Украинците избраха промяната. Дано не им се наложи да съжаляват

От уважение към волята на преобладаващата част от украинските избиратели ще си спестя примамливата констатация, че с избора на Володимир Зеленски хората в тази централноевропейска държава (напомням, че географският център на Европа се намира в Украйна) си “купиха на зелено” млад и зелен собствен ръководител.

НА СНИМКАТА: Отворен е въпросът към кого е адресирано това послание на Зеленски – към руските агресори, коруционерите или към конкурентните на фаворизираните досега олигарси в Украйна? 

 

 

 

 

В едно отношение и моя милост прилича на тези избиратели: не знам и няма как да знам какво се кани да прави със своето президентстване новият държавен глава на Украйна. Той може и да знае, макар да изглежда съмнително. Но старателно избегна да навлиза в подробности за намеренията си. Това, освен че звучи подозрително и навява лоши мисли за неприятни изненади, е причината мнозина, включително и авторът на тези редове, да се въздържат от прогнози. Защото те не могат да се базират върху нищото.

 

Тази ситуация на информационна безтегловност може да се промени всеки момент. Достатъчна е една пресконференция, на която Зеленски да попълни празните места във въпросника за неговите приоритети, за да се окаже, че текстът, който четете в момента, е остарял безнадеждно. Но тъй като не е известно дали и кога това може да се случи, читателят ще трябва да се задоволи на този етап с констатации в рамките на уравнението с много неизвестни.

 

Някои от предизборните обещания на комика наистина прозвучаха леко комично. Защото той заяви, че Украйна може да си върне Крим, ако властта в Москва се смени. Това можех да го кажа и аз, вашият скромен слуга, без да съм “Слуга на народа”, т.е.без да съм Володимир Зеленски в ролята на скромния учител, спечелил изненадващо изборите за президент в един телевизионен сериал.

 

Един кандидат да управлява една дълбоко ранена държава в конфликта й с руската мечка би трябвало да има рецепта за лечение, а не да залага на надеждата мечката сама да се оттегли от задния ти двор, който е завладяла със сила и коварство. На пръв поглед победата на Зеленски, при това с такава категорична преднина, се вписва в световната тенденция извънсистемни играчи да се изстрелват от политическия вакуум направо на върха на политиката.

 

И все пак 41-годишният актьор не е типичният популист, подобен на италианския му колега от комедийния бранш Бепе Грило с неговото абсурдистко движение “Пет звезди”, пробудило склонността към анархия на Апенините. Нито е колега на шоумена милиардер Доналд Тръмп по произход и биография. Общото между тези персонажи е предимно в липсата на каквато и да било политическа предистория на невероятната им история да станат победители в едно политическо състезание с нулев политически опит. Едната от много неизвестни величини от бъдещето, което започва буквално от вчера в Украйна, е как точно Зеленски смята да се пребори с олигарсите, при положение, че зад гърба му наднича един от най-видните персонажи на олигархията, чиято телевизия “1 + 1 “ стана гнездото, от което звездата на Зеленски изгря и трансформира своята популярност в политическа платформа без…политическа платформа. Или почти без такава.

 

Всички наблюдатели са съгласни, че става дума за протестен вот срещу досегашния президент Порошенко, който пое щурвала на украинския кораб на вълните на майдана и руската окупация на Крим, но явно не успя да убеди пасажерите, че няма вина за това, че им се повръща от него. Протестът успя. Ами сега? Гладът за протести накъде ще избие?

 

По логиката на практика, подсказана от съседа Путин, най-прекият път към “народната любов” (но без наличието руския финансов ресурс от продажба на суровини, употребяван за укротяване на опърничавата част от руското население), Зеленски би могъл да насочи с предимство вниманието си към решаването на външнополитичската задача с най-голям вътрешен негативен ефект върху икономиката и националната сигурност, т.е. към някаква форма на разведряване на напрежението с Русия. Най-напред в Източна Украйна, а някой ден и по отношение на окупирания от Русия Крим.

 

Заявленията на Зеленски и по тази толкова болна тема до момента се свеждат до изразена готовност за преговори. Звучи като крачка напред в сравнение с твърдата позиция на Порошенко, но при липсата на пояснения от страна на Зеленски при какви обстоятелства би преговарял с Путин се връщаме на изходната точка на признанието, че не знаем нищо по въпроса, за да можем да си представим неговото решаване или придвижване в някаква посока.

