво Инджев.

Иво Инджев
Снимка: Нина Денева

Нали забелязвате един и същ почерк на един и същ извършител на агресия срещу двама изтъкнати български интелектуалци? В същия град, в същата библиотека. С времева разлика от 40 дни. Цели 40 дни.

Възмутен от участието на Костя Копейкин в митинг на БСП редом с Корнелия Нинова, главният редактор на сайта „Поглед.инфо” Румен Петков пише: “Костадинов е от фанатичните привърженици на провеждането на Луков марш, тоест спокойно с тази си позиция той се самопричислява към националфашистите, които често зад национализма се опитват да прикрият най-обикновена ксенофобия, тесногръдие и исторически ревизионизъм”.

На следващия ден след изстъпленията на путинистката сган уважаваната добричка юристка адвокат Детелина Симеонова заяви по един от местните телевизионни канали, че подобни нашествия са срам за обществеността в Добрич и че деянията на шайката, предвождана от „историка” Копейкин, попадат под ударите на чл. 325 от Наказателния кодекс. Главна вина носи ръководството на Регионалната дирекция на МВР, което не е взело необходимите мерки, предписани от закона.

Шайката на Копейкин предварително пусна в социалните мрежи заплахи срещу Ал. Йорданов и закани, че пак ще дойде в Добрич и ще провали премиерата на книгата му, както вече е сторила с Иво Инджев. Какво още бе нужно на родната полиция, за да ни опази от червено-кафявите хулигани?

Чл. 325. (1) от Наказателния кодекс гласи:

„Който извърши непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, се наказва за хулиганство с лишаване от свобода до две години или с пробация, както и с обществено порицание.

(2) Когато деянието е съпроводено със съпротива срещу орган на властта или представител на обществеността, изпълняващ задължения по опазване на обществения ред, или когато то по своето съдържание се отличава с изключителен цинизъм или дързост, наказанието е лишаване от свобода до пет години.

 (4) Когато деянието по предходните алинеи е извършено повторно, наказанието е: по ал. 1 – лишаване от свобода до три години; по ал. 2 и 3 – лишаване от свобода от една до пет години”.

Че те законите ни не били толкова лоши! Само да има кой да ги прилага.

Според адвокат Симеонова след второто „пришествие” на хулиганстващите съветофили е необходимо прокуратурата да се самосезира и да извърши съответните процедури. Още повече, че „свръхинтелигентните” копейкаджии подробно документираха изпълненията си в регионалната библиотека „Дора Габе” и пуснаха записа в социалните мрежи. Записът представлява сериозен саморазобличителен материал, който би могъл да бъде твърде полезен за следствието и прокуратурата. Стига да поискат да се запознаят със съдържанието му.

ГледАхте ли последния мач на „Бистришките тигри?“
Не сте? Наистина ли разбирате от футбол?  

Кметът Йордан Йорданов също би могъл да изпълни правомощията си, като заведе дела или сезира прокуратурата за серия от нарушения на обществения ред и за групово хулиганство с политически подбуди.

При продължаващо бездействие на прокуратурата, на полицията, на местната и на централната власт не ни остава нищо друго, освен да се въоръжаваме и при следващи „литературни” дискусии да водим повече от онези яки момчета с дебели вратове, които първо бият, а после питат.

Съвсем по европейски.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: http://dobrudjabg.com/novina/losh-den-za-bylgarskata-demokraciq-v-dobrich/51214

16 мнения за “Рецидивизмът на националсоциализма създаде пример за подражание в Добрич под добродушния поглед на полицията”

 1. “При продължаващо бездействие на прокуратурата, на полицията, на местната и на централната власт не ни остава нищо друго, освен да се въоръжаваме и при следващи “литературни” дискусии да водим повече от онези яки момчета с дебели вратове, които първо бият, а после питат” – ами така е, написал съм го още в зората на този блог. С вредителите не се водят беседи – ръси се ДДТ. Добрата новина е, че само една комун-фашистка еуглена да бъде изтретирана както трябва, останалите ще изчезнат от погледа за десетилетия. Респект, г-н Инджев!