 

Общите приказки в предизборни декларации на победителя на изборите за необходимостта страната да запази прозападната си ориентация са единствената котва, за която можем да завържем дрейфащият във водите на неизвестността украински кораб. Тъкмо рязката смяна на посоката от страна на президента Янукович в края на 2013 г. изведе на площада в Киев първите демонстранти  срещу управлението му. Те настояваха Украйна да не се отказва от евроинтеграцията си въпреки мефистофелското предложение на Путин Русия да отпусне на страната 15 милиарда долара за тази цел като “ алтернатива” на планираното подписване на предприсъединителния договор между Киев и Брюксел във Вилнюс през ноември.

 

Днес още повече украинци подкрепят интеграцията с ЕС и НАТО. Зеленски няма как да не се съобразява с този факт. Дано не прозвучи като прибързана оценка, но относителната въздържаност на реакциите на Москва, която се отърва от гневния Порошенко, но се сдоби с непредсказуемия (?) за света Зеленски е сред индикациите, че прогнозираният от загубилия надпреварата досегашен държавен глава апокалипсис в Украйна не е гарантиран.

 

Може да се окаже, че и Зеленски няма лесно да отстъпи в конфликта, причинен от Москва. В Кремъл със сигурност знаят много повече по въпроса, но държат в ръкава си картите в очакване на развоя. Неизвестното плаши обикновено, но може и да изненадва приятно, ако облаците се окажат плодоносни, вместо буреносни.

 

Парадоксално на пръв поглед, но тъкмо казашката лекота, с която препуснаха така волно един срещу друг с извадени компроматни саби  украинските претенденти за държавни атамани нанесе най-големия удар на смълчания пред тази невероятна, напълно невъзможна в условията днешната на руска автокрация гледка. Едва ли има руснак, който да не си е казал ( със завист) “ това у нас не може да стане”.

 

Засега на ум или в кръга на семейство пред телевизора.  Което е най-голямото поражение на руската пропагандна, базирана на гръмогласната лъжа за управлението на “фашистката хунта” в Киев. Доколко и кога тази аналогия ще отрази на неписания обществен договор в Русия, според който масите имат право предимно да мълчат и да се подчиняват, предстои да видим. Засега и тази картинка е “ясна” колкото и перспективите пред новата власт в Украйна. Украинците заложиха на промяната. Да им пожелаем да не им се наложи да си припомнят максимата “внимавай какво си пожелаваш”.

копирано от: https://debati.bg/spetsialno-za-debati-bg-ukraintsite-izbraha-promyanata-dano-ne-im-se-nalozhi-da-sazhalyavat/

21 мнения за “Украинците избраха промяната. Дано не им се наложи да съжаляват”

 1. Гледам доста по-песимистично на този избор.
  Дано времето ме опровергае, ще бъда безкрайно щастлив да е така.
  Тъжен и е другият факт, съотношението 3-1 на изборният резултат във вреда на досегашния президент.
  Човекът, който запази Държавата си (и то срещу какъв противник!)…
  “Армия, Език, Вяра”
  Явно другите неща са натежали повече.
  Интересно, гласувалите за Тимошенко на първи тур, явно масово са подкрепили Зеленски на втория…
  За избирателите на Бойко(украинският) всичко е ясно какъв им е бил вота на балотажа.

 2. Това,което се случи с Украйна може да се обясни нагледно и логично.
  През 2001 г. в България беше докаран един шут в царски одежди. Докараха го агентите на ДС и КГБ. С него бешо спряно свободното и демократично развитие на държавата и резултатите са на лице и до днес. Това се извърши в угода на голямата мечка от кремълската бърлога. Не мога да се съглася,че българите немогат да се разделят с комунистическата психика,те просто бяха излъгани и упоени от тоталната пропаганда и внушения.
  Същото сега се случва в Украйна. Там условията за реставрация на Кремълските интереси са още по-благоприятни. Силна кремълска агентура-
  обилно подхранвана вътре и извън огромна граница,наследен руски език,страх,пороища от лъжи и внушения,икономически трудности,създадени от могъщия съсед.
  Шутът е на лице.
  Дали Украйна ще устои все пак? Дано.

 3. Aceн, 11:58

  Напълно споделям Вашето мнение по темата.

 4. Откривам в тревожната и неясна картинка след изборите в Украйна поне три-четири причини, които биха задържали украинците на верния европейски път и едва ли ще “свърнат” доброволно обратно към руската кочина:
  – украинците, за разлика от руските примати, вече пътуват БЕЗ визи в ЕС и не биха се отказали от тази изстрадана придобивка
  – над 20 000 украинци досега са загубили живота си в Донецк, Луганск и Крим, а те имат близки, семейства, които никога няма да простят на руснаците трагичните си загуби
  – Украинската църква вече е автокефална и Гундяев няма да може да я командори.
  – Зеленски може и да е зелен като политик, ама външно НЕ МИ ПРИЛИЧА на етнически руснак, от друга “цветова гама” е. 🙂

 5. И ние имахме подобен “протестен вот”. Българите предпочетоха един фъфлещ цар пред продълвението на “хирургическата” операция. При което Доган се завърна на бела кобила и … стана квото стана. Всъщност, заживяхме с новия си избор.

 6. На Порошенко му изяде главата нерешителността във войната с корупцията. Блестящата външна политика, непримиримостта към агресора, личният му принос във възстановяване на ВСУ- милиард и половин евро дарени от ПП се оказаха слаби аргументи за избирателя.
  Зеленски и мен силно ме плаши с обтекаемите си намерения. Трудно е да повярвам, че е самостоятелен играч. Но има и риъл политик дет и казват. Няма как да пренебегне ей така значителните инвестиции на Запада и особено на Америка, въпреки щенията на ДТ, в посока откъсване от мечешката прегръдка на раззия. При всички положения демокрацията в Украина победи онзи ден. Какви ще са обективните последици, тепърва ще да видим.

 7. В съгласие с горните мнения мога да кажа , че по време на големия му предизборен дебат с Поршенко, в един от ключовите му моменти Зеленски прочете поредица от всички най-наболели въпроси на украинското обществото към предишния президент. Какви ли ще бъдат въпросите на украинците към Зеленски след една година ? Жалко ще е, ако тези въпроси си останат същите.

 8. Аз също споделям мнението на Асен.Украйна я чакат дълги и мъчителни и трудни дни на лашкане в посоките.Забавяне на реформите,конфликти между старите и нови олигарси- корупционери.Като се добавят и руснаците,картината изглежда по без перспективна от тази в България.Като видях на картата бленувата от русия Малорусия,тръпки ме побиха ,заради обща ни граница с русия.

 9. SMS, на планетата има две страни в които и Президент и Премиер са евреи. Едната е Израел. Другата, нека се сетим сами.

 10. На Порошенко главата му я изяде залога срещу Доналд Тръмп и голямата уста, която отвори преди американските избори. Още с избирането на Доналд Тръмп беше ясно, че Порошенко няма бъдеще като президент на Украйна. Нито пък досегашната власт, тъй, като открито и глуповато застана зад Хилъри Клинтън, но си позволи и обиди по адрес на Тръмп, а той взе, че стана президент на САЩ. Порошенко за мен направи и изключително груба грешка със забраната на руския език (както и на всички други езици на малцинствата). Не ме разбирайте грешно, но такъв ход освен слабост показва и липса на ценности и откровена глуповатост. Превърна една Унгария например, а и Полша – страни със значителни малцинства в твърди противници на Украйна. И ако поляците си затвориха едното око, то унгарците твърдо започнаха да ги спират и по линия на НАТО, и по линия на ЕС. Колкото до руското малцинство в Украйна – искаме или не, то е факт и е 10 милиона души, това е 25% от населението на Украйна. Ако искаме Украйна да се запази цяла държава и да си върне териториите то подхода в дискриминиране на най-голямото малцинство там и мерки срещу неговия език не е начина. Напротив, това е направо подарък за Путин и консолидиране на руснаците да се цепят извън рамките на Украйна. Такива методи никога не са помагали, а са водели до разпад на държави. Трудно може да се намери полезен ход. Зеленски трябва да преговаря с Путин и то преди Германия да е завършила Северен Поток – 2, защото опасявам се след неговото пускане Украйна няма да има абсолютно никакви козове в такива преговори.

 11. Глупости на търкалета. Порошенко не успя или не иска да стартира истински вътрешни реформи. С корупцията се воюваше по българската. Избирателно и на дребно. Съдебната система бе оставена изцяло на “повикване”. В огромното мнозинство и изборите го показаха на гледно украинците ги интересува ежедневието. Войната на практика не се докосваше пряко до огромното мнозинство. Повечето етническите руснаци бяха лоялни на Родината си. Влиянието на янките може да бъде разгледано само в родната парадигма. За всичко на планетата вина имат американците, за България-КостоФ.
  Но троловете си имат техните миш маш опорни точки и бла-бла-бла.