 2. Хибридната „История.BG” или “нелинейната история” на Априлското въстание

  Руското участие в събитията от 1876 г. с нищо не променя подвига и великото дело на апостолите от Гюргевския комитет

  https://www.faktor.bg/bg/articles/politika/na-vseki-kilometar/hibridnata-istoriya-bg-ili-nelineynata-istoriya-na-aprilskoto-vastanie

 3. Сайтът „ euelectionsbulgaria.com, Брюксел: Магистратът, който разрешава подслушванията в България е със съмнително българско гражданство*

  Разследване на Валя Ахчиева
  Defakto.bg

  https://defakto.bg/2019/04/22/%d1%81%d0%b0%d0%b9%d1%82%d1%8a%d1%82-euelectionsbulgaria-com-%d0%b1%d1%80%d1%8e%d0%ba%d1%81%d0%b5%d0%bb-%d0%bc%d0%b0%d0%b3%d0%b8%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b0%d1%82%d1%8a%d1%82-%d0%ba%d0%be/

 4. Благодаря на г-н Васил Данов за абсолютно точното описание на разразилото се на 16 април сквернословие в храма на съхраняваното слово в Добрич -Регионалната библиотека “Дора Габе”. Очевидно, вродено им е на русофилите поругаването и разрушаването на храмове. Да си спомним атентата в София на същата тази дата преди 94 години.

 5. Не е тайна за никого, че българина трудно може да го накараш да се включи в някаква колективна работа, да речем да излезе пред блока в който живее и да почисти градинката пред него или просто да дойде на събрание пред входа. И става ясно, че тия лумпени не са се самоорганизирали, а както е направило впечатление и на други хора, участват в добре режисирана провокация с разпределени роли и заучени реплики. Както е модерно да се казва сега – получили са логистична подкрепа. Въпреки явните провокации не се страхуват, че ще бъдат арестувани от полицията и пр. Такива изяви нямаше доскоро, да речем преди Радев да бъде избран за президент. Ясно е кой налива много пари в България да купува партии, медии, политици и пр. Както е ясно, че логистичната подкрепа и финансирането на лумпените също идва от там. Не е ясно какво прави нашето контраразузнаване, щом не само на непрофесионалистите, но и на кучетата на село вече е ясно какво става. И ще завърша с оная скандална случка с репортера на Господари на ефира, когато Кратуната от чужбина нареди на полицията да арестува, както се оказа после, невинни хора. И милиционеро-полицаите, без съдебно решение или прокурорско нареждане изприпкаха като млади ярета. А в случая стоят и гледат. Ами така им е наредено…

 6. Г-н Червенаков, ако ми позволите, да изкажа една своя хипотеза.
  Само хипотеза, нали може, не е забранено и не е противоправно?
  “Кратуната” и Радев го играят “биз бизе” в подобни случаи!
  “Кратуната” не смее да ГЪКНЕ срещу подобни мутри като Костя Копейкин и компания (но иначе, срещу други го раздава мноооого “отворен”, смел и заякнал!).
  Та така.

 7. Само ще вметна, че бореца за свобода на словото и защитника на човешките права Вени Марковски също иска да знае “Кой уби ястребинчетата!” и се гордее с македонския си дядо, който се е борил против българските фашисти окупирали Македония.

 8. Към Един:
  Да искаш да знаеш каквото и да било не е грях, както и да се гордееш с дядо си, дори и да е (без)спорно делото му в една или друга посока. По-скоро е за уважение, че не танцува на гроба на дядо си, за да бъде в крак с времето. Той го познава и уважава в качество, в което външни хора не могат да вникнат, дори и да имат перфектна семейна биография в антикомунистическия смисъл на думата ( каквито хора рядко се намират в нашата разделена от поколения България).

  В същото време В. Марковски подкрепя най-важната днешна освободителна мисия за българите, каквато е необходимостта да се освободим от митовете и лъжите за руската роля в българската история. Такава подкрепа бих приел и от Нинова дори, но не би…

  Нещо повече, когато личности, като В. Марковски, отгоре на всичко доказан специалист в своята област и човек с международно реноме, заемат страна, а не си мълчат в съпротивата срещу руския неоколониализъм, това е по – ценен принос от подразбиращата се подобна позиция на нашего брата “десния човек”. Би могъл да си трае, както правят почти всички подобни на него българи. Има много такива.

  Репликата ми не е толкова в защита на В.Марковски, който е в състояние да го направи сам и едва ли се нуждае от моята персонална “протекция”, а е в потвърждение на тезата (ми) че най-важната разделителна линия ( и ) в днешна България минава по разлома Изток-Запад.

 9. един , ти откъде знаеш ,че Марковски искал да знаел – “Кой уби ястребинчетата?????”
  Ти да не си му “лична секретарка”, а ма много “лична”???
  И защо си мислиш ,че Марковски се гордее с “македонския” си дядо, който се е борил против “българските фашисти”, които “окупирали” Македония?????
  Явно примитивната “партийна” пропаганда на твоята “партия-майка” БКП, до такава степен те е лумпенизирала теб и твоят дебилски олигофрен -копейкин , както по времето на социализЪма ви, преди 1989г.????
  Само ти припомням на теб , и на твоят примитивен “МНОГОпартиен” националСОЦИАЛИСТь – копейкин, от “възраждане”, че в България никога преди 1944 не е имало нито “фашизъм”, нито “монархофашизъм”, нито нацизъм, нито националсоциализъм.
  Ако ги е имало то това е станало СЛЕД 1944г. , по времето на колониалната колонизация на сталинските болшевики в НРБ, по времето на съветско-РУСКОТО РОБСТВО, преди 1989г.!!!
  Освен това македонизма беше налаган от болшевишките ПОРОБИТЕЛИ , след 1944г.! Защото македонска държава и македонски народ НЯМА през последните 2000г. и няма как дядото на Марковски да е “македонец”! Но твоите и на копейкин “братушки” – руски болшевишки ПОРОБИТЕЛИ създадоха измислената “македонска нация”,каквато няма през последните 2000 години……
  Също така България има огромно етническо МНОЗИНСТВО в днешна СЕВЕРНА Македония , и няма как “българските фашисти” преди 1944г., да са приемани за “ОКУПАТОРИ” от местното население в Вардарска и отчасти в Егейска Македония .
  ОкупаториТЕ тук са САМО твоите РУБЛОвладелски гасудари. Можеш да питаш за това твоят “париен” гуру – копейкин откъде му идват “грантовете” , за да основава хибридните си “партии”!
  П.П. И ЗАЩО ти, и копейкин, искате да знаете САМО за “ястребинчетата” и “мобнархофашагите” ………ЗАЩО не искате да научите ОЩЕ и за ИЗМАМАТА Сан Стефано, а?
  ЗАЩО ти и твоя РУБЛОфренен “МНОГОпартиец”- копейкин , не се ИНТЕРЕСУВАТЕ и от ИМПЕРИАЛИСТИЧЕСКАТА агресия на вашата “матушка”-Московията към Балканите и Цариград???
  ЗАЩО ,така едностранно, не виждате ИСТИНСКИЯТ виновник за националните катастрофи на България в началото на 20 век , и болшевишкото РОБСТВО на вашите “братушки” ,след 1944г.???
  И още много, ама МНОГО въпроси ,на които ти и копейкин не на търсите отговорите, когато опират до империализма на вашите империалистически РУБЛОвладелски гасудари!

 10. Не е за вярване, че все още има хора, които се заиграват с най-долнопробната комунистическа пропаганда, сътворена в средата на миналия век. Кой уби ястребинчетата? Човек не може да остане безразличен, когато шайка негодници се опитват да използват трагичната смърт на тези деца и да я превърнат в салфетка за гузната си съвест. И аз съм се питал – кой всъщност ги уби? И събрах (доколкото може)оскъдната информация за този случай. Съвсем накратко казано – има издадена заповед за разстрел на помагачите на шумкарите, после става някакво объркване и когато се разбира какво става всъщност, заповедта е отменена и за целта е изпратен офицер с мотор на мястото и пр. А човекът дал командата за стрелба е фелдфебел-школникът Никола Маринов който е … ремсист. Можел е да се позабави, да протака и до тогава моторът със заповедта за отмяна е щял да пристигне. Но не го е направил! А за да се окажат тия деца на мястото за разстрел е виновна най-вече майка им, която е имала възможност да ги остави по комшии и пр. но е предпочела да ги вземе със себе си на всяка цена, най-вероятно като жив щит.
  Подробности може да прочетете тук: http://encho1.blog.bg/history/2013/08/10/za-quot-iastrebinchetata-quot-ili-unichtojiti-ih.1138303
  И днес (за съжаление)има хора, които използват деца за мръсната си война, както правеха навремето комунистите. И сега (както тогава) деца биват принуждавани да носят патрони, взрив и оръжие. И днес такива деца биват убивани, за съжаление. И кой е виновен, войниците (които се предпазват) или родителите, изпратили децата си на смърт?