 12. Путлеристкият ТРОЛ – Доналд Дък пак си заработва тролските копейки от Путлер.
  Защото Плановете за окупацията на Крим не са от 2014г.. През цялото време след обявяването на независимостта на Украйна , през 1991г., Русия постоянно е подготвяла такива планове , още преди първата война в Чечня, след това имаше и по сериозен инцидент за Тузла в Керченският проток, през 2003г..
  След това Путлер се опита да подкупи украинските власти по времето на Кучма, което доведе до първият Майдан, а след него Путлер подкупи и Янукович и предизвика вторият Майдан.
  Порошенко не е забранявал руският език! Защото и днес в Украйна никой не налага забраната за използването му.
  През 2014г. поради огромната антиамериканска и антиевропейска пропаганда от путинските телевизии ,се наложи временният президент – Турчинов , да въведе ограничаването на руския език в пропагандата срещу Украйна и ЕС, но това стана след разстрела на протестиращите в Киев и по времето на нахлуването на “зелените човечета” в Крим, а след това и в Донбас. Но никой не е забранявал ,никога руския език или другите езици в Украйна. Това е поредната хибридна лъжа на путлеристките тролове, които получават деньгите си от Путлер!
  Също така Тръмп разреши безвъзмездна военна помощ за Украйна , и доставката на Джевелин-ите , патрулни кораби и други оръжия.
  Също така новият президенски шут – Зеленски не може да води никакви преговори , защото никога не е имал подготовката и опита на Порошенко, като солиден и международен бизнесмен!
  Зеленски винаги е бил зависим от своите олигархични кукловоди!
  Подобно нещо стана и в НРБ , през 2001г., когато дойде Кобурга, който си беше зависим от кукловодите си, и никога не може да има икономическият опит и компетентност на Костов. Същото стана сега в Украйна , и даже в още по-изразена форма.
  така че Зеленски е поредното “ЗЕЛЕНО човече” в Украйна! При това Зеленски е “ЗЕЛЕНОТО човече” не само на Путлер , но и на всичките му други кукловоди в Украйна………
  П.П. Така че , чичо доналда дък, отиди си брой копейките от тролската си пропагадность в друг блог, таваришть путлеристки троль…………..

 13. Да не забравяме, че на Тръмп бастисването на СП-2 му е идея фикс. Има си железен аргумент. Купувайки руски газ Германия финансира милитаризацията на раззия. И с Турският поток нещата не са ОК. Няма да има и 50% запълняемост на капацитета на тръбата а и разклоненията висят със страшна сила. Повече от 6 пъти за по-малко от 5 години отиде в киреча капитализацията на гордостта на раззийската икономика Газпром. Между другото, те, както и другите огромни държавни компании са регистрирани в офшорки с всички произтичащи от туй последици. Та какво беше казал в последното си интервю пред Гордон, великият Виктор Суворов. Единственото което му остава на пут.ин е да се гръмне.
  Много мина, мъничко остана.

 14. Към Георги Николов
  Не съм сигурен колко са коректни забележките ви към Порошенко. Вие много ползвате руските сайтове. В едно съм сигурен-за кратко време не всичко може да се направи,каквото ни се иска.Още повече при страхотна агентурна/и тролска,както виждате/ съпротива,най – вече идваща от важния съсед с когото е принуден да води непредизвикана война.
  Излишно е да се отговаря на лъжите на дядя Дък. Дядя Рейгън се е насилил да го направи.

 15. До Сашо Попов, ползваните в случая сайтове до един са украински рускоезични, вкл. и такива които са про Порошенко и сега правят анализи къде е сбъркал. Знаете ли колко пъти същите са го призовавали, образно казано, да тури няколко хиляди корупционери “под ключ”, най-вече от съдебната система и висшата бюрокрация. Може би го е планирал през вторият мандат за да успее да се стабилизира. Аз заслугите съм ги изброил на ПП но избирателят го интересува преди всичко житието-битието а и се настрадаха от тоталната корупция.

 16. След монтирането на президентския стол на Янукович,последва Крим и войната в Донбас.Сега,веднага след избирането на Зеленски,последва обмислено улеснено даване на руски паспорти по Южно-Осетински сценарии,след което ще последва и открита военна окупация,грузинската война мина безпроблемно,защо да не мине и ново подготвяната?

 17. Днес се навършват точно 33 години от ядреният апокалипсис в Украйна , в АЕЦ-Чернобил!!!
  А сега в НРБ , същите престъпни и корумпирани РБЛОфилски подлоги от петата колона на Путлер в НРБ, предлагат да строим поредната цъкаща атомна бомба , като чернобилската, в беленският гьол!!!
  Явно ядрените “братушки” от двете страни на беленскиат гьоль много бързо са забравили тези 33 години ?!?!?…..

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.