 11. Ами казвам само неща, които той е споделял в личния си профил във фейсбук. Този негов фетиш към антифашзма е чудесно оправдание за всики българофобски работи, които е направил дядо му и с които той се гордее без да се притеснява. За мен не е проблем да уважаваш родата си, но да изкарваш един откровен българофоб за голям българин то ми идва малко в повече. Никога до сега не съм го чувал да дава негативна оценка за лагерите на БКП, за разлика от лагерите преди 1944-та. Наполеон е казал – “Изкусните ласкатели са не по-малко изкусни предатели.” С други думи. Това, че днес защитава една наистина справедлива кауза не означава, че е човек, който ще е полезен за нея. Бих се радвал ако всеки потърси и оформи собствено мнение за така нареченото творчество и мотивация на ВМ като потърси в гугъл. Аз лично съм прочел достатъчно но пускам първата статия която излиза при търсене на “вени марковски фашизъм”

 12. Към Един:

  Ако имате да спорите за нещо с Вени Марковски, пишете му в неговия блог или във Фейсбук. Вече се включих веднъж, но не желая да се превръщам в в рефер в спор, в който не съм страна ( в отсъствието на обекта ), но се опитвате да ме превърнете в нещо такова.

 13. Моя коментар е по-скоро израз на съжаление в поредната подмяна която започва да се забелязва. Няма как да приема един бивш кандидат кмет на София издигнат от БСП с първи клиент Кремиковци до вчера пламенно твърдящ, че Елена Йончева няма нищо общо с БСП и че тя е уникален и световен журналист правил репортажи под дъжд от куршуми, днес да бъде пламенен защитник на свободата на словото и да се изявява като борец против руския империализъм. Съжалаявам ако съм станал натрапник но непоносимоста ми към лъжата и лицемерието ми е твърде силна.

 14. Към Един:

  Вече Ви казах, че ако имате сметки за уреждане с конкретния човек, който не е точно емблематичният враг по линия на лъжата ( най-малкото защото вероятно е убеден в правотата на онова, което е защитавал, а не е лъгал съзнателно), обърнете се пряко към врага си.Опитайте се д му обясните, че няма право да прави каквото и да било, вкл. да се “изявява” като борец срещу руския империализъм. Успех и не ме карайте повече да пиша от чуждо име без да съм упълномощен.

  Тъкмо ваденето пред скоби на мними и реални грехове от контекста на биографиите на българи, които искат и могат да бъдат полезни по-най-важните въпроси на нашето време, е докарало дясното до тясното ( гърло) в пещерата на електората.
  Щом Ви харесва, продължавайте в същия дух, но не не и тук.
  Другаде ще Ви се зарадват повече – нали е важно за някои да си бъдем заедно само ние, съвършените и абсолютно неопетнените- до пълната изолация на шепата изкристализиралите чрез подобна селекция чисти диаманти на антикомунизма, които да се наслаждават на своята бляскава уникалност в мрака пълната маргинализация.

 15. един, ТИ против СВОБОДАТА на словото , ли си???
  ТИ против руският империализъм , ли си???
  Ако можеш да отговориш на тези въпроси, тогава можеш и да се “сравняваш” с Марковски! САМО тогава!
  Иначе това ,че той подкрепял леви идеи ,или Йончева, НЯМА нищо общо със темите които обсъждаме тук, РАЗБРА ли???
  Всеки ,който подкрепя правата на другите, а не само собствените си , или само “правата” на шайката си, заслужава поне да проявиш някакво любопитство към него!
  Всеки който подкрепя демократични свободи заслужава поне да се опиташ да го чуеш и разбереш , доколкото можеш!
  Не вярвам Марковски , точно на теб, да е споделил собствените си, лични и “пламенни” и партийни пристрастия, ценности и идеали.
  Те са си негови , и те се различават от твоите , моите или на другите!
  Ако имаш някакви “непоносими” НЕоспорими основания да го обвиняваш в “лъжа” и “лицемерие”, то тогава можеш да ни ги предоставиш!!!…..
  Само тогава!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